Geschiedenis van de Koi
De Romeinen hebben de karper op hun verre rijzen meegenomen als voedselkarper. Deze zetten ze uit in kweekvijvers waar ze konden groeien voor de consumptie. En zo is de karper ook in China terecht gekomen. Waar de eerste kleur varianten ontstonden daar komen dan ook de kleurkarper en goudvissen vandaan.Vanuit China zijn er door Japanners karpers meegenomen (Magoi) naar Japan waar de eerste Nishikigoi ontstonden door kleur mutaties, ongeveer 300 jaar geleden. In het begin werd de karper alleen gehouden door rijstboeren als extra voedsel bij de eentonige rijstmaaltijden. Deze boeren woonde hoog in de bergen waar het erg koud kan zijn in de winter en afgelegen van de rest. Maar al gauw ontstond de eerste kleurkarper deze werd dan ook niet gegeten maar als huisdier gehouden en daar werd mee verder gekweekt. Voorzover bekend was de eerst gekleurde karper een Asagi. De Japanners hebben dus al honderden jaren ervaring met het kweken van koikarpers en er is ook een grote competitie tussen de kwekers. De selectie van de kleine visjes is erg groot van alle karpervisjes blijven maar ongeveer 2% over om opgekweekt te worden deze koikarpers kunnen dan verkocht worden een heel klein gedeelte van die 2% mag dan nog blijven om te groeien in Japan dit zouden dan ook de toppers kunnen worden
|