Jan Frans Willemsschool-historiek
Inhoud blog
  • Heel lang geleden...
  • Een kindvriendelijke speelplaats (1977)
  • Een vervangend schoolhoofd (1987)

    Zoeken in blog


    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     


    Boechout
    19-06-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Heel lang geleden...
    De naam "Gemeenteschool" is een product van de Franse revolutie. In feite is de school een rechtstreekse voortzetting van de eeuwenoude volksschool, de school van de "gemeynte", dus de school van het méér dan duizendjarige "Bacualdus" (974) of anders gezegd, het vroegere "Bouchout",  het huidige Boechout.
     
    "Nulla scola est" (er is geen school) lezen wij in een verslag van de deken van de Antwerpse kristenheid in het jaar 1572. De eerste vermelde schoolmeester-koster, magister Carolus Vermuelen, overleed in 1595.
     
    In 1608 werd er voor het eerst over een schoolgebouw gesproken. Het bestond uit een armzalig huisje met stro bedekt, dat toebehoorde aan de armenzorg van de parochie. Het stond op de noordoostzijde van het toenmalige kerkhof. (nu dus in het straatje achter de St-Bavokerk)
     
    In het midden van de zeventiende eeuw ontstond er een ongekende concurrentiestrijd tussen een jonge Boechoutenaar zonder handen of voeten uit de Vinkenstraat en de toenmalige koster-schoolmeester Jan De Groot … Na zijn dood kwam de school in de vaardige handen van de hoogstaande Boechoutse familie Laeremans (tot 1793)

    In 1824, onder Willem I dus, besloot men "de school van de gemeynte" te vergroten. Het was een rechthoekig gebouw uit baksteen met een rieten dak zonder speelplaats. De kinderen speelden op de weg en soms ook op het kerkhof. In 1830, bij het ontstaan van het koninkrijk België, waren er in de school van meester Boex 170 leerlingen tijdens de winter en ongeveer honderd in de zomermaanden. (wellicht omdat de afwezigen hun ouders op het veld moesten helpen)

    Op de hoek van het Dorpsplein en de weg naar Hove (eerder feestzaal De Valk, nu café Falco) werd in 1848 een nieuwe school gebouwd. De speelplaats bevond zich aan de westzijde en bestond uit twee delen, afgescheiden door een muur voor respectievelijk jongens en meisjes. In 1849 begonnen de meisjes langzaam aan over te sijpelen naar de pas gestichte meisjesschool van de zusters Annonciaden.
     
    Dertig jaar later zag de toenmalige bovenmeester Frans Thys -door de liberale ongelukswet, waardoor alle godsdienstigheid uit de gemeentescholen diende verbannen te worden- zijn school verder leeg lopen, zeker toen er een katholieke jongensschool werd opgericht in de Alexander Franckstraat. In 1884 dreigde de catastrofe toen de gemeenteraad de vrije scholen aannam en de gemeenteschool wilde sluiten. Dit wekte heel wat beroering in het dorp en men besloot dan maar de beide jongensscholen te versmelten tot de gemeentelijke jongensschool.
     
    Op 10 april in het jaar 1900 besloot de gemeenteraad tot het bouwen van een nieuwe school. Ze had vier klaslokalen die nog steeds tot onze school (zie gebouw eerste leerjaren en katholieke godsdienst) behoren.
     
    Tijdens het interbellum (de periode tussen de beide wereldoorlogen) groeide de school verder aan, zodat in 1924 vier nieuwe klassen werden bijgebouwd. (die ondertussen plaats  hebben gemaakt voor het grote blok met de refter, een audiovisuele zaal en de toiletten)
     
    De economische crisis in de jaren 30 had een gunstig gevolg op de schoolbevolking toen de zogenaamde "betaalde scholen" te duur werden voor de meeste ouders. Zo steeg het aantal leerlingen tot 359. Door allerlei omstandigheden, denk maar aan wereldoorlog II en al zijn gevolgen, was de schoolbevolking onder "bestuurder"  J. Thys tot 200 teruggelopen, toen hij in 1950 op rust ging.
     
    Het nieuwe schoolhoofd, Jos Jacobs, had af te rekenen met meerdere ongunstige omstandigheden: de school op de grens met Mortsel, de vierde graad (13-14 jaar) die zou verdwijnen in 1962, een rijksschool in Mortsel en tenslotte het eerste leerjaar dat werd opgericht in het St-Gabriëlinstituut. Het leerlingenaantal daalde tot het laagste cijfer (107) ooit. Toen echter in 1958 zijn voorstel om busvervoer in te leggen door de gemeente werd aangenomen, werd er een einde gesteld aan de terugloop.
    Op 26 september van datzelfde jaar werd er opnieuw gebouwd: een bureau en lokaal voor medisch toezicht (nu het klasje voor de 2,5 jarigen), sanitair en een refter met kleine keuken (nu de open ruimte tussen de spiegelzaal en oude gebouwen).
     
    * naar de geschriften van J. Jacobs (gemeentegids 1976)
     






    19-06-2010, 13:09 geschreven door Weradri  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (3 Stemmen)
    18-06-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een kindvriendelijke speelplaats (1977)
     
    Onder André De Prins als directeur, omringd door een schare van 9 leerkrachten, 7 mannen en twee vrouwen, groeide de school gestadig verder. Er werden na de lesuren privé-taallessen ingericht. De nieuwe turn-en feestzaal (1967) bracht heel wat animo in de school. En de kinderen gingen om de twee weken zwemmen, eerst in Antwerpen en later in Mortsel. De school bleef groeien zodat de refter en het schoolhuis omgetoverd moesten worden in noodklassen.
    In 1969 kwam de allereerste ouderraad in de school samen, met Etienne Aussems als eerste voorzitter.
     
    In september 1971 werden op vraag van enkele ouders een dertiental meisjes op een totaal van 245 kinderen ingeschreven in de school. 14 dagen later kwam een juf zedenleer de ploeg versterken. En een jaar later werd voor het eerst een juf protestantse godsdienst aangesteld. En wat later ook een juf in handwerk. En zo steeg de schoolbevolking eens te meer.
    In 1974 vierde de school samen met de gemeente de 1000ste verjaardag van onze gemeente onder het thema: “Ontdek je gemeente nu” met een mooi uitgewerkte tentoonstelling in de nieuwe klassen.
    Het oude schoolhuis op de hoek van Hovesesteenweg moest plaats ruimen voor de nieuwbouw (fase A) op het Jef Van Hoofplein.  Daarom werd een préfabgebouw opgericht op het speelplein aan de molen. Hierin zouden de derde en vierde leerjaren gedurende jaren hun plaatsje vinden.
     
     
    De jongensschool werd “Gemeenteschool” met de veelzeggende naam “Jan Frans Willems”. Het nieuwe Jfw-embleem met de drie pijlen verzinnebeeldde de vele richtingen die de kinderen in het voortgezette onderwijs konden inslaan.
    1975 bracht de hernieuwde start van de woensdagnamiddag-activiteiten, waarbij de kinderen konden deelnemen aan sport, theater, knutselen, wandelen, natuurexploratie, e.d. 
    Dat jaar bracht eveneens de start van een lange reeks succesrijke bals die door de ouderraad werden georganiseerd.
    Een jaar later werd de moderne wiskunde ingevoerd. Niet alleen de kinderen, maar ook de leerkrachten dienden terug school te lopen.
     
    In 1976 werd de eerste Jfw-kinderboekenbeurs boven de doopvont gehouden.
    Een taakleraar, die kinderen met leermoeilijkheden hielp, werd aangesteld in 1977 en bovendien werd de directeur vrijgesteld van zijn onderwijzende taak.
    Verdere nieuwigheden waren: studiereizen naar de zoo, een weekend in de Hoge Rielen (Tielen) voor de zesde leerjaren, wat later gevolgd door de zeeklassen op Terschelling, een sport- en speldag, een kindvriendelijke speelplaats, de kinderboerderij én voor de leerkrachten de éérste fotokopieermachine.
     
    In het begin van de jaren 80 ging het oude schoolgebouw uit 1882 plat voor de tweede fase van het schoolgebouw. Allerlei moderne, audiovisuele snufjes werden toen aangekocht.
    Tegelijkertijd werd een nieuwe juf aan het personeel toegevoegd, namelijk een juf lichamelijke opvoeding.
    In 1980 trok het vierde leerjaar op studiereis naar het kasteel van Beersel en de leeuw van Waterloo.
    Toen A. De Prins op rust ging in 1982, bezat de school 15 leerkrachten, waaronder nog steeds maar drie vrouwen.
     
     
    Op 25 september 1983 werd de nieuwe school officieel ingehuldigd onder de nieuwe directeur, Leo Vastmans. De kinderen van de eerste vier leerjaren voerden toen een muzikaal bewegingsspel op "School in het sprookjesbos".
    Alweer een nieuwe bijzondere leerkracht kwam er bij. Deze ambulante kracht nam een klas over, zodat de klasleraar de kinderen met leerproblemen kon bijwerken. Voor het eerst werden de grootouders in de klas uitgenodigd om hun kleinkinderen in actie te zien. De vierde leerjaren trokken op sportklassen, in combinatie met gewone en socio-culterele lessen. Ze verbleven een week in het landelijke Oostmalle.
     
     
    Gemeentelijke basisschool Jan Frans Willems!  
    Een verder hoogtepunt in de evolutie van de school bleek de succesrijke inkapseling van de kleuterschool in 1984. Met z’n tweeën en later met drie kleuterleidsters trokken ze in de door de tweede graad verlaten préfabgebouwen. Dra werden zij aangevuld met een kinderverzorgster voor de allerkleinsten.
    De 5-jarige kleuters trokken samen met de eerste graad naar de zoo in Antwerpen. Dit jaar betekende ook de invoering van het fameuze lestijdenpakket: de scholen kregen lesuren toegewezen overeenkomstig het leerlingenaantal.
    In 1985 traden ook de eerste leesmoeders aan in het eerste leerjaar. En alweer een nieuwigheid bij het korps, ditmaal werd een administratieve kracht toegewezen aan de directeur.
     
    * naar de geschriften van Jos Verhoeven




    18-06-2010, 16:04 geschreven door Weradri  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een vervangend schoolhoofd (1987)
    Vanaf 1986 was Roger De Kinder vervangend schoolhoofd tot hij twee jaar later officieel tot nieuwe directeur van de Jan Frans Willemsschool werd benoemd. De kleuterschool groeide uit haar voegen en er werd besloten om het oude gebouw (1900) om te vormen tot de broodnodige kleuterklasjes, waarvan er twee zelfs een verdieping kregen (nu de eerste leerjaren).
    Boven werden er doe-klassen ingericht, waar de kinderen naar hartelust konden knutselen en schilderen (nu de klassen katholieke godsdienst).
    De school werd in deze tijd ook uitgerust met de eerste computers in de hogere klassen en bij de administratie. Zo werden wij proefschool voor het Edison-project, de rechtstreekse verbinding met het ministerie van Onderwijs. In de speeltuin verschenen nieuwe kindvriendelijke speeltuigen (ondertussen aan vervanging toe).
     
    In juni 1990 werd een open deurdag ingericht met wandelzoektocht en barbecue. Door de gemeente werd een logopediste aan de school toegevoegd.
    In 1992 ging het vijfde leerjaar in Oudenaarde op computerklassen, om zo alle kinderen de gelegenheid te geven in contact te komen met de nieuwe technologie. Eén jaar later werden na de klasuren lessen kleutergymnastiek gegeven in de turnzaal, zodat heel wat materiaal voor de psychomotoriek en rollend materiaal voor de kleuters diende aangekocht. Voor slechts één jaar werd een bijzonder leermeester islamitische godsdienst toegevoegd. En de oude fietsenbergplaats moest plaats ruimen voor de nieuwe kleuterschool en werd op de huidige plaats neergeplant.
     
    Op last van het ministerie kwamen er in 1998 nieuwe leerplannen, een nieuw schoolreglement en een afsprakennota.

    In dat jaar startte ook het gezamenlijk busvervoer voor alle Boechoutse scholen (reeds afgeschaft wegens te weinig belangstelling). Het jaar werd afgesloten met een groots circusproject, waaraan alle kinderen deelnamen.

    In 1999 richtte de gemeente Boechout een gezamenlijke kinderopvangdienst op, de Wigwam.
     
    In juni 2000 werd de participatieraad opgericht. Onder impuls van de verkeersgroep (oudervereniging en leerkrachten) werd gestart met fietspooling: vanuit alle kanten van de gemeente rijden groepen kinderen o.b.v. een ouder of leerkracht naar school. Voortaan zou de school ook samenwerken met het CLB van Lier (centrum voor leerbegeleiding).
     
    In datzelfde jaar bleek de nieuwe kleuterschool broodnodig.
    Het 25-jaar-oude préfabgebouw aan de molen voldeed niet meer en werd afgebroken. Het nieuwe ultramoderne (gescheiden regenwater, zonnepanelen, hout, …) gebouw werd plechtig ingehuldigd op 27 september 2000. 6 klasjes rond een gemeenschappelijke speel- en eetzaal maakte de school klaar voor de 21ste eeuw. Een zevende klasje voor de kleinste kleuters bleef in de vroegere directeursgebouwen (naast de turnzaal).
     
     
    In 2001 trad de nieuwe directeur, Marleen Janssens, een voormalige kleuteronderwijzer, in dienst.
    Tevens werd een leerkracht L.O. aan de kleuterschool toegevoegd. En voor de kleinsten werd opnieuw een kinderverzorgster in dienst genomen. In de lente zette de hele school zijn beste beentje voor tijdens het podiumproject “Een doos met een gat erin” in het Mark Liebrechtcentrum te Mortsel. En aan de directie werd een voltijdse secretaresse toegevoegd.
     
    In 2002 trad een ICT-coördinator in dienst, die het computerpark van de school ging beheren. In 2003 werden de eerste kinderen ontvangen in de gloednieuwe computerklas op de beneden-verdieping.

    De werkgroep “Pesten” werkte een anti-pestplan uit met contracten en antipestlied voor de hele school. In september 2003 begon een zorgcoördinator aan de eerste opdracht.

    Tijdens al die bouwperikelen bleef de nood aan een leraarskamer hoog. Zo verhuisden de eerste leerjaren naar de vroegere kleuterklassen met verdieping in de oude bouw (1900). De klas van zedenleer vond zijn vertrouwde plaatsje terug naast de leraarskamer op het gelijkvloers (kant Hovesesteenweg).

    Het kinderparlement met afgevaardigden van 4, 5 en 6, samen met enkele leerkrachten hield haar eerste vergadering.

     
    In 2004 werd een nieuw LVS (leerlingvolgsysteem) ingevoerd. En meer en meer kreeg de school hulp van ouders en grootouders: leesouders, kookouders, fruitouders, rekenouders, luizenouders, spelletjesouders, verkeersouders, …
    De kleuters brachten een jaar later voor het eerst een groot spektakel voor de grootouders, de Kleurenkleutershow.
     
    In 2006 begaf de Jan Frans Willemsschool zich voor het eerst op de digitale snelweg en werd deze website geboren.
    In de lente beleefde het verkeersproject haar apotheose met een dode-hoek-vrachtwagen, een fietsparcours en een gekke fietsendag…
    Het Jfw-kunstproject kreeg zijn uiteindelijk toonmoment op 20 mei en bracht heel wat ouders en grootouders op de been.
     
    In 2007 werd de school doorgelicht. We verkregen het beste resultaat dat te behalen is, namelijk voldoende. 
    Er werd ook een aanvang genomen met het hernieuwen van de speeltuin ...

     

     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
    * naar de geschriften van Werner Adriaensen 
     

     

    18-06-2010, 16:00 geschreven door Weradri  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (9 Stemmen)
    Archief per week
  • 14/06-20/06 2010

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs