om eens niet een lange tekste te hebben heb ik gekozen om een een berichtje te plaatsen met fotos van zeep :) zo kunnen jullie ook zien welke merken er wel allemaal niet bestaan ! :)
Het eerste bewijs voor het gebruik van zeep is bijna vijfduizend jaar oud en stamt uit Babylon. Een cilinder van klei uit 2800 v.Chr. bleek een zeepachtige substantie te bevatten, en ook werd een Babylonisch kleitablet van 2200 v.Chr. gevonden waar een samenstelling op staat beschreven die mogelijk een zeepachtige substantie op zou leveren als er lang genoeg wordt gekookt. Ook de Oude Egyptenaren gebruikten regelmatig zeep, waarbij de oliën van zowel dierlijke als plantaardige afkomst waren. Romeinse plattelandsvrouwen zouden de reinigende werking van zeep bij toeval ontdekt hebben. De klei van de oevers van de rivier de Tiber bleek te helpen bij het schoonmaken van hun was, doordat het vermengd was met dierlijk vet en as. Dit zou afkomstig zijn van de tempel van de berg Sapo, een naam die in veel talen terugkomt in het woord voor zeep. Er bestaat echter geen berg Sapo en meestal wordt aangenomen dat dit een verzinsel is.
Romeinen en Grieken kenden van oorsprong de zeep namelijk helemaal niet; zij gebruikten oliën om hun huid te reinigen. Het laat-Latijnse woord sapo wordt voor het eerst door Plinius genoemd. Het is een leenwoord uit het Germaans: *saipo-, getuige een zeer vroege Germaanse ontlening in het Fins: saippua. Oorspronkelijk was het de term voor de rode haarverf waarmee Germaanse krijgers een schrikwekkend uiterlijk poogden te verkrijgen. Uit het Germaanse woord ontstonden het Engelse soap, het Friese sjippe, het Duitse Seife en het Nederlandse zeep. Via het Latijn belandde het woord in het Italiaanse sapone, het Franse savon en Spaanse jabon[1].
Zeep werd tot de Tweede Wereldoorlog veel als schoonmaakmiddel gebruikt, maar gedurende de tweede helft van de twintigste eeuw is zeep bijna geheel verdrongen door andere detergenten zoals natriumdodecylsulfaat (ook wel natriumlaurylsulfaat genoemd).
Zeep kan vast of vloeibaar zijn, en is een oppervlakte-actieve stof; een stof die de oppervlaktespanning van een vloeistof kan verlagen. Deze eigenschap wordt gebruikt om het water en de zeep makkelijker in de textiel te laten dringen, en zorgt dat zeep gemakkelijk schuim vormt.
Chemisch gezien is zeep het zout van de vetzuren waaruit het ontstaat. Bij vele plantaardige vetzuren is de lengte van de koolstofketens vrij groot (14-26 koolstofatomen). De vetzuurrest is dus een lang molecuul met een polaireionogene kop en een apolaire staart. Een dergelijk amfifiel molecuul heeft een bijzondere eigenschap: het kan zorgen dat water en olie een homogeen mengsel vormen. In een mengsel van water en olie zorgt zeep dat kleine druppeltjes olie blijven zweven in het water, doordat de apolaire staart van het molecuul in het vetdruppeltje binnendringt en de polaire kop in contact blijft met het water. Zo'n oliedruppeltje dat omgeven door zeep zweeft in water wordt een micel genoemd. Zo wordt dit vuil makkelijk verwijderd van textiel of huid.
Zeep breekt echter ook de natuurlijke, vettige beschermlaag van de huid af. Deze vetlaag wordt wel weer aangevuld door de talgklieren, maar in de tussentijd is de huid minder beschermd tegen invloeden van buitenaf. De huid is na reiniging tijdelijk gevoeliger voor irriterende stoffen en voelt droog aan.
Natuurlijke zeep heeft de ongewenste eigenschap dat het een neerslag vormt in combinatie met calciumionen. Daardoor wordt de reinigende werking van zeep ernstig verminderd wanneer het gebruikt wordt in combinatie met hard water. Het voordeel van natriumdodecylsulfaat is dat het geen neerslag vormt in combinatie met calciumionen, waardoor schoonmaakmiddelen op basis van natriumdodecylsulfaat ook bij hard water hun reinigende werking behouden. Natuurlijke zeep wordt heden ten dage alleen nog gebruikt voor de traditionele blokken toiletzeep. zo nu weten jullie ook al wat meer over zeep :)
omdat wij rond het onderwerp zeep werkten hebben wij een uitstap gedaan naar de mcbride fabriek te ieper . het was zeer leerlijk in de fabriek . in de fabriek heb je 2 onderdelen household en cosmetica afdeling . wij hebben de household gaan bekijken . in de fabriek worden de flessen zelf gemaakt . de producten die de mcbride fabriek maakt zijn de huisproducen die je bv in de aldi , lidl of carrefour zal zien . je ziet het hele product hoe alles gemaakt werd . het was heel leuk om te zien .
wij hadden vorige lessen een heel leuk project . in ons project hebben we onze eigen zeep gemaakt . zeep is eigenlijk heel simpel om te maken . wat heb je allemaal nodig om zeep te maken ? water . met water kan je basiszeep maken . je moet er natuurlijk ook nog een geurtje en kleur aan toevoegen om het leuk te maken en voila dan krijg je zeep :)
Een randapparaat (Engels: peripheral) is in de context van computers een stuk computerhardware dat niet behoort tot de centrale rekeneenheid, maar ernaast gebruikt wordt om de computer geschikt te maken voor een bepaalde taak.
Een werkende computer hoeft in principe alleen maar te bestaan uit geheugen en een processor -- dit is genoeg om aan het model van de Turingmachine te voldoen. Omdat een dergelijke computer niet bepaald makkelijk te bedienen is, zijn de meeste computers uitgerust met andere hardware om de interactie met de gebruiker, of met andere apparatuur, makkelijker te maken. Deze apparaten worden samen randapparatuur genoemd. In de praktijk wordt de term vooral gebruikt voor die apparatuur die extern is ten opzichte van de systeemkast.
Heb jij al eens een virus gehad op je computer ? Het is helemaaal niet prettig ! Maar wie of wat veroorzaakt die virussen nu eigenlijk ? Wel ik ben eens gaan zoeken en ik heb het antwoord gevonden !
Computervirussen zijn kleine programma's die ontwikkeld zijn door mensen met slechte bedoelingen. Die bedoelingen kunnen heel erg uiteenlopend zijn. Maar ze hebben wel één ding gemeen: ze berokkenen je schade. Soms kan dat financiële schade zijn, verlies je al je gegevens of verlies je aan productiviteit.
Virussen bevatten een ingebouwd systeem om zichzelf, zonder tussenkomst van de maker, verder voort te planten. Wie onwetend een virus op zijn computer installeert (bijvoorbeeld door een virus in bijlage bij een e-mail aan te klikken) riskeert op zijn beurt vele anderen aan te tasten. En dat is meteen de verklaring van de naam.
In de ruime zin wordt de term 'virus' ook gebruikt voor zogeheten 'wormen' en 'Trojaanse paarden'; dat zijn varianten van virussen in de strikte betekenis. Omdat de meeste mensen bij al deze vormen van malware (software die met opzet schade berokkent) gewoon over virussen praten, zullen we het in deze fiches dan ook gewoon over virussen hebben.
In de fiche 'Virussen in detail' gaan we verder in op de verschillende soorten virussen, hun werking en de manier waarop ze op je PC terechtkomen.
PC terechtkomen.
Hieronder zetten ik een aantal redenen op een rijtje waarom mensen virussen maken en verspreiden.
1. Schade berokkenen aan computers en bestanden
Net zoals sommige mensen de neiging voelen om de eigendommen van anderen opzettelijk te beschadigen, zijn er virusmakers die er alleen op uit zijn om de programma's en computers van onschuldige internetgebruikers te beschadigen.
2. Een gevoel van macht verwerven
Sommige virussen brengen geen echte schade toe maar willen gewoon 'gezien' worden. Natuurlijk willen die programma's dat zelf niet maar wel de makers ervan. Waarom ze het doen? Vaak omdat ze zich op die manier 'geslaagd' voelen. Virusschrijvers proberen elkaar dan de loef af te steken door een groot aantal pc's te besmetten, of een technisch erg ingenieus virus te schrijven.
3. Persoonlijke gegevens stelen
Sommige virussen zijn gemaakt om persoonlijke gegevens van de gebruiker van de besmette computer te 'stelen'. Ze doen dit bijvoorbeeld door de maker van het virus via een achterpoortje toegang te verlenen tot je computer. De uiteindelijke bedoeling is meestal om je op te lichten of om illegale activiteiten uit te oefenen onder jouw naam.
4. Van je computer een zombie maken
Een 'zombie' is in termen van internetveiligheid een computer die door een virus als het ware 'gekaapt' wordt om er later allerlei aanvallen mee uit te voeren op grote bedrijfscomputers. De makers van dergelijke virussen installeren het virus op zo veel mogelijk computers, meestal zonder dat de gebruikers daar iets van merken. Op een bepaald ogenblik zetten ze dan alle 'zombie-computers' in om massaal een aanval uit te voeren op één bepaalde computer, meestal de server van een grote website (de computer waarop die website staat) of de centrale toegang van een bedrijfsnetwerk. De website of het netwerk in kwestie wordt daardoor onbruikbaar. Zombie-computers worden ook 'bots' genoemd en een massale aanval een Botnet-aanval, of ook nog 'DDoS' wat staat voor Distributed Denial of Service. Waarom dit gebeurt? Soms omdat iemand iets tegen dat bedrijf heeft, en soms ook om het bedrijf te chanteren.
5. Spammen
Via spam komen er niet alleen virussen op je computer terecht: je computer kan zelf ook worden gebruikt om te spammen. Sommige makers van virussen werken eigenlijk voor spammers of zijn zelf spammers. Ze schrijven virussen die in staat zijn om spam te versturen vanaf de besmette computers. Op die manier lijkt het alsof jij en de eigenaars van andere besmette computers de spammers zijn en is het nog moeilijker om de identiteit van de echte spammer te weten te komen.
6. Zichzelf verspreiden
Een virus is maar 'succesvol' als het op zoveel mogelijk computers terecht komt, waar het dan schade kan berokkenen. Daarom hebben de meeste virussen één of meerdere ingebouwde mechanismen om zichzelf te verspreiden. Vaak is daarvoor een menselijke tussenkomst nodig: je moet het virus activeren, door er op te klikken. Sommige virussen (in het bijzonder wormen) versturen automatisch e-mails naar iedereen in je adressenlijst, zelfs zonder dat je erop klikt. In bedrijven waar tientallen collega's in elkaars contactenlijst staan, kan zoiets leiden tot een enorme vloedgolf van virusmails die het volledige netwerk onbruikbaar maakt.
wat mag je zeker nooit doen ? :
Klik nooit op een bestand in bijlage van een e-mail waarvan je de afzender niet kent.
Klik nooit op een bestand in bijlage van een e-mail waarvan je de afzender kent maar waarvan de inhoud verdacht lijkt.
Pas op met het uitwisselen van bestanden: zowel via zogeheten peer-to-peer netwerken als via CD's, USB geheugensticks, MP3-spelers
Installeer een antivirusprogramma of een veiligheidssoftware met een antiviruspakket.
zo hopelijk hebben jullie wat bijgeleerd over virussen ! En euh ..... virussen zien er niet uit als dit : ;)
Overal waar je komt zal er wel iets van techniek aanwezig zijn ! de mens kan gewoon niet meer zonder techniek . wist je ook dat techniek verschillende betekenissen heeft ? dit zijn ze :
Het geheel van materiële zaken als voorwerpen, meubels, apparaten, dat niet tot de natuur behoort maar eens door de mens is uitgevonden, verwant met uitvinding.
Het op systematische manier toepassen van nieuwe natuurwetenschappelijke of andere georganiseerde kennis ten behoeve van praktische doeleinden, verwant met technologie.
Een bepaalde aangeleerde vaardigheid in het werk, sport of spel of in het huishouden om een bepaalde activiteit te verrichten, verwant met gestructureerd handelen.
Techniek heeft te maken met het ontwerpen en bouwen van computers, mobiele telefoons, wolkenkrabbers, en andere bouwwerken, verwant met bouwkunst.
Een vak in het onderwijs over het maatschappelijk functioneren van techniek, over technische ontwikkelingen, over de pijlers van techniek als materie, energie en informatie, over in de relatie tussen techniek en natuurwetenschappen, over de technieken om techniek voort te brengen, en of het zelf praktisch bezig te zijn op dit gebied.
Een tak van wetenschap naast de geesteswetenschap, de natuurwetenschap, en de sociale wetenschap, verwant met technische wetenschap
Zonder computer was er ook helemaal geen blog . Maar euh de computer was niet altijd al even modern als nu ;) lees maar !
Mechanische computers
De geschiedenis van de computer begint met de geschiedenis van het rekenen. Vanouds hebben mensen hulpmiddelen ontwikkeld voor berekeningen die niet gemakkelijk uit het hoofd gemaakt konden worden. De eenvoudigste manier is het noteren van een aantal getallen en te proberen deze correct op te tellen. Ook werd wel een kerfstok gebruikt, om de schulden van een persoon vast te leggen. Daarna werd het telraam (abacus) uitgevonden. Toen de behoefte aan berekeningen steeds complexer werd, ontwikkelde men tabellen met hulpgegevens (bijvoorbeeld logaritmetabellen als hulp bij het vermenigvuldigen). Ook de rekenliniaal was een uitvinding om vermenigvuldigen en delen met een beperkte nauwkeurigheid makkelijk te maken. De rekenliniaal is in de loop van de jaren zeventig echter verdwenen met de uitvinding van de zakrekenmachine.
In het Verenigd Koninkrijk waren in verband met de koloniale scheepvaart veel centra met menselijke computers ontstaan. Deze maakten tabellen voor navigatiedoeleinden (plaatsbepalingen op zee). Ook in andere gebieden vonden deze tabellen gretig aftrek, zoals de astronomie. Charles Babbage, een wiskundige, was erg geïnteresseerd in de astronomie. Een grote kwelling voor een astronoom was echter het feit dat in iedere tabel onvermijdelijk fouten zaten. Babbage vroeg zich af of de tabellen niet machinaal gegenereerd konden worden. Hiervoor bedacht hij in 1822 de differentiemachine: een concept voor een machine die tabellen van veeltermen kon uitschrijven. Babbage begon aan de bouw van de machine, maar het bouwen ervan viel niet mee. De machine werkte mechanisch en de tandwieltechniek was nog niet geavanceerd genoeg om tot een goed resultaat te komen. Verder veranderde Babbage steeds het ontwerp van de machine.
Aldus kwam hij in 1833 met de "analytische machine". Deze machine zou met invoer vanaf ponskaarten wiskundige bewerkingen kunnen uitvoeren. Deze machine wordt algemeen gezien als het concept van de computer. Tot dan toe bestond de machine alleen nog maar op papier en Babbage ging op zoek naar iemand om zijn ideeën te verwezenlijken. Daarvoor vond hij Ada Augusta (Lady Lovelace), een enthousiast amateurwiskundige. Ada schreef hele reeksen instructies voor de analytische machine, ze ontwikkelde onder andere de subroutine, herkende de waarde van lussen en dacht al na over de voorwaardelijke sprongroutine; zij was dus eigenlijk de eerste programmeur. Helaas heeft Babbage ook deze machine nooit kunnen voltooien.
Eind 19e eeuw construeerde Herman Hollerith telmachines die werkten op basis van invoer met ponskaarten. Aan de telmachines werden sorteermachines verbonden, eenvoudige bewerkingen op bestanden met grote hoeveelheden gegevens werden zo mogelijk gemaakt.
Pas in 1938 werd de eerste computer gebouwd door Konrad Zuse. Ook Zuses machine werkte nog mechanisch, maar Zuse had het zichzelf een stuk eenvoudiger gemaakt door van het binaire stelsel gebruik te maken. Een jaar later bouwde Zuse de eerste elektromechanische computer.
De eerste computer in de VS, de ENIAC (Electronic Numerical Integrator And Calculator), die enkele klaslokalen in beslag nam, bevatte 18.000 buizen, 70.000 weerstanden, 10.000 condensatoren, en 6000 verschillende schakelaars. Deze computer gebruikte evenveel energie als een zware locomotief. Op 7 augustus1944 wordt op de universiteit van Harvard door IBM-onderzoeker Howard Aiken de eerste programmeerbare rekenmachine, de Harvard Mark I, gepresenteerd.
De eerste computer in Nederland was de ARRA I bij het Mathematisch Centrum. De eerste computer in een commerciële omgeving was de door de Britse firma Ferranti gebouwde Miracle, bij het Shell-laboratorium in Amsterdam in 1953.
In de periode dat het permanente geheugen (de harde schijf) nog niet algemeen bestond, was het invoeren van gegevens of programma's in een computer vrij moeizaam. Dit gebeurde oorspronkelijk met schakelaartjes en ponsband, nog iets later met ponskaarten, en in een nog later stadium met magneetbanden.
een elektronische computer : dit is trouwens ook de eerste appel comuter ;)
Miniaturisatie
Deze computer zou erg groot, zwaar en duur worden omdat de onderdelen nog niet erg klein konden worden gemaakt. Daarom waren de eerste computers ook alleen in het bezit van overheden en grote bedrijven. De computers werden al een stuk kleiner toen in 1947 de transistor werd uitgevonden, maar IBM beweerde dat er wereldwijd niet meer dan een stuk of 7 computers nodig zouden zijn. Het tijdschrift "Popular Mechanics" voorspelde wel dat er ooit een computer zou komen die 'maar' 1500 kilo zou wegen.
Met de enorme ontwikkeling van de elektronica en de halfgeleiders, toegepast in transistoren, kon de computer veel kleiner en sneller worden. Later werden de transistors geïntegreerd in een geïntegreerde schakeling (integrated circuit, IC). De complexiteit van de chips werd in de jaren 70 verbeterd zodat het mogelijk werd om een complete processor (CPU) op een chip te integreren. Het werd daardoor veel goedkoper om een computer te bouwen.
Eind 1980 werd er bij IBM onder leiding van Don Estridge een groep van 12 technici en ontwerpers bij elkaar gezet onder de naam Entry Systems Division. Ze kregen als opdracht een echte personal computer te ontwikkelen. IBM vond de al bestaande machine, de 5100 serie, daar niet geschikt voor. Het team integreerde de eigenschappen van bestaande ontwerpen op de markt en slaagde er in binnen een jaar met een eigen ontwerp te komen. Ze deden zo min mogelijk zelf en kochten de componenten bij andere bedrijven. Dat betekende een open uitnodiging om op de rails te springen en mee te doen. IBM kocht bijvoorbeeld van het toen volstrekt onbekende en kleine bedrijfje Microsoft een nog te ontwikkelen besturingssysteem voor de personal Computer. Microsoft kocht toen eerst zelf QDOS (Quick and Dirty Operating System) van een ander bedrijfje op en verkocht rechten op het gebruik aan IBM, dat het op de computers installeerde onder de naam PC-DOS.
Op 12 augustus 1981 presenteerde IBM hun personal computer; de 5150 IBM Personal Computer op basis van de 8088CPU, een 16-bits-microprocessor (extern 8-bit) van Intel en een Industry Standard Architecture (ISA) bus. De eenvoudigste uitvoering bestond destijds uit een toetsenbord en systeemkast, voorzien van 40K Rom en 16K Ram. Diskdrives had de machine niet; programma's moesten worden opgeslagen op een cassetterecorder. Met een 5¼-inch, 160K floppydrive en 64K Ram. Er moest maar liefst $1565 (destijds 4445 gulden of 80000 BEF) voor worden betaald. De eerste reacties waren overweldigend; tegen het einde van 1982 werd op werkdagen al een computer per seconde verkocht.
Door het gewicht van de industriereus IBM werd de pc langzamerhand ook in het zakenleven serieus genomen en de eerste praktische en nuttige toepassingen begonnen het licht te zien. Omdat het merendeel van de componenten op de vrije markt te krijgen was en IBM de specificaties voor $49 per boek verkocht, kon elke fabrikant een vergelijkbare computer bouwen. Het Basic Input/Output System, BIOS, dat de afzonderlijke componenten aanstuurde, hield IBM voor zichzelf. Om de patenten te omzeilen werd door een tweetal bedrijven een team gevormd, dat elk in afzondering een BIOS ontwikkelde. Op die manier konden ze de IBM PC klonen, zonder de patenten te schenden. En omdat Microsoft bij de onderhandelingen met IBM bedongen had, dat het zijn besturingssysteem onder eigen naam MS-DOS mocht blijven verkopen, was er ook een besturingssysteem voor beschikbaar. De personal computers van andere merken dan IBM werden om die reden klonen genoemd. Een andere aanduiding was IBM Compatible. DOS werd op die manier een de-facto standaard besturingssysteem voor personal computers. Tegenwoordig wordt MS-DOS bijna niet meer gebruikt, alleen wordt het nog geëmuleerd in enkele Windows-versies, waaronder Windows Me en 2000.
Na een periode van aanvankelijke wildgroei waarin een groot aantal onderling onverenigbare soorten computers op de markt werden gebracht, trad een genadeloze concurrentieslag op waaruit uiteindelijk het door IBM gepresenteerde model als de grootste overwinnaar tevoorschijn kwam, niet omdat het het beste computermodel had maar wel omdat het de grootste markt vormde. De Commodore Amiga, de Atari ST, de TRS-80 en een groot aantal concurrerende modellen zijn inmiddels al haast vergeten. De enige fabrikant uit die tijd die zich tot op heden heeft weten staande te houden is Apple met de Apple Macintosh-architectuur; en dit vooral door zich op enkele niche-markten (desktop publishing) te concentreren.
Met de ontwikkeling van gebruiksvriendelijker systemen met een grafische gebruikersinterface (GUI) ontstond ook de behoefte aan (veel) krachtiger pc's. Met de 32-bits-processoren als de Intel 80386, Intel 80486 en de Motorola 68000 werd een en ander mogelijk. Hiervoor kwamen ook nieuwe besturingssystemen als MS-Windows en Linux op de markt.
De pc werd ook steeds goedkoper en gemakkelijker te gebruiken waardoor steeds meer bedrijven en huisgezinnen er een kochten. De ontwikkelingen gaan voort, zakenmensen gebruiken veelal een laptop om met hun computer op stap te gaan. De steeds verdere miniaturisering leidde er toe dat de kleine Personal Digital Assistant (PDA) met steeds meer mogelijkheden in beeld kwam. Ook veel apparaten zoals wasmachines, videorecorders, digitale camera's en dergelijke bevatten tegenwoordig een computer om allerlei zaken te regelen, deze worden dan meestal een ingebed systeem of - in het Engels - embedded system genoemd.
Onafhankelijk van de ontwikkelingen op pc-gebied ontwikkelden zich ook de mainframe en minicomputers, met als grote spelers respectievelijk IBM, Control Data Corporation, en DEC. De allersnelste researchcomputers bleven een speciale niche vormen, lange tijd aangevoerd door Seymour Cray met zijn supercomputerontwerpen
en als laatste ....
de tegenwoordig mobile apparaten ....
Mobiele apparaten
Nadat vanaf 2006 de PDA opkwam, zijn sinds 2010 de smartphone en de tablet doorgebroken. Hierdoor is er een enorme nieuwe markt ontstaan voor mobiele apps, die soms alleen maar zinvol zijn op mobiele apparatuur, zoals geografische positiebepaling, navigatie, ingebouwd kompas, en accelerometer. Hedendaagse smartphones hebben niet alleen een camera voor stilstaande beelden en films, maar ook een microfoon, waarop commando´s kunnen worden ingesproken, zodat het kleine toetsenbord minder nodig is. Communicatie is mogelijk via internet, e-mail en SMS. Bellen is slechts één van de functies van een smartphone geworden
De naam Bill Gates zal je waarschijnlijk wel bekend in de oren liggen maar wie is dat nu juist ?
Bill Gates werd geboren als zoon van een advocaat en een onderwijzer. Hij heeft twee zussen. Hij werd door zijn ouders naar de Lakeside Prep School in Seattle gestuurd. Daar zag hij in 1968 een terminal die was verbonden met een timesharing-computer bij General Electric. Gates en Paul Allen, een vriend en latere zakenpartner, waren niet bij de terminal weg te slaan. Het tweetal werd zelfs hacker: ze braken in in het systeem dat de hoeveelheid verbruikte computertijd bijhield. Een lokaal computerbedrijf, dat inmiddels de computertijd op de terminal sponsorde, besloot hen daarom maar in dienst te nemen om bugs (programmeerfouten in een programma of spel) te vinden, in ruil voor een onbeperkte hoeveelheid computertijd. In de herfst van 1973 ging Gates studeren aan de Harvard-universiteit. Hij stopte daarmee toen Allen hem wees op de Altair 8800, een zelfbouwcomputer. Gates realiseerde zich dat voor een computer software nodig zou zijn. Hij belde MITS, de producent van de Altair, op en blufte dat hij samen met Allen een programma had geschreven - een BASIC-interpreter voor de Altair. Dat wilde het bedrijf graag zien. Gates werkte koortsachtig aan het programma en Allen kon het tenslotte aan MITS laten zien. Op 22 juli 1975 sloot MITS een overeenkomst met Gates en Allen om de rechten van hun BASIC-interpreter te kopen. Dit was de geboorte van Microsoft, het bedrijf dat Gates en Allen beide multimiljardair zou maken.
In 1994 trouwde hij met Melinda French. Het echtpaar heeft drie kinderen.
Bill Gates legt een verklaring af in de zaak Verenigde Staten versus Microsoft (1998)
Tijdens een bezoek aan Mozambique in 2003 beloofde Gates om uit de Bill & Melinda Gates Foundation 168 miljoen dollar te spenderen aan onderzoek naar malaria, waar uit reguliere bronnen jaarlijks al zo'n 100 miljoen dollar aan wordt besteed. Het geld van de stichting zal worden besteed aan onderzoek naar een vaccin en naar nieuwe medicijnen tegen resistente varianten van de malariaparasiet.
De Foundation heeft met de Rockefeller Foundation, enkele bedrijven (waaronder Dow Chemical) en de Noorse regering tientallen miljoenen dollars gestoken in de Svalbard Global Seed Vault. In een enorme bunker in een berg op Spitsbergen in de Arctische Oceaan zullen miljoenen zaden voor gewassen als graan, rijst en maïs worden opgeslagen om de 'diversiteit' voor de toekomst te waarborgen.
In 2005 ontving Gates samen met zijn vrouw de Persons of the year-prijs, een initiatief van TIME Magazine. Ook heeft Gates verklaard dat na zijn dood al zijn geld aan liefdadigheid zal geven, en dus niet aan zijn kinderen.[1]
Op 15 juni 2006 kondigde Gates aan dat hij in 2008 zal stoppen met zijn huidige functie bij Microsoft.[2] Op 6 januari 2008 gaf de 52-jarige miljardair zijn laatste grote toespraak in Las Vegas. Met een gillend slotakkoord op zijn plastic Microsoft-gitaar nam Bill Gates ´s avonds afscheid van de Consumer Electronic Show (CES). De CES is de grootste vakbeurs op het gebied van consumentenelektronica in Las Vegas. Elf keer opende de topman de beurs voor ict- en elektronicafabrikanten met zijn visie op de nieuwe Microsoft-plannen. Deze keer had Gates maar één belangrijke aankondiging: hij gaat zich na de zomer wijden aan zijn leven als filantroop, samen met zijn vrouw Melinda en de hulp van een lange rij beroemde vrienden voor de Bill & Melinda Gates Foundation. Hij blijft nog wel aan als voorzitter en adviseur van de onderneming. Zijn rol als chief software architect zal dan worden overgenomen door Ray Ozzie. Op 27 juni2008 was Gates' laatste werkdag.[3]
wist je ook dat :
Volgens Forbes was Gates elf jaar lang de rijkste man ter wereld, van 1996 tot 2007 (met uitzondering van 1997). Forbes schatte zijn vermogen in 2007 op $ 56,0 miljard.[4] In juli 2007 rapporteerde de Seattle Post echter dat de Mexicaanse telecomtycoon Carlos Slim de plek van de rijkste man ter wereld heeft overgenomen met $ 67 miljard.[5] De uitgaven aan liefdadigheid door Bill en Melinda Gates via de Bill & Melinda Gates Foundation hebben hier ook een rol in gespeeld.
Bill Gates' vermogen is in maart 2012 op 61 miljard dollar geschat. Hij is daarmee de rijkste mens in de Verenigde Staten, en staat tweede op de lijst van rijkste mensen ter wereld.[6]
In mei 2013 raamde persagentschap Bloomberg zijn vermogen op 72,7 miljard dollar, wat hem op hun Bloomberg Billionaires Index opnieuw de rijkste mens ter wereld maakt.[7] In dezelfde maand zette ook Forbes hem opnieuw bovenaan de lijst van rijkste mensen, met een geschat vermogen van 69,9 miljard dollar.[8]
Ik zit hier nu wel berichtjes te typen op de computer maar wat als er geen internet was ? Dan was er ook geen blog ! Wie is de uitvinder van internet nu eigenlijk ? Wel ik weet het en ik zal het jullie even uitleggen !
.Er zijn verschillende bedrijven betrokken geweest bij het ontwikkelen van de communicatie middelen en benodigdheden om intranet te ontwikkelen. Intranet heeft daarne weer geleid tot het internet. De eigenaren van de onderzoeksburos waren Donald Davies, Paul Baran en Leonard Kleinrock. De protocollen die zij hebben ontworpen werden op hun beurt dus weer gebruikt om verder het intranet te ontwikkelen. Lawrence Robert heeft hier weer ontwerpen van gemaakt die toepasbaar werden en wordt gezien als de grondlegger voor de eerste mogelijkheden tot intranet. ARPANET (Advanced Research Projects Agency Network) was ontwikkeld door DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency wat weer onderdeel was van het United States Department of Defense. De onderzoeker die het eerste netwerk tot stand bracht was J.C.R. Licklider, deze werd later het hoofd van het onderzoeksproject ARPA. Hij heeft echter voordat ARPANET operationeel was deze weer verlaten.
Wat uiteindelijk weer tot het voor ons nu bekende WWW heeft geleid was een voorstel van Tim Berners Lee, en deze heeft later ook weer samengewerkt met Robert Cailliau. En door deze samenwerking is weer het hyperText uit ontstaan wat browsen mogelijk maakte, in December 1990.
Dus het is maar net wie je de eer toe wil schuiven, diegenen die de aanzet gaven of diegene die het eerste netwerk tot stand bracht waar dit uit is voortgegroeid Duidelijk is wel dat het niet door 1 persoon is bedacht en ontwikkeld maar door een opéénvolging van uitvindingen en protocollen.
En internet is, simpelweg gezien, gewoon een uitbreiding geweest van het netwerk. Ook moet er rekening mee worden gehouden dat met de eerste netwerk protocollen ook veel hobbyisten aan de haal gingen om zo hun eigen netwerkjes op te zetten. Uiteindelijk is internet een logisch gevolg geweest om al die netwerkjes samen te brengen.
dit is nu wel een blog maar .... wat betekent het woord blog nu eigelijk ? Ga naar: navigatie, zoeken
Een weblog of blog is een persoonlijk dagboek op een website dat regelmatig, soms meermalen per dag, wordt bijgehouden. Meestal gaat het om teksten die in omgekeerd chronologische volgorde verschijnen. De auteur, ook blogger genoemd, biedt in feite een logboek van informatie die hij wil meedelen aan zijn publiek, de bezoekers van zijn weblog. Meestal gaat het om tekst, maar soms ook foto's (een fotoblog), video (vlog) of audio (podcast). Weblogs bieden hun lezers vaak de mogelijkheid om al dan niet anoniem reacties onder de berichten te plaatsen of een reactie via een Trackback-mechanisme achter te laten. ingewikkelde uitleg niet ? nu weten jullie wel wat het woord blog betekent :)
Na lang proberen is he eindelijk gelukt mijn blog aan te maken ! Ik hoop dat hij nu wel eens blijft werken Ik plaats zoveel mogelijk berichtjes ! groetjes