Moet ik nu echt zomaar alles geloven en overnemen wat de leerkracht mij vertelt zonder daar zelf eens goed over na te denken en er een eigen mening over te vormen?
In het secundair onderwijs had ik maar al te vaak het gevoel dat we zomaar alles moesten geloven en overnemen wat er ons verteld werd. Zeker in de eerste graad. Was je een beetje assertief of kritisch, dan werd je direct bestempeld als een betweter. Ik was natuurlijk zeer assertief en probeerde overal een eigen mening over te vormen, die mening verschilde maar al te vaak met die van de leerkracht. Helaas hadden velen van hen daar problemen mee. Ik ben nu eenmaal opgevoed met een kritische blik op de wereld. Nu, het probleem was niet zo zeer dat ik assertief was, maar ik was te jong om mijn ideeën en overtuigingen op een goede manier te uiten. Hierdoor voelden sommige leerkrachten zich aangevallen en was ik al snel agressief in plaats van assertief.
Volgens mij wordt er in het secundair onderwijs nog te veel op een klassieke, misschien wel verouderde manier les gegeven. Zeker in de lagere jaren. Jongeren moeten veel meer zelf leren na te denken over wat ze lezen, zien of horen, en moeten daarover veel meer in discussie durven te treden in de klas. Daar moet natuurlijk de nodige ruimte voor gemaakt worden door de leerkrachten.
Teamsport, de beste manier om feedback te leren geven en ontvangen.
Geef die pas wat verder! Schuif wat op in verdediging! Verzorg je timing! Speel je nu voetbal, volleybal of rugby, je krijgt en geeft er iedere 30 seconden feedback.
Ik speel volleybal, en een van de belangrijkste taken op het veld is goed communiceren met elkaar. Deze communicatie verloopt bijna uitsluitend in de vorm van feedback geven en ontvangen. Doen we dit niet, dan zie je dit ook direct aan het spel. Feedback is noodzakelijk om ons spel te optimaliseren en misverstanden te voorkomen. Ook de manier waarop feedback wordt gegeven is ideaal. Het gebeurt namelijk altijd op het moment zelf, waardoor je het beter kan begrijpen en ook sneller zal aanvaarden. Daarnaast is de feedback ook altijd zeer concreet (het gaat over één bepaalde actie) en komt die van een teamgenoot, wat de geloofwaardigheid ten goede komt.
In een ploegsport leer je de feedback ook op een constructieve manier te geven zodat je je teamgenoten ondersteunt en ze er wat van kunnen bijleren. Doe je dit echter te vaak op een te negatieve manier, dan kun je wel eens op de bank eindigen.
Feedback geven is één iets, maar het verwerken ervan is nog iets helemaal anders. Je moet de feedback die je ontvangt ook nog kunnen omzetten in een actie of een gedragsverandering. In een volleybalmatch is daar slechts een beperkte tijd voor. Je moet er dus leren constant constructieve feedback te geven en de ontvangen feedback moet je direct kunnen omzetten in acties. Lukt dit niet, dan eindig je waarschijnlijk op de bank. Precies om die redenen is ploegsport een ideale leerschool omtrent feedback geven en ontvangen.
Het is vrijdagavond en ik ben net thuisgekomen vanuit Gent wanneer de telefoon rinkelt. Aan de andere kant van de lijn hoor ik een nerveuze stem. Een meisje stelt zich voor als een studente uit het zesde middelbaar van het college. Ze weet niet goed wat zeggen en het is me allemaal niet zo duidelijk. Na een halve minuut begrijp ik uiteindelijk dat ze voor het vak Nederlands een kort interview moet afnemen. Helemaal geen probleem zeg ik, ga je gang. De eerste vraag verloopt vlot, maar vanaf de tweede vraag is ze al helemaal het noorden kwijt. Ze begint nerveus te zoeken naar de andere vragen die ze me wou stellen. Ze is duidelijk niet zo goed voorbereid. Na een kwartier bellen is ze er dan toch in geslaagd om mij 5 vragen te stellen. En dan is er de manier waarop ze het gesprek afsloot, geen bedanking, ze haakte gewoon in. Het meisje heeft nog heel wat te leren, een formeel telefoongesprek is nu eenmaal niet hetzelfde als een sms'je versturen.
Wie heeft het nog niet meegemaakt? Je vertelt iets tegen een vriend en die begint rustig te chatten op zijn smartphone. Ik kan dit niet verdragen en het is in mijn ogen volledig respectloos. Het gebeurt wel vaker dat ik met een paar vrienden in gesprek ben en de helft is bezig met een tweede of zelfs derde conversatie op hun gsm. Luisteren is blijkbaar niet voor iedereen even gemakkelijk. Ik hou er nochtans van om naar de verhalen van anderen te luisteren. Je kan er veel van opsteken en je doet ook de spreker een plezier. Ik vind het gewoon leuker om anderen te observeren en te luisteren naar hun mening of ideeën. En met je lichaamstaal kun je ook zeer snel aantonen hoezeer het je interesseert. Veel mensen vergeten wel eens dat hun lichaamstaal veel meer zegt dan wat hun lippen voortbrengen. Steek dus die smartphones weg en luister aandachtig, misschien gaat er wel een hele wereld voor je open.
Pff een interview afnemen, hoe begin ik daar best aan? Dit was de eerste gedachte die door mijn hoofd raasde toen ik de opdracht kreeg om een andere student te interviewen. Ik had namelijk nog nooit een serieus interview afgenomen en wist niet zo goed waar ik moest op letten. Gelukkig vond ik in een cursus een aantal goede tips terug rond het stellen van verschillende type vragen. Zo kan je namelijk het interview in de goede richting sturen als je de vragen correct opstelt en goed voorbereid. Dat heb ik dan ook grondig doorgenomen, en wat blijkt, een interview afnemen is helemaal niet zo moeilijk, als je je maar goed voorbereid. Toen ik uiteindelijk een kotgenoot vroeg of ik hem mocht interviewen, was dat geen probleem. Het interview zelf verliep ook zeer vlot en ik was blij met de antwoorden die ik verkregen had. Laat maar komen die interviews!
We hebben om te starten ook al een reeks extra's toegevoegd aan uw blog, zodat u dit zelf niet meer hoeft te doen. Zo is er een archief, gastenboek, zoekfunctie, enz. toegevoegd geworden. U kan ze nu op uw blog zien langs de linker en rechter kant.
U kan dit zelf helemaal aanpassen. Surf naar http://www.bloggen.be/ en log vervolgens daar in met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Klik vervolgens op 'personaliseer'. Daar kan u zien welke functies reeds toegevoegd zijn, ze van volgorde wijzigen, aanpassen, ze verwijderen en nog een hele reeks andere mogelijkheden toevoegen.
Om berichten toe te voegen, doet u dit als volgt. Surf naar http://www.bloggen.be/ en log vervolgens in met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Druk vervolgens op 'Toevoegen'. U kan nu de titel en het bericht ingeven.
Om een bericht te verwijderen, zoals dit bericht (dit bericht hoeft hier niet op te blijven staan), klikt u in plaats van op 'Toevoegen' op 'Wijzigen'. Vervolgens klikt u op de knop 'Verwijderen' die achter dit bericht staat (achter de titel 'Proficiat!'). Nog even bevestigen dat u dit bericht wenst te verwijderen en het bericht is verwijderd. U kan dit op dezelfde manier in de toekomst berichten wijzigen of verwijderen.
Er zijn nog een hele reeks extra mogelijkheden en functionaliteiten die u kan gebruiken voor uw blog. Log in op http://www.bloggen.be/ en geef uw gebruikersnaam en wachtwoord op. Klik vervolgens op 'Instellingen'. Daar kan u een hele reeks zaken aanpassen, extra functies toevoegen, enz.
WAT IS CONCREET DE BEDOELING??
De bedoeling is dat u op regelmatige basis een bericht toevoegt op uw blog. U kan hierin zetten wat u zelf wenst.
- Bijvoorbeeld: u heeft een blog gemaakt voor gedichten. Dan kan u bvb. elke dag een gedicht toevoegen op uw blog. U geeft de titel in van het gedicht en daaronder in het bericht het gedicht zelf. Zo kunnen uw bezoekers dagelijks terugkomen om uw laatste nieuw gedicht te lezen. Indien u meerdere gedichten wenst toe te voegen op eenzelfde dag, voegt u deze toe als afzonderlijke berichten, dus niet in één bericht.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken over de actualiteit. Dan kan u bvb. dagelijks een bericht plaatsen met uw mening over iets uit de actualiteit. Bvb. over een bepaalde ramp, ongeval, uitspraak, voorval,... U geeft bvb. in de titel het onderwerp waarover u het gaat hebben en in het bericht plaatst u uw mening over dat onderwerp. Zo kan u bvb. meedelen dat de media voor de zoveelste keer het fout heeft, of waarom ze nu dat weer in de actualiteit brengen,... Of u kan ook meer diepgaande artikels plaatsen en meer informatie over een bepaald onderwerp opzoeken en dit op uw blog plaatsen. Indien u over meerdere zaken iets wil zeggen op die dag, plaatst u deze als afzonderlijke berichten, zo is dit het meest duidelijk voor uw bezoekers.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken als dagboek. Dagelijks maakt u een bericht aan met wat u er wenst in te plaatsen, zoals u anders in een dagboek zou plaatsen. Dit kan zijn over wat u vandaag hebt gedaan, wat u vandaag heeft gehoord, wat u van plan bent, enz. Maak een titel en typ het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks naar uw blog komen om uw laatste nieuwe bericht te lezen en mee uw dagboek te lezen.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met plaatselijk nieuws. Met uw eigen blog kan u zo zelfs journalist zijn. U kan op uw blog het plaatselijk nieuws vertellen. Telkens u iets nieuw hebt, plaats u een bericht: u geeft een titel op en typt wat u weet over het nieuws. Dit kan zijn over een feest in de buurt, een verkeersongeval in de streek, een nieuwe baan die men gaat aanleggen, een nieuwe regeling, verkiezingen, een staking, een nieuwe winkel, enz. Afhankelijk van het nieuws plaatst u iedere keer een nieuw bericht. Indien u veel nieuws heeft, kan u zo dagelijks vele berichten plaatsen met wat u te weten bent gekomen over uw regio. Zorg ervoor dat u telkens een nieuw bericht ingeeft per onderwerp, en niet zaken samen plaatst. Indien u wat minder nieuws kan bijeen sprokkelen is uiteraard 1 bericht per dag of 2 berichten per week ook goed. Probeer op een regelmatige basis een berichtje te plaatsen, zo komen uw bezoekers telkens terug.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met een reisverslag. U kan een bericht aanmaken per dag van uw reis. Zo kan u in de titel opgeven over welke dag u het gaat hebben, en in het bericht plaatst u dan het verslag van die dag. Zo komen alle berichten onder elkaar te staan, netjes gescheiden per dag. U kan dus op éénzelfde dag meerdere berichten ingeven van uw reisverslag.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken met tips op. Dan maakt u telkens u een tip heeft een nieuw bericht aan. In de titel zet u waarover uw tip zal gaan. In het bericht geeft u dan de hele tip in. Probeer zo op regelmatige basis nieuwe tips toe te voegen, zodat bezoekers telkens terug komen naar uw blog. Probeer bvb. 1 keer per dag, of 2 keer per week een nieuwe tip zo toe te voegen. Indien u heel enthousiast bent, kan u natuurlijk ook meerdere tips op een dag ingeven. Let er dan op dat het meest duidelijk is indien u pér tip een nieuw bericht aanmaakt. Zo kan u dus bvb. wel 20 berichten aanmaken op een dag indien u 20 tips heeft voor uw bezoekers.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken dat uw activiteiten weerspiegelt. U bent bvb. actief in een bedrijf, vereniging of organisatie en maakt elke dag wel eens iets mee. Dan kan je al deze belevenissen op uw blog plaatsen. Het komt dan neer op een soort van dagboek. Dan kan u dagelijks, of eventueel meerdere keren per dag, een bericht plaatsen op uw blog om uw belevenissen te vertellen. Geef een titel op dat zeer kort uw belevenis beschrijft en typ daarna alles in wat u maar wenst in het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks of meermaals per dag terugkomen naar uw blog om uw laatste belevenissen te lezen.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken uw hobby. U kan dan op regelmatige basis, bvb. dagelijks, een bericht toevoegen op uw blog over uw hobby. Dit kan gaan dat u vandaag een nieuwe postzegel bij uw verzameling heeft, een nieuwe bierkaart, een grote vis heeft gevangen, enz. Vertel erover en misschien kan je er zelfs een foto bij plaatsen. Zo kunnen anderen die ook dezelfde hobby hebben dagelijks mee lezen. Als u bvb. zeer actief bent in uw hobby, kan u dagelijks uiteraard meerdere berichtjes plaatsen, met bvb. de laatste nieuwtjes. Zo trek je veel bezoekers aan.
WAT ZIJN DIE "REACTIES"?
Een bezoeker kan op een bericht van u een reactie plaatsen. Een bezoeker kan dus zelf géén bericht plaatsen op uw blog zelf, wel een reactie. Het verschil is dat de reactie niet komt op de beginpagina, maar enkel bij een bericht hoort. Het is dus zo dat een reactie enkel gaat over een reactie bij een bericht. Indien u bvb. een gedicht heeft geschreven, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze het heel mooi vond. Of bvb. indien u plaatselijk nieuws brengt, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze nog iets meer over de feiten weet (bvb. exacte uur van het ongeval, het juiste locatie van het evenement,...). Of bvb. indien uw blog een dagboek is, kan men reageren op het bericht van die dag, zo kan men meeleven met u, u een vraag stellen, enz. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.
WAT IS DE "WAARDERING"?
Een bezoeker kan een bepaald bericht een waardering geven. Dit is om aan te geven of men dit bericht goed vindt of niet. Het kan bvb. gaan over een bericht, hoe goed men dat vond. Het kan ook gaan over een ander bericht, bvb. een tip, die men wel of niet bruikbaar vond. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.
Het Bloggen.be-team wenst u veel succes met uw gloednieuwe blog!