Adidas sponsorkampioen Voor de tweede keer dit jaar kon Adidas zijn winstverwachtingen verhogen. Naast een heropleving van Reebok in de Verenigde Staten is het WK voetbal daarvoor de directe aanleiding. Naast wereldkampioen Spanje en Duitsland speelden 10 andere teams in de uitrusting van Adidas. Neem daarbij dat Adidas alle officials en alle scheidsrechters van een outfit voorzag en de rekening is snel gemaakt. Zowel Adidas als Nike claimen het marktleiderschap in de categorie voetbal. Nike heeft nog steeds de grootste omzet maar in de categorie voetbal heeft Adidas een kleine voorsprong op Nike.
Jabulani Wat te zeggen over de Jabulani? De veelbesproken WK bal kwam meermaals in een slecht daglicht te staan. Wereldkampioen Iker Casillas vergeleek de bal met een strandbal. Toch verkocht geen enkele andere WK of EK bal ooit beter dan de Jabulani. Kan hieruit geconcludeerd worden dat slechte reclame inderdaad ook reclame is?
Do you want a beer? Nadat AB Inbev onlangs zijn verhoogde winstverwachtingen publiceerde, steeg het aandeel prompt met 5%. 's Werelds grootste brouwconcern dankt dit naar eigen zeggen aan het goede weer maar vooral aan het WK voetbal. Dankzij het WK steeg het volume o.a. in Brazilië heel gevoelig. In Nederland activeerde AB Inbev zijn sponsorship aan de hand van het Belgisch biermerk Jupiler. Het merk waagde het om het rode logo oranje te laten kleuren, een nooit geziene marketingstunt. De Jup Holland Jup T-shirts waren ook een schot in de roos. Bij alle wedstrijden van Holland zag je boardings van Jupiler in de stadions, dit terwijl bij alle andere wedstrijden Budweiser op de boarding pronkte.
Een prinse van Oranje Tijdens het WK waren alle ogen gericht op het Nederlands elftal, Oranje. Al van bij aanvang van het tornooi noteerde het Bureau voor Toerisme en Congressen serieuze stijgingen van het aantal bezoekers op hun sites. Zo goed als elk zichzelf respecterend bedrijf surfte mee op de Oranjegolf. Consumenten spendeeren ettelijke miljoenen aan Oranjegadgets. Supermarkten en andere detaillisten haalden betere omzetcijfers dan normaal. Een economische groei heeft het WK echter niet teweeg gebracht in Nederland. Daarvoor was de wereldtitel noodzakelijk. Alleen bij het behalen van de wereldtitel zou het consumentenvertrouwen gestegen zijn.
Verkoopstunts Een Nederlandse aanbieder van energie beloofde alle nieuwe klanten een jaar gratis energie bij het behalen van de wereldtitel. Hoeveel nieuwe klanten door deze actie werden aangetrokken wil het bedrijf niet kwijt. Een TV merk beloofde het aankoopbedrag van een nieuw toestel terug te betalen na het behalen van de wereldtitel. Ook dit bedrijf wil geen verkoopcijfers lossen. TNT Post was van plan om een kampioenenzegel op de markt te brengen, Perry Sport en Nike lieten speciaal borduurmachines overkomen om het kampioenensterretje boven het logo te borduren, gratis voor klanten die hun shirt daar aangekocht hadden...
Leuk weetje; het Nederlands volkslied is het oudste ter wereld...
De Lokerse Feesten zijn steeds een bezoekje waard. Dit jaar was ik aanwezig op het concert van Admiral Freebee, The Human League en Arsenal. De Admiraal en Arsenal waren schitterend, Human League vond ik persoonlijk iets minder, los van hun grote hits dan.
Het viel me op dat erg weinig sponsors / partners aan activatie deden. Zo was er de, intussen wereldberoemde, Boerke Festivalgame van Knack Focus, de fotoshoot bij VT4, de smsactie van BASE en het énorme VIPdorp van Bacardi. Daar bleef het echter bij. Fotoshoots zijn intussen erg ingeburgerd, niet meteen creatief te noemen. De smsactie van BASE is passend en leuk. Inzet was een VIP backstagepas voor jou en je vrienden. Het mag duidelijk zijn dat ze hiermee en goed gevoel willen opwekken. Het doel van de Boerke Festivalgame is het verzamelen van data om vervolgens in te zetten bij abonnementenacties, inschrijvingen op newsletters enz. Bacardi slaagde erin om een groot stuk in te nemen op de bescheiden site van de Lokerse. Groot minpunt was de ligging, verder weg van het podium is zo goed als onmogelijk. Domper op de feestvreugde voor de vele genodigden van Bacardi. De actie was me niet helemaal duidelijk. Hebben de vertegenwoordigers elk een aantal goede klanten (horeca) uitgenodigd of is er een activatie geweest onder klanten? Moeilijk te zeggen.
De grote afwezigen op het vlak van activatie waren toch wel Coca Cola, Jupiler, Fintro, Media Markt, TV Oost-Vlaanderen, Nieuwsblad en vooral JIM. Ik concludeer daaruit dat exposure (visibiliteit) en bereik nog steeds prioriteit nummer één is voor deze merken. Bacardi toont aan dat relatiemarketing voor hen belangrijk is. De face 2 face communicatie staat duidelijk nog in zijn kinderschoenen, fancontact moet nog doorbreken. In ieder geval een gemiste kans voor een aantal grote merken met JIM op kop.
Grote vraag voor mij is hoe deze merken hun sponsorstrategie opstellen? Sponsoren ze gewoon omdat ze dat al jaren doen? Stellen ze duidelijke sponsordoelen per project enz. En hoe ziet de acquisitie van nieuwe sponsors eruit? Maken zij nog gebruik van een sponsorpakket op werken ze een personaliseerd pakket uit in samenspraak met de partner...?