Archief per week
  • 25/06-01/07 2012
  • 12/01-18/01 2009
  • 14/07-20/07 2008
  • 30/06-06/07 2008
  • 18/06-24/06 2007
  • 11/06-17/06 2007
    Voor de liefhebbers:
    Baroque around the clock (speelt in RealPlayer).
    't Hoeft niet altijd Q te zijn, dacht ik zo.
    My five cents
    Unbelievable makes the world go 'round
    26-06-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Onderwijsvervorming

    In zijn column over de onderwijshervormingen in DS van 25 juni (Mattheus leeft) associeert Mark Reynebeau het huidige systeem met het Mattheüseffect. Kinderen uit de middenklasse stomen door in het ASO, kinderen van minderbegoeden lopen hun ongeluk tegemoet in TSO en BSO, want het vaak vervloekte watervalsysteem ontzegt hen gelijke onderwijskansen.

    Er is behoorlijk wat mis met die redenering. Allereerst is ze uitermate grof ten overstaan van de duizenden leerkrachten die de voorbije dagen in eer en geweten beslissingen hebben genomen waarvan ze hopen dat ze de kinderen ten goede komen. En ja, daar horen ook B-attesten bij: een kind zijn hopeloze droom laten najagen (of die van de ouders…) is even wreed als hem op de realiteit van het onhaalbare wijzen. In vele jaren onderwijs heb ik het – gelukkig – nooit meegemaakt dat slaagcijfers en attesten afhingen van het inkomen of de sociale positie van de ouders.

    Ten tweede citeert Reynebeau nogal selectief. De beroemde perikoop uit het Mattheusevangelie bevat nog een tweede zinnetje, haast belangrijker dan het eerste: “Want wie heeft zal nog meer krijgen, en wel in overvloed, maar wie niets heeft, hem zal zelfs wat hij heeft nog worden ontnomen. En die nutteloze dienaar, gooi die eruit, in de uiterste duisternis, waar men jammert en knarsetandt

    Gooi die nutteloze eruit. Laat dat nu nét zijn wat in het GO-onderwijs volstrekt ondenkbaar is. Aan de basis van ons net liggen de gelijke onderwijskansen, lang vóór men er op het ministerie een term voor bedacht. Iederéén mag, moet en kan kansen krijgen om zich te ontplooien, ontwikkelen en te vormen. Tot 7 maal 70 maal, om in evangelische termen te blijven. Een tekort kan nooit een reden zijn om een leerling af te schrijven, hoogstens om je af te vragen waar en hoe het beter zou kunnen.

    Want is dát niet de kern van het debat: hoe haal je het beste uit de mens? Is iemand een lezer, een denker, een doener? Voorwaar geen simpele vraag, wat wellicht verklaart waarom de minister ze zo graag wil uitstellen. Het zal echter niet baten: een maatschappij en haar onderwijs hebben de verantwoordelijkheid om deze vraag te beantwoorden, en er vervolgens gepaste vorming rond te organiseren. Hoe later je daarmee begint, hoe minder je kinderen kan meegeven.

    Dat brengt ons bij het tweede zinnetje uit Mattheüs: eruit gooien. Een leerling met een droom, een plan, een droomberoep? Eruit – seminarie tot je veertiende, dan zullen we zien. Een leerling met talenknobbel, geschiedenis als hobby? Eruit – zelfstandig werk tot je veertiende, dan zullen we zien. Een leerling met leerachterstand na het basisonderwijs? Eruit – mee met de rest, dan zullen we zien. Nooit eerder in de geschiedenis van het Belgisch-Vlaamse onderwijs bleven zoveel individuele talenten en interesses onder de radar, nooit eerder bleven zoveel individuele kenmerken onopgemerkt.

    Bizar overigens, hoe de meest overtuigde critici van het watervalsysteem zich weren als een duivel in een wijwatervat tegen de heroriëntering naar TSO of BSO. Wie die heroriëntering wil afschaffen, suggereert eigenlijk dat je kinderen zoiets niet mag aandoen. Stel je voor: electromechanica! Sociaal-technische wetenschappen! De horror. Qua watervaldenken kan dat tellen.

    Zou het kunnen dat de waarheid ondraaglijk wordt in deze pandemie van politieke correctheid? Dat men aan leerlingen en ouders/kiezers niet durft te vertellen dat niet iedereen neurochirurg of straaljagerpiloot hoeft te worden? Kán worden? Dat men van “brede graad” spreekt omdat men niet durft te zeggen dat niet iedereen in “smal” past? Dat de “heroriëntering” verdwijnt omdat men niet durft te zeggen dat de keuze verkeerd was? Is het zover gekomen dat we iedereen hetzelfde moeten vinden omdat er anders iemand beter kan zijn? Dat is inderdaad geen waterval meer, dat is gewoon de dam die breekt.

    26-06-2012 om 22:39 geschreven door Joachim  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    15-01-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mevrouw Schelfhout
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Ik gun iedereen wat ik mezelf ook gun.  In dit geval: een pracht van een adoptiekind.  Geen kwaad woord, dus, over uw moederinstinct, of over de gelukkige en hopelijk gezonde toekomst die Emile te wachten staat.

    Wat me wel tegen de borst stuit, is de manier waarop u één en ander aanpakte, en zo mogelijk nog méér dat u kritiek hierop gelijk stelt met afgunst of verzuring.  Laat me u vertellen dat beide nu net eigenschappen zijn die u binnen de groep (kandidaat-)adoptie-ouders niet snel zal ontdekken.  We weten immers allemaal hoe zwaar de procedure is, hoe ontmoedigend het lange wachten, hoe teleurstellend het zoveelste mailtje of telefoontje met het eeuwige mantra: 'Geduld hebben.'  De onvrede met uw aanpak gaat over het feit dat u het zichzelf vrij makkelijk hebt gemaakt, terwijl de Belgische en Vlaamse wetgevers, waar u lid van bent, het ons, adoptie-ouders, de voorbije jaren alleen maar moeilijker hebben gemaakt.  Dat net iemand die het probleem zou kunnen verhelpen, het liever omzeilt, is wraakroepend voor iemand die zijn tweede of derde jaar wachttijd ingaat.

    U nam bijvoorbeeld een militaire vlucht naar Congo.  Niet ongewoon voor een politica, zegt u.  Ongetwijfeld is het dat inderdaad niet.  Mag ik toch even informeren: hoeveel Congolese staatslieden ontmoette u?  Hoeveel Belgische ngo's bezocht u?  Hoelang duurde de diplomatieke briefing op de ambassade?  Hebt u nog interviews gegeven ter plaatse?  U kon uiteraard niet zomaar even, als een dief in de nacht, tussen de vergaderingen door, op en neer naar het weeshuis.  Wat u wél had kunnen doen, is wat alle adoptie-ouders doen: verlof nemen, vlucht en verblijf zelf betalen (nog steeds niet fiscaal aftrekbaar, overigens) de tergend langzame en corrupte procedure ter plaatse uitzitten en u de benen onder het lijf lopen om de papieren voor de jonge spruit in orde te brengen.  Om dan, schietgebedjes prevelend, de douane en immigratiediensten te trotseren.

    Emile trof u door de lichtjes in zijn ogen, laat u weten.  Dat geloof ik zelfs.  Jammer, natuurlijk, dat zijn buurmeisjes en -jongens dat niet hadden.  Zij gaan onverkort hun aardse tranendal tegemoet, al beseffen ze dat gelukkig nog niet.  U kon ze uiteraard niet allemaal meebrengen.  Wat u wél had kunnen doen, is wat alle adoptie-ouders doen: aanvaarden dat het bij adoptie om het kind gaat, en niet om wat we zelf willen.  En dus ook aanvaarden dat een toewijzing door het lot gebeurt, en niet op basis van persoonlijke voorkeuren.  Eén van de weinige goede ideeën uit de adoptiewetgeving, overigens.  En toch één waar u het blijkbaar niet mee eens was.

    Dat u overigens aan zo goed als geen enkele vereiste van die wetgeving voldeed of -doet, is iets waar weinig commentaar bijhoeft: u heeft uw eigen traject met verscheidene jaren kunnen inkorten door cursus, evaluatie, jeugdrechtbank en wachtlijst onder tafel te vegen.  Uw moederinstinct vindt dit wellicht allemaal verschoonbaar, uw rechtvaardigheidsgevoel hopelijk niet.

    Het heeft niets met verzuring of jaloezie te maken als ik vind dat u uw rol als lid van de wetgevende macht misbruikt hebt, mevrouw Schelfhout, en nog veel minder met het prachtige leven dat ik Emile van harte gun.  Wel met het feit dat u als politica, vertrouwd met de problematiek van adoptie, vele honderden Belgische adoptie-ouders schaamteloos een kras op hun ziel hebt gezet.  U had de hefbomen in handen om voor een grote groep mensen een gigantische lijdensweg in te korten, en dus indirect veel méér kinderen een mooie toekomst te bezorgen dan alleen maar Emile.  U hebt die hefbomen echter ingesteld op eigen koers, om daarna boudweg het schip te verlaten.  Bestemming bereikt, en après moi le déluge.  Daar hadden we, dacht ik, al een andere politieke partij voor.  Van de uwe kregen we goed bestuur beloofd, al maakt die belofte in dezen dus blijkbaar even weinig schuld als op alle andere vlakken.

    Hopelijk kan Emile opgroeien tot een gezonde en gelukkige jongeman - ik wens het hem van harte.  En hopelijk krijgt adoptieminnend België ooit nog eens de politici die het verdient.  U staat alvast niet op het verlanglijstje.

    15-01-2009 om 20:09 geschreven door Joachim  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    18-07-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.And now for something completely different
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Even wat anders: een gedicht van Oscar Wilde (1854 - 1900).  Ian Lawson heeft het op muziek gezet voor koor - je hoeft de plug-in niet te downloaden, onderaan de pagina staat een mp3-bestandje - prachtige muziek.  Foto is 'Mlle Irene Cahen d'Anvers' van Renoir uit 1880.

    Het gedicht verscheen in Poems in 1881, het jaar van Wildes triomftocht door de Verenigde Staten.  Het meisje is (vermoedelijk) Isola Wilde, het dochtertje van het gezin Wilde-Elgee dat op 8-jarige leeftijd was gestorven.  Wilde, die op dat ogenblik 12 was, werd erg getroffen door deze gebeurtenis.

    't Is één van mijn favoriete gedichten uit de Engelse literatuur.  Voor Wildes doen opvallend sober, zelfs simpel - effectiever taalgebruik dan de hyperbolen van een Keats, bijvoorbeeld.  Voor wie Wilde 'n beetje kent (The Picture of Dorian Gray, The Importance of Being Earnest) is het meteen duidelijk: de dandy is van z'n stuk gebracht.  Een mooi snapshot van kwetsbaarheid doorheen het pantser van de dandy.

     

    Requiescat

    Tread lightly, she is near          

    Under the snow,          

    Speak gently, she can hear       

    The daisies grow.         

               

    All her bright golden hair

    Tarnished with rust,     

    She that was young and fair     

    Fallen to dust.  

               

    Lily-like, white as snow,          

    She hardly knew

    She was a woman, so   

    Sweetly she grew.        

               

    Coffin-board, heavy stone,      

    Lie on her breast,         

    I vex my heart alone

    She is at rest.    

               

    Peace, Peace, she cannot hear             

    Lyre or sonnet,             

    All my life’s buried here,         

    Heap earth upon it.
     

    Laat

    stapvoets, hier ligt ze,

    sneeuwbedekt,

    fluisterend, dit hoort ze,

    bloembladplek.

     

    watervalhaar

    afgegaan

    jong en stralend

    toch vergaan

     

    lelietje-van-dalen, huid van sneeuw,

    meisje nog, kind,

    alles in dop,

    teerbemind

     

    kist en steen

    zij onderaan

    ik sta alleen

    zij is gegaan

     

    vredig maar doof

    voor gedicht of lied

    al wat ik had

    verdwijnt in ‘t niet.

    18-07-2008 om 21:15 geschreven door Joachim  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    04-07-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Apologie van het onderwijs
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Over coaches, operante conditionering en peer evaluation.

    Apologie van de oude tijden (en van het Nederlands).

     

    De nieuwe lente die sedert een poosje door onderwijsland waait, brengt geen gefluit, zoals Gorter het hoorde, maar gezoem.  Gezoem van modems, pc-ventilatoren, printers, scanners en meer van dat, waarmee het onderwijsproces een nieuwe weg inslaat: die van het bzl, olc en andere acroniemen en afkortingen die het Nederlands sinds kort bevolken en bevuilen zoals vlooien een hond: betreurenswaardig maar onuitroeibaar.

    De informatisering beoogt klaarblijkelijk 2 dingen: niet achterblijven op wat er buiten de schoolmuren aan technologische vernieuwing opduikt, en het leerproces stroomlijnen zodat het (binnenkort grotendeels, ongetwijfeld) via deze nieuwe media kan verlopen.

    De eerste doelstelling is nobel – de uitdagingen die een jongere te wachten staan op zijn 18e verjaardag zijn inderdaad zo al groot genoeg om hem niet met een bijkomende handicap op te zadelen door de humanioraopleiding hopeloos te laten verouderen.  Toch kan de vraag gesteld worden, of achterop hinken niet de eeuwige vloek van onze scholen zal zijn, en of het individuele gezin of de individuele leerling niet sneller en efficiënter kennismaken met nieuwigheden dan het logge en ondergefinancierde overheidsapparaat, dat vernieuwingen slechts kan introduceren nadat er leerplannen, doelstellingen, eindtermen, handboeken, bijscholingen en implementatiestrategieën voor bedacht werden.

    Het tweede oogmerk van de onderwijsautomatisering is daarentegen behoorlijk discutabel.  ‘Zelf is beter’ kan dan wel aardig klinken, het gaat gemakshalve ook voorbij aan wat de essentie van het onderwijsproces is: het contact tussen leergierigheid enerzijds en ervaring of kennis anderzijds.  We leren, alle dvd’s ten spijt, nog steeds zoals de aap leert klimmen: imiteren, vaak tot vervelens toe.

    Dat proces verloopt in een mensenleven eigenlijk maar één keer echt succesvol: bij het verwerven van onze moedertaal.  Zelfs wie tijdelijk of definitief zijn geestelijke vermogens kwijt is, blijft zijn moedertaal juist hanteren – al is het dan om onzin uit te kramen.  Alle andere vaardigheden die het leven van ons eist, kunnen we wel in min of meerdere mate onder de knie krijgen, maar zelden of nooit met dezelfde mate van perfectie.  Of kent u de wetten van Newton nog uit het hoofd?  Of de 5e verbuiging? Of de Slag bij Woeringen?

    Buiten die moedertaal, hangt het succes van een leerproces dus in grote mate af van de herhaling en de noodzaak ervan: we moeten iets regelmatig voorgeschoteld krijgen, en ook de indruk hebben dat het aangeboden verhaal belangrijk genoeg is om te onthouden of te bestuderen.  Hier komt de leraar ten tonele.  Hij presenteert de leerstof, zelfs op een leuke manier als het goed is, maar onderhoudt tegelijkertijd een ‘band’ met de leerling die tot aandacht, inzet en misschien zelfs interesse leidt – de sluitstenen van alles wat we na ons 3e levensjaar nog onder de knie moeten krijgen.

    Dat zulks niet altijd goedschiks gaat, kan niemand ontkennen.  En dat is de tweede fout van het Bijzonder Zinloos Leerproces: niet alleen wordt de leerkracht gedegradeerd tot souffleur, men denkt ook dat leerlingen dit leuker vinden.  We zeiden het eerder al: leerlingen kennen nieuwe technologieën en snufjes vaak lichtjaren eerder dan een onderwijsinstelling – ze ontdekken in de ‘nieuwe’ leermiddelen dus hoogstens verouderde versies van hun eigen materiaal, met dat verschil dat ze op de aftandse schoolcomputer niet hun favoriete games mogen spelen. 

    Het enige wat de school voorheeft op elektronische middens, is dat ze leraars kan aanbieden: ietwat vreemde figuren, vaak met een aparte zin voor humor en ethiek, waar velen van ons met weemoed, respect, slappe lach of verwondering aan terugdenken.  Perfect?  Wellicht niet, maar we vóelen tenminste wat.  Mist u uw vorige pc al?  Uw laatste inktpatroon?  En net dát schaffen we af.

    Of toch niet?  De leraar wordt immers een coach.  Gedaan met een tik van de regel, knielen op het treetje, of ‘kom eens op mijn kamer.’  We worden cool, streetwise – we gaan coachen.

    Nu is het al een blamage op zich dat een overheidsdienst die taalvaardigheid zo hoog in het vaandel draagt, er niet in slaagt hier een behoorlijk Nederlands alternatief voor te bedenken.  Bovendien is de vergelijking ook inhoudelijk verkeerd.  Niemand is verplicht, zich bij een sportclub aan te sluiten.  Je kiest ervoor na kennismaking en overweging.  Je gaat dus eigenlijk uit vrije wil trainen, werkt de oefeningen af die de coach je oplegt, en moet dat binnen de vooropgestelde tijd en op de voorgeschreven manier doen.  Wie de instructies van de coach niet kan bolwerken, zit volgende week geheid op de bank of degradeert.

    Hoe anders vergaat het de gemiddelde schoolplichtige.  Twaalf lange jaren moet hij zich vele weken na elkaar bij het ochtendgloren naar school slepen, om daar gemiddeld 6 uur per dag een aantal individuen te aanhoren die hem dingen vertellen waarin je op je 16 per definitie niet geïnteresseerd kán zijn.  Hij maakt node huiswerk, probeert onder iedere toets uit te komen, krijgt faalangst van examens, maar hoeft steeds minder vaak over te zitten of herexamens af te leggen.  En die degradatie (lees: heroriëntering naar een meer praktisch gerichte studie) sneuvelt eerstdaags ook nog wel.  Waar zit dan die analogie met de vitale jonge god op het voetbalveld van zonet?  Coach, ammehoela.

    Voorwaar geen leuk beeld: van individuele, licht-excentrieke inhoudsverkoper naar digitale butler: klikt u hier, of surft u liever daar?  De pc vertelt u zodadelijk of u het hebt begrepen.  Veel plezier.

    Want daar gaat het natuurlijk om: leert een leerling bij?  Begrijpt of kent hij dingen waarvan hij bij het opstaan die dag het bestaan nog niet vermoedde? En vooral, is dat leerproces een beetje beklijvend verlopen, of moeten we morgen herbeginnen?  En daar stormen de olc’ers vooruit: je leert meer van zien dan van luisteren!  Een exposé van 3 kwartier over vulkanen smelt weg als sneeuw voor de zon – beelden van een dampende krater hou je langer bij.

    Dat klopt, uiteraard.  Zeker in onze beeldcultuur hebben bewegende poppetjes meer kans op aandacht dan een foto of, godbetert, een tekst.  Dat is niet de schuld van de olc’ers of bzl’ers, al kan je je afvragen of het een trend is die het onderwijs zo nodig moet bevestigen.  Het betekent inderdaad ook dat je er tegenwoordig als leraar niet meer mee weg komt dat je een onderwerp enkel in definities laat bestaan – leerlingen moeten op meerdere zintuigen worden aangesproken, wil het moderne leren vruchten afwerpen.

    En toch mist er wat aan deze redenering.  Een beeld vult aan, verduidelijkt, verrijkt, illustreert de kennis, maar vervangt ze niet.  Zoals Wittgenstein het al zei: ‘De grenzen van mijn taal zijn de grenzen van mijn wereld.’  En hij bedoelde niet de beeldtaal: wat niet onder woorden te brengen valt, bestáát mentaal ook niet.  Wie geen heldere omschrijving van het begrip ‘vulkaan’ kan geven, wordt veroordeeld om dit ten eeuwigen dage te tekenen of uit te beelden, teneinde zich verstaanbaar te maken.  De visuele prikkel is een stimulus, desnoods een beloning, maar nooit een doel op zich.  Het vermogen om abstract te omschrijven, te definiëren, te discussiëren, te luisteren en te parafraseren, is wat ons onderscheidt van een aantal verwante doch vaak onsmakelijke diersoorten.  Moeten we dat dan te grabbel gooien op het altaar van het bewegende plaatje?

    Bovendien is de redenering ook omkeerbaar: waar het gesproken of geschreven woord z’n voordeel kan doen met een visuele aanvulling, heeft ook het beeld vaak duiding nodig om juist te worden geïnterpreteerd.  En dat doe je niet (uitsluitend) met een legende bij het kaartje of met een Java-zinnetje dat dartel over het scherm huppelt, de cursor achterna.  Zoiets doe je met menselijk inzicht, direct contact, een vertrouwensrelatie en, vooral, véél ervaring.  Met leraars, dus, die eigenhandig de leerstof brengen, interpreteren, verklaren, duiden én illustreren.  Niet met 0’en en 1’en die de wereld proberen te bevatten.  Het idee alleen al.

    Naast deze inhoudelijke pijnpunten, gelden voor het systeem uiteraard ook een aantal praktische bezwaren die de droom in de weg staan: het vereist eersteklas apparatuur, breedbandverbindingen, permanente technische ondersteuning en kwalitatief (beeld)materiaal.  Maar ook op andere vlakken zijn er vraagtekens te plaatsen: moet iemand die het cursusmateriaal thuis downloadt en afprint, nog boekengeld betalen?  Kan je leerlingen en personeelsleden verplichten, zich ook in hun ‘vrije’ tijd op de informatiesnelweg te begeven? (‘Huistaak tegen dinsdag: 5 keer inloggen.’)

    En tot slot: wie wordt er beter van?  De leraar, die zijn rol ziet ingekrompen tot die van helpdesk?  De leerling, die een unieke kans tot menselijke interactie wordt ontnomen, en nóg meer uren per dag achter het scherm doorbrengt?  De maatschappij, die jongeren afgeleverd krijgt die Wikipedia wel weten te vinden, maar twijfelen aan de schrijfwijze ervan?  De arbeidsmarkt, die nieuwe krachten over de vloer krijgt die parate kennis verwarren met een permanente internetverbinding?  Het onderwijsproces, dat langzaam maar zeker geautomatiseerd – en dus geüniformiseerd – wordt, totdat het ooit te omschrijven zal vallen in hoeveelheden bits en bytes?  Het milieu, dat de zoveelste nieuwe papierberg te verwerken krijgt (verbazend toch, hoezeer computergebruikers gehecht zijn aan printen – men zou haast denken dat de nieuwe media geen vertrouwen inboezemen…)?

    Neen, dus.  Onderwijzen en leren zijn twee kanten van een proces dat zich tussen mensen afspeelt en de wereld beschrijft in al z’n facetten.  Als er onkundig wordt geprutst aan één van beide zijden, gaat de andere kant op zijn gezicht.  Wie denkt of verdedigt dat leren op eigen kracht en met elektronische snufjes leuker, sneller, beter, beklijvender of efficiënter is, heeft het niet begrepen.  Slechte leraar gehad, wellicht?

    04-07-2008 om 20:30 geschreven door Joachim  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (1 Stemmen)
    18-06-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.China
    Klik op de afbeelding om de link te volgen De tweede handelsmissie naar China in goed 2 jaar is officieel van start gegaan met het bezoek van Filip en Mathilde aan de Magritte-tentoonstelling in Peking.  In hun kielzog hopen zo'n 140 bedrijven en instellingen wat uit de brand te slepen en een graantje mee te pikken van de boom die het land op dit ogenblik doormaakt.

    Het is al vaker gebleken dat economisch succes een efficiënt alibi vormt voor een aantal wantoestanden.  Haast niemand durfde de Chinese eis tot boycot van de Dalai Lama te negeren (ook de ethisch bevlogen De Gucht niet).  De Nieuw-Zeelandse premier moest de man nota bene 'toevallig tegen het lijf lopen' op een Australische luchthaven.  De slavernij, het constante doodsgevaar voor de mijnwerkers, de complete desinteresse voor het milieu, Taiwan, Tibet,... you name it, het maakt allemaal niet uit.

    Nu moet een bedrijfsleider wellicht inderdaad de kerk in 't midden houden: arbeiders ontslaan en gezinnen zonder inkomen zetten omdat je een belangrijke economische boot gemist hebt, daar wordt niemand beter van.  Hoogstens kan je hopen dat je één of andere vorm van druk zal kunnen uitoefenen of je handelspartners om wat bedachtzamer om te gaan met hun menselijk kapitaal.

    Maar dat de politieke en pseudo-politieke middens zich hier zonder verpinken overgeven aan die beschamende vorm van prostitutie, dat is me een brug te ver.  Toegegeven, het bordkartonnen prinsenpaar op reis sturen is niet meteen een geopolitiek maneuver van formaat.  Het lijkt me eerder lastig dan flatterend, die twee Lego-figuren moeten entertainen.  En Verwilghen, och ja, het laatste gratis reisje voor hij in de vergetelheid der politieke annalen verzuipt, tot daar aan toe.

    Toch blijft het een feit dat - buiten Bert Ol' Crying Eyes Anciaux, dan - niemand in politieke middens de reis naar China in vraag stelde.  Net zomin als het IOC er moeite mee had, de Olympische Spelen toe te wijzen aan de neo-koloniale dictatuur die China eigenlijk is.  Het verschil met Rusland is opvallend: beide zijn potentieel interessante handelspartners, Rusland is bovendien een grote energie-leverancier, maar toch voelt iedereen zich blijkbaar sneller geroepen, Rusland op de vingers te tikken dan China.  Toch hoeft Tibet in niks onder te doen voor Tsjetsjenië, en is de kwestie Taiwan perfect vergelijkbaar met de Russische aanspraken op de Koerillen of Kaliningrad.

    Vreemd toch, en teleurstellend, die willekeur, die selectieve verontwaardiging als er ergens een paar dollars te rapen vallen.  En onze vriend De Gucht, die met zoveel gestrengheid de zwartjes op het juiste pad houdt, de Veiligheidsraad gaat leiden, de Grote Meren in z'n achterzak heeft, Rusland maar niks vindt, die Kanselier van Berlare?  Die zwijgt als vermoord, weigert de Dalai Lama een visum en stuurt schoothond Verwilghen om de Chinezen te paaien en vette contracten binnen te rijven.  Liberalen veranderen nooit.

    18-06-2007 om 16:22 geschreven door Joachim  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    13-06-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Freya's kattebelletje
    Klik op de afbeelding om de link te volgen "Klein, haastig neergekrabbeld, niet vormelijk briefje.'  Afgezien van het feit dat er volgens mij een liggend streepje tussen 'niet' en 'vormelijk' moet, lijkt Van Dale het weer eens geweldig geformuleerd te hebben.

    Tot Freya ook een schrijfsel pleegde.  Sindsdien plakt er in Van Dale een post-itje bij: 'ongelukkig getimed politiek testament'.

    Want, o ramp, de cenakels van de macht bij de SP.A moesten hertekend worden, en ons Freya moest dus ook verkassen: de veelgehypete rodekleedjesdraagster zou het vaandel torsen in de Kamer.  Onlogisch leek dat niet: politieke ervaring te over na enkele jaren op het delicate departement Begroting, zou je denken.  Bovendien hebben in het verleden wel meer partijen 'verjonging' als antwoord op een verkiezingsnederlaag gegeven.

    Alleen Freya zélf was duidelijk minder enthousiast.  Niet alleen twijfelde ze aan haar eigen kunnen, bovendien zou ook haar gezinsleven lijden onder de verpletterende verantwoordelijkheid van oppositie-pin-up.  Waar die kinderen dan waren toen ze enkele jaren lang échte toppolitiek bedreef, joost mag het weten.

    Er zijn twee verklaringen voor Freya's onzekerheid, de ene nog angstwekkender dan de andere.

    Ofwel heeft Freya last van een flinke knauw in het zelfbeeld.  Niks waar wat degelijke therapie of een goed gesprek niets aan kunnen verhelpen, al zou het wel te denken geven als onze toppolitici pruilend in een hoekje zouden kruipen na iedere verkiezing.

    Ofwel heeft ze gewoon gelijk, en is dat fractievoorzitterschap helemaal niks voor haar.  In dat geval siert het haar dat ze dat durft opbiechten (zij het wellicht iets publiekelijker dan ze van plan was), maar tegelijkertijd is het hek dan pas goed van de dam: WAT DEED ZE DAN OP EEN MINISTERSPOST? Is het niet om koude rillingen van te krijgen dat (in dat geval) een timide, onvervaren, onzeker poppemieke met moederinstincten jarenlang de Staatskas in handen heeft gehad?  En daar dan wellicht evenveel geweifeld, getwijfeld en geschipperd heeft? En zich dan ongetwijfeld af en toe ook wel eens liet 'ompraten'?

    Nee, dat klopt, ik ben geen fan van de socialistische visie op onze maatschappij - aan geen enkele zijde van de taalgrens, overigens.  Desondanks kon ik de nuchterheid van een Vande Lannotte wel smaken, en is het rechttoe-rechtaan discours van Louis Tobback altijd wel ergens goed voor.  Maar ik word in mijn eigen land (en met mijn eigen belastinggeld) niet graag voor dom versleten: alsof iemand ooit één seconde heeft geloofd dat de schepen van onderwijs van Gent (oooooh! aaaaaaaaaah!) feilloos, rimpelloos en doortastend 's lands financiën zou kunnen beheren.  Quod non.  Freya was een gehypet product van de spin doctors.  Fraai, niet onaantrekkelijk en wellicht niet eens zo dom.  Maar geen politica van nationaal formaat.  Goed dat ze dat zelf ook snapte.

    13-06-2007 om 22:00 geschreven door Joachim  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)



    Laatste commentaren
  • veel blogplezier (steffi)
        op Freya's kattebelletje
  • Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs