Vandaag wordt in de Antwerpse kathedraal afscheid genomen van politica
Marie-Rose Morel. Zij overleed dinsdag op 38-jarige leeftijd na een gevecht tegen kanker. Marie-Rose Morel, een voormalig Vlaams Belang politica, liet van zich horen op verschillende vlakken. Morels politieke carrière begon bij de N-VA. Al snel stapte ze over van N-VA naar Vlaams Belang. Binnen deze partij profileerde Marie-Rose zich als boegbeeld en zorgde ze voor vernieuwing. Na botsingen binnen de partij, heeft zij het Vlaams Belang verlaten samen met haar 'soulmate' Frank Vanhecke. In 2009 werd Bij Marie-Rose Morel baarmoederhalskanker vastgesteld. Na een eerste genezing, kwam de kanker terug. Afgelopen zomer gaven de dokter Morel nog zes maanden. Haar strijd tegen kanker heeft Marie-Rose Morel beschreven in haar boek 'Leve het leven' dat een bestseller werd. Nadat duidelijk werd dat Morel de kanker niet kon overwinnen, trouwde ze met Frank Vanhecke om haar kinderen te vrijwaren. Marie-Rose Morel laat twee zoontjes achter.
Maandag
prijkt Kim Clijsters weer helemaal bovenaan de WTA-ranglijst. Clijsters klopte
Jelena Dokic (WTA-120) met 6-3 en 6-0 in de kwartfinale van Parijs. Hierdoor
wipt Kim Clijsers over Wozniacki naar nummer 1.
Het duurde even voordat Clijsters het ritme van de match gevonden had. De 3-0
veranderde Clijsters al gauw in haar voordeel. De eerste set sloot Clijsters af
met 6-3. In nog geen uur was het spel gespeeld tussen Clijsters en Dokic.
Hierdoor neemt Kim Clijsters de plek van Caroline Wozniacki over.
Het is voor Clijsters al de vierde keer dat ze op nummer 1 staat. Kim stond al
19 weken op nummer een, de eerste keer op 11 augustus 2003 en voorlopig voor
het laatst op 19 maart 2006. Sinds 1975 hebben 19 verschillende dames op de
eerste plaats gestaan. Clijsters' ingesteldheid blijft
hetzelfde: "Morgen wil ik de halve finale winnen en hopelijk kan ik ook
het toernooi nog op mijn naam schrijven."
De Belgische Sportvrouw van het Jaar en mama van Jade, Kim Clijsters, voert dankzij haar zege tegen Jelene Dokic op het WTA-toernooi van Parijsopnieuw de wereldranglijst in het vrouwentennis aan. De Breese staat opnieuw op de eerste plaats na een afwezigheid vanbijna vijf jaar. Kim Clijsters is opgetogen dat ze zo kort bij thuis opnieuw de koppositie heeft. In totaal stond Clijsters al 19 weken op de eerste plaats. De tennisspeelster zal sowieso de eerste mama zijn die op één stond op de ranking. Maandag, bij opmaak van de officiële ranking, stoot ze de Deense Caroline Wozniacki van de eerste plaats. Kim Clijsters vindt het een beloning voor haar goed tennisspel. Zij hoopt dat ze ook dit toernooi nog op haar rijk gevuld palmares mag bijschrijven. (David KINDT)
Maandag prijkt Kim Clijsters opnieuw helemaal bovenaan de WTA-ranglijst. Op het WTA-toernooi in Parijs was ze in de kwartfinales te sterk voor Jelena Dokic in de kwartfinales. Al de hele week wist Clijsters dat ze aan een plek in de halve finale genoeg zou hebben om over Caroline Wozniacki te springen op de ranglijst. In haar kwartfinale tegen de Australische Jelena Dokic (WTA 120) leek het de de verkeerde kant op te gaan. Dokic kwam al snel 3-0 voor in de eerste set, maar daarna gaf de Belgische geen enkele game meer uit handen. Met 12 gewonnen games op rij sloot ze de wedstrijd af met een 6-3 en 6-0 overwinning in amper 52 minuten. Met deze overwinning kroonde Kim Clijsters zich tot de eerste tennismama die nummer één van de wereld is. In het verleden prijkte de 27-jarige Clijsters al 19 weken bovenaan de lijst. Van toernooidirectrice Amélie Mauresmo kreeg Clijsters een trofee voor haar uitzonderlijke prestatie. "Ik ben blij dat ik hier nummer 1 kan worden. Vorige keer was in LA, nu is het in Europa. Het is wel niet België, maar toch dicht bij huis", zei Clijsters aan Sporza. De Limburgse blijft echter nuchter: haar doel is het toernooi op haar naam te schrijven. In de halve finales op zaterdag wacht de Estse Kaia Kanepi (WTA 17). LS
Twee uur voor de start van de begrafenis van politica Marie-Rose Morel wachten al vele sympathisanten en vertegenwoordigers van het Vlaams Belang om één van de 1.100 plaatsjes in de Antwerpse kathedraal te bemachten. Heel wat mensen zijn getroffen door het overlijden van de 38-jarige Morel, die zich gedurende haar moeizame strijd tegen baarmoederhalskanker gedurende twee jaar heel kranig hield.
Om halftien gingen de deuren van de kathedraal open en stroomden de mensen binnen. De plaatsen voor het altaar dat met witte en roze bloemen versierd werd, zijn voorbehouden voor haar echtgenoot Frank Vanhecke en haar kinderen Alexander en Marnix. Aan de zijkant van het altaar zitten de klasgenootjes van haar zonen Alexander en Marnix van de Sint-Lutgardisschool te Schoten. NVA-voorzitter Bart De Wever zit op de eerste rij en zal een woord van afscheid brengen aan zijn voormalige partijgenote en vriendin uit zijn studententijd.
Free Souffriau zal bij het binnendragen van de kist het lied 'De Roos' van Ann Christy zingen, zoals Marie-Rose Morel dit wenstte. Ook voor Free Souffriau zal dit een moeilijk moment worden. Zij genas zeven jaar geleden van lymfeklierkanker en voelt zich emotioneel betrokken bij dit afscheid, zeker als ze aan de kinderen van Marie-Rose Morel denkt.
Marie-Rose Morel was een gewezen 'miss Vlaanderen' en studeerde af als licentiate geschiedenis aan de KUL. Zij sloot zich aan bij de NVA op vraag van haar studiegenoot Bart De Wever. Later stapte ze over naar het Vlaams Belang waar ze een belangrijke rol innam. Na interne wrevel met de partijtop stapte ze uit de partij. Ze schreef in 2009 een boek 'Leve het Leven' waarin haar strijd tegen de ziekte werd beschreven. Een maand geleden trouwde ze met Frank Vanhecke. KATJA PRINCEN
Het gevecht tegen de concentratiescholen lijkt gestreden. Hoofd van het katholiek onderwijs Mieke Van Hecke: De aanpak heeft gefaald, witte scholen worden witter en zwarte zwarter. Minister van Onderwijs Smet houdt vast aan zijn plan en wenst het niet bij te sturen. Negen jaar geleden werd in het Vlaamse onderwijs het gelijkekansenbeleid geïntroduceerd. Opzet was om een sociale mix te creëren in het onderwijslandschap. Mieke Van Hecke duidt dat woonbeleid en mobiliteit dikwijls meespelen in de keuze waar de kinderen school lopen. Minister Pascal Smet weet dat er geen pasklaar antwoord is om concentratiescholen in bepaalde buurten op te lossen. We moeten sowieso blijven investeren, zodat alle leerlingen gelijke kansen krijgen, besluit Pascal Smet. (David KINDT)