... Dat was het verhaaltje waar het thema mee begon. Een verhaal over een jongetje die allerlei prullen verzamelt net als veel kleuters.
In de klas hadden we een bak met allerlei prullen: halve wasknijpers, lipjes van blikken, kapjes van kapotte kerstlampen, lege klossen van naaigaren en knopen. We bekeken alles, gingen na wat je ermee kan doen, sorteerden alles per soort, bouwden er dinge mee, ...
Een heel leuk thema waarbij de kleuters hun creativiteit de vrije loop kunnen laten!
Vaderdag zorgt ervoor dat we ook onze papa's niet vergeten! Ze zijn stoer, slim, sterk, ... en dus maakten we voor hen een geschenkje.
We maakten
- Een houten hartje om op te hangen dat we versierden met playmaïs, een lekje verf en een foto
- Een brievendoos met onze 2 handjes op
- En een gevarendriehoekje voor in de auto
In de andere school liet ik de kleuters hun papa gedetailleerd tekenen, we kleefden het op een groot karton en de kids maakten er met snippers een kadertje rond. Dat werd de kaart voor papa. Als geschenkje gaven we een papa met kindje uit piepschuim op een houten sokkeltje.
In beide scholen speelden we ook een papa-memorie en een snorrenspel: gooien met de kleurendobbelsteen en een snor van hetzelfde kleur nemen om op je eigen snorrenkaart te leggen, als je al een snor van die kleur hebt is de volgende aan de beurt, wie als eerste zijn snorrenkaart vol heeft wint.
Ik hoop dat alle papa's genoten hebben van hun dag, geschenkjes en hun sloebers.
Over het verkeer hebben we het nog niet gehad en dat is toch wel belangrijk. Als we op stap gaan moeten we toch weten waar we op moeten letten op straat.
De straat oversteken doen we op het zebrapad en daar speelden we een spelletje rond. We gooiden met de dobbelsteen en mochten evenveel witte strepen van het zebrapad vooruit als het aantal ogen we gegooid hadden.
Verder hebben we ook:
- Fluo jasjes, helmen en fietsen gesorteerd naar grootte en kleur
- Geluisterd naar de verhalen 'Grote Anna leert fietsen', 'Druk, druk, druk', 'Nellie & Cezar - Veilig naar school'
- Met pittenzakjes gemikt op de kleuren van het grote verkeerslicht op de grond
- Fietsvlaggetjes versierd door te vingerverven
- Een muzikaal spelletje gespeeld: als de juf het groene licht toonde moest er op de instrumenten gespeeld worden, oranje was stiller spelen en bij rood moest iedereen stoppen met muziek maken
- Een praatplaat bekeken van de fietsenmaker die wel heel veel rommel had in zijn atelier
- Het liedje 'Tuut, tuut, tuut' van Jules gezongen
- Met de auto's en de carwash gespeeld
- Geleerd hoe we veilig de straat moeten oversteken: wachten voor het zebrapad, links kijken, rechts kijken, nog eens links kijken en als er niets af komt mogen we over!
- Wielen getekend aan fietsen die geen wielen hadden
Gisteren werden alle mama's in de bloemetjes gezet dus mag vandaag ons grootste geheim van de afgelopen weken op de blog verschijnen: het cadeautje!
Wat hadden de kids het moeilijk om te zwijgen tegen mama over wat ze maakten in de klas! Sommigen hadden het al aan papa of aan oma vertelt, maar het kriebelde zo om het ook aan mama te vertellen en te laten zien.
In de ene school maakten we een prachtig schilderij: een bloem. Een hele klus voor de 1ste kleuters! Eerst schilderden we met zwarte verf de contouren van de bloem, daarna werd hij ingekleurd en als laatste schilderden we ook nog de achtergrond. Een stickertje met 'voor een bloem van een mama!' maakte het geheel af.
In de andere school maakte ik met de 1ste kleuters een memobordje. We begonnen met een kartonnen vierkant waar we klodders verf op deden en die met een ander kartonnetje open streken tot het hele vierkant gekleurd was. Daar wikkelden we willekeurig een touw rond om spulletjes aan te hangen. Ik deed er aan de achterkant wat lijm op met het lijmpistool zodat het touw blijft zitten.
Aan het touw kwamen een zoenpasje, een foto van de kleuter en de kaart te hangen. Aan de wasknijpertjes werden gelamineerde zoentjes van de kleuters bevestigd. Ook op het zoenpasje moest met lippenstift een zoentje gedrukt worden en op het krijtbord kwamen witte hartjes die de kleuters dan moesten 'wegblazen'. Om het kaartje voor mama te versieren schilderden we een stuk bubbelplastic rood, we legden er onze kaart op, wreven er even op en haalden het voorzichtig weg. Tadaaaaa: allemaal bollen op de kaart! Nog het liedje in de kaart kleven, naam en datum erop en klaar!
Het memobordje werd ingepakt met bruin papier (zo zien de mama's nog niets) en er kwamen nog marshmallows aan in bubbelplastic verpakt.
Ik hoop dat alle mama's blij waren met hun geschenkjes en genoten hebben van hun dag, samen met hun kleine 'bubbels'.
In de andere school waar ik werk experimenteerden we met potlood en papier op allerlei manieren. Je kon het zo gek niet bedenken.
Met de 1ste kleuters tekenden we ondersteboven! De blaadjes werden onderaan de bank gekleefd en de kleuters moesten op hun rug liggen om zo te kunnen tekenen.
We maakten mandala's en we gingen ook blind tekenen. Op de potloden werd een karton geschoven zodat de kleuters niet konden zien waar ze tekenden.
Die vreemde manieren om te tekenen leverden hilarische momenten op!
Omdat het onthaal en de aanwezigheden nogal rommelig verliepen in de klas besloot ik om een aanwezigheidsbord te maken. Ik koos ervoor om een neutraal bord te maken zodat hij in elke klas waar ik nog kom zou kunnen passen.
Nodig:
- Oude lijst van een foto of schilderij
- Triplexplank
- Verf
- Stevig plakband
- Zelfklevende velcro
- Symbolen van de kleuters
Aan de slag:
De lijst had ik eerder al gebruikt voor een dramakoffer, maar omdat die nooit meer boven kwam besloot ik om de lijst te gebruiken voor iets nieuws. Aan opa vroeg ik om een triplexplankje op formaat van de binnenkant van de lijst te maken. De plank schilderde ik vervolgens.
Om de plank in de lijst te bevestigen gebruikte ik stevig plakband. Als ik ooit eens een andere kleur van plank wens heb ik het plakband maar los te maken en de plank eruit te halen.
Naar gelang het aantal kleuters kleef je velcro op de plank. Nu kunnen er 5 kleuters op 1 lijn, maar ik zorgde voor onderaan nog wat vrije ruimte zodat er nog een strook velcro bij kan als dat ooit nodig zou zijn. Ik kleef altijd de harde kant van de velcro op de delen die de kleuters niet moeten vast nemen. De zachte kant komt dan op de symbolen, dat is aangenamer om vast te nemen.
Na een deugddoende Paasvakantie gaat het leven in de klas weer verder. In de vakantie hebben we wat kunnen zonnen, maar als je nu naar buiten kijkt zou je het niet geloven dat de lente al begonnen is. Toch kunnen we het in de klas niet uit de weg gaan.
We hadden het over de bloemen, de vlinders, de bijen en al het mooie wat de lente ons te bieden heeft:
- We luisterden naar de verhalen 'Het kleintje van Manu' en 'Millie-Mae in de lente'.
- Over de praat/zoek-plaat van de tuin van opa hadden de kleuters dan weer heel wat te vertellen.
- En met het bloemenspel konden we naar hartenlust bloemen opbouwen zo hoog en zo kleurrijk als we maar wilden (aanrader uit de action!).
- Aan de hand van een liedje maakten we kennis met lammetjes, veulens, kalfjes en geitjes.
- We maakten een kleurrijke vlinder door eerst rondjes uit groen papier te knippen en op te kleven als een rups. Daarna kreeg de rups vleugels (omtrek van de handen getekend) en werd het een vlinder.
- Bloemen en rupsen werden gesorteerd van lang naar kort.
- Op de bloemendans van K3 konden we even onze heupen los schudden.
- We stelden bloemen samen aan de hand van een opdrachtkaart, zochten bij elk jong dier de schaduw van zijn mama en speelden memorie met prenten rond de lente.
- We speelden tik-tak-boem: ik verstopte alle onderdelen van het bloemenspel onder een emmer, haalde iets weg en liet de kleuters zoeken wat er weg genomen was.
- En niet te vergeten! Van de weinige zonnige momenten hebben we geprofiteerd om buiten te spelen met de fietsen, op het speelplein en in de zandbak.
Verder bracht ik ook lege rollen van plakband mee naar de klas om in de bouwhoek mee te bouwen.
Nu we (bijna) alles over de lente weten, mag ze nu echt wel gaan komen ...
Over de kippen en eieren waren we nog lang niet uitgepraat:
- We zetten de kuikentjes van Mama Hen in een rij aan de hand van de begrippen 'eerste, tweede, laatste, voorlaatste en middelste'.
- We kleurden de lellen en de kam voor de kip en schilderden ook een topje uit een eierdoos om als bek te gebruiken.
- Voor het paasmandje gebruikten we een kartonnen doosje die we bekleefden met papieren bloemen in allerlei kleuren. Het mandje werd verder afgewerkt bij de andere juf.
- We luisterden naar verschillende verhalen: 'Het vreemde ei', 'Kip, ik heb je' en 'Lotta telt'.
- Bij Pasen horen niet alleen kippen en eieren, maar ook een paashaas en daarom maakten we een kroon met hazenoren. We stempelden eerst een strook karton vol met een sponsje en schilderden daarna lange doosjes voor de oren. (Foto van de kroon volgt nog)
- Aan de hand van opdrachtkaarten stelden we eitjes samen. We moesten de onderste en bovenste helft samen zoeken en goed kijken welke kleur we moesten nemen.
- Eitjes beschilderen hoorde er natuurlijk ook bij!
- Knippen moest ook nog eens geoefend worden dus knipten we eitjes uit en kleefden die op een blad.
- We oefenden de 1-1-relatie door aan elke steel in de bloempotten een bloemkopje te hangen en we telden ze ook.
- En we kregen ook halve vlindertjes waarbij we de andere helft moesten zoeken. Goed kijken of het dezelfde kleur was en dezelfde grootte.
Ook in de andere school waar ik werk maakten we paasmandjes. Daar hadden de kleuters het verhaal gehoord over een kuiken met waterpokken en dus maakten we die voor het mandje. We bestempelden grote filterzakken geel en daarna zetten we er rode stippen op. We kleefden er nog ogen, een bekje en wat gekleurde veertjes op en klaar! In de filter kwam er onderaan nog een plastic pot met de opening naar beneden zodat we die op de chocolade-eieren konden zetten. Als je de kuikens dan opheft hebben ze 'een ei gelegd' en komen de chocolade-eieren tevoorschijn.
Voor mij werden de voorbije 3 weken erg druk. Ik kreeg er nog een school bij om te gaan werken zodat ik fulltime aan het werk was. Het is wel maar een vervanging waardoor ik na de Paasvakantie terugval op de 2 werkplaatsen die ik al had. Ik krijg in 1 van de scholen wel 4 uren bij waardoor ik in totaal 19/24 aan het werk zal zijn.
Als kleuterjuf kom je met heel wat virusjes en bacteriën in contact en die hebben mij wel genekt. Ik moest vanaf dinsdag voor de vakantie noodgedwongen thuis blijven met griep, al de 2de keer deze winter. Zo jammer dat ik er niet bij was toen de paashaas eitjes kwam brengen in de klas!