Ik ben jolien
Ik ben een vrouw en woon in () en mijn beroep is student.
Ik ben geboren op 13/05/1992 en ben nu dus 32 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: muziek beluisteren.
De Australian Open zit erop voor Kim Clijsters. Ze botste in de halve finale op een sterke Maria Sharapova. Na de wedstrijd kreeg ze van de supporters in de Rod Laver Arena een staande ovatie. Kim had het duidelijk moeilijk met haar afscheid in Melbourne.
"Ik ga jullie heel hard missen, het is altijd een plezier geweest om naar hier te komen", zei 'Aussie Kim'. "Het is altijd leuk geweest en het spijt me dat ik niet beter speelde vandaag, maar Maria was heel sterk. Ik moest vandaag mijn meerdere erkennen in Sharapova. Ik kom zeker nog terug naar hier, misschien wel met de kinderen...", voegde ze eraan toe.
Toen het boegeroep richting lijnrechters uitgestorven was, was het tijd om Kim Clijsters op gepaste wijze te huldigen. Wat volgde, was een minutenlange ovatie. De Limburgse, sportief als altijd, begon met haar tegenstandster in de bloemetjes te zetten. "Ik ben blij voor jou, Amélie, want er is geen betere kampioene dan jij. Ik bewonder je als speelster, maar ook als persoon buiten de tenniscourts. Je brengt heel wat sfeer in het circuit. Geniet alleszins van je racket, en nog veel succes in je verdere carrière."
"Gejoel brak ritme" Over het tumultueuze einde had ze het volgende te zeggen. "Ik was bijna zeker dat die 'ace' van Amélie out was, maar dat is tennis. Ik ga er zeker niet over klagen. Het gejoel van het publiek brak een beetje het ritme, maar het bracht ook leven in de brouwerij. Ach, ik heb me gewoon op het volgende punt gefocust. Het had nog alle kanten kunnen opgaan."
"Bedankt voor de kaartjes, fans" Daarna zette de Breese ook toernoeidirecteur Bob Verbeeck in de bloemetjes. "Bedankt Bob, jij hebt het tennis in België mee op de kaart gezet. De meest fantastische matchen beleefde ik hier, bedankt voor je vriendschap!" Een tot tranen toe bewogen Clijsters raakte nu nog amper uit haar woorden. "Bedankt fans om er te zijn in zowel goede als slechte tijden. De kaarten en bloemen die ik kreeg tijdens mijn blessures hebben me er telkens bovenop geholpen, daar kan geen enkele titel aan tippen."
"Bedankt papa" Tenslotte mocht ook de familie en vriend Brian Lynch natuurlijk niet ontbreken. "Bedankt papa, om me van jongsaf aan bij te staan", huilde ze. "Ik vind het altijd heel fijn als je erbij bent", richtte ze zich tot zus Elke, die opnieuw vergezeld werd door Anderlecht-verdediger Jelle Van Damme. "En Brian is een geweldige kerel, ik kijk uit naar ons huwelijk", sloot ze op een zeer positieve noot af. (hln)
Kim Clijsters heeft bevestigd dat ze waarschijnlijk niet deelneemt aan Roland Garros, om zich volledig te kunnen concentreren op Wimbledon. Dat deed ze na de verloren finale tegen de Franse Amélie Mauresmo op het WTA-tennistoernooi in Antwerpen. "Ik zal waarschijnlijk niet deelnemen aan Roland Garros", zei de afscheidnemende tennisster. "Het gravelseizoen is lang en zwaar. In mijn laatste jaar op het circuit wil ik me vooral concentreren op Wimbledon. Om optimaal aan het Londense toernooi te kunnen beginnen moet ik de nodige rust krijgen", legde de nummer vier van de wereld uit.
De voormalige finaliste op Roland Garros wordt 24 in juni. In 1999 debuteerde ze op het profcircuit, als 16-jarige. De Limburgse speelt in 2007 haar laatste seizoen, in Antwerpen tenniste ze haar laatste wedstrijden op Belgische bodem.
"Het was een zeer emotionele dag. Ik ben op mijn waarde geklopt, Amélie was zeer sterk vandaag. We speelden een wedstrijd op zeer hoog niveau. Dat zal me de rest van het seizoen van pas komen, aldus nog Clijsters.
Tennisster Kim Clijsters treedt op 14 juli in het huwelijk met haar vriend, de Amerikaanse basketspeler Brian Lynch. "Ik neem nu een weekje rust: zowel fysiek, maar ook emotioneel moet ik nog even op adem komen. Dan begin ik opnieuw met hardcourttraining met het oog op het toernooi van Miami. Daarna focus ik me vooral op Eastbourne en Wimbledon. En net na Wimbledon, op 14 juli, trouwen we. Dus daar gaat de volgende weken ook mijn aandacht naartoe", meldt Clijsters.
Proximus Diamond Games Kim Clijsters en Brian Lynch, die uitkomt voor eersteklasser Bree, zijn verloofd sinds april 2006. Daarvoor was de Limburgse ook al verloofd met de Australische tennisser Lleyton Hewitt, maar die relatie sprong af eind 2004. Clijsters blikt ook terug op de Proximus Diamond Games, haar afscheidstoernooi in België waarvan ze vorige zondag de finale verloor van Amélie Mauresmo. "Jullie hebben me vorige week en zeker zondag zo ontzettend veel gegeven dat ik er nog niet goed van ben. Het was een superspeciale week, met een onvergetelijk einde! Ik ben nog aan het bekomen van de emoties in Antwerpen."
Onvergetelijk "Wat die zondag in het Sportpaleis hing is iets wat ik nooit eerder ervaren heb. Dit was méér dan het winnen van eender welk toernooi. En daar nog Koen en Kris met hun aangrijpende tekst bovenop, de massa volk en tal van bekenden die er per se wilden bij zijn,... Dit zal voor eeuwig op 1 staan als men naar mijn mooiste tennismoment vraagt. Sowieso was heel de week prachtig: al van voor de eerste match tot het moment waarop ik het Sportpaleis zondag verliet", klinkt het.
Toernooidirecteur Antwerpen Kim Clijsters stopt dit jaar zoals al langer geweten is met tennissen. Toch blijft ze ook na 2007 actief in de sport. Zo wordt ze onder andere toernooidirecteur van de Diamond Games. "Volgend jaar wil ik met veel plezier aan dit toernooi meewerken, door onder andere een aantal speelsters te overtuigen naar Antwerpen af te zakken, zodat de Proximus Diamond Games dezelfde topbezetting zullen hebben als de voorbije edities", aldus nog Clijsters. (belga)
De tenniselleboog is de beruchtste blessure die een tennisser kan oplopen, een peesontsteking met vervelende en soms zeer pijnlijke gevolgen. Zonder al te medisch op dit verschijnsel in te gaan, behandelen we een aantal onderwerpen om vast te stellen hoe dit probleem kan ontstaan en hoe een dergelijke situatie mogelijk kan worden voorkomen en/of kan worden verzacht.
De hoofdoorzaak van de tennisarm ligt veelal op het technische vlak. Een verkeerde techniek kan ontstaan door diverse oorzaken:
De speler beheerst de basistechniek niet. Door een verkeerde slagtechniek, kan de speler verkrampt gaan spelen met alle nare gevolgen van dien.
Een te grote grip. De speler moet extra knijpen om het racket tijdens de slagenwisselingen controleerbaar te hanteren. De geforceerde slagtechniek die hierbij ontstaat is funest voor het ontstaan van een tennisarm.
Te zachte of te zware (vochtige) tennisballen. Het langdurig of veelvuldig tennissen met te zware of te zachte ballen kan leiden tot geforceerd hard willen slaan om de bal meer vaart te geven.
Flexibiliteit racket. Een racket kan te flexibel of te stug zijn voor de speler. De flexibiliteit van een racket wordt bepaald door de materiaalsamenstelling of het (widebody) frameprofiel. De speler die een verkeerde keus maakt, te flexibel of te stug, gaat geforceerd of ingehouden slaan waardoor de techniek niet correct wordt toegepast. De flexibiliteit zal de mogelijke klacht alleen versneld doen verergeren, omdat de schokimpact (te stijf racket) of overmatige trillingen (te flexibel racket) een handje "meehelpen". Ook een te harde (schok) of te zachte bespanning (trillingen) kunnen een negatief steentje bijdragen. Hoe kunnen we de tennisarm voorkomen c.q. verzachten door trillingen en schokimpact te minimaliseren:
Oversized racket. Een oversized racket tordeerd minder dan rackets met kleinere racketbladen (midplus) indien ballen niet zuiver geraakt worden. Het is juist de torderende beweging die de meeste pijn veroorzaakt. (Denk aan schroeven draaien). Bovendien is de schokimpact bij oversized rackets kleiner.
Gebruik van snaren met een hogere elasticiteit. Deze snaren herstellen sneller na balimpact en veroorzaken minder trillingen hetgeen comfortabeler tennist als de speler armproblemen heeft. Met name dunnere snaren zijn elastischer dan dikkere snaren.
Minder hard bespannen geeft minder schokimpact. Echter een zachtere bespanning geeft meer trillingen. Volg het advies van uw tennisspecialist. (Aangezien schokimpact vaak zwaarder weegt wordt gekozen voor de lagere bespanhardheid. Echter niet te zacht. Wij adviseren 2-4 kg onder het bespanadvies van de fabrikant.)
Waar moet ik op letten als ik een racket ga kopen?
Natuurlijk is het uiterlijk van een racket een leuke eigenschap, maar niet het belangrijkste. Echter, de speeleigenschappen van een racket zijn het belangrijkst. De meeste Oversized, Midplus, Longbody en standaard lengte rackets zijn geschikt voor elk speltype. Bijna al deze rackets zijn licht van gewicht en "handleweight" of even-balanced". Dit houdt in dat het balanspunt dichter bij de grip van het racket ligt. Het racket voelt zo lichter aan. Wanneer een racket "topweight" is betekent dit dat het balanspunt dichter bij de top ligt. Prince spreekt hier van het honkbalknuppel effect en Wilson van het hamer effect. Het racket zal zwaarder aanvoelen. Tegenwoordig zijn vrijwel alle rackets stug tot zeer stug. Alleen de goedkopere modellen zullen wat flexibeler zijn in verband met de materiaalsamenstelling (aluminum glasfiber). Hoe stugger het frame hoe minder vervorming er optreedt op het moment van bal/racketimpact. Zo heeft men meer power en controle. De stugheid van een frame is afhankelijk van de vorm van het frame (profielbreedte) en de materiaalsamenstellling.
Ook het niveau van de speler is bij de aanschaf van een racket van belang. Vooral de techniek en slagkracht van een tennisser is bepalend voor de keuze van een racket. Over het algemeen prefereren tennissers met een mindere techniek en een mindere slagkracht een racket met veel power. Tennissers met een goede techniek en vaak een grote slagkracht zullen een racket prefereren dat licht en wendbaar aanvoelt. De toppers kiezen vaak voor een racket dat wat zwaarder is en daardoor meer controle heeft. Het racket moet allereerst prettig in de hand liggen. Dus ook de persoonlijke voorkeuren kunnen hier een belangrijke rol spelen.
Voor de grootte van de grip is een vuistregel die zegt dat de vingers niet tegen de muis van de hand mogen komen en ook niet groter zodat de nagelriem lijn niet meer in een rechte lijn doorloopt. Ongeveer een pink tussen de muis en de toppen van de vingers. Natuurlijk blijft dit een persoonlijke voorkeur, die voor iedereen anders is. Vroeger speelde men met een hele dikke grip, en tegenwoordig met een vrij dunne grip.
Het laatste, maar wel het voornaamste punt zijn de snaren. Bezuinig vooral niet op snaren, de snaren zijn namelijk de belangrijkste factor van het racket in verband met demping, rendement, gevoel, precisie en controle. Voorkom blessures en een tennisarm door je snaren minimaal 1 keer per jaar te laten vervangen, daar het rendement en de demping van de snaar sterk zijn afgenomen.
Tennis is een oude sport, die in de dertiende eeuw in Frankrijk ontstond. Bij tennis moet de bal een diameter hebben van minimaal 6,35 cm, maar mag niet groter zijn dan 6,67 cm, moet meer dan 56,7 gram wegen en minder dan 58,5 gram. De bal moet wit of geel van kleur zijn. We sneden er eentje open om te kijken wat er in zit.
Een tennisbal is gemaakt van rubber met een vilten buitenschil. Hij bestaat uit twee gelijke delen die in elkaar gelijmd zijn. Het principe is net zoals bij een basebal, waar de twee delen aan elkaar genaaid worden.
Het racket mag niet groter zijn dan 81,28 cm inbegrepen de handgreep, en mag niet breder zijn dan 31,75 cm. De besnaring moet vlak zijn en bestaan uit een patroon van gekruiste snaren, die verbonden zijn met een frame en om en om gevlochten zijn of aan elkaar bevestigd, waar zij elkaar kruisen. De bespanning varieert tussen 12 en 30 kg.
Het speelveld, dat 23,77 m lang en 8,23 m breed is, moet een rechthoek zijn. Dwars over het midden moet het worden gescheiden door een net, dat aan een koord (netkoord) of metalen kabel (netkabel) hangt. Dit moet een diameter van ten hoogste 0,8 cm hebben. De uiteinden dienen bevestigd te zijn aan de bovenkant van twee netpalen, die niet meer dan 15 cm in het vierkant of in diameter mogen zijn. De belangrijkste ondergronden zijn gravel, hardcourt, gras, tapijt en beton. De belangrijkste individuele toernooien zijn de Australian Open, Roland Garros, Wimbledon en de US Open.
Alvorens tot de koop van een tennisracket over te gaan is het belangrijk om eerst de nodige kennis te vergaren over de tennisrackets zelf. Hierbij moeten we echter niet alleen kijken naar de innovaties van nu maar ook naar de ontwikkelingen in de jaren voorheen. Vooral de jaren 70, 80 en 90 zijn van wezenlijk belang geweest voor de constructie van het racket van nu. Het materiaal waaruit een racket is vervaardigd heeft in de laatste 30 jaar vaak plaats moeten maken voor andere materialen. De verschillende soorten hout werden in de loop der jaren vervangen door o.a. aluminium, fiberglas, Liquid Crystal Polymeren, Boron, Kevlar, Grafiet, Titanium, carbon en zelfs Koper (!). Vaak in combinatie met één of meerdere andere materialen. De industrie heeft het mogelijk gemaakt om steeds weer nieuwe materialen te ontwikkelen. Vele soorten zijn zelfs eerst getest in de vliegtuigindustrie en ruimtevaart, alvorens in een tennisracket te worden verwerkt. Elk materiaal heeft bepaalde eigenschappen die je in het racket terugvindt. Zo is Titanium zeer stug maar erg prijzig. Aluminium is veel flexibeler maar wel voordelig.
Een overzicht van de eigenschappen van de meest gebruikte materialen:
Clijsters was niet veel van zeg na haar roemloze nederlaag tegen de Russin Safina in de 1/8 finale in Rome. "Ik heb mijn start gemist en ik verloor alle vertrouwen. Ik kwam niet in mijn spel. Ik had vandaag ook niet de macht om in de tweede set terug te vechten. Ik heb geprobeerd te spelen zoals de andere wedstrijden, maar het was een totale off-day voor mij vandaag."