Vanaf 1986 was Roger De Kinder vervangend schoolhoofd tot hij twee jaar later officieel tot nieuwe directeur van de Jan Frans Willemsschool werd benoemd. De kleuterschool groeide uit haar voegen en er werd besloten om het oude gebouw (1900) om te vormen tot de broodnodige kleuterklasjes, waarvan er twee zelfs een verdieping kregen (nu de eerste leerjaren).
Boven werden er doe-klassen ingericht, waar de kinderen naar hartelust konden knutselen en schilderen (nu de klassen katholieke godsdienst).
De school werd in deze tijd ook uitgerust met de eerste computers in de hogere klassen en bij de administratie. Zo werden wij proefschool voor het Edison-project, de rechtstreekse verbinding met het ministerie van Onderwijs. In de speeltuin verschenen nieuwe kindvriendelijke speeltuigen (ondertussen aan vervanging toe).
In juni 1990 werd een open deurdag ingericht met wandelzoektocht en barbecue. Door de gemeente werd een logopediste aan de school toegevoegd.
In 1992 ging het vijfde leerjaar in Oudenaarde op computerklassen, om zo alle kinderen de gelegenheid te geven in contact te komen met de nieuwe technologie. Eén jaar later werden na de klasuren lessen kleutergymnastiek gegeven in de turnzaal, zodat heel wat materiaal voor de psychomotoriek en rollend materiaal voor de kleuters diende aangekocht. Voor slechts één jaar werd een bijzonder leermeester islamitische godsdienst toegevoegd. En de oude fietsenbergplaats moest plaats ruimen voor de nieuwe kleuterschool en werd op de huidige plaats neergeplant.
Op last van het ministerie kwamen er in 1998 nieuwe leerplannen, een nieuw schoolreglement en een afsprakennota.
In dat jaar startte ook het gezamenlijk busvervoer voor alle Boechoutse scholen (reeds afgeschaft wegens te weinig belangstelling). Het jaar werd afgesloten met een groots circusproject, waaraan alle kinderen deelnamen.
In 1999 richtte de gemeente Boechout een gezamenlijke kinderopvangdienst op, de Wigwam.
In juni 2000 werd de participatieraad opgericht. Onder impuls van de verkeersgroep (oudervereniging en leerkrachten) werd gestart met fietspooling: vanuit alle kanten van de gemeente rijden groepen kinderen o.b.v. een ouder of leerkracht naar school. Voortaan zou de school ook samenwerken met het CLB van Lier (centrum voor leerbegeleiding).
In datzelfde jaar bleek de nieuwe kleuterschool broodnodig.
Het 25-jaar-oude préfabgebouw aan de molen voldeed niet meer en werd afgebroken. Het nieuwe ultramoderne (gescheiden regenwater, zonnepanelen, hout,
) gebouw werd plechtig ingehuldigd op 27 september 2000. 6 klasjes rond een gemeenschappelijke speel- en eetzaal maakte de school klaar voor de 21ste eeuw. Een zevende klasje voor de kleinste kleuters bleef in de vroegere directeursgebouwen (naast de turnzaal).
In 2001 trad de nieuwe directeur, Marleen Janssens, een voormalige kleuteronderwijzer, in dienst.
Tevens werd een leerkracht L.O. aan de kleuterschool toegevoegd. En voor de kleinsten werd opnieuw een kinderverzorgster in dienst genomen. In de lente zette de hele school zijn beste beentje voor tijdens het podiumproject Een doos met een gat erin in het Mark Liebrechtcentrum te Mortsel. En aan de directie werd een voltijdse secretaresse toegevoegd.
In 2002 trad een ICT-coördinator in dienst, die het computerpark van de school ging beheren. In 2003 werden de eerste kinderen ontvangen in de gloednieuwe computerklas op de beneden-verdieping.
De werkgroep Pesten werkte een anti-pestplan uit met contracten en antipestlied voor de hele school. In september 2003 begon een zorgcoördinator aan de eerste opdracht.
Tijdens al die bouwperikelen bleef de nood aan een leraarskamer hoog. Zo verhuisden de eerste leerjaren naar de vroegere kleuterklassen met verdieping in de oude bouw (1900). De klas van zedenleer vond zijn vertrouwde plaatsje terug naast de leraarskamer op het gelijkvloers (kant Hovesesteenweg).
Het kinderparlement met afgevaardigden van 4, 5 en 6, samen met enkele leerkrachten hield haar eerste vergadering.
In 2004 werd een nieuw LVS (leerlingvolgsysteem) ingevoerd. En meer en meer kreeg de school hulp van ouders en grootouders: leesouders, kookouders, fruitouders, rekenouders, luizenouders, spelletjesouders, verkeersouders,
De kleuters brachten een jaar later voor het eerst een groot spektakel voor de grootouders, de Kleurenkleutershow.
In 2006 begaf de Jan Frans Willemsschool zich voor het eerst op de digitale snelweg en werd deze website geboren.
In de lente beleefde het verkeersproject haar apotheose met een dode-hoek-vrachtwagen, een fietsparcours en een gekke fietsendag
Het Jfw-kunstproject kreeg zijn uiteindelijk toonmoment op 20 mei en bracht heel wat ouders en grootouders op de been.
In 2007 werd de school doorgelicht. We verkregen het beste resultaat dat te behalen is, namelijk voldoende.
Er werd ook een aanvang genomen met het hernieuwen van de speeltuin ...
* naar de geschriften van Werner Adriaensen
18-06-2010, 16:00 geschreven door Weradri 
|