Inhoud blog
  • Schotland reis
  • Schotland reis juli augustus 2017
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Vele hoogtepunten naast de Highlands in Schotland

    15-08-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
    Reis Schotland  11 juli - 2 augustus

    11 juli: De overtocht naar Hull

    De p&o boot vertrok om 19 uur uit Zebrugge.
    Voor ons de gelegenheid om die dag de MAGRITTE tentoonstelling te bezoeken in Knokke. Een uniek moment om in het casino zijn grootste werk te bewonderen. In een grote hall zijn acht reuze grote taferelen geschilderd in zijn typische surrealistische stijl. Het licht en het donker, het tegengestelde, de illusie, het verborgene, de fluweelrode gordijnen, de aardse verbondenheid, de appels, de bolhoeden, de gebladerde vogels, de mystieke dames, de luchten en de wolken. De commentaar van Eric Rinkhout was weer van een gedegen en hoogstaand niveau. Ik mis zijn wekelijkse schilderijbespreking in De Morgen wel. Hij liet dingen zien die je anders ontsnappen of die je zelf niet formuleert. Dus ook nu weer.

    De strand animatie met pancartes met foto's en duiding over het leven en werk van René en Georgette waren wel ok. En de reuze grote pijp en bolhoed zijn een geestige kindvriendelijke introductie. Hoe zet je iets in de markt?  De 3D voorstelling met bril brengt de toeristen naar (lichtzinnige) kunst. Hebben ze dan het licht gezien en er hun zinnen verder op gezet. Of blijft het zoals nu kan ik ook meepraten.

    Wij vonden in Knokke geen voor de hand liggend mosselrestaurant, dus beslisten we maar om op de boot te dineren!!! In de brasserie was er voor ons geen plaats. Dus maar in het zelfbedieningsrestaurant à volontè gegeten. En dus altijd veel meer eten dan goed voor je is. Met gezwollen magen toch maar boertig in onze kajuit gekropen. Een stapelbed en een sanitaire cabine gaven ons de nodige privacy en rust. Een nachtelijke overtocht brengt je plots ongemerkt  tot in het noorden van Engeland. Easy.

    12 juli : De muur van Hadrianus

    Voorzichtig gespannen de boot afrijden. Links rijden aftasten. Wij laten Hull voor wat het is en nemen de autostrade om snel een paar honderd kilometer vooruit te komen. Dan begeven wij door een glooiend landschap ten noorden van York. Ongeschonden, verspreide schapen, intieme  dorpen op grote afstand, vroegere turfvelden. Wij rijden blindelings links alsof links onze natuurlijke natuur is. Het is.
    Wij komen aan in Haltwhistle waar de competente en attente mevrouw van het infocenter ons de weg wijst naar de muur van Hadrianus en een camping dichtbij. Dus eerst naar de camping "herding hill farm"en dan een forse wandeling langs de muur.
    De muur verrast ons. Spontaan komt de Chinese muur in ons op. De gelijkenis is treffend. Ook deze muur volgt de glooiing van het landschap. Je ziet de slingering over dal en heuvel. Maar eerlijk is eerlijk de Chineze muur is wel imposanter, grootser, breder en hoger.
    Je kan je er met je verstand niet bij dat een Romeinse keizer een muur van West naar Oost liet bouwen, van Carlisle tot Newcastle om de barbaren tegen te houden. Barbaren. Welwel. De Romeinen hebben ons  beschaving gebracht. Maar wie veroverde het land, wie waren de veroveraars? En wie bouwde de muur? Legionairs zoals Galliërs ( wie waren de dappersten?) Saksen ( Coburgers? ) en lees nu goed Syrische boogschutters. En hoe heet de muur? Hadrianus heeft hem nooit gezien want hij was al in Aedes toen de muur voltooid werd.
    En welke zin heeft het muren bouwen ? Altijd maar mensen uit- en opsluiten. En telkens worden weer deze muren gesloopt. Ook de Berlijnse muur. En telkens weer heeft het vele slachtoffers geëist. Onnodig. 
    De mensheid leert niet.
    De huidige moorddadige muren  Israël, Hongarije, Oostenrijk, Fort Europa  ....altijd maar mensen buiten houden, uitsluiten, verdacht maken, minderwaardig achten.... Wie is dan barbaars.

    13 juli :  Vertoeven bij de veroveraars

    De dag goed begonnen. Zon. Een gezellig ontbijt in open lucht. Rustig in vakantiemodus.
    En toch als eersten bij het Roman Army museum. Pil 10 u. Een 3D introductie. One flew over the roman wall. Wij zagen onze wandeling langs de muur van gisteren. Mooi educatief museum. En weer leerden wij op deze reis : de Romeinen gebruikten manschappen uit alle regionen ( en het rijk van Rome was indrukwekkend) maar ze lieten wel hun eigen goden vereren en hun gewoonten beleven. Zo ontstond er een multiculturele samenleving of tenminste toch in de forten. De Engelsen werden ook op missie!!! gezonden naar het vasteland. Werden zo de contestanten monddood gemaakt? 
    Wij weten nu dat Hadrianus de muur heeft laten bouwen om zijn rijk af te schermen. De vroegere keizers wilden almaar uitbreiden. Hij wou verdedigen en zo werd een stuk Schotland terug aan de barbaren(!) over gelaten. Hadrianus zat ook met zijn hoofd bij een mooie man voor wie hij in Egypte een heuse stad liet bouwen om hem te herdenken nadat hij gesneuveld was. Heeft Margritte Yourcenar dit ook onthuld? 
    Hoe de verschillende legeronderdelen in elkaar pasten hebben wij  niet opgeslagen maar het was een geraffineerd systeem. De uitrusting van al dat militair gedoe zal dan ook wel indrukwekkend geweest zijn. Ons beviel wel de duiding  en de nuancering van wie nu wel of niet barbaars was.
    En wij daarna op weg naar de archeologische site Vindolanda. De vrijwilligers waren nog naarstig alles secuur aan het uitgraven. Hoed af voor dit engagement. Het legerkwartier en het belendende dorp waren goed gedocumenteerd te zien. Wij lieten ons onderdompelen.
    En zo geschiedde dat wij veel langer dan voorzien ons weer door de Romeinen liet overrompelen.
    Schotland kondigde zich dan aan. De witblauwe vlag met het St. Andrewskruis fier op de grens met Engeland. 
    Een machtig en prachtig  landschap. Weids glooiend en kronkelend. Jedburgh toont statig haar klooster. Onder de indruk valt Frieda op haar knieën. Ook haar hand bezeerd. 
    Tijd om af te haken. De camping in Jedburgh geeft rust ... En de eerste Schotse regen. 
    Wij redden het wel.

    14 juli : Wandelen en Dan Brown

    Wij rijden naar Kelso bij the tweed river. Aangeraden door Walter Scott.
    Het valt ons wat tegen. De abdijruïne doet ons in de geschiedenis duiken. Grensgevallen zijn het hier en ook de kerkelijke macht wilde zijn macht machtig laten zien. 
    Melrose ( place) toont zijn abdij nog statiger, meer bewaard met andere woorden. 
    Wij zijn gecharmeerd door there is no better place than Melrose place.
    De stapschoenen worden boven gehaald. Wij beklimmen de Eildon heuvels. Mooie vergezichten over de ruime vlakte aan weerszijde. Ruim drie uur in het getouw. Een lekker ijsje als beloning.

    Wij beslissen om naar de camping bij Edingburgh te rijden.  
    ADe Rosslyn-kapel onderweg mogen wij niet missen. Het verbaast ons nu niet dat Dan Brown hier de Da Vinci code zijn beslag liet krijgen.
    Wij hebben een super enthousiaste gids die ons meeneemt  in de diepe en mytische geschiedenis van deze Kapel. Wij zoeken naar de : duivel en minnaars, dans des doods, de pilaar van de Metselaar en de veel mooier pilaar van de leerling ( hij werd wel eigenhandig gedood door de meester Metselaar, deze moet voor zijn straf nu altijd als beeld vanuit een hoek in de kapel toezien op de mooie pilaar, de leerling hangt afgebeeld in de andere hoek en beetje verder lateraal hangt de bedroefde moeder) , een engel met een doedelzak, een op zijn kop hangende gevallen engel die met touwen samengebonden is ( een teken van de vrijmetselarij), de zeven daden van barmhartigheid  en uiteraard de zeven doodzonden( merkwaardig  de hebzucht en de liefdadigheid zijn verwisseld en dus in de verkeerde latei - is er een interpretatie te vinden?, planten van India , Noord Afrika , en de Groene Man - de ranken uit zijn mond illustreren groei en vruchtbaarheid ( ook vroeger wisten ze dat al).
    Verhalen en verhalen zijn te vertellen. En wij in vervoering.
    Frieda leidt ons via haar gesproken Google maps gps blindelings naar de  camping in een wirwar van autostrade- krinkelende lussen.
    Wij kraken nog een flesje op zoveel schoonheid.

    15 juli: Edinburgh, de bruingrijze

    De bus brengt ons naar het centrum. Druilerig is het. Het symbool van de stad? 
    Walter Scott troont in Princessstreet. De prins in Princessstreet. Voor de Schotten is Walter de opperste Scot.
    Wij verliezen ons weer in de Scottisch National Gallery. Wij leren Mac Taggart kennen in relatie met Constable. Wij rangschikken hem bij Emiel Claus en de zijnen. Het platte land maar dan met bergen op de achtergrond. Alle grote namen van de schilderkunst hangen hier.  De grote Italiaanse en Vlaamse meesters. 
    Wij zien minder bekend- geziene werken van Monet, Degas, Gauguin, Corot, Seurat, Rodin en  Paul Cezanne ( de meester die  aan alle grote fauvisten en vervolgers de nieuwe schilderkunst openbaarde). 
    Kortom, een genot.
    Wij steken trapsgewijs over naar de Oude Stad. Smalle doorsteekjes. De Royal Mile slorpt de toeristenmassa op. En Venetië , Amsterdam... verstikken onder toeristen. Hier dus ook. Toeristische doedelzakblazers en andere verkleedde (internationale) rare figuren versieren het straatbeeld. Wij vluchtten in de Kathedraal. Is het wel een Kathedraal?
    De verschillende geloofsovertuigingen brengen ons in verwarring. Katholiek? Protestants? English? Scottish?
    Wij zoeken een gegidst restaurant in de buurt, maar vallen bij toeval in de kelder van Maxies. Een aangename verzorgde plaats waar wij bij kaarslicht Fish en Chips eten. Het smaakt ons. Wij stellen vast dat het bier vrij duur is in Schotland.
    Wij besluiten om een free-gids ons te laten rondleiden in de stad. Wij zijn blijkbaar niet alleen. Verschillende groepen worden samengesteld.
    De gids neemt ons mee in de oude stad. Laat zaken zien die wij vooraf in de gidsen gelezen hebben en wijst ons op verrassende zaken. De zeventiende eeuw was de gouden eeuw voor de Edinburghers. Wereldburgers waren het. Het Athene van het Noorden. De  (kor- dor- ion?)Zuilen zijn goed vertegenwoordigd. Hume e.a. Zorgden voor het middelpunt van de wereld.
    De smalle middeleeuwse stinkende  straatjes met hun vuil afval en shit op straat. Hoewel ze maar op bepaalde momenten bij een signaal hun vuilnis mochten naar beneden kieperen. De welstellenden  woonden op de eerste verdieping en droegen schoenen met  hoge hakken om de shit te vermijden. 
    Anekdotes volgden elkaar op. Van de hond Bobby op het kerkhof; van de opknopingen en de laatst druppel; van het vierendelen; van de stone of destiny; van het dominante castle. 
    Wij drinken een heerlijke koffie en taartje toe.
    Wij sluiten af op de Calton heuvel.  Nelson monument van Trafalgar, een Atheens halfbakken pantheon ter ere van de slachtoffers van Napoleon, een observatorium...... En wij maar de stad en de zee observeren. Magnifieke kiekjes. De stad aan onze voeten. En wij herkennen al vele landmarks.
    Tevreden in de bus naar de camping.

    15/ 16juli: De trots van Schotland.

    De bus rijdt vlak voor onze neus weg. 22 minuten wachten; het is zondag.
    Wij begeven ons naar hét castle. Niet moeilijk. De vele toeristen maar volgen omhoog op de Royal Mile. Een aanschuifslang is nog niet extreem lang. Het is nog vroeg. Een gratis gidsbeurt. De gids is op dreef en geeft ons een gedegen historisch beeld van het kasteel. De kroonjuwelen en the stone of destiny. Het behoort toe aan de Schotten. Een nationalistische trots. Aandoenlijk is ook het memoriaal voor de eerste Wereldoorlog. Er zijn meer Schotten gesneuveld dan Belgen. En gans de de grenslijn van de eerste Wereldoorlog op een rijtje ieper, Arras , de Marne .... Onze  eerdere fietsroute van dit jaar wordt ook hier geïllustreerd.
    De uitzichtpunten van zo'n zijn van strategisch topniveau. Het fort is aan drie zijden oninneembaar door de hoge flanken. Een gletsjer heeft geduwd en geduwd, maar heeft de vulkaan vol met lava niet kunnen wegduwen; rondom de vulkaan zoveel te beter. Het kasteel staat dus op een vulkaan. En een vulkaan geeft veel vuurwerk....de burcht vertelt veel over oorlogen.
    En op zo'n toplocaties zag je oneindig ver over alle windstreken. Wij genieten nu ook van die weidsheid.
    Onze lichamelijke honger stillen wij in The Mussel Inn met een goeie portie mussels klaargemaakt met Spinach en Garlic. Heerlijk. En wij zitten nu in de nieuwe stad. Rechthoekig patroon van straten. Georgiaanse bouwstijl. Londens/Dublins. Strak mooi.
    De nationale galerij van moderne kunst in twee gebouwen, gelegen in en uitgestrekt park, wakkert onze liefde voor de schilderkunst aan. Wij herkennen bekende en minder bekende kunstenaars. Ontdekken nieuwe namen. Marini zullen wij onthouden. De surrealisten ( wij zagen hét heerschap van deze stroming net voor ons vertrek in Knokke) fauvisten, Kirchner, Nolde,.....
    De binnentuin is de ideale aangename plaats om the afternoon thee en koffie te savoueren met muffin en ander gebak. Leve de vakantie.

    Wij sluiten af met een  fikse wandeling door de nieuwe stad  én de oude stad. De Royal Mile lijkt wel twee mijl te zijn.  De closes geven ons een beeld van hoe de binnenplaatsen met hoge bemuring (en appartementen) en soms open ruimten moeten geweest zijn.

    Maar die twee mijl toch de moeite waard : het architectonisch zeer geslaagde parlement van Mirallas is van topniveau. Gedurfd modern. Een nieuwe landmark voor Edinburgh. En dit in relatie tot  een oerklasseiek kasteel van de Queen aan de overkant van de straat. Oud en jong samen. Kan het mooier.
    Dus keren weer voldaan naar de camping.


    17/18/19/20/21 juli :  Laesyday's?

    Pitlochry op weg naar de Highlands. Wij verlaten gemakkelijk Edinburgh via autosnelwegen tot Perth en dan slingeren wij langs smallere wegen. Wij houden het toeristisch  rustig in Pitlorchy. De zalmtrap is wel een ingenieus verdiepingensysteem met onderwaterbuizen om de zalm naar het hoger gelegen meer te laten zwemmen en daar te paaien. De kleine visjes gaan na twee jaar terug naar zee om dan steeds naar dezelfde plaats terug te keren. De zalmtrap is er gekomen omdat men een waterkrachtcentrale heeft gebouwd om de omgeving te voorzien in elektriciteit. Dat gebeurde pas in 1947. Het educatief centrum laat ons weer bijleren.
    Het zonnetje schijnt dapper. Een ijsje is dan een opknapper. Wij, Toeristen dus.
    ' s anderdaags ons opgemaakt voor een lange wandeling. Maar hoewel het mooi weer is laten wij ons verleiden om de kleinste whisky stokerij van Schotland te bezoeken, gewoon omdat die op onze weg ligt. De gids-toneelspeler sleept ons mee in zijn schouwspel van het het gouden hemelwater. Alles is hier natuurlijk en ecologisch. Het water van de bron,; het graan van het veld; de koeling van het  sprankelend riviertje; de eikenvaten van de inlandse bomen. Het proces wordt ons uit de doeken ontvouwt: dit is de enige ware Single Malt Scotch Whisky. Grootvaders krijgen hier het dooprecht. Het is werkelijk een aandoenlijk kleine distillerie. De sneeuwwitte gebouwen romantiseren.
    De proeverij is engelachtig. Hoewel er wordt gezegd dat het jaarlijks verlies van 2% in het vat door de engelen wordt opgesoupeerd "Angel's share". Maar dit keer was het ons deel. Goddelijk was het. De flessen gaan in de rugzak en wij dus terug naar de camping. Overigens was het een mooie sportieve wandeling. Al anderen kwamen gasten met de auto.
    EDREDOUR DISTILLERY is the name.
    Het sprookje wordt nadien wel even doorprikt. EDREDOUR is in handen van de Pernod Ricard/ chivas brothers. Zo gaat dat met sprookjes.

    En verder :....Boodschappen, koken, lezen scrabbelen ....vakantie.

    Wij begeven ons naar Braemer. The Highlands in. Wij bezoeken Blair Castle nadat wij eerst het uitzichtpunt van the Queen hebben bewonderd. Het is bewolkt en kilig. Maar het zicht is prachtig over de lochs. Het gootste meer is de thummel loch. Wij snoepen van een lekkere thee en koffie met scone en gebak. Vakantie nietwaar.
    Wij aarzelen om Blair Castle binnen te gaan. Blair heeft toch de oorlog in Irak met alle desastreuste gevolgen vandien, mogelijk gemaakt.
    Maar het ging om een andere familie. De ommuurde  Herculestuin is een juweeltje. Bloemenpracht in prieeltjes, fruitbomen in de boomgaard, een waterpartij, waar vroeger geschaatst, gecurlingd, gesleed werd. Noblesse, oblige. Hercules( replica uit Rome) ziet vanuit het hoogste punt dat het mooi is. Het kasteel met niet te tellen zalen is spierwit. Snowwhite.
    Je kent het : wapens, degens, zwaarden,kromzwaarden, slaapkamers, ontvangstkamers, salons, badkamers, eetkamers, sieraden, balzaal..... Alles om de notabelen te plezieren. Zo hebben wij nu ook nog plezier. Hoewel trop is trop, het laatste opschriftje lees je allang niet meer.
    Door de kleine wegjes naar Braemar. Door woeste verlaten hoogten.
    "Rain" maakt het mistroostiger. Je zou er whisky  van beginnen drinken.
    Wij komen juist op tijd aan om nog een goede staanplaats voor twee nachten te hebben.
    Koken, scrabbelen, slapen.

    Wij verkennen het dorp. Het druppelt, het regent, het waait, het gaat over, het druppelt......wij kruipen in ons "huisje" en lezen. Genieten van de zoete kaneel, rozijn en croissantkoek. Vakantie nietwaar.
    De namiddag brengt raad. Wij maken een fikse wandeling en proeven even het Schotse gevoel . Mooie wandeling, mooie vergezichten, mooi zicht op het plaatselijk Castle. Weer door volunteers gerund.

    En weer koken, lezen, scrabbelen....en het moet gezegd M wint veel meer dan P. Hoewel dezelfde letterwaarde. Uiteraard slapen.

    En dan gaan wij het echte Whisky avontuur aan. Maar eerst worden wij verrast door het adembenemend landschap. Het begint daar waar wij de weg verlaten bij het hoog majesteitelijk en koninklijk paleis Balmoral ( de koningin viert haar vakantie in augustus en omdat ze er niet is bezoeken wij het niet - neen je kan alleen maar de tuinen en 1 zaal bezoeken- wij waren meer gewoon bij Blair, haar prime minister). Hopelijk verlaat de Queen ook de weg om zich in een onmetelijk berglandschap te laten wegzinken. Giacomi Leopardi  dichtte in "de oneindigheid "

    Steeds was mij deze eenzame heuvel lief
    En deze heg, die aan zoveel zijden
    De verre horizon aan 't oog onttrekt.
    Telkens als ik hier zit, stel ik me erachter
    Onmetelijke ruimten voor, en stilten
    Die 't menselijk begrip te boven gaan,
    En peilloos diepe rust;.......
    ...... Ik denk aan de eeuwigheid,
    Aan de afgestorven jaren......
    .......En zo verdrinkt mijn geest in eindeloze diepten,
    En zoet is 't mij in dze zee te zinken.

    De gletsjers hebben de hoge toppen afgesleten en er Is geen begroeiing, schraal daarboven; op de hellingen paarse vlakten van heidebloemetjes. Und sie heist Erika.
    De weg is smal en er worden speciale verbredingen gemaakt om mekaar te kunnen passeren. Soms duikelt de weg naar beneden en klimt dan weer fors tot 20%. ( tour de France maar een klein wiskietje daartegen)
    Dan slaat hij blind naar links of rechts. Oppassen en genieten, het kan.
    Dit is net Schotland naar ons hart. Het heeft ons verleid.
    Kilometers en kilometers in de oneindigheid ..... Maar de werkelijkheid houdt ons bij de les. Wij komen in de  scherpe smalle vallei van het hert. En is dat nu niet de naam van de whiskydistillerie die we willen bezoeken. Glenfiddich is "hertensmallevallei". De juiste maat van museum; geen overdaad waar je moe van wordt. Glenfiddich is nog in de handen van een schotse familie en dit sinds 1887. Dus nog autonoom. En de familie heeft er werk van gemaakt. Alles pico bello. Ook met water van de rivierbron, het beste graan, de traditionele manier van prepareren en bottelen. De beste Singel Malt Scottish Whiskey. Deze lijkt wel honderd keer groter dan de EDREDOUR. Maar de "tasting" is even aangenaam in de mond en het hart. 
    De juf die ons rondleidde was even vol van het product; deed het met vuur en correct. Ook zij trok ons mee in haar verhaal. En een mens is dan gauw verleid. Hemelwater. Twee flessen, goed voor elke gelegenheid nietwaar.  Glenfiddich is 1 van de 7 distillerieën van het stadje Dufftown. Hun leus: Rome was built in seven hills, Dufftown stands on seven stills ( distilleries). Zo duff is the town toch niet en te hopen dat stands ook standvastig is met al die single malt.

    Wij rijden door kleine wegen naar de zee. De Noordzee. Kingston ons eerste gedacht, valt wat tegen, hoewel de zee  blinkt in de zon. De plek lijkt nogal doods. Wij volgen de kustlijn langs kleinen wegen en de zee glimt en blikkert af en toe. 
    In Burghead, een tip in de Noordzee, proberen wij de zee te grijpen. Wij dalen af naar een open plek aan de westkant. Prachtig zicht. Er staan nog twee campers; de mensen weten ook niet of hier overnachting wel mag.
    Een Burgheader weer het ook niet en leidt naar de oostkant van de baai, waar het wel mag en het wat dichter bij de huizen is. Veiliger. Zicht prachtig als wij even uit onze auto komen. Wij eten fish and chips, een paar mensen hadden ons verlekkerd (niets ontsnapt aan onze aandacht en goesting ) wij maken een kleine strandwandeling. Goudenstralen van de westelijke zon schitteren in zee, blauw als de mediteraneè.


    22 juli :  De dag van mysteries.

    Wij kamperen vrij en slapen goed. Weinig morgenlawaai. Wij zien vanuit onze "van" een drietal visserssloepen in het haventje,vijfhonderd meter verderop, binnen varen. Een morgenwandelingetje tot bij de kotters. De langoustines vulden de manden. Af en toe klepperde er nog eentje met zijn scharen. Een babbel met de fishersmen; een heel goed seizoen maar vandaag de slechtste vangst. Maar niet klagen. En voetbal. Neen niet voor Dundee of the Glasgowrangers maar wel voor Abberdeen en Celtic Glasgow. Yeh,yeh gheant, Bruges, but supersuper Anderlecht.
    Wij leren dat de Picten hier hun land hadden en kastelen bouwden en weer het onderspit moesten delven en zo opgingen in Alba; Schotland zeggen wij nu.
    Naar het schijnt zou men hier dolfijnen en walvissen kunnen spotten. Onze gidsboeken bevestigen dit. Het meer van Lochness is niet ver meer af.
    Goedgemutst verlaten wij Burghead. In Forres bewonderen wij een immens Pictisch monument. Een zuil van zes meter hoog, 1,5 breed en 30 cm dik. Meer dan duizend jaar oud. De Sueno's Stone. Er staan krijgsmannen op afgebeeld, een kruis aan de achterzijde, mannen op de zijkanten. Men kent de betekenis niet. Is dit een oorlogsmemoriaal? Memoriaal van de nederlaag. Er zijn nog zuilen gevonden, even mysterieus.
    Aan de andere kant van het dorp. Onze laatste distillerie: de Benromach.
    Wij degusteren: ongelofelijk lekker. Eentje van 10 jaar en eentje van 61 graden. Straffe smaak; hikken van strafheid. Maar de volle smaak van alle fruit en een beetje smoked, blijvend in de volle mond. Met een drup water ontluikt nog meer geur en zachter in de mond. Bijzonder maar echt bijzonder lekker. Wij kopen een verjaardagcadeau.
    Om thuis te proberen : 
    maal een grote hoeveelheid gerst; vermeng het in een grote kuip heet water; zeef; je krijgt een zoet geurende vloeistof; de rest noemt men wort (en daar kan je huisdieren mee voederen); maar doe het eerst met de gist in een gistkuip; laat goed gisten; doe de vloeistof  in een koperen distilleervat; verhit het bvb met gas; koel het via een buizensysteem met koud water; de damp condenseert. Doe dit 2x. Vang het vocht op in een bokaal. Vermeng met water en/of wat kruiden; doe het in een eiken tonnetje en wacht tien jaar. Oud, grijs en wijs mag men dan met mate degusteren.

    Met volle smaak in de mond kronkelen wij op en neer. Cawdor castle blijft voor ons verborgen achter het lover en het gebladerte van de bomen. Shakespeare had het castle ook niet gezien, maar in zijn fantasie laat hij Macbeth Duncan doden. Grote schrijvers hoeven niet historisch accuraat te zijn.
    Wij halen hoogte en mooie uit- en vergezichten zijn ons deel. Wij pick-nicken met een brede malse vallei onder onze voeten.
    Clava Cairn laat weer een mysterie zien. Grafheuvels van stenen met daarond in een cirkel zeer grote opstaande stenen. Aan de voet van de grafheuvel rondom opstaande grote stenen. Maar men blijft onwetend hoeveel mensen er begraven werden. Vermoedelijk maar voor weinig mensen; misschien maar èèn persoon. Mysteries van meer dan 3000 jaar of meer geleden laten zich niet ontrafelen. Geen geschriften, geen documenten. Wij vergelijken Zweedse grafheuvels, wijzen naar Carnac in Bretagne.

    Inverness ligt romantisch mooi beneden aan de zee  en de  Nessrivier.
    Wij cirkelen naar beneden en raken gemakkelijk door het drukke stadje.
    Lijkt wel de moeite maar wij geraken niet gemakkelijk de auto kwijt en hebben snel de juiste oever van de Ness gevonden. Op weg dan maar naar het Loch. En een paar mijl verder is er een panorama-punt. Stop. Wij kunnen afdalen tot het meer. Dit is het meer van Lochness. Wij roepen op Nessie. Maar hij/zij/het komt niet te voorschijn. Een onverlaat duikt zelfs in het ijskoude meer. Ook hij vindt niets. Het meer is zo diep dat men zelfs nog niet alle uithoeken en diepten heeft kunnen doorgronden(?) doorzeeën, -zien. Men sluit niet uit dat een dino-achtige zich in die diepsten bevindt. Wij zullen ons moeten informeren.
    Maar voor vandaag is het genoeg. Wij nestelen ons in een recente camping aan het loch Ness in Drumnadrochit.
    En wij nippen van het Hemelwater. Kleine teugjes om de avond lang te laten duren.

    23 juli : The sky heeft geen limiet.

    Wolken, mistige mist, een beetje "wet". Wij zijn vroeg op pad. Het Lochness in mistige mysterieuze nevelen gehuld. Wij roepen nogmaals op Nessie. Helaas. Is het een zwemmend hert i.pv. een vliegend hert? Is het een schele otter? Is het een een gevleugelde aalscholver op een drijvende boomstam? Nessie en haar/ zijn verhalen. Het zacht geklost dat opstijgt uit de mist...wat is dat? Fantasie, verhalen. Het trekt af en toe open; wij herhalen ons zelf: dit is een prachtig meer. Omgeven door prachtige beboste bergen.
    Urquhart een fort in het meer. Het idee is : onineembaar. Wij zijn niet alleen om een fotootje te nemen. Urquhart is ook de familie waar wij onze laatste Whiskey hebben gekocht(met als handelsnaamfirma : Benromach ) Traditie en geslacht in ere gehouden.
    De wauw's blijven uit onze verbaasde mond komen.
    Wij slaan af richting "Isle of Sky".
    Een tweede fotogeniek en dus bustoeristisch kasteel is : Eilean Donan Castle. Een iconisch beeld : het oude fort als panorama in het nu blauwig meer afgezoomd door bergen. En je kan het van alle kanten bekijken, het blijft te be- verwonderen.
    Iedereen zal wel een gevoel hebben : dit heb ik wel eens op tv gezien of op zijn minst toch gedroomd hebben. Tik even op Google.
    Even verder over de hooggespannen brug bereiken wij de hemel/sky.
    Wij slaan direct naar links af en komen op einde van een kleine visserhaven recht op het meer met ons gezicht naar het Eilean Castle. Wij zien het niet meer liggen maar het meer en de bergen zijn even betoverend. Tijd voor een aangename Pick-nick.
    Wij besluiten om zoveel mogelijk naar het einde van het eiland te rijden. Kwestie om zo hoog mogelijk in de hemel terecht te komen. En inderdaad de meren, de bergen zijn niet te beschrijven. Dit is niet aards meer.
    Wij stoppen in het nijvere en aangename stadje Portree om wat boodschappen in te slaan. Het eiland is dun bevolkt en wij weten niet waar er nog proviand kan gevonden worden.
    Tussenstops zijn er om foto's te nemen. Wij maken een verrassende lange wandeling naar de Old Man of the Storr. Op de berg the Storr staat een afzonderlijke rots van wel vijftig meter. Een rots als een monument. Dit is kunst. En omdat wij nog geen oude man en vrouw zijn lopen wij gezwind de hoge berg op. Maar waar staat nu die Old Man. Wij zien wel bergen en puntrotsen. Maar die man stond toch los van de berg. Het is een Trompe de l' œil. De Man plakt volgens ons zicht aan de berg. Wij klimmen hoger en hoger en zien nu dat de Man met zijn vijftig meter fier alleen rechtop staat wel vijftig meter gescheiden van de berg.
    Wij stoppen  verder nog even om kliffen te bewonderen.
    Een camping komt een beetje verder op onze weg en de vriendelijke campinguitbater geeft ons een voorsmaakje van de aangename avond. Meloen met Schotse ham als voorgerecht, spaghetti op gemakkelijke wijze, en citroentaartje als nagerecht. Een passend roodwijntje 
    Shiraz/Grenache/Viognier. Koffie en thee aan toe.  Zeiden wij niet dat deze Sky geen limiet had? 

    24 juli : Hemelse taferelen

    Wij sliepen in Staffin. Na weer een heerlijk ontbijt op stap naar de baai van Staffin. Over een bergpad  bereiken wij na een halfuurtje de schelpbaai. Wij dalen af langs een rotsig maar aangelegd pad. Wij ontwaren ruïneresten(?). Een kasteel fantaseren wij.  In de baai is een kleine aanlegsteiger voor vissersboten aangelegd. Een Europees project om de ontvolking van het eiland tegen te gaan en de vissers een vangnet te geven. Wij lezen op een infobord dat hier vroeger/vroeger een " warenhuis" was gebouwd. Opslagruimte voor wat de boten hier aanvoerden voor het eiland. Onze waarneming is nog intact, onze fantasie ook blijkbaar. De realiteit is anders. Geen kasteel, een warenhuis.
    De kliffen zijn hier ook goed te zien. Vulkanisch gebied was het hier. Wij rijden even terug naar de "Kilt Rock". Heb je hem? een klif als een Schotse rok. Kilt Rock dus en de vergelijking is realiteitsgetrouw. Loodrecht geplooid rijzen deze kliffen uit de zee. Een hoge waterval maakt dit plaatje   Hemels. In de verte ontwaren wij bergen , die telkens weer anders verschijnen door het veranderde licht. Afgetekend, flou,wazig, melkkleurig....
    In de valleien zijn de witte huisjes als teerlingen geworpen. Idyllisch.
    Was (is) het leven voor de eilandbewoners idyllisch? Ver van, denken wij. En zijn ze nu opgezet met toeristen en hun spending gedrag. Is het nog hun homeland? 
    Wij nemen de kleine wegen, single track roads. Het is aandachtig chaufferen geblazen en op tijd aan de kant van de weg Passing place.
    Het dankbaar handgebaar illustreet de solidariteit tussen bestuurders.
    De schittering in de zee, de rimpeling, de golvende bergen, de kronkelde wegen, de statige kliffen aan de zee en binnenlands, wij hebben geen woorden meer. Wauw, wauw,wauw..... Wij durfen te overdrijven. Weer een pick-nick met panoramisch zicht op de zee en de massieve bergen.
    En weer doen wij een ontdekking: Dun Beag. Duns en Broch. Broch was een soortement appartementsgebouw van vijf verdiepingen met daarond een draaiende gang die toegang verschafte tot elke verdieping. Een rechte toren van Pisa m.a.w. Maar dan van 3000 jaar geleden. Daarond staan duns een soort wachthuis waaruit men alles kon gade slaan en voor een snelle communicatie kon zorgen. De zee ligt bergafwaarts dichtbij.
    De grillige maar formidabele Cullin Hills maken deze omgeving betoverend.
    Wij willen kamperen in de Cullin Hills. Maar eerst toch even halt houden bij de enige distillerie op het eiland. Talisker. Wij geloven onze ogen niet: een toeristenval. Toch proeven. Een smokie en een normal. Hemelwater is het. Dus om alle mooie herinneringen aan dit hemels eiland te vieren, kopen wij toch maar een fles. Wanneer en hoe wij die gaan opdrinken mogen de goden in de hemel weten.
    Wij slaan af naar de Glenbrittle pas op weg naar het einde van de wereld Loch Brittle.  In deze bergen voelen echte wandelaars en ware klimmers zich thuis. En wIj dachten zo Single track road naar het einde van de wereld zal wel verlaten zijn.....maar iedereen is van de wereld en de wereld is van iedereen  nietwaar  en wij zingen mee met The Lau zaliger gedachtenis. En er is inderdaad veel volk op deze wereld... In die mate zelfs dat de single road geblokkeerd geraakt, file naar het einde van de wereld. Vele auto's staan geparkeerd op de road terwijl het niet mag en dan al dat af en toekomend verkeer. Een paar gelegenheidspolitiemannen regelen dan maar de doorgang zonder dat er herrie moet van komen. Solidariteit helpt.
    Er zijn dus nog veel wandelaars maar ze laten de auto verkeerd achter.
    De Hills zijn indrukwekkend. De weg leidt ons naar de camping bij het Loch/meer/zee. Dit is het einde. Dit stukje wordt getikt met voor ons jawel de blauwige rimpeling van de zee, een groenen aflopende berg aan onze linkerkant, een groen hoge berglandtong aan de rechterkant en voor ons  in de verte een witte sluierglans  over een langgerekte lage bergketen en aan de linkerkant nog hogere zwartafgetekende  bergen. Dit alles voor onze blik zonder enig obstakel of beletsel.Werkelijk het einde.

    Straks

    15-08-2017 om 15:38 geschreven door Schotland reis juli augustus 2017  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Schotland reis

    25 juli : Dit is het einde .......en dat doet de deur niet dicht.

    Kampeerders maakten (vreugde) vuren op het strand van de baai voor ons. Gegarandeerd nachtlawaai. Inderdaad, eenmaal terug wakker geschoten en 1x midden in het putteke van de nacht opgeschrikt. Voor de rest was het stille rust zoals dit alleen in de hemel kan zijn. 
    Croissantjes smaken ook in Schotland als ontbijt, zeker nu de zon de laatste dagen Frans schijnt.
    Wij gaan de Cullin Hills bedwingen. Wij zijn vroeg en vinden nog net een plaatsje op de parking waar de tocht begint. Aan deze parking was de vorige dag de opstopping, de onetrackroadfile.
    Wij beginnen eraan met weinig volk, de watervallen en watervallletjes beroeren onze romantische zielen. De Brittle komt van hoog en zoekt zich een grillige weg met watervallen. Wij moeten ze volgen, dichtbij. Aanvankelijk leuk avontuurlijk, maar later rossig en steep. Voorzichtigheid is de boodschap. 
    Klauteren op handen en voeten; steun zoeken op onze wandelstokken. Wij zijn vierpotig. Van rots naar rots springen kunnen wij wel, maar de kleine kiezelsteentjes doen ons schuiven en de zeer smalle richels naast de afgrond wordt gatgewijs genomen. Wij zijn de eersten samen met een ander koppel die de weg banen. Voor ons gaat het niet meer. Niet meer genieten, teveel risico's. Op onze stappen dalend terugkeren. Maar dat is zeker geen sinecure. Oppassen voor schuifaffen. Een aantal mensen passeren ons naar boven en vragen hoelang nog/hoe ver nog. Dat was lang geleden dat wij dat nog eens gehoord hebben.
    Beneden, de laatste mijl en half komen wij de ware toeristen terug tegen; hoe schoon de watervalletjes. Bussen lijken gelost. Maar verder dan het eerste gemakkelijke pad geraken ze niet; was ook hun doel niet.
    Wij schuiven nog eens uit en vinden onze auto terug op de parking. Er heeft zich eentje achter/naast onze auto geparkeerd. Heksentoeren om er uit te geraken. Zeer scheve kant. Goede copiloot bekoopt het met het overrijden  van haar voet.
    Wij rijden naar de andere kant van de glenn Brittle naar Sligachan. Wij hebben zin in een kop koffie en taartje. Het leek ons een pittoreske plaats toen wij hier de eerste keer voorbijreden. Ingenomen door toeristen. Wij verder en genieten van ons taartje in Broadford.
    En weer slaan wij een single road in en de landschappen zijn weer spectaculair; majestueuze bergen, glimmende lochs, weidse valleien. Wij klimmen naar de kimmen. Wij dalen af naar de dorpje Elgol. Een aanlegkade. Drie vissersboten. Twee caravans van waaruit ze boottochten  verkopen en organiseren. Dolfijnen spotten, zeetobben gadeslaan, een zeearend zien duiken......Het is toerisme op maat.  Niet overdreven.
    Uit de glimmende zee reizen de Cullin Hills als een feniks. Piekende puntige pieken aaneengeregen. Blauwe lucht waarin de  schapenwolkjes slapen. 
    Met dat zicht zetten wij ons campertje neer. Een duik in het koele water. Opnieuw zijn wij op het einde van de wereld en ja de deuren naar groot geluk openen zich. Een openbaring. Nu de avond valt goud op het water. Lichte schapenwolken dekken de pieken zachtjes toe. Een warm dekbedje.
    Straks zullen wij ook zacht dromen.

    26 juli: De landelijkheid.

    Opstaan aan een haventje, gered met Europese steun. De koeien loeien ons wakker. Met tientallen zijn ze uit de hogergelegen weiden afgezakt om te drinken van de zee, om te snuffelen, om te peuzelen aan de visserskoorden. Een tweetal vissers arriveren en verjagen de koeien . Ze omsingelen onze auto. Te verbaasd voor een foto.
    De vissersbootjes kiezen het vrije sop.
    De cullintoppen reiken tot de donkere dreigende grijze wolken. Het gaat regenen denk ik. Het regent. Hier begint de mystiek. De verhalen.

    Wij kronkelen terug. De baaien waren lichter en luchter bij zon. Ik ben een zonnenkind. De regen voor de nacht als de weemoed komt.
    Wij stoppen bij een kerkhof. Maar hier bleek honderd jaar geleden ook marmer gedolven te worden. Kon wedijveren met Carrara. De spoorlijn naar de haven een paar mijl verderop naar Broadford werd mede door belgische experts aangelegd. Honderd jaar geleden.
    Wij zien ook veel verwijzingen naar Old Station. Ja vroeger waren de sporen die ons vervoerden. Nu is het allemaal Old. Komt het terug? New.

    Wij slaan een avontuurlijke onetrackroad in. Smal. Kramikkige staat. Hellingen van zeker 20%. Toppen zonder zicht erachter. Wondermooi landschap ook bij wolk en regen. Wij zijn op weg naar een overzet naar Shiel Bridge. Glenelg is het overzetdorpje aan het Loch Duich. Merkwaardige oude overzet.  Het platform staat op draaias. En dus aan de oever wordt er weggedraaid. De veermannen en vrouw zijn bijzonder vriendelijk en piloteren ons secuur op en af. Mogelijk gaan er drie van ons type auto's op de boot. Wij zijn echter alleen. Op tegenovergestelde richting waren er twee.
    Het is nog vroeg en daarom is er weinig verkeer en dat maakt het kronkelen en draaien op onetrackroad doenbaar, ook bij regen.
    Vaarwel mooi eiland van de Hemel. Heiland, schreef ik bijna.

    Op weg via een drukke dubbelrichtingsbaan naar Fort William. Miezerig. Niet veel zin om nog iets te doen. Eerst middageten. 
    Ben is bergtop. Wij kamperen aan de voet van de hoogste berg van Groot-Brittanië, de Ben Nevis. Dan weer bedekt door de wolken, dan weer beregend, dan weer even zonbeschenen. Toch maar naar het infopunt van den Ben Nevis.
    Wij trekken ons stoute schoenen aan en zullen het weer trotseren.
    Wij rijden door de Glen. Glen is een smal dal. De Glen Nevis. Nevis is de naam van de bergrivier. In die diepe smalle kloof rijden wij negen km tot wij niet verder meer kunnen. Eerst nog brede weg en dan weer onetrackroad. 
    Een wandeling in die diepe kloof van driekwartuur laat ons een spectaculaire waterval aanschouwen. Wel 90  meter stort het bruisende water zich neer in de, op deze plek, brede vallei. Het geweld van de natuur kan geweldig mooi zijn. En wij mensen staan altijd opnieuw weer perplex bij deze grootsheid. An Steall heet ze, de waterval. En de regen die hield op bij al deze schoonheid.

    Nu een rustige avond tegemoet.

    27 juli : Scottish weer.

    De Ben Nevis in wolken en regenbuien gehuld. 300 dagen per jaar, zegt men. Wij wachten af. Onze tocht gisterenavond was zo mooi dat wij vandaag terug willen wandelen. Maar alle zin ontbreekt bij die koude miezerigheid. Wij wachten. Soms striemend. Neen het is vakantie. Wij rijden naar het alom geroemde Loch Lomond.
    Regen is ons part. Zon is af en toe de baas. En dan op een hoogvlakte naar Glencoe. Prachtige wandelbergen. Bulderde watervallen. De coe die 
    door de smalle Glen stuitert. Ja moe, zo 'n coe. Wij zeggen: we love you.
    Wij hopen op meer : Lomond wordt beschreven als de koningin van de meren. Met in het meer talloze eilanden; velen in privé-bezit. Het valt ons tegen. Wij krijgen het meer te weinig te zien. De baan is smal en alle aandacht op de weg is geboden. Wij stoppen bij het schattige stadje Luss.
    Hier kunnen wij niet aan voorbij als eerbetoon aan onze kleinzoon Luss, straks naar de eerste kleuterklas.
    Het dorpje is een toeristische topper met "bokrijkse" allures. Bebloemde vissershuisjes van weleer. Nostalgische etalage.
    Wij eten bijzonder lekker in een superrestaurant Luss seafoodbar.  Delicious. Heerlijke zalmschotels. En  als  voorgerecht carpaccio van smoked monk fish bestrooid met geroosterde amandelen. Hmm, hmm.
    Als troost voor het weer kan dit tellen.
    Voldaan gedragen wij ons toeristisch.

    En hop naar de andere zijde van Loch. Daar is een camping nabij Cashel. Wij krijgen een plek aan de oever van het Loch. En maken nog een fikse wandeling van bijna twee uur langs de "Banks" van het Loch. Op strand en door het bos met prachtige zichten op het meer en een paar eilandjes. Een stukje van de West Highland Way. Dé wandelweg hier.

    Weeral tevreden mensen.

    28 juli : Go south

    Wat te doen? Wind, regendruppels, schuimkopperij op het Loch ? Plan is om te wandelen op de west Highland Way. Rowardennan en dan verder. 
    Het weer nodigt niet uit. Onetrackroad tot Rowardennan. Wat te doen?
    Wij zien tussen de druppels door dat het mooi is. Wij genieten vanuit de auto. Dat is plezier, maar voor ons plezier in het wat zeurderig weer gaan wandelen. No way. Dan maar go South, naar Glasgow.
    Of beter gezegd naar Stepps. Met de trein op  20 min van  Glasgow  centrum. Daar logeren wij in de "red deer vllage". Een dorpje op zichzelf; huisjes voor + 50tigers. Een afgesloten gepensioneerden oord met andere woorden. Maar ook een campingplaats voor een dertigtal campers  en plaats voor tenten. Wij zaten dus op de juiste plaats gezien onze leeftijd.
    Het praktische in elk geval was dat je via de trein zonder zorgen in het centrum van de stad afgezet wordt.
    Een eerste kennismaking met de stad van de  Rangers en van Celtic. De enen de blauwen, de anderen de groenen, de enen de protestanten en de anderen de katholieken. En men verkocht voetbaltruitjes met " supporter"( rangers of Celtic ) en "supporter van die Celtic of de rangers verslaan". Voetbal is oorlog zei een bekend journalist ooit.
    Wij zijn geïmponeerd door de fraaie George  Square. Walter Scott kijkt er tevreden neer op andere monumenten  zoals Queen Victoria, James Watt, Robert Burns....en de omringende rijkelijke en monumentale gebouwen. Wie is hier de vader des vaderlands? Ja , de dichter/ schrijver.
    Het stadhuis mogen wij nog net  binnen.... Open mond voor de marmeren trappen, de rijkelijke plafonds, de geraffineerde deuren .... Een herinneringshoek voor de verpleegsters in de oorlogen .... Een beeltenis van Nelson Mandela .....
    Rijkelijke schoonheid en respect voor diegenen die hun leven geven voor de solidariteit, de strijd, de mensen, de werkers... Want dat is Glagow. Een groots industrieel verleden, een travaillistisch verleden... Verloren industrie, verloren werk ... Opnieuw de rug rechten.... People make Glasgow ...... Is de slogan van de stad nu. Great. Again, again.
    En dat zien wij later terug  : in het People's Palace. Deze naam alleen al of een stanbeeld van La passionaria met opgeheven vuisten, een eerbetuiging aan deze Schotten die in de Spaanse burgeroorlog sneuvelden.
    Eerst de tabaksindustrie, later de zware industrie van kolen en ijzer maakten deze rijkdom aan gebouwen. En leverden ook grote kunst in de architectuur.
    En dat was nu net de afternoontea - verrassing : The willow tea room: een art nouveau pareltje van Charles Rennie Macintosh. Gesloten wegens renovatie. Dan maar naar zijn "school of art",  gesloten wegens renovatie na brand. En tot overmaat ...  ook de Burrell Collection  gerenoveerd dicht. Wat doen wij dan nog in Glasgow ? Wij bezoeken nog een moderne tentoonstelling in het moderne gebouw van de " school of art". Ook daar houden wij van. 
    En een troostvolle thee/koffie in café Nero.( een keten, maar toch gezellig) 
    Onze eerste kennismakingtocht zit erop. Drie hoogtepunten gesloten. Glasgow zal het moeten kunnen de komende dagen.

    29 en 30 juli : Glasgow maakt het goed. 

    Treintje naar de Cathedraal van St. Mungo. Deze man bracht het christendom naar deze streken en dat was voor Rome wat waard; zelfs zoveel dat bezoek aan zijn graf gelijk stond met een bedevaart naar Rome. Het houtenschipplafond en afscheiding tussen koor en schip ( een afscheiding tussen clerus en gepeupel ) vallen op. En een benedenkerk met een zuilenwoud waarin onze vriend Mungo zijn rust gevonden heeft. Heel speciaal was het moderne millenium glasraam dat een blauwe zee in de Cathedraal laat vloeien. Kerken blijven hoedanook onze culturele geschiedenis vertellen. En daarom bezoeken wij ook het aanpalende museum of Religious Life and Art. Knap gedaan. Een juiste maat van museum; geen overdaad waar je moe van wordt. 
    De verschillende religies : exemplaren van hun kunst; voorbeelden van hoe ze omgaan met leven ( alle stadia - geboorte ...  ) en dood .
    O Dood O Eeuwigheid.
    De oplopende necropool met grafkelder, obelisken, Keltische kruisen...is een illustratie van de vroegere bourgeoisie en haar rijkdom. Waar liggen de werkers, de armen?
    De wrede prediker Knox troont hoog  op zijn zuil boven alles uit. Wie was de grootste prediker van het vaderland?
    Wij komen van onze berg af op weg naar "vlooienmarkt" the Barras. Die zijn niet opgesmukt en zeer proletarisch. Anders dan de zgn. Verfijnde overdekte markten in andere steden. Wij steken door naar de glagower Green. Een aangenaam groot groen Park. De wintertuin is een koninkelijke serre in the People's palace. Victoriaans. Ijzer- en glaswerk van adelijke schoonheid. Planten en bloemen alom.
    Voor het paleis een triomfantelijke  terracota fontein met de symbolen van de macht van de kolonisator : Australië, Zuid-Afrika , India , Canada ... De  Doublon Fountain. 
    Het museum : de ziel van Glasgow, Schotland ? Het verhaal van de tabaksbaronnen, de strijd van de wevers, de vrouwen, de coöperanten. Het leven van de arbeidende mens in zijn wonen.. Werken...Tramkaartjes...rantsoenbonnen.... En overal ook het respect voor diegenen die in oorlogen hun leven gaven.
    Buiten zien wij het dogenpaleis?  Een voormalig tapijtfabriek waarvan de baas zich in Venetië waande. Wij zoeken het "west  brewery"restaurant. Lopen wat verloren in het park. En keren op onze passen terug want ondergebracht in dogenpaleis aan de achterzijde. En zoals ware Dogen hebben ons tegoed gedaan aan het lekkere eten en de "PINT 
    " van de brouwerij. Een aanrader.
    Voldaan trekken wij verder. Een mooie wandeling langs de Clyde. Eerder waren wij Bonnie bonnie Lochmond. Bonnie & Clyde. 
    Wij steken samen La passionaria onze vuist op. En van een paradox zijn wij ook niet bang. Wij stappen bijna argeloos in een groots winkelcentrum in de Argylestreet. Kooplieden in een moderne tempel. De stadsinfodienst had ons gewezen op  feestactiviteiten in deze wijk. Wij doorlopen de straatjes van deze wijk vol met kraampjes. Kopen wat worst en kazen.
    Mooier  en weer adelijk zijn de de winkelgalerijen met hun glazen overkoepelingen in gekruld smeedijzer. De mooiste is Princess galerij. De chicste de juwelenblinkende Argyle galerij.
    Tijd voor onze afternoon tea.  Een tweede Willow tearoom. Een herstelde Macintosh room. Wij hebben de keus tussen het feminiene of het masculiene salon. Er is een wachtrij. Wij twijfelen. Bij de blauwe masculiene Chinese salon is er minder volk. Houten geometrische blauwe afsluitingen, lage designstoelen, lager plafond ...wit ...gedekte tafels, muren en plafond. Mannelijke gezelligheid? Hier kunnen wij direct aanschuiven. 
    Wij kiezen voor het nog meer witte feminiene. Hoge rugleuningstoelen.  Een woud van sierlijke hoogstaande houten spijlen. De tafeltjes keurig wit gedekt. Het personeel even gedistingeerd. Met de pink omhoog proeven wij profijtig van ons taartje en scone. Hoe schoon , dank u sir Macintosh. De hoge leuningen van de stoelen geven het gevoel van intieme hoekjes.
    Tot slot bezoeken wij de The Lighttower. Een modern gebouw met verschillende activteiten  : een tijdelijke tentoonstelling, workshops.....
    En ook een evocatie van het werk van Macintosch. Zijn gebouwen op schaal. Zijn interieurs . Zijn stoelen in alle vormen en aspecten. Rechtaantoe, krullend...ook de hogerugleuningen ...wij weten nu hoe die zitten.
    Neen, nog niet genoeg. 
    Het GOMA. ( het MOMA in New-York zal het voor ons voor altijd gesloten blijven).Het museum van moderne kunst. Wij laten ons weer gaan en verliezen ons in al die schoonheid. Verblijd. Tijd vergetend.
    Moe en voldaan campingwaarts met de trein.

    Zondagmorgen en vroeg opstaan om de stad niet te missen.
    Zo vroeg zelfs dat de metro,die wij dachten te nemen naar de botanische tuin, nog niet gestart was. Zondagsdienst: 10-18 u.
    De slapende stad dan maar met de voettram. Aanvankelijk het stadscentrum, maar dan de buitenwijken; sommige nog proper en net, andere aan het verkommeren, ingrijpens klaar voor het te laat is. 
    Wij komen uit op een uitloper van het Kelvingrovepark, een lommerrijk ( en ook een papraplurijk) wandelpad naast de Kelvinrivier. Het aangename pad leidt ons naar de hoogte van de Botanishe tuin. Het magnifieke glazen paleis biedt onderdak aan alle soorten varens, bloemen, omringd door romeins aandoende beelden, klaterend watergeluid...in andere serres honderden begonia's,orchideeën ....exotische bloemen, alle kleurschakeringen .... Ogen tekort.... Een beetje jaloers op wie hier mag werken en op diegenen die expert zijn op floragebied. 
    Buiten een zachte pelouse met kleurrijke bloemenprieeltjes. De tuin van Heden. Wij wandelen door tuin en arboretum. Zien de kruidentuin liggen. 
    Vele glasgowiens komen hier hun gezonde lucht opsnuiven al dan niet joggend.
    Terug op het heerlijke wandelpad langs de Kevin. Eerste halte : Huntarian art gallery. Macintosh's kamers zijn hier te bezichten. Zoveel schoonheid. 
    Tafels, stoelen, bureau, kasten, open haarden, hall, lampenkappen, bed, slaapvertrek in zijn creatieve stijl. Strak frivool versierd. Grootse art nouveau kunst. Zelden zoveel glimmende ogen (van de bezoekers) gezien. De weerspiegeling van zoveel schoonheid.
    En het museum zelf. Onze favoriete periode van 1885-1920 impressionisten, fauvisten, pointallisten, structuralisten... Zijn goed aanwezig. En wij ontdekken Schotse generatiegenoten Fergusson, Mactaggart, Peploe, Cadell, Hunter.. Fergusson wordt onze grootste favoriet. 
    Maar ook Rembrandt, Rubens, Snijders.... En dit in een moois architecturaal recent gebouw.
    Tweede halte: wij bewegen ons volop in de universiteitsomgeving en de bijhorende plechtstatige gebouwen. De Byres road heeft een zeer gerenommeerd restaurant Ubiquitous Chip. Met onze geldbeugel op zak vinden wij dit restaurant niet , maar wel The University café . Zoals alle vorige studentengeneraties nemen wij ook plaats op de rose klapstoeltjes.  Autenthieke studentikoze inrichting. Gezellige ronde baas. Snelle juffen die ons bedienen. Zeker een voedzame minestronesoep bij dit weer. Haggis mocht hier niet ontbreken en een huisgemaakte ijscoupe als smakelijke afsluiter....en... en ...onze geldbeugel nauwelijks lichter.
    Derde halte : het museum van de glasgowiens : Art Gallery and Museum.
    Het rode gebouw met zijn torentjes en pieken allerhande biedt een uitmuntende collectie en verschillende leerrijke afdelingen. Wij appreciëren ten volle de werken van de hoger genoemde Glasgow Boys ..weer die Fergusson.... Maar ook van de post- en impressionistische periode, van de oude meesters, van het stoelenwerk van Macintosh, van zijn nagebouwde blauw masculien teasalon..... Aan harnassen , heraldiek, lansen ...en wapens gaan wij voorbij. Zo hopen wij dat alle geweld uit de wereld zal verdwijnen. Goedgelovig zijn wij.

    Tijd voor de terugweg. Wij kiezen nog altijd voor de voetentram.  Het maritiemmuseum en het Tall Ship wordt net voor onze neus gesloten. Het is dus vijf uur. Het is een  modern gebouw , maar de architectuur overtuigd ons niet.
    Een uur wandelen langs de Clyde brengt ons naar het centrum van de stad; staat op èèn pijl van de  wegwijzerpaal. En marche.
    En voor onze ogen ontrolt zich het moderne en vernieuwende Glasgow, dat volop inzet op  wetenschappelijke, technologische en stedenbouwkundige vernieuwingen. Wij maken even de vergelijking met Valencia.  De sierlijke moderne monumenten van bruggen. Gebouwen : Glazen constructies  in vormen van schepen, olifanten, kubussen...betonnen als een gordeldier of arena's. De opeenvolging is imponerend. Tussendoor ook de nieuwe woonflats.
    Opnieuw Bonnie bij the Clyde.
    En als afscheid groeten wij La Passionaria.
    Het is goed Glasgow.  Telkens weer opstaan. People make Glasgow.

    31 juli : The gold old : New Lanark.

    New Lanark mochten wij niet missen. De watervallen van de Clyde sporen mensen aan om bruisend te leven. Inventieve mensen weten de kracht van water te gebruiken. Einde 18de eeuw - lees goed-1780-90 - werd door ene David Dale een weverij opgericht; de weefmachines aangedreven door machtige krachtige waterraderen maakten hels lawaai. Vrouwen en kinderen( vanaf 4 jaar) werden tewerkgesteld en een onderkomen verschaft. Meer dan duizend arbeiders werkten hier. Niet nodig om te emigreren naar Amerika. Al bij al goed opgesloten in een systeem van grote logementsgebouwen en andere voorzieningen.dus afhankelijk.
    Maar dan kwam zijn schoonzoon Robert Owen. Hij kocht de zaak over en schoonpapa sponsorde uiteraard ook wat. Owen kende fabrieken vanuit zijn ervaring in Manchester.
    Owen werd een kapitalistische communist.
    Hij vond het een mensenrecht dat mensen vrij mochten zijn, vrij van armoede, ellende en ziekte, vrij om te gaan en staan waar ze wilden. 
    Kinderen onder de tien jaar mochten niet werken maar moesten naar de coöperatieve crèche of school.  Wanneer schreef BOON zijn meesterwerk DAENS?
    Vrouwen hadden recht op volwassenenonderwijs. De coöperatieve ziekenkas zorgde voor de zorg en ondersteuning. De woningen kenden het meest moderne comfort.
    Hij bouwde de woningen buiten de fabriekspoorten evenals de coöperatieve winkel. Er werd gewerkt met een eigen munt. 
    Honderdzeventig  jaar later laten de arbeidersbewegingen de Welvaart en de Coop teloorgaan. De BAC wordt aan de de ultieme winstnastrevende grootbanken uitgeleverd.
    Owen's droom was om mensen ellende en armoede te besparen, misdaad zo tegen te gaan, scholing en vorming te laten en in solidariteit elkaar te ondersteunen. En dit alles vòòr dat de slavernij was afgeschaft.
    De baas die de basis legt voor de coöperatieve gedachte, de vrouwenrechten, de syndicale rechten...... Mensen die sterk staan .... Mensen die daardoor ook beter werken.
    Owen zijn tijd vooruit. Owenisme als vallen en opstaan. Owenisme dat nu terug in allerlei transitie- initiatieven terug de kop opsteekt. Leve Owen.
    En dit dorp met zijn bulderde weefmachine in werking, de flatwoningen ( deels nu nog bewoond), de winkel, de school nog in werking, Owen's huis,   is nog in hoge mate intact gebleven. Symbool van het travaillistische  Schotland. 
    Een mooier afscheid van Schotland konden wij ons niet dromen.

    1 augustus : York, het oude, niet het nieuwe. Hull. Gehuld in de boot.

    Wij verlaten Schotland. Lockerbie op onze weg. Wij verwijlen bij de onschuldige slachtoffers van dit vliegtuigongeluk. Naamloos en woordeloos denken wij aan hen en hun dierbaren.
    Neen, wij slaan niet af  naar Gretna green. Dat hadden wij 44jaar geleden maar moeten doen in onze hippe periode. Of doen wij het over wanneer wij 50 jaar getrouwd zullen zijn?

    Een sympathieke kleine camping op de boerderij op twee kilometer van het centrum. Niet met de kaart te betalen. Wij schudden onze geldbeugels uit... Wij komen aan 16 pond 83 pence. 'T is al goed, zegt de vriendelijk eigenares. En wij mogen tot morgen in namiddag blijven staan. Te voet naar centrum in een halfuurtje. En zeggen dat de camping bij het centrum ons 45 pond zou gekost hebben en wij in de voormiddag al moesten opkrassen om aan de parkeermeter te betalen.
    York. Wij besluiten om alleen de kathedraal te bezoeken en andere interessante musea links te laten liggen. 
    Onze gids is gedreven, grappig en deskundig. Deze gotische kathedraal is gebouwd op Romeinse resten op een middeleeuwse Romaanse kerk, 200 jaar aan gebouwd. Alles in het museum onder de kerk uitgebreid uitgelegd met de nodige authentieke beelden, brokstukken , pilaren, zuilen. De glas-in-loodramen zijn wereldberoemd en beelden de taferelen uit van de testamenten. Rose window, zonder witte rozen om de Tudors een hak te zetten. Op eentje: Petrus gekruisigd met zijn kop omlaag. Het grootste great East window is wel een tennisveld  groot. De sluitstenen vertellen een heilig verhaal op zichzelf. Eentje, de voeten alleen, zie je. Onze lieveheer hemelvaart. De Heer is al aan het opstijgen, de voeten nog juist in de sluitsteen. Na  een brand in jaren  80 van vorige eeuw moesten er nieuwe sluitstenen aangebracht worden; een wedstrijd voor kinderen bracht originele taferelen op de sluitstenen. Een raket. Een zon en maan.....
    De acht koningen sluiten het koor af van het schip waar het volk mocht bidden.
    The Chapter House is  een rijkelijk bijgebouw en deed dienst als "commerce"huis. Hier in de houtenzitbanken in het ronde gebouw werd handel gedreven en naam gemaakt en afgedrukt tot hun grotere eer en glorie. De gebeeldhouwde kopjes guitig, ernstig, lachend, peinzend, ....zo was het leven. Wie wordt er nog uit de tempels verdreven?

    En weer is het teatime. 
    Ditmaal bij Betty's. Engelse klasse. Upstairs. De vloer scheefgezakt. Het personeel in zwarte rok en elegante witte blouse
    De scones van groot formaat worden warm geserveerd op een zilveren etagère. De zilverkleurige theepot en koffiekan zijn van het stijlvolste eetservies. Macintosh indachtig. 
    Waardig einde van onze vakantie.
    Wij lopen nog de Romeinse vestigingsmuur af. En doorkruisen de middeleeuwse straten, te vol van toeristen.
    Onze boot wacht niet in Hull. Wij zijn goed op tijd en laten ons in onze kajuit hullen in het donsdeken. De donsdekenwolkjes waren meer dan ons deel in deze Schotse vakantie.

    15-08-2017 om 14:35 geschreven door Schotland reis juli augustus 2017  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Schotland reis juli augustus 2017
    Reis Schotland  11 juli - 2 augustus

    11 juli: De overtocht naar Hull

    De p&o boot vertrok om 19 uur uit Zebrugge.
    Voor ons de gelegenheid om die dag de MAGRITTE tentoonstelling te bezoeken in Knokke. Een uniek moment om in het casino zijn grootste werk te bewonderen. In een grote hall zijn acht reuze grote taferelen geschilderd in zijn typische surrealistische stijl. Het licht en het donker, het tegengestelde, de illusie, het verborgene, de fluweelrode gordijnen, de aardse verbondenheid, de appels, de bolhoeden, de gebladerde vogels, de mystieke dames, de luchten en de wolken. De commentaar van Eric Rinkhout was weer van een gedegen en hoogstaand niveau. Ik mis zijn wekelijkse schilderijbespreking in De Morgen wel. Hij liet dingen zien die je anders ontsnappen of die je zelf niet formuleert. Dus ook nu weer.

    De strand animatie met pancartes met foto's en duiding over het leven en werk van René en Georgette waren wel ok. En de reuze grote pijp en bolhoed zijn een geestige kindvriendelijke introductie. Hoe zet je iets in de markt?  De 3D voorstelling met bril brengt de toeristen naar (lichtzinnige) kunst. Hebben ze dan het licht gezien en er hun zinnen verder op gezet. Of blijft het zoals nu kan ik ook meepraten.

    Wij vonden in Knokke geen voor de hand liggend mosselrestaurant, dus beslisten we maar om op de boot te dineren!!! In de brasserie was er voor ons geen plaats. Dus maar in het zelfbedieningsrestaurant à volontè gegeten. En dus altijd veel meer eten dan goed voor je is. Met gezwollen magen toch maar boertig in onze kajuit gekropen. Een stapelbed en een sanitaire cabine gaven ons de nodige privacy en rust. Een nachtelijke overtocht brengt je plots ongemerkt  tot in het noorden van Engeland. Easy.

    12 juli : De muur van Hadrianus

    Voorzichtig gespannen de boot afrijden. Links rijden aftasten. Wij laten Hull voor wat het is en nemen de autostrade om snel een paar honderd kilometer vooruit te komen. Dan begeven wij door een glooiend landschap ten noorden van York. Ongeschonden, verspreide schapen, intieme  dorpen op grote afstand, vroegere turfvelden. Wij rijden blindelings links alsof links onze natuurlijke natuur is. Het is.
    Wij komen aan in Haltwhistle waar de competente en attente mevrouw van het infocenter ons de weg wijst naar de muur van Hadrianus en een camping dichtbij. Dus eerst naar de camping "herding hill farm"en dan een forse wandeling langs de muur.
    De muur verrast ons. Spontaan komt de Chinese muur in ons op. De gelijkenis is treffend. Ook deze muur volgt de glooiing van het landschap. Je ziet de slingering over dal en heuvel. Maar eerlijk is eerlijk de Chineze muur is wel imposanter, grootser, breder en hoger.
    Je kan je er met je verstand niet bij dat een Romeinse keizer een muur van West naar Oost liet bouwen, van Carlisle tot Newcastle om de barbaren tegen te houden. Barbaren. Welwel. De Romeinen hebben ons  beschaving gebracht. Maar wie veroverde het land, wie waren de veroveraars? En wie bouwde de muur? Legionairs zoals Galliërs ( wie waren de dappersten?) Saksen ( Coburgers? ) en lees nu goed Syrische boogschutters. En hoe heet de muur? Hadrianus heeft hem nooit gezien want hij was al in Aedes toen de muur voltooid werd.
    En welke zin heeft het muren bouwen ? Altijd maar mensen uit- en opsluiten. En telkens worden weer deze muren gesloopt. Ook de Berlijnse muur. En telkens weer heeft het vele slachtoffers geëist. Onnodig. 
    De mensheid leert niet.
    De huidige moorddadige muren  Israël, Hongarije, Oostenrijk, Fort Europa  ....altijd maar mensen buiten houden, uitsluiten, verdacht maken, minderwaardig achten.... Wie is dan barbaars.

    13 juli :  Vertoeven bij de veroveraars

    De dag goed begonnen. Zon. Een gezellig ontbijt in open lucht. Rustig in vakantiemodus.
    En toch als eersten bij het Roman Army museum. Pil 10 u. Een 3D introductie. One flew over the roman wall. Wij zagen onze wandeling langs de muur van gisteren. Mooi educatief museum. En weer leerden wij op deze reis : de Romeinen gebruikten manschappen uit alle regionen ( en het rijk van Rome was indrukwekkend) maar ze lieten wel hun eigen goden vereren en hun gewoonten beleven. Zo ontstond er een multiculturele samenleving of tenminste toch in de forten. De Engelsen werden ook op missie!!! gezonden naar het vasteland. Werden zo de contestanten monddood gemaakt? 
    Wij weten nu dat Hadrianus de muur heeft laten bouwen om zijn rijk af te schermen. De vroegere keizers wilden almaar uitbreiden. Hij wou verdedigen en zo werd een stuk Schotland terug aan de barbaren(!) over gelaten. Hadrianus zat ook met zijn hoofd bij een mooie man voor wie hij in Egypte een heuse stad liet bouwen om hem te herdenken nadat hij gesneuveld was. Heeft Margritte Yourcenar dit ook onthuld? 
    Hoe de verschillende legeronderdelen in elkaar pasten hebben wij  niet opgeslagen maar het was een geraffineerd systeem. De uitrusting van al dat militair gedoe zal dan ook wel indrukwekkend geweest zijn. Ons beviel wel de duiding  en de nuancering van wie nu wel of niet barbaars was.
    En wij daarna op weg naar de archeologische site Vindolanda. De vrijwilligers waren nog naarstig alles secuur aan het uitgraven. Hoed af voor dit engagement. Het legerkwartier en het belendende dorp waren goed gedocumenteerd te zien. Wij lieten ons onderdompelen.
    En zo geschiedde dat wij veel langer dan voorzien ons weer door de Romeinen liet overrompelen.
    Schotland kondigde zich dan aan. De witblauwe vlag met het St. Andrewskruis fier op de grens met Engeland. 
    Een machtig en prachtig  landschap. Weids glooiend en kronkelend. Jedburgh toont statig haar klooster. Onder de indruk valt Frieda op haar knieën. Ook haar hand bezeerd. 
    Tijd om af te haken. De camping in Jedburgh geeft rust ... En de eerste Schotse regen. 
    Wij redden het wel.

    14 juli : Wandelen en Dan Brown

    Wij rijden naar Kelso bij the tweed river. Aangeraden door Walter Scott.
    Het valt ons wat tegen. De abdijruïne doet ons in de geschiedenis duiken. Grensgevallen zijn het hier en ook de kerkelijke macht wilde zijn macht machtig laten zien. 
    Melrose ( place) toont zijn abdij nog statiger, meer bewaard met andere woorden. 
    Wij zijn gecharmeerd door there is no better place than Melrose place.
    De stapschoenen worden boven gehaald. Wij beklimmen de Eildon heuvels. Mooie vergezichten over de ruime vlakte aan weerszijde. Ruim drie uur in het getouw. Een lekker ijsje als beloning.

    Wij beslissen om naar de camping bij Edingburgh te rijden.  
    ADe Rosslyn-kapel onderweg mogen wij niet missen. Het verbaast ons nu niet dat Dan Brown hier de Da Vinci code zijn beslag liet krijgen.
    Wij hebben een super enthousiaste gids die ons meeneemt  in de diepe en mytische geschiedenis van deze Kapel. Wij zoeken naar de : duivel en minnaars, dans des doods, de pilaar van de Metselaar en de veel mooier pilaar van de leerling ( hij werd wel eigenhandig gedood door de meester Metselaar, deze moet voor zijn straf nu altijd als beeld vanuit een hoek in de kapel toezien op de mooie pilaar, de leerling hangt afgebeeld in de andere hoek en beetje verder lateraal hangt de bedroefde moeder) , een engel met een doedelzak, een op zijn kop hangende gevallen engel die met touwen samengebonden is ( een teken van de vrijmetselarij), de zeven daden van barmhartigheid  en uiteraard de zeven doodzonden( merkwaardig  de hebzucht en de liefdadigheid zijn verwisseld en dus in de verkeerde latei - is er een interpretatie te vinden?, planten van India , Noord Afrika , en de Groene Man - de ranken uit zijn mond illustreren groei en vruchtbaarheid ( ook vroeger wisten ze dat al).
    Verhalen en verhalen zijn te vertellen. En wij in vervoering.
    Frieda leidt ons via haar gesproken Google maps gps blindelings naar de  camping in een wirwar van autostrade- krinkelende lussen.
    Wij kraken nog een flesje op zoveel schoonheid.

    15 juli: Edinburgh, de bruingrijze

    De bus brengt ons naar het centrum. Druilerig is het. Het symbool van de stad? 
    Walter Scott troont in Princessstreet. De prins in Princessstreet. Voor de Schotten is Walter de opperste Scot.
    Wij verliezen ons weer in de Scottisch National Gallery. Wij leren Mac Taggart kennen in relatie met Constable. Wij rangschikken hem bij Emiel Claus en de zijnen. Het platte land maar dan met bergen op de achtergrond. Alle grote namen van de schilderkunst hangen hier.  De grote Italiaanse en Vlaamse meesters. 
    Wij zien minder bekend- geziene werken van Monet, Degas, Gauguin, Corot, Seurat, Rodin en  Paul Cezanne ( de meester die  aan alle grote fauvisten en vervolgers de nieuwe schilderkunst openbaarde). 
    Kortom, een genot.
    Wij steken trapsgewijs over naar de Oude Stad. Smalle doorsteekjes. De Royal Mile slorpt de toeristenmassa op. En Venetië , Amsterdam... verstikken onder toeristen. Hier dus ook. Toeristische doedelzakblazers en andere verkleedde (internationale) rare figuren versieren het straatbeeld. Wij vluchtten in de Kathedraal. Is het wel een Kathedraal?
    De verschillende geloofsovertuigingen brengen ons in verwarring. Katholiek? Protestants? English? Scottish?
    Wij zoeken een gegidst restaurant in de buurt, maar vallen bij toeval in de kelder van Maxies. Een aangename verzorgde plaats waar wij bij kaarslicht Fish en Chips eten. Het smaakt ons. Wij stellen vast dat het bier vrij duur is in Schotland.
    Wij besluiten om een free-gids ons te laten rondleiden in de stad. Wij zijn blijkbaar niet alleen. Verschillende groepen worden samengesteld.
    De gids neemt ons mee in de oude stad. Laat zaken zien die wij vooraf in de gidsen gelezen hebben en wijst ons op verrassende zaken. De zeventiende eeuw was de gouden eeuw voor de Edinburghers. Wereldburgers waren het. Het Athene van het Noorden. De  (kor- dor- ion?)Zuilen zijn goed vertegenwoordigd. Hume e.a. Zorgden voor het middelpunt van de wereld.
    De smalle middeleeuwse stinkende  straatjes met hun vuil afval en shit op straat. Hoewel ze maar op bepaalde momenten bij een signaal hun vuilnis mochten naar beneden kieperen. De welstellenden  woonden op de eerste verdieping en droegen schoenen met  hoge hakken om de shit te vermijden. 
    Anekdotes volgden elkaar op. Van de hond Bobby op het kerkhof; van de opknopingen en de laatst druppel; van het vierendelen; van de stone of destiny; van het dominante castle. 
    Wij drinken een heerlijke koffie en taartje toe.
    Wij sluiten af op de Calton heuvel.  Nelson monument van Trafalgar, een Atheens halfbakken pantheon ter ere van de slachtoffers van Napoleon, een observatorium...... En wij maar de stad en de zee observeren. Magnifieke kiekjes. De stad aan onze voeten. En wij herkennen al vele landmarks.
    Tevreden in de bus naar de camping.

    15/ 16juli: De trots van Schotland.

    De bus rijdt vlak voor onze neus weg. 22 minuten wachten; het is zondag.
    Wij begeven ons naar hét castle. Niet moeilijk. De vele toeristen maar volgen omhoog op de Royal Mile. Een aanschuifslang is nog niet extreem lang. Het is nog vroeg. Een gratis gidsbeurt. De gids is op dreef en geeft ons een gedegen historisch beeld van het kasteel. De kroonjuwelen en the stone of destiny. Het behoort toe aan de Schotten. Een nationalistische trots. Aandoenlijk is ook het memoriaal voor de eerste Wereldoorlog. Er zijn meer Schotten gesneuveld dan Belgen. En gans de de grenslijn van de eerste Wereldoorlog op een rijtje ieper, Arras , de Marne .... Onze  eerdere fietsroute van dit jaar wordt ook hier geïllustreerd.
    De uitzichtpunten van zo'n zijn van strategisch topniveau. Het fort is aan drie zijden oninneembaar door de hoge flanken. Een gletsjer heeft geduwd en geduwd, maar heeft de vulkaan vol met lava niet kunnen wegduwen; rondom de vulkaan zoveel te beter. Het kasteel staat dus op een vulkaan. En een vulkaan geeft veel vuurwerk....de burcht vertelt veel over oorlogen.
    En op zo'n toplocaties zag je oneindig ver over alle windstreken. Wij genieten nu ook van die weidsheid.
    Onze lichamelijke honger stillen wij in The Mussel Inn met een goeie portie mussels klaargemaakt met Spinach en Garlic. Heerlijk. En wij zitten nu in de nieuwe stad. Rechthoekig patroon van straten. Georgiaanse bouwstijl. Londens/Dublins. Strak mooi.
    De nationale galerij van moderne kunst in twee gebouwen, gelegen in en uitgestrekt park, wakkert onze liefde voor de schilderkunst aan. Wij herkennen bekende en minder bekende kunstenaars. Ontdekken nieuwe namen. Marini zullen wij onthouden. De surrealisten ( wij zagen hét heerschap van deze stroming net voor ons vertrek in Knokke) fauvisten, Kirchner, Nolde,.....
    De binnentuin is de ideale aangename plaats om the afternoon thee en koffie te savoueren met muffin en ander gebak. Leve de vakantie.

    Wij sluiten af met een  fikse wandeling door de nieuwe stad  én de oude stad. De Royal Mile lijkt wel twee mijl te zijn.  De closes geven ons een beeld van hoe de binnenplaatsen met hoge bemuring (en appartementen) en soms open ruimten moeten geweest zijn.

    Maar die twee mijl toch de moeite waard : het architectonisch zeer geslaagde parlement van Mirallas is van topniveau. Gedurfd modern. Een nieuwe landmark voor Edinburgh. En dit in relatie tot  een oerklasseiek kasteel van de Queen aan de overkant van de straat. Oud en jong samen. Kan het mooier.
    Dus keren weer voldaan naar de camping.


    17/18/19/20/21 juli :  Laesyday's?

    Pitlochry op weg naar de Highlands. Wij verlaten gemakkelijk Edinburgh via autosnelwegen tot Perth en dan slingeren wij langs smallere wegen. Wij houden het toeristisch  rustig in Pitlorchy. De zalmtrap is wel een ingenieus verdiepingensysteem met onderwaterbuizen om de zalm naar het hoger gelegen meer te laten zwemmen en daar te paaien. De kleine visjes gaan na twee jaar terug naar zee om dan steeds naar dezelfde plaats terug te keren. De zalmtrap is er gekomen omdat men een waterkrachtcentrale heeft gebouwd om de omgeving te voorzien in elektriciteit. Dat gebeurde pas in 1947. Het educatief centrum laat ons weer bijleren.
    Het zonnetje schijnt dapper. Een ijsje is dan een opknapper. Wij, Toeristen dus.
    ' s anderdaags ons opgemaakt voor een lange wandeling. Maar hoewel het mooi weer is laten wij ons verleiden om de kleinste whisky stokerij van Schotland te bezoeken, gewoon omdat die op onze weg ligt. De gids-toneelspeler sleept ons mee in zijn schouwspel van het het gouden hemelwater. Alles is hier natuurlijk en ecologisch. Het water van de bron,; het graan van het veld; de koeling van het  sprankelend riviertje; de eikenvaten van de inlandse bomen. Het proces wordt ons uit de doeken ontvouwt: dit is de enige ware Single Malt Scotch Whisky. Grootvaders krijgen hier het dooprecht. Het is werkelijk een aandoenlijk kleine distillerie. De sneeuwwitte gebouwen romantiseren.
    De proeverij is engelachtig. Hoewel er wordt gezegd dat het jaarlijks verlies van 2% in het vat door de engelen wordt opgesoupeerd "Angel's share". Maar dit keer was het ons deel. Goddelijk was het. De flessen gaan in de rugzak en wij dus terug naar de camping. Overigens was het een mooie sportieve wandeling. Al anderen kwamen gasten met de auto.
    EDREDOUR DISTILLERY is the name.
    Het sprookje wordt nadien wel even doorprikt. EDREDOUR is in handen van de Pernod Ricard/ chivas brothers. Zo gaat dat met sprookjes.

    En verder :....Boodschappen, koken, lezen scrabbelen ....vakantie.

    Wij begeven ons naar Braemer. The Highlands in. Wij bezoeken Blair Castle nadat wij eerst het uitzichtpunt van the Queen hebben bewonderd. Het is bewolkt en kilig. Maar het zicht is prachtig over de lochs. Het gootste meer is de thummel loch. Wij snoepen van een lekkere thee en koffie met scone en gebak. Vakantie nietwaar.
    Wij aarzelen om Blair Castle binnen te gaan. Blair heeft toch de oorlog in Irak met alle desastreuste gevolgen vandien, mogelijk gemaakt.
    Maar het ging om een andere familie. De ommuurde  Herculestuin is een juweeltje. Bloemenpracht in prieeltjes, fruitbomen in de boomgaard, een waterpartij, waar vroeger geschaatst, gecurlingd, gesleed werd. Noblesse, oblige. Hercules( replica uit Rome) ziet vanuit het hoogste punt dat het mooi is. Het kasteel met niet te tellen zalen is spierwit. Snowwhite.
    Je kent het : wapens, degens, zwaarden,kromzwaarden, slaapkamers, ontvangstkamers, salons, badkamers, eetkamers, sieraden, balzaal..... Alles om de notabelen te plezieren. Zo hebben wij nu ook nog plezier. Hoewel trop is trop, het laatste opschriftje lees je allang niet meer.
    Door de kleine wegjes naar Braemar. Door woeste verlaten hoogten.
    "Rain" maakt het mistroostiger. Je zou er whisky  van beginnen drinken.
    Wij komen juist op tijd aan om nog een goede staanplaats voor twee nachten te hebben.
    Koken, scrabbelen, slapen.

    Wij verkennen het dorp. Het druppelt, het regent, het waait, het gaat over, het druppelt......wij kruipen in ons "huisje" en lezen. Genieten van de zoete kaneel, rozijn en croissantkoek. Vakantie nietwaar.
    De namiddag brengt raad. Wij maken een fikse wandeling en proeven even het Schotse gevoel . Mooie wandeling, mooie vergezichten, mooi zicht op het plaatselijk Castle. Weer door volunteers gerund.

    En weer koken, lezen, scrabbelen....en het moet gezegd M wint veel meer dan P. Hoewel dezelfde letterwaarde. Uiteraard slapen.

    En dan gaan wij het echte Whisky avontuur aan. Maar eerst worden wij verrast door het adembenemend landschap. Het begint daar waar wij de weg verlaten bij het hoog majesteitelijk en koninklijk paleis Balmoral ( de koningin viert haar vakantie in augustus en omdat ze er niet is bezoeken wij het niet - neen je kan alleen maar de tuinen en 1 zaal bezoeken- wij waren meer gewoon bij Blair, haar prime minister). Hopelijk verlaat de Queen ook de weg om zich in een onmetelijk berglandschap te laten wegzinken. Giacomi Leopardi  dichtte in "de oneindigheid "

    Steeds was mij deze eenzame heuvel lief
    En deze heg, die aan zoveel zijden
    De verre horizon aan 't oog onttrekt.
    Telkens als ik hier zit, stel ik me erachter
    Onmetelijke ruimten voor, en stilten
    Die 't menselijk begrip te boven gaan,
    En peilloos diepe rust;.......
    ...... Ik denk aan de eeuwigheid,
    Aan de afgestorven jaren......
    .......En zo verdrinkt mijn geest in eindeloze diepten,
    En zoet is 't mij in dze zee te zinken.

    De gletsjers hebben de hoge toppen afgesleten en er Is geen begroeiing, schraal daarboven; op de hellingen paarse vlakten van heidebloemetjes. Und sie heist Erika.
    De weg is smal en er worden speciale verbredingen gemaakt om mekaar te kunnen passeren. Soms duikelt de weg naar beneden en klimt dan weer fors tot 20%. ( tour de France maar een klein wiskietje daartegen)
    Dan slaat hij blind naar links of rechts. Oppassen en genieten, het kan.
    Dit is net Schotland naar ons hart. Het heeft ons verleid.
    Kilometers en kilometers in de oneindigheid ..... Maar de werkelijkheid houdt ons bij de les. Wij komen in de  scherpe smalle vallei van het hert. En is dat nu niet de naam van de whiskydistillerie die we willen bezoeken. Glenfiddich is "hertensmallevallei". De juiste maat van museum; geen overdaad waar je moe van wordt. Glenfiddich is nog in de handen van een schotse familie en dit sinds 1887. Dus nog autonoom. En de familie heeft er werk van gemaakt. Alles pico bello. Ook met water van de rivierbron, het beste graan, de traditionele manier van prepareren en bottelen. De beste Singel Malt Scottish Whiskey. Deze lijkt wel honderd keer groter dan de EDREDOUR. Maar de "tasting" is even aangenaam in de mond en het hart. 
    De juf die ons rondleidde was even vol van het product; deed het met vuur en correct. Ook zij trok ons mee in haar verhaal. En een mens is dan gauw verleid. Hemelwater. Twee flessen, goed voor elke gelegenheid nietwaar.  Glenfiddich is 1 van de 7 distillerieën van het stadje Dufftown. Hun leus: Rome was built in seven hills, Dufftown stands on seven stills ( distilleries). Zo duff is the town toch niet en te hopen dat stands ook standvastig is met al die single malt.

    Wij rijden door kleine wegen naar de zee. De Noordzee. Kingston ons eerste gedacht, valt wat tegen, hoewel de zee  blinkt in de zon. De plek lijkt nogal doods. Wij volgen de kustlijn langs kleinen wegen en de zee glimt en blikkert af en toe. 
    In Burghead, een tip in de Noordzee, proberen wij de zee te grijpen. Wij dalen af naar een open plek aan de westkant. Prachtig zicht. Er staan nog twee campers; de mensen weten ook niet of hier overnachting wel mag.
    Een Burgheader weer het ook niet en leidt naar de oostkant van de baai, waar het wel mag en het wat dichter bij de huizen is. Veiliger. Zicht prachtig als wij even uit onze auto komen. Wij eten fish and chips, een paar mensen hadden ons verlekkerd (niets ontsnapt aan onze aandacht en goesting ) wij maken een kleine strandwandeling. Goudenstralen van de westelijke zon schitteren in zee, blauw als de mediteraneè.


    22 juli :  De dag van mysteries.

    Wij kamperen vrij en slapen goed. Weinig morgenlawaai. Wij zien vanuit onze "van" een drietal visserssloepen in het haventje,vijfhonderd meter verderop, binnen varen. Een morgenwandelingetje tot bij de kotters. De langoustines vulden de manden. Af en toe klepperde er nog eentje met zijn scharen. Een babbel met de fishersmen; een heel goed seizoen maar vandaag de slechtste vangst. Maar niet klagen. En voetbal. Neen niet voor Dundee of the Glasgowrangers maar wel voor Abberdeen en Celtic Glasgow. Yeh,yeh gheant, Bruges, but supersuper Anderlecht.
    Wij leren dat de Picten hier hun land hadden en kastelen bouwden en weer het onderspit moesten delven en zo opgingen in Alba; Schotland zeggen wij nu.
    Naar het schijnt zou men hier dolfijnen en walvissen kunnen spotten. Onze gidsboeken bevestigen dit. Het meer van Lochness is niet ver meer af.
    Goedgemutst verlaten wij Burghead. In Forres bewonderen wij een immens Pictisch monument. Een zuil van zes meter hoog, 1,5 breed en 30 cm dik. Meer dan duizend jaar oud. De Sueno's Stone. Er staan krijgsmannen op afgebeeld, een kruis aan de achterzijde, mannen op de zijkanten. Men kent de betekenis niet. Is dit een oorlogsmemoriaal? Memoriaal van de nederlaag. Er zijn nog zuilen gevonden, even mysterieus.
    Aan de andere kant van het dorp. Onze laatste distillerie: de Benromach.
    Wij degusteren: ongelofelijk lekker. Eentje van 10 jaar en eentje van 61 graden. Straffe smaak; hikken van strafheid. Maar de volle smaak van alle fruit en een beetje smoked, blijvend in de volle mond. Met een drup water ontluikt nog meer geur en zachter in de mond. Bijzonder maar echt bijzonder lekker. Wij kopen een verjaardagcadeau.
    Om thuis te proberen : 
    maal een grote hoeveelheid gerst; vermeng het in een grote kuip heet water; zeef; je krijgt een zoet geurende vloeistof; de rest noemt men wort (en daar kan je huisdieren mee voederen); maar doe het eerst met de gist in een gistkuip; laat goed gisten; doe de vloeistof  in een koperen distilleervat; verhit het bvb met gas; koel het via een buizensysteem met koud water; de damp condenseert. Doe dit 2x. Vang het vocht op in een bokaal. Vermeng met water en/of wat kruiden; doe het in een eiken tonnetje en wacht tien jaar. Oud, grijs en wijs mag men dan met mate degusteren.

    Met volle smaak in de mond kronkelen wij op en neer. Cawdor castle blijft voor ons verborgen achter het lover en het gebladerte van de bomen. Shakespeare had het castle ook niet gezien, maar in zijn fantasie laat hij Macbeth Duncan doden. Grote schrijvers hoeven niet historisch accuraat te zijn.
    Wij halen hoogte en mooie uit- en vergezichten zijn ons deel. Wij pick-nicken met een brede malse vallei onder onze voeten.
    Clava Cairn laat weer een mysterie zien. Grafheuvels van stenen met daarond in een cirkel zeer grote opstaande stenen. Aan de voet van de grafheuvel rondom opstaande grote stenen. Maar men blijft onwetend hoeveel mensen er begraven werden. Vermoedelijk maar voor weinig mensen; misschien maar èèn persoon. Mysteries van meer dan 3000 jaar of meer geleden laten zich niet ontrafelen. Geen geschriften, geen documenten. Wij vergelijken Zweedse grafheuvels, wijzen naar Carnac in Bretagne.

    Inverness ligt romantisch mooi beneden aan de zee  en de  Nessrivier.
    Wij cirkelen naar beneden en raken gemakkelijk door het drukke stadje.
    Lijkt wel de moeite maar wij geraken niet gemakkelijk de auto kwijt en hebben snel de juiste oever van de Ness gevonden. Op weg dan maar naar het Loch. En een paar mijl verder is er een panorama-punt. Stop. Wij kunnen afdalen tot het meer. Dit is het meer van Lochness. Wij roepen op Nessie. Maar hij/zij/het komt niet te voorschijn. Een onverlaat duikt zelfs in het ijskoude meer. Ook hij vindt niets. Het meer is zo diep dat men zelfs nog niet alle uithoeken en diepten heeft kunnen doorgronden(?) doorzeeën, -zien. Men sluit niet uit dat een dino-achtige zich in die diepsten bevindt. Wij zullen ons moeten informeren.
    Maar voor vandaag is het genoeg. Wij nestelen ons in een recente camping aan het loch Ness in Drumnadrochit.
    En wij nippen van het Hemelwater. Kleine teugjes om de avond lang te laten duren.

    23 juli : The sky heeft geen limiet.

    Wolken, mistige mist, een beetje "wet". Wij zijn vroeg op pad. Het Lochness in mistige mysterieuze nevelen gehuld. Wij roepen nogmaals op Nessie. Helaas. Is het een zwemmend hert i.pv. een vliegend hert? Is het een schele otter? Is het een een gevleugelde aalscholver op een drijvende boomstam? Nessie en haar/ zijn verhalen. Het zacht geklost dat opstijgt uit de mist...wat is dat? Fantasie, verhalen. Het trekt af en toe open; wij herhalen ons zelf: dit is een prachtig meer. Omgeven door prachtige beboste bergen.
    Urquhart een fort in het meer. Het idee is : onineembaar. Wij zijn niet alleen om een fotootje te nemen. Urquhart is ook de familie waar wij onze laatste Whiskey hebben gekocht(met als handelsnaamfirma : Benromach ) Traditie en geslacht in ere gehouden.
    De wauw's blijven uit onze verbaasde mond komen.
    Wij slaan af richting "Isle of Sky".
    Een tweede fotogeniek en dus bustoeristisch kasteel is : Eilean Donan Castle. Een iconisch beeld : het oude fort als panorama in het nu blauwig meer afgezoomd door bergen. En je kan het van alle kanten bekijken, het blijft te be- verwonderen.
    Iedereen zal wel een gevoel hebben : dit heb ik wel eens op tv gezien of op zijn minst toch gedroomd hebben. Tik even op Google.
    Even verder over de hooggespannen brug bereiken wij de hemel/sky.
    Wij slaan direct naar links af en komen op einde van een kleine visserhaven recht op het meer met ons gezicht naar het Eilean Castle. Wij zien het niet meer liggen maar het meer en de bergen zijn even betoverend. Tijd voor een aangename Pick-nick.
    Wij besluiten om zoveel mogelijk naar het einde van het eiland te rijden. Kwestie om zo hoog mogelijk in de hemel terecht te komen. En inderdaad de meren, de bergen zijn niet te beschrijven. Dit is niet aards meer.
    Wij stoppen in het nijvere en aangename stadje Portree om wat boodschappen in te slaan. Het eiland is dun bevolkt en wij weten niet waar er nog proviand kan gevonden worden.
    Tussenstops zijn er om foto's te nemen. Wij maken een verrassende lange wandeling naar de Old Man of the Storr. Op de berg the Storr staat een afzonderlijke rots van wel vijftig meter. Een rots als een monument. Dit is kunst. En omdat wij nog geen oude man en vrouw zijn lopen wij gezwind de hoge berg op. Maar waar staat nu die Old Man. Wij zien wel bergen en puntrotsen. Maar die man stond toch los van de berg. Het is een Trompe de l' œil. De Man plakt volgens ons zicht aan de berg. Wij klimmen hoger en hoger en zien nu dat de Man met zijn vijftig meter fier alleen rechtop staat wel vijftig meter gescheiden van de berg.
    Wij stoppen  verder nog even om kliffen te bewonderen.
    Een camping komt een beetje verder op onze weg en de vriendelijke campinguitbater geeft ons een voorsmaakje van de aangename avond. Meloen met Schotse ham als voorgerecht, spaghetti op gemakkelijke wijze, en citroentaartje als nagerecht. Een passend roodwijntje 
    Shiraz/Grenache/Viognier. Koffie en thee aan toe.  Zeiden wij niet dat deze Sky geen limiet had? 

    24 juli : Hemelse taferelen

    Wij sliepen in Staffin. Na weer een heerlijk ontbijt op stap naar de baai van Staffin. Over een bergpad  bereiken wij na een halfuurtje de schelpbaai. Wij dalen af langs een rotsig maar aangelegd pad. Wij ontwaren ruïneresten(?). Een kasteel fantaseren wij.  In de baai is een kleine aanlegsteiger voor vissersboten aangelegd. Een Europees project om de ontvolking van het eiland tegen te gaan en de vissers een vangnet te geven. Wij lezen op een infobord dat hier vroeger/vroeger een " warenhuis" was gebouwd. Opslagruimte voor wat de boten hier aanvoerden voor het eiland. Onze waarneming is nog intact, onze fantasie ook blijkbaar. De realiteit is anders. Geen kasteel, een warenhuis.
    De kliffen zijn hier ook goed te zien. Vulkanisch gebied was het hier. Wij rijden even terug naar de "Kilt Rock". Heb je hem? een klif als een Schotse rok. Kilt Rock dus en de vergelijking is realiteitsgetrouw. Loodrecht geplooid rijzen deze kliffen uit de zee. Een hoge waterval maakt dit plaatje   Hemels. In de verte ontwaren wij bergen , die telkens weer anders verschijnen door het veranderde licht. Afgetekend, flou,wazig, melkkleurig....
    In de valleien zijn de witte huisjes als teerlingen geworpen. Idyllisch.
    Was (is) het leven voor de eilandbewoners idyllisch? Ver van, denken wij. En zijn ze nu opgezet met toeristen en hun spending gedrag. Is het nog hun homeland? 
    Wij nemen de kleine wegen, single track roads. Het is aandachtig chaufferen geblazen en op tijd aan de kant van de weg Passing place.
    Het dankbaar handgebaar illustreet de solidariteit tussen bestuurders.
    De schittering in de zee, de rimpeling, de golvende bergen, de kronkelde wegen, de statige kliffen aan de zee en binnenlands, wij hebben geen woorden meer. Wauw, wauw,wauw..... Wij durfen te overdrijven. Weer een pick-nick met panoramisch zicht op de zee en de massieve bergen.
    En weer doen wij een ontdekking: Dun Beag. Duns en Broch. Broch was een soortement appartementsgebouw van vijf verdiepingen met daarond een draaiende gang die toegang verschafte tot elke verdieping. Een rechte toren van Pisa m.a.w. Maar dan van 3000 jaar geleden. Daarond staan duns een soort wachthuis waaruit men alles kon gade slaan en voor een snelle communicatie kon zorgen. De zee ligt bergafwaarts dichtbij.
    De grillige maar formidabele Cullin Hills maken deze omgeving betoverend.
    Wij willen kamperen in de Cullin Hills. Maar eerst toch even halt houden bij de enige distillerie op het eiland. Talisker. Wij geloven onze ogen niet: een toeristenval. Toch proeven. Een smokie en een normal. Hemelwater is het. Dus om alle mooie herinneringen aan dit hemels eiland te vieren, kopen wij toch maar een fles. Wanneer en hoe wij die gaan opdrinken mogen de goden in de hemel weten.
    Wij slaan af naar de Glenbrittle pas op weg naar het einde van de wereld Loch Brittle.  In deze bergen voelen echte wandelaars en ware klimmers zich thuis. En wIj dachten zo Single track road naar het einde van de wereld zal wel verlaten zijn.....maar iedereen is van de wereld en de wereld is van iedereen  nietwaar  en wij zingen mee met The Lau zaliger gedachtenis. En er is inderdaad veel volk op deze wereld... In die mate zelfs dat de single road geblokkeerd geraakt, file naar het einde van de wereld. Vele auto's staan geparkeerd op de road terwijl het niet mag en dan al dat af en toekomend verkeer. Een paar gelegenheidspolitiemannen regelen dan maar de doorgang zonder dat er herrie moet van komen. Solidariteit helpt.
    Er zijn dus nog veel wandelaars maar ze laten de auto verkeerd achter.
    De Hills zijn indrukwekkend. De weg leidt ons naar de camping bij het Loch/meer/zee. Dit is het einde. Dit stukje wordt getikt met voor ons jawel de blauwige rimpeling van de zee, een groenen aflopende berg aan onze linkerkant, een groen hoge berglandtong aan de rechterkant en voor ons  in de verte een witte sluierglans  over een langgerekte lage bergketen en aan de linkerkant nog hogere zwartafgetekende  bergen. Dit alles voor onze blik zonder enig obstakel of beletsel.Werkelijk het einde.

    Straks nog een beetje hemelwater drinken als de avond valt.



    25 juli : Dit is het einde .......en dat doet de deur niet dicht.

    Kampeerders maakten (vreugde) vuren op het strand van de baai voor ons. Gegarandeerd nachtlawaai. Inderdaad, eenmaal terug wakker geschoten en 1x midden in het putteke van de nacht opgeschrikt. Voor de rest was het stille rust zoals dit alleen in de hemel kan zijn. 
    Croissantjes smaken ook in Schotland als ontbijt, zeker nu de zon de laatste dagen Frans schijnt.
    Wij gaan de Cullin Hills bedwingen. Wij zijn vroeg en vinden nog net een plaatsje op de parking waar de tocht begint. Aan deze parking was de vorige dag de opstopping, de onetrackroadfile.
    15-08-2017 om 14:23 geschreven door Schotland reis juli augustus 2017  
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)

    Archief per week
  • 14/08-20/08 2017

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs