Jasmin & her Soap
Foto

Inhoud blog
  • Zeep maken op ambachtelijke wijze is een leuk proces

  • Zoeken in blog



    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Soap stories about Soap
    19-09-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zeep maken op ambachtelijke wijze is een leuk proces
    Klik op de afbeelding om de link te volgen
    De zeepavonturen begonnen voor mij toen ik er op een dag achter kwam dat ambachtelijk gemaakte zeep mogelijk geen irritatie aan de gevoelige huid zou geven. Al mijn halve leven zonder of met zeer spaarzaam gebruik van zeep geleefd. Zelfs de shampoo die onder de douche gebruikt werd, gaf een vreselijk jeukerige huid. 
    Het duurde nog wel even vóór ik de drempel overging om daadwerkelijk een zeep te maken, maar toen die eenmaal gesneden en wel op mijn tafel stond te pronken, was ik zo trots als een pauw. 

    Als je zo´n basic Only Olive zeep ziet, moet je onwillekeurig aan een blok gesneden feta denken. De ingrediènten kunnen niet eenvoudiger: 100% olijfolie aan het loog toegevoegd, zonder geur- of kleurstoffen. In het begin is dit nog een zacht type zeep, dat ook nog slijmerig wordt als je het in een natte zeepbak laat liggen. Maar na maanden rijpen en indrogen, wordt het een uitstekende harde zeep die goed reinigt, en de huid zeker niet uitdroogt. Puur natuur. 
    Natuurlijk werd de zeep uitgebreid getest door de huisgenoten, en goedgekeurd. Dat gaf het vertrouwen om volgende stappen te zetten op het zeep pad.
    De ronde zeep hiernaast is trouwens een rebatch van de afgesneden stukjes van de allereerste zeep. 
    Een rebatch is het opnieuw verwerken van reeds bestaande zeep. Elke goede zeep kan hiervoor gebruikt worden: fijnraspen, een beetje olie of water toevoegen en au bain marie verwarmen tot het een min of meer homogene massa wordt (kan wel 2 uur duren). Die massa wordt dan in een vorm gestort, en na het uitharden is deze in principe direct te gebruiken, en hoef je niet 6 weken rijping in acht te nemen. 
    Bij deze ronde zeep had ik wat eo lavendel toegevoegd, en wat gedroogde lavendelbloemen. 


    19-09-2013, 12:44 geschreven door Jasmin  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    Categorie:Zeep
    Tags:only olive
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
    De eerste stap was gezet: echte zeep gemaakt op ambachtelijke wijze. Het maken van een absolute basiszeep leert je de principes van het zeepmaken te begrijpen. 
    Hetgeen veel mensen weerhoudt om zelf zeep te maken, is het gebruik van loog die bij de olie gevoegd wordt. Loog wordt gemaakt van caustische soda met water. Hierbij komen kwalijke riekende dampen vrij die makkelijk op je longen slaan, waardoor je moet hoesten. De dampen zijn niet giftig, maar hoogst onprettig en irriterend voor de luchtwegen. Loog is een base die je ook niet in je ogen of op je huid wilt krijgen. Daarom werk je gewoonlijk met een veiligheidsbril op, en met latex handschoentjes aan. Dat ziet er wat mal uit, vooral als je ook nog een groot schort voor gehangen hebt. 

    %%%FOTO1%%%

    Het is echter een feit dat in elke zeep een loog verwerkt is, waar ter wereld je ook je zeep zou halen. Het verzepingsproces kan alleen plaatsvinden door de chemische reactie die ontstaat tussen een loog en een vet. Dit proces moet wat geholpen worden door roeren en temperatuur in de gaten houden. Als de loog en het vet helemaal uitgewerkt zijn met elkaar is de verzeping klaar. Maar dan is de zeep al keihard geworden, en als zeepmaker is het leuk om de zeep in vormen te gieten. Dus nog vóór het einde van het verzepingsproces, als de massa nog vloeibaar is, wordt de zeep in grote of kleine mallen gestort. Afhankelijk van het zeeprecept, moet je dan nog minimaal 4 tot 6 weken wachten voor je tot gebruik kunt overgaan. In die tijd is het verzepingsproces nog steeds in volle gang. 

    Het leuke van het gieten van de nog vloeibare massa is, dat je hierdoor ruimte hebt om met kleuren en vormen te spelen. 


    Bijlagen:
    http://imageshack.us/scaled/thumb/90/dscn0166l.jpg   

    19-09-2013, 00:00 geschreven door Jasmin  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (2 Stemmen)
    Categorie:Zeep
    Archief per week
  • 16/09-22/09 2013

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Foto

    Foto

    Foto

    Dropbox

    Druk op onderstaande knop om je bestand naar mij te verzenden.


    Foto


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs