Vloerisolatie is een goede manier om energie te besparen. Daarnaast draagt u met een goede isolatie bij aan een schoner milieu én verhoogt u het wooncomfort en kwaliteit van uw woning! Maar wat kost vloerisolatie eigenlijk?
Omdat de prijzen van vloerisolatiekunnen verschillen per isolatiebedrijf, is het slim om bij meerdere bedrijven om informatie en offertes te vragen. De prijs wordt altijd berekend per vierkante meter en wordt voor het grootste deel bepaald door het te isoleren oppervlak.
Zo is een isolatie met PUR schuim voor een betonnen vloer goedkoper dan voor een houten vloer. Maar over het algemeen kunt u rekening houden met een bedrag van ongeveer 25,-- per vierkante meter. Deze prijs is inclusief materiaalkosten, btw en arbeidskosten.
Zelf kunt u zo een ruwe schatting maken van wat de vloerisolatie u zou kosten. Meet de oppervlakte van uw vloer en tel daar nog een aantal extra meters bij op. Een deel van het metselwerk in de kruipruimte moet namelijk ook geïsoleerd worden en eventuele balken (bij een houten vloer) of uitsteeksels kosten ook extra aan isolatiemateriaal.
Premie voor vloerisolatie
Vergeet vooral niet bij uw gemeente te vragen of u in aanmerking komt voor een premie voor vloerisolatie. In België heeft u bij diverse isolatiesoorten recht op een bijdrage, omdat de overheid wil stimuleren dat u uw huis beter isoleert om het milieu te sparen.
Als u uw zolder wenst te isoleren, is het zeker noodzakelijk om daar eerst goed naar te kijken. Het kan namelijk zijn dat er onder de dakpannen een dampscherm is aangebracht die direct onder het dakbeschot ligt. Hier moet u rekening mee houden als u overweegt om zolderisolatie te plaatsen. U kunt dit eenvoudig controleren door een dakpan op te tillen of omhoog te schuiven (dit is eenvoudig te doen als u een of twee dakpannen erboven iets optilt) zodat u onder de dakpannen kan kijken. Dit dampscherm kan bestaan uit bitumen of uit folie. Welke het is, hangt een beetje af van het bouwjaar van uw huis.
Als er een dampscherm is aangebracht, dan hoeft u niet zelf nog een dampremmende laag aan te brengen met uw zolderisolatie. Als deze er niet zit, dan moet u dit natuurlijk wel doen. Verder is zolderisolatie daarna makkelijk aan te brengen met steenwol, glaswol of polyurethaan platen die een uitstekende zolderisolatie vormen. De meeste zolders hebben houten dakspanten die op een vaste afstand van elkaar gemonteerd zijn. Deze afstand is vaak een standaardmaat waar de zolderisolatie uitstekend tussen kan geplaatst worden.
Nadat u de zolderisolatie heeft aangeschaft, brengt u het bevestigingsmateriaal aan. Als u een deken heeft gekocht als isolatie, kunt u de platen aanbrengen waar deze zolderisolatie tegenaan geniet kan worden. Denk er aan dat u tussen het dakbeschot en de zolderisolatie minstens 1 centimer ruimte overhoudt zodat het kan ventileren. Damp kan zich in deze ruimte ophopen en als dit niet weg kan, trekt dit in het hout waarna dit na verloop van tijd zeker zal gaan rotten tussen het dakbeschot en de zolderisolatie. Dat is iets wat u dus absoluut moet voorkomen!
Na het aanbrengen van zolderisolatie kan u ervoor kiezen om de zolderisolatie weg te werken met bijvoorbeeld gipsplaten. Zorg ook hier weer voor een tussenruimte zodat de alles kan 'ademen'. Vocht is de grote vijand van isolatiemateriaal en als de isolatie om een of andere reden vochtig wordt, zal de isolerende werking nihil zijn.
Heeft u nog geen muurisolatie? Dat is jammer, want met muurisolatie kunt u comfortabeler wonen, energie en dus het milieu besparen én u heeft een lagere energierekening. Alleen maar voordelen, dus waar wacht u nog op?
In Vlaanderen is het mogelijk om een premie aan te vragen voor muurisolatie bij uw netbeheerder. Dit is een premie voor energiebesparende maatregelen. Daarnaast kent ook de Vlaamse overheid belastingvermindering toe voor het investeren in muurisolatie.
Er zijn verschillende soorten muurisolatie, welke de beste is hangt af van de situatie van uw woning. Zo is er spouwmuurisolatie en isolatie aan de buiten- of binnenzijde van de muren. De prijzen voor elk van deze soorten zijn verschillend en kunnen ook per aannemer verschillen. Vraag daarom een aantal aannemers om advies en om een offerte, zodat u de beste en voordeligste aannemer kunt kiezen.
Thermische isolatie van uw woning heeft als doel om het energieverbruik te verminderen. Door uw woning goed te isoleren, kan minder warmte ontsnappen via bijvoorbeeld het dak, de muren of de vloer. Bovendien zal ook uw woning warmer aanvoelen waardoor het aangenamer vertoeven is tijdens koude dagen. Ook in de zomer ervaart u meer comfort door thermische isolatie, de hitte komt uw woning niet meer zo makkelijk binnen.
De meeste warmte verliest u via het dak van uw woning. U start dus best met het isoleren van uw dak. Vervolgens kan muurisolatie u heel wat euro's opleveren op uw energiefactuur. Ook zoldervloerisolatie helpt u om uw energieverbruik te verminderen.
In een woning gaat veel warmte verloren langs het dak, muren, ramen en andere openingen in de woning. Om de vele voordelen te ontdekken voor het isoleren van uw woning, neem zeker een kijkje op deze informatie pagina over woning isoleren.
Het kiezen van de juiste isolatiematerialen is vaak niet eenvoudig. Op de nr1 isolatie site van België vindt u een uitgebreid overzicht van de verschillende isolatiematerialen zodat u het juiste isolatiemateriaal kan kiezen om uw woning te isoleren. Neem vandaag nog een kijkje en maak het u makkelijk om het juiste isolatie materiaal te kiezen!