Ik moest deze blog maken voor een jaartaak van Nederlands op school. Ik hoop dat je de items die ik hierop zal posten interessant vind!
18-03-2016
Boekenbeurs 2015
Beste lezers van deze blog
Dit jaar was het weer zover, de boekenbeurs zetelde zich terug in de Antwerp Expo. In oktober 2015 starte al de 79ste editie van deze beurs. Ik denk dat iedereen de boekenbeurs wel kent, maar zo niet dan zal ik het nu even uitleggen. Dit is een grote beurs in Antwerpen waar natuurlijk allemaal gloednieuwe boeken liggen, maar ook veel meer dan dat. Hier zijn veel auteurs aanwezig waar je een praatje mee kan doen en een handtekening kan vragen, je kan interviews bekijken. Er zijn massa's workshops, muziek, prijsuitreikingen en allerlei leuke wedstrijden met de mogelijkheid om toffe prijzen te winnen. Dit jaar stond de boekenbeurs in teken van jeugdboeken.
Ikzelf ben dit jaar niet geweest, maar ik was er vorig jaar wel bij. Ik vond dit een zeer toffe ervaring en zeker de moeite waard om eens een kijkje te gaan nemen. Ik vond het zo tof omdat ik in heel het jaar nog geen een boek had aangeraakt en plotseling word je ondergedompeld in de literaire wereld. Ik had er een paar boeken gekocht en natuurlijk ook strips, ik heb ook een paar handtekeningen verzameld. Ik ben er naartoe geweest met een vriendin die zelf ook schrijfster is, zij vond het ook een unieke ervaring en hoopt natuurlijk dat zij er op een dag ook mag staan met signeersessies en al haar boeken.
Al bij al was het supertof en ik raad het aan iedereen aan.
In dit bericht zal ik de week van de poëzie met jullie bespreken. Deze liep van 28 januari tot 3 februari. Wat is dit nu eigenlijk? De Poëzieweek is een Nederlands-Vlaamse samenwerking van allerlei poëzieclubs. Tijdens deze week worden onder andere de Herman de Coninckprijs en de VSB poëzieprijs uitgereikt en vindt het Gedichtenbal en de Nederlandse Kampioenschappen Poetry Slam plaats. Minstens even belangrijk zijn de honderden activiteiten hier rond. Die worden georganiseerd door vele poëzieliefhebbers op vele plekken in Nederland en Vlaanderen.
Ik vind dit persoonlijk een goede organisatie. Zo gaan niet alleen volwassen meer met poëzie bezig zijn, maar ook kinderen. Op vele scholen hebben ze hier ook aandacht voor. Dit brengt jongeren hiermee in contact en zo word dit behouden, als dit niet gedaan werd zou er minder en minder aandacht aan besteed worden en kan het in het ergste geval vergeten worden binnen een aantal jaren.
De Inktaap is een prijs voor de beste jongerenauteur. De Vlaamse auteur Stefan Hertmans is in Rotterdam bekroond met de literaire jongerenprijs De Inktaap 2016. Zijn roman 'oorlog en terpentijn' werd door ruim 1400 scholieren uit het Nederlandse taalgebied uitgeroepen tot hun absolute favoriet. Voor deze jongerenprijs lezen scholieren van 15 tot 18 jaar jaarlijk vier boeken.
Waarom koos ik nu dit? Ik heb dit gekozen omdat ik even wil benadrukken dat ik het belangrijk vind dat de mensen die de boeken schrijven die wij lezen er voor beloond worden. Ik denk dat het een forse stimulans is als je er een prijs mee kan winnen. Hierdoor blijven de auteurs zo'n topboeken schrijven en gaat de aandacht ook eens naar hen. Zo worden ze ook eens in de bloemetjes gezet.
Van 5 tot en met 20 maart loopt de jeugdboekenweek hier in België. Ik vind dit een zeer goed initiatief. Toen ik in de lagere school zat hebben we hieraan bijna elk jaar deelgenomen. We deden toen allerlei activiteiten rond boeken, we hadden elke ochtend een voorleesmoment en ik denk dat dit mij wel heeft geholpen om mijn leesvaardigheden te verbeteren. Ik kan er eigenlijk alleen goede commentaar over geven. De jeugd van tegenwoordig leest al veel minder boeken dan vroeger, dus de jeugdboekenweek is de ideale oplossing om kinderen nog eens met hun neus in de boeken te laten zitten. Dit zal hen ook helpen om eventuele leesproblemen te verhelpen. Ik zal in deze 2 weken ook zeker en vast nog eens opzoek gaan naar een goed boek, want dit is al veel te lang geleden. Als je hier meer over wilt te weten komen raad ik je aan om eens een kijkje te nemen op http://www.jeugdboekenweek.be
Mijn slotmening is dat het een supergoed initiatief is en het veel kinderen zal stimuleren om nog eens een boek vast te nemen.
Sinds januari is het volledige dagboek van Anne Frank online te vinden in het Nederlands. Het Anne Frank Fonds is hier tegen, zij dreigen met gerechtelijke stappen. Normaal gezien vervallen de auteursrechten van de auteur na 70 jaar na de dood. Wat hier het geval is.
Ik vind dit persoonlijk een goed idee, er zijn zeer veel mensen die de gebeurtenissen die in het dagboek staan willen lezen. Dit zijn mensen die de kans niet krijgen om het Anne Frank Museum te bezoeken. Ik vind dit dus een goede daad omdat iedereen de kans moet hebben om dit boek te kunnen lezen. Ikzelf ga het zelf ook nog lezen omdat de oorlog mij wel interesseert, doordat het online staat is dit veel gemakkelijker. Ik zou het je zeker aanraden als je tijd hebt om het op te zoeken. Het kan een echte kennisverrijking zijn!