De meeste mensen die me goed kennen, weten dat ik al sinds verschillende jaren enorm bezig ben met een gezonde levensstijl. Ik hou me bezig met anders,bewuster en gezonder eten. Ik noem het graag een levensstijl, want een dieet is het niet. En eens ik er de weldaden van heb ondervonden, kon ik het niet meer missen...
Ik wil graag mijn ervaring, advies, kennis, enz. daarover delen met anderen omdat ik dagelijks, alleen al in mijn eigen omgeving, zie dat heel wat mensen sukkelen met maag- en darmproblemen, vermoeidheid, hoofdpijn, gewrichtspijn, enz. Allemaal kleine kwaaltjes...maar heb je er al eens bij stilgestaan dat je dit misschien allemaal kan verhelpen door anders te gaan eten?
Dit is mijn verhaal...
Het begon allemaal nu ongeveer vijf jaar geleden. Geleidelijk aan was het voor mij heel moeilijk geworden om nog te genieten van eten. Ook al was ik vroeger iemand die dat wel heel goed kon. Het was frustrerend, want na iedere maaltijd werd ik ziek: braakneigingen of effectief braken, buikpijn, geconstipeerd zijn, een opgeblazen gevoel, hoofdpijn,...Noem het maar, ik had het allemaal! Bovendien was ik enorm vermoeid, ik had geen energie meer en voelde mij totaal uitgeblust. Allerminst normaal voor een jonge vrouw. Mijn lichaam trok aan de alarmbel.
Na een lange en frustrerende zoektocht, kwam ik terecht bij een arts die zich heeft gespecialiseerd in voedingsgeneeskunde. Hij heeft mij geholpen en mijn ogen doen open gaan. Mijn bloed werd gestest op alle mogelijke parameters en intoleranties en allergieën voor 300 voedingsmiddelen werden nagegaan. De uitslag was een mokerslag in mijn gezicht: Mijn ijzer stond dodelijk laag (12 i.pv. de nodige 125) en van de 300 voedingsmiddelen die werden gestest, waren er slechts 4 waarop mijn lichaam geen reactie vertoonde. Voor de andere 296, en wellicht dus nog veel meer, maakte mijn lichaam als een gek antistoffen aan. Daar was de verklaring waarom ik telkens zo ziek en moe was. Al wenend ben ik die avond naar huis gereden. Die dag is mijn leven helemaal veranderd. Ik moest dringend extra ijzer krijgen en er volgde een maandenlang dieet, aangepast aan mijn noden. Aardappelen, zuivel, eieren, tarwe, rogge, soja, noten, pitten, een hele resem groenten en fruit, varkensvlees,...werden allemaal van mijn menu geschrapt. Een hele uitdaging in een maatschappij waar bijna alles wat je in de winkel vindt bewerkt of bereid is. Ik werd er zo eentje die in de supermarkt alle etiketten las en ik schaamde me, omdat ik dacht dat mensen zouden denken dat ik calorieën telde. Gelukkig vond ik mijn weg en ik ontdekte dat ik ook lekker en gevarieerd kon eten met de voeding die wel nog mocht. Het goeie nieuws was: door te elimineren, kon ik langzamerhand terug voeding uit de 'verboden' lijst 'leren' eten. Ik heb in die tijd veel gelezen, ben naar voordrachten geweest, enz. Zo ontdekte ik intussen ook de combinatiemethode en het hele idee erachter. Daarin lag uiteindelijk de sleutel om terug gezond te worden. Vandaag eet ik bijna alles, behalve blauwe druiven en varkensvlees, omdat ik daar nog steeds erg ziek van word. De combinatiemethode volg ik nog steeds, niet als een dieet, maar het werd een levensstijl. Ik zou het niet meer anders kunnen en willen. Ik kan alles eten, maar niet alles combineren. En dat werkt. Ik ben steeds voldaan, zonder het gevoel te hebben dat ik ben opgeblazen. En nog het belangrijkste: Ik barst van de energie.
Ik hoop met deze blog en mijn verhaal anderen te kunnen helpen en te inspireren om net hetzelfde te doen als ik...intelligent eten!