Deze week was het international week. In die week komen studenten van overal in Europa een weekje proeven van het buitenlands studeren in Noorwegen. Ook van België kwamen er een aantal studenten en die gingen wij natuurlijk ophalen aan de luchthaven... De drie jongens voelden zich al meteen geintimideerd door de 7 prachtige dames die hen opwachtte! ;-)
Natuurlijk moest er deze ook gewerkt worden. De hele week werkte we vooral rond outdoor education, we moesten dus naar buiten, ondanks het koude weer. Proper clothes were necessary! Op maandag startte onze week al goed, samen met enkele Noorse studenten trokken we de bossen in en deden daar verschillende spelletjes, we klommen in bomen, speelden piraat, hingen in touwen, gingen op avontuur en maakten een remake van Lord of the rings (zie Jessies gandalf imitatie!). We maakten ook ons eigen potje op een kampvuur, waaw, het was een leuke dag, dat vonden onze belgische studenten ook!
We gaven deze week ook een presentatie over het schoolsysteem in Noorwegen. Niemand wou deze taak op zich nemen, dus gelukkig waren wij wel enthousiast om dit te doen. We gaven de internationale sutdenten een uurtje les over Barnehage in Noorwegen. We mogen ook trots zeggen dat we complimenten kregen over onze leuke les van enkele leerkachten van de Lessius Hogeschool. We hebben Artevelde dus goed gepromoot!
Zoals ons motto klinkt: 'Elke dag is er reden voor een feestje!' En omdat er deze week gasten op bezoek waren, moesten we gewoon eens laten zien hoe echte Noorse erasmusstudenten feesten. De international party was een succes, we leerden nieuwe mensen kennen en we leerden aan 50 internationale studenten 't smidje van Laïs, een belgische volksdans! Ook voor de hongerigen was er wat, iedereen maakte een specialiteit van zijn of haar land, Belgie was goed vertegenwoordigt er waren: belgische wafels, chocolade, pralines, jules de stroopers, frietjes, frikandon met kriekskes, vol-au-vent, stoofvlees... Maar er waren natuurlijk ook gerechten van andere landen: nederlandse snertflappen, zalm uit noorwegen, Spaanse omelet, ... We aten onze buikjes rond. Gelukkig zorgde onze vriendin van Groot-BritaniË voor geweldige muziek, zodat er ook nog wat gedanst kon worden. Het was een heel erg gezellige avond.
Maar aan alle mooie liedjes komt een einde dus ook onze Belgian boys keerden huiswaarts. Natuurlijk lieten we ze neit vertrekken zonder een leuk afscheidsfeestje.
Hier zijn we weer. Na een vermoeiende lesweek besloten we om nog eens een wandeltocht te maken. We kozen voor Dalesnutten in Dale. Dat is een hoge berg van 320m. Toen we aankwamen in Dale dorp leek het ons heel erg verlaten. Er stonden heel hoge gebouwen maar toch zag alles er heel leeg uit. Het was net een spookstad.
Toen we door het dorp liepen kwamen we op het "wandelpad". Van een echt pad was er niet te spreken, aangezien er overal ijs lag en de defenitie "pad" in noorwegen een andere invulling krijgt. Al kruipend over de rotsen bereikten we de top van de berg. AMAI wat een uitzicht!
Toen we enkele dagen later aan onze Noorse vrienden vertelden dat we naar Dale geweest waren begonnen ze te lachen. Ze vroegen zich af wat we daar gaan bekijken waren. Ze vertelden ons namelijk dat de gebouwen in Dale vroeger een psychiatrische instelling was. Ze hadden er zelf in de lagere school een liedje over; "there is a whole in the fence of Dale, and that's why you are here".
Na enkele weken zwoegen en zweten, waren we toe aan een weekje vakantie. Deze vakantie lieten we niet zomaar voorbijgaan, we grepen deze kans met beide handen om een tripje te ondernemen naar het Noorden om het noorderlicht te zien. Jessie had deze week haar ouders op bezoek, zij kon helaas niet meegaan, maar had toch een hele fijne tijd met haar mamie en haar papie.
De trip naar het Noorden was al van in het begin gepland en het was dan ook een trip waar we allemaal heel erg naar uitkeken. Om in het Noorden te komen, moesten we maar liefst 27 uur op de trein zitten en dan nog 3 uur op de boot. Na deze lange tocht hadden we onze bestemming Lofoten Islands eindelijk bereikt. De expeditie kon beginnen.
Onderweg leek het alsof we naar niemandsland reisden, de boottocht leek ons mee te nemen naar het einde van de wereld en als we aankwamen op de Lofoten, was niets minder waar. Alles was bedekt met sneeuw, er was slechts 1 straat die over het hele eiland liep en die we moesten nemen om naar het dorp waarin we logeerden te komen. Het dorp A [Ou] is werkelijk even groot als zijn naam lang is. Ik denk dat er welgeteld 20 huisjes stonden, waarvan 1/4 toeristenhuisjes waren... Maar er was wifi! Hoera, we waren niet helemaal verloren. Ondanks te weinige faciliteiten, was het toch een prachtig eiland, overal bergen en natuur en het was er zo rustig. Onze 'vakantiehuisjes' waren paalwoningen, die vroeger behoorde tot vissers en ze lagen dus meteen aan de kust. Het uitzicht was prachtig, zo zou ik wel alle dagen willen wakker worden. Ondanks het feit dat de vissers hier al wegwaren, toch leefde de visvangst hier nog erg, er was zelfs een museum over en overal waar we kwamen hingen 20 jaar oude vissen te drogen. Je kan je wel voorstellen dat dat toch wel wat geuroverlast meebracht, maar we waren op de prachtige Lofoten en wat rotte vis zou onze vakantie niet verbrotten!
We hebben voornamelijk gewandeld, op zoek naar een prachtig plekje om het Noorderlicht te kunnen zien. We wandelden naar de eerst volgende stad, die lag op 9 kilometer van A. Het was een dorpje in een dal tussen prachtige bergen. Daar zouden we het licht wel kunnen zien, dus we wachtte de hele avond, maar niets was minder waar, we keerden terug, bevroren van de kou. Iedereen was best wel teleurgesteld, we hadden het licht nog niet gezien en de volgende dag moesten we al naar huis. Maar dan, het wonder, wat een toeval, er doken lichtstralen op boven onze prachtige visserswoningen. Iedereen was erg blij en we bouwden een spontaan feestje. De volgende dag, vertrokken we moe, maar tevreden terug naar huis. Het was een geweldige reis!
Deze week mochten we een weekje meelopen in een Noorse kleuterklas, 'Barnehage', zoals ze dat hier noemen. We liepen elk in een school mee in de buurt van Stavanger. We hadden al kennis gemaakt met onze mentor op de universiteit, dus dat maakte het al wat minder spannend .
Toen we op onze school aankwamen mochten we meteen onze schoenen uitdoen en onze pantoffels aantrekken. Dat gaf een heel huiselijke sfeer. Het eerst wat ons opviel was het aantal volwassenen per groep. In Noorwegen bestaat 1 klasgroep meestal uit 10 tot 15 kinderen. Bij de oudste kleuters is er meestal 1 volwassene per 5 kinderen. Bij de jongste kleuters is dit 1 volwassene per 3 kinderen. Hiervan is minstens 1 opgeleid als leerkracht.
De kleuterklas in onze beide scholen was volgens ons heel leeg. Er waren weinig hoekjes om zelstandig te spelen in de klas. Toch was de voornaamste activiteit vrij spel. De kinderen mochten met duplo spelen, kleuren, met poppen spelen, met auto's spelen,... . Ook de thema's werden veel minder uitgewerkt dan in België. De klassikale activiteiten waren voornamelijk liedjes zingen en verhalen vertellen. In het begin konden we ons niet zo goed vinden in deze werking. We vonden het nogal saai voor de kinderen om elke dag dezelfde zelfstandige activiteiten te krijgen. Maar achteraf stelden we ons wel de vraag of het altijd noodzakelijk is om zoveel met de kinderen te doen. Misschien is het ook wel goed dat de kinderen meer vrijheid krijgen en dat de leerkrachten meer tijd hebben om met de kinderen mee te spelen.
Waar we wel heel enthousiast over zijn is het middagmaal. De leerkrachten eten samen aan één grote tafel met hun kinderen mee. Dit vergroot volgens mij sterk het samenhorigheidsgevoel in de klasgroep. Na het middagmaal trekken de kinderen hun buitenpak aan en spelen ze 2uur buiten. De kinderen mogen spelen in het zand, klimmen op rotsen, in bomen, fietsen, schommelen. Toen we dit voor de eerste keer zagen dachten we dat er ongelooflijk veel ongelukken gingen gebeuren in die 2uren, maar verassend genoeg zijn de kinderen voldoende motorisch ontwikkeld om op alles te klimmen en klauteren waar ze maar willen. Bovendien zeiden onze mentoren dat kinderen nergens opklimmen als ze er niet klaar voor zijn.
Een heel andere werking dan in België dus. Het was een heel leerrijke week boordevol dingen die we meenemen in onze latere carrière!
Ondertussen is het eerste bezoek ook al weer vertrokken. Met de zus van Jessie en de vriend van Eveline hebben heel Stavanger rondgetoerd en ze fier onze nieuwe woonplaats laten zien. Het was super om nog eens iemand vertrouwd in de omgeving te hebben.
Ondertussen is ook het eerste feestje een feit. Omdat uitgaan hier verschrikkelijk duur is, hebben we zelf een feest georganiseerd voor al onze klasgenoten en kotgenoten. Natuurlijk was het niet zomaar een feest, het thema was carnaval en iedereen kwam mooi verkleed! Het was een spetterende avond en we leerden iedereen dan ook eens van een iets minder formele kant kennen. Hopelijk volgen er nog feestjes!
Ondertussen zijn we hier al een week en hebben we al heel wat gedaan! (jaja, de tijd gaat snel als je je amuseert :) ). De universiteit organiseerde de eerste week heel wat activiteiten voor buitenlandse studenten. Zo gingen we op donderdag naar een GRATIS pizza-buffet en aten we onze buikjes rond (want als je in Noorwegen iets gratis krijgt, grijp je dat met beide handen!) Daarna gingen we allemaal samen naar de bar die op de campus gelegen is. Op donderdag is het namelijk Happy hour en kost een biertje maar 4euro in plaats van 8, Hoera!
Vrijdag hadden we onze eerste infodag, een overrompeling van informatie met onder andere lessen over heimwee en hoe we zuinig kunnen leven in Noorwegen. Conclusie: Niet uit eten gaan (zelf geen pizza), niet teveel uitgaan, geen taxi nemen, niet op de campus eten,... . Wat we wel nog mogen doen is kotfeestjes bouwen onder het motto "Bring your own booze!" Verder kregen we info over de studentenvereniging, een rondleiding op de campus, en info over de consequenties van spieken en plagiaat. Hier lachen ze er duidelijk niet mee als je je bronnen niet vermeld of spiekt. Je wordt namelijk meteen van school gestuurd en je kan in geen enkele universiteit in Noorwegen nog studeren. Braaf zijn is de boodschap! :)
In het weekend gingen we met de andere studenten naar het Archeologisch museum en kregen een rondleiding in Stavanger. Ondertussen leerden we al heel wat nieuwe mensen kennen uit alle hoeken van de wereld. We hielden zelf al een filmavond met enkele andere meisjes. Op zondag werden we uitgenodigd voor een etentje bij een Noorse familie. We gingen samen wandelen aan het strand, en kregen een verrukkelijke lasagne. Het is fijn om iemand te hebben die altijd bereid zijn te helpen. Het leven hier komt dus al aardig op gang... .
Na een week hebben we hier al goed ondervonden hoe duur het leven hier is. Een tripje naar de supermarkt kost ons toch even tijd. Prijzen vergelijken is onze nieuwe hobby, en onze rekenmachine is onze nieuwe vijand. We hadden wel wat schrik om geld uit te geven, maar ondertussen hebben we ons laten vertellen dat je gek wordt als je constant prijzen vergelijkt met die van thuis. Daar zijn we dus ondertussen van afgestapt.
Op maandag begonnen de lessen en maakten we dus echt kennis met de volledige klasgroep. Het zijn allemaal toffe mensen die het semester hier zien zitten! In de groep zitten studenten van kleuteronderwijs, lager onderwijs, secundair onderwijs en pedagogische wetenschappen. In onze groep zitten ook 3 jongens, woehoew, dat zijn we niet gewoon! Ook de lectoren zijn enthousiast over de komst van de internationale studenten. Het belooft een boeiend semester te worden! Hopelijk zijn de komende weken even plezant!
Dindag 15 januari, startte ons grote avontuur. Met een bang hartje, maar ook wel vol verwachting stapten we op het vliegtuig. Het afscheid was zwaar, er zijn dan ook wel wat traantjes gevloeid, maar die waren snel gedroogd. Toen we landden in Oslo, waren we onder de indruk van de grote bebossing, die konden we zien vanuit het vliegtuig. Echt overal waar je keek stonden sparren en er lag natuurlijk ook een dik pak sneeuw. Waaw, wij zijn in Noorwegen! Na een korte vlucht stonden we in Stavanger. De eerste uitdaging: Op de campus geraken.... De gemakkelijkste oplossing: Een taxi nemen. Het was een hele opdracht om al onze bagage in één taxi te krijgen, maar na veel gepuzzel is het toch gelukt.
De campus is eigenlijk heel erg groot, zeker in vergelijking met Sint-Amandsberg, er is een sportcomplex, bibliotheek en zelf een boekenwinkel op het terrein... Als we het 'international office' eindelijk gevonden hadden, kregen we te horen dat we eigenlijk sliepen in andere gebouwen, die niet zo dicht bij elkaar liggen. We waren wel wat geschrokken, want we hadden dit niet verwacht. Toen we op onze lege kamer aankwamen, voelden we ons toch wat eenzaam. 't Was echt wel 'mottig' zoals Jessie het noemt. Eveline had al wel een kamergenote, maar zij zou al snel vertrekken, naar een ander kot en bij Jessie was er gewoon niemand thuis. We hebben onze valiezen aan de kant gezet en hebben de avond samen doorgebracht, beetje steun zoeken bij elkaar.
Voorlopig moeten we ons nog wat aanpassen, maar morgen starten er al activiteiten voor internationale studenten. Die zullen onze heimwee (hopelijk) wat verzachten!
Groeten vanuit het koude Stavanger! Eveline en Jessie
We hebben om te starten ook al een reeks extra's toegevoegd aan uw blog, zodat u dit zelf niet meer hoeft te doen. Zo is er een archief, gastenboek, zoekfunctie, enz. toegevoegd geworden. U kan ze nu op uw blog zien langs de linker en rechter kant.
U kan dit zelf helemaal aanpassen. Surf naar http://www.bloggen.be/ en log vervolgens daar in met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Klik vervolgens op 'personaliseer'. Daar kan u zien welke functies reeds toegevoegd zijn, ze van volgorde wijzigen, aanpassen, ze verwijderen en nog een hele reeks andere mogelijkheden toevoegen.
Om berichten toe te voegen, doet u dit als volgt. Surf naar http://www.bloggen.be/ en log vervolgens in met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Druk vervolgens op 'Toevoegen'. U kan nu de titel en het bericht ingeven.
Om een bericht te verwijderen, zoals dit bericht (dit bericht hoeft hier niet op te blijven staan), klikt u in plaats van op 'Toevoegen' op 'Wijzigen'. Vervolgens klikt u op de knop 'Verwijderen' die achter dit bericht staat (achter de titel 'Proficiat!'). Nog even bevestigen dat u dit bericht wenst te verwijderen en het bericht is verwijderd. U kan dit op dezelfde manier in de toekomst berichten wijzigen of verwijderen.
Er zijn nog een hele reeks extra mogelijkheden en functionaliteiten die u kan gebruiken voor uw blog. Log in op http://www.bloggen.be/ en geef uw gebruikersnaam en wachtwoord op. Klik vervolgens op 'Instellingen'. Daar kan u een hele reeks zaken aanpassen, extra functies toevoegen, enz.
WAT IS CONCREET DE BEDOELING??
De bedoeling is dat u op regelmatige basis een bericht toevoegt op uw blog. U kan hierin zetten wat u zelf wenst.
- Bijvoorbeeld: u heeft een blog gemaakt voor gedichten. Dan kan u bvb. elke dag een gedicht toevoegen op uw blog. U geeft de titel in van het gedicht en daaronder in het bericht het gedicht zelf. Zo kunnen uw bezoekers dagelijks terugkomen om uw laatste nieuw gedicht te lezen. Indien u meerdere gedichten wenst toe te voegen op eenzelfde dag, voegt u deze toe als afzonderlijke berichten, dus niet in één bericht.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken over de actualiteit. Dan kan u bvb. dagelijks een bericht plaatsen met uw mening over iets uit de actualiteit. Bvb. over een bepaalde ramp, ongeval, uitspraak, voorval,... U geeft bvb. in de titel het onderwerp waarover u het gaat hebben en in het bericht plaatst u uw mening over dat onderwerp. Zo kan u bvb. meedelen dat de media voor de zoveelste keer het fout heeft, of waarom ze nu dat weer in de actualiteit brengen,... Of u kan ook meer diepgaande artikels plaatsen en meer informatie over een bepaald onderwerp opzoeken en dit op uw blog plaatsen. Indien u over meerdere zaken iets wil zeggen op die dag, plaatst u deze als afzonderlijke berichten, zo is dit het meest duidelijk voor uw bezoekers.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken als dagboek. Dagelijks maakt u een bericht aan met wat u er wenst in te plaatsen, zoals u anders in een dagboek zou plaatsen. Dit kan zijn over wat u vandaag hebt gedaan, wat u vandaag heeft gehoord, wat u van plan bent, enz. Maak een titel en typ het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks naar uw blog komen om uw laatste nieuwe bericht te lezen en mee uw dagboek te lezen.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met plaatselijk nieuws. Met uw eigen blog kan u zo zelfs journalist zijn. U kan op uw blog het plaatselijk nieuws vertellen. Telkens u iets nieuw hebt, plaats u een bericht: u geeft een titel op en typt wat u weet over het nieuws. Dit kan zijn over een feest in de buurt, een verkeersongeval in de streek, een nieuwe baan die men gaat aanleggen, een nieuwe regeling, verkiezingen, een staking, een nieuwe winkel, enz. Afhankelijk van het nieuws plaatst u iedere keer een nieuw bericht. Indien u veel nieuws heeft, kan u zo dagelijks vele berichten plaatsen met wat u te weten bent gekomen over uw regio. Zorg ervoor dat u telkens een nieuw bericht ingeeft per onderwerp, en niet zaken samen plaatst. Indien u wat minder nieuws kan bijeen sprokkelen is uiteraard 1 bericht per dag of 2 berichten per week ook goed. Probeer op een regelmatige basis een berichtje te plaatsen, zo komen uw bezoekers telkens terug.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met een reisverslag. U kan een bericht aanmaken per dag van uw reis. Zo kan u in de titel opgeven over welke dag u het gaat hebben, en in het bericht plaatst u dan het verslag van die dag. Zo komen alle berichten onder elkaar te staan, netjes gescheiden per dag. U kan dus op éénzelfde dag meerdere berichten ingeven van uw reisverslag.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken met tips op. Dan maakt u telkens u een tip heeft een nieuw bericht aan. In de titel zet u waarover uw tip zal gaan. In het bericht geeft u dan de hele tip in. Probeer zo op regelmatige basis nieuwe tips toe te voegen, zodat bezoekers telkens terug komen naar uw blog. Probeer bvb. 1 keer per dag, of 2 keer per week een nieuwe tip zo toe te voegen. Indien u heel enthousiast bent, kan u natuurlijk ook meerdere tips op een dag ingeven. Let er dan op dat het meest duidelijk is indien u pér tip een nieuw bericht aanmaakt. Zo kan u dus bvb. wel 20 berichten aanmaken op een dag indien u 20 tips heeft voor uw bezoekers.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken dat uw activiteiten weerspiegelt. U bent bvb. actief in een bedrijf, vereniging of organisatie en maakt elke dag wel eens iets mee. Dan kan je al deze belevenissen op uw blog plaatsen. Het komt dan neer op een soort van dagboek. Dan kan u dagelijks, of eventueel meerdere keren per dag, een bericht plaatsen op uw blog om uw belevenissen te vertellen. Geef een titel op dat zeer kort uw belevenis beschrijft en typ daarna alles in wat u maar wenst in het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks of meermaals per dag terugkomen naar uw blog om uw laatste belevenissen te lezen.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken uw hobby. U kan dan op regelmatige basis, bvb. dagelijks, een bericht toevoegen op uw blog over uw hobby. Dit kan gaan dat u vandaag een nieuwe postzegel bij uw verzameling heeft, een nieuwe bierkaart, een grote vis heeft gevangen, enz. Vertel erover en misschien kan je er zelfs een foto bij plaatsen. Zo kunnen anderen die ook dezelfde hobby hebben dagelijks mee lezen. Als u bvb. zeer actief bent in uw hobby, kan u dagelijks uiteraard meerdere berichtjes plaatsen, met bvb. de laatste nieuwtjes. Zo trek je veel bezoekers aan.
WAT ZIJN DIE "REACTIES"?
Een bezoeker kan op een bericht van u een reactie plaatsen. Een bezoeker kan dus zelf géén bericht plaatsen op uw blog zelf, wel een reactie. Het verschil is dat de reactie niet komt op de beginpagina, maar enkel bij een bericht hoort. Het is dus zo dat een reactie enkel gaat over een reactie bij een bericht. Indien u bvb. een gedicht heeft geschreven, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze het heel mooi vond. Of bvb. indien u plaatselijk nieuws brengt, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze nog iets meer over de feiten weet (bvb. exacte uur van het ongeval, het juiste locatie van het evenement,...). Of bvb. indien uw blog een dagboek is, kan men reageren op het bericht van die dag, zo kan men meeleven met u, u een vraag stellen, enz. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.
WAT IS DE "WAARDERING"?
Een bezoeker kan een bepaald bericht een waardering geven. Dit is om aan te geven of men dit bericht goed vindt of niet. Het kan bvb. gaan over een bericht, hoe goed men dat vond. Het kan ook gaan over een ander bericht, bvb. een tip, die men wel of niet bruikbaar vond. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.
Het Bloggen.be-team wenst u veel succes met uw gloednieuwe blog!