Breek de chocolade in kleine stukjes. Smelt de chocolade in de magnetron tot het vloeibaar is. Klop het ei goed los en meng de suiker en de boter er door. Zeef de bloem boven dit mengsel en ga alles goed doorkneden met je handen (lekker knoeien!). Bestuif hiervoor het aanrecht met een beetje bloem, want het deeg kan nogal plakken. Rol met de deegroller de bal uit tot een plak van ongeveer 4 mm dik.Steek de koekjes uit met je favoriete vormpjes en leg zo op een ingevette bakplaat. Bak de koekjes op 150 graden in ongeveer 20 minuten gaar. Haal ze voorzichtig van het bakblik en laat ze afkoelen. Smelt de witte chocolade en teken gezichtjes met een sateprikker op de koekjes.
Ingredienten
100 gram chocolade, puur 80 gram witte bastardsuiker, 100 gram boter, 1 ei, klein 50 gram chocolade, wit, om te versieren 1 zakje vanille suiker, 170 gram bloem,
Heerlijke koekjes die van binnen nog redelijk zacht zijn. Heel makkelijk om te maken!
Vandaag heb ik pasta met champignoneroomsaus gemaakt. Recept komt van budgetkoken.be.
Pasta met kip en champignonroomsaus
Ingrediënten voor 4 personen
400 gr pasta (500 bij mij)
400 gr kippenfilet in blokjes gesneden
6 el olijfolie (arachideolie, daar olijfolie ongezonder is verhit)
1 grote ui, fijngesnipperd
1 rode paprika, in blokjes
1 flesje room (ong 250ml)
500 gr champignons, in schijfjes gesneden
1 groentebouillonblokje
2 teentjes knoflook uit de knijper (fijn gesneden daar ik geen perser heb)
peper
peterselie, fijngehakt (heb ik niet)
parmezaan, in schijfjes geraspt
Prijscategorie : 7 à 8 euro
Bereiding
Kook de pasta beetgaar volgens de instructies op de verpakking.
Verhit de olijfolie en bak de ui + paprika gaar (10min), voeg het kippevlees bij en bak deze in 10 à 15 min lichtbruin. Af en toe de ingrediënten omscheppen. Doe de champignonschijfjes erbij, bak ze een 5-tal min, overgiet met de room + verkruimeld bouillonblokje + knoflook + peper + peterselie. Roer alles goed dooreen. Laat de roomsaus wat indikken.
Bestrooi de pasta met kip en champignonroomsaus met parmezaan.
Klaar
Ik heb er wel wat maizena bij gedaan omdat het te lopend was.
Vandaag heb ik vogelnestjes gemaakt! Een oeroud recept, maar super lekker!
Ik heb het recept van Jeroen Meeus genomen : http://www.een.be/programmas/dagelijkse-kost/recepten/vogelnestjes
Ik maak enkel de vogelnestjes, daar ik geen zin heb in tomatensaus. Ik maak er een groenteschotel bij.
Wat heb ik nodig:
de vogelnestjes:
600 g gemengd gehakt (ik heb 500 gebruikt omdat dit nu net de hoeveelheid was die ik had!)
4 eieren + 1 extra eitje
2 eetlepels paneermeel
1 klontje boter
nootmuskaat
peper
zout
bereiding
de vogelnestjes:
Breng een pot water aan de kook en kook de eieren hard. Reken 9 à 10 minuten. Hou één ongekookt ei opzij voor de gehaktbereiding.
Koel de eieren af onder koud stromend water en pel ze. Zet ze even opzij.
Neem een ruime mengschaal en doe er het gehakt in. Voeg een snuifje zout en wat peper van de molen toe.
Breek het extra ei en voeg het bij het gehakt.
Strooi het paneermeel over het vlees en rasp wat verse muskaatnoot.
Was je handen en kneed het gehakt tot een stevig, maar niet te droog mengsel.
Nu kan je de vogelnestjes maken. Rol een gehaktbal van zon 5 à 6 cm dik. Leg de bal in je hand en duw er een kuiltje in, ter grootte van een ei. Leg een hardgekookt ei in het kuiltje en kneed er het vlees rond. Druk de gehaktbal goed aan en rol het vlees door je handen, tot je een egale boulet krijgt die het ei naadloos omsluit.
Leg de vogelnestjes op een groot bord en hou ze even opzij.
Verwarm de oven voor op 180°C.
Zet een braadpan op een matig vuur en smelt er een klontje boter in.
Geef de vogelnestjes een goudbruin korstje. Rol de gehaktballen regelmatig even om. De vogelnestjes hoeven binnenin niet gaar te zijn.
Leg de gekorste vogelnestjes in een ovenvaste schotel en bak ze 25 tot 30 minuten in de oven op 180°C.
Doordat ik maar 500 gr had en geen 600 heb ik maar 3 vogelnestjes kunnen maken.
Gewoon alles door elkaar gemengd met de handen, een eitje genomen en een goede hoop gehakt er rond gemaakt.
Vrij makkelijk om te maken, wel een lekker vettig werkje!
Het bakken zorgde ervoor dat mijn nestjes niet volledig rond zijn. Proficiat aan degene die dat wel klaar krijgt!!
Heerlijk gezond tussendoortje: yoghurt met vers fruit
Sinds deze week heb ik een nieuw tussendoortje ontdekt, yoghurt met vers fruit.
Heel gemakkelijk om te maken, heel gezond en super lekker!!
Voor 2 personen:
- 2 potjes magere yoghurt niet gezoet (heb dat eens gezoet genomen en dit geeft op de één of andere manier een bittere smaak)
- fruit naar keuze (ik heb dit getest met ananas, kiwi of druiven, je kan ook meerdere soorten tegelijk nemen)
- eventueel kokosmelk
Ik snij het fruit in kleine stukken doe dit in de blender en doe er de yoghurt bij en dan goed mengen. Als de smaak nog niet zoet genoeg is kan je er wat kokosmelk bij doen, dit maakt het lekker zoet!
Heel makkelijk en snel te maken tussendoortje, smakelijk!!
Ik wil graag mijn kookkunsten uitbreiden maar heb geen tijd om een cursus te volgen (Lees: werken tot 19:30u en cursus hondentrimmen op zaterdag). Vandaar ga ik nu op mijn eigen proberen een paar keer in de week een nieuw gerecht te testen en het hier op te plaatsen zodat ik zelf ook mijn recepten kan bijhouden en zien welke de toppers waren en welke de missers!!
We gaan van start met noedels omdat mijn vriend al noedels in huis gehaald had en graag noedels wil eten!
Bij deze starten we met een gerecht van Piet Huysentruyt : http://koken.vtm.be/sos-piet/recept/kip-in-de-wok-met-groenten-en-noedels
Wat hebben we nodig:
200 gr rijstnoedels
2 kippenfilets
2 el arachideolie
1/2de paprika
1 rode chilipeper
4 lenteuitjes
12 peultjes
4 el sojasaus
4 el vissaus
4 el vers gehakte koriander
In huis: noedels, kip, paprika, chilipeper, uitjes, koriander vers uit de tuin, sojasaus, arachideolie
Boodschappenlijstje: peultjes (als in boontjes!) vissaus (nog nooit van gehoord!) pinda's en sesamolie
Nu heb ik enkele wijzigingen toegevoegd. Ik heb geen boontjes toegevoegd maar in de plaats heb ik champignons gebruikt. Lenteuitjes had ik ook nog nooit van gehoord dus heb ik gewone uien gebruikt.
Ik ben gestart zoals omschreven staat.
- kip in repen gesneden
- arachide olie in de wokpan
- kip in de wokpan met peper en zout
- de gesneden groentjes toegevoegd
- ik heb alle ingrediënten die toegevoegd moeten worden voor smaak in één pot gedaan: sesamolie, witte wijn azijn, suiker, vissaus en sojasaus.
- deze heb ik dan ook toegevoegd toen de groentjes gaar waren
- na proeven vond ik het nog te zuur en heb ik nog wat extra suiker toegevoegd en currypoeder
- ik heb ook wat kokosmelk toegevoegd wat het wat zachter maakt
Ik moet zeggen, het smaakt zeer goed!!! Speciaal, maar wel lekker. Ik had het zelf nog nooit gegeten en ben meestal ook geen wokfan, maar dit smaakt goed!