Forum theater is een interactieve vorm van theater, uitgevonden in de jaren 70 door Augusto Boal. Het publiek krijgt een kort toneelstuk te zien waarin een maatschappelijk probleem centraal staat. Forumtheater wordt in de hele wereld toegepast in het kader van voorlichting, emancipatie, mensenrechten, preventie en resocialisatie.
Het zijn vaak onderwerpen waarmee het publiek haast dagelijks wordt geconfronteerd en op zoek is naar een oplossing. Na de eerste korte voorstelling (ongeveer 20 minuten) vindt er een korte discussie plaats met het publiek waarna de voorstelling weer opnieuw begint. Dit maal kan het publiek stop roepen en de plaats van de acteur overnemen en zijn of haar idee uitvoeren op het toneel. De andere karakters in het stuk zullen zich aanpassen aan de verandering zoals zij denken dat hun karakter dat in werkelijkheid ook zal doen. Ze maken het voor de actieve persoon uit het pub liek absoluut niet makkelijk en proberen het zo waarheidsgetrouw mogelijk uit te voeren.
Vele mensen uit het publiek zullen interveren in het stuk, op deze manier worden er veel oplossingen in praktijk uitgevoerd, en is het duidelijk zichtbaar wat wel en wat niet werkt. De toneelvoorstelling wordt een soort van theatraal debat, waarin ervaringen en ideeën worden geoefend en gedeeld.
Veel organisaties hebben behoefte aan nieuwe, minder verbale methodes voor voorlichting.
Onderstaand kort een aantal voorbeelden van forumtheater toegelicht.
De mens in de hoofdrol
De workshops waren gericht op het overwinnen van de innerlijke blokkades van de deelnemers mbt reïntegratie. Veel mensen aan de onderkant van de samenleving hebben slechte ervaringen gehad met werk, scholing en sociale contacten. In de workshops werden praktijksituaties nagespeeld. Ook wordt gewerkt aan individuele stappenplannen van de deelnemers.
Slimm!
Is afkomstig uit Engeland en heeft daar de titel Blagg!. Slimm! Is gericht op overtreders. Er moet sprake zijn geweest van een incident dat tot een sanctie heeft geleid. Doel van het programma is om de deelnemers zelf te laten ontdekken welke gedragsalternatieven er zijn die niet tot een sanctie leiden.
Er wordt gewerkt aan een fictief, door de groep bedachte overtreding die door alle leden van de groep begaan zou kunnen zijn. Zodoende is het niet direct gebaseerd op 1 persoon. De groep gaat op zoek naar een manier waarop het fictieve personage voortaan uit de problemen kan blijven. Daarbij gaat het personage ook de confrontatie aan met andere die bij het incident betrokken zijn. Slimm wordt in Nederland ingezet in (jeugd) detentie, onderwijs, sport, werk met (ex) verslaafden en in jongerenwerk.
Het idee
Forum theater wordt al in Nederland toegepast, maar is er ook een mogelijkheid dit dmv livestreaming op internet en televisie uit te zenden en het thuis publiek mee te laten beslissen over wat er moet gebeuren in de voorstelling.
1. Technische uitvoering van live streaming forumtheater uitzendingen via het internet.
Om ervoor te zorgen dat men thuis via het internet direct de voorstelling kan volgen zijn er veel technische handelingen nodig. Maar als eerste is het handig om te weten wat streaming eigenlijk is.
Streaming is een techniek waarbij een audio- of videobestand via een netwerk beluisterd of bekeken kan worden, terwijl het bestand wordt geladen. Hierbij wordt nauwelijks ruimte op de harde schijf van de pc gebruikt. Dit is voordelig, omdat de meeste audiovisuele bestanden erg groot zijn. Een streaming video hoeft dus niet eerst volledig te worden gedownload voordat deze kan worden afgespeeld.
Ik zal eerst een aantal voorbeelden geven van wat er momenteel al gedaan wordt met live streaming, daarna zal ik uitleggen hoe live streaming werkt en welke middelen daarvoor nodig zijn.
1.1 Wat wordt er momenteel al gedaan betreffende live streaming theater?
Er wordt momenteel meer gedaan aan on-demand uitzendingen op internet zoals www.uitzendinggemist.nl. Dit is voor mijn onderzoeksrapport niet interessant. Hier een aantalwebsites die wel voorzien zijn van live streaming uitzendingen.
1. Www.villaneuzenroode.nl
Dit is een clowneske wereld op internet. Op de internetsite kunnen kinderen terecht voor afleiding en plezier op het moment dat zij daar behoefte aan hebben. Uniek is het live contact tussen clown en kind via de webcam. Dit is natuurlijk slechts 1 op 1 contact en niet geschikt voor mijn onderzoeksplan . Het is een besloten website, uitsluitend toegankelijk voor kinderen die langdurig ziek thuis zijn.
Welke functies vereist de website?
-Pentium IV computer met minimaal 256 MB intern geheugen
-grafische kaart met minimaal 64 MB geheugen
-geluidskaart
-webcam
-breedband internetaansluiting (ADSL of Kabel)
Deze vereiste zijn heel toegankelijk, bijna iedere computer beschikt er zelfs al over.
2. De Balie
Al sinds 1999 worden regelmatig audio/video registraties van theater, debatten, festivals, symposia, en andere evenementen in De Balie rechtstreeks op internet uitgezonden. Af en toe ook op de Amsterdamse televisie.
Welke techniek gebruikt de website?
-gratis down te loaden RealPlayer 8 Basic of hoger
3. RTLZ In Nederland is er een aarzelend begin gemaakt met het online uitzenden van RTL Z. De beelden die overdag via RTL 5 worden uitgezonden zijn tegelijkertijd live via internet te bekijken. Buiten kantooruren is er helaas geen uitzending.
1.2 vereiste live streaming
Zender -> encoder -> streaming server -> mensen thuis : komt schema van
Bij het streamen van een filmpje heeft een kijker meteen toegang tot het bronmateriaal. Het streamen kan op verschillende bandbreedtes, in verschillende formaten (MPEG 1, MPEG 2, MPEG 4, Real, Windows Media of Quicktime) die zowel live als on-demand aangeboden kunnen worden. On-demand betekent dat een kijker op het moment dat hij wil, jouw filmpje kan gaan bekijken van begin tot einde. Een on-demand uitzending is te vergelijken met het afspelen van een cd of videoband. Een live uitzending is te vergelijken met een TV uitzending. Voor dit onderzoek is enkel live uitzending interessant, dus on-demand streaming zal niet verder worden besproken. Er zijn een aantal componenten die een rol spelen bij het streamen zoals kwaliteitswaarborg van de opnames, de encoder en de afspeelsoftware.
1.3 Kwaliteitswaarborg van opname
Om via internet een voorstelling live uit te zenden met een goede kwaliteit is het belangrijk dat de opnames van zeer goede kwaliteit zijn. De beeldkwaliteit neemt sterk af tijdens het streamen, dit zal in paragraaf .. verder uitgelegd worden. Er zijn veel verschillende manieren om de kwaliteit van de opnames te waarborgen.
Allereerst is het van belang de juiste bestandsformaten te kiezen. Zo kan er gekozen worden voor VHS, DV, Betacam, DVCam corder en Hi-8mm. Hieronder een korte toelichting per formaat.
Analoog/digitaal
Mogelijkheden
gebruikvriendelijkheid
kosten
8 mm/VHS
Analoog
Is videoformaat dat kleurinformatie en compositie bewaart.
?
?
Digitale Video (DV)
Digitaal
Is een digitale standaard. Maakt gebruik van Motion JPEG video
?
?
Betacam SP
Digitaal
is de professionele opname techniek bij de televisie.
Meest professionals weten hoe dit werkt.
duur
DVCam Corder
Digitaal
Is de huis/tuin en keuken opname manier. Kan eenvoudig door bijna alle pcs gelezen worden
Kan door iedereen gedaan worden.
Goedkoop
Naast het juiste bestandsformaat zijn er nog andere aandachtspunten om de kwaliteit te waarborgen.
-Wissel niet te veel van camera. Maak gebruik van maximaal twee verschillende cameras. Het beeld wordt minder scherp door veel te wisselen.
-Gebruik een statief ipv, hand held. Dit vermindert de onnodige bewegingen.
-Zorg dat er geen snelle bewegingen door het gehele beeld heen gaan. Je moet een goede afstand vinden tot het podium
-Gebruik donkere achtergrond kleuren, kleding licht -> niet wit!
-Maak proefopnames om te checken of de geluidskwaliteit optimaal is.
1.4 De encoder
Digitale video in masterformaat is nog niet geschikt om te streamen of te downloaden via internet. De omvang moet gereduceerd worden, dit heet comprimeren. De encoder verzorgt dit comprimeren. De ruimte van een bestand op de schijf wordt beperkt en daarmee wordt het gegevenstransport versneld. Als je een live uitzending wilt streamen zul je, afhankelijk van het formaat, een behoorlijk krachtige machine nodig hebben om real-time te encoderen. Door het comprimeren ontstaat er in meer of mindere mate kwaliteitsverlies van het beeld. Je moet dus oppassen met het bestand te klein maken, aangezien dit ten koste van de kwaliteit zal gaan. Bovendien is het belangrijk dat tijdens de opnames de hoogste kwaliteit wordt behaald.
Er zijn een aantal programmas die gebruikt worden om te encoderen -> moet ik nog meer research voor doen. Aantal programmas zijn: Cleaner, Windows Media encoder en realproducer encoder
Volgens mij is MPEG/AVI enkel van toepassing als je niet livestreaming uitzend. Maar hier moet ik nog meer research voor doen. Weet nog niet exact wanneer en waar dit in het proces komt.
Compressiestandaarden en systemen
MPEG = Moving Pictures Experts Group: is een instantie die compressiestandaards voor sigitale video en audio ontwikkelt.
MPEG 1:is van oorsprongontwikkeld voor VHS kwaliteit video op CD-ROM in 1988. het is vooral een opslag formaat. Zowel geschikt voor breedband als voor lage bandbreedtes.
MPEG 2: is ontworpen voor gebruik in digitale TV uitzendingen en is het formaat dat gebruikt wordt op DVDs. de beeldkwaliteit is hoger dan van MPEG 1. MPEG 2 is niet geschikt als formaat voor de thuisgebruiker.
MPEG 4: is recentelijk beschikbaar gekomen formaat en wordt gezien als de nieuwe standaard voor gebruik via het Web en mobiele apparaten. MPEG 4 biedt ook mogelijkheden voor interactiviteit. Zo kun je bijvoorbeeld elementen in een film aanklikbaar maken en die door laten verwijzen naar aanvullende informatie.
AVI: audio video interleaving. Technologie van Microsoft voor het opslaan en weergeven van bewegende beelden en geluid.
1.5 Afspeelsoftware
De bekenste spelers die momenteel veel gebruikt worden via een modem zijn: Real Player, Microsoft Media Player, DivX en de Quicktime Player. Kort de voor- en nadelen op een rijtje:
Mogelijkheden
Voordelen
Nadelen
Quicktime
Bestaat uit bestandsformaat en een uitgebreide set van players en streaming oplossingen
-is al in staat om MPEG 4 streaming files af te spelen
-mogelijkheid voor progressive download
-geschikt voor lage bandbreedte
- wordt weinig gebruikt
- weinig encoders beschikbaar
- verschijnen regelmatig nieuwe formaatspecificaties waardoor het niet betrouwbaar is als archiveringsformaat.
Realmedia Player
Bestaat uit een bestandsformaat en een uitgebreide set software en diensten voor streaming toepassingen
-geschikt voor lage bandbreedte
-biedt software om streaming producties te maken, te encoderen en te streamen
-verschijnen regelmatig nieuwe formaatspecificaties waardoor het niet betrouwbaar is als archiveringsformaat.
-Het is niet gratis
-Ondoorzichtige licenties
Microsoft Media Player
Bestaat uit een bestandsformaat en een uitgebreide set software en diensten voor streaming toepassingen
-geschikt voor lage bandbreedte
-biedt software om streaming producties te maken
-groot aantal encoders beschikbar
-geïntegreerd met het windows platform
-gratis
-verschijnen regelmatig nieuwe formaatspecificaties waardoor het niet betrouwbaar is als archiveringsformaat.
-Ondoorzichtige licenties
-Alleen Windows!
DivX
Kan beschouwd worden als het MP3 formaat van de digitale video
-Sterke compressie mogelijk
-Uitermate geschikt voor video over het internet
-Nog niet geschikt als streaming formaat en wordt nog niet ingezet voor het afspelen van bestanden
Kort samengevat ziet het stappenplan voor een live streaming er als volgt uit:
1.De opname
2.digitaliseren van de software door het om te zetten in een standaard bestandsformaat. Bij live opnames encodeer je direct van de bron.
3.encoderen van de bron naar een streaming video, zoals quicktime, windows media player.
4.bezorg de streaming video op je website
1.6 Keuzes
Ik heb ervoor gekozen om een proef versie te ontwikkelen en een versie voor langere termijn. Voor het programma op langere termijn streef ik naar meer kwaliteit en een groter bereik.
Proef programma:
opname -> DCCam Corder. Hiermee kan digitaal gewerkt worden en het is niet duur. Bovendien is het grote voordeel dat iedereen ermee kan werken, het is zelfs mogelijk om het zelf op de pc de opnames te bewerken.
digitaliseren -> Windows Media Player -> moet nog goed kijken naar de exacte programmas. Dit sluit aan bij de player in punt 3 dus is makkelijk te combineren.
de player -> Windows Media Player. Iedereen met een Microsoft computer beschikt hierover en weet meestal wel hoe het werkt. Er hoeft niets te worden gedownload of geïnstalleerd. Voor lange termijn vind ik Windows Media Player niet geschikt, het komt regelmatig voor dat dit programma na intensief/langdurig gebruik gebreke gaat vertonen en niet goed meer functioneerd.
Definitieve versie:
opname: Betacam SP -> dit is de officiele manier bij de televisie, kwaliteit is zeer goed.
?
Realmedia player -> is voor alle computers beschikbaar!
Zoals je ziet moet ik mijn keuzes nog uitgebreider beargumenteren, heb ze er enkel bij gezet om je inzicht te geven in wat mijn keuzes zijn.
Begrippenlijst:
Encoderen: coderen van gegevens voor datacompressie of foutdetectie
Compressie: Techniek waarmee computerbestanden worden verdicht zonder dat daarbij gegevens verloren gaan. Compressie heeft als doel de ruimte van een bestand op de schijf te beperken en eventueel gegevenstransport te versnellen. Om bestanden in de oorspronkelijke staat te herstellen is decompressie nodig. Er zijn veel compressieprogrammas in omloop.
RealVideo: technologie waarmee videobestanden realtime kunnen worden bekeken voordat deze geheel zijn ontvangen door een afspeelprogramma
Streaming Video: Gecomprimeerde bewegende beelden die direct na ontvangstworden. Is een techniekwaarbij een audio- of videobestand via een netwerk beluisterd of bekeken kan worden, terwijl het bestand wordt geladen. Eerder moest elk audiovisueel bestand eerst helemaal lokaal worden opgeslagen, voordat het bekeken of beluisterd kon worden. dit had lange wachttijden tot gevolg. Bij streaming worden de data van het bestand als een continue stroom verstuurd en afgespeeld. Hierbij wordt nauwelijks ruimte op de harde schijf van de pc gebruikt. Dit is voordelig, omdat de meeste audiovisuele bestanden erg groot zijn.gedecomprimeerd en getoond. Een streaming video hoeft dus niet eerst volledig te worden gedownload voordat deze kan worden afgespeeld.
AVI: audio video interleaving: Technologie van Microsoft voor het opslaan en weergevenvan bewegende beelden en geluid. De bestanden zijn te herkennen aan de extensie van AVI.
QuickTime: Techniek van Apple voor het ontwikkelen, opslaan en afspelen van multimedie-informatie.
Bandbreedte: Capaciteit van een netwerk, in hertz of bps, gemeten naar de hoeveelheid gegevens die binnen een bepaalde tijd kunnen worden vervoerd.
We hebben om te starten ook al een reeks extra's toegevoegd aan uw blog, zodat u dit zelf niet meer hoeft te doen. Zo is er een archief, gastenboek, zoekfunctie, enz. toegevoegd geworden. U kan ze nu op uw blog zien langs de linker en rechter kant.
U kan dit zelf helemaal aanpassen. Surf naar http://www.bloggen.be/ en log vervolgens daar in met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Klik vervolgens op 'personaliseer'. Daar kan u zien welke functies reeds toegevoegd zijn, ze van volgorde wijzigen, aanpassen, ze verwijderen en nog een hele reeks andere mogelijkheden toevoegen.
Om berichten toe te voegen, doet u dit als volgt. Surf naar http://www.bloggen.be/ en log vervolgens in met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Druk vervolgens op 'Toevoegen'. U kan nu de titel en het bericht ingeven.
Om een bericht te verwijderen, zoals dit bericht (dit bericht hoeft hier niet op te blijven staan), klikt u in plaats van op 'Toevoegen' op 'Wijzigen'. Vervolgens klikt u op de knop 'Verwijderen' die achter dit bericht staat (achter de titel 'Proficiat!'). Nog even bevestigen dat u dit bericht wenst te verwijderen en het bericht is verwijderd. U kan dit op dezelfde manier in de toekomst berichten wijzigen of verwijderen.
Er zijn nog een hele reeks extra mogelijkheden en functionaliteiten die u kan gebruiken voor uw blog. Log in op http://www.bloggen.be/ en geef uw gebruikersnaam en wachtwoord op. Klik vervolgens op 'Instellingen'. Daar kan u een hele reeks zaken aanpassen, extra functies toevoegen, enz.
WAT IS CONCREET DE BEDOELING??
De bedoeling is dat u op regelmatige basis een bericht toevoegt op uw blog. U kan hierin zetten wat u zelf wenst.
- Bijvoorbeeld: u heeft een blog gemaakt voor gedichten. Dan kan u bvb. elke dag een gedicht toevoegen op uw blog. U geeft de titel in van het gedicht en daaronder in het bericht het gedicht zelf. Zo kunnen uw bezoekers dagelijks terugkomen om uw laatste nieuw gedicht te lezen. Indien u meerdere gedichten wenst toe te voegen op eenzelfde dag, voegt u deze toe als afzonderlijke berichten, dus niet in één bericht.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken over de actualiteit. Dan kan u bvb. dagelijks een bericht plaatsen met uw mening over iets uit de actualiteit. Bvb. over een bepaalde ramp, ongeval, uitspraak, voorval,... U geeft bvb. in de titel het onderwerp waarover u het gaat hebben en in het bericht plaatst u uw mening over dat onderwerp. Zo kan u bvb. meedelen dat de media voor de zoveelste keer het fout heeft, of waarom ze nu dat weer in de actualiteit brengen,... Of u kan ook meer diepgaande artikels plaatsen en meer informatie over een bepaald onderwerp opzoeken en dit op uw blog plaatsen. Indien u over meerdere zaken iets wil zeggen op die dag, plaatst u deze als afzonderlijke berichten, zo is dit het meest duidelijk voor uw bezoekers.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken als dagboek. Dagelijks maakt u een bericht aan met wat u er wenst in te plaatsen, zoals u anders in een dagboek zou plaatsen. Dit kan zijn over wat u vandaag hebt gedaan, wat u vandaag heeft gehoord, wat u van plan bent, enz. Maak een titel en typ het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks naar uw blog komen om uw laatste nieuwe bericht te lezen en mee uw dagboek te lezen.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met plaatselijk nieuws. Met uw eigen blog kan u zo zelfs journalist zijn. U kan op uw blog het plaatselijk nieuws vertellen. Telkens u iets nieuw hebt, plaats u een bericht: u geeft een titel op en typt wat u weet over het nieuws. Dit kan zijn over een feest in de buurt, een verkeersongeval in de streek, een nieuwe baan die men gaat aanleggen, een nieuwe regeling, verkiezingen, een staking, een nieuwe winkel, enz. Afhankelijk van het nieuws plaatst u iedere keer een nieuw bericht. Indien u veel nieuws heeft, kan u zo dagelijks vele berichten plaatsen met wat u te weten bent gekomen over uw regio. Zorg ervoor dat u telkens een nieuw bericht ingeeft per onderwerp, en niet zaken samen plaatst. Indien u wat minder nieuws kan bijeen sprokkelen is uiteraard 1 bericht per dag of 2 berichten per week ook goed. Probeer op een regelmatige basis een berichtje te plaatsen, zo komen uw bezoekers telkens terug.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met een reisverslag. U kan een bericht aanmaken per dag van uw reis. Zo kan u in de titel opgeven over welke dag u het gaat hebben, en in het bericht plaatst u dan het verslag van die dag. Zo komen alle berichten onder elkaar te staan, netjes gescheiden per dag. U kan dus op éénzelfde dag meerdere berichten ingeven van uw reisverslag.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken met tips op. Dan maakt u telkens u een tip heeft een nieuw bericht aan. In de titel zet u waarover uw tip zal gaan. In het bericht geeft u dan de hele tip in. Probeer zo op regelmatige basis nieuwe tips toe te voegen, zodat bezoekers telkens terug komen naar uw blog. Probeer bvb. 1 keer per dag, of 2 keer per week een nieuwe tip zo toe te voegen. Indien u heel enthousiast bent, kan u natuurlijk ook meerdere tips op een dag ingeven. Let er dan op dat het meest duidelijk is indien u pér tip een nieuw bericht aanmaakt. Zo kan u dus bvb. wel 20 berichten aanmaken op een dag indien u 20 tips heeft voor uw bezoekers.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken dat uw activiteiten weerspiegelt. U bent bvb. actief in een bedrijf, vereniging of organisatie en maakt elke dag wel eens iets mee. Dan kan je al deze belevenissen op uw blog plaatsen. Het komt dan neer op een soort van dagboek. Dan kan u dagelijks, of eventueel meerdere keren per dag, een bericht plaatsen op uw blog om uw belevenissen te vertellen. Geef een titel op dat zeer kort uw belevenis beschrijft en typ daarna alles in wat u maar wenst in het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks of meermaals per dag terugkomen naar uw blog om uw laatste belevenissen te lezen.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken uw hobby. U kan dan op regelmatige basis, bvb. dagelijks, een bericht toevoegen op uw blog over uw hobby. Dit kan gaan dat u vandaag een nieuwe postzegel bij uw verzameling heeft, een nieuwe bierkaart, een grote vis heeft gevangen, enz. Vertel erover en misschien kan je er zelfs een foto bij plaatsen. Zo kunnen anderen die ook dezelfde hobby hebben dagelijks mee lezen. Als u bvb. zeer actief bent in uw hobby, kan u dagelijks uiteraard meerdere berichtjes plaatsen, met bvb. de laatste nieuwtjes. Zo trek je veel bezoekers aan.
WAT ZIJN DIE "REACTIES"?
Een bezoeker kan op een bericht van u een reactie plaatsen. Een bezoeker kan dus zelf géén bericht plaatsen op uw blog zelf, wel een reactie. Het verschil is dat de reactie niet komt op de beginpagina, maar enkel bij een bericht hoort. Het is dus zo dat een reactie enkel gaat over een reactie bij een bericht. Indien u bvb. een gedicht heeft geschreven, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze het heel mooi vond. Of bvb. indien u plaatselijk nieuws brengt, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze nog iets meer over de feiten weet (bvb. exacte uur van het ongeval, het juiste locatie van het evenement,...). Of bvb. indien uw blog een dagboek is, kan men reageren op het bericht van die dag, zo kan men meeleven met u, u een vraag stellen, enz. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.
WAT IS DE "WAARDERING"?
Een bezoeker kan een bepaald bericht een waardering geven. Dit is om aan te geven of men dit bericht goed vindt of niet. Het kan bvb. gaan over een bericht, hoe goed men dat vond. Het kan ook gaan over een ander bericht, bvb. een tip, die men wel of niet bruikbaar vond. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.
Het Bloggen.be-team wenst u veel succes met uw gloednieuwe blog!