Inhoud blog
  • 17/02 Dossin kazerne
  • 16/02 ABC deel 2
  • 16/02 ABC
  • 15/02 De senaat
  • 15/02 Belvue
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Kind in de wereld
    Overzicht van de week
    17-02-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.17/02 Dossin kazerne

    Vrijdag 17.02.2017 – Kazerne Dossin

     

    In het begin van de week werden we reeds voorbereid op ons bezoek aan de Kazerne.

    We kregen meer inzicht in hoe de massa tijdens W.O. II gemanipuleerd werd door Hitler waardoor een verschrikkelijke genocide kon plaatsvinden…

    Vrijdagvoormiddag was het dan tijd voor ons bezoek aan de Kazerne.

     

    “Het verhaal van Simon”

     

    De ganse rondleiding was gebaseerd op Simon (zie foto), een jongen die tijdens zijn deporatie naar Auschwitz kon ontsnappen en op deze manier de oorlog kon overleven.

    Er werd gestart met een brief waarin hij vroeg of we hem wilden helpen om zijn verhaal te verspreiden zodat het nooit verloren zou gaan.

     

    Om Simon hierbij te kunnen helpen, moesten we hem natuurlijk leren kennen. Dit deden we aan de hand van voorwerpen: deze voorwerpen vertelden ons iets meer over Simon en zijn familie. Zo kwamen we onder andere te weten dat Simon een Jood was, dat zijn vader uit Polen kwam en dat zijn hondje Bobby heette.

     

    Met deze informatie trokken we het museum in! We kregen zakje mee met voorwerpen die we tijdens de rondleiding nodig zouden hebben om het een en ander te kunnen verklaren en om opdrachten te kunnen uitvoeren!

     

    Wat hebben we tijdens die rondleiding allemaal gedaan?

    -          Informatie opgezocht over mensen die gedeporteerd werden en het al dan niet overleefden (zie foto). Eén muur in het museum  is doorheen alle verdiepen volgeplakt met foto’s van de mensen die vanuit de Kazerne gedeporteerd zijn. De foto’s hangen in deze volgorde: links vanboven op het derde verdiep start het eerste konvooi, tot rechts van onder, de laatste persoon uit het laatste konvooi. De personen die in sepia op de muur staan, zijn diegene die de oorlog hebben overleefd.

    -          Stilstaan bij migratie: waarom vluchten mensen vandaag de dag en waarom is Simon zijn papa in de tijd gevlucht?

    -          Hitler betrok de hele wereld bij de oorlog. We stonden stil bij het aantal bondgenoten (de asmogendheden) en bij de geallieerden (zij die tégen de oorlog waren).

    -          De Joden werden onderworpen aan een tal van regels… De Jodenster dragen, een avondklok, geen winkel houden, radio werd verboden, …

    -          Simon vertelde in een filmpje zelf hoe hij is kunnen ontsnappen aan deze hel… (Hij is ontsnapt uit konvooi 20). En dat hij ondergedoken zat! Via een grote kaart van België kregen we een idee hoeveel onderduikadressen er in ons kleine landje waren… Veel!

    In België heel wat stille helden waarbij de Joden konden onderduiken. Maar niet iedereen stond hiervoor open. Het kon zijn dat de Joden bij hen mochten verblijven tot het geld op was en dan werden ze verraden.

    We kregen te zien dat er enorm veel onderduikadressen waren in Brussel en Wallonië omdat ze daar minder bekend waren.

    -          We bekeken de trein aan de ingang van de Kazerne waarmee enorm veel mensen toen gedeporteerd werden…

    -          In 1944 was dan uiteindelijk de bevrijding. Of dat moest het toch zijn, maar voor de papa van Simon voelde dit helemaal niet als een bevrijding. Hij wist niet waar zijn familie was, dus hij had geen gevoel van vrijheid en geluk. Hij dacht op dat moment dat zijn familie het kamp nog niet verlaten had, terwijl ze 2 jaar geleden vergast waren. Deze oorlog bracht enorm veel gaten in de verschillende families dat we op de dag van vandaag moeilijk kunnen voorstellen omdat we het zelf vaak heel goed hebben.

    -          Om de rondleiding af te sluiten, zijn er voor de kinderen een aantal verwerkingsopdrachten voorzien. Ze krijgen in duo’s een bepaald thema voorgeschoteld dat te maken heeft met deze Wereldoorlog. De opdrachten gaan vooral over de mensenrechten, gelijkheid/diversiteit, uitsluiting en hoe daarmee om te gaan. Ze vertellen hierbij hun eigen mening en gaan met voorwerpen aan de slag.

     

    Kazerne Dossin

     

    Hier vinden jullie een beetje extra informatie over de Kazerne zelf. Vanuit de Kazerne werden tijdens de bezetting ongeveer 26 000 Joden en ongeveer 350 Roma gedeporteerd. Zij werden per trein gedeporteerd naar Auschwitz. De Kazerne was met andere woorden een verzamelkamp. Hier wachtten de mensen van de Joodse gemeenschap of Roma tot hun konvooi er was om hen weg te voeren.

     

    De mensen die in het kamp terecht kwamen wisten niet dat ze naar Auschwitz zouden gedeporteerd worden. Er werd hen verteld dat ze op de trein werden gezet om in fabrieken te werken. Ze moesten kleren meenemen, zo werd hen verteld, omdat het erg koud was in deze fabrieken. De Kazerne werd gebruikt om mensen op te vangen die gedeporteerd werden van 1942 tot 1944.

     

    Aan de Kazerne staat een gedenkteken. Dit zijn 6 spoorwegstaven die opgesteld staan. Deze 6 spoorwegstaven staan voor de 6 miljoen mensen die gedeporteerd zijn tijdens de oorlog. 1 staaf staat dus voor 1 miljoen mensen.


    Nog enkele belangrijke plaatsen

     

    Tijdens onze rondleiding zijn we op enkele interessante en bijzondere plaatsen geweest die in die tijd zeker van belang waren. We stonden samen op het binnenplein van Kazerne Dossin waarbij we een blik wierpen op de witte gebouwen rondom ons. Sinds 1980 is dit een appartementencomplex, maar vroeger was deze plaats een gevangenis. Naast het appartementencomplex, waar nu de auto’s rijden, was een spoorweg.

    We gingen ook een kleine ruimte binnen die wijst naar de memoriaal. We zagen enkele foto’s en voorwerpen van onschuldige Joden die deze gruwelijke oorlog hebben meegemaakt. Door het bekijken van deze herinneringen, werden we allemaal een beetje stil. 

















    17-02-2017 om 21:02 geschreven door BALO  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    16-02-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.16/02 ABC deel 2

    Keuken

    In de keuken zijn er verschillende activiteiten mogelijk. Deze activiteiten worden door bijna alle leerlingen als leuk bevonden. Bovendien stimuleert het ook het groepsgevoel. Een eerste activiteit is het maken van een maaltijd. De klas wordt in verschillende groepjes verdeeld. Eén groep (6 à 8 leerlingen) maakt het eten klaar voor de rest van de klas. Ze kiezen bewust voor een kleine groep, omdat het zeer intensief is om alle leerlingen in het oog te houden qua veiligheid. De leerlingen mogen alles zelf doen, dus ook met grote messen de groenten snijden. Ook de afwas hoort erbij!


    Naast het koken worden er ook andere activiteiten in de keuken voorzien. Eén van deze activiteiten is het stempelen met groenten. Ze gaan dit op verschillende manieren doen. Ze gebruiken de buitenkant van de groenten of snijden ze open op verschillende manieren, … Daarnaast is dit een ideale inleiding op het menu. Ze kunnen hier aan de slag gaan met de groenten die ze zullen gebruiken voor het menu. Naast de menu kunnen ze ook inspelen op de kennis van de kinderen. Ze vragen naar de groenten die ze kennen, hun lievelingseten, …


    De afdrukken van de groenten kunnen worden gebruikt als placemat. Het is fijn voor de groep als zij een placemat hebben met groenten die in het menu voorkomen. Dit geeft een extra touch!


    Een andere mogelijke activiteit is het proeven van verschillende producten. Nadien gaan ze nagaan waar op de tong deze smaak zich bevindt. Deze kunnen met vervolg dan aanduiden op een grote prent van een tong.


    Het ABC werkt met seizoensgebonden groenten. Ook koken ze vegetarisch om discussies (rond halal en dergelijke) te voorkomen. Ook hechten ze aandacht aan de presentatie. Ze proberen de gerechten of de groenten steeds om een leuke manier te presenteren.


    Op de website van ABC zijn er allerlei pdf’s voorzien in verband met dit thema. Dit is een zeer handige inspiratiebron voor leerkrachten.

    Een tof boek is ‘A world of food’. In dit boek staan allerlei landschappen, maar deze zijn steeds gemaakt uit groenten.


    Een laatste maar zeker een fijne activiteit is het vergelijken van design kookgerei met het kookgerei dat we kennen van in onze keuken. Ze testen uit wat het beste is, wat ze het mooiste vinden, … Bovendien kunnen ze zelf ook een schets maken van een mogelijk design kookgerei.


    Houtatelier

    Dit is een ruimte waar je ‘vuil’ mag worden en waar je lawaai mag maken. Er zijn verschillende materialen aanwezig, zoals gips, klei en verschillende soorten hout.

    De leerlingen mogen onder begeleiding zelf aan de slag. Dit gebeurt meestal met een kleine groep van 6 à 8 kinderen. De begeleiders geven de leerlingen veel vertrouwen en zijn niet te betuttelend. Ze geven niet te veel informatie over bv. het gebruik van de machines, maar laten de kinderen zelf ontdekken. Dat is zeer fijn om te horen!

    Binnenkort gaan ze deze ruimte meer inrichten in functie van STEM.

    Voorbeelden hiervan zijn:

    • iets ontwerpen dat men kan afschieten in de lucht

    • iets ontwerpen dat in de lucht kan zweven

    • …


    ABC maakt hun eigen meubels. Ze hebben daardoor veel overschotten van hout en WKM die ze kunnen gebruiken tijdens de activiteiten met de kinderen. Zo doen ze aan recyclage. Bovendien mogen wij ook steeds langskomen om zo’n hout-afvalrestjes te komen halen, moesten we deze nodig hebben voor bv. stage.


    Elke week komen er kinderen naar het houtatelier. Zij doen hier verschillende activiteiten. Dit kan je eigenlijk vergelijken zoals een teken - of muziekschool.

    De leerlingen komen hier vaak tot het besef dat ze het ‘realistische’, het ‘perfecte’ moeten loslaten. Een ‘perfect’ dier maken bv. is heel moeilijk. De leerlingen moeten abstracter leren denken. Zo leren ze ook om creatiever te zijn.

    Er is ook een boek waarin allerlei speelgoed staat, dat we zelf kunnen maken. Dit boek staat ook op hun website. Als je op een afbeelding klikt, kom je meestal op een website met de handleiding hoe je het speelgoed moet maken.

    Groep A kreeg de kans om zelf een halfuurtje aan de slag te gaan. Zo werden er een aantal toffe creaties gemaakt, van het woord ‘juf’ tot een hartje of een varken.


    Natuur en esthetiek

    In deze kamer stond vandaag ‘natuur’ centraal. We gingen aan de slag met natuurlijke materialen om zo een droomtuin te maken. Vervolgens moesten we deze droomtuin voorstellen. Dit is een activiteit die je perfect in jouw klas kan doen zowel binnen als buiten.


    In deze ruimte zijn heel wat materialen en ideeën aanwezig om rond het thema ‘natuur’ te werken. Er zijn boeken, collages, materialen, prenten, mappen, …


    Een fijne activiteit was het zoeken van dieren in prenten. Het was niet gemakkelijk, want ze zaten verstopt. Dit is een fijne wachtopdracht voor in je klas. Een titel van een mogelijk boek is “Het bos van Anno”.


    We eindigen de dag …

    Aan alle workshops en bronnen van interessante informatie komt jammer genoeg een eind.

    We verzamelen nog even samen om kort te evalueren. Wat de studenten het meeste is bijgebleven? De verschillende uitnodigende plaatsen, stations, de opdrachten rond de stenen, de massage, …


    We hebben heel wat gezien rond kunst, maar de grote vraag: “Kunnen dieren ook kunst maken?” Ons antwoord: “JA!”

    Na het kijken van het filmpje ‘Pufferfish crop-circle. Life story episode 5. Preview BBC one’, wisten we het zeker.

    Ook dieren maken kunst.


    Nog wat extra informatie over de website.

    Op de website vind je onder het puntje ‘Get inspired’ verschillende boekjes en PDF’s die je kan downloaden en gebruiken. Neem zeker ook eens kijkje bij de inspiratie links! Daar vind je ook heel wat bruikbaar en interessant materiaal!


    Het was een enorm leerrijke en fijne ervaring en we kunnen weer met een vol rugzakje vertrekken naar de stage! 

    16-02-2017 om 22:10 geschreven door BALO  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.16/02 ABC

    ABC

    Arts Basics for Children


    Algemene info

    De afkorting van ABC staat voor ‘Art Basics for Children’. Het ABC-huis vertelt dat kunst en cultuur iets dagdagelijks is, iets wat je ziet in je eigen wereld. Zij geloven in genieten van schoonheid in wat je dagelijks tegenkomt. Bovendien vinden ze dit erg belangrijk in het eigen ontwikkelingsproces.

    Ze bieden veel boeken aan en veel verschillende materialen die alle zintuigen prikkelen. Ze geloven ook dat de omgeving, meubels, tapijten, stoelen en dergelijke, belangrijk zijn om te inspireren. Deze gaan dan ook steeds mee op verplaatsing als ze elders een workshop gaan geven.


    Het ABC huis wil vooral kinderen aantrekken, maar ook leerkrachten, ouders, studenten en volwassenen zijn zeer welkom in het huis. Iedereen kan er inspiratie komen opdoen en ontdekken wat er te beleven valt. Op woensdagnamiddag is er een vast atelier waaraan 50 kinderen komen meedoen. Er worden ook ateliers voor peuters van 2 jaar georganiseerd. Ook met je familie kun je hier komen om te spelen. Als er familieweekends worden georganiseerd zijn is het huis gratis toegankelijk. Het is dan wel de bedoeling dat de ouders zelf met hun kinderen het huis ontdekken. Er is dan geen gids aanwezig. Ook als leerkracht kun je met de kinderen in het ABC-huis een paar workshops volgen. Heel interessant!


    We starten de dag…

    Bij het toekomen in het ABC-huis,  werden we hartelijk onthaald met water, thee en koffie. In elke hoek van het huis werden we reeds geprikkeld met boeken, zithoeken, spelmaterialen en nog veel meer!

    Na het gezellig momentje samen aan tafel, mochten we in de kleine zogenaamde cinema-zaal gaan zitten. Daar kregen we extra uitleg rond het ABC-huis. De eerste vraag die ons gesteld werd, was: “Wat is kunst voor jullie?”. We zeiden woorden die het eerst in ons opkwamen, zoals experimenteren, schilderen, creativiteit, emoties, mislukken, ontdekken, theater, eigen bedenkingen,...

    We kregen bovendien een filmpje te zien van leerlingen die aan de slag zijn in het ABC. De volgende onderwerpen komen aan bod: architectuur, kamishibai, collage, garden, woodstudio, debrief.

    Na het zien van het filmpje, is het tijd om aan de slag te gaan! We verdeelden ons in 2 groepen en begonnen aan onze tour.


    Stenen atelier:

    Wij (groep A) startten de dag met een kennismaking aan de hand van stenen. In het midden lagen een aantal stenen. We moesten een steen uitkiezen die bij ons paste. Nadien moesten we dan onze naam vertellen en uitleggen waarom we voor deze steen hadden gekozen.

    We kregen nog de vraag wat we met de klas allemaal rond stenen konden doen of bij welke thema’s we allemaal stenen konden gebruiken.Zo kwamen volgende ideeën naar boven: een opstapje om te praten over (moeilijkere) onderwerpen/gevoelens, stenen stapelen, vuur maken, muren→ huizen, rotsen, juwelen, massages, rituelen, vulkanen, …

    Enkele boeken die bruikbaar zijn om rond stenen te werken:

    • een boek geschreven door Bruno Munari

    • Coucou les cailloux: Een steen is steeds een onderdeel van een tekening.

    • A rock is lively


    Hierna namen we onze steen mee om er een opdracht mee te maken. We konden kiezen uit 3 verschillende mogelijkheden:16787964_1388469711195038_360783794_n.jpg

    • tekening maken met wasco

    • tekening maken met zand

    • tekening maken met zand op een projector

    In de tekening moest telkens je steen geïntegreerd worden. De steen moest een onderdeel van je tekening zijn. Als je de steen weg nam, klopte je tekening niet meer en miste er iets.


    Groep B ging net zoals groep A met stenen aan de slag. We zagen de stenen allemaal liggen in het midden van de tafel. We moesten een steen nemen die bij de persoon naast je paste. Op deze manier werd zowel de steen als iemand uit de groep beschreven qua eigenschappen. De gladheid van een steen werd bv. geassocieerd met de vriendelijke, behulpzame persoonlijkheid van iemand.


    Daarna trokken we een kaartje met een woord of een prent op. Hierbij moesten we een steen kiezen die daar volgens ons bij paste. We gingen naar een meer open ruimte om de stenen daar op de grond te leggen en de kaartjes terug af te geven. Een nieuw kaartje mochten we trekken en kregen de opdracht om het nieuwe kaartje bij de juiste steen te leggen. We mochten met elkaar overleggen welk kaartje we waar zouden plaatsen. Het is ons gelukt om de meerderheid van de kaartjes correct te leggen.


    Daarna gingen we zitten in de kring en kregen een A3-blad. Dit A3-blad plooiden we zodanig dat we een soort van boekje kregen. We zetten ons per twee en namen elk een stift. De ene koos in zijn hoofd een steen uit die hij tekende op de rug van de andere. De andere tekende dan wat hij voelde op het net gemaakte boekje. Uiteindelijk moest je raden welke steen er op de rug getekend is. Daarna werden de rollen omgewisseld. Op deze activiteit werd verder gebouwd, want we moesten het boekje met onze getekende steen twee plaatsen doorgeven naar links in de kring. De volgende opdracht was dan om van deze getekende steen iets anders te maken, zoals bv. een schildpad, een monster, een huis,...


    Theater

    Kamishibai is een Japans verteltheater. Het komt van kami: papieren en shibai: theater. Vroeger werd een kamishibai achterop de bagagedrager gezet. Ze reden hier dan zo mee rond. Als ze een goed plekje hadden gevonden, stopten ze. Hier konden ze dan hun verhaal vertellen aan de hand van grote prenten. Mensen konden hier naar komen luisteren. De verteller was echter ook een snoepverkoper. Voor hij startte met het verhaal verkocht hij snoep. De mensen die het meeste snoep kochten, mochten vooraan zitten.

    Vaak werd er op het spannendste moment in het verhaal gestopt. Zo moesten de luisteraars nog eens terugkomen om naar het vervolg te luisteren en werd er opnieuw snoep gekocht.

    Vroeger werden er veel kamishibaiverhalen verteld. Het is stilaan verdwenen toen de cinema en de TV begon op te komen. Tegenwoordig komt het terug. Zowel kinderen van het eerste leerjaar als oudere kinderen zijn vaak heel geboeid aan het luisteren als er zo’n verhaal wordt verteld.

    Wij luisterden naar ‘The Big Orange Splot’. Daarna mochten we zelf een verhaal maken aan de hand van prenten. Deze prenten waren steeds kunstwerken van bekende kunstenaars, bv. Ensor.


    In het theateratelier kan je ook werken met optische illusies. Zo kan je met de kinderen o.a. een flipboekje maken, een potloodfilmpje, thaumatroop, zootroop, .... Dit is voor kinderen van de lagere school wel niet zo evident.


    Schaduwtheater is ook een optie om te doen met kinderen. Om niet zo maar in de wilde weg een verhaal te verzinnen en figuren te maken, kan je dit best met de kinderen als volgt opbouwen.

    1. Alle kinderen krijgen een stuk zwart papier. Hieruit knippen ze 5 à 10 verschillende willekeurige vormen.

    2. Daarna maken je groepjes van ongeveer 2 à 3 kinderen. Je legt per groep alle vormen samen. Je hebt nu een rijk aanbod.

    3. Voor de volgende stappen, geeft de leerkracht/gids telkens een opdracht die de kinderen moeten uitvoeren met de vormen. Bijvoorbeeld: maak een voorwerp met de vormen. (De vormen mogen elkaar raken, je mag meerdere voorwerpen maken). Daarna proberen de andere groepjes te raden welke voorwerpen je hebt gemaakt.

    4. Volgende opdracht: maak een dier met de vormen. Weer hetzelfde verloop als de derde stap.

            Het is interessanter om op die manier tot bijvoorbeeld een boom te      komen. Het is voor kinderen ook gemakkelijker om op deze manier te werken in plaats van een boom uit te knippen.

    1. Nu gaan we echt een verhaal maken. We kijken weer terug naar onze dieren. Deze dieren zijn niet perfect, een olifant bijvoorbeeld heeft een dikkere neus dan normaal, de krokodil heeft zijn poten verloren. We gaan een verhaal maken met de titel ‘Waarom de eekhoorn geen staart heeft?’ of ‘Waarom de olifant ongelijke oren heeft?’, …

    2. Hoe gaan ze te werk? Ze kleven hun vormen op een satéstokje en mogen nog nieuwe vormen knippen en plakken. Er wordt nog gekleurd papier aangeboden.

    3. Laatste fase: verhaal vertellen aan elkaar. We maken gebruik van het kamishibai theater en een lamp zodat we kunnen performen.


    Architectuur

    Architectuur heeft een pedagogische meerwaarde, want hier kun je enorm veel mee doen met kinderen.

    We kregen per twee een prent, zoals je hieronder kan zien. Hierbij moesten we nadenken wat dit met architectuur te maken zou hebben.

    Architectuur heeft steeds een functie… We besproken een aantal prenten.

    Wat heeft dan een slakkenhuis met de architectuur te maken? Of een foetus? De natuur heeft eigenlijk ook met architectuur te maken. Het slakkenhuis heeft bv. een beschermende functie.

    Een grondplan heeft met architectuur te maken, want uiteraard zal er een grondplan getekend worden door de architect. Ook een monument hoort hierbij, met als functie de toegankelijkheid.


    We komen tot de volgende conclusie:

    • Er moet nagedacht worden over een ontwerp, concept vooraleer bv. iets gebouwd moet worden.

    • De functie is vaak beschermend, zoals ook in de natuur.

    • Dieren zijn ook architecten.


    Daarna kregen we een uitleg over de verschillende boxen omtrent activiteiten rond architectuur. We vroegen onszelf af waar wij aandacht aan besteden wanneer we een huis zelf mogen inrichten. De volgende prent geeft weer welke boxen er zijn:

    • Stoel: Meubilair

    • Kubussen: Vorm en volume

    • Oog: Kleur

    • Oor: De rust, lawaai,...

    • Zon: Licht

    • Neus: De geur in de buurt

    • Bakstenen: Het materiaal


    Uit deze boxen kregen wij een aantal opdrachten:

    1. 2. 3.

    1. Hier moesten we de architectuur in gebouwen verbinden met de architectuur in de natuur.

    2. Hier moesten we zelf opdrachten verzinnen bij een stapel kleurkaarten.
    A) Rangschik de kleuren. Let op de overgangen van de kleuren.

    B) Welk gevoel krijg je bij deze kleur X?

    C) Welke kleur zou je aan dit monument,... geven?

    3. De kinderen worden geblinddoekt. Ze krijgen van elk blokje twee exemplaren. Ze moeten per vier proberen te raden welke twee blokjes dezelfde kleur hebben door te wegen, te voelen en te overleggen.


    Als laatste opdracht mochten we onze eigen klasindeling bepalen. Dit mochten we vormgeven met blokjes. De resultaten zijn de volgende:

    Bamboleo:16788154_1388469601195049_1288577156_n.jpg

    Bamboleo is een spel. Er is een staander waarop een bol ligt, met daarbovenop een plank. (zie foto) Deze plank ligt dus niet stabiel en kan omvallen.

    Wij hadden ieders 2 blokken/stenen. We moesten al de blokken en stenen op de plank kunnen zetten, zonder dat de plank viel en er dus blokken afvielen. Hierover moet echter goed nagedacht worden. De blokken zijn immers niet allemaal even groot of even zwaar. Nadenken over 2 blokken tegelijk plaatsen, blokken meer naar het midden of meer aan de buitenzijde zetten, is dus zeker van belang. Na enkele pogingen, slaagden we hierin. Daarna moesten we de blokken er weer af halen, zonder dat deze vielen.

    Daarna moesten we een stad bouwen. We dachten na over welke blok welk gebouw kan voorstellen en waar we deze konden neerzetten. Zo bouwden we bruggen, kerken, een zwembad, ...


    Calder: evenwicht


    16780602_1388469537861722_623841475_n.jpg

    Hierna gingen we verder aan de slag met evenwicht. Dit geïnspireerd op de werken van Calder. Je kon een bamboestok of een houten stok op je hand laten balanceren. Een andere mogelijkheid was om het middelpunt van een stok te zoeken. Je legt de stok op 2 vingers en je verschuift je vingers steeds dichter bij elkaar. Als er geen gewicht aanhangt, zullen je vingers in het midden samen komen. Hang je er een gewicht aan langs de ene kant, zullen je vingers bij een ander punt elkaar raken. Je vingers raken elkaar steeds bij het middelpunt.

    Een moeilijkere opdracht was om een kurk te laten balanceren op de rand van een glas door middel van een tandenstokertje en vorken.



    Bewegingsruimte


    Boven is er een bewegingsruimte. We moesten onze schoenen en sokken uit doen. De meesten vonden dit niet zo fijn in het begin, maar naar het einde toe had niemand hier nog problemen mee. De link naar evenwicht werd ook hier gelegd. We moesten per 2 gaan staan. De ene aan de linkerkant van de zaal en de andere daartegenover aan de rechterkant van de zaal. Nu moesten we naar de overkant wandelen. Dit moest voetje voor voetje (hielen moesten de tenen raken) en met de ogen toe! Dit leverde een grappig zicht op. Vaak moesten we onze armen bewegen om ons evenwicht goed te bewaren. Ook waren er enkele onder ons die niet recht naar hun partner liepen, maar bij een andere partner terecht kwamen, omdat ze schuin hadden gelopen.

    Daarna moesten we allemaal 1 blok nemen. Deze was plat aan één kant, maar bol aan de andere kant. We moesten deze even leren kennen. Wat konden we hier allemaal mee doen? Zo kwamen we van het balanceren op 1 voet op de blok tot buikspieroefeningen. Daarna legden we de blokken achter elkaar in een parcours. We mochten dit parcours uiteraard ook uitvoeren. De ene blok ging al wat beter dan het andere.16804073_1431078940268130_5401568850021941193_o.jpg

    In de bewegingsruimte hingen er ook 2 hangmatten. Deze vielen op en er waren enkele leerlingen die deze wel eens wilden uitproberen. Het speciale hieraan was dat deze met de uiteinden bovenaan vasthingen. Zo kan je er op je buik in gaan liggen. (zie foto’s) De studenten kregen een stok waar een spons aan hing. Deze spons werd nat gemaakt, de muziek werd opgezet en er duwde iemand de hangmat. Zo bewoog de hangmat over en weer en maakten de studenten een kunstwerk op de grond met de spons. Ze moesten de beweging van de hangmat volgen, dus ze mochten hun armen niet bewegen. De studenten die dit hebben uitgeprobeerd vonden dit zeer plezant!16819304_1431078493601508_1158543609050881125_o.jpg

    Als laatste activiteit in deze ruimte, sloten we af met een massage. Eerst masseerden we ons voorhoofd en onze slapen. Daarna masseerden we het hoofd. Toen kwam de ‘bakker’, het masseren van de schouders. Verder volgden nog de ‘slang’, de ‘beren’, de ‘schroef’, de ‘harten’, … Allemaal bewegingen die werden gemaakt op de rug. Iedereen genoot van dit moment.


    Papieratelier:

    In het papieratelier kan je allerlei activiteiten doen rond papier. Zo kan je werken rond typografie, collages maken, boekjes maken, werken rond letters, …

    Momenteel zijn ze bezig rond dinosaurussen maken uit karton.


    Inktatelier:

    Inkt maken, schrijven met een fijne pen, … Het kan allemaal in het inktalier! Aan de hand van inktstaafjes kunnen de kinderen hun eigen inkt maken.


    Crèchecafé:

    Iedere maandagochtend kunnen ouders met hun jonge kinderen (peuters en kleuters) naar het crèchecafé komen. De kinderen kunnen spelen in de voorziene ruimte en de ouders kunnen ondertussen een babbeltje slaan en iets drinken. De organisatie Baboush zet zich hiervoor in.

    De ruimte die voorzien is voor de kinderen is heel uitnodigend. Er is een autobaan, knikkerbaan, wielen om aan te draaien, schrijfborden, schaakborden, muziekinstrumenten, … Daarbovenop is er ook nog eens een gigantisch aanbod van boeken in verschillende talen.


    Steam:

    Stem wordt steeds een gekender en belangrijker begrip in het onderwijs waarop ook het ABC huis wil inspelen. Zij vinden art ook nog steeds belangrijk en vandaar de naam stem + art = STEAM. Onder steam valt onder andere het station ‘natuur en esthetiek, waarover later nog meer wordt verteld.

    (Stem = science, technology, engineering, mathematics)


    Tuin:

    ABC beschikt ook over een tuin. In deze tuin werken ze ook met de kinderen en leren ze vooral over het oogsten en zaaien. Je kan van de keuken naar de tuin. Leuk als je verse groenten wilt voor in de keuken.


    Labo ruimte

    Er is een labo ruimte voorzien. Het heeft als doel de leerkrachten te inspireren. Bovendien kan je deze ruimte voor een langere periode ‘ontlenen’. Zo zijn er bijvoorbeeld scholen die om de 14 dagen een hele dag aan het werk gaan in de labo ruimte. Je mag zowel gebruik maken van het lokaal als van de beschikbare materialen. Een echte aanrader!


    Textielatelier

    Dat dit een zeer creatieve en inspirerende ruimte is, kan je wel zeggen. Van knuffels binnenstebuiten draaien tot een amulet maken of zelfs een eigen tatouage creëren. ABC staat achter het werken met eenvoudige materialen en ideeën. Je moet het niet ver gaan zoeken om zo tot geweldige resultaten te komen.


    16-02-2017 om 22:09 geschreven door BALO  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.15/02 De senaat

    De senaat

    Woensdag 15 februari

    Ontstaan:

    Wanneer België onafhankelijk werd, wilden de Katholieken een koning maar de Liberalen een Republiek. Daarom koos men voor het volgende: een koning (die eigenlijk niets te zeggen heeft) en een parlement (die wel iets te zeggen heeft, de wetgevende macht).

    Het gebouw:

    Het gebouw werd gebouwd in 1779, op vraag van keizerin Maria-Theresa van Oostenrijk. Het gebouw is gebouwd in neoklassieke stijl.

     

    De functie van dit gebouw evolueerde doorheen de tijden. Het gebouw werd als eerste gebruikt als bestuurslichaam van het hertogdom Brabant. Onder het Franse regime (1796-1815) werd het echter meer gebruikt als rechtbank. Tijdens het Hollandse regime (1815-183) vergaderde de wetgevende vergadering (de Staten-Generaal der Nederlanden) om de beurt in Den Haag en in dit gebouw.

    In 1830 vestigden het Voorlopig Bewind (de eerste Belgische regering) en het Nationaal Congres zich in dit gebouw. Sinds 1831 vergadering hier de Kamer en de Senaat. Vanaf 1831 heet dit gebouw ook het Paleis der Natie.

     

    Het gebouw is opgedeeld in twee delen. Links bevindt zich het deel van de kamer en rechts het deel van de Senaat. De delen door middel van een gekleurd tapijt te onderscheiden. De Kamer heeft een groen tapijt, de Senaat een rood tapijt.

     

    In de gangen van het gebouw staan heel erg veel beelden van vorige eerste ministers. We vinden ook schilderijen en beelden van onze koningen en koninginnen en schilderijen van de voorzitters van de kamer en de senaat.

     

    Leden:

    In de Kamer zetelen 150 verkozen volksvertegenwoordigers. De Senaat telt 60 leden.

     

    De kamer:

    In de Kamer zetelen 150 mensen waarvan S. Bracke de Kamervoorzitter is. Hier wordt gestemd voor gewone wetten (helft +1) en bijzondere wetten (100/150). De regering mag niet stemmen. Het is telkens één persoon en één stem. De Kamer is verdeeld in fracties zowel Nederlandstalig als Franstalig (steeds 2 ‘dezelfde’ partijen). Ook de oppositie krijgt hier een plaatsje zodat ook zij de regering kunnen controleren. In een plenaire vergadering krijgen zij het vragenuurtje om de regering op de rooster te leggen.

    Er zijn ook commissies waar vakmensen of getuigen komen spreken over bepaalde onderwerpen. Dat gebeurt tijdens de hoorzittingen (ook deze zijn publiekelijk)

    Functies

    ·       wetten maken

    ·       een regeringsmeerderheid vormen

    ·       geeft het vertrouwen aan de regering en controleert hen

    ·       bespreekt de begrotingen en stemt hierover

    ·       neemt deel aan internationale parlementaire vergaderingen

    ·       kan onderzoekscommissies oprichten over maatschappelijke problemen

     

    De senaat:

    De Senaat is rijkelijk versierd met 18 karaat bladgoud. Vroeger werden de mensen betaald om senator te mogen zijn, dat is nu niet meer het geval. In de Senaat vinden de vergaderingen van de deelstaten (de gemeenschappen en de gewesten) plaats. Zij beslissen over een algemene regel, stemmen over de grondwet (wanneer nodig), buigen zich over informatieverslagen en kijken of de Europese wetten de onze niet overspoelen. De 60 senatoren komen samen wanneer er iets gebeurt. De zaal wordt ook gebruikt voor ander gebruik zo als herdenkingen, … Tijdens Wereldoorlog I werd de Senaat gebruikt als rechtbank waar een aantal mensen ter door zijn veroordeeld.

    Functies

    ·       Stelt informatieverslagen op over thema’s waarbij de bevoegdheden van de federale overheid, de gewesten en de gemeenschappen elkaar raken

    ·       Bemiddelt bij conflicten

    ·       Stemt bij wetten rond de grondwet


    Ons bezoek

     Inkomsthal Hier konden we onze jas en onze rugzak kwijt. Voor we echt naar binnen konden gaan, moesten we een controlepost door.


     Interview: Tijdens onze aankomst was er een interview aan de gang met een volksvertegenwoordiger. Dit interview werd afgenomen door de VRT.


     Trappenhal richting de kamer. Opvallend: groene kleur.


     Boven aangekomen is dit het beeld dat je ziet. Er hangen schilderijen omhoog. Op elk kunstwerk staat een vertegegenwoordiger van de kamer afgebeeld (doorheen de geschiedenis).


    De kamer. Hier nemen alle leden van de kamer plaats. Er is ook plaats voorzien voor de ministers en de voorzitter. 


     In de kamer heeft elk lid een eigen zitplaats. Deze werd gepersonaliseerd met een naamkaartje. De  zitplaats heeft ook een microfoon en knoppen om te stemmen: voor, tegen en onthouding. 


    Bij stemming verschijnt er op dit bord wie reeds gestemd heeft en of die persoon voor of tegen heeft gestemd (of zich heeft onthouden). 


    Dit is de plaats van de voorzitter. 


     De leeskamer. Hier kan men alle kranten van die dag terugvinden. 


       Imigratie. De volgende zaal stond in het teken van imigratie. Een project dat daar op dit moment loopt. 


       Dit is de senaat. Hier staat de rode kleur centraal. Deze zaal lijkt op het eerste zicht veel ouder maar is eigenlijk jonger dan de kamer. Dit komt omdat men in deze zaal meer aanzien wilde creëren. 



    16-02-2017 om 21:32 geschreven door BALO  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.15/02 Belvue

    BELVUE

    democracity



    Groep A werd om 13:30 uur verwacht aan het BELvue museum. We werden vriendelijk onthaald door Olivier, een sympathieke man die voordien ook in het onderwijs stond. Hij informeerde ons kort over de educatieve dienst van het Brusselse museum aan de hand van een PowerPointpresentatie. Sinds november 2003 is de educatieve dienst een feit in het BELvue-museum. Zij staan in partnerschap met de Vlaamse, Franse en Duitstalige gemeenschap maar ook met het Vlaams, Federaal en Europees parlement. De Vlaamse gemeenschap mag van geluk spreken want het museum biedt voor hen een detachering van 2 leerkrachten aan voor hun school.

     

    Wil je met je klas naar BELvue dan kan je vanaf 15 mei je online inschrijven. Let op: max. 2 animaties per school en 24 deelnemers per animatie.

     

     

    De educatieve dienst van Belvue heeft een groot aanbod.

    ·       Zo organiseren zij daganimaties rond democratie, justitie en geschiedenis.

    ·       Op de website (http://www.belvue.be/nl/education)  is pedagogisch materiaal beschikbaar.

    è Als voorbereiding op bezoek of als naverwerking. (driedeling)

    è Ook autonoom te gebruiken in klasverband.

    ·       Pedagogisch materiaal voor bezoek aan permanente en tijdelijke tentoonstellingen BELvue.

     

    Hieronder een voorbeeld van een animatie: (workshop over democratie en justitie)

    Reporters zonder/met montage (3de graad van het basisonderwijs en secundair onderwijs)

     

    De groep wordt in 4 groepen verdeeld en werken rond 4 aspecten van de werking van het federaal parlement. Elke groep maakt dan kennis van het onderwerp via een dossier. Nadien wordt de kennis vertaald naar een draaiboek. Dan filmen de 4 groepen in het parlement in aanwezigheid van een parlementariër en tenslotte wordt de ruwe versie van de film opgestuurd of gemonteerd.

     

    Na het luisteren naar Olivier werden we in drie groepen (of mochten we toen al van drie politieke partijen spreken?) verdeeld. We kregen individueel een lijst met politieke thema’s waaruit iedereen elk 10 thema’s selecteerde waarvan hij/zij vond waar de politiek zich mee moest bezighouden. Het was een top 10 die niet eenvoudig was om op te stellen. Wat vind ik écht belangrijk en in welke mate? Nadien bespraken we in groep onze eigen top 10 en zochten we naar 5 gemeenschappelijke thema’s. Het werd al snel duidelijk dat iedereen zijn/haar eigen mening had maar dit was een interessant gegeven om samen als een politieke partij aan de slag te gaan. We schreven een kort partijprogramma uit met 5 partijpunten waarin we duidelijk maakten wat wij belangrijk vonden en wat wij wilden doen voor de mensen én hoe we dit zouden aanpakken.

     

     

    Spel : democracity

    Democracity is een leuk rollenspel: in groepjes vormen de deelnemers een politieke partij en stellen hun programma op. De kinderen leren al doende over de ‘werking’ van de politiek. Door te discussiëren met andere partijen en argumenten aan te brengen, bouwen de deelnemers aan een stad. Zij moeten hun prioriteiten verdedigen en rekening houden met de realiteit van de begroting. Terwijl zij allemaal de beperkingen en de uitdagingen van de representatieve democratie ervaren, leren zij meer over de werking van onze instellingen.


    In elke politieke partij had men 5 verschillende mensen met hun eigen rol:

    -        De architect;

    -        De voorzitter;

    -        De secretaris;

    -        Het commissielid;

    -        De woordvoerder.




    Er is ook een speldoos …

    Al het nodige (de werkbladen voor de leerlingen, de handleiding voor de leerkracht) om zelf Democracity in de klas te spelen.

    "Democracity" is een inleefspel. De leerlingen vormen politieke partijen, zij verdedigen hun standpunten en prioriteiten bij het bouwen van een democratische stad. De leerlingen ervaren dat overleg, argumentatie, meerderheid en consensus nodig zijn in een democratische samenleving en dat ieders stem telt. Het spel kan gespeeld worden met minimum 12 en maximum 28 spelers.

     

    Duur: tussen de 80 en 150 minuten.

     

    Bij het maken van de doos werd er rekening gehouden met eindtermen van het basisonderwijs en met de vakoverschrijdende eindtermen van het secundair onderwijs.

    De speeldoos kan ook gebruikt worden bij verenigingen van het middenveld (vakbonden, VZW's, socio-culturele organisaties), jeugdhuizen en jeugdbewegingen.

    De doos wordt geleverd met een handleiding in de drie landstalen.

    "Democracity" kan besteld worden aan 45€.

     

     

     Permanente tentoonstellingen zonder gids (autonoom bezoek voor 2de, 3de graad LO en 1ste graad SO)

     

    Er zijn nieuwe thematisch en interactieve tentoonstellingen over België die zowel de jonge als de oude bezoekers zal verrassen.

     

    De nieuwe parcours laat u kennismaken met België en zijn geschiedenis aan de hand van zeven actuele maatschappelijke thema’s: democratie, welvaart, solidariteit, pluralisme, migratie, taal en Europa. U kunt die thema’s eerst verkennen vanuit een hedendaags oogpunt en vervolgens komt u meer te weten over hun historische context.

     

    De tentoonstelling is ontworpen om een breed publiek, en vooral jongeren te bereiken. Het werkt met verschillende media en biedt op die manier zowel de mogelijkheid om te kijken, te luisteren als te voelen.

    Een hedendaagse en interactieve aanpak om zich te verdiepen in de geschiedenis van het land en onze huidige samenleving beter te begrijpen.

     

    Enkele nieuwe permanente tentoonstellingen zijn.

    -        Mimi & Momo

    -        Ik ben de minister!

    -        Op stap met zeno

    -        Koninklijke missie

    -        De ronde van belvue

    Deze tentoonstellingen kunnen jullie raadplegen op de website en de folder.

     

    Mening van Belvue 

    Het rollenspel ‘Democracity’ is een leuk gegeven. De kinderen ervaren hoe het er in de poltiek aan toe gaat. Ze richten zelf een partij op en debateren over hun mening. Ze ervaren dat het niet altijd eenvoudig is om elke partij tevreden te stellen en hun mening te argumenteren.






    Rani, Yannick, Elien en Laiza 

    16-02-2017 om 21:00 geschreven door BALO  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    14-02-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.14/02 Studio Globo

    Namiddag:

     

    Na het hele infomoment was het dan eindelijk zover. We mochten de straat op om met onze eigen te zien hoe het er in de Marollen en Kuregem aan toe gaat.

     

    Kuregem

    We begonnen onze tocht met een filmpje over een jongen, Jona genaamd. Jona is een jongen die nog maar 8 maanden in Brussel verblijft. Hij vertelde ons over zijn familie, waar hij gewoond heeft en waar hij nu woont, wie zijn leerkrachten zijn en welke ondersteuning hij krijgt voor de Nederlandse taal, …

     

    Voorzienigheidsschool Kuregem

    Na dit prachtige verhaal trokken we erop uit om op onze tocht Kuregem beter te leren kennen. Onderweg kregen we verschillende opdrachtjes. Zo moesten we 4 mensen onderweg goedendag zeggen en hun reacties onthouden, de weg vragen, eens een winkeltje binnengaan om de sfeer op de snuiven, …

     

    Onze eerste stop was in de Voorzienigheidsschool.

    Wanneer we hier binnen stapten, was onze eerste indruk positief. De speelplaats zag er enorm fijn uit. Wanneer je dit dan beter bekeek, zag je dat er helemaal niets groen op de speelplaats te zien was en dat de speelplaats ook heel klein was. Dit komt door de ligging van de school. De school ligt namelijk midden in de stad. Hier is heel weinig plaats omdat de bevolkingsdichtheid in Kuregem ontzettend hoog ligt.

     

    In deze school kregen we ook uitleg over de werking van de school en over de samenwerking met de ouders. De school probeert de ouders zo goed mogelijk te betrekken bij activiteiten op school. De voorzienigheid school is een brede school en daarmee wordt bedoeld dat de school samenwerkt met veel organisaties uit de buurt, zoals KIK, Buurtsport, Walala, Brusselleer, KAV, Kuregemnet, ... Hierdoor kan de school beroep doen op externe expertise en leren de leerlingen niet alleen binnen de schoolmuren.De communicatie met de ouders verloopt zo ook veel vlotter omdat dit extra ondersteuning is voor zowel de leerlingen, als de ouders, als het hele schoolteam.

     

    Tijdens de middag kunnen de leerlingen deelnemen aan tal van activiteiten zoals dansen, sporten, muzische activiteiten, … Dit is omdat de meeste gezinnen van deze school kansarm zijn. Thuis hebben ze niet altijd de middelen om aan sport te doen, .... en daarom wil de school hen op deze manier een eerlijke kans geven om ook te sporten, … .

     

    Na deze boeiende uitleg zetten we onze weg verder door richting de Cosmos. Met een kleine omweg zijn we er uiteindelijk toch geraakt.

     

    De Cosmos

    ‘s Middags werden we samen met een andere groep verwacht in de Cosmos. In dit sociale restaurant kregen we een overheerlijk menu voorgeschoteld.

    Erwin vertelde ons tijdens het eten wat meer over de werking van de Cosmos. Het is een dienstencentrum waar senioren en zorgbehoevenden elkaar kunnen ontmoeten. Ze willen ervoor zorgen dat ze langer en kwaliteitsvoller thuis kunnen blijven wonen en contacten kunnen leggen met buurtbewoners. In de middag kunnen ze gezellig samen komen eten in het restaurant en in de namiddag worden er activiteiten georganiseerd voor hen. Gemiddeld gezien komen er zo’n 150 mensen per dag genieten van een heerlijke maaltijd.

    In de keuken is er een hoofdchef die de andere werkkrachten aanstuurt.

    Onze obers waren heel vriendelijk. We kregen zelfs een valentijnsdessertje!

     Cultureghem

    Nadat we ons buikje vol gegeten hadden, was het tijd voor het vervolg van onze tocht. Ons laatste stoppunt was Cultureghem. Hier hebben we kennis gemaakt met de sympathieke William. Hij nam ons mee naar de Ketmet, de grootste overdekte markt en het grootste speelplein voor kinderen van ons land. (Zo’n 10.000 m2 groot.)

    Het contrast dat we hier zagen was enorm. Langs de ene kant had je de straten van Kuregem waar het heel erg druk was en waar de huizen dicht op elkaar geplaatst stonden en langs de andere kant had je de Abbatoire van 10.000 m2 groot waar het enorm rustig was en heel weinig volk rondliep.

     

    Cultureghem heeft ervoor gezorgd dat deze plek een goede invulling heeft gekregen. Iedere vrijdag, zaterdag en zondag kan je er terecht voor een grote markt waar je tal van verse producten kan vinden.

    Op vrijdag krijgen de ook de kans kinderen om met verse groenten aan de slag te gaan in de klas van William. Ze gaan samen naar de markt met hun gerecycleerde zak en nadien worden er overheerlijke gerechten gemaakt met de verse producten.

    Op woensdag kunnen alle kinderen er na school terecht voor een middag vol spel en plezier. De hele marktplaats wordt omgebouwd tot een heus speelplein. De ouders kunnen van deze gelegenheid ook gebruik maken om gratis een vijfgangen menu te maken met de overschot van de groenten van de weekendmarkt. Op deze manier wordt er een verbondenheid gecreëerd tussen de ouders en krijgen ook de ouders de kans om kooktechnieken bij te leren en het voordeel van verse groenten te ontdekken.

     















    14-02-2017 om 20:45 geschreven door BALO  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.14/02 Studio Globo

    Verwelkoming

    We kregen een speciale ontvangst toen we ’s ochtends aankwamen in Studio Globo. We mochten eerst doorheen het dorp lopen. A.d.h.v. dit dorp kunnen de leerlingen de diversiteit ervaren. Ik kon het niet laten om even extra uitleg te vragen. In elk huisje woont een gezin met elk zijn eigen achtergrond (diversiteit). Zo is er bijvoorbeeld een meisje in een rolstoel, een kindje met 2 papa’s, een gezin uit een ander land, … De leerlingen mogen in groepjes de huisjes verkennen. Ze krijgen dan extra uitleg over de gezinssamenstelling, de afkomst, … Per huisje is ook een andere activiteit voorzien. Zo moeten de leerlingen bijvoorbeeld een circusact maken, een poppenkast maken, een liedje opnemen, … Via geheime gangen kunnen de leerlingen doorheen de huisjes reizen om de diversiteit in de ‘zonderhaatstraat’ te ontdekken. (FOTO)

    Hierna speelden we een klein spelletje. We moesten iets vertellen wat iedereen zou hebben en iets wat niemand anders heeft. Op deze manier konden we zelf ervaren dat we allemaal gelijken en verschillen hebben. Via een stellingenspel hebben ze ons ook doen beseffen dat we ons vaak laten leiden door foute oordelen. Zo hadden er veel een positieve ervaring met Brussel maar desondanks vonden ze toch dat Brussel een negatief beeld heeft. Na deze inleiding hebben we een hele uiteenzetting gekregen over studio globo.

    Introductie

    Studio Globo is een NGO voor ontwikkelingssamenwerking die zich specialiseert in ontwikkelingseducatie. De wereld ontdekken, positief leren omgaan met diversiteit, betrokken raken bij mens en milieu en meebouwen aan een duurzame en solidaire wereld zijn hierbij de voornaamste pijlers.

    Deze pijlers streeft Studio Globo na door een gevarieerd vormingsaanbod aan te bieden aan zowel kleuter-, lager, secundair en hoger onderwijs.

    De leerkrachten zijn hierbij onze belangrijkste partners, en wij bieden dan ook een uitgebreide nascholing aan voor zowel leerkrachten lager onderwijs, leerkrachten secundair onderwijs als studenten.

    (bron: http://www.studioglobo.be/nl/over-studio-globo)

     

    Studio Globo heeft de uitdaging om via het onderwijs met diversiteit aan de slag te gaan. Ze willen hierbij de kinderen veel laten ervaren en vanuit het ervaringsgerichte vertrekken. Het doel is de kinderen laten denken vanuit het WIJ-gevoel en niet vanuit het HIJ/ZIJ-gevoel.

    Er zijn in Vlaanderen verschillende vestigingen van Studio Globo.

    Studio Globo heeft een groot aanbod. Ze bieden op 3 verschillende vlakken materialen aan:

    1.    Ervaringsgerichte werkvormen

    -          inleefateliers  (voorbeelden: achter de muur, landenateliers, wonen op het dak,…)

    -          workshops secundair onderwijs

    -          voorwerpenkoffers

    -          projecten

     

    2.    Didactische leermaterialen

    -          publicaties

    -          wereldreis

    -          fotosets

    -          lesmateriaal

     

    3.    Vormingen en nascholingen

    Genuanceerde beeldvorming.

    Tijdens de inleidende uiteenzetting stonden we stil bij hoe onze kijk of mindset onze opstelling tegenover anderen beïnvloedt.  

    Het is goed om ons hiervan bewust te zijn. Zeker als we het hebben over het waarnemen van mensen. Observaties van verschillende individuen kunnen op die manier leiden tot veralgemeningen. Ons brein zoekt immers naar patronen en beschouwt iedereen van dezelfde groep als een onderdeel van dat patroon. Als zo een veralgemening plaatsvindt, zadelen we individuen op met de (vermeende) eigenschappen van de groep waartoe we hen rekenen.

     

    Vanuit deze genuanceerde beeldvorming werkt Studio Globo ook rond brede diversiteit en kansarmoede.

     

     

    Positieve benadering en ervaringsgerichte werkvormen

     

    Er wordt altijd vertrokken vanuit de leefwereld van kinderen. Zo start men bijvoorbeeld vanuit het verhaal van een leeftijdsgenoot in Afrika. Hoe ziet de dag van dat kind eruit?

     

    Vanuit zo’n positieve benadering kunnen kinderen zich makkelijk identificeren met de ‘andere’ en ontstaat er een verbondenheid. Gelijkenissen en verschillen zijn even belangrijk.

     

    De problemen zoals (kans)armoede, honger etc. worden niet uit de weg gegaan maar zijn niet het uitgangspunt van de ontmoeting met andere culturen.

     

    Studio Globo biedt verschillende materialen aan voor de lagere school, secundair onderwijs en studenten.

     

    - voorwerpkoffers

    - inleefateliers

    - fotosets

    - workshops voor het secundair onderwijs

     

     

    Voorzienigheidsschool

    We startten onze wandeltocht door Brussel en kwamen aan op onze eerste bestemming, de voorzienigheidsschool.

    Er zijn twee Nederlandstalige scholen in Kuregem, namelijk de Kameleonschool en de voorzienigheidsschool. Op deze scholen vinden we heel veel diversiteit. Deze scholen zoeken ook voortdurend nieuwe leerkrachten om hun team te versterken. Ze hebben ook een warme oproep gedaan om ons hiervoor in te zetten. Dus voor de mensen die graag in Brussel les willen geven, allen daarheen!

     

    Middagmaal

     

    Cosmos

    ’s middags zijn we gaan eten in Cosmos. Dit is een dienstencentrum voor senioren te Anderlecht. Tijdens de week worden er dagelijks warme maaltijdens aangeboden. Er worden ook activiteiten voorzien voor en met en door senioren. Er worden ook nog enkele diensten aangeboden zoals pedicure, goedkope kleding, boodschappenhulp, enz.

    (bron: http://www.cosmosvzw.be/)

    Waq

    In het Waq kan je heel goedkoop gaan eten. Zij koken met de voedseloverschotten die ze op de markt krijgen. Daarnaast doen ze ook heel veel voor de mensen van Brussel. Ze organiseren heel veel workshops voor de kinderen, volwassenen en ouderen. Iedereen is welkom.

    Naast het sociaal restaurant hebben ze ook een ‘kleerkast’ voor babykleren en kinderkleren. Hier kunnen de mensen een zak kopen voor 1 euro. Deze zak mogen ze dan vullen met zoveel kleren als ze nodig hebben. De kleren komen van mensen die ze niet meer nodig hebben. Zij zijn dan zo vriendelijk om ze aan de vereniging te geven zodat ze door iemand anders gebruikt kunnen worden.

     













    14-02-2017 om 20:26 geschreven door BALO  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.14/02 Studio Globo

    De Marollen

     

    Met onze rugzakken op de rug en de bundel in de hand stonden we klaar om de Marollen te ontdekken. De bundel nam ons mee naar verschillende stops, o.a. Recyclart, Elmir in de stad en brede school Sint-Joris. Voor onderweg werden er enkele opdrachten voorzien om de sfeer en het gebeuren in de Marollen nog meer te ervaren.

    Zo moesten we ons even op een bankje zetten en de omgeving observeren. Op de voor ons meest typerende plaats van de Marollen hielden we halt. Het Vossenplein was zeer bruisend van leven, de drukte zorgde voor een gezellige sfeer en de vriendelijke omgang tussen de mensen viel ons ook op.

    Wandel minimum 500m in stilte, was een volgende opdracht. Brussel is een levendige stad en pas als je zelf volledig stil bent, valt het op hoeveel geluid er nog is: auto’s, werken, mensen die praten, …

    Contact maken met de mensen was ook een van de uitdagingen. Een winkeltje binnenstappen en iets vragen, zes mensen goeiedag zeggen, … Het viel op dat veel mensen ons enthousiast terug begroetten met een knikje, een glimlach of woorden.

    En zo gingen we van stopplaats naar stopplaats op een gezellige en sociale manier.

     

    Recyclart

    zie foto's


    Het restaurant

    We werden direct vriendelijk ontvangen in de bar. Het was op het eerste zicht een zeer gezellige en rustige bar. Alleen het lawaai van de trein was in het begin wel even wennen. Er werd ons meteen een drankkaart aangeboden, heel schappelijke prijzen. Daarna moesten we ons hoofdgerecht kiezen. Er was keuze uit 5 gerechten. In de bar van Recyclart worden mensen te werk gesteld die het ‘moeilijk’ hebben. Ze krijgen vaak een 2 jaren contract aangeboden, daarna moeten ze op zoek naar ander werk. De kans dat ze na deze 2 jaar werk vinden, is 70 %. Dit vonden we zelf een zeer hoge procent.

     

    Het station

    Daarnaast ligt Recyclart onder het station dat Brussel-Noord en Brussel-Zuid uit elkaar houdt. De deuren zijn open tot 18u om op het station te geraken. Na 18u worden de daklozen naar buiten gebracht. Soms is het zelfs zo dat ze ook menselijke uitwerpselen moeten opkuisen. De houten scheiding tussen het station en de feestzaal wordt dan opengezet. Dan is het tijd voor een feestje met minstens 600 man.

    De deuren sluiten heeft ook een symbolische waarde. Ze willen de scheiding tussen Brussel-Noord en Brussel-Zuid doorbreken en er één geheel van maken. In de zomervakantie worden er op donderdag en op vrijdag telkens fuiven gegeven. Donderdag is het gratis, vrijdag wordt er een bedrag van 5 euro gevraagd.


     

    Quote: “Als ge goeie smaak hebt van muziek en slechte vrienden hebt dan eindigde hier.”

     

    Het kinderdagverblijf: ‘Elmer’

     

    Elmer is een kinderdagverblijf waar onze mond bij open viel. We werden hartelijk ontvangen door een marokkaanse vrouw met hoofddoek. Elmer heeft 4 vestigingen in Brussel en is opgestart door EVA.  Het kinderdagverblijf bevindt zich in kansarme wijken. Je kan je kinderen er naar toe brengen: urgentie, deeltijds, voltijds, occasioneel of voor korte duur. Het kind staat helemaal centraal. Zo worden de regels van thuis gerespecteerd. In het kinderdagverblijf zelf wordt er wel heel de dag door Nederlands gepraat, maar met de ouders praten de begeleiders wel de taal van de ouders. De ouders die in aanspraak komen zijn ouders die een opleiding volgen, werk zoeken, werkende ouders, in crisissituaties zitten, plots werk hebben gevonden of om sociale/medische reden. Er is één vereiste: ze wonen in de buurt. Door de grote diversiteit in het kinderdagverblijf wordt er uitsluitend vegetarisch gekookt. Zo werken ze veel met eieren en vis omdat dit belangrijk is voor de kinderen. De kinderen krijgen geen vlees aangeboden, door de verschillende culturen. De kinderen krijgen wel een rijk aanbod aan groenten en pasta, couscous, rijst, …

    In het kinderdagverblijf worden mensen aangenomen met kwalificaties, maar ook zonder kwalificaties. Zo kan er ook stage worden gelopen, zijn er contracten met Actiris en zijn er mensen die 3 dagen in de week in de crèche werken en 1 dag in de week een opleiding volgen.




    Brede school Sint- Joris

     

    Bij aankomst aan de school Sint-Joris, stond Koen Spolspoel ons al op te wachten om ons met veel plezier meer uitleg te geven over deze brede school. Aan de hand van een ppt-presentatie en een rondleiding gaf hij ons alle informatie die we moesten en wilden weten. Een brede school wil zeggen dat de school samenwerkt met verschillende organisaties om zo meer kansen te bieden aan de kinderen. De visie van Sint-Joris is dus niet voor niets: “Samen op een creatieve en positieve manier de lat van elk kind hoog leggen in een open en veilige omgeving”. Er worden praatgroepen voorzien voor zowel de kinderen, de ouders als de leerkrachten.  Er  worden tijdens de middagspeeltijden ateliers zoals circus gehouden of er worden na schooltijd in de turnzaal nog extra muziek-,  sport- of andere sessies voorzien. Zo wil de school voor maximale ontwikkelingskansen zorgen bij alle kinderen.

    SinJoris is een Nederlandstalige school bestaande uit een crèche, een kleuterschool (een eindje verderop), een lagere school en een middelbare school.  

    Bekijk zeker de sfeerbeelden

     

    Elle Busschots, Evy Moerman

     



















    14-02-2017 om 20:02 geschreven door BALO  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    13-02-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.13/02 VOORMIDDAG (quiz + Kaj Poelman)

    Quiz en lezing Kaj Poelman

    Het was meteen fijn binnenkomen. We werden in groepjes verdeeld doormiddel van puzzelstukken. Er werd ons meteen koffie, thee en een koekje aangeboden. De sfeer zat er meteen in.

    Na een korte babbel vlogen we er meteen in. Iedereen had thuis voordien een vraag opgeschreven met bijhorend antwoord. We ‘speelden’ hier het spel mix en ruil mee. Op deze manier werd onze kennis die we voordien gelezen hadden opgefrist en/of aangevuld.

    Meteen nadien begon de grote quiz. Het groepje dat won mocht zich de wereldburgers noemen dus de motivatie was enorm groot. J
    Tijdens de quiz waren er praktische en theoretische vragen. De ene vraag lag ons al wat beter dan de andere.

    Na een klein uurtje kwam er een winnaar naar voren. De stresskipjes worden vanaf heden aangesproken als de wereldburgers. Maar dat was niet alles. Zij kregen ook als eerste de kans om een heerlijk stuk cake of een wafeltje te nuttigen.

    Na een korte pauze nam Kaj Poelman van Cavaria het over. Hij kwam ons wat meer vertellen over gender en seksuele diversiteit in het onderwijs. Tijdens deze lezing werden we vaak geconfronteerd met de invloed van reclame op onze stereotypen.  

    Hieronder wat belangrijke informatie over de lezing:

    Wat is gender?

    Gender verwijst naar culturele en sociale (aangeleerde) verschillen op basis van geslacht.
    ≠ geslacht (biologische verschillen)

    Waarom is het belangrijk dat je afstand neemt van stereotype?

    Wanneer je blijft hangen bij de stereotype gedachten wordt je zelfbeeld bepaald Hierdoor worden je ontplooiingskansen beperkt waardoor je misschien wel je talent misloopt. Denk maar aan het voorbeeld dat Kaj over zichzelf vertelde van het dansen.

    De stereotype zoals mannen zijn beter in ruimtelijk inzicht zijn uiteraard wetenschappelijk onderzocht. Maar wat velen vergeten is dat het verschil tussen beide niet groot is. Er wordt enkel gefocust op het vaak minieme verschil.

    Belangrijke zaken om mee te nemen naar de klaspraktijk:

    -          Impliciet i.p.v. expliciet: Het is heel belangrijk dat je het onderwerp gender ook aanhaalt in andere lessen.  Wanneer je dit niet doet en enkel lessen geeft die enkel in het teken van gender staan, heeft deze les geen nut.  

    Enkele voorbeelden van het impliciet aanbrengen van het onderwerp:

    o   Boeken waarbij het onderwerp impliciet aan bod komt. (bv. De koe die een ei legde.)

    o   In rekenverhaaltjes niet enkel stereotype gebruiken maar bijvoorbeeld ook eens een brandweervrouw, een gezin met mama’s, homokoppel,…

    o   Wanneer je met kinderen praat over beroepen en wanneer je prenten toont, moet je foto’s tonen van zowel mannen als vrouwen. (brandweervrouw en brandweerman, meester en juf, vrouwelijke loodgieter en mannelijke loodgieter, kinderverzorgster en kinderverzorger.

    o   Wanneer je met kinderen in gesprek gaat over gender is het erg belangrijk dat je doorvraagt. Wanneer kinderen hun mening geven is het belangrijk dat je vraagt waarom ze dat denken. Wordt nooit kwaad op de kinderen of dring je mening nooit op.

    Kant -en klaar materiaal is te vinden op:

    www.schooluitdekast.be

    www.genderbijdemelk.be

    Evelien, Anneke en Stephanie

    13-02-2017 om 18:28 geschreven door BALO  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (5 Stemmen)
    >> Reageer (0)


    Archief per week
  • 13/02-19/02 2017

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs