Wat je zeker niet mag vergeten voor je solliciteert
Je cv is samengesteld, je motivatiebrief is klaar? Dan rest je enkel nog de zware taak om op de knop verzenden te klikken. Jobat zet voor jou nog even 12 zaken op een rij die je zeker niet mag vergeten voor je je sollicitatiebrief verstuurt.
1. Verwijder persoonlijke voornaamwoorden
Het is niet nodig en zelfs niet wenselijk om in je cv woorden als 'ik', 'mij' of 'mijn' te gebruiken. Kijk even na of je cv persoonlijke voornaamwoorden bevat en haal deze eruit. In je motivatiebrief mag je deze woorden natuurlijk wel gebruiken.
2. Gebruik werkwoorden die 'actie' impliceren
Als je een overzicht geeft van je werkervaring, beperkt je dan niet tot functie en bedrijf. Voeg een werkwoord toe dat toelicht wat voor werk je precies verrichtte in die functie.
3. Verwijder overbodige woorden
Je cv moet vooral een beknopt overzicht van je ervaringen bevatten. Verwijder woorden die niet noodzakelijk zijn om te begrijpen wat je zegt, zoals 'de', 'het' of 'die/dat'. Maak je zinnen of woordgroepen zo kort mogelijk zodat alle aandacht komt te liggen bij de essentie: jouw prestaties en competenties.
4. Voeg een paar persoonlijke karaktertrekken toe
Ga na of je die karaktertrekken kan koppelen aan je professionele ervaring. Enkel toevoegen dat je 'probleemoplossend denkt' of 'sociaal' bent, zal niets betekenen als je dat niet nader kan toelichten.
5. Vergewis je ervan dat je al de kwalificaties aanraakt die in de profielomschrijving van de vacature vermeld staan
Vergelijk je motivatiebrief met de jobomschrijving en stem die er duidelijk op af. Wees niet te doorzichtig gebruik eventueel een andere formulering maar zorg dat je over al de vermelde vereisten iets zegt.
6. Hou rekening met prioriteiten
Iedere job heeft andere prioriteiten. Zorg dus dat je de belangrijkste kwalificaties en competenties vooraan plaatst.
7. Laat minder belangrijke informatie weg
Vaardigheden en ervaring die minder relevant zijn voor de functie waarvoor je solliciteert, plaats je beter achteraan of kan je zelfs helemaal weglaten. Het is van belang dat de werkgever zijn aandacht op je meest relevante vaardigheden concentreert.
8. Maak een onderverdeling in categorieën
Als je veel informatie kwijt wil over je vorige functies, maak dan een onderverdeling in bijvoorbeeld 'verantwoordelijkheden' en 'prestaties'. Zorg er hoe dan ook voor dat het geheel overzichtelijk blijft.
9. Gebruik cijfers in je cv
Ga na of je cv en motivatiebrief antwoorden bieden op vragen als: 'hoe vaak?', 'hoe groot?', 'hoe veel?', 'hoe snel?', enzovoort. Cijfers doen je cv er vaak een pak indrukwekkender uitzien.
10. Verwijs naar Uitdaging Actie Resultaat
Voeg in je motivatiebrief een passage toe waarin je aantoont hoe je omgaat met uitdagingen, welke actie je onderneemt en wat daarvan de voordelen zijn voor jouw bedrijf. Toon hoe ondernemend je bent.
11. Varieer de lengte van je zinnen
Hou de verschillende punten in je cv kort. In je motivatiebrief kan je kortere met langere zinnen afwisselen, maar blijf beknopt. Concentreer je op actie en prestaties.
12. Maak geen taalfouten
Gebruik een spellingchecker en lees je tekst (meer dan één keer!) na. Als je weet dat spelling niet je sterkste punt is, laat je brief dan nalezen door iemand die je vertrouwt.
Kan een motivatiebrief het verschil maken?
Zeker bij spontane sollicitaties is een motivatiebrief belangrijk. Enkel en alleen op basis van een cv weet een rekruteerder vaak niet voor welke functies een kandidaat interesse heeft (Olivia Cardinaels, Kern Selection)
Het staat in praktisch elke personeelsadvertentie: stuur je motivatiebrief en een recent cv naar onderstaand adres. Dat cv zien sollicitanten nog wel zitten, die brief al veel minder, zo blijkt uit een rondvraag van Jobat bij 6.239 werknemers. Een op de drie doet amper moeite om zijn sollicitatie te motiveren.
'Beste,
Met deze brief reageer ik op uw advertentie van dit weekend. Ik zou graag solliciteren voor de volgende functie ...'
Enzovoort. Misschien herken je het wel: de eerste woorden van de klassieke motivatiebrief, voor velen een van de meest onaangename onderdelen van het zoeken naar een job. Het is ook een lastig karwei: op een A4tje glashelder uitleggen waarom jij, en niemand anders, de perfecte kandidaat bent.
Vage algemeenheden
Wie er ervaring mee heeft, weet hoe gemakkelijk het is om tijdens het schrijven van zon brief te verzanden in vage algemeenheden over leergierigheid, ervaring en enthousiasme. Sommigen - wanhopigen - zoeken hun heil dan maar in de ongeïnspireerde afsluiter: Ik kijk uit naar een persoonlijk gesprek dat me de kans zal geven om mijn motivatie nog beter te verwoorden. Terwijl ze het schrijven, beseffen ze al dat al wat ze ervoor hebben geschreven hun kansen op zon invitatie danig hypothekeert.
Waarna vaak het ultieme argument volgt om zichzelf de inspanning - en het koud zweet - te besparen: Ach, die brieven worden toch niet gelezen. Geen wonder dus dat bedrijven steeds minder motivatiebrieven ontvangen. Een eenvoudige mail met vriendelijke groeten en een verwijzing naar het cv als bijlage moet tegenwoordig volstaan.
Dat een begeleidende brief geen zekerheid meer is, blijkt ook uit onze enquête. Een op de vijf zegt nooit te solliciteren met motivatiebrief. Nog eens 10 procent zegt er zelden een te schrijven. Slechts de helft van de sollicitanten stuurt er altijd een mee.
Kans om aandacht
Maar is dergelijke nonchalance terecht? Worden al die pennenvruchten van bloed, zweet en tranen - op zich toch al een signaal van enige motivatie - echt verticaal geklasseerd? En heeft het dan nog wel zin zon brief te schrijven?
Toch wel, meent Olivia Cardinaels, consultant bij werving en selectiebureau Kern Selection. "Een motivatiebrief is een kans om je te vermarkten, om de aandacht te trekken van de rekruteerder. Je kan er bijvoorbeeld in vermelden waarom je interesse hebt in het bedrijf, de sector of de functie."
Voor wie kampt met een brok zenuwen en een writers block: ver hoef je het dus niet te zoeken. Maar denk eraan: als je de aandacht van een werkgever hebt, moet je die natuurlijk wel vasthouden. Daarom
4 motiverende tips
- Je motivatiebrief mag geen kopie van je cv zijn. Schrijf niet over je studie of je hobbys, maar over je interesse voor het bedrijf of de job.
- Hou je brief kort. Een pagina volstaat. Wees ook direct en helder in je taalgebruik.
- Bij spontane sollicitaties is een motivatiebrief een must. Het is de ideale manier om te tonen in welke functie(s) je geïnteresseerd bent.
- Beter geen brief, dan een slechte brief. Oordeel zelf of je brief een meerwaarde betekent en je kansen verhoogt.
Wat zijn je eerste woorden? Mag je grappig zijn en een beetje stout? Of toch maar beter sec en braaf? "Je moet dat afwegen", zegt Cardinaels. "Standaardbrieven vallen sowieso minder op. Het hangt ook af van de functie waar je voor solliciteert. Een redacteur in spe is weinig geloofwaardig als zijn brief slecht geschreven is. Wat in elk geval voor elke brief geldt, is dat de taal verzorgd moet zijn en dat schrijffouten niet kunnen. Dat kost allemaal veel tijd, maar als het voor een job is die je echt wil, lijkt me dat toch de moeite waard.
Cv is belangrijkst
Hou ook in het achterhoofd dat je brief nog zo meeslepend mag zijn, een werkgever zal zich in de eerste plaats interesseren in je cv. Dat denkt althans driekwart van de ondervraagde werknemers in onze enquête. Ook bij de vraag of de motivatiebrief of het cv bepaalt wie op gesprek mag komen, haalt het cv het makkelijk.
Klopt, zegt Cardinaels. "Motivatiebrieven zijn belangrijk, en ze worden gelezen, maar het eerste wat een rekruteerder bekijkt, is het cv. Als daaruit blijkt dat er geen of een onvoldoende match is tussen de kandidaat en de functie, kan een motivatiebrief daar niet veel aan doen. Toch blijven we kandidaten aanraden er een te schrijven: het is de ideale manier om extra troeven in de verf te zetten, zeker als je wel een gepast cv hebt."
(wv) Illustratie: (jvc)
Deze enquête bevroeg het sollicitatiegedrag van 6.239 werknemers. 89,1 procent van de respondenten werkt in loondienst. 10,9 procent is momenteel werkloos, maar had daarvoor wel betaald werk. De enquête gebeurde online tijdens de eerste twee weken van januari 2011.
Wat eet of drink je best voor een sollicitatie?
Je goed voorbereiden op het sollicitatiegesprek is nog het best, maar ook wat je eet of drinkt, heeft wel degelijk invloed op je sollicitatieprestaties.
Salade (of slasoep)
De avond voor je sollicitatie eet je best sla. Met alleen een krop sla achter de kiezen, heb je natuurlijk niet genoeg, dus je voorziet best nog wat extra groenten of vis. Een lekkere salade niçoise bijvoorbeeld. Sla heeft een zwak pijnstillende, kalmerende en enigszins slaapverwekkende werking. Plantkundigen menen dat nerveuze mensen en moeilijke slapers baat kunnen hebben bij het eten van sla of het drinken van wat slasoep bij het avondeten.
Rode paprikas en groentenratatouille
Zij bevatten heel veel vitamine C. Een redelijke portie rode paprikas of groentenratatouille bevat al meer dan 150 % van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid vitamine C. Ze zijn ook rijk aan vitamine A, wat helpt bij het herstellen van een wond en last but not least het hele systeem een oppepper geeft.
Linzen
Linzen bevatten belangrijke mineralen die helpen tegen vermoeidheid en hoge bloeddruk. Aangevuld met enkele dagen op tijd te gaan slapen of een paar keer per week te gaan sporten, zal je fris aan je sollicitatie kunnen beginnen.
Volkorenbrood
s Morgens een paar stevige boterhammen volkorenbrood geeft je een fikse oppepper. Het is een goede bron van ijzer en van vitamine B, en die worden omgezet in energie.
Thee
Om alert je sollicitatiegesprek af te werken, drink je best een uurtje ervoor een tas thee. Snel snel een kop koffie of een blikje cola of Red Bull binnenslagen, zorgt wel voor een cafeïne- en energieopstoot, maar in het midden van je sollicitatie krijg je misschien al een dip. Thee bevat ook cafeïne, maar wel ongeveer 2 tot 2,5 keer minder dan koffie.
(mr)
01-04-2011 om 00:00
geschreven door Je.Roen 
|