Voor de meeste Calatanen zijn tomaten dagelijks voedsel. "Pa amb tomaca" is een classic. Lekker, eenvoudig en vrij uniek. Verder zijn er de talloze vlees en visgerechten welke met "sofrito" klaargemaakt worden, waarin tomaten een hoofdrol spelen. Dit dankzij het feit dat de tomaat reeds duizende jaren geschiedenis heeft overleeft. Wat eeuwen lang een onbekende en ongegeerde groente in het Andesgebergte was, ontpopte zich tot een wereldmerk. Gelukkig heeft er destijds geen indianenvolk aan gedacht om deze gezonde lekkernij schaamteloos en doelloos in het rond te gooien. Wellicht omdat ze begrepen dat tomaten voedzaam en lekker zijn. Ze wisten waar tomaten voor dienden. Men had de tomaat nodig. Thans kennen we vandaag de zwaarste economische en financiele crisis van de afgelopen decenia. Spanjaarden, Catalanen vergaan onder de immocrisis. Een gemiddelde van duizend extra werklozen per dag nekt de Catalaanse welvaart. Een comeback van bedelaars en daklozen kan je dagelijks aan de lijven ondervinden. Moet je dan zonodig met tomaten blijven gooien?
01-03-2009 om 23:29
geschreven door Kennes-Tena
|