Inhoud blog
  • gemarineerde kerstomaatjes
  • Geroosterde aubergine met munt
  • Dip van geroosterde groenten
  • komkommersmoothie met gemarineerde rivierkreeftjes
  • (high tea) Sandwiches
  • Zoete aardappelsoep met pistacheroom
  • Hamrolletjes met kruidenkaas en geroosterde paprika
  • wraps met rucola, rode ui en mozzarella
  • gebakken bloemkool
  • minihamburgertjes met citrussalsa
  • quiche met paprika, venkel en feta
  • tilapiafilet met grove tomatentapenade (ook voor barbeque)
  • aardbeiencarpaccio met balsamicocreme
  • strawberry daiquiri (alcoholvrij)
  • strawberry daiquiri
  • marokaans stoof potje met quorn en gedroogde abrikoos
  • Tiramisu met speculaas en advocaat
  • Tiramisu met peperkoek en peer
  • Lamsvlees Tokany
  • sint-jacobsnootjes met spek en bosvruchten
  • gebakken mosselen met ansjovismayonaise
  • courgettenpannekoekjes met lente-ui en parmezaan (veggie)
  • kwarteleitjes met balsamicosjalotjes
  • zalmmousse met komkommer
  • creme van truffé chocolade
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    To cook or not to cook
    recepten die (s)maaktest doorstaan hebben
    proefkonijnen kunnen op aanvraag gecontacteerd worden
    17-02-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.waarom deze blog
    deze blog is er vooral gekomen om het nodeloos kopieren van recepten tussen een aantal mensen te vermijden, kopies die dan toch ergens belanden waar ze niet moeten belanden of gewoon verdwijnen. Hier zullen recepten verschijnen van gerechten die gemaakt geweest zijn door één van ons en die we lekker vonden, aangepast hebben (omdat je een kookboek niet altijd klakkeloos moet volgen) en met iedereen willen delen.
    De recepten zijn niet door ons uitgevonden. We hebben allemaal massa's kookboeken en de recepten komen uit één er van. Waar mogelijk zullen we vermelden wat de bronnen zijn.
    voor tips vragen of wat dan ook kan u ons mailen.
    alvast veel lees- en kookplezier.

    anja


    17-02-2009 om 00:00 geschreven door anja baetens  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    25-11-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.gemarineerde kerstomaatjes

    Benodigdheden 

    • 500 gram (of meer) kerstomaatjes (niet té klein, want anders schiet er niets meer van over
    • teentje knoflook
    • peper en zout
    • suiker
    • mediterraanse kruiden (basilicum, oregano, rozemarijn of thijm)
    • olijfolie 
    • een beetje geduld.


    Bereidingswijze

    • Warm de oven voor op ca. 80 graden. 
    • Snij de tomaatjes doormidden en schik ze, samen met een ongeschild teentje knoflook  op een ovenplaat met de opengesneden kant naar boven. 
    • Laat rustig drogen. 
    • Het aantal graden wat vermeerderen als je vindt dat het te traag gaat (tot max. 100 graden) of verminderen (50 graden) als ze beginnen bakken. 
    • De tomaatjes moeten langzaam verschrompelen (ze mogen dus niet bakken). 
    • Zorg ervoor dat de oven zo droog mogelijk is (af en toe eens opendoen om vochtige lucht te laten ontsnappen). 
    • Daarna rustig laten afkoelen in de oven. 
    • De tomaatjes voorzichtig marineren in wat olijfolie, het geperst teentje knoflook (dat na de 2,5 uur in de oven min of meer zacht is geworden), peper, zout en wat mediterraanse kruiden. 
    • Proef even van de tomaatjes. Als je vindt dat ze te zuur zijn kan je er een heel klein beetje kristalsuiker bij doen. 
    • Laat ze minstens een uur marineren.

    Je kan de tomaatjes verwerken in salades, belegde broodjes, pastasauzen.. of opdienen met een cocktailprikkertje bij het aperitief.

    25-11-2013 om 20:48 geschreven door anja baetens  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:aperitiefhapjes
    >> Reageer (0)
    22-05-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Geroosterde aubergine met munt
    zeer lekker en op voorhand te maken hapje, volledig vegetarisch

    ingrediënten
    • aubergine
    • olijfolie
    • kruidenazijn
    • platte peterselie
    • verse munt
    • knoflook

    werkwijze
    • snij de aubergine in de lengte in zeer dunne plakken (ik gebruik mijn broodsnijmachine omdat het mechanisch dunsnijden beter gaat dan met de hand) de plakjes moeten ongeveer 3 à 4 mm zijn, zeker niet dikker
    • rooster de plakken aubergine op een grilpan tot ze zacht zijn (NIET op voorhand in olie drenken of zout op strooien !!!)
    • meng ondertussen olie en kruidenazijn (3 delen olie op 1 deel azijn) met fijngesnipperde peterselie, munt, geperste knoflook, peper en zout.
    • leg de geroosterde plakken aubergine in de vinaigrette en laat staan tot opdienen.
    • als je dit de dag ervoor maakt wat perfect mogelijk is, laat dan op kamertemperatuur komen alvorens te serveren anders zorgt de koude van de koelkast voor een minder goeie smaak.

    serveren
    • serveer in een kommetje waaruit mensen zelf hun sneetjes aubergine kunnen halen en op stukjes brood leggen
    • of serveer op individuele bordjes een 3-tal sneetje met een stukje brood. overgiet dan zeker met wat vinaigrette
    naar recept van jamie oliver

    22-05-2012 om 20:59 geschreven door anja baetens  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:aperitiefhapjes
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dip van geroosterde groenten
    het basisrecept van deze dip volgt hieronder maar je kan er naar eigen smaak meer van de ene groente of minder van de andere aan toevoegen. Het is ook een recept dat je geen twee keer hetzelfde kan maken omdat de grootte van je groenten soms verschilt en dus ook je eindresultaat.
    Trial en error dus maar eigenlijk nooit error want het smaakt altijd lekker.
    Je kan deze dipsaus gebruiken bij koude gehaktballetjes of bij nacho's of gewoon op een stukje brood smeren (turks brood is hier heel lekker bij, al dan niet even geroosterd)

    ingrediënten:
    • 2 rode paprika
    • 1 gele paprika
    • 1 courgette
    • 1 venkel
    • 4 teentjes knoflook
    • gedroogde oregano
    • handvol verse muntblaadjes
    • olijfolie
    • kruidenazijn
    • sap van 1/2 citroen
    • peper en zout

    werkwijze
    • snij alle groenten in grove stukken
    • verdeel ze over een ovenschotel
    • kneus de knoflooktenen en gooi ook in de ovenschotel
    • strooi een goeie eetlepel oregano over de groenten
    • strooi de muntblaadjes in de ovenschotel
    • voeg peper en zout toe
    • overgiet met olijfolie
    • hussel met je handen de groenten en de kruiden door elkaar zodat alles onder de olijfolie zit
    • zet de ovenschotel ongeveer een half uur in een voorverwarmde oven van 200° tot alle groenten zacht zijn en zelfs al een beetje beginnen karameliseren
    • neem uit de oven en laat een beetje afkoelen
    • doe het geheel in een maatbeker of blender en mix fijn tot een smeuïge salsa
    • voeg na proeven nog wat citroensap en kruidenazijn toe en eventueel nog peper en zout naar eigen smaak
    • laat afkoelen en bewaar in de koelkast
    • laat voor gebruik op kamertemperatuur komen om alle smaken goed tot hun recht te laten komen

    22-05-2012 om 20:44 geschreven door anja baetens  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    Categorie:aperitiefhapjes
    >> Reageer (0)
    01-05-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.komkommersmoothie met gemarineerde rivierkreeftjes
    ingrediënten
    • 1 komkommer
    • 1 doosje volle platte kaas 500 gr
    • 1 doosjes rivierkreeftjes
    • zoetzure saus
    • limoen
    • knoflook

    bereidingswijze
    • laat de platte kaas uitlekken om zoveel mogelijk vocht kwijt te raken
    • hak de komkommer, met schil, in stukken
    • doe komkommer met uitgelekte platte kaas en 2 à 3 tenen knoflook in een blender en mix tot je een hele gladde vloeibare massa krijgt
    • kruiden met peper en zout
    • laat ondertussen de rivierkreeftjes marineren in een mengsel van zoetzure saus en limoensap (kan ook de dag voordien gebeuren)

    presentatie
    • gebruik voor de presentatie smalle hoge glaasjes
    • giet voor 3/4 vol met de smoothie
    • steek 3 rivierkreeftjes op een cocktailprikker en zet deze in de smoothie (rivierkreeftjes boven smoothie laten uitsteken)

    Zeer fris aperitiefhapje !
    met dank aan brigitte de baere !


    01-05-2012 om 17:10 geschreven door anja baetens  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:aperitiefhapjes
    >> Reageer (0)
    09-01-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.(high tea) Sandwiches
    Deze boterhamdriehoekjes zijn oorspronkelijk bedoeld voor bij de engelse High Tea maar wij hebben ze als receptie hapjes gemaakt en geserveerd met een glaasje witte of rode wijn en ..... met groot succes !

    basis:
    • brooddriehoekjes (of veelhoekjes naar gelang de vorm van je brood), de grootte kan je zelf kiezen, een grote driehoek kan je nog in twee kleinere snijden ....
    • om het beleggen makkelijker te maken laat ik de vierkantjes heel, beleg ze en snij ze daarna pas in driehoekjes
    • neem steeds twee opeenvolgende sneden brood, leg ze op elkaar en snij de korsten er af, bekijk dan welke vormen je er uit kan snijden zonder al te veel verlies te hebben, het is niet de bedoeling dat je een half brood wegsmijt
    • je kan het onderste sneetje beboteren of niet naar gelang je eigen smaak (of die van je gasten), je kan ook een sausje of pesto of anders smeersel gebruiken om je onderste sneetje mee te bestrijken
    • als je ze een paar uur op voorhand maakt sluit de schaal of schotel waarop ze liggen dan goed af met vershoudfolie

    diverse sandwiches:

    1/ kip met komkommer en zelfgemaakte currymayonaise

    currymayonaise: schep wat gewone mayonaise met ei in een potje en voeg currypoeder toe (begin met een beetje want het smaakt snel te pikant). Roer alles goed door elkaar en voeg daarna wat witte balsamicoazijn, vloeibare honing en wat olijfolie (geen eerste persing) toe. Alles goed roeren en laten staan om de smaken te laten blenden.

    besmeer het onderste sneetje brood met een dun laagje currymayonaise, leg er een plakje kipfilet op (met of zonder tuinkruiden), bedek met zeer fijne schijfjes komkommer (als je de schil er aan laat is het iets decoratiever). smeer nog een beetje currymayonaise op het bovenste sneetje en leg het bovenop de komkommer

    2/ Gandaham met pesto en mozzarella

    • je kan de pesto zelf maken maar het gaat net zo goed met een goeie pesto uit een potje en dat is iets sneller
    • snij de mozzarella in flinterdunne schijfjes
    • besmeer het onderste sneetje brood met pesto
    • beleg de pesto met gandaham (puzzel goed zodat elk stukje brood met ham belegd is)
    • bedek de ham met de flinterdunne sneetjes mozzarella

    3/ gerookte zalm met roomkaas

    • deze sandwich smaakt best met een beetje boter (je kan de boter een beetje opsmukken met een paar drupjes citroensap, niet teveel echter)
    • beleg het sneetje brood met gerookte zalm (puzzel goed zodat elk stukje brood met zalm belegd is)
    • besmeer de zalm met de roomkaas en strooi er dan zeer fijn gesnipperde verse ui met peterselie over als versiering (dit is facultatief)

    4/ tonijnsla met lenteuitjes

    • prak de tonijn uit blik zeer fijn
    • snipper een sjalotje fijn
    • snij een eetlepel kappertjes fijn
    • snij een 4-tal zure augurkjes zeer fijn
    • prak een hard gekookt ei fijn
    • meng tonijn,sjalot, kappertjes, augurkjes en gekookt ei goed door elkaar
    • voeg per eetlepel gewone mayonaise met ei toe tot je naar eigen smaak voldoende hebt
    • voeg een snuifje zout, peper en paprika toe
    • snipper een lente-uitje fijn dat je achteraf over de tonijnsla kan strooien als versiering

    5/ geitekaas met halfzongedroogde tomaatjes en cresson

    • snipper de halfzongedroogde kerstomaatjes (colruyt) heel fijn
    • roer onder de smeerbare geitekaas
    • snipper wat bieslook fijn voor een groene toets
    • smeer op het broodje en versier met wat cresson voor de peperige smaak







    09-01-2012 om 21:28 geschreven door anja baetens  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:aperitiefhapjes
    >> Reageer (0)
    29-12-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zoete aardappelsoep met pistacheroom
    Opmerking:
    deze soep is niet bedoeld als maaltijdsoep maar eerder als hapjessoepje of aperitiefsoepje

    Ingrediënten
    1 kg zoete aardappelen (koop 1.2 kg want er is nogal wat afval)
    200 gram knolselder
    1 à 1.5 liter groentebouillon
    1 teen knoflook
    peper zout
    raz-el-haout
    nootmuskaat
    potje zure room
    groene voedingskleurstof
    50 gram pistachenootjes zonder dop


    bereidingswijze
    schil de aardappelen en de knolselder en snij in klein blokjes
    voeg 1 liter groentenbouillon toe
    voeg het teentje knoflook toe (pellen en in stukken snijden)
    laat gaarkoken
    pureer de soep
    voeg naar eigen smaak nog wat groentenbouillon toe als de soep te dik zou zijn
    kruiden met zout, peper, nootmuskaat, raz-el-hanout
    de soep heeft de neiging eerder zoet te zijn dus u kan eventueel ook nog een beetje cayennepeper toevoegen
    geef de kruiden de tijd om door te dringen dus maak de soep eventueel een dag op voorhand en kruid op het moment zelf nog bij


    pistacheroom:
    • voorzie per persoon 1 koffielepel zure room
    • klop deze een beetje op en voeg dan de groene kleurstof toe (als u geen groen kan vinden is een combinatie van blauw en geel ook ok) tot u een mooie pistache groene room heeft

    Presentatie
    schep per persoon een koffiekopje of expressokopje soep uit
    schep per kopje een lepeltje groene room in de soep. doe dit voorzichtig want de zure room heeft de neiging om naar de bodem te zakken
    strooi pistachenootjes over het geheel
    dien zeer warm op


    29-12-2011 om 17:04 geschreven door anja baetens  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:soep
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hamrolletjes met kruidenkaas en geroosterde paprika
    Ingrediënten
    • goede gekookte ham (afhankelijk van het aantal personen ... per snede ham kan je zeker 6 rolletjes maken en ik serveer voor 1 portie 2 rolltjes per persoon)
    • kruidenkaas (genre boursin, moet goed smeerbaar zijn maar mag niet te lopend zijn)
    • geroosterde paprika (je kan hem zelf roosteren maar dan is hij vrij dik en moeilijk op te rollen, ik gebruik dus meestal een pot klaargeroosterde in colruyt of liddle)
    Bereidingswijze:
    • dep de gekookte ham goed droog
    • haal de paprika uit het vocht en snij open zodat u een vel paprika krijgt
    • dep de paprika zeer goed droog
    • besmeer de ham met een dun laagje kruidenkaas
    • puzzel de parika over de kruidenkaas zodat alles goed bedekt is
    • blijf met kaas en paprika tot op 1cm van het einde van de ham anders krijg je problemen bij het oprollen
    • rol de ham in een rolletje
    • verpak het rolletje strak in aluminiumfolie of huishoudplastiek en leg in de koelkast tot gebruik

    Presentatie:
    • haal de rolletjes vlak voor het opdienen uit de koelkast
    • haal ze uit de folie of de plastiek en dep nog even droog als er vocht ontsnapt is
    • snij de ham in rolletjes van 0.5 à 1cm dik
    • schik twee rolletjes op een hapjesbordje per persoon of leg ze gewoon allemaal op een bordje
    • geef er eventueel een cocktailprikker bij
     

    29-12-2011 om 16:52 geschreven door anja baetens  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:aperitiefhapjes
    >> Reageer (0)
    17-07-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.wraps met rucola, rode ui en mozzarella
    ingrediënten
    • kant en klare tortilla's (te koop in supermarkt)
    • rode ui (± 1.5 grote ui per tortilla die je wil klaarmaken)
    • rucola (± handvol blaadjes per tortilla)
    • mozzarella (± halve bol per tortilla)
    • bruine suiker (± 1.5 eetlepel per gebruikte rode ui)
    • balsamico azijn (± 1 eetlepel per gebruikte rode ui)

    werkwijze
    • snij de rode ui fijn en stoof hem in een pan met boter (geen olijfolie, mijn ervaring is dat de olie gemengd met de andere ingrediënten voor schifting zorgt)
    • als de ui glazig begint te worden voeg je de balsamico azijn en de bruine suiker toe
    • verder laten stoven
    • proeven en desgewenst meer suiker en/of balsamico azijn toevoegen
    • laat de ui afkoelen en verdeel in net zoveel delen als je tortilla's hebt
    • laat de mozzarella uitlekken en snij hem in plakken van ongeveer 1cm en daarna nogmaals middendoor zodat je halve maanvormige stukken krijgt

    dresseren
    • warm de trotilla ± 15 sec opwarmen in de microgolfoven (niet heet laten worden enkel zorgen dat je hem goed kan oprollen)
    • verdeel een handvol rucola over de tortilla
    • verdeel het gedeelte gebakken ui gelijkmatig over de rucola
    • leg de stukken mozzarella in een rechte lijn in het midden van de tortilla
    • rol de tortilla op zodat de mozzarella in het midden van de tortilla terecht komt
    • wikkel de rol in een stuk zilverpapier en leg in de koelkast tot je hem opeet
    • maak op die manier de andere tortilla's

    OPMERKINGEN
    • mijn ervaring is dat je niet teveel rode ui kan hebben. voor 4 tortilla's gebruik ik ongeveer 1 kg ui
    • rol de trotilla's stevig op dat is handiger bij het eten later
    • je kan deze tortilla's gebruiken als vervanger voor de boterham op kantoor 's middags, lekker en zeer voedzaam
    • als je van de tortilla repen snijdt kan je ze ook als hapje gebruiken, steek er dan voor het gemak wel een cocktailprikker doorheen.

    17-07-2011 om 15:11 geschreven door anja baetens  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:vegetarisch
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.gebakken bloemkool
    ingrediënten
    • 1 bloemkool
    • paar sneetjes wit brood
    • 2 hardgekookte eitjes
    • boter

    werkwijze
    • snij de bloemkoolroosjes in schijfjes (valt uit elkaar maar bedoeling is dat je geen roosjes meer hebt)
    • laat de boter smelten en warm worden in een pan (geen kom)
    • voeg als de boter goed heet is de bloemkool toe en laat de schijfjes stoven tot ze een beetje gekarameliseerd zijn
    • voeg peper en zout toe
    • maak ondertussen croutons met het witte brood en boter, laat ze goed krokant worden en zet apart
    • plet de hardgekookte eitjes
    • als de bloemkool voldoende gestoofd is (mag zeker nog beetgaar zijn) mag je de croutons toevoegen (niet te vroeg toevoegen want anders worden ze zompig) en het ei er overkruimelen.
    • serveren en opeten !



    17-07-2011 om 14:53 geschreven door anja baetens  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:vegetarisch
    >> Reageer (0)

    Archief per week
  • 25/11-01/12 2013
  • 21/05-27/05 2012
  • 30/04-06/05 2012
  • 09/01-15/01 2012
  • 26/12-01/01 2012
  • 11/07-17/07 2011
  • 08/11-14/11 2010
  • 07/12-13/12 2009
  • 08/06-14/06 2009
  • 01/06-07/06 2009
  • 06/04-12/04 2009
  • 30/03-05/04 2009
  • 23/03-29/03 2009
  • 16/03-22/03 2009
  • 09/03-15/03 2009
  • 16/02-22/02 2009

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Categorieën
  • aperitiefhapjes (21)
  • drankjes (3)
  • menu (1)
  • schaal- en schelpdieren (2)
  • soep (5)
  • vegetarisch (5)
  • visgerechten (4)
  • vleesgerechten (3)
  • zoetigheden (7)


  • Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs