Jullie hebben wel al gezien dat niet alle foto's op deze blog staan. Ik heb ervoor gezorgd dat jullie toch alle foto's kunnen bekijken. Ik heb aan juf Kathleen een CD- rom gegeven waar de foto's opstaan van de bosklassen, het schaatsen en het project.
Ik hoop dat jullie veel plezier hebben in de klas. Ik mis jullie wel en zal aan jullie denken.
Vandaag was het dan eindelijk zover, we mochten ons klasrestaurant houden. Iedereen moest iets meebrengen voor het restaurant of voor de tentoonstelling.
We deden eerst een toets over het hoekenwerk over de verschillende culturen. De toets stond op 27 punten, de vragen waren soms moeilijk maar er waren ook gemakkelijke vragen bij. Na de toets werden we in 2 groepen verdeeld. Er moest een groep mee met juf Stephanie naar de keuken om de broodjes te maken. De andere groep bleef in de klas en moest het restaurant inrichten. Gelukkig kregen we hulp van het groepje dat werkte rond tafeldecoratie en etiquette.
De leerkrachten werden buiten opgewacht door Machteld, zij wees de weg naar het restaurant. Morena en Lynn keken of de leerkrachten wel gereserveerd hadden. Ze werden ook door deze 2 leerlingen naar hun plaats gebracht. De leerkrachten smulden van de lekkere broodjes. De obers zorgden er ook voor dat ze iets te drinken hadden. Anouk, Anna, Fien, Lise en Elke zorgden ervoor dat er een aangename sfeer was in het restaurant door muziek te spelen.
Spijtig genoeg kon het restaurant niet de hele namiddag duren. We moesten de klas terug opruimen en op orde zetten voor de tentoonstelling die nog zou komen. We mochten wel een tafel laten staan zodat de andere klassen konden zien hoe je een tafel moet dekken.
We oefenden ons projectlied nog een beetje in. Juf Stephanie had de tekst nog afgemaakt. We zongen het lied uit volle borst. (met de tekst natuurlijk) We mochten een goed plaatsje uitkiezen in de klas om onze werkjes tentoon te stellen.
Na de speeltijd mochten de andere klassen dan komen kijken naar onze werkjes. We gaven er ook uitleg bij. We zongen ook het projectlied voor elke groep bezoekers. Dan ging de bel en moesten we alles opruimen. Het project was gedaan maar het was ook de laatste stagedag van juf Stephanie. We hebben heel veel plezier beleefd tijdens het project.
Er zijn ook foto's genomen van het klasrestaurant. Van de tentoonstelling zijn er geen foto's want het fototoestel was op mysterieuze wijze verdwenen.
Heel veel lekkere en gezonde groetjes van klas 5A, de echte koks van Comme chez 5A
Dinsdag hebben we terug mogen werken aan ons project. Hier volgen enkele verslagjes van wat we allemaal gedaan hebben.
Beroepen in de kookwereld We hebben vandaag terug samengezeten en we hebben verder gewerkt aan ons groepswerk. We hebben nu prenten gevonden bij de verschillende beroepen. We hebben er ook meer uitleg bij gevonden. We hebben de taken verdeeld voor het klasrestaurant en de tentoonstelling.
Algemeen verslagje We zijn donderdag 12 maart in groepjes verdeeld. Vandaag en gisteren hebben we aan ons klasrestaurant gewerkt. Want vrijdag is het namelijk zo ver, dat duurt niet meer zo lang. We kijken er allemaal naar uit en we zijn er volop mee bezig. Zo, dat was het dan voor vandaag. Morgen is SOS Lynn er weer met nog nieuws over 'Comme chez 5A'
Zoals je wel kan lezen zijn de leerlingen heel enthousiast.
Je kan ook nog enkele foto's bezichtigen. Deze foto's zijn vandaag genomen, de groepjes tonen hun eindproducten.
Zoals beloofd komen vandaag de verslagjes of deze blog. Er zijn 2 soorten verslagen: een groepsverslag en een algemeen verslag. De algemene verslagen werden door verschillende leerlingen geschreven. De groepsverslagen werden door 1 persoon van elke groep geschreven, daarin staat wat zij hebben gedaan in hun groep.
Groepsverslagen:
Tafeldecoratie en etiquette We hebben vandaag gewerkt rond decoratie!!! We hebben in tijdsschriften gezocht naar grote letters om het woord DECORATIE te vormen. We hebben allemaal gekke letters gevonden, een vork voor de i. Dit was het dan. Typische gerechten van enkele landen Vandaag hebben we in kookboeken gekeken en gezocht naar typische gerechten van België en Europa. We hebben dan een lijstje gemaakt met enkele gerechten: frieten met stoofvlees, smos, croque monsieur. Dan hebben we stap voor stap het recept van deze gerechten opgeschreven. Menu en uitnodigingen Wij hebben in ons groepje de menukaarten gemaakt. We hebben ook de uitnodiging voor de leerkrachten gemaakt om te komen eten in ons klasrestaurant. Een affiche voor de tentoonstelling kon ook niet ontbreken. Beroepen in de kookwereld Wij moesten zoeken welke personen er allemaal in een restaurant werken bv. een ober, chef- kok,... We vonden ook hoe ze zich moesten gedragen bv. deftig, vriendelijk,... Voor het restaurant voeren we zelf enkele van deze taken uit. Voor de tentoonstelling hebben we een spelletje gemaakt rond deze beroepen. Koken en zintuigen Vandaag hebben we geleerd over smaken en zintuigen. De smaken die we kunnen waarnemen zijn: bitter, zuur, zout, zoet. De zintuigen zijn: voelen, ruiken, smaken, zien, horen. Daarna maakten we voor de tentoonstelling iets rond de smaken die onze tong kan waarnemen.
Individuele verslagen: We hebben vandaag verschillende groepjes gemaakt: een groepje rond smaken, rond menukaarten,.... We hebbe nook aan ons lied gewerkt, we hebben bijna een hele strofe af.
Vandaag hebben we in groepjes gewerkt. Er waren verschillende groepen. Er was een groep die werkte rond tafeldecoratie, een groep die werkte rond gezonde voeding, een groep die de menu's maakte,....
Vandaag hebben we geleerd hoe je een tafel decoreert, welke tafelmanieren er zijn, de smaken op onze tong, gerechten van Europa,... We hebben dit gedaan omdat we op vrijdag een klasrestaurant gaan openhouden en een tentoonstelling. Het werken in groepjes was super leuk.
We zijn in onze groepjes werkjes aan het maken. Sommige moesten een menu opstellen, anderen werkten rond het decoreren van de tafel. Op het einde van de dag hebben we nog een deel van een storfe voor ons lied verzonnen. Het wordt echt een heel leuk liedje, dat weet ik zeker!
Zoals jullie dus kunnen lezen hebben we maandag heel veel gedaan.
Vandaag hebben we weer gewerkt aan ons project. Wat we juist gedaan hebben wordt nog beschreven door de leerlingen. Deze verslagjes komen morgen op deze site.
Je kan wel al foto's bekijken van wat we vrijdag allemaal gedaan hebben.
Vandaag hebben we weer aan ons project gewerkt. We zijn begonnen het afwerken van het hoekenwerk rond de verschillende culturen.
Na de middag stond dan de kookactiviteit op het programma. Iedere leerling moest een ingrediënt meebrengen. Met deze ingrediënten maakten we 3 gerechten: pannenkoeken, fruitsatés en Mexicaanse salsa.
De pannenkoeken wilden eerst niet goed lukken maar met de hulp van Juf Kathleen is alles in orde gekomen. De fruitsaté verdwenen meteen achter de kiezen en ook de Mexicaanse salsa viel in de smaak.
Om 10 voor 15 vertrokken we dan naar het restaurant 'De Veerman' voor een bezoekje aan de keuken. De eigenaars gaven ons meer uitleg over de werking in de keuken, de werking van de kassa en ze gaven ons ook meer uitleg over het dekken van een tafel. We hebben veel bijgeleerd en het geleerde kunnen we zeker gebruiken in ons eigen klasrestaurant.
Ondertussen is het al zaterdag en is er al 1 stageweek voorbij. We hebben donderdag en vrijdag nog aan ons project gewerkt. Hieronder volgen 3 verslagjes van de leerlingen.
Hey allemaal, Fijn dat jullie onze website eens bezoeken! Vandaag hebben we besproken hoe je sterren voor je restaurant kan verdienen. We hebben ook op de computer een verslagje moeten schrijven over koken. Dit was het dan! Tot volgende keer!
Sam Vanderleen
Hallo, Mijn naam is Lynn Verbeke en ik zit in klas 5A. Ik kruip even in mijn pen om jullie te vertellen wat er zo allemaal gebeurt tijdens een dagje in 'Comme chez 5A'. We hebben groepjes gemaakt om met dingen kennis te maken zoals het maken van menu's. We hebben ook verder gewerkt aan ons liedje. Het heet 'In de keuken'. Het is supercool ook al is het nog niet helemaal af.
Als laatste hebben we deze dag nog gezien wat er allemaal moet aanwezig zijn in een goed restaurant: hygiëne, goed personeel,...
Nog veel groetjes van SOS Lynn en tot volgende keer.
Vandaag hebben we ideeën opgedaan voor ons restaurant. We hebben ook mogen kiezen wat we mogen doen: een menukaart maken, etiquette leren, tafel dekken,....
Morena
Zoals je wel kan lezen hebben we op donderdag dus allerlei activiteiten gedaan. De groepsindeling voor het project verliep niet altijd even vlot maar toch heeft iedereen een plaatsje gekregen voor de groepsopdrachten.
Vandaag zijn we dan eindelijk begonnen met het heuse klasproject, een project rond koken en al wat ermee te maken heeft. Eerst heb ik het project voorgesteld en wat nu eigenlijk de bedoeling is van het project. De kinderen waren meteen enthousiast wanneer ze hoorden dat ze een klasrestaurant mogen oprichten.
De kinderen maakten vandaag kennis met allerlei eetculturen tijdens een hoekenwerk. Het hoekenwerk was zeer omvangrijk en daardoor is het dus ook niet afgeraakt. Maar geen nood we zullen er nog aan werken.
Tijdens dit hoekenwerk maakten de leerlingen kennis met allerlei godsdienstige culturen, de Oosterse en de Westerse cultuur, de Afrikaanse en de Zuid- Amerikaanse cultuur,.... Ze moesten ook gebruik maken van een atlas, dit ging echter nogal moeizaam maar met een beetje hulp lukt alles.
We hebben om te starten ook al een reeks extra's toegevoegd aan uw blog, zodat u dit zelf niet meer hoeft te doen. Zo is er een archief, gastenboek, zoekfunctie, enz. toegevoegd geworden. U kan ze nu op uw blog zien langs de linker en rechter kant.
U kan dit zelf helemaal aanpassen. Surf naar http://www.bloggen.be/ en log vervolgens daar in met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Klik vervolgens op 'personaliseer'. Daar kan u zien welke functies reeds toegevoegd zijn, ze van volgorde wijzigen, aanpassen, ze verwijderen en nog een hele reeks andere mogelijkheden toevoegen.
Om berichten toe te voegen, doet u dit als volgt. Surf naar http://www.bloggen.be/ en log vervolgens in met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Druk vervolgens op 'Toevoegen'. U kan nu de titel en het bericht ingeven.
Om een bericht te verwijderen, zoals dit bericht (dit bericht hoeft hier niet op te blijven staan), klikt u in plaats van op 'Toevoegen' op 'Wijzigen'. Vervolgens klikt u op de knop 'Verwijderen' die achter dit bericht staat (achter de titel 'Proficiat!'). Nog even bevestigen dat u dit bericht wenst te verwijderen en het bericht is verwijderd. U kan dit op dezelfde manier in de toekomst berichten wijzigen of verwijderen.
Er zijn nog een hele reeks extra mogelijkheden en functionaliteiten die u kan gebruiken voor uw blog. Log in op http://www.bloggen.be/ en geef uw gebruikersnaam en wachtwoord op. Klik vervolgens op 'Instellingen'. Daar kan u een hele reeks zaken aanpassen, extra functies toevoegen, enz.
WAT IS CONCREET DE BEDOELING??
De bedoeling is dat u op regelmatige basis een bericht toevoegt op uw blog. U kan hierin zetten wat u zelf wenst.
- Bijvoorbeeld: u heeft een blog gemaakt voor gedichten. Dan kan u bvb. elke dag een gedicht toevoegen op uw blog. U geeft de titel in van het gedicht en daaronder in het bericht het gedicht zelf. Zo kunnen uw bezoekers dagelijks terugkomen om uw laatste nieuw gedicht te lezen. Indien u meerdere gedichten wenst toe te voegen op eenzelfde dag, voegt u deze toe als afzonderlijke berichten, dus niet in één bericht.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken over de actualiteit. Dan kan u bvb. dagelijks een bericht plaatsen met uw mening over iets uit de actualiteit. Bvb. over een bepaalde ramp, ongeval, uitspraak, voorval,... U geeft bvb. in de titel het onderwerp waarover u het gaat hebben en in het bericht plaatst u uw mening over dat onderwerp. Zo kan u bvb. meedelen dat de media voor de zoveelste keer het fout heeft, of waarom ze nu dat weer in de actualiteit brengen,... Of u kan ook meer diepgaande artikels plaatsen en meer informatie over een bepaald onderwerp opzoeken en dit op uw blog plaatsen. Indien u over meerdere zaken iets wil zeggen op die dag, plaatst u deze als afzonderlijke berichten, zo is dit het meest duidelijk voor uw bezoekers.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken als dagboek. Dagelijks maakt u een bericht aan met wat u er wenst in te plaatsen, zoals u anders in een dagboek zou plaatsen. Dit kan zijn over wat u vandaag hebt gedaan, wat u vandaag heeft gehoord, wat u van plan bent, enz. Maak een titel en typ het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks naar uw blog komen om uw laatste nieuwe bericht te lezen en mee uw dagboek te lezen.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met plaatselijk nieuws. Met uw eigen blog kan u zo zelfs journalist zijn. U kan op uw blog het plaatselijk nieuws vertellen. Telkens u iets nieuw hebt, plaats u een bericht: u geeft een titel op en typt wat u weet over het nieuws. Dit kan zijn over een feest in de buurt, een verkeersongeval in de streek, een nieuwe baan die men gaat aanleggen, een nieuwe regeling, verkiezingen, een staking, een nieuwe winkel, enz. Afhankelijk van het nieuws plaatst u iedere keer een nieuw bericht. Indien u veel nieuws heeft, kan u zo dagelijks vele berichten plaatsen met wat u te weten bent gekomen over uw regio. Zorg ervoor dat u telkens een nieuw bericht ingeeft per onderwerp, en niet zaken samen plaatst. Indien u wat minder nieuws kan bijeen sprokkelen is uiteraard 1 bericht per dag of 2 berichten per week ook goed. Probeer op een regelmatige basis een berichtje te plaatsen, zo komen uw bezoekers telkens terug.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met een reisverslag. U kan een bericht aanmaken per dag van uw reis. Zo kan u in de titel opgeven over welke dag u het gaat hebben, en in het bericht plaatst u dan het verslag van die dag. Zo komen alle berichten onder elkaar te staan, netjes gescheiden per dag. U kan dus op éénzelfde dag meerdere berichten ingeven van uw reisverslag.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken met tips op. Dan maakt u telkens u een tip heeft een nieuw bericht aan. In de titel zet u waarover uw tip zal gaan. In het bericht geeft u dan de hele tip in. Probeer zo op regelmatige basis nieuwe tips toe te voegen, zodat bezoekers telkens terug komen naar uw blog. Probeer bvb. 1 keer per dag, of 2 keer per week een nieuwe tip zo toe te voegen. Indien u heel enthousiast bent, kan u natuurlijk ook meerdere tips op een dag ingeven. Let er dan op dat het meest duidelijk is indien u pér tip een nieuw bericht aanmaakt. Zo kan u dus bvb. wel 20 berichten aanmaken op een dag indien u 20 tips heeft voor uw bezoekers.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken dat uw activiteiten weerspiegelt. U bent bvb. actief in een bedrijf, vereniging of organisatie en maakt elke dag wel eens iets mee. Dan kan je al deze belevenissen op uw blog plaatsen. Het komt dan neer op een soort van dagboek. Dan kan u dagelijks, of eventueel meerdere keren per dag, een bericht plaatsen op uw blog om uw belevenissen te vertellen. Geef een titel op dat zeer kort uw belevenis beschrijft en typ daarna alles in wat u maar wenst in het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks of meermaals per dag terugkomen naar uw blog om uw laatste belevenissen te lezen.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken uw hobby. U kan dan op regelmatige basis, bvb. dagelijks, een bericht toevoegen op uw blog over uw hobby. Dit kan gaan dat u vandaag een nieuwe postzegel bij uw verzameling heeft, een nieuwe bierkaart, een grote vis heeft gevangen, enz. Vertel erover en misschien kan je er zelfs een foto bij plaatsen. Zo kunnen anderen die ook dezelfde hobby hebben dagelijks mee lezen. Als u bvb. zeer actief bent in uw hobby, kan u dagelijks uiteraard meerdere berichtjes plaatsen, met bvb. de laatste nieuwtjes. Zo trek je veel bezoekers aan.
WAT ZIJN DIE "REACTIES"?
Een bezoeker kan op een bericht van u een reactie plaatsen. Een bezoeker kan dus zelf géén bericht plaatsen op uw blog zelf, wel een reactie. Het verschil is dat de reactie niet komt op de beginpagina, maar enkel bij een bericht hoort. Het is dus zo dat een reactie enkel gaat over een reactie bij een bericht. Indien u bvb. een gedicht heeft geschreven, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze het heel mooi vond. Of bvb. indien u plaatselijk nieuws brengt, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze nog iets meer over de feiten weet (bvb. exacte uur van het ongeval, het juiste locatie van het evenement,...). Of bvb. indien uw blog een dagboek is, kan men reageren op het bericht van die dag, zo kan men meeleven met u, u een vraag stellen, enz. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.
WAT IS DE "WAARDERING"?
Een bezoeker kan een bepaald bericht een waardering geven. Dit is om aan te geven of men dit bericht goed vindt of niet. Het kan bvb. gaan over een bericht, hoe goed men dat vond. Het kan ook gaan over een ander bericht, bvb. een tip, die men wel of niet bruikbaar vond. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.
Het Bloggen.be-team wenst u veel succes met uw gloednieuwe blog!