Van tornos tot toerisme
Inhoud blog
  • Ook zakenreizen zijn toerisme.
  • Heliodorus, de eerste reisagent.
  • Duurzaam reizen is een contradictie?
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    11-04-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ook zakenreizen zijn toerisme.

    Aandachtige lezers van “Tornos tot Toerisme” kunnen zich wel vinden in de definitie van toerisme = voor zijn genoegen op reis gaan, maar stellen zich daarbij de vraag of zakenreizen onder de noemer van het “genoegen” vallen. Dat een zakenreis beantwoordt aan het naar elders reizen om na een zekere tijd terug op het werk, terug thuis te komen, ligt voor de hand. Van de onderneming weggaan, “elders” een machine herstellen of een contract bespreken of ondertekenen, is een opdracht die het zelfrespect, het vertrouwen dat het bedrijf in onze zakenreiziger stelt, opkrikt. Alle graden van resultaat, succes of teleurstelling hieraan verbonden, maken deel uit van de zakenreis. Zij dragen, hoe dan ook, bij tot de belevenis en ervaring van de zaak en zijn ondernemers.

    BCD Travel, marktleider op gebied van zakenreizen, deed hierover een onderzoek (2011). Hoofdgedachte: zeven tot acht op de tien onderstrepen zakenreizen, genoeglijk en aangenaam te vinden. Binnen het kader van de waardering scoren zakenreizen zeer hoog. Het werk van de zakenreiziger wordt door het bedrijf hier en elders, hoog gewaardeerd in de mate – met of zonder succes – de reis zinvol was.

    Maar, zoals bij alle andere (toeristische) reizen, stippen onze zakenreizigers aan dat vertragingen, lange wachttijden, overboekingen, teleurstellende logiesvormen, een domper op de reisvreugde zetten.

    Eén euvel is eigen aan en valt bij zakenreizen niet te ontlopen: het gemis van het gezin, de thuishaven.
    Meer dan bij de vakantiereis is de thuiskomst voor de zakenreiziger in de geborgenheid van de familie, een feest. 
     

    Bijkomende resultaten van het BCD Travel onderzoek mogen wij U niet onthouden.

    Mannen missen hun partner meer dan vrouwen, terwijl vrouwen dan eerder vooral hun kinderen missen.

    En nog dit: 1,2 % van de geënquêteerden delen mede dat hun grootste gemis op zakenreis is: hun favoriete tv-programma.

    11-04-2011, 14:45 Geschreven door KarelDM  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Heliodorus, de eerste reisagent.

    Heliodorus was een Griekse slaaf door Maecenas geschonken aan Horatius. Horatius (8 dec. 65 – 8 v. Chr.) was naast Vergilius (70 – 19 v. Chr.) een dichter wiens werken het meest op publieke lezingen werden voorgedragen. Hij werd geboren in Venusia, nu Venosa in Apulië en groeide op in een bescheiden familie. Zijn vader was een vrijgelatene, die met zijn veroverde vrijheid als Romeins burger zuinig omsprong, en leefde van de opbrengst van een stuk grond. Zelf had hij weinig vandoen. Zijn spaarzaam geld besteedde hij vooral aan de opvoeding van zijn pientere zoon, Quintus. Gedurende de viermaandelijkse schoolvakanties liet hij zijn puber aan studiereizen deelnemen. Zoals rijkere jongeren wist ook zoon Horatius naar vooral Athene te reizen, het mekka van de democratie en de cultuur. De familie Horatius verhuisde zelfs naar Rome om de carrière van zoonlief zo dicht mogelijk bij de bron te brengen. Bijna onmiddellijk viel de inzichtelijke kennis en beschaafde omgang van de jonge Horatius in de groeiende wereldstad op. Staatsdichter Vergilius, de rijke Maecenas, de beleidsman Octavianus, de latere eerste Keizer, Augustus, merkten hem op. Deze laatste wou hem zelfs als secretaris. Horatius weigerde de post omwille van de stress. Hij vermeide zich liever en diende zijn volk liever met zijn geschriften. Rust, peis en vree, wou hij om dat te realiseren…

    Zoals ook een andere tijdgenoot, de drukke politicus en advocaat Cicero, die het zich kon permitteren zich geregeld terug te trekken in een of andere van zijn buitenverblijven in de omgeving van Rome.

    En toen Maecenas aan de dichter Horatius een relatief bescheiden buitenverblijf bij Rome te Tivoli aanbood, plus het nodige personeel, ging Horatius daar graag op in. Eén van die personeelsleden was de Griekse slaaf Heliodorus. Maecenas had deze laatste gekocht omwille van zijn beschaafde lifestyle, Griekse cultuur, handigheid gepaard aan geleerdheid. Het vertrouwen, het respect van Horatius voor zijn Griekse slaaf nam steeds maar toe. Horatius vond Heliodorus allengs “longe doctissimus” d.w.z. de geleerdste “mens” die hij kende.

    Er bleek één heikel punt te zijn waar Horatius en Heliodorus geregeld over bakkeleiden, nl. de zin en vooral de onzin van het reizen. Horatius vond dat de enkele studiereizen uit zijn jeugd hem voldoende hadden geleerd om zijn eruditie bij te schaven en om het ongemak dat dergelijke uithuizigheid met zich meebracht, te rechtvaardigen.

    Voor Horatius hoefden die verre tochten niet meer. Hij was tevreden met wandelingen in zijn tuin en verder tussen de villaatjes en boerderijen in en rond Tivoli. Een enkele keer liep hij wel eens een hoofdweg als de Via Appia op, maar de drukte, ongewenste lui die hem herkenden en meenden te moeten aanklampen, noopten hem fluks rechtsomkeer te maken en de rust van zijn landgoed terug op te zoeken.

    Heliodorus was het met die “kakwandelingskes” van zijn meester niet eens. Hij vond dat zijn meester niet alleen een goed gastheer moest zijn voor vrienden en kennissen, maar zelf eens geregeld via een meerdaagse uitstap, alvast zijn eigen land en streek moest bezoeken.

    Geen studiereizen - zijn meester was inderdaad geleerd genoeg – maar louter voor het genoegen eens bijv. de uitgaansstad Capua bezoeken, Brindisi de haven waar zoveel Romeinen richting Griekenland afvoeren. Het was trouwens een tocht die door Apulië trok, de streek waar zijn vader en voorouders vandaan kwamen. Horatius gaf uiteindelijk toe. Heliodorus mocht dergelijke reis organiseren. Maar Horatius stelde voorwaarden. Naast zijn studiereizen van weleer had hij in zijn lommerrijke tuin bij een hapje en een drankje voldoende reisverhalen gehoord om het volgende aan Heliodorus op te dragen.

    Ten eerste: de reis mocht niet langer dan in totaal een maand duren en fysisch niet te lastig zijn. Einddoel Brindisium (450 km van Rome) met dagelijkse tochten van 30 – 40 km te voet of in de Raeda, de bagage op muilezels, moest kunnen.

    Ten tweede moest het gaan om een groepsreis die moest bestaan uit zoveel mogelijk gelijkgezinden. Zo stond Horatius er op dat bijv. Maecenas en vrienden e.a. dichter Vergilius er deel van zouden uitmaken. Uiteraard moest Heliodorus ook reisleider zijn.

    Ten derde moest het logies menswaardig zijn, geen luxe, maar een comfortabel bed en een schrijftafel, en ’s avonds een haardvuur en een versnapering: een portie zout bijvoorbeeld. Eten en drinken moesten verzorgd en de ontvangst in zijn geheel het gezelschap waardig.

    Heliodorus kweet zich zo goed mogelijk van zijn taak, d.w.z. poogde via zijn velerlei contacten vervoer en logies zo goed mogelijk aan “de redelijke verwachtingen” van zijn gewaardeerde meester te laten beantwoorden.

    Om te weten of reisorganisator, bemiddelaar en reisleider Heliodorus in zijn taak geslaagd is, zijn wij aangewezen op het reisverslag van ons hoofdpersonage Horatius zelf. Het voornaamste van dit verslag vindt de lezer in het boek: Van “Tornos tot Toerisme” pag. 61-66.

    Vanuit vooral art. 17 van de RCW van 16 febr. 1994 (de redelijke verwachtingen) vatten wij de reiservaringen van Horatius nog eens virtueel samen.

    Uit het reisverslag blijkt dat Heliodorus ongetwijfeld vervoer en logies zeer goed heeft voorbereid en hiervoor de juiste informatiekanalen en logiesmogelijkheden heeft aangesproken.

    De Via Appia, de hoofdweg van Rome naar Bridnisium zal niet steevast gevolgd worden.

     

    Waar de drukte te groot en veel putten de weg hebben gehavend, is een stuk vervoer over het water voorzien, eens in de nabijheid van Apulië zullen op secundaire wegen door het natuurschoon en de regio van Horatius’ voorvaderen worden gereisd. Ook heeft Heliodorus verkregen dat van de recht-aan-recht toe weg wordt afgeweken om bij vrienden van zijn meester en zijn reisgezellen, comfortabel onderdak, spijs en drank aangeboden te krijgen. Belangrijke bezienswaardigheden en een verblijf in de uitgaansstad Capua is voorzien.

    Deze reisvoorbereiding op papier, door ook reisgezellen als Maecenas en Vergilius goedgekeurd, bevalt Horatius wel.

    In de herfst van 25 v. Chr. is het dan zover en samen met als enige metgezel Heliodorus legt Horatius de eerste dag 24 km af op de Appische weg tot Aricia. De bagage was op een muilezel geladen. Eten en slapen in een bescheiden accommodatie, in een “hospitio medico”. De volgende twee dagen krijgt ons duo er enkele ambtenaren reisgezellen bij, stappen zij 40 km verder op de Via Appia en logeren in door voorop gestuurde slaven bescheiden noch nette slaap- en verzorgde eetgelegenheden. De vierde dag echter – de groep bestaat nu al uit een tiental reizigers maar met minstens evenveel slaven – verlaat de groepsreis de Via Appia om op een trekschuit de Pontijnse moerassen over te steken. Dit was door Heliodorus aldus gepland omdat zijn informatiekanalen er hem op gewezen hadden dat lawaai, drukte, gauwdieven, stof en nog veel meer op dat stuk van de Via Appia te mijden waren. Helaas blijkt ter plaatse dat de trekschuit voor hun groep niet voorradig is, zij aansluiten moeten bij een reeds overvolle andere trekschuit en Horatius & Co van de regen in de drop komen. Dronken lallende bootgezellen, iedereen dicht op elkaar geplakt, stekende muggen en stinkende huisdieren en dat 23 km lang … het is geen pretje. Niemand neemt het echter de organisator-reisleider Heliodorus kwalijk. Ook Horatius niet, al heeft hij hier al spijt dat hij zich tot een dergelijke groepsreis heeft laten ompraten. Maar ook Horatius weet: het plan van Heliodorus was goed. Dat de uitwerking tegenvalt viel buiten zijn aansprakelijkheid. Het mag hier al eens onderstreept: de organisator, de reisleider is niet aansprakelijk voor de daden van zijn leveranciers in tegenstelling met art. 17 van onze RCW!

    Maar net als Horatius er aan denkt om naar huis terug te keren, komt de vijfde dag Maecenas de groep vervoegen, en ja, de zesde dag Vergilius en enkele andere geciviliseerde vrienden. De stemming bij Horatius slaat weer om, ja hij wordt zelf euforisch, getuige de romantische verzen in zijn reisverslag.

    “Te Sinessa voegen Plotius, Varius en Vergilius zich bij ons. Dat zijn de meest schitterende geesten die ooit geboren zijn en niemand anders is meer gehecht aan hen dan ik. O hoe hartelijk waren de omhelzingen, hoe groot de vreugde! Bij leven en welzijn niets beter dan een dierbare vriend.”

    Er zullen echter nog andere tegenslagen zijn: hoe goed alles was voorbereid. Zo is er een verblijf waar de gastheer het gezelschap wil ontvangen met een lekkernij bij uitstek: gegrilde lijsters. Maar de barbecue kwakt in mekaar en weg de lijsters. Een andere keer worden zij uitgenodigd rond een verkwikkend groot haardvuur … maar de slaven wakkeren het vuur aan met natte bladeren. Het gezelschap wordt tot tranens toe bewogen en gaat in gespreide gelederen elders gezelligheid en rust zoeken. Maar er zijn ook dagen en accommodatie waar alles wel op wieltjes loopt, weinig putten in de weg, natuurschoon, tactvolle accommodatie waarbij Horatius bijvoorbeeld een schrijftafel op zijn verwarmde kamer vindt met een portie zout als welkom! Er zijn de levendige en smakelijke gastmalen met geanimeerde gesprekken .. al wordt wel eens een grove humor gehanteerd. Horatius herinnert zich bijvoorbeeld grollen als: “je gelijkt op een wild paard; wij lachen” of nog: “Dans eens als een cyclopedische herder .. jij hebt geen masker noch cothurnen (hoge toneelschoenen) nodig”.

    In die sfeer neemt het gezelschap er wel eens een “slecht weer en brood zo hard als steen’ bij. Er zijn ook voorstellen tot excursies die Heliodorus niet voorzien heeft in het reisprogramma vooraf, maar die ter plaatse kunnen aangeboden worden. Zo stelt hij de groep voor deel te nemen aan een uitstap naar een tempel waar – o wonder – wierook die op de trappen wordt gelegd door de godheid zelf in rook en weldadige geur plotseling opstijgt. Horatius schrijft zich hiervoor niet in. Hij vind dit flauwe kul. Ook voor anderen die wel deelnamen bleek het een ontgoocheling. Even naar vandaag: wat gebeurt er met reizigers die in hun vakantieoord een excursie bij de plaatselijke gids betalen, maar die bij terugkeer hun geld terugvragen omdat de excursie niet beantwoordde aan hun redelijke verwachtingen? En wat met andere amusementswaarde, niet voorzien in de reis(som); het uitgaan in de ontspanningsstad Capua bijvoorbeeld? Dat is uiteraard door eenieder zelf in te vullen. Aldus noteert Horatius in zijn verslag: “Maecenas besluit zich in Capua te amuseren, maar “dormitum ego Vergilius que” “Ikzelf en Vergilius doen een dutje”!

    Anderzijds is het ook zo dat Horatius wel eens nood heeft aan een puella, een meisje, zeg maar een bijslaap. Horatius is echter kieskeurig. Het is geen verzoek dat hij tot de reisorganisator-reisleider richt. Dit is toch een barrière tussen de vrije Romeinse burger en de Griekse slaaf Heliodorus. Horatius wendt zich dus met zijn verzoek tot Maecenas. Die zal daarvoor zorgen en de “puella” betalen. De bewuste avond ligt Horatius vurig te wachten, maar is Maecenas nu zijn belofte vergeten, heeft hij geen gepaste prostituee gevonden? Feit is dat de puella bij Horatius niet komt opdagen.

     

    Wij laten Horatius in zijn reisverslag zelf aan het woord:

    “Stommerik die ik ben, ik heb tot een gat in de nacht op een bedrieglijk wicht liggen wachten. Slaap drijft mij echter in de spanning van het mingenot; natte dromen blijken mijn nachthemd en glooiende buik bevlekt te hebben”.

     

    Besluit: ook al schrijft Horatius geen woord over de terugreis, het feit dat hij thuis te Tivoli een open en vrij verslag schrijft staat borg dat zijn groepsreis louter voor het genoegen, alles bij mekaar toch een “belevenis” was. Uit zijn verslag blijkt ook dat Horatius en zijn reisorganisator en reisleider blij waren gezond en wel thuis te zijn gekomen, na heel wat belevenissen elders, maar vooral met sterkere vriendschapsbanden.

    Zoals ook wij vandaag onderstrepen: vooral bij een groepsreis zijn, naast de reisleider, de reisgezellen van het hoogste belang.

    11-04-2011, 14:41 Geschreven door KarelDM  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Duurzaam reizen is een contradictie?

    “Duurzaam reizen is een contradictie” aldus poneert Peter Tom Jones, de klimaatexpert van de KU Leuven. Toerisme, de steeds maar groter wordende industrie, met haar miljoenen reizigers die met hun wagens, autocars, vliegtuigen, met hun CO2 uitstoot, is de grootste vervuiler op onze aardkloot. Dit gedrag is fundamenteel tegenstrijdig met de al even fundamentele eis voor duurzaamheid, het weren van broeikaseffecten en de inspanningen naar meer zuivere lucht…


    Thuisblijven is dus de grootste bijdrage tot duurzaamheid d.w.z. tot de verdere leefbaarheid van onze planeet. Onze weerman Frank Deboosere gaat niet zover “Vakantie in eigen land” zo luidt zijn advies. “Minder ver, trager en met de fiets” zo vult hij aan. Zelf fietst onze weerdeskundige door weer en wind dagelijks naar zijn instituut (o.a. De Standaard 21-22 november 2010)
    Het modewoord duurzaamheid belichten in tegenspraak met “reizen” is te wijten aan een éénzijdig overbelichten van wat duurzaamheid betekent.

    De volle betekenis van duurzaamheid (durability, suntainability, durabilité, kwaliteit van levensinhoud) heeft immers een viervoudige kaleidoscopische betekenis. Er is natuur en milieu (o.a. het vermijden van CO2 uitstoot) in paradox, d.w.z. in schijnbare tegenstelling met economische duurzaamheid enerzijds, en het bewaren en ontwikkelen van het cultureel erfgoed binnen een sociale identiteit en bewogenheid anderzijds.

    Eenzijdig het accent leggen op de luchtvervuiling van toeristen met hun eigen pesticiden en hun tuigen van vervoer, is oneerlijk, onetisch. De nabije en verre reizen van diezelfde toeristen bevorderen de economie van de gastlanden, hun welstand en hun zelfrespect. Vele landen die zich “toeristische landen” noemen, weten hun cultureel erfgoed, hun religieuze en ideologische gedachtegang steeds meer en beter begrepen, dankzij hun internationale bezoekers.

    Er is verder een huidige wetenschapper die zich diametraal tegenover o.a. Peter Tom Jones afzet. De scheikundige Prof. Michael Braungart is namelijk van oordeel dat “de wereld verkeerd bezig is door alles te zetten op minder CO2”.

    Vanop zijn leerstoelen te Hamburg, Lüneberg en vandaag voornamelijk aan de Erasmusuniversiteit van Rotterdam, doceert hij de cradle-to-cradle aanpak (van wieg tot wieg).

    De hoofstelling luidt dat alle producten, ook bijv. die in de toeristische industrie worden gebruikt, samengesteld moeten zijn uit materialen die tot in het oneindige gerecycleerd kunnen worden … lees: brochures, auto’s, vliegtuigen, autocars, logiesvormen… Vooral ook: voedsel. Het valt Braungart op dat vele overdadige “buffetten” afgeroomd worden door toeristen die zich tot 2 en 3x bedienen, maar onnoemelijk veel op hun bord achterlaten. Dat “afval” moet opnieuw gecomposteerd en opnieuw tot voedingsgewassen geteeld. “Afval is voedsel” is één van de slogans van de cradle-to-cradle theorie.

    Braungart reist veel – lees: stoot veel CO2 uit – en heeft ook directiefuncties in verscheidene onderzoeksinstituten.

    Braungart vindt dat o.a. “het toerisme” zich niet teveel moet gelegen laten aan het schuldcomplex waarmede de sector wordt overladen. Onze CO2-afdruk verkleinen zal niet leiden tot een gezondere wereld … zo doceert hij.

    “En wij moeten ons toch niet verontschuldigen, omdat wij op onze planeet willen leven en o.a. reizen”.

    Tot slot en voor de volledigheid:

    In zijn jonge jaren  was Michael Brangart (°1958) activist bij Greenpeace en woonde hij in een boom.

    11-04-2011, 14:38 Geschreven door KarelDM  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    Archief per week
  • 11/04-17/04 2011

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs