Zoals elk jaar werd op Toast Literair, nationaal evenement van het Davidsfonds, in Ruiselede de prijzen overhandigd aan de jonge talentvolle schrijvers. Het thema dit jaar was : Iedereen verschillend en toch gelijk.
Juliette van Win uit de Kiem schreef in reeks 1 over een Indisch adoptiemeisje dat haar weg moet zoeken op school na wat pesterijen. Onze eigen Maya Eeman won de tweede prijs met een interview met haar oma die MS heeft en toch, ondanks beperkingen voor haar een gewone, lieve oma blijft. Michelle Deserranno kaapte de derde prijs weg. Zij interviewde haar holibi-tante die getuigde over hoe het een weg zoeken is om erbij te horen. Onze winnaars kregen elk drie boeken en een filmticket. Proficiat!
Donderdag 14 januari werd het zesde leerjaar ontvangen in Sancta Maria te Ruiselede. De directrice schetste de structuur en de werking van het middelbaar. Dan gingen we zelf aan de slag. We verdeelden ons in twee groepen : de ene bereidde een smoothie op basis van groenten of fruit, de andere helft waagde zich aan hockey. Tijdens de pauze kregen we een drankje en een wafel. Vervolgens ging bij enkelen de lamp branden tijdens de les technologie om daarna een koperen hart te solderen. Anderen lieten hun kat met de computer gekke bokkesprongen maken. Het was een leerrijke en leuke voormiddag.
Tijdens de maand september hadden we het in ons eerste Wero-thema over 'Fotografie'. We leerden hoe we originelere en interessantere foto's konden nemen. Dit kan door rekening te houden met bepaalde principes van perspectief en compositie. Daarna brachten we een bezoek aan onze plaatselijke fotografe Sylvia. Zij gaf ons professionele uitleg en we voelden ons even fotomodel in een echte fotoshoot. Met al deze kennis in het achterhoofd gingen we zelf aan de slag. We maakten foto's die we dan verwerkten tot een foto-strip. Onze eigen foto bewerkten we naar eigen smaak. Tijdens de dramales verzonnen we een tableau vivant bij een bepaalde locatie. De achtergrond tekenden we met krijt op de speelplaats. Wij figureerden in het decor terwijl de juf alles op de gevoelige plaat legde. Al onze activiteiten stelden we tot slot ten toon voor alle kleuters, leerlingen, leerkrachten en ouders. Ons harde werk werd enorm gewaardeerd.
Om al eens kennis te maken met de technische richtingen in het middelbaar, kreeg het zesde leerjaar de kans om het VTI van Tielt te bezoeken. Op anderhalf uur tijd staken de leerlingen een klok in elkaar. Solderen, boren en schroeven waren de technieken die aan bod kwamen. Iedereen was daar zeer vaardig in. De resultaten mochten gezien zijn!
Op dinsdag 2 juni trokken de tweede en derde graad met de bus naar Dikkebus. We gingen van start met 'gekke fietsen'. Elke fiets had wel iets ongewoons waardoor we soms halsbrekende toeren moesten uithalen om het voertuig vooruit te krijgen. Op hetzelfde moment waren de speleo-boxen geopend. We moesten ons in allerlei bochten wringen om de uitgang te bereiken. Enkelen waagden zich aan een snelheidswedstrijd. Michelle, Lotte en Shania legden het parcours op een reglementaire manier af in 4 min. 26 seconden. Daarna volgde een avonturentocht. In touwen hangen, op smalle balken de overkant van een vijver bereiken, waren slechts enkele van de activiteiten. Iedereen kwam droog en ongeschonden terug. Na de middag lazen we een te volgen wandelroute af op een kaart. Onderweg kwamen we de tweede graad tegen met go-carts. De rest van de route zetten we verder met die 'billenkarren'. De sterke wind maakte het ons niet gemakkelijk, maar we kwamen tijdig op het domein aan. Na een hapje en een drankje stapten we de bus weer op om naar Doomkerke terug te keren. Het was een fijne, maar lastige sportdag.
Op woensdag 8 april vond de laatste bijeenkomst van de vormelingen plaats. Maar dit was geen gewone catecheseles. Om 11 uur werden we aan de school verwacht. Juf Greta stelde haar huis open voor een aperitiefje en hapjes. Ondertussen werd onze kennis getest in een quiz, opgesteld door onze vormselcatechiste, juf Lieve. Op het middaguur trakteerde Juf Lieve met haar zelfgemaakte spaghetti. Mmm.... heerlijk! Iets over één uur vertrokken we met twee wagens richting Varsenare. In het centrum Licht en Liefde dompelden 3 blinden / slechtzienden ons onder in hun project 'XiNiX'. In een volledig verduisterde ruimte zochten we onze weg : in het park, langs een weg met wegenwerken, aan de rode lichten. Hilde stelde ons op ons gemak en zo kwam iedereen aan de eindmeet. Zo ontdekten we hoe een leven zonder licht aanvoelt. We kregen ook uitleg over de werking van het oog en wat er allemaal mis kan gaan met ons zicht. Tot slot werd een blindegeleidehond binnengebracht.
Deze ervaring zullen we nog jaren mee dragen. Bedankt, Juf Lieve.
De woensdag voor Pasen nodigde de paashaas ons persoonlijk uit naar het Disveld. Daar had hij wat lekkers voor ons verstopt. Elke leerling nam een kleuter bij de hand. Overal vonden ze paaseieren : op de speeltuigen, in het gras, zelfs op de barbecue. Even was er twijfel of de geit al een deel van de eitjes had opgegeten. Na een grondig verhoor van de paashaas met de geit leek dat toch niet het geval te zijn. Alle eieren werden verzameld in manden en later eerlijk verdeeld. Het smullen kon beginnen.
Annemie, Lut en Marijke zijn drie dames in opleiding om te gidsen in Gent. Woensdag kwamen zij bij de vijfde en zesde klas polsen hoe de leerlingen een museumbezoek ervaren. Wat vind je leuk / niet leuk aan een stads- of museumbezoek ? Wanneer is een museumbezoek geslaagd ? Hoe moet je gids zijn ? Er kwamen verrassende antwoorden uit de bus waarvan de gidsen-in-spe heel wat wijzer werden. Tot slot mochten de leerlingen virtueel gids spelen in de school. Bij iedere groep was er een ander publiek : een groep directeurs, kleuters, ouders, pastoors,... Het was indrukwekkend hoe de leerlingen zich in elke situatie anders gedroegen en hun taal aanpasten aan het publiek. Deze activiteit was voor sommigen misschien al een voorbereiding voor een toekomstige carrière als gids.