Ken je dat gevoel? Iedere zondagavond jezelf voornemen om 'morgen' te beginnen met je dieet... Het bepaalt ons leven. We willen er goed uitzien voor onszelf en de anderen. Iedereen weet hoe het moet... Vet en suikerrijk eten is slecht voor ons, fruit en groenten zijn dan weer goed. En toch... toch lukt het ons niet om zelfstandig ons aan dat gezond eten te houden. In onze cultuur maken ze het ons dan ook niet makkelijk. Ga maar eens naar de supermarkt. Al dat lekkers lacht ons toe en we kunnen de verleiding niet weerstaan.
Ook ik heb het er erg moeilijk mee. Af en toe een dieet volgen zorgt er voor dat we enkele kilo's verliezen. Maar die komen er helaas ook snel weer bij. Ik ben een opleiding gaan volgen als voedings - en afslankingsconsulent in avondschool. Gewoon, voor mezelf, om te leren hoe het nu écht moet Ik heb voor mezelf een persoonlijk eetplan gemaakt en merkte dat het werkte! Geen kilo's verliezen op korte tijd maar langzaam maar zeker afslanken. Niet alleen maar groenten en fruit. Er is ook plaats voor allerlei lekkers. Het allerbelangrijkste? BEWUST gaan eten. En dat geeft wél resultaat!
Door mijn eigen succeservaring heb ik dus besloten om mijn kennis ook te delen met anderen en werk ik nu naast mijn vatse job thuis als afslankconsulente. Ik maak voor jou een persoonlijk eetplan en samen gaan we op weg. En je zal zien... het zal makkelijker worden dan je denkt!
Neem dus gerust verder een kijkje op mijn blog. Ben je overtuigd? Twijfel er dan niet aan om een mailtje te sturen zodat we samen van start kunnen gaan!
De body mass index of BMI wordt berekend op basis van je lengte en gewicht. De BMI geeft je een redelijke gewichtsschijf of een ideaal gewicht. Met dat gewicht mag je gegarandeerd hopen op een langer leven: het is één van de tekenen van je gezondheidstoestand.
De formule van de BMI = je lichaamsgewicht (in kg) gedeeld door je lengte in het kwadraat (in meter).
Voorbeeld: een man die 1,85 m groot is en 80 kg weegt, heeft een BMI van 23,4 kg/m2 = 80/(1,85²)
< 18,5
Je gewicht is te laag. Mager zijn wordt ook beschouwd als een teken van slechte gezondheid.
Tussen 18,5 en 24,9
Je gewicht is ideaal, bravo!
Tussen 25 en 30
Je hebt overgewicht: het is aan te bevelen dat je op je voeding let en daarbij overtollige vetten en zoetigheden laat vallen en meer beweegt. Als je overgewicht klein is, duidt het niet automatisch op een slechte gezondheid, maar je doet er toch beter aan om tot onder de 25 terug te keren.
> 30
Je hebt een groot overgewicht: er is sprake van obesitas.
Laten we eens even kijken naar een aantal voedingselementendie er voor zorgen dat we bijkomen of afvallen
1.Energie
Hoeveel energie een voedingsmiddel heeft wordt uitgedrukt in kilocalorieën (kcal) of in kilojoules (KJ) 4.2 Kj = 1 kcal. Indien je meer energie opneemt dan verbruikt, dan wordt de overschot opgeslagen als reserve-energie. Beter bekend als lichaamsvet
Door minder energie op te nemen ( = vermageringsdieet)en/of door energie te verbruiken (= actiever zijn), gaat men de vetreserves opgebruiken (=afslanken)
1 kilogram lichaamsvet bevat 7000 kcal.
Bijvoorbeeld: Iemand heeft 2000 kcal per dag nodig om op gewicht te blijven. Met een dieet van 1000 kcal zal deze persoon op 7 dagen tijd 7000 kcal minder hebben opgenomen dan nodig.Aangezien 7000 kcal gelijk is aan 1 kilogram lichaamsvet, is deze persoon 1 kilogram lichter na 1 week.
Opmerkingen
1)Men verdikt van niets en men verdikt van alles, het is een kwestie van hoeveelheden. Bv. 150 gram magere platte kaas bevat evenveel energie als 20 gram chocolade.
2)Aardappelen bevatten minder energie dan brood (70 kcal voor 100 gram aardappelen, 200 kcal voor 100 gram brood)
3)Men kan weinig eten en toch verdikken! Bv.100 gram frieten en 100 gram spek = 1000 kcal voor 200 gram voedsel. 200 gram groenten, 100 gram vlees en 200 gram aardappelen = 250 kcal voor 500
gram voedsel.
2.Eiwitten
Eiwitten worden verdeeld in: plantaardige eiwitten (erwten, bonen, ) en dierlijke eiwitten (vlees, melk, ) 1 gram eiwit levert 4 kcal energie op.
3.Vetten
Vetten worden verdeeld in: verzadigde vetten (boter, vlees, ), enkelvoudig onverzadigde vetten (olijfolie) en meervoudig onverzadigde vetten (Becel, vitelma, olie van Becel en vitelma, ) 1 gram vet levert 9 kcal energie op.
Verzadigde vetten doen de cholesterol stijgen, onverzadigde vetten dalen. Cholesterol is een speciale vetsoort: cholesterol bevat geen energie (we worden er dus niet dik van). Het wordt dus niet opgeslagen in lichaamsvet maar wel op de vaatwand.
4.Koolhydraten
Koolhydraten worden verdeeld in: enkelvoudige (suiker, druivensuiker) en meervoudige (zetmeel, vezels) koolhydraten. 1 gram koolhydraat levert 4 kcal energie op.
5.Vitaminen
Vitaminen worden verdeeld in: vetoplosbare (A, D, E, K) en wateroplosbare (B vitamines, c vitamines). Vitaminen leveren geen energie maar zijn wel essentieel voor het lichaam.
6.Mineralen
De ganse reeks mineralen zoals zink, ijzer, calcium, koper zijn belangrijk voor het organisme. Mineralen geven geen energie.