de regisseur van het toneelstuk is Inge Stock. het toneel dat ik zag was een komedie in 4 bedrijven, Hotel kommer en kwel. Dit was te zien in de zaal De Kring, Patronagiestraat te Waarschoot.
Ik ben naar het toneel gaan kijken op 14 november 2015 om 20 uur.
Ik ga al van toen ik klein was naar deze vereniging BeTon gaan kijken. Bepaalde acteurs die er in meespelen kennen wij persoonlijk en zo is dit een jaarlijkse traditie geworden en gebleven.
2. korte inhoud
de personages:
Kamiel, hoteluitbater wordt gespeeld door Peter Staelens
José, zijn vrouw wordt gepeeld door Maria Maenhaut
Nina, oudste dochter wordt gespeeld door Axelle Van Heyste
Lea, jongste dochter wordt gespeeld door Febe Crommen
Achmed, ober wordt gespeeld door Lars Ingels
Jos, vaste klant wordt gespeeld door Dirk Van Heyste
Thérése, een klant wordt gespeeld door Doreen Leuntjens
Ronnie, haar man wordt gespeeld Andy De Waele
Theo, een klant( homo) wordt gespeeld door Niels De Zutter
Theadora, een klant (non) wordt gespeeld door Brigitte De Jaeger
Theodoor, politieagent wordt gespeeld door Etienne De Vreese
Theresia, een klant wordt gespeeld door Inge Vandeleene
Thijs, haar man wordt gespeeld door Filip De Poortere
Het hotel kommer en kwel, de naam zegt het al een beetje. Een toneelstuk vol misserie. het hotel "De Ark" zit in een financiële crisis. Om niet volledig ten onder te gaan maakt hij de nieuwe huisbaas of huisbazin heel wat wijs, behalve de echte waarheid. Wat als deze incognito komt logeren... Alsof dit nog niet erg genoeg is komt zijn dochter Nina vertellen dat ze een ' ongelukje' heeft gehad met een binnenlandse buitenlander. De uitbaters weten niet wie die incognito is dus verwennen ze elke klant zorgvuldig, en maken dat ze niks te kort komen, maar voor hen is dit niet haalbaar. Af en toe krijgen ze de politie aan hun deur om een boete uit te schrijven voor geluidsoverlast of het parkeren van de wagen voor de deur. Die wil hij dan in het zwart betalen aan de politieagent. ondertussen wordt Jos de vaste klant verliefd op Theadora maar de uitbaters denken dat zij de incognito is. Hopelijk loopt alles goed af.
3. Toneelaspecten
De observatie
Het decor: Het toneelstuk speelde zich af in het hotel kommer en kwel zelf. In het midden had je de deur waar de gasten toekwamen of terug weggingen. De deur links was naar de keuken en de trap rechts was naar de slaapkamers, de deur rechts was naar de douches en toiletten. In het midden van het podium en links en rechts staan er tafels en stoelen. Links ziet u dan de balie en waar je iets kan vragen om te drinken. vooraan staan er tafels waar het publiek kan zitten. De muren zijn deels met een motief en deel in een effen kleur geschilderd. Boven het podium hangt er een licht. Er is ook oog voor detail zoals een klok aan de balie, de bloemen aan de trap, een lichtschakelaar aan de muur, lichten en kaders aan de muur.
gebruik van het podium: Het podium wordt volledig gebruikt, men zit aan de tafels, staat achter de Balie, men staat bijna altijd in een halve cirkel zodat iedereen van het publiek alles kan zien. Men gebruikt ook werkelijk de deuren.
kostumering: De kledij was aangepast aan hun personage die ze moesten spelen. Ook tijdens het toneel werden er van kostuums gewisseld, als het nacht werd kwam de klant naar beneden met een pyjama.
De Interpretatie
Het decor: het is belangrijk dat het decor aangepast is aan het toneelstuk, zo zien wij als publiek al soms een beetje waar het zich afspeelt. het decor maakt ook een emotie los bij het publiek, als het donker is en er is zo angstige muziek voel je de spanning, wanneer er vrolijke muziek speelt en de acteurs dansen en lachen wordt je ook spontaan vrolijk.
gebruik van het podium: Het is leuk als kijker dat ze niet altijd op dezelfde plaats spelen maar dat ze ook eens ergens anders staan. Zo zie je zeker eens alle acteurs spelen.
Kostumering: Het is leuk om te zien dat er aan de kostuums gedacht wordt. Zo zie je ook soms beter wie welke rol speelt en de acteurs kunnen zich ook beter inleven in hun rol met de aangepaste kostuums.
Het is een aanrader om zeker en vast een te gaan kijken. Het is een plezier om er naartoe te gaan. Ik heb er alvast van genoten en ga zeker en vast in november er terug naar toe.
We hebben om te starten ook al een reeks extra's toegevoegd aan uw blog, zodat u dit zelf niet meer hoeft te doen. Zo is er een archief, gastenboek, zoekfunctie, enz. toegevoegd geworden. U kan ze nu op uw blog zien langs de linker en rechter kant.
U kan dit zelf helemaal aanpassen. Surf naar http://www.bloggen.be/ en log vervolgens daar in met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Klik vervolgens op 'personaliseer'. Daar kan u zien welke functies reeds toegevoegd zijn, ze van volgorde wijzigen, aanpassen, ze verwijderen en nog een hele reeks andere mogelijkheden toevoegen.
Om berichten toe te voegen, doet u dit als volgt. Surf naar http://www.bloggen.be/ en log vervolgens in met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Druk vervolgens op 'Toevoegen'. U kan nu de titel en het bericht ingeven.
Om een bericht te verwijderen, zoals dit bericht (dit bericht hoeft hier niet op te blijven staan), klikt u in plaats van op 'Toevoegen' op 'Wijzigen'. Vervolgens klikt u op de knop 'Verwijderen' die achter dit bericht staat (achter de titel 'Proficiat!'). Nog even bevestigen dat u dit bericht wenst te verwijderen en het bericht is verwijderd. U kan dit op dezelfde manier in de toekomst berichten wijzigen of verwijderen.
Er zijn nog een hele reeks extra mogelijkheden en functionaliteiten die u kan gebruiken voor uw blog. Log in op http://www.bloggen.be/ en geef uw gebruikersnaam en wachtwoord op. Klik vervolgens op 'Instellingen'. Daar kan u een hele reeks zaken aanpassen, extra functies toevoegen, enz.
WAT IS CONCREET DE BEDOELING??
De bedoeling is dat u op regelmatige basis een bericht toevoegt op uw blog. U kan hierin zetten wat u zelf wenst.
- Bijvoorbeeld: u heeft een blog gemaakt voor gedichten. Dan kan u bvb. elke dag een gedicht toevoegen op uw blog. U geeft de titel in van het gedicht en daaronder in het bericht het gedicht zelf. Zo kunnen uw bezoekers dagelijks terugkomen om uw laatste nieuw gedicht te lezen. Indien u meerdere gedichten wenst toe te voegen op eenzelfde dag, voegt u deze toe als afzonderlijke berichten, dus niet in één bericht.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken over de actualiteit. Dan kan u bvb. dagelijks een bericht plaatsen met uw mening over iets uit de actualiteit. Bvb. over een bepaalde ramp, ongeval, uitspraak, voorval,... U geeft bvb. in de titel het onderwerp waarover u het gaat hebben en in het bericht plaatst u uw mening over dat onderwerp. Zo kan u bvb. meedelen dat de media voor de zoveelste keer het fout heeft, of waarom ze nu dat weer in de actualiteit brengen,... Of u kan ook meer diepgaande artikels plaatsen en meer informatie over een bepaald onderwerp opzoeken en dit op uw blog plaatsen. Indien u over meerdere zaken iets wil zeggen op die dag, plaatst u deze als afzonderlijke berichten, zo is dit het meest duidelijk voor uw bezoekers.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken als dagboek. Dagelijks maakt u een bericht aan met wat u er wenst in te plaatsen, zoals u anders in een dagboek zou plaatsen. Dit kan zijn over wat u vandaag hebt gedaan, wat u vandaag heeft gehoord, wat u van plan bent, enz. Maak een titel en typ het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks naar uw blog komen om uw laatste nieuwe bericht te lezen en mee uw dagboek te lezen.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met plaatselijk nieuws. Met uw eigen blog kan u zo zelfs journalist zijn. U kan op uw blog het plaatselijk nieuws vertellen. Telkens u iets nieuw hebt, plaats u een bericht: u geeft een titel op en typt wat u weet over het nieuws. Dit kan zijn over een feest in de buurt, een verkeersongeval in de streek, een nieuwe baan die men gaat aanleggen, een nieuwe regeling, verkiezingen, een staking, een nieuwe winkel, enz. Afhankelijk van het nieuws plaatst u iedere keer een nieuw bericht. Indien u veel nieuws heeft, kan u zo dagelijks vele berichten plaatsen met wat u te weten bent gekomen over uw regio. Zorg ervoor dat u telkens een nieuw bericht ingeeft per onderwerp, en niet zaken samen plaatst. Indien u wat minder nieuws kan bijeen sprokkelen is uiteraard 1 bericht per dag of 2 berichten per week ook goed. Probeer op een regelmatige basis een berichtje te plaatsen, zo komen uw bezoekers telkens terug.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met een reisverslag. U kan een bericht aanmaken per dag van uw reis. Zo kan u in de titel opgeven over welke dag u het gaat hebben, en in het bericht plaatst u dan het verslag van die dag. Zo komen alle berichten onder elkaar te staan, netjes gescheiden per dag. U kan dus op éénzelfde dag meerdere berichten ingeven van uw reisverslag.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken met tips op. Dan maakt u telkens u een tip heeft een nieuw bericht aan. In de titel zet u waarover uw tip zal gaan. In het bericht geeft u dan de hele tip in. Probeer zo op regelmatige basis nieuwe tips toe te voegen, zodat bezoekers telkens terug komen naar uw blog. Probeer bvb. 1 keer per dag, of 2 keer per week een nieuwe tip zo toe te voegen. Indien u heel enthousiast bent, kan u natuurlijk ook meerdere tips op een dag ingeven. Let er dan op dat het meest duidelijk is indien u pér tip een nieuw bericht aanmaakt. Zo kan u dus bvb. wel 20 berichten aanmaken op een dag indien u 20 tips heeft voor uw bezoekers.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken dat uw activiteiten weerspiegelt. U bent bvb. actief in een bedrijf, vereniging of organisatie en maakt elke dag wel eens iets mee. Dan kan je al deze belevenissen op uw blog plaatsen. Het komt dan neer op een soort van dagboek. Dan kan u dagelijks, of eventueel meerdere keren per dag, een bericht plaatsen op uw blog om uw belevenissen te vertellen. Geef een titel op dat zeer kort uw belevenis beschrijft en typ daarna alles in wat u maar wenst in het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks of meermaals per dag terugkomen naar uw blog om uw laatste belevenissen te lezen.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken uw hobby. U kan dan op regelmatige basis, bvb. dagelijks, een bericht toevoegen op uw blog over uw hobby. Dit kan gaan dat u vandaag een nieuwe postzegel bij uw verzameling heeft, een nieuwe bierkaart, een grote vis heeft gevangen, enz. Vertel erover en misschien kan je er zelfs een foto bij plaatsen. Zo kunnen anderen die ook dezelfde hobby hebben dagelijks mee lezen. Als u bvb. zeer actief bent in uw hobby, kan u dagelijks uiteraard meerdere berichtjes plaatsen, met bvb. de laatste nieuwtjes. Zo trek je veel bezoekers aan.
WAT ZIJN DIE "REACTIES"?
Een bezoeker kan op een bericht van u een reactie plaatsen. Een bezoeker kan dus zelf géén bericht plaatsen op uw blog zelf, wel een reactie. Het verschil is dat de reactie niet komt op de beginpagina, maar enkel bij een bericht hoort. Het is dus zo dat een reactie enkel gaat over een reactie bij een bericht. Indien u bvb. een gedicht heeft geschreven, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze het heel mooi vond. Of bvb. indien u plaatselijk nieuws brengt, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze nog iets meer over de feiten weet (bvb. exacte uur van het ongeval, het juiste locatie van het evenement,...). Of bvb. indien uw blog een dagboek is, kan men reageren op het bericht van die dag, zo kan men meeleven met u, u een vraag stellen, enz. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.
WAT IS DE "WAARDERING"?
Een bezoeker kan een bepaald bericht een waardering geven. Dit is om aan te geven of men dit bericht goed vindt of niet. Het kan bvb. gaan over een bericht, hoe goed men dat vond. Het kan ook gaan over een ander bericht, bvb. een tip, die men wel of niet bruikbaar vond. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.
Het Bloggen.be-team wenst u veel succes met uw gloednieuwe blog!