Gastenboek
 • Groetjes José
 • Goede avond José
 • Lieve woensdaggroetjes lieverd
 • Heel wat medebloggers
 • Goedemorgen

  Heerlijke erwtensoep met brood en spek staat klaar
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
   

   

  ~~ Halloween bij José ~~

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Night of horror  Vijf ochtendrituelen die je moe maken

  Voel je je ’s ochtends uitgeput? Dan ligt het niet altijd aan de escapades van de avond ervoor. Hoewel weinig slaap een logische reden is waarom je je ’s ochtends moe voelt, zijn er ook andere oorzaken voor die vermoeidheid.

  Je drinkt niet voldoende

  Het is belangrijk om voldoende water te drinken, het hydrateert niet alleen je huid, je energielevels krijgen ook een boost. In je slaapt absorbeert je lichaam het water dat je overdag hebt gedronken. Drink je niet voldoende, dan wordt je vochtgehalte niet aangevuld en voel je je moe. Volgens onderzoek van de University of Connecticut maakt zelfs milde uitdroging je al moe en geïrriteerd.

  Je slaapt te lang

  Slapen is gezond zolang je het met mate doet. “Wie na het wakker worden, nog steeds in bed blijft liggen, geeft zijn of haar hersenen het signaal dat het opnieuw tijd is om te slapen. Na een uurtje indommelen, ontwaak je vaak uit de REM-slaap en dat leidt dan weer tot vermoeidheid”, aldus dr. Raj Dasgupta van de American Academy of Sleep Medicine.

  Je neemt ‘ s avonds te laat een douche

  Na een stressvolle dag even een douche nemen om sneller in slaap te vallen, klinkt goed toch? Maar onderzoek wijst uit dat we daardoor juist wakkerder worden. “Laat douchen verhoogt je temperatuur waardoor je moeilijker in slaap valt en afkoelt. Het is dus beter om dit ’s ochtends vroeg te doen”, aldus Dasgupta. Andere studies wijzen dan weer uit dat een frisse douche de vermoeidheid vermindert.

  Je luistert de verkeerde muziek

  Heb je moeite om ’s ochtends op te staan? Probeer dan eens een pittig nummer op te zetten? Onderzoekers hebben ontdekt dat muziek tussen de 120 en 145 beats je sneller uit bed doen komen. Rustige muziek maakt je alleen maar meer vermoeid en helpen niet om uit te bed te komen, waardoor je meer kans maakt om weer in slaap te vallen.

  Je krijgt niet genoeg zonlicht binnen

  Doe je niks liever dan thuis gezellig voor de tv hangen? Dan heb je misschien wel meer last van vermoeidheid ’s ochtends. Wetenschappers hebben ontdekt dat mensen met een vitamine D tekort, sneller last hebben van chronische vermoeidheid. Een goede remedie om dit tekort weer aan te vullen is buiten komen. Een supplement nemen, is ook een mogelijkheid, maar geeft niet onmiddellijk een energieboost. Pas na een tijdje worden je energielevels weer gereguleerd


  » Reageer (19)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Cute witch


  feiten die je nog niet wist van Halloween

  De gemiddelde Amerikaan eet 1,7 kilo Halloween-snoep per jaar. Zo veel weegt een kleine verklede chihuahua!

  De zwaarste pompoen ter wereld komt uit een Zwitserse tuin. Hij woog bijna 1050 kilo. Dat is ongeveer even veel als een kleine auto.

  Niet bang zijn als je met Halloween een spin ziet. Dit zou de geest van een overleden naaste zijn die jou een beetje in de gaten houdt.

  Halloween is meteen na Kerstmis het op één na commercieelste feest in de VS. Amerikanen besteden samen zo’n 6,9 miljard dollar per jaar aan Halloween. Het meeste gaat op aan snoep, kostuums en feestjes. Een opvallend groot deel wordt uitgegeven aan Halloween-kostuums voor huisdieren.

  Er wordt beweerd dat wanneer je je kleren binnenstebuiten draagt op Halloween en je achteruit loopt je een heks zult tegenkomen.

  Samhainophobia is de angst voor Halloween.

  .Halloween wordt gehouden op 31 oktober, dit is de laatste dag van de Keltische kalender, dus eigenlijk was het dan oudejaarsavond. Het nieuwe jaar begon dus op 1 november.

  Trick or treat, dit betekent snoep of je leven, het gebruik van snoep ophalen door kinderen is een middeleeuws gebruik, waarbij mensen bedelden voor voedsel om in ruil daarvoor te bidden voor mensen.


  » Reageer (20)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Crow lady  Bye bye pompoenen! Dit jaar zijn het de ananassen die worden uitgehold tijdens Halloween

  Ook al leeft de Halloween-cultuur hier niet zo erg als in de Verenigde Staten, toch is het eerste wat je met Halloween associeert: een pompoen. En dan met name een uitgeholde pompoen, met enge gezichtjes. Maar dit jaar zien we dat Halloween een tikkeltje exotischer getint is, omdat de pompoenen steeds vaker vervangen worden door de ananas. En dat ziet er eigenlijk misschien nog wel leuker en zelfs een tikkeltje enger uit dan de pompoen:


  » Reageer (27)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dierendag

  Het is vandaag dierendag


  » Reageer (13)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Witch

  Het is mogelijk: zo herstel je gekrompen kleding


  Een wollen trui die is gekrompen tot een kindermaatje of een net te kort geworden zijden bloes, het betekent meestal dat ze ergens achter in de kast belanden. Maar dat hoeft niet meer. Herstel is mogelijk.

  Dat gaat als volgt: Vul je gootsteen of een teiltje met lauw water en doe daar een flinke eetlepel conditioner of babyshampoo bij. Dompel je gekrompen kleding onder en laat het een half uur weken.

  Laat daarna het water weglopen en druk voorzichtig het water uit je kledingstukken. Ga zeker niet wringen of uitspoelen. Leg nu je trui op een dikke handdoek op de grond en rol hem op. Wacht even tot de handdoek het vocht heeft opgenomen.

  Rol je trui er weer uit en trek hem in de oorspronkelijke vorm. Laat hem daarna aan de lucht drogen. Is je kleding erg gekrompen leg het dan op de grond en rek het iedere dertig minuten een beetje uit  » Reageer (12)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wichy way

  Waarom zit er altijd maar één neusgat tegelijk verstopt als je verkouden bent?

  Omdat je beide neusgaten goede maatjes zijn en uitstekend samenwerken en de lasten om de beurt verdelen. Ja echt, het klinkt misschien stom, maar het is wel zo. Zelfs als je niet verkouden bent werken je neusgaten goed samen. Let maar eens op: je ademt altijd meer door het ene neusgat dan het andere. En na enkele uren neemt het andere neusgat de taken weer over. Elke zoveel uur zorgt je autonoom zenuwstelsel – die onder andere ook je hartslag en je vertering regelt – ervoor dat er geswitcht wordt. Maar als je verkouden bent zorgt het extra slijm ervoor dat het neusgat dat ‘op pauze’ staat extra vol en verstopt aanvoelt.


  » Reageer (23)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Autumn

  Zeven trucs om groente en fruit langer vers te houden

  Keukenrol bij je salade

  Vocht zorgt ervoor dat groene sla al na een paar dagen bruin en slap is. Stop je sla daarom in een plastic zak met een stukje keukenrol of papieren zakdoekje. Het papier absorbeert het vocht en je krop sla blijft langer knapperig.

  Bananen vastbinden

  Bananen krijgen sneller een bruine kleur als je ze los van elkaar bewaart. Houd de tros dus bij elkaar en bind steeltjes samen met zilverpapier of vershoudfolie.

  Een appel bij je aardappels

  Op aardappelen ontstaan snel nieuwe scheutjes. Het gas ethyleen voorkomt dit en houdt je aardappelen langer vers. Omdat appels dit gas produceren, doet een appel bij je aardappels wonderen. Ditzelfde gas zorgt er ook voor dat ander fruit sneller rijpt, dus houd je appels daarbij uit de buurt!

  Azijn over je bessen

  Bessen bederven relatief snel door schimmels en bacteriën. Het zuur van azijn kan dit makkelijk voorkomen. Was je bessen in een mix van één kopje azijn en drie kopjes water voordat je ze in de koelkast bewaart. Wel goed afdrogen!

  Uien in een panty

  Als er één ui rot is, worden ze dat al snel allemaal. Stop daarom de pijpen van een panty vol met uien, van elkaar gescheiden met een knoop, touwtje of elastiek. Hierdoor komt er genoeg lucht bij de bollen en rotten ze minder snel. Als er dan toch een ui schimmelt, verspreidt de schimmel zich niet over je hele voorraad, omdat de uien elkaar niet aanraken.

  Selderij in aluminiumfolie

  Selderij produceert een gas dat ervoor zorgt dat de groente verlept. De plastic zak waar de selderij vaak in zit houdt dit gas vast. Vervang het plastic door aluminiumfolie, dat het gas laat ontsnappen. De stengels blijven een stuk langer knapperig. Dit werkt ook voor broccoli en sla.

  Champignons in een papieren zak

  Het plastic bakje waar champignons vaak in zitten houdt vocht vast en daardoor kunnen de paddenstoelen bederven. In een papieren zak blijven de paddenstoelen langer goed.


   


  » Reageer (23)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Flame

  Gebruik jij alleen shampoo om je haren te wassen? Zonde, want dit is wat je er allemaal mee kan doen

  Verwijder haarlak: Als je vaak haarlak gebruikt dan herken je dit probleem vast wel. Je staat je haar goed in model te brengen en dan schiet je plotseling uit. Er komt een grote vlek op de tegels of muur en je krijgt het er eigenlijk niet meer af. Geen paniek, met wat shampoo op de plek veeg je het er zo weer af.

  Handen wassen: Zitten je handen helemaal onder de verf na een dagje klussen? Ook dat kan je oplossen met wat shampoo. Was je handen dus een keer niet met zeep. Je zult merken dat je veel minder nodig hebt en dat bespaart weer geld!

  Scheerschuim: Ook scheerschuim kun je vervangen door shampoo. Smeer je benen in met wat shampoo en je scheermes vliegt erover heen. Tevens verzorgt het je benen ook nog eens.

  Wassen van delicate stoffen: Durf je die bh of dat kanten bloesje niet in de wasmachine te doen? Dat is ook helemaal niet nodig; pak een emmer en doe daar wat warm water met een paar druppeltjes shampoo in en week je bh of bloesje daarin. Het resultaat: een mooi schone was!

  Sanitair schoonmaken: Ben je die lelijke waterdruppels op je kraan ook zo zat? Shampoo biedt de uitkomst. Smeer de kraan in met een beetje shampoo en je kunt de troep er moeiteloos af halen. Je kunt de kraan nog meer laten blinken door na het afspoelen van de shampoo nog even een droge doek over de kraan heen te halen.

  Borstels en kammen: Soms kan je borstel of kam wat vettig aanvoelen, dit komt door de olie die voorkomt in en op je hoofdhuid. Het kan dan zijn dat je borstel er een beetje vies uit gaat zien. Doe wat shampoo in een glas of kom en laat je borstel er een uur in weken. Daarna spoel je je borstel moeiteloos schoon!

  Verwijder make-up: Als je een flesje babyshampoo in huis hebt is make-upremover eigenlijk niet meer nodig. Doe er wat van op een watje en je haalt je make-up er moeiteloos af. Wees er zeker van dat je babyshampoo gebruikt want andere shampoo zal gaan prikken als het in aanraking komt met je ogen.

  Pedicure: Voelen je voeten moe en droog aan? Smeer ze dan in met een beetje shampoo en je zal ze een flinke oppepper geven. We raden je aan om na het insmeren er een paar dunne sokjes overheen te doen. Je voeten knappen op terwijl je slaapt; als je weer wakker wordt voelen ze zijdezacht en fris aan!  » Reageer (21)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Verena

  Erwtensoep

  Ingredienten

  1 pak spliterwten
  3 liter water
  2 theel. zout
  500 gr schouderkarbonades
  350 gr prei schoon
  250 gr selderyknol
  350 gr aardappelen
  2 bouillonblokjes
  1 rookworst

  Bereiding

  Vlees afspoelen onder koud water
  Spliterwten wassen.
  Water met zout, vlees en spliterwten opzetten.
  Aan de kook brengen en afschuimen.

  1 uur op een laag vuurtje laten sudderen, vlees eruit halen.
  Stukjes prei, blokken selderijknol, aardappelen en bouillonblokje toevoegen.
  Weer ruim 1 uur laten sudderen op een laag vuurtje, eventueel met vlamverdeler eronder.

  Voor grove erwtensoep, de ingrediënten fijnprakken.
  Heeft een wat fijnere erwtensoep (onze voorkeur), even de staafmixer erin.

  Karbonades ontdoen van bot en fijn snijden.
  Rookworst in plakjes snijden. Vlees en rookworst aan soep toevoegen.

  Erwtensoep altijd een nacht koel wegzetten, hij is de volgende dag pas echt lekker !!

  Serveren met roggebrood en katenspek.


  » Reageer (20)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De herfts begint  Het wordt stil aan wat kouder

  Het wordt stil aan wat kouder
  Het licht moet ook al vroeger aan
  We genieten nog van de nazomer
  Maar de herfst komt er toch aan

  Zo hier en daar wat bomen
  Verliezen zacht hun blad
  Van prachtige bruin gele kleuren
  Bedekken nu het pad

  De kleine bosbewoners
  Zijn drukker dan voorheen
  Op zoek naar nog wat zaadjes
  Verstoppen ze een voor een

  Ze hebben nog een paar maanden
  Voor de koude zijn deken spreidt
  Het klaar maken van hun nestjes
  Vraagt nu de nodige tijd

  En wij kijken naar de verandering
  Van de zon die lager staat
  Het zal niet zo lang meer duren
  Voor de verwarming weer aan zal gaan

  Shadow  » Reageer (24)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Autumn is coming  Signalen dat je te weinig water drinkt

  Hoofdpijn en duizeligheid
  Het zal je niet verrassen dat wanneer je te weinig water drinkt je last krijgt van hoofdpijn en mogelijk ook duizeligheid. Net als bij een flinke kater gaat je hoofd bonzen bij een vochttekort. Dit komt doordat er vocht uit je hersenen wordt onttrokken. Je kan hierdoor ook duizelig worden. Snel een flesje water drinken dus!

  Slechte adem
  Wanneer je een vochttekort hebt maakt je lichaam minder speeksel aan. Je hebt speeksel nodig om je mond schoon en gezond te houden. Er zitten namelijk antibacteriële stoffen in die voorkomen dat je een slechte adem krijgt. Voldoende drinken dus om die slechte adem te voorkomen!

  Gewrichts- of spierpijn
  Wanneer je uitdroogt merk je dit ook aan je gewrichten. Het beschermende laagje tussen de gewrichten wordt dunner waardoor bewegen pijnlijk wordt. Ook je spieren worden minder soepel waardoor je een spierpijn gevoel krijgt.

  Loomheid
  Loomheid en vermoeidheid kunnen natuurlijk ook veel andere oorzaken hebben, maar soms is je vermoeidheid eenvoudig te verhelpen door genoeg te drinken. Wanneer je niet voldoende vocht tot je neemt kan je lichaam in een soort slaapstand gaan. Zo bespaart het energie en vocht om zo ernstige uitdroging te voorkomen. Ben je vaak moe zonder goede reden? Drink dan eens wat extra glazen water op een dag.


  » Reageer (23)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Red  Gifjes die uitleggen waarom herfst een topseizoen is

  Wat een zomer, wat een temperaturen: de zomer van 2018. Maar daar is nu een einde aan gekomen… De herfst gaat beginnen: blaadjes, kastanjes, warme drankjes en gezelligheid. Eigenlijk is herfst behoorlijk fantastisch!

  Het is weer tijd voor chocomel en soep!  Alle dieren zijn weer blij dat ze niet oververhit raken  Het is veel gezelliger met kaarsjes aan ‘s avonds  Er zijn weer nieuwe televisieprogramma’s  Je kunt weer onder een lekkere deken slapen  Het is weer supergezellig want je vrienden en familie zijn weer terug van vakantie  Het meest knusse feest van het jaar komt weer in zicht…  Je hoeft je lijf niet meer zomerready te houden


  » Reageer (21)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Giraffe

  Drie makkelijke tips om spinnen te bestrijden

  Nu de herfst voor de deur staat, kan je je weer verwachten aan een invasie van spinnen. Hier zijn enkele tips om de beestjes buiten te houden.

  1. Luchtverfrisser met muntaroma

  Spinnen haten de geur van munt. Gebruik dus een luchtverfrisser met muntaroma in je huis. De griezels verdwijnen met de noorderzon en de kamers ruiken allemaal erg lekker. Je slaat dus twee vliegen in een klap.

  2. Stofzuig wat vaker

  Stofzuigen is niet de leukste huishoudelijke taak, maar het kan helpen in je strijd tegen de spinneninvasie. Als je wat vaker stofzuigt, zal je merken dat er minder spinnen en andere beestjes door je huis sluipen. De reden? Insecten eten graag achtergebleven kruimels op, maar spinnen zien de insecten zelf ook als een lekkernij. Stofzuigen maar!

  3. Gaten vullen

  Zorg ervoor dat alle gaten in je huis opgevuld zijn zodat de vieze beestjes niet naar binnen kunnen.


  » Reageer (27)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Paradise  Wist je dat er katten bestaan die krulletjes hebben?

  De kat krabt de krullen van de… Wacht eens even. Deze katten hébben krullen! Ja, écht! Niet naakt, niet per se met bijzondere vlekken maar dus wel met een kekke krul in het vachtje. Heb jij dat wel eens gezien?!

  Hoe dan?!

  Het kattenras heet LaPerm en is ontstaan in 1982 op een boerderij in The Dalles, een plek in de Amerikaanse staat Oregon. Op die boerderij kreeg de kat van boerin Linda Koehl namelijk een nestje kittens. Eén van de kittens was kaal! Toen het beestje ouder werd, kwam er een krullende vacht tevoorschijn. Zo mal! Het diertje werd Curly genoemd.

  Toen Curly een tijd later zelf een nestje kreeg waren haar nakomelingen ook allemaal gekruld!

  Men moest Koehl wel flink overhalen, maar uiteindelijk is de Amerikaanse een fokprogramma begonnen. Later is de gekrulde kattensoort tot officieel ras genoemd, met als naam LaPerm. Ahaaa… En zo ziet dat er dus uit:  Wat een dotje he


  » Reageer (18)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gabrielle  Kramp kan je nachtrust belemmeren

  Kramp in je benen is heel vervelend als je in bed ligt. Het kan er opeens in schieten en dat is heel erg pijnlijk. Die gebroken nachten zijn ook niet bevordelijk voor je humeur en energiepeil en daarom is het zaak om die nare krampen te voorkomen. Je kunt er anders de gehele dag nog last van hebben, want die kramppijn zeurt nog flink even door in je benen.

  Oorzaak

  Hoe het komt dat we opeens last kunnen krijgen van kramp, is niet geheel bekend. Het zijn vaak onverwachte spiersamentrekkingen in je kuit en dat kan zorgen voor een nare pijnscheut. Die pijn kan echt heel naar zijn en je compleet immobiliseren. Er zijn wel een paar mogelijke oorzaken te noemen. Het is dus zaak dat je hier op let:

  • Drink genoeg. Mensen die te weinig drinken hebben sneller last van krampen. Zorg dus dat je iedere dag tussen de 1,5 en 2 liter water tot je neemt. Alcohol geldt niet.

  • Teveel alcohol kan ook een oorzaak zijn van krampen.

  • Ook intensief sporten kan een veroorzaker zijn van nare krampen.

  Oplossing

  Toch heb je niks aan deze trucjes als je eenmaal last hebt van kramp in je benen. Gelukkig zijn er wel trucjes om er zo snel mogelijk weer vanaf te komen. Je wilt natuurlijk zo snel mogelijk je nachtrust weer hervatten. Dit helpt bij veruit de meeste mensen:

  • Leun voorover met je handen tegen de muur. Strek je benen naar achteren, maar hou hierbij je voet en hiel op de grond. Blijf staan tot de kramp verdwijnt.

  • Lukt opstaan niet? Trek dan rustig je tenen naar jezelf toe met een gestrekt been.

  • Masseer ook even het krampgebied.

  Voorkomen

  Wil je de kramp voortaan graag voorkomen dan kan het helpen om vooral goede schoenen te dragen en de plek regelmatig te masseren. Doe ook voordat je gaat slapen een aantal rek en strek oefeningen, zodat de spieren goed soepel zijn en blijven. Een kussen onder je benen kan ook wonderen verrichten.


  » Reageer (17)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Relax  Man legt bloementuin aan voor zijn blinde vrouw

  Deze Japanse liefhebbende echtgenoot legt in twee jaar tijd een prachtige bloementuin aan voor zijn blinde vrouw, zodat zij kan genieten van de geur van verse bloemen.

  Echte liefde

  Meneer en mevrouw Kuroki leidden met hun twee kinderen een eenvoudig máár gelukkig leven als melkveehouders op het platteland in Japan. Totdat het noodlot toeslaat en de spil van het gezin, mevrouw Kuroki door bijkomende lichamelijke gevolgen (complicaties) van haar diabetes plotseling haar zicht verliest. Ze raakt depressief en sluit zich af van de buitenwereld, komt het huis niet meer uit. Haar man heeft het moeilijk met de situatie, kan het niet aan om zijn levenspartner zo te zien. Hij besluit een bloementuin voor zijn geliefde aan te leggen, zodat ze kan genieten van de geur van verse bloemen én om haar te stimuleren om weer de buitenlucht op te zoeken. Twee jaar lang werkt de heer des huizes zich in het zweet. Maar het resultaat mag er zijn: een zee van prachtbloemen en een soulmate die weer lacht en geniet van het leven.

  » Reageer (23)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sssssst  Na hoeveel kersenbonbons ben je dronken?

  Of eigenlijk: Na hoeveel kersenbonbons zou je niet meer mogen deelnemen aan het verkeer? In ieder geval na heel veel bonbons. In een kersenbonbon zit hooguit een theelepeltje likeur, het grootste gedeelte is kers.

  Het verschilt natuurlijk per merk bonbon hoeveel alcohol er precies inzit, en van welk percentage. Maar laten we aan de hoge kant gaan zitten, en uitgaan van 2 milliliter kersenlikeur in een bonbon met een alcoholpercentage van 30 procent. In een glas likeur zit 40 milliliter. 20 kersenbonbons staat dus gelijk aan één glas likeur. 2 glazen alcohol brengen je bloedalcoholgehalte op ongeveer 0,5 promille, het maximum wat je nog in je bloed mag hebben.

  Dat zou betekenen dat je meer dan 40 kersenbonbons moet eten voordat je niet meer mag deelnemen aan het verkeer.


  » Reageer (21)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fearless  Uitdrukkingen uit de scheepvaart

  Heel veel bekende spreekwoorden en gezegden vinden hun oorsprong in de scheepvaart. Hieronder zijn enkele van deze uitdrukkingen op een rijtje gezet, met uitleg over waar deze uitdrukkingen vandaan komen.

  Te hard van stapel lopen

  Als er een schip gebouwd werd stond dat schip op een stapel hout. Als het schip af was, liet men het schip van deze stapel glijden om te water gelaten te worden. Als dat onvoorzichtig ging, kon het schip beschadigd raken doordat het 'te hard van stapel liep'.

  Niet aan de bak komen

  De bak was de plek op het schip waar het eten voor de bemanning opgeschept werd. Het was daar altijd dringen om 'aan de bak te kunnen komen' ofwel eten te krijgen.

  Het schip in gaan

  Zeereizen waren vroeger lang en gevaarlijk. Het betaalde weinig, alleen het uitschot voer mee, en velen stierven onderweg. Geen wonder dat mensen niet in de rij stonden om matroos te worden. Ronselaars probeerden mensen toch in de val te lokken. Dat deden ze door mensen bijvoorbeeld dronken te voeren en ze dan een contract te laten tekenen. Wie daar in trapte ging letterlijk 'het schip in'.

  Aan lager wal raken

  Lagerwal slaat op de kant van het water waar de wind op dat moment naartoe waait. Een zeilschip dat aan die kant van het water ligt, komt daar moeilijk weg, aangezien de wind precies de andere richting op blaast. Dat schip is dan 'aan lager wal geraakt', het zit in een lastige positie.

  Spijkers op laag water zoeken

  Dit gezegde komt van oude scheepswerven. Als bij eb het water laag stond, zocht men soms naar spijkers die bij het werk overboord waren gevallen.


  » Reageer (19)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Africa  Ooit ging het er anders aan toe!!

  Hier volgen een aantal feiten uit de jaren 1500

  De meeste mensen huwden in juni, omdat ze hun jaarlijkse bad namen in mei, en dus in juni nog redelijk fris roken
  Tegen die tijd begon men toch al lichtelijk te stinken, en dus droeg de bruid een boeketje bloemen om haar lichaamsgeur te verbergen
  Daar komt dus het gebruik van dat ook vandaag nog de bruid een bruidsboeket draagt


  Een bad bestond uit een grote kuip die gevuld werd met heet water
  De heer des huizes genoot het privilege van het schone water
  Daarna volgden de zoons en andere mannen die deel uitmaakten van het huishouden
  dan de vrouwen en tenslotte de kinderen
  De baby's waren als laatste aan de beurt
  Tegen die tijd was het water zo vuil dat je er makkelijk iemand in kon kwijtraken
  Vandaar de uitdrukking: De baby met het badwater weggooien


  Huizen hadden in die tijd strooien daken,zonder houten gebinte
  Het was de enige plek waar de dieren zich warm konden houden
  en dus leefden de katten en kleinere dieren ( muizen, ongedierte) in het dak
  Als het regende werd het daar glibberig en soms gleden de dieren dan uit en vielen van het dak
  Vandaar het Engelse gezegde: Its raining cats and dogs


  Niets kon verhinderen dat er dingen in het huis vielen
  Dit was een echt probleem in de slaapkamer, waar ongedierte en uitwerpselen je schone beddegoed konden bederven
  Daarom werden bedden voorzien van grote palen om een laken over te hangen dat een beetje bescherming bood
  Zo is het gebruik van hemelbedden ontstaan


  Men gebruikte loden bekers om bier of whiskey te drinken
  Die combinatie zorgden er soms voor dat de drinker een aantal dagen buiten westen was
  Als de dronkaard dan bewusteloos gevonden werd langs de straat, werd hij vaak gereed gemaakt om begraven te worden
  Hij werd een aantal dagen op de keukentafel gelegd en wachtte af of hij nog wakker zou worden
  Vandaar het gebruik van de doodswake


  In sommige omstandigheden vond men geen plaats meer om de doden te begraven
  dus werden er kisten uitgegraven en de beenderen naar een beenderhuis gebracht
  zodat ze de graven weer konden hergebruiken
  Bij het heropenen van deze kisten ontdekten ze dat 1 op de 25 aan de binnenkant was gekrabt
  en ze beseften dat ze levenden hadden begraven
  Van toen af werd er een touwtje rond de pols van een lijk gebonden, dat omhoog leidde en verbonden was met een belletje boven de grond
  Iemand moest dan heel de nacht op het kerkhof zitten om te horen of de bel rinkelde
  En zo werd er weleens iemand gered door de bel

  Wie zei er ook alweer dat geschiedenis saai is?


  » Reageer (27)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.I'm naughty and sexy  Maak een wesp niet dood, maak hem in de war

  Als je last hebt van wespen om je heen, moet je niet gaan slaan, of de spuitbus halen, maar de plantenspuit.

  Wespen zijn vervelend maar nuttig: ze zijn de opruimers van de natuur. Dus hoe meer wespen, hoe minder muggen en vliegen je kunnen lastigvallen. Dat wespen wraak nemen na hun dood klopt. Als je een wesp doodt, komt er namelijk via hun gif een bepaald feromoon vrij. Daardoor worden andere wespen agressiever en maak je dus meer kans op een wespensteek.

  Volgens HLN is er een veel simpeler manier: water. Het zit zo dat als je water verstuift op wespen, denken ze dat het regent. Aangezien wespen een grote afkeer hebben van regen, vliegen ze meteen terug naar hun nest. De wesp zal door zijn natte vleugels moeilijkheden ervaren met vliegen en dus snel afdruipen.


  » Reageer (20)


  T -->

  Blog tegen de wet? Klik hier.
  Gratis blog op https://www.bloggen.be - Bloggen.be, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!