Hoe isoleren | Tips voor isolatie kiezen en meer
Algemene informatie over isolatiewerken: oppervlakte berekenen, isolatie kiezen, soorten isolatiematerialen en zoveel meer...
03-08-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Isoleren - Goed voor de portemonnee en het milieu
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Isoleren - Goed voor de portemonnee en het milieu!

Isoleren is een grote stap in het besparen van energie. Onze energiefactuur bestaat voor de helft van het bedrag uit verwarming, isoleren is dus de aanpak om de energiefactuur te beperken. Het is dus goed voor de portemonnee en het milieu. De prijs die je betaalt voor je isolatie, zal op een korte termijn terugverdiend zijn doordat je veel minder verwarming zal nodig hebben. 

Als je wil besparen, dan is isoleren de eerste stap die je onderneemt. Isoleren is goedkoop omdat je het in een zeer snelle tijd kan terugverdienen en omdat de verhouding tot de energiebesparing opbrengt. Vanaf dan maak je winst. Dankzij een goed geïsoleerd huis heb je nog maar weinig verwarming nodig, dit hoeft dan ook niet meer met een dure centrale verwarming, dit kan dan met een kleinere en goedkopere centrale verwarming! Wil je ook meer weten over de soorten isolatiematerialen en hoe je de woning moet isoleren?  Meer tips en advies over isolatie en hoe je het moet plaatsen vind je op isolatie-info.be. Zeker een bezoekje waard!


Tags:isolatie, isoleren
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hoe dak isoleren - tips en advies
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Hoe dak isoleren - tips en advies

Het isoleren van een dak is een zeer belangrijk gegeven. De meeste warmte gaat verloren langs het dak, daarom is het belangrijk dat een dak goed geïsoleerd is en bovendien stimuleert  de overheid de isolatie door bijvoorbeeld subsidies. Bij een renovatie is het dak de meest logische stap om mee te beginnen.

Wanneer en hoe moet ik het dak isoleren?

Is je dak en zoldervloer nog niet geïsoleerd? Dan doe je dat best zo snel mogelijk!
Je hebt drie keuzes: je zoldervloer isoleren, het dak isoleren ofwel beiden.
Als de zolder vaak betreden wordt, dan ben je beter dat je het dak isoleert, maar het kan in de winter wel vriezen op de zolder!

De plaats van de isolatie gaat bepalen in hoeverre de plaats moet verwarmd worden. Een zolder dat je zelden beloopt, daar is het dan ook zinloos deze te verwarmen. Hoe kleiner de ruimte is die moet verwarmd worden in verhouding met de totale buitenoppervlakte, hoe meer je energie zal besparen. Bij het super goed isoleren van het dak bij een bestaande woning, kunnen er condensatieproblemen ontstaan op de muren, de warmte die toen verloren ging, gaat ontsnappen op kleinere en koelere oppervlakte. Dan spreken we van een trechtereffect. Vooraleer je met deze werken start is het belangrijk dat je eerst raad vraagt aan een architect of energiedeskundige.

Het isoleren van je vloer en dak

Je hebt natuurlijk de mogelijkheid voor zowel je zoldervloer en het dak te isoleren. Voor een bestaande woning is dit 1 van de betere oplossingen, maar tegelijk 1 van de meest arbeidsintensieve. Als de totale isolatiewaarde verspreid is over twee lagen dan is het contrast minder groot tussen geïsoleerde en niet-geïsoleerde delen waar er tegelijk ook minder kans is op condensatie. Ga je het dak isoleren maar weet je nog niet goed waar te beginnen? Breng dan zeker een bezoekje op isolatie-info.be waar je tips en advies krijgt hoe je een dak moet isoleren.







16-04-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.isolatie plaatsen: Nog enkele tips
Kleine dingen die u verder zelf nog kunt doen
Een goede isolatie van uw woning houdt niet op met een goede dak- en muurisolatie. Vanzelfsprekend zijn thermoglas en isolerende kozijnen van aluminium of kunststof een onderdeel van het energiebesparend geheel. Zo kan u nog meer uitsparen op verwarming en het verbuik van je CV-ketel. Indien u deze nog niet heeft breng dan tochtstrips aan op ramen en deuren. Wat kunt u verder nog zelf doen voor uw centrale verwarming?
  • Grote kieren tussen ramen en muur kunt u opvullen met vulschuim en afwerken met een lat.
  • Door de gaten van leidingdoorvoeren kan ook een heleboel koude komen. Isolatiematerialen zoals vulschuim of krantenpapier en vervolgens afdekken met een manchet doen hier wonderen en zal een grote impact hebben op het verbruik van uw centrale verwarming.
  • Alle andere soorten naden en kieren afplakken met tochtband en aftimmeren met een afdeklat.
  • Warm water en CV leidingen kunt u in ruimtes waar u niet woont zoals de kruipruimte inpakken met zg flexibele CV leidingisolatie.
  • U bespaart veel energie met het aanbrengen van radiatorfolie achter uw radiatoren.
  • Sluit op koude dagen uw overgordijnen of laat de rolluiken zakken. Hang geen gordijnen voor de verwarming, dit belemmert de warmteafgifte naar de kamer.
  • Indien u een schoorsteen heeft sluit die af als u hem niet gebruikt. De schoorsteen is een enorm trekgat.


Bijlagen:
insulation.jpg (1.7 MB)   


16-04-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.muren en vocht
Muurisolatie
In huizen van voor 1970 zijn tijdens de bouw zo goed als geen maatregelen genomen die energiebesparend werkten. De muren zijn enkelsteens in verband gemetseld of bij de betere woningen met een spouwruimte ertussen. Dit kan niet alleen zorgen voor vochtproblemen en vochtige muren maar ook voor slecht geïsoleerde ruimtes. Een massieve muur kunt u langs de binnenkant isoleren met steen- of glaswol en afwerken met gipskartonplaten. Isoleert u langs binnen raakt u veel binnenruimte kwijt en indien u langs buiten isolatie wilt aanbrengen veranderd u het aanzicht van de woning doordat u een nieuwe buitenmuur zult moeten plaatsen. Vaak moet u ook uw fundering gaan verstevigen en u moet dit sowieso aanvragen bij uw gemeente. Ook vochtwerende producten kunnen dan best aangebracht worden om de vochtbestrijding aan te kaarten. Beide opties hebben voor- en nadelen en dient u van te voren goed met elkaar af te wegen. Heeft uw huis een spouwmuur kunt u de ruimte tussen de muren gebruiken om deze op te vullen met isolatiematerialen. De spouw kan gevuld worden met isolatiekorrels of u kunt papiervlokken of rotswol in laten blazen. Je zorgt er dan best wel voor dat er geen vochtbestrijding moet plaatsvinden want dan kan het vochtprobleem zich door de spouw dringen. Voordeel is dat deze methode geen verbouwingsperikelen met zich meebrengt en redelijk snel gerealiseerd kan worden. Het nadeel wat eraan kleeft is dat aangestortte lateien boven deuren en ramen voor condensering kunnen zorgen.

Koude komt van onderen
Niet geheel onbelangrijk is ook de isolatie van uw vloer. Dit kan het beste vanuit de kruipruimte. Er zijn diverse technieken en isolatiematerialen om uw vloer optimaal te isoleren en te beschermen tegen vocht. Het meest energiebesparend zijn thermokussens, isolatievlokken en harde glaswol of rotswolplaten afgewerkt met een vochtwerende folie. Door onder uw vloer isolatie aan te brengen brengt u de temperatuur van uw vloer met 4 graden omhoog. U zult merken dat dit een grote bijdrage aan uw wooncomfort oplevert.



>

Blog tegen de wet? Klik hier.
Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs