Deming was een Amerikaanse econoom die een eenvoudige methodiek ontwikkelde om op een beheerste en constante wijze verbeteringen door te voeren. Vermits hij in Amerika geen gehoor vond is hij met zijn kennis naar Japan gegaan waar men , in de opbouw na de oorlog van 1945, gretig gebruikt heeft gemaakt van deze werkwijze. Wat het effect is geweest van deze methodiek op een gedisciplineerde wijze toe te passen in de auto-industrie hebben we allen kunnen ervaren; Gelukkig hebben Europa en Amerika , weliswaar laat, de boodschap begrepen en hun achterstand ingehaald.
Er wordt hier gesproken over auto-industrie en dan rijst onmiddellijk de vraag: is dit iets voor kleine ondernemingen of zelfs voor individuele dagelijkse vragen? Ik durf hier volmondig ja op antwoorden en ik durf met u de weddenschap aan dat, wanneer je het lef hebt om het te proberen, je tot hetzelfde besluit komt.
De Deming-cirkel bestaat uit vier opeenvolgende stappen-Plan
-Do
-Check
-Action
Een beetje toelichting maakt veel duidelijk.
-PlanMaak een degelijk plan en een goede planning van de verbeteringen/activiteiten die je wil uitvoeren.
-DoVoer dit plan en planning uit volgens de gegevens zowel qua inhou als in tijd.
-CheckControleer of je alles juist gedaan hebt en vooral of je het beoogde resultaat hebt bereikt.
-ActionStart met de voorbereiding van de volgende stap.
De motiverende sleutel achter deze methodiek is "succes". Zelf wordt je , door je eigen inspanning en kunnen, gemotiveerd om verdere stappen te doen maar in groepsverband heeft dit ook een grote invloed nl. iedereen wil lid zijn van een winnende ploeg.
Troost U : in het Nederlands bestaat hiervoor een mooi woord nl.FOUTENBOOM;
Wat is het doel van dit hulpmiddel ? Het is een visuele voorstelling van mogelijke oorzaken wanneer er iets fout gaat. Iedereen kent de uitspraak dat een probleem kan ontstaan in het kleinste hoekje.
Je kunt U dan ook voorstellen wanneer je naar een boom kijkt met zijn enige dikke stam, zijn meerdere takken , zijn grote hoeveelheid twijgen en zijn onnoemelijk aantal aan bladeren dat je een mooi beeld krijgt van hoe een klein probleem (verkleuring van een blad) de oorzaak kan zijn van problemen met deze boom.
Deze werkwijze wordt veel gebruikt om -in groep- eenvoudige en complexe problemen zichtbaar te maken en is een favoriet gereedschap in de techniek van de veiligheid.
Goede raad : probeer het eens uit op eenvoudige problemen en leer alzo de kracht van dit hulpmiddel om de oorzaken van fouten of afwijkingen vast te leggen.
Bovenstaande vraag lijkt misschien een heel eigenaardige maar toch loont het de moeite deze vraag van kortbij te bekijken. Wanneer men bij de slager of de bakker komt is het product (of de serie producten) vrij heel duidelijk maar welk is het product in het onderwijs? De cursus? De gegeven les? De leerling? Het resultaat van de toetsen? De ontwikkeling van de leerling,? etc.
Bij heel wat beroepen( vb. geneeskunde) en heel wat diensten (vb. openbare diensten) kan deze vraag op gelijkaardige wijze gesteld worden. De antwoorden zijn meestal niet zo vanzelfsprekend..
Waarom is deze vraag van belang ? Ondanks het feit dat de kwaliteitszorg steeds , in alle omstandigheden, dezelfde principes hanteert , dient de benaderingswijze toch steeds aangepast aan het product of de dienst om tot het gewenste resultaat te komen (welk resultaat?).
Hoofdkenmerk van elke werkplaats(in de brede zin van het woord) : orde en netheid.
Waarom orde en netheid? Slecht georganiseerde werkplaatsen zijn steeds een bron van tijdsverlies, overbodige inspanningen en bron van fouten en vergissingen maw een bron van verliezen en overbodige inspanningen en kosten.
De betekenis van 5S vindt zijn oorsprong in Japanse auto-industrie maar wordt nu als een algemene benaderingswijze aangenomen om de werkplek onder de loep te nemen.
Welk is de betekenis?
JapanNederlandsBetekenis
SeisiScheidenScheiden van noodzakelijke en overbodige elementen/onderdelen
SeitonSchikkenEr is een plaats voor alles en voor alles een plaats
Seikrtsu Standardiseren Gelijkvormig maken van bewerkingen
Shiketsuke Systematiseren Handhaven en verbeteren van huidige situatie
Waarschuwing : elke stap dient overwogen en vraagt tijd zowel bij het uitwerken , het aanleren, het toepassen en het volhouden.
Vergeet niet dat een mens een gewoontedier is dat niet van verandering houdt en bij de minste tegenslag terug zal teruggrijpen naar zijn oude gewoontes!!!!!!!!!!!
Het woord ISO 9000 wordt door ingewijden steeds ervaren als de basis waarvan alle andere systemen zijn afgeleid; Toch heeft ook dit systeem, omwille van het ongepast gebruik, een bijklank van "papierwinkel" gekregen en dit vooral in de "hype-periode" waarin er gezwaaid werd met het "ISO certificaat" als bewijs dat men goed werk kon leveren.
Als basis voor een kwaliteitssysteem gelden volgende drie principes:
Principe 1Heb een werkmethode.
Principe 2Leg deze methode vast.
Principe 3Leef er naar.
Zoals meestal blijkt in de praktijk is principe 3 de moeilijkste. Zonder deze regel te respecteren is men reddeloos verloren wanneer er ergens vragen of problemen opkomen.
Er zijn natuurlijk, bijna in elke tak van de industrie, handel of diensten specifieke kenmerken . Meestal bestaat hiervoor dan ook een leidraad om aan deze eisen van een kwaliteitssysteem te voldoen. De eisen hebben een internationaal karakter maar hebben dus ook een serieuze zeggingskracht en waarde op de eigen maar ook op de internationale markt.
Certificering moet dan ook een erkenning/beloning zijn dat men op de juiste wijze bezig is, waarbij "men" duidelijk staat voor de ganse organisatie.
We hebben om te starten ook al een reeks extra's toegevoegd aan uw blog, zodat u dit zelf niet meer hoeft te doen. Zo is er een archief, gastenboek, zoekfunctie, enz. toegevoegd geworden. U kan ze nu op uw blog zien langs de linker en rechter kant.
U kan dit zelf helemaal aanpassen. Surf naar http://www.bloggen.be/ en log vervolgens daar in met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Klik vervolgens op 'personaliseer'. Daar kan u zien welke functies reeds toegevoegd zijn, ze van volgorde wijzigen, aanpassen, ze verwijderen en nog een hele reeks andere mogelijkheden toevoegen.
Om berichten toe te voegen, doet u dit als volgt. Surf naar http://www.bloggen.be/ en log vervolgens in met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Druk vervolgens op 'Toevoegen'. U kan nu de titel en het bericht ingeven.
Om een bericht te verwijderen, zoals dit bericht (dit bericht hoeft hier niet op te blijven staan), klikt u in plaats van op 'Toevoegen' op 'Wijzigen'. Vervolgens klikt u op de knop 'Verwijderen' die achter dit bericht staat (achter de titel 'Proficiat!'). Nog even bevestigen dat u dit bericht wenst te verwijderen en het bericht is verwijderd. U kan dit op dezelfde manier in de toekomst berichten wijzigen of verwijderen.
Er zijn nog een hele reeks extra mogelijkheden en functionaliteiten die u kan gebruiken voor uw blog. Log in op http://www.bloggen.be/ en geef uw gebruikersnaam en wachtwoord op. Klik vervolgens op 'Instellingen'. Daar kan u een hele reeks zaken aanpassen, extra functies toevoegen, enz.
WAT IS CONCREET DE BEDOELING??
De bedoeling is dat u op regelmatige basis een bericht toevoegt op uw blog. U kan hierin zetten wat u zelf wenst.
- Bijvoorbeeld: u heeft een blog gemaakt voor gedichten. Dan kan u bvb. elke dag een gedicht toevoegen op uw blog. U geeft de titel in van het gedicht en daaronder in het bericht het gedicht zelf. Zo kunnen uw bezoekers dagelijks terugkomen om uw laatste nieuw gedicht te lezen. Indien u meerdere gedichten wenst toe te voegen op eenzelfde dag, voegt u deze toe als afzonderlijke berichten, dus niet in één bericht.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken over de actualiteit. Dan kan u bvb. dagelijks een bericht plaatsen met uw mening over iets uit de actualiteit. Bvb. over een bepaalde ramp, ongeval, uitspraak, voorval,... U geeft bvb. in de titel het onderwerp waarover u het gaat hebben en in het bericht plaatst u uw mening over dat onderwerp. Zo kan u bvb. meedelen dat de media voor de zoveelste keer het fout heeft, of waarom ze nu dat weer in de actualiteit brengen,... Of u kan ook meer diepgaande artikels plaatsen en meer informatie over een bepaald onderwerp opzoeken en dit op uw blog plaatsen. Indien u over meerdere zaken iets wil zeggen op die dag, plaatst u deze als afzonderlijke berichten, zo is dit het meest duidelijk voor uw bezoekers.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken als dagboek. Dagelijks maakt u een bericht aan met wat u er wenst in te plaatsen, zoals u anders in een dagboek zou plaatsen. Dit kan zijn over wat u vandaag hebt gedaan, wat u vandaag heeft gehoord, wat u van plan bent, enz. Maak een titel en typ het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks naar uw blog komen om uw laatste nieuwe bericht te lezen en mee uw dagboek te lezen.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met plaatselijk nieuws. Met uw eigen blog kan u zo zelfs journalist zijn. U kan op uw blog het plaatselijk nieuws vertellen. Telkens u iets nieuw hebt, plaats u een bericht: u geeft een titel op en typt wat u weet over het nieuws. Dit kan zijn over een feest in de buurt, een verkeersongeval in de streek, een nieuwe baan die men gaat aanleggen, een nieuwe regeling, verkiezingen, een staking, een nieuwe winkel, enz. Afhankelijk van het nieuws plaatst u iedere keer een nieuw bericht. Indien u veel nieuws heeft, kan u zo dagelijks vele berichten plaatsen met wat u te weten bent gekomen over uw regio. Zorg ervoor dat u telkens een nieuw bericht ingeeft per onderwerp, en niet zaken samen plaatst. Indien u wat minder nieuws kan bijeen sprokkelen is uiteraard 1 bericht per dag of 2 berichten per week ook goed. Probeer op een regelmatige basis een berichtje te plaatsen, zo komen uw bezoekers telkens terug.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met een reisverslag. U kan een bericht aanmaken per dag van uw reis. Zo kan u in de titel opgeven over welke dag u het gaat hebben, en in het bericht plaatst u dan het verslag van die dag. Zo komen alle berichten onder elkaar te staan, netjes gescheiden per dag. U kan dus op éénzelfde dag meerdere berichten ingeven van uw reisverslag.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken met tips op. Dan maakt u telkens u een tip heeft een nieuw bericht aan. In de titel zet u waarover uw tip zal gaan. In het bericht geeft u dan de hele tip in. Probeer zo op regelmatige basis nieuwe tips toe te voegen, zodat bezoekers telkens terug komen naar uw blog. Probeer bvb. 1 keer per dag, of 2 keer per week een nieuwe tip zo toe te voegen. Indien u heel enthousiast bent, kan u natuurlijk ook meerdere tips op een dag ingeven. Let er dan op dat het meest duidelijk is indien u pér tip een nieuw bericht aanmaakt. Zo kan u dus bvb. wel 20 berichten aanmaken op een dag indien u 20 tips heeft voor uw bezoekers.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken dat uw activiteiten weerspiegelt. U bent bvb. actief in een bedrijf, vereniging of organisatie en maakt elke dag wel eens iets mee. Dan kan je al deze belevenissen op uw blog plaatsen. Het komt dan neer op een soort van dagboek. Dan kan u dagelijks, of eventueel meerdere keren per dag, een bericht plaatsen op uw blog om uw belevenissen te vertellen. Geef een titel op dat zeer kort uw belevenis beschrijft en typ daarna alles in wat u maar wenst in het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks of meermaals per dag terugkomen naar uw blog om uw laatste belevenissen te lezen.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken uw hobby. U kan dan op regelmatige basis, bvb. dagelijks, een bericht toevoegen op uw blog over uw hobby. Dit kan gaan dat u vandaag een nieuwe postzegel bij uw verzameling heeft, een nieuwe bierkaart, een grote vis heeft gevangen, enz. Vertel erover en misschien kan je er zelfs een foto bij plaatsen. Zo kunnen anderen die ook dezelfde hobby hebben dagelijks mee lezen. Als u bvb. zeer actief bent in uw hobby, kan u dagelijks uiteraard meerdere berichtjes plaatsen, met bvb. de laatste nieuwtjes. Zo trek je veel bezoekers aan.
WAT ZIJN DIE "REACTIES"?
Een bezoeker kan op een bericht van u een reactie plaatsen. Een bezoeker kan dus zelf géén bericht plaatsen op uw blog zelf, wel een reactie. Het verschil is dat de reactie niet komt op de beginpagina, maar enkel bij een bericht hoort. Het is dus zo dat een reactie enkel gaat over een reactie bij een bericht. Indien u bvb. een gedicht heeft geschreven, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze het heel mooi vond. Of bvb. indien u plaatselijk nieuws brengt, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze nog iets meer over de feiten weet (bvb. exacte uur van het ongeval, het juiste locatie van het evenement,...). Of bvb. indien uw blog een dagboek is, kan men reageren op het bericht van die dag, zo kan men meeleven met u, u een vraag stellen, enz. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.
WAT IS DE "WAARDERING"?
Een bezoeker kan een bepaald bericht een waardering geven. Dit is om aan te geven of men dit bericht goed vindt of niet. Het kan bvb. gaan over een bericht, hoe goed men dat vond. Het kan ook gaan over een ander bericht, bvb. een tip, die men wel of niet bruikbaar vond. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.
Het Bloggen.be-team wenst u veel succes met uw gloednieuwe blog!
Wanneer het woord "kwaliteitszorg" valt is er steeds een terughoudende reactie van "wat komt er nu weer op mij af". Nochtans het woord kwaliteitszorg geeft exact weer waarvoor het staat nl. zorg dat je de zaken vanaf de eerste keer goed doet.
Wanneer je zaken van de eerste keer goed doet betekent dit heel eenvoudig: geen extra inspanningen, geen extra kosten etc. een mooier en gemakkelijker leven met een beter resultaat.
Op het ogenblik dat je over kwaliteitszorg spreekt moet je dus ook aan een werkwijze of een systeem denken en het is hier dat meestal de vraagtekens komen van "Hoe moet dit in godsnaam gebeuren?".
Wanneer we even terugkijken in de geschiedenis van kwaliteitszorg zien we ook een evolutie in de punten waarop het accent gelegd wordt.
Oorspronkelijk gestart met het accent op kontroleren van het product is men opgeschoven naar werkwijzen en methodieken om dit product korrekt te maken om uiteindelijk tot het besef te komen dat eigenlijk de organisatie van het bedrijf de sleutel is tot succes.
In de vervolgstappen worden een aantal punten aangehaald die U inzicht geven in deze schijnbaar complexe materie maar die enkel bedoeld zijn om U duidelijk te maken dat kwaliteitszorg -De moeite waard is
-Niet complex
-Een uitdaging waard.
De uitdaging van kwaliteitszorg bestaat hierin : met minder inspanningen een beter resultaat bekomen.