recepten die (s)maaktest doorstaan hebben proefkonijnen kunnen op aanvraag gecontacteerd worden
17-02-2009
waarom deze blog
deze blog is er vooral gekomen om het nodeloos kopieren van recepten tussen een aantal mensen te vermijden, kopies die dan toch ergens belanden waar ze niet moeten belanden of gewoon verdwijnen. Hier zullen recepten verschijnen van gerechten die gemaakt geweest zijn door één van ons en die we lekker vonden, aangepast hebben (omdat je een kookboek niet altijd klakkeloos moet volgen) en met iedereen willen delen. De recepten zijn niet door ons uitgevonden. We hebben allemaal massa's kookboeken en de recepten komen uit één er van. Waar mogelijk zullen we vermelden wat de bronnen zijn. voor tips vragen of wat dan ook kan u ons mailen. alvast veel lees- en kookplezier.
500 gram (of meer) kerstomaatjes (niet té klein, want anders schiet er niets meer van over
teentje knoflook
peper en zout
suiker
mediterraanse kruiden (basilicum, oregano, rozemarijn of thijm)
olijfolie
een beetje geduld.
Bereidingswijze
Warm de oven voor op ca. 80 graden.
Snij de tomaatjes doormidden en schik ze, samen met een ongeschild teentje knoflook op een ovenplaat met de opengesneden kant naar boven.
Laat rustig drogen.
Het aantal graden wat vermeerderen als je vindt dat het te traag gaat (tot max. 100 graden) of verminderen (50 graden) als ze beginnen bakken.
De tomaatjes moeten langzaam verschrompelen (ze mogen dus niet bakken).
Zorg ervoor dat de oven zo droog mogelijk is (af en toe eens opendoen om vochtige lucht te laten ontsnappen).
Daarna rustig laten afkoelen in de oven.
De tomaatjes voorzichtig marineren in wat olijfolie, het geperst teentje knoflook (dat na de 2,5 uur in de oven min of meer zacht is geworden), peper, zout en wat mediterraanse kruiden.
Proef even van de tomaatjes. Als je vindt dat ze te zuur zijn kan je er een heel klein beetje kristalsuiker bij doen.
Laat ze minstens een uur marineren.
Je kan de tomaatjes verwerken in salades, belegde broodjes, pastasauzen.. of opdienen met een cocktailprikkertje bij het aperitief.
zeer lekker en op voorhand te maken hapje, volledig vegetarisch
ingrediënten
aubergine
olijfolie
kruidenazijn
platte peterselie
verse munt
knoflook
werkwijze
snij de aubergine in de lengte in zeer dunne plakken (ik gebruik mijn broodsnijmachine omdat het mechanisch dunsnijden beter gaat dan met de hand) de plakjes moeten ongeveer 3 à 4 mm zijn, zeker niet dikker
rooster de plakken aubergine op een grilpan tot ze zacht zijn (NIET op voorhand in olie drenken of zout op strooien !!!)
meng ondertussen olie en kruidenazijn (3 delen olie op 1 deel azijn) met fijngesnipperde peterselie, munt, geperste knoflook, peper en zout.
leg de geroosterde plakken aubergine in de vinaigrette en laat staan tot opdienen.
als je dit de dag ervoor maakt wat perfect mogelijk is, laat dan op kamertemperatuur komen alvorens te serveren anders zorgt de koude van de koelkast voor een minder goeie smaak.
serveren
serveer in een kommetje waaruit mensen zelf hun sneetjes aubergine kunnen halen en op stukjes brood leggen
of serveer op individuele bordjes een 3-tal sneetje met een stukje brood. overgiet dan zeker met wat vinaigrette
het basisrecept van deze dip volgt hieronder maar je kan er naar eigen smaak meer van de ene groente of minder van de andere aan toevoegen. Het is ook een recept dat je geen twee keer hetzelfde kan maken omdat de grootte van je groenten soms verschilt en dus ook je eindresultaat. Trial en error dus maar eigenlijk nooit error want het smaakt altijd lekker. Je kan deze dipsaus gebruiken bij koude gehaktballetjes of bij nacho's of gewoon op een stukje brood smeren (turks brood is hier heel lekker bij, al dan niet even geroosterd)
ingrediënten:
2 rode paprika
1 gele paprika
1 courgette
1 venkel
4 teentjes knoflook
gedroogde oregano
handvol verse muntblaadjes
olijfolie
kruidenazijn
sap van 1/2 citroen
peper en zout
werkwijze
snij alle groenten in grove stukken
verdeel ze over een ovenschotel
kneus de knoflooktenen en gooi ook in de ovenschotel
strooi een goeie eetlepel oregano over de groenten
strooi de muntblaadjes in de ovenschotel
voeg peper en zout toe
overgiet met olijfolie
hussel met je handen de groenten en de kruiden door elkaar zodat alles onder de olijfolie zit
zet de ovenschotel ongeveer een half uur in een voorverwarmde oven van 200° tot alle groenten zacht zijn en zelfs al een beetje beginnen karameliseren
neem uit de oven en laat een beetje afkoelen
doe het geheel in een maatbeker of blender en mix fijn tot een smeuïge salsa
voeg na proeven nog wat citroensap en kruidenazijn toe en eventueel nog peper en zout naar eigen smaak
laat afkoelen en bewaar in de koelkast
laat voor gebruik op kamertemperatuur komen om alle smaken goed tot hun recht te laten komen
Deze boterhamdriehoekjes zijn oorspronkelijk bedoeld voor bij de engelse High Tea maar wij hebben ze als receptie hapjes gemaakt en geserveerd met een glaasje witte of rode wijn en ..... met groot succes !
basis:
brooddriehoekjes (of veelhoekjes naar gelang de vorm van je brood), de grootte kan je zelf kiezen, een grote driehoek kan je nog in twee kleinere snijden ....
om het beleggen makkelijker te maken laat ik de vierkantjes heel, beleg ze en snij ze daarna pas in driehoekjes
neem steeds twee opeenvolgende sneden brood, leg ze op elkaar en snij de korsten er af, bekijk dan welke vormen je er uit kan snijden zonder al te veel verlies te hebben, het is niet de bedoeling dat je een half brood wegsmijt
je kan het onderste sneetje beboteren of niet naar gelang je eigen smaak (of die van je gasten), je kan ook een sausje of pesto of anders smeersel gebruiken om je onderste sneetje mee te bestrijken
als je ze een paar uur op voorhand maakt sluit de schaal of schotel waarop ze liggen dan goed af met vershoudfolie
diverse sandwiches:
1/ kip met komkommer en zelfgemaakte currymayonaise
currymayonaise: schep wat gewone mayonaise met ei in een potje en voeg currypoeder toe (begin met een beetje want het smaakt snel te pikant). Roer alles goed door elkaar en voeg daarna wat witte balsamicoazijn, vloeibare honing en wat olijfolie (geen eerste persing) toe. Alles goed roeren en laten staan om de smaken te laten blenden.
besmeer het onderste sneetje brood met een dun laagje currymayonaise, leg er een plakje kipfilet op (met of zonder tuinkruiden), bedek met zeer fijne schijfjes komkommer (als je de schil er aan laat is het iets decoratiever). smeer nog een beetje currymayonaise op het bovenste sneetje en leg het bovenop de komkommer
2/ Gandaham met pesto en mozzarella
je kan de pesto zelf maken maar het gaat net zo goed met een goeie pesto uit een potje en dat is iets sneller
snij de mozzarella in flinterdunne schijfjes
besmeer het onderste sneetje brood met pesto
beleg de pesto met gandaham (puzzel goed zodat elk stukje brood met ham belegd is)
bedek de ham met de flinterdunne sneetjes mozzarella
3/ gerookte zalm met roomkaas
deze sandwich smaakt best met een beetje boter (je kan de boter een beetje opsmukken met een paar drupjes citroensap, niet teveel echter)
beleg het sneetje brood met gerookte zalm (puzzel goed zodat elk stukje brood met zalm belegd is)
besmeer de zalm met de roomkaas en strooi er dan zeer fijn gesnipperde verse ui met peterselie over als versiering (dit is facultatief)
4/ tonijnsla met lenteuitjes
prak de tonijn uit blik zeer fijn
snipper een sjalotje fijn
snij een eetlepel kappertjes fijn
snij een 4-tal zure augurkjes zeer fijn
prak een hard gekookt ei fijn
meng tonijn,sjalot, kappertjes, augurkjes en gekookt ei goed door elkaar
voeg per eetlepel gewone mayonaise met ei toe tot je naar eigen smaak voldoende hebt
voeg een snuifje zout, peper en paprika toe
snipper een lente-uitje fijn dat je achteraf over de tonijnsla kan strooien als versiering
5/ geitekaas met halfzongedroogde tomaatjes en cresson
snipper de halfzongedroogde kerstomaatjes (colruyt) heel fijn
roer onder de smeerbare geitekaas
snipper wat bieslook fijn voor een groene toets
smeer op het broodje en versier met wat cresson voor de peperige smaak
Opmerking: deze soep is niet bedoeld als maaltijdsoep maar eerder als hapjessoepje of aperitiefsoepje
Ingrediënten 1 kg zoete aardappelen (koop 1.2 kg want er is nogal wat afval) 200 gram knolselder 1 à 1.5 liter groentebouillon 1 teen knoflook peper zout raz-el-haout nootmuskaat potje zure room groene voedingskleurstof 50 gram pistachenootjes zonder dop
bereidingswijze schil de aardappelen en de knolselder en snij in klein blokjes voeg 1 liter groentenbouillon toe voeg het teentje knoflook toe (pellen en in stukken snijden) laat gaarkoken pureer de soep voeg naar eigen smaak nog wat groentenbouillon toe als de soep te dik zou zijn kruiden met zout, peper, nootmuskaat, raz-el-hanout de soep heeft de neiging eerder zoet te zijn dus u kan eventueel ook nog een beetje cayennepeper toevoegen geef de kruiden de tijd om door te dringen dus maak de soep eventueel een dag op voorhand en kruid op het moment zelf nog bij
pistacheroom:
voorzie per persoon 1 koffielepel zure room
klop deze een beetje op en voeg dan de groene kleurstof toe (als u geen groen kan vinden is een combinatie van blauw en geel ook ok) tot u een mooie pistache groene room heeft
Presentatie schep per persoon een koffiekopje of expressokopje soep uit schep per kopje een lepeltje groene room in de soep. doe dit voorzichtig want de zure room heeft de neiging om naar de bodem te zakken strooi pistachenootjes over het geheel dien zeer warm op
Hamrolletjes met kruidenkaas en geroosterde paprika
Ingrediënten
goede gekookte ham (afhankelijk van het aantal personen ... per snede ham kan je zeker 6 rolletjes maken en ik serveer voor 1 portie 2 rolltjes per persoon)
kruidenkaas (genre boursin, moet goed smeerbaar zijn maar mag niet te lopend zijn)
geroosterde paprika (je kan hem zelf roosteren maar dan is hij vrij dik en moeilijk op te rollen, ik gebruik dus meestal een pot klaargeroosterde in colruyt of liddle)
Bereidingswijze:
dep de gekookte ham goed droog
haal de paprika uit het vocht en snij open zodat u een vel paprika krijgt
dep de paprika zeer goed droog
besmeer de ham met een dun laagje kruidenkaas
puzzel de parika over de kruidenkaas zodat alles goed bedekt is
blijf met kaas en paprika tot op 1cm van het einde van de ham anders krijg je problemen bij het oprollen
rol de ham in een rolletje
verpak het rolletje strak in aluminiumfolie of huishoudplastiek en leg in de koelkast tot gebruik
Presentatie:
haal de rolletjes vlak voor het opdienen uit de koelkast
haal ze uit de folie of de plastiek en dep nog even droog als er vocht ontsnapt is
snij de ham in rolletjes van 0.5 à 1cm dik
schik twee rolletjes op een hapjesbordje per persoon of leg ze gewoon allemaal op een bordje
rode ui (± 1.5 grote ui per tortilla die je wil klaarmaken)
rucola (± handvol blaadjes per tortilla)
mozzarella (± halve bol per tortilla)
bruine suiker (± 1.5 eetlepel per gebruikte rode ui)
balsamico azijn (± 1 eetlepel per gebruikte rode ui)
werkwijze
snij de rode ui fijn en stoof hem in een pan met boter (geen olijfolie, mijn ervaring is dat de olie gemengd met de andere ingrediënten voor schifting zorgt)
als de ui glazig begint te worden voeg je de balsamico azijn en de bruine suiker toe
verder laten stoven
proeven en desgewenst meer suiker en/of balsamico azijn toevoegen
laat de ui afkoelen en verdeel in net zoveel delen als je tortilla's hebt
laat de mozzarella uitlekken en snij hem in plakken van ongeveer 1cm en daarna nogmaals middendoor zodat je halve maanvormige stukken krijgt
dresseren
warm de trotilla ± 15 sec opwarmen in de microgolfoven (niet heet laten worden enkel zorgen dat je hem goed kan oprollen)
verdeel een handvol rucola over de tortilla
verdeel het gedeelte gebakken ui gelijkmatig over de rucola
leg de stukken mozzarella in een rechte lijn in het midden van de tortilla
rol de tortilla op zodat de mozzarella in het midden van de tortilla terecht komt
wikkel de rol in een stuk zilverpapier en leg in de koelkast tot je hem opeet
maak op die manier de andere tortilla's
OPMERKINGEN
mijn ervaring is dat je niet teveel rode ui kan hebben. voor 4 tortilla's gebruik ik ongeveer 1 kg ui
rol de trotilla's stevig op dat is handiger bij het eten later
je kan deze tortilla's gebruiken als vervanger voor de boterham op kantoor 's middags, lekker en zeer voedzaam
als je van de tortilla repen snijdt kan je ze ook als hapje gebruiken, steek er dan voor het gemak wel een cocktailprikker doorheen.
snij de bloemkoolroosjes in schijfjes (valt uit elkaar maar bedoeling is dat je geen roosjes meer hebt)
laat de boter smelten en warm worden in een pan (geen kom)
voeg als de boter goed heet is de bloemkool toe en laat de schijfjes stoven tot ze een beetje gekarameliseerd zijn
voeg peper en zout toe
maak ondertussen croutons met het witte brood en boter, laat ze goed krokant worden en zet apart
plet de hardgekookte eitjes
als de bloemkool voldoende gestoofd is (mag zeker nog beetgaar zijn) mag
je de croutons toevoegen (niet te vroeg toevoegen want anders worden ze
zompig) en het ei er overkruimelen.