Kaas Bewaren
Inhoud blog
  • Kaas Bewaren
  • Proficiat!
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Lekkere Kaas Van Kaasspecialist Drost
    07-02-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kaas Bewaren
    Kaas goed en veilig bewaren.

    Kaas is een product wat koel tot koud bewaard dient te worden. Verbreekt u de koelketen, dan is de kaas al snel aan bederf onderhevig, net als de meeste andere verse levensmiddelen.
    Sommige kazen, zoals de grote Zwiterse bergkazen of juiste de kleine, bikkelkharde gedroogde kazen van bijvoorbeeld Corsica, kunnen probleemloos buiten de koeling bewaard worden.
    De meeste kazen zijn echter gebaat bij gekoelde opslag.

    De vijanden van kaas.

    Uitdroging:
    Om uitdroging tegen te gaan moet elke kaas goed ingepakt worden. Wie een goede, donkere kelder heeft met een constante temperatuur rond 10-12 graden en een hygrometrie van 90% kan daar optimaal kaas bewaren. Het beste is de kazen dan op onbehandelde houten planken te bewaren, die u regelmatig met water en azijn afneemt. Dit werkt reinigend en desinfecterend en de azijn vervliegt al snel zonder sporen achter te laten. U kunt ook telkens een vers laagje stro op de planken leggen. Denk er wel om dat daar waar u kaas bewaart, geen wijnen in de buurt mogen zijn, want die zouden op de lange duur de geur en smaak van de kaas overnemen.
    Hebt u geen goede kelder, dan kunt u de kaas in de koelkast bewaren. Mits ze goed verpakt zijn, omdat elke kaas zijn eigen geur heeft. U kunt de kaas het beste in de minst koude deel van de koelkast bewaren.

    Extreme kou:
    Bewaar kaas zeker niet te koud, want van koude lucht droogt hij uit. De kou heeft ook een remmende effect op het rijpingsproces van de kaas. Meet de temperatuur van uw koelkast.
    Volgens de fabrikanten zou het bovenste deel van de koelkast het koudst moeten zijn; daarom worden groentebakken vaak helemaal onderin geplaatst.
    Metingen tonen echter dat de bovenste richel van de koelkast vaak het minst koude deel is, terwijl de temperatuur in de groentebakken vaak veel te laag is om er groenten in  te bewaren. Vaak wordt aanbevolen de kaas er in te bewaren, maar als u een gemiddelde temperatuur van 4 graden hebt, is er vaak een temperatuur van 0 graden in de groentebakken: veel te koud dus voor het bewaren van kaas.
    Zoek in uw eigen koelkast een plekje met een temperatuur van 7-10 graden. Uw kazen zullen u dankbaar zijn.

    Extreme warmte:
    Droge kazen kunnen iets beter tegen warmte dan romige en verse. Langdurige warmte is nooit goed voor kazen met een hoge vochtigheidsgraad, maar kan zelfs zeer gevaarlijk zijn, zeker als al in de winkel enkele listeriabacterien uw kaas  als onderkomen hebben gekozen. Bij deze vochtige kazen vermenigvuldigen de dodelijke bacteriën zich razendsnel bij een kamertemperatuur boven de 10 graden. Droge kazen hebben daar minder last van, omdat bacteriën nu eenmaal van pootjebaden houden.
    Warmte is niet alleen gevaarlijk, maar maakt de kazen ook minder aangenaam van uiterlijk en smaak. Harde kazen gaan zweten en worden snel ranzig en zachte kazen worden ineens zeer aanhankelijk en lopen gauw achter u aan als u even niet oplet… In het geval van stinkkazen zijn de gevolgen niet te overzien.


    Afgesloten stolpen:
    Kaas is een leven produkt-althans de echte kazen. Kazen hebben lucht nodig, en dat krijgen ze niet als ze bewaard worden onder een afgesloten (plastic) stolp. Tegenwoordig zijn er plastic stolpen met regelbare bevochtigingsopeningen die tevens voor wat ventilatie zorgen. Het beste is echter een stolp van aardewerk of hout met ventilatiegaatjes.


    Kaas inpakken:
    Uw kaasspecialist weet hoe belangrijk een goed verpakking voor de kaas is: een soort tweede huid. Bij de supermarkt echter zult u vaak kaas in gewone plastic verpakkingen aantreffen, die het leven van de kaas onmogelijk maken. Geen punt als het om een levenloze fabriekskaas gaat, maar wel erg als het echt ambachtelijke kazen betreft. Het vacuum trekken of het in plastic verpakken van kaas hoeft geen probleem te zijn als men dit enkel als een vervoerstechniek ziet en niet als een bewaartechniek. Haal, zodra u thuis bent, de oorspronkelijke verpakking eraf en verpak de kaas opnieuw in speciaal kaaspapier met een los, dun laagje folie aan de binnenkant  ( de kaasspecialist leveren dit kaaspapier bij het aankopen van een stukje kaas ). U kunt ook gebruikmaken van vetvrij bakpapier of ademende huishoudfolie. Welke verpakkingsmateriaal u ook gebruikt, vervang het regelmatig.

    07-02-2011, 15:49 Geschreven door Kaasspecialist Drost  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (16 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Proficiat!
    Proficiat!

    Uw blog is correct aangemaakt en u kan nu onmiddellijk starten! 

    U kan uw blog bekijken op http://www.bloggen.be/kaasspecialistdrost

    We hebben om te starten ook al een reeks extra's toegevoegd aan uw blog, zodat u dit zelf niet meer hoeft te doen.  Zo is er een archief, gastenboek, zoekfunctie, enz. toegevoegd geworden. U kan ze nu op uw blog zien langs de linker en rechter kant.

    U kan dit zelf helemaal aanpassen.  Surf naar http://www.bloggen.be/ en log vervolgens daar in met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Klik vervolgens op 'personaliseer'.  Daar kan u zien welke functies reeds toegevoegd zijn, ze van volgorde wijzigen, aanpassen, ze verwijderen en nog een hele reeks andere mogelijkheden toevoegen.

    Om berichten toe te voegen, doet u dit als volgt.  Surf naar http://www.bloggen.be/  en log vervolgens in met uw gebruikersnaam en wachtwoord.  Druk vervolgens op 'Toevoegen'.  U kan nu de titel en het bericht ingeven.

    Om een bericht te verwijderen, zoals dit bericht (dit bericht hoeft hier niet op te blijven staan), klikt u in plaats van op 'Toevoegen' op 'Wijzigen'.  Vervolgens klikt u op de knop 'Verwijderen' die achter dit bericht staat (achter de titel 'Proficiat!').  Nog even bevestigen dat u dit bericht wenst te verwijderen en het bericht is verwijderd.  U kan dit op dezelfde manier in de toekomst berichten wijzigen of verwijderen.

    Er zijn nog een hele reeks extra mogelijkheden en functionaliteiten die u kan gebruiken voor uw blog. Log in op http://www.bloggen.be/ en geef uw gebruikersnaam en wachtwoord op.  Klik vervolgens op 'Instellingen'.  Daar kan u een hele reeks zaken aanpassen, extra functies toevoegen, enz.

    WAT IS CONCREET DE BEDOELING??
    De bedoeling is dat u op regelmatige basis een bericht toevoegt op uw blog. U kan hierin zetten wat u zelf wenst.
    - Bijvoorbeeld: u heeft een blog gemaakt voor gedichten. Dan kan u bvb. elke dag een gedicht toevoegen op uw blog. U geeft de titel in van het gedicht en daaronder in het bericht het gedicht zelf. Zo kunnen uw bezoekers dagelijks terugkomen om uw laatste nieuw gedicht te lezen. Indien u meerdere gedichten wenst toe te voegen op eenzelfde dag, voegt u deze toe als afzonderlijke berichten, dus niet in één bericht.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken over de actualiteit. Dan kan u bvb. dagelijks een bericht plaatsen met uw mening over iets uit de actualiteit. Bvb. over een bepaalde ramp, ongeval, uitspraak, voorval,... U geeft bvb. in de titel het onderwerp waarover u het gaat hebben en in het bericht plaatst u uw mening over dat onderwerp. Zo kan u bvb. meedelen dat de media voor de zoveelste keer het fout heeft, of waarom ze nu dat weer in de actualiteit brengen,... Of u kan ook meer diepgaande artikels plaatsen en meer informatie over een bepaald onderwerp opzoeken en dit op uw blog plaatsen. Indien u over meerdere zaken iets wil zeggen op die dag, plaatst u deze als afzonderlijke berichten, zo is dit het meest duidelijk voor uw bezoekers.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken als dagboek. Dagelijks maakt u een bericht aan met wat u er wenst in te plaatsen, zoals u anders in een dagboek zou plaatsen. Dit kan zijn over wat u vandaag hebt gedaan, wat u vandaag heeft gehoord, wat u van plan bent, enz. Maak een titel en typ het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks naar uw blog komen om uw laatste nieuwe bericht te lezen en mee uw dagboek te lezen.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met plaatselijk nieuws. Met uw eigen blog kan u zo zelfs journalist zijn. U kan op uw blog het plaatselijk nieuws vertellen. Telkens u iets nieuw hebt, plaats u een bericht: u geeft een titel op en typt wat u weet over het nieuws. Dit kan zijn over een feest in de buurt, een verkeersongeval in de streek, een nieuwe baan die men gaat aanleggen, een nieuwe regeling, verkiezingen, een staking, een nieuwe winkel, enz. Afhankelijk van het nieuws plaatst u iedere keer een nieuw bericht. Indien u veel nieuws heeft, kan u zo dagelijks vele berichten plaatsen met wat u te weten bent gekomen over uw regio. Zorg ervoor dat u telkens een nieuw bericht ingeeft per onderwerp, en niet zaken samen plaatst. Indien u wat minder nieuws kan bijeen sprokkelen is uiteraard 1 bericht per dag of 2 berichten per week ook goed. Probeer op een regelmatige basis een berichtje te plaatsen, zo komen uw bezoekers telkens terug.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met een reisverslag. U kan een bericht aanmaken per dag van uw reis. Zo kan u in de titel opgeven over welke dag u het gaat hebben, en in het bericht plaatst u dan het verslag van die dag. Zo komen alle berichten onder elkaar te staan, netjes gescheiden per dag. U kan dus op éénzelfde dag meerdere berichten ingeven van uw reisverslag.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met tips op. Dan maakt u telkens u een tip heeft een nieuw bericht aan. In de titel zet u waarover uw tip zal gaan. In het bericht geeft u dan de hele tip in. Probeer zo op regelmatige basis nieuwe tips toe te voegen, zodat bezoekers telkens terug komen naar uw blog. Probeer bvb. 1 keer per dag, of 2 keer per week een nieuwe tip zo toe te voegen. Indien u heel enthousiast bent, kan u natuurlijk ook meerdere tips op een dag ingeven. Let er dan op dat het meest duidelijk is indien u pér tip een nieuw bericht aanmaakt. Zo kan u dus bvb. wel 20 berichten aanmaken op een dag indien u 20 tips heeft voor uw bezoekers.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken dat uw activiteiten weerspiegelt. U bent bvb. actief in een bedrijf, vereniging of organisatie en maakt elke dag wel eens iets mee. Dan kan je al deze belevenissen op uw blog plaatsen. Het komt dan neer op een soort van dagboek. Dan kan u dagelijks, of eventueel meerdere keren per dag, een bericht plaatsen op uw blog om uw belevenissen te vertellen. Geef een titel op dat zeer kort uw belevenis beschrijft en typ daarna alles in wat u maar wenst in het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks of meermaals per dag terugkomen naar uw blog om uw laatste belevenissen te lezen.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken uw hobby. U kan dan op regelmatige basis, bvb. dagelijks, een bericht toevoegen op uw blog over uw hobby. Dit kan gaan dat u vandaag een nieuwe postzegel bij uw verzameling heeft, een nieuwe bierkaart, een grote vis heeft gevangen, enz. Vertel erover en misschien kan je er zelfs een foto bij plaatsen. Zo kunnen anderen die ook dezelfde hobby hebben dagelijks mee lezen. Als u bvb. zeer actief bent in uw hobby, kan u dagelijks uiteraard meerdere berichtjes plaatsen, met bvb. de laatste nieuwtjes. Zo trek je veel bezoekers aan.

    WAT ZIJN DIE "REACTIES"?
    Een bezoeker kan op een bericht van u een reactie plaatsen. Een bezoeker kan dus zelf géén bericht plaatsen op uw blog zelf, wel een reactie. Het verschil is dat de reactie niet komt op de beginpagina, maar enkel bij een bericht hoort. Het is dus zo dat een reactie enkel gaat over een reactie bij een bericht. Indien u bvb. een gedicht heeft geschreven, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze het heel mooi vond. Of bvb. indien u plaatselijk nieuws brengt, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze nog iets meer over de feiten weet (bvb. exacte uur van het ongeval, het juiste locatie van het evenement,...). Of bvb. indien uw blog een dagboek is, kan men reageren op het bericht van die dag, zo kan men meeleven met u, u een vraag stellen, enz. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.

    WAT IS DE "WAARDERING"?
    Een bezoeker kan een bepaald bericht een waardering geven. Dit is om aan te geven of men dit bericht goed vindt of niet. Het kan bvb. gaan over een bericht, hoe goed men dat vond. Het kan ook gaan over een ander bericht, bvb. een tip, die men wel of niet bruikbaar vond. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.


    Het Bloggen.be-team wenst u veel succes met uw gloednieuwe blog!

    Met vriendelijke groeten,
    Bloggen.be-team

    07-02-2011, 14:53 Geschreven door  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - ( Stemmen)
    Archief per week
  • 07/02-13/02 2011

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs