Inhoud blog
  • Cargo Vie
  • Het Parfum - deel 1
  • Appreciatie voor W. Elsschot
  • Belgen bestaan wel
  • Vakantie
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Literatuurblog

    16-05-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Cargo Vie

     Ik heb net het boek 'Cargo Vie' van Pascal de Duve voor de tweede keer gelezen. Het is zowaar om stil van te worden.

    Het boek is een biografie waarin de Duve zijn laaste reis beschrijft. 26 dagen lang bevindt hij zich op een bananenboot om er in alle rust en kalmte na te denken over het korte leven dat hem nog te wachten staat. Elke dag zet hij een aantal korte aantekeningen, hersenkronkels op papier. Deze vormen allemaal samen het prachtige boek 'Cargo Vie'

    De Duve, die ooit nog prof was aan de Katholieke Universiteit Leuven, stierf op 16 april 1993 als slachtoffer van het HIV-virus.
    Nog steeds staat de wetenschap even machteloos tegen deze vreselijke ziekte.

    R.I.P

    16-05-2010 om 18:05 geschreven door Jolien Claes  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (7 Stemmen)
    13-05-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het Parfum - deel 1
    Enkele weken geleden kon ik 'Het Parfum' van Patrick Süskind voor een zeer schappelijke prijs op de kop tikken in Leuven. Ik had al veel positieve commentaar over het boek opgevangen en kon nauwelijks wachten om erin te beginnen lezen. Mijn verwachtingen lagen zeer hoog. Aangezien het zonnnetje scheen en het niet zo heel koud was, zocht ik een leuk plekje in het stadspark van Leuven en sloeg het boek open.

    Ondertussen zijn we een drietal weken verder en heb ik het eerste deel reeds gelezen. Hier volgt een beknopte samenvatting van het reeds gelezen deel.

    Jean-Baptiste Grenouille wordt geboren in Parijs, achter een stinkende viskraam. Hij wordt verstoten door zijn moeder en groeit dus op als wees. Men wijst hem toe aan verschillende minnen, maar niemand wil hem hebben omdat hij te gulzig is en niet ruikt zoals een zuigeling hoort te ruiken. Er zit voor de paters dus niets anders op dan een geschikte min te zoeken voor de kleine Grenouille. Uiteindelijk komen ze bij Madame Gaillard terecht. Deze wil best voor hem zorgen, maar enkel uit drang naar geld en door gebrek aan enige emotie. Ze was namelijk al van kleins af aan mishandeld door haar vader en is door de jaren heen gevoelloos geworden. Voor haar was het dus geen enkel probleem mee om voor dit kind te zorgen, zolang ze er maar geld voor kreeg. De andere kinderen die ze onder haar hoede heeft, haten Grenouille. De reden hiervoor is dat ze hem niet kunnen ruiken. Nadat ze twee keer geprobeerden hem te vermoorden, gaven ze het op. Hij lijkt immuun voor de dood. Al snel wordt het voor de lezer duidelijk dat Grenouille geen doorsnee kind is. Hij kent geen liefde of haat maar heeft een uitstekende neus.

    Als hij 8 is, verkoopt madame Gaillard hem aan de leerlooier Grimal. Vanaf nu lijkt zijn bestaan meer op dat van een dier dan op dat van mens. Hij werkt zich uit de naad, maar wordt behandeld als een stuk vuil. Toch doet hij gewoon wat er van hem verwacht wordt. Wanneer hij miltvuur krijgt en dit overleeft, stijgt zijn waarde en hiermee ook zijn levensomstandigheden. Hij krijgt meer eten, een primitief gemaakt bed om op te slapen en meer vrijheid. Hiervan maakt hij gretig gebruik om alle mogelijk geuren in Parijs op de sporen en in zijn geheugen op te slaan.

    Op een avond moet hij leer bezorgen aan een een parfumeur, Baldini genaamd. Grenouille zou heel graag bij hem komen werken om op die manier alle geweldige geuren die hij in zijn hoofd heeft samengesteld tot leven te roepen. Deze moet lang over Grenouille's vraag nadenken en stelt hem lange tijd op de proef, maar stemt uiteindelijk dan toch in met zijn voorstel. Hij koopt hem over van de leerlooier en beiden denken dat ze de beste zaak van hun leven hebben gedaan. En inderdaad, voor Baldini was dit ook echt zo. Door de hemelse geuren die Grenouille samenstelt, wordt Baldini de rijkste man van Parijs en verwerft hij een immense naambekendheid tot ver buiten de grenzen van de stad. De leerlooier had echter minder geluk. Hij had besloten de goede deal te vieren met liters bier, maar deze werden hem fataal. Hij verdronk in de Seine.

    Grenouille leert alle kneepjes van het vak en wordt een echte parfumeur. Hij ontvangt van Baldini een gezellenbrevet waardoor hij overal heen kan reizen. Maar hij wordt weer ernstig ziek. Baldini laat de beste dokter van Parijs komen, maar deze verklaarde hem stervende en zei dat hij nog slechts twee dagen te leven had. Maar Grenouille was nog lang niet van plan was dood te gaan en maakte van de ziekte gebruik om meer informatie in te slaan over het onttrekken van geuren uit voorwerpen. Hij kende er slechts enkele, maar die waren voor hem helemaal niet voldoende. Baldini kon de stervende het antwoord op zijn waarschijnlijk laatste vraag niet weigeren en vertelde hem dat er nog 3 andere methodes waren die enkel in het zuiden werden toegepast. Een week later was Grenouille helemaal genezen en vertrok hij naar het zuiden.

    Nadat Grenouille de parfumerie achter zich had gelaten, stortte de brug waarop het huis van Baldini stond, in. Geen enkele telg van de familie Baldini overleefde deze mysterieuze ramp.

    Wat opvalt is dat elke persoon die iets te maken heeft gehad met Grenouille, sterft na zijn vertrek bij hen. Zowel de moeder als de min als de leerlooier als de parfumeur gaven de pijp aan Maarten nadat Grenouille hen had verlaten.

    13-05-2010 om 10:36 geschreven door Jolien Claes  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    07-03-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Appreciatie voor W. Elsschot

    We kregen laatst de opdracht om 'Het Dwaallicht' van W. Elsschot te lezen. Nauurlijk had ik al wel eens van deze man gehoord, maar ik had nog nooit een werk van hem gelezen. Ik wist enkel dat hij veel roem had verworven door zijn oeuvre en dat hij enkele belangrijke literaire prijzen had gewonnen. Mijn verwachtingen van 'Het Dwaallicht' lagen hierdoor zeer hoog.

    Helaas, na het eerste hoofdstuk had ik reeds het gevoel dat het boek niet zou voldoen aan deze hoge verwachtingen. Het viel me wel onmiddellijk
    op dat W. Elsschot een meester was wat stijl betreft .
    Toen ik heb boek helemaal uitgelezen had, leek het alsof ik me door een verhaal van 200 pagina's had geworsteld waarvan het slot ontbrak. Het boek leek geen einde te hebben waardoor ik op mijn honger bleef zitten.

    Toch groeide er appreciatie voor Elsschot. Er zou veel meer verscholen zitten in het boek, het zou veel meer omvatten dan enkel wat er geschreven staat.
     
    Ik ben vooral fan van zijn gedicht 'Het Huwelijk'. Volgende onvergetelijk verzen staan in mijn geheugen gegrift:

    Maar doodslaan deed hij niet, want tussen droom en daad
    staan wetten in de weg en praktische bezwaren,
    en ook weemoedigheid, die niemand kan verklaren,
    en die des avonds komt, wanneer men slapen gaat.


    We zijn nu nog volop bezig met het ontleden van 'Het Dwaallicht' en ik kan niet wachten om er meer over te weten te komen.




    07-03-2010 om 00:00 geschreven door Jolien Claes  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
    10-02-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Belgen bestaan wel
    Vandaag in de klas hebben we een tekst gelezen geschreven door Jeroen Brouwers. Deze man beweert dat Belgen niet bestaan en maakt de doorsnee Belg in zijn boek ronduit belachelijk. Akkoord, J. Brouwers schrijft heel vlot en hij mag dan wel een succesvol schrijver zijn, toch vind ik zijn domme mopjes misplaatst.
    Belgen bestaan wel. Er zijn er zelfs iets meer dan 10 miljoen. Vele mensen zijn trots op hun klein Belgenlandje, ondanks het bestaan van de twee taalgebieden. We voelen ons misschien minder verwant met een franstalige dan met een  nederlandstalige, maar toch hebben we iets gemeen ; onze nationaliteit. 
    Het is trouwens perfect historsich verklaarbaar dat we niet tegen het nationalistisch gevoel van de Nedelanders opgewassen zijn. Wij hebben nog maar 181 jaar een land om trots op te zijn. Nationalisme moet groeien, evenals de tradities die ermee samenhangen.
    Misschien verandert mijn visie over Brouwers nog naarmate ik zijn boek verder lees. Verder verslag volgt later.

    10-02-2010 om 19:57 geschreven door Jolien Claes  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (1 Stemmen)
    04-11-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vakantie
    De vakantie is een enorm vruchtbare week voor het lezen van boeken.
    Aangezien ik uren op de trein/ bus zit, kan ik van deze tijd gebruik maken om te lezen. Sinds kort zit er dus behalve eten, mijn portefeuille, kauwgum, een Ipod en handschoene, ook standaard een boek in mijn rugzak. Het boek zit natuurlijk in een klein zakje zodat er geen kreukjes kunnen ontstaan aan het kaft (een tip van mr. Vanderschoot ).
    Het lezen van een boek onderweg heeft ook nog andere voordelen.
    Oudere mensen (ouder dan 50 jaar) maken regelmatig gebruik van het openbaar vervoer en willen tijdens hun reis graag een babbeltje slaan met de tiener die naast hun zit. Als deze tiener dan een boek aan het lezen is, vragen ze hoogstens "Is het een mooi boek?" of "Welk boek lees je?". Na een antwoord laten ze je gewoonlijk met rust.
    Het lezen van een boek zorgt er ook voor dat je intelligent lijkt. Vooral bij dikke boeken is dat het geval.

    Enkel voordelen aan het lezen van een boek tijdens een trein- of busrit dus!

    04-11-2009 om 21:28 geschreven door Jolien Claes  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    29-09-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Inwijding
    'Worden wij in de Wereld geboren? Nee, de Wereld wordt in ons geboren. Als wij de geest geven, betekent dat het einde van de Wereld. Elke dag verdwijnt de Wereld voor sommigen, en wordt zij voor anderen opnieuw geboren. '

    Bij deze is mijn blog ingewijd door een stukje uit 'Uitvaren' van Pascal de Duve.
    Het boek staat boordevol prachtige uitspraken over het leven, maar vooral ook over de dood.
    De Duve bereidt zich met elk woord dat hij schrijft, steeds een beetje meer voor op de dag waarop zijn Wereld zal eindigen.

    29-09-2009 om 21:32 geschreven door Jolien Claes  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Proficiat!
    Proficiat!

    Uw blog is correct aangemaakt en u kan nu onmiddellijk starten! 

    U kan uw blog bekijken op http://www.bloggen.be/jolienclaes

    We hebben om te starten ook al een reeks extra's toegevoegd aan uw blog, zodat u dit zelf niet meer hoeft te doen.  Zo is er een archief, gastenboek, zoekfunctie, enz. toegevoegd geworden. U kan ze nu op uw blog zien langs de linker en rechter kant.

    U kan dit zelf helemaal aanpassen.  Surf naar http://www.bloggen.be/ en log vervolgens daar in met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Klik vervolgens op 'personaliseer'.  Daar kan u zien welke functies reeds toegevoegd zijn, ze van volgorde wijzigen, aanpassen, ze verwijderen en nog een hele reeks andere mogelijkheden toevoegen.

    Om berichten toe te voegen, doet u dit als volgt.  Surf naar http://www.bloggen.be/  en log vervolgens in met uw gebruikersnaam en wachtwoord.  Druk vervolgens op 'Toevoegen'.  U kan nu de titel en het bericht ingeven.

    Om een bericht te verwijderen, zoals dit bericht (dit bericht hoeft hier niet op te blijven staan), klikt u in plaats van op 'Toevoegen' op 'Wijzigen'.  Vervolgens klikt u op de knop 'Verwijderen' die achter dit bericht staat (achter de titel 'Proficiat!').  Nog even bevestigen dat u dit bericht wenst te verwijderen en het bericht is verwijderd.  U kan dit op dezelfde manier in de toekomst berichten wijzigen of verwijderen.

    Er zijn nog een hele reeks extra mogelijkheden en functionaliteiten die u kan gebruiken voor uw blog. Log in op http://www.bloggen.be/ en geef uw gebruikersnaam en wachtwoord op.  Klik vervolgens op 'Instellingen'.  Daar kan u een hele reeks zaken aanpassen, extra functies toevoegen, enz.

    WAT IS CONCREET DE BEDOELING??
    De bedoeling is dat u op regelmatige basis een bericht toevoegt op uw blog. U kan hierin zetten wat u zelf wenst.
    - Bijvoorbeeld: u heeft een blog gemaakt voor gedichten. Dan kan u bvb. elke dag een gedicht toevoegen op uw blog. U geeft de titel in van het gedicht en daaronder in het bericht het gedicht zelf. Zo kunnen uw bezoekers dagelijks terugkomen om uw laatste nieuw gedicht te lezen. Indien u meerdere gedichten wenst toe te voegen op eenzelfde dag, voegt u deze toe als afzonderlijke berichten, dus niet in één bericht.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken over de actualiteit. Dan kan u bvb. dagelijks een bericht plaatsen met uw mening over iets uit de actualiteit. Bvb. over een bepaalde ramp, ongeval, uitspraak, voorval,... U geeft bvb. in de titel het onderwerp waarover u het gaat hebben en in het bericht plaatst u uw mening over dat onderwerp. Zo kan u bvb. meedelen dat de media voor de zoveelste keer het fout heeft, of waarom ze nu dat weer in de actualiteit brengen,... Of u kan ook meer diepgaande artikels plaatsen en meer informatie over een bepaald onderwerp opzoeken en dit op uw blog plaatsen. Indien u over meerdere zaken iets wil zeggen op die dag, plaatst u deze als afzonderlijke berichten, zo is dit het meest duidelijk voor uw bezoekers.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken als dagboek. Dagelijks maakt u een bericht aan met wat u er wenst in te plaatsen, zoals u anders in een dagboek zou plaatsen. Dit kan zijn over wat u vandaag hebt gedaan, wat u vandaag heeft gehoord, wat u van plan bent, enz. Maak een titel en typ het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks naar uw blog komen om uw laatste nieuwe bericht te lezen en mee uw dagboek te lezen.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met plaatselijk nieuws. Met uw eigen blog kan u zo zelfs journalist zijn. U kan op uw blog het plaatselijk nieuws vertellen. Telkens u iets nieuw hebt, plaats u een bericht: u geeft een titel op en typt wat u weet over het nieuws. Dit kan zijn over een feest in de buurt, een verkeersongeval in de streek, een nieuwe baan die men gaat aanleggen, een nieuwe regeling, verkiezingen, een staking, een nieuwe winkel, enz. Afhankelijk van het nieuws plaatst u iedere keer een nieuw bericht. Indien u veel nieuws heeft, kan u zo dagelijks vele berichten plaatsen met wat u te weten bent gekomen over uw regio. Zorg ervoor dat u telkens een nieuw bericht ingeeft per onderwerp, en niet zaken samen plaatst. Indien u wat minder nieuws kan bijeen sprokkelen is uiteraard 1 bericht per dag of 2 berichten per week ook goed. Probeer op een regelmatige basis een berichtje te plaatsen, zo komen uw bezoekers telkens terug.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met een reisverslag. U kan een bericht aanmaken per dag van uw reis. Zo kan u in de titel opgeven over welke dag u het gaat hebben, en in het bericht plaatst u dan het verslag van die dag. Zo komen alle berichten onder elkaar te staan, netjes gescheiden per dag. U kan dus op éénzelfde dag meerdere berichten ingeven van uw reisverslag.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met tips op. Dan maakt u telkens u een tip heeft een nieuw bericht aan. In de titel zet u waarover uw tip zal gaan. In het bericht geeft u dan de hele tip in. Probeer zo op regelmatige basis nieuwe tips toe te voegen, zodat bezoekers telkens terug komen naar uw blog. Probeer bvb. 1 keer per dag, of 2 keer per week een nieuwe tip zo toe te voegen. Indien u heel enthousiast bent, kan u natuurlijk ook meerdere tips op een dag ingeven. Let er dan op dat het meest duidelijk is indien u pér tip een nieuw bericht aanmaakt. Zo kan u dus bvb. wel 20 berichten aanmaken op een dag indien u 20 tips heeft voor uw bezoekers.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken dat uw activiteiten weerspiegelt. U bent bvb. actief in een bedrijf, vereniging of organisatie en maakt elke dag wel eens iets mee. Dan kan je al deze belevenissen op uw blog plaatsen. Het komt dan neer op een soort van dagboek. Dan kan u dagelijks, of eventueel meerdere keren per dag, een bericht plaatsen op uw blog om uw belevenissen te vertellen. Geef een titel op dat zeer kort uw belevenis beschrijft en typ daarna alles in wat u maar wenst in het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks of meermaals per dag terugkomen naar uw blog om uw laatste belevenissen te lezen.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken uw hobby. U kan dan op regelmatige basis, bvb. dagelijks, een bericht toevoegen op uw blog over uw hobby. Dit kan gaan dat u vandaag een nieuwe postzegel bij uw verzameling heeft, een nieuwe bierkaart, een grote vis heeft gevangen, enz. Vertel erover en misschien kan je er zelfs een foto bij plaatsen. Zo kunnen anderen die ook dezelfde hobby hebben dagelijks mee lezen. Als u bvb. zeer actief bent in uw hobby, kan u dagelijks uiteraard meerdere berichtjes plaatsen, met bvb. de laatste nieuwtjes. Zo trek je veel bezoekers aan.

    WAT ZIJN DIE "REACTIES"?
    Een bezoeker kan op een bericht van u een reactie plaatsen. Een bezoeker kan dus zelf géén bericht plaatsen op uw blog zelf, wel een reactie. Het verschil is dat de reactie niet komt op de beginpagina, maar enkel bij een bericht hoort. Het is dus zo dat een reactie enkel gaat over een reactie bij een bericht. Indien u bvb. een gedicht heeft geschreven, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze het heel mooi vond. Of bvb. indien u plaatselijk nieuws brengt, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze nog iets meer over de feiten weet (bvb. exacte uur van het ongeval, het juiste locatie van het evenement,...). Of bvb. indien uw blog een dagboek is, kan men reageren op het bericht van die dag, zo kan men meeleven met u, u een vraag stellen, enz. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.

    WAT IS DE "WAARDERING"?
    Een bezoeker kan een bepaald bericht een waardering geven. Dit is om aan te geven of men dit bericht goed vindt of niet. Het kan bvb. gaan over een bericht, hoe goed men dat vond. Het kan ook gaan over een ander bericht, bvb. een tip, die men wel of niet bruikbaar vond. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.


    Het Bloggen.be-team wenst u veel succes met uw gloednieuwe blog!

    Met vriendelijke groeten,
    Bloggen.be-team

    29-09-2009 om 21:16 geschreven door  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - ( Stemmen)

    Archief per week
  • 10/05-16/05 2010
  • 01/03-07/03 2010
  • 08/02-14/02 2010
  • 02/11-08/11 2009
  • 28/09-04/10 2009

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs