Inhoud blog
  • Huis Verkopen
  • Eerste tekenen van herstel
  • Frankrijk baas over Belgische electriciteit
  • Bouw in recessie
  • Babyboomers redden woningmarkt
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Immo Nieuws België - ImmoBelgica
    ImmoBelgica.be het GRATIS en exclusieve vastgoedportaal van België
    22-08-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Huis Verkopen

     

    Waarom is een makelaar belangrijk bij het verkopen van een huis?


    Uw huis verkopen is niet iets wat u dagelijks doet. Daarom is het verstandig dit te laten begeleiden door een professional, de makelaar. Hij of zij kent de markt en kan de beste vraagprijs vaststellen. Niet te hoog, maar zeker ook niet te laag. De makelaar is een specialist en kent de waarde als geen ander en kan u daarom het beste adviseren. Van hem/haar krijgt u advies over de beste vraagprijs, wordt uw woning uitgebreid gepresenteerd op internet en andere media, stelt hij/zij het voor aan de  klantenkring van het kantoor en wordt er indien gewenst een  ‘Te koop’ bord geplaatst. Ook voert de makelaar namens u de onderhandelingen en stelt uw makelaar bij overeenstemming de koopovereenkomst op.

    Hoe schat ik de waarde van een koophuis in?

    Bij het bepalen van de waarde van koophuizen zijn er een aantal criteria van belang. Als eerste het huis zelf. U kunt zich afvragen wat voor soort huis het is. Is het een gesloten of een open bebouwing,een hoekhuis, vrijstaande woning, etc.? Dan is de staat van onderhoud belangrijk. Is het huis bijvoorbeeld de afgelopen tijd nog geschilderd? Zijn de badkamer en de keuken nog in goede staat? Daarnaast is de locatie waar het huis staat van belang. Een boerderij in de Kempen kan bijvoorbeeld hetzelfde kosten als een 3 kamer appartement in Brussel. Is het een gewilde wijk of juist niet? Zo zijn er nog veel meer factoren die allemaal meespelen bij het bepalen van de juiste vraagprijs. Een makelaar is gespecialiseerd in het vaststellen van de juiste waarde van koophuizen. Een huis verkopen via een makelaar is daarom altijd aan te raden.
    Door het inschakelen van een goede makelaar zult u uiteindelijk het beste resultaatvoor uw woning krijgen. Daar wegen de kosten van de commissie niet tegenop.

    Hier vindt u alle BIV makelaars: http://www.biv.be/V_1_A_4.php?lingua=NL 

    Zelf  verkopen?

    Natuurlijk zijn er altijd mensen die graag zelf alle touwtjes in handen houden en de kennis en de zakelijke ervaring hebben om hun huis zelf te kunnen verkopen. Deze groep mensen kunnen veel geld verdienen als zij het hele verkooptraject allemaal zelf kunnen regelen. Wij kunnen in ieder geval een goed immoportaal aanbevelen hetgeen exclusief is en bovenal nog GRATIS ook. http://www.ImmoBelgica.be


    Bijlagen:
    http://www.immobelgica.be   
    http://www.pp2g.tv/van5!Y3A_.aspx   

    22-08-2009 om 23:07 geschreven door Immobelgica  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    Categorie:vastgoedportaal
    Tags:Immon immobiliën, Immo west vlaanderen, immo Oost vlaanderen, Immo Limburg, Immo Antwerpen, Immo Gent, Immo Brugge, Immo te koop, Immo te huur.
    12-05-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eerste tekenen van herstel

    Eerste tekenen van economisch herstel

    11/05/2009 16:00

    In de Engelstalige financiële pers gaat er geen dag voorbij zonder dat er gewag wordt gemaakt van zogenaamde green shoots. Dit zijn eerste tekenen van een herstelbeweging of heropleving. Deze groene knoppen zijn de laatste weken vooral opgemerkt in China en de VS. Vraag is of die knoppen tot bloei gaan komen of zullen verkommeren.

    Tekenen van herstel
    Letterlijk betekent green shoots, groene knoppen of planten die op het punt staan te ontschieten. Vooral in China en de VS zijn er veel van die ontluikende herstelbewegingen opgemerkt. In maart bijvoorbeeld steeg de industriële productie in China met 8,3 procent, een veelvoud van stijging van de drie maanden daarvoor. Ook investeringen zitten opnieuw in de lift. De verschillende stimuleringsplannen van de overheid ter waarde van 500 miljard USD zijn daar niet vreemd aan. In de VS zijn de green shoots van iets recentere makelij. Het consumentenvertrouwen valt niet langer terug, de huizenmarkt lijkt uit te bodemen terwijl de industriële productie het ergste achter de rug heeft. De voorzitter van de centrale bank, Ben Bernanke en president Obama deden eveneens hun duit in het zakje. De laatste weken nemen ze zeer vaak de term in de mond. Niet zonder effect overigens. Het opmerken van die green shoots heeft het optimisme opgetild en veel investeerders terug naar de aandelenmarkten gedreven. Velen willen immers het marktherstel, dat volgens een beurswijsheid zo'n zes maanden voor een economisch herstel plaatsvindt, niet missen.

    Opgepast
    Toch kan het geen kwaad de nodige scepsis te bewaren. Een licht herstel na de enorme terugval van de economische activiteit is normaal. Dit betekent echter niet dat het om een duurzaam economisch herstel gaat. In veel conjunctuurgevoelige sectoren of bedrijven zoals scheepvaart, mijnbouw en transport is er van een structurele beterschap geen sprake.
    Tevens is het normaal dat van overheidswege alles in het werk wordt gesteld om het vertrouwen op te krikken en veel aandacht te geven aan deze groene knoppen. Ten allen prijs moet een depressie worden vermeden. Men heeft zelf het woord uit het vocabularium van ambtenaren geschrapt.


    Bron: Trends


    www.ImmoBelgica.be  Het Gratis en Exclusieve vastgoedportaal van België

    12-05-2009 om 10:25 geschreven door Immobelgica  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    Categorie:vastgoedportaal
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Frankrijk baas over Belgische electriciteit

    Electricité de France neemt SPE-Luminus over. Zo zit niet alleen het dominante Electrabel, maar ook de op een na grootste elektriciteitsleverancier in België in Franse handen. De liberalisering van de energie draait uit op een fiasco.

    'De Belgische energiemarkt wordt voor buitenlandse groepen een wingewest dat geruild kan worden op dezelfde manier als Europese landen vroeger de koloniale gebieden in Afrika onder elkaar verdeelden', zo schreef onlangs de anders zo ingetogen beurskrant De Tijd. Maar ze had er alle reden voor, zeker nu SPE-Luminus in handen komt van Electricité de France (EDF) en België op energievlak helemaal afhankelijk wordt van Parijs.

    De Britse energiegroep Centrica verkocht afgelopen weekend haar 51 procent in SPE-Luminus voor 1,3 miljard euro aan EDF. De overige 49 procent in SPE zit bij een reeks Belgische gemeenten, intercommunales en financiële partijen. SPE-Luminus is na Electrabel de grootste elektriciteitsleverancier in België. Electrabel was al in handen van de Franse groep GDF Suez, waarin de Franse staat met 36 procent veruit de grootste aandeelhouder is. De Franse staat controleert ook 85 procent van EDF. En aangezien Electrabel en SPE-Luminus instaan voor bijna 90 procent van de Belgische elektriciteitsproductie is er maar één conclusie mogelijk: de Franse overheid bezit een bijna-monopolie over de Belgische elektriciteitsmarkt.

    België heeft niets meer in de pap te brokkelen als het om zijn energiebevoorrading gaat: het overnameakkoord tussen Centrica en EDF werd in Londen en Parijs onderhandeld. De overname van SPE-Luminus door EDF zet ook enkele Belgische politici in hun blootje. Toen Suez in 2005 Electrabel in handen kreeg, maakte premier Guy Verhofstadt (Open VLD) zich sterk dat het met de Franse invloed zou meevallen: hij had met de topman van Suez afgesproken dat België een gouden aandeel zou krijgen in GDF Suez, een vetorecht om de nationale strategische energiebelangen te verdedigen. Verhofstadt en daarna premier Yves Leterme (CD&V) verklaarden dat ze beloften en garanties hadden van de Franse president. Recentelijk bleek dat België naar dat gouden aandeel kan fluiten, er komt slechts een 'permanent overlegcomité'. Na de Franse overname van SPE-Luminus wordt dit nog pijnlijker.

    De vraag rijst wat de Belgische gemeenten, intercommunales en financiële partijen na de overname door EDF gaan doen met hun blokkeringminderheid van 49 procent in SPE-Luminus. Voor banken en verzekeraars als Dexia en Ethias is de energiesector geen essentiële activiteit. De burgemeesters kunnen ook geld gebruiken nu ze zware verliezen lijden door de koersval van Dexia. De kans bestaat dan ook dat ook zij zullen verkopen.

    De overname toont ook het failliet aan van de liberalisering van onze elektriciteitsmarkt: het is zeer onwaarschijnlijk dat Electrabel en SPE-Luminus elkaar sterk zullen beconcurreren. En uit een recente vergelijkende studie van de Europese Commissie bleek al dat de Belgische gezinnen erg veel betalen voor hun gas en elektriciteit. In slechts twee landen liggen de energieprijzen nog hoger: Ierland en Cyprus. Bovendien stegen de tarieven in ons land in 2008 nog sterk. De elektriciteitsprijzen zullen niet dalen nu de Franse overheid de baas is over onze twee voornaamste energieleveranciers.

    Ewald Pironet/  Bron: Trends

    www.ImmoBelgica.be Het gratis en exclusieve vastgoedportaal van België

    12-05-2009 om 10:20 geschreven door Immobelgica  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:vastgoedportaal
    11-05-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bouw in recessie
    Alles wijst er op dat de bouw in het eerste kwartaal van dit jaar in een recessie is beland. Dat zegt de Confederatie Bouw.

    Gedetailleerde cijfers over het eerste kwartaal zijn er nog niet, maar volgens de bouwfederatie ziet het er niet goed uit. Zo werd de productie in de eerste maanden van dit jaar sterk geremd door de strenge winter. De Confederatie Bouw verwacht ook dat de herstelplannen van de overheid de crisis wel zullen kunnen verzachten, maar niet zullen kunnen compenseren.

    21.000 werknemers nodig

    Hoewel de meeste aannemers eerder een afname dan een toename van het personeel in de sector verwachten, wordt de productie geremd door een gebrek aan arbeidskrachten. Bovendien moet een pak van het bouwpersoneel vervangen worden. Om de werkgelegenheid in de sector op het peil van 2008 te houden, zouden dit jaar 21.000 werknemers moeten gerekruteerd worden.

    Herstelplannen

    Volgens de bouwfederatie hangt de werkgelegenheid ook sterk af van de economische toestand en van de herstelplannen van de verschillende overheden. Zo zullen de geplande overheidsinvesteringen vooral vanaf 2010-2011 een impact hebben. Daarnaast wijst de Confederatie Bouw er op dat de tijdelijke verlaging van de btw in de bouw haar doel voorbij dreigt te schieten als de maatregel niet verlengd wordt.

    Bron: Het Laatste Nieuws

    www.ImmoBelgica.be Het Gratis en exclusieve vastgoedportaal van België

    11-05-2009 om 08:31 geschreven door Immobelgica  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:vastgoedportaal
    09-05-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Babyboomers redden woningmarkt

    Het rusthuis zoals we het nu kennen heeft, ondanks de vergrijzing, zijn beste tijd gehad. Dat meent trendwatcher Herman Konings. "De rusthuisbewoners van vandaag zijn in hoofdzaak vrouwen die bijna heel hun leven ten dienste hebben gestaan van hun man en kinderen. Het is een groep die met weinig tevreden is. De babyboomers, ook de vrouwen, zijn veel meer gewoon en hebben een heel ander leven geleid. Wonen in een rusthuis, dat krijg je aan die mensen niet verkocht. Dat geldt trouwens ook al voor de protoboomers, de generatie geboren tijdens de oorlogsjaren. Hun mentaliteit leunt veel meer aan bij die van de babyboomers dan bij die van de vooroorlogse generatie."

    Exit rusthuizen, maar wat komt er in de plaats? Herman Konings gelooft sterk in de doorbraak van wonen met zorg op afstand. Aanleunwoningen - woningen in de directe omgeving van een verzorgingstehuis - zullen stilaan hun plek in het vastgoedlandschap veroveren. En daarnaast wacht serviceflatachtige ontwikkelingen een mooie toekomst. Maar dat mogen geen ouderengetto’s zijn.

    Konings verwacht een rush op wat hij de ‘yoghurtsteden’ noemt: steden met een actieve cultuur. "Antwerpen, Gent, Leuven maar ook kleinere steden zoals Mechelen, Hasselt, Kortrijk en Roeselare … De mobiliteit, ook in ons woongedrag, is toegenomen. Bij de generatie voor de babyboomers zie je nog mensen die hun hele leven in een achterafdorpje blijven wonen. Maar dat gaat eruit. Vergeet niet dat de babyboomers de popcultuurgeneratie zijn. Die willen cultureel uitgedaagd worden."

    Konings is wel optimistisch over de prijsontwikkeling op de woningmarkt voor de komende jaren. De babyboomers staan immers te popelen om te investeren in vastgoed. "Tussen 2008 en 2013 gaan ongeveer 1 miljoen mensen met pensioen. En dat zijn grotendeels mensen met behoorlijk wat middelen: deze generatie heeft een spendeervermogen dat meer dan dubbel zo hoogt ligt als dat van hun ouders. Het is ook een generatie die dat geld niet gaat oppotten. Ze gaan het uitgeven. In eerste instantie aan reizen. Maar dat kunnen ze niet heel het jaar doen. En dan gaan ze kijken wat ze met hun woning kunnen doen: grondig en met de nodige luxe renoveren, misschien verhuizen naar een appartement… Er gaan er ook op zoek gaan naar een tweede verblijf: een appartementje aan de kust of in de stad, een pied-à- terre in het buitenland…

    Bron: Trends

    www.ImmoBelgica.be Het Gratis en exclusieve vastgoedportaal van België

    09-05-2009 om 13:30 geschreven door Immobelgica  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    Categorie:vastgoedportaal
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hoeveel is uw woning waard in 2030

    Wordt wonen voor uw kinderen of kleinkinderen onbetaalbaar? Zit u als gelukkige woningeigenaar op een kleine goudmijn? Op lange termijn kan de demografische evolutie misschien wat extra prijsdruk veroorzaken. De vooruitzichten voor de komende jaren zijn minder gunstig.

    Demografie stuwt Waalse woningprijzen Het vastgoedfeest is voorbij Het deflatiespook

    In 2030 kost een bescheiden woning ongeveer 700.000 euro. Waanzin? Het is de uitkomst van een eenvoudig lineair rekensommetje. Volgens de recentste cijfers van de federale overheidsdienst Economie bedraagt de gemiddelde prijs voor een woning in ons land 172.077 euro. In de voorbije tien jaar zijn de woningprijzen meer dan verdubbeld. Met een gelijkaardig groeiritme zitten we in 2020 al aan een gemiddelde woningprijs van ongeveer 345.000 euro. Nog eens tien jaar later, in 2030, zou de gemiddelde woning dan 690.000 euro kosten.

    Een belangrijke nuancering: de inflatie maakt dat een euro in 2020 of in 2030 niet hetzelfde is als een euro van vandaag. En toegegeven: het lineaire plaatje is een te simpele voorstelling van zaken. Al was het maar omdat de vastgoedmarkt het jongste decennium wel in uitzonderlijk goeden doen was. "De jaren met prijsstijgingen van 10 procent en meer zijn voorbij", stelt KBC-econoom Bart Van Craeynest. "Zo’n superperiode is zeer uitzonderlijk." "Een verdubbeling in tien jaar? Vergeet dat maar", zegt ook Philippe Janssens van het studie- en adviesbureau Stadim.

    Beiden verwijzen ze naar de duikvlucht van de (langetermijn)rente in de voorbije decennia als een bepalende motor achter de vastgoedhausse. Goed mogelijk dat die rente nog licht zakt. Het is evenwel duidelijk dat bij een rentestand van ongeveer 4 procent het dalingspotentieel beperkt is.

    Hoe gaat de rente de komende twintig jaar evolueren? Aan zulke sciencefictionachtige voorspellingen wagen economen zich niet graag. Ook voor andere economische parameters, zoals inflatie en groei, bevatten langetermijnvoorspellingen veelal een forse dosis giswerk.

    Demografische evoluties laten zich wel met enige precisie op lange termijn voorspellen. En demografie heeft ook een impact op de woningmarkt. Hoe meer gezinnen, hoe meer woningen. Vanuit die optiek zit de vastgoedmarkt gebeiteld: in 2030 zijn we volgens de nieuwste federale bevolkingsvooruitzichten met ongeveer 12 miljoen, tegenover 10,7 miljoen vandaag.

    Die bevolkingstoename is echter een te brute factor. "Het is belangrijk om ook de samenstelling van de bevolking te analyseren", stelt Edwin Pelfrene, statistisch expert op de Studiedienst van de Vlaamse Regering (SVR). In de nota ‘Spanning & ontspanning op de woningmarkt in functie van de voorspelde demografische evolutie’ bekijkt hij de evolutie van leeftijdscategorieën. Aan de vraagzijde is dat vooral de leeftijdscategorie tussen 20 en 40 jaar. Aan de aanbodzijde is de groei van de bevolking van 80 jaar en ouder cruciaal. Zij dragen door sterfgevallen en verhuis naar rust- of verzorgingstehuizen bij tot het vrijkomen van woningen. "Als die toename van 80-plussers sterker is dan die van de bevolking tussen 20 en 40 jaar, zal dat leiden tot een zekere ontspanning op de woningmarkt."

    In de nota maakt hij de oefening voor de verschillende arrondissementen van ons land. De zwaarste demografische druk valt te verwachten in het Brusselse gewest. De bevolking groeit er volgens verwachting met 25 procent tegen 2030. En - belangrijker - ook de woningzoekende leeftijdsgroep zal er sterk toenemen de komende jaren, al zet die aangroei niet langer door na 2020. Het aantal 80-plussers stijgt veel minder snel. "Met als gevolg dat we voor de komende twintig jaar een gespannen woningmarkt mogen verwachten."

    Een andere belangrijke en duidelijke vaststelling is dat de demografische druk op de woningprijzen in 2030 doorgaans hoger ligt in Wallonië dan in Vlaanderen. Vooral in de arrondissementen Borgworm, Neufchâteau en Virton is er opwaartse prijsdruk om demografische redenen te verwachten (zie kaart). In Vlaanderen is er alleen in de arrondissementen Antwerpen, Halle-Vilvoorde en Mechelen een matig positieve druk te verwachten. Aan de kust, maar ook in Limburg, lijkt de prijsdruk minimaal of zelfs negatief.

    Pelfrene benadrukt wel dat deze analyse niets zegt over de prijsevolutie op zich. "Ze zegt alleen iets over de impact van demografie op de woningmarkt. En dé woningmarkt bestaat natuurlijk niet. Aan de kust bijvoorbeeld moet je een duidelijk onderscheid maken tussen de markt van appartementen en de gewone woningen."

    Ook de voorbije jaren heeft ons land een aanzienlijke bevolkingsgroei gekend. Maar Philippe Janssens gelooft niet dat die een grote bijdrage heeft geleverd aan de voorbije prijshausse. "Als je het aantal woongelegenheden naast het aantal huishoudens legt, dan stel je vast dat er in alle arrondissementen een overschot is aan woningen." In Halle-Vilvoorde is de marge het kleinst. In de kustgemeenten is ze het grootst, maar daar zorgen de tweede verblijven voor een vertekend beeld. "De demografische druk lijkt me in ieder geval niet zo acuut dat de bouwsector daar geen antwoord op kan bieden. Tijdelijk kan die wel voor een krapte zorgen."

    Bart Van Craeynest wijst nog op een ander demografisch fenomeen: de gezinsverdunning. Het aantal eenoudergezinnen is de voorbije jaren sterk toegenomen en die trend lijkt nog niet voorbij. "Dat is juist", zegt Pelfrene. "Maar ik denk dat de impact daarvan beperkt zal zijn. Ik verwacht eerder een afvlakking van die trend. We bereiken stilaan de benedengrens. Tenzij we allemaal ’singles’ worden."

    Ogen de langetermijnperspectieven - vanuit demografisch oogpunt - vrij gunstig voor de waardeontwikkeling van residentieel vastgoed, dan ziet het economische plaatje op korte termijn er minder rooskleurig uit. Naast de sterke daling van de reële rente, heeft ook de gunstige conjunctuur voor dynamiek op de woningmarkt gezorgd. In recessietijd moeten we vanuit die hoek weinig stimulansen verwachten. Een terugvallende economische groei heeft een directe impact op de beschikbare gezinsinkomens en zo ook op de aflossingscapaciteit. Met de toenemende werkloosheid verhoogt ook de kans op gedwongen verkopingen.

    De boomperiode mag dan voorbij zijn, een crashscenario zoals in de VS acht Van Craeynest erg onwaarschijnlijk. "In landen als de VS, het Verenigd Koninkrijk en Spanje was de groei van de vastgoedmarkt een zeepbel. Daar zie je nu structurele correcties. In ons land gaat het meer om een conjuncturele correctie."

    Janssens roemt in dit verband de ‘brave’ Belgische fiscaliteit. De beperkte aftrekbaarheid van de leninglasten (in combinatie met de hoge registratierechten) verklaart voor een deel de relatieve stabiliteit van onze woningmarkt. En ze heeft de prijzen laag gehouden. Janssens: "Kijk naar Nederland. De prijzen liggen er veel hoger en de vastgoedmarkt krijgt er klappen. Als we hier het Nederlandse systeem invoeren, dan hebben we hier morgen Nederlandse prijzen. De hoge registratierechten dwingen ons ook om vastgoed op lange termijn te bekijken."

    Toch had het IMF het over een overwaardering van 17 procent op de Belgische woningmarkt. En ING vindt een aanpassing van 16 procent in de komende jaren ‘een redelijke hypothese’. Bart Van Craeynest merkt op dat een overwaardering ramen vrij moeilijk is. "Huizen zijn allicht aan de dure kant, maar mijn analyse suggereert dat de overwaardering duidelijk lager is. De sterke prijsstijgingen zijn voor een groot deel te verklaren. Zo heeft de fiscale amnestie in 2005 voor een toevloed van extra middelen gezorgd. Geld dat voor een belangrijk deel naar vastgoed is gevloeid."

    De Belgische woningmarkt heeft de voorbije jaren nog impulsen gehad. Zo wijst Janssens op de verlenging van de looptijden van de leningen. "Het is een klassieke kip-of-ei-discussie. Die langere looptijden zijn er zogezegd gekomen omdat de woningen te duur werden. Ik ben ervan overtuigd dat het verlengen van de termijnen een prijsverhogend effect heeft gehad." In Vlaanderen heeft ook de verlaging van de registratierechten van 12,5 naar 10 procent voor hogere woningprijzen gezorgd.

    Een dalende rente, sterke economische groei, langere looptijden, fiscale amnestie, lagere registratierechten… Het is allemaal verleden tijd en grotendeels in de woningprijzen verrekend. Is het dan toch definitief gedaan met de vastgoedhausse? Voor Vlaanderen verwacht Philippe Janssens nog wel een beperkte prikkel door de meeneembaarheid van de registratierechten. "Dat is in 2002 ingevoerd. Jonge mensen die toen een eerste kleine woning hebben gekocht, gaan nu misschien stilaan beginnen uitzien naar iets groters."

    Een nieuwe verlaging van de registratierechten of nieuwe fiscale voordelen kunnen de prijzen ook opwaarts stuwen. En op zeer korte termijn behoort ook een beperkte rentedaling nog tot de mogelijkheden. "Maar als er voldoende signalen zijn dat de recessie voorbij is, zal de ECB de rente optrekken. Kwestie van de inflatie onder controle te houden", zegt Van Craeynest. Janssens vraagt zich af in hoeverre de lagere langetermijnrente zich nog wel zal vertalen in lagere hypotheekrentes. "Want als de banken terug moeten naar het klassieke bankiersmodel, en dus niet meer kunnen verdienen aan allerlei afgeleide producten, dan zullen ze hun winst moeten halen uit de verschillen tussen spaar- en leenrentes. Ze zullen de hypothecaire rente dan misschien moeten optrekken. Dat is een gevaar."

    Op dit ogenblik is het bij de centrale banken alle hens aan dek om het deflatiespook te verjagen. Een dreiging die ook de woningmarkt danig zou verlammen. Van Craeynest: "Echte deflatie is rampzalig voor de hele economie en dus ook voor de woningmarkt. De economische terugval zou er ongetwijfeld voor zorgen dat eigenaars in de problemen komen. En dan beland je in een Amerikaans scenario met gedwongen verkopen en een terugvallende vraag. Bovendien blaast deflatie de hypotheekschulden ook op."

    De recentste cijfers, met dalende prijzen in het laatste kwartaal van 2008, tonen eigenlijk al een soort deeldeflatie op de woningmarkt. Dreigt het gevaar dan niet dat kandidaat-kopers de aankoop van een woning uitstellen, met nieuwe prijsdalingen als gevolg? Dat uitstelgedrag heb je op de woningmarkt minder. Elke woning is immers uniek. Dus als er een woning vrijkomt die de kandidaat-kopers aanstaat, zullen ze toch niet te lang mogen twijfelen. En, merkt Van Craeynest op, "kandidaat-kopers zullen ook willen profiteren van de lage rente."

    Philippe Janssens vreest tot slot dat ook de nieuwe houding van de banken remmend kan werken op de woningmarkt. "De banken hebben de voorbije jaren een zeer soepele houding aangenomen. Tot 100 procent lenen was geen enkel probleem. Maar die vlieger gaat niet meer op. Dat betekent dat mensen opnieuw eerst wat zullen moeten sparen voor ze een woning kunnen kopen. Dat kost tijd en het zal de markt de komende jaren vertragen."

    Bron: Trends

    www.ImmoBelgica.be  Het Gratis en exclusieve vastgoedportaal van België

    09-05-2009 om 13:27 geschreven door Immobelgica  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
    Categorie:vastgoedportaal
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Huursubsidie voor wie vijf jaar op sociale woning wacht

    Mensen met een laag inkomen die al vijf jaar tevergeefs wachten op een gepaste sociale woning, krijgen vanaf 1 januari 2010 een subsidie om op de private markt te huren. Dat heeft de Vlaamse regering beslist op voorstel van minister van Wonen Marino Keulen (Open Vld). Afhankelijk van het inkomen kan de subsidie oplopen tot 160 euro per maand. Die subsidie bestaat nu al voor mensen die van een ongezonde naar een gezonde, maar duurdere huurwoning verhuizen.

    In Vlaanderen staan tienduizenden mensen op een wachtlijst voor een sociale woning. Zolang ze geen sociale woning toegekend krijgen, moeten deze mensen hun toevlucht zoeken tot de duurdere private huurmarkt.

    De subsidie is wel niet bestemd voor kandidaat-huurders die al lang op de wachtlijst staan omdat ze te kieskeurig zijn in de keuze van hun sociale woning. "We willen vermijden dat mensen die te kieskeurig zijn en daardoor lang willen op de wachtijst staan, hiervoor zouden beloond worden met een huursubsidie. Die moet een oplossing zijn voor woonbehoeften, niet voor woonwensen", zegt minister Keulen.

    Bron: Het Laatste Nieuws

    www.ImmoBelgica.be : Gratis en exclusief vastgoedportaal van België

    09-05-2009 om 13:22 geschreven door Immobelgica  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:vastgoedportaal
    02-05-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hoeveel kosten Huis en Grond in uw gemeenten?
    De prijzen van woningen en bouwgronden zijn in het laatste kwartaal van vorig jaar gezakt. In het vierde trimester ging een woonhuis tegen gemiddeld 172.677 euro van de hand. Drie maanden eerder bedroeg de gemiddelde koopsom nog 175.911 euro. Voor bouwgronden is er een identiek verhaal. Hier daalde de verkoopprijs van 84,3 euro per m² naar 80,6 euro per m².


    De prijsdaling in het laatste kwartaal belet niet dat de gemiddelde verkoopprijs van een woning in België over heel 2008 nog altijd met 5% gestegen is. Al is de toename minder dan in 2007. Toen bedroeg de prijsstijging nog 10%. Voor de duurdere segmenten - die van de villa's - was er vorig jaar nog een toename van de verkoopprijzen met 2%. Een jaar eerder bedroeg ze nog 8%.

    Vertraging
    De cijfers komen van het ministerie van Economische Zaken. Die houdt rekening met de gegevens van de akte. Dat betekent dat ze zo'n vier maanden achterlopen op de reële verkopen, zeg maar de datum waarop compromissen tussen koper en verkoper worden opgemaakt. De meeste transacties van eind vorig jaar zijn dus nog tot stand gekomen in de zomerperiode, toen het nog beter ging.
    Economische Zaken publiceert ook: Gegevens per gemeente.

    Bron: Het Belang van Limburg

    Bezoek uw vastgoedportaal: www.ImmoBelgica.be

    02-05-2009 om 21:23 geschreven door Immobelgica  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (1 Stemmen)
    Categorie:vastgoedportaal
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Huurder moet kosten huurbemiddeling niet meer betalen!
    Klik op de afbeelding om de link te volgen
    In de toekomst zullen huurders niet langer de kosten voor de verhuur van een huis moeten betalen. Het wetsvoorstel van senator Els Schelfhout werd in de Senaat goedgekeurd.


    Om zijn eigendom te kunnen verhuren, doet een verhuurder vaak beroep op een vastgoedmakelaar. De kosten die voor de bemiddeling worden aangerekend aan de nieuwe huurder kunnen hoog oplopen. Soms bedragen ze een volle maand huur of zelfs meer.

    In bepaalde regio's, vooral daar waar er schaarste heerst op de huurmarkt, is deze praktijk schering en inslag. Huurders worden geconfronteerd met een gepeperde afrekening die niet alleen de prijs van een eerste maand huur en het waarborgbedrag omvat, maar daarenboven al te vaak wordt aangedikt met dossierkosten allerhande én met de prijs voor de tussenkomst van de makelaar.

    "Vorm van chantage"
    "Onterecht", vindt CD&V-senator Els Schelfhout "aangezien het de verhuurder is die de opdrachtgever is voor de tussenkomst van de vastgoedmakelaar. Het kan niet dat de toekomstige huurder hiervoor de prijs moet betalen. Dat is een vorm van chantage waarbij de zwakste schakel in de ketting, de huurder, gedwongen wordt in te stemmen met willekeurige contractuele bepalingen".

    Schelfhout vond bevestiging van haar standpunt bij de Huurdersbond, maar ook bij het C.I.B., de belangrijkste Vlaamse belangenvereniging voor vastgoedmakelaars.

    Kamer
    Door het wetsvoorstel van senator Schelfhout wordt de woninghuurwet aangepast en kosten voor de bemiddeling kunnen niet langer worden doorgerekend aan de huurder. Het wetsvoorstel werd amper 5 maanden na indiening gestemd in de Senaat. Schelfhout hoopt dat de Kamer nu snel volgt.

    Bron: Het Belang van Limburg

    Voor Gratis exclusieve zoekertjes: www.ImmoBelgica.be

    02-05-2009 om 18:26 geschreven door Immobelgica  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    Categorie:immobiliën
    Tags:Immo, Immobiliën, vastgoed,
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Welkom!
    Beste Blogger,

    De Blog Immo Belgica is geralateerd aan het vastgoedportaal: www.ImmoBelgica.be . Dit is het GRATIS en exclusieve vastgoedportaal van België. Hier kunnen zowel makelaars als particulieren GRATIS immo zoekertjes plaatsen.
    Met regelmaat zullen wij hier immo nieuws plaatsen.

    Het ImmoBelgica team

    02-05-2009 om 17:50 geschreven door Immobelgica  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (1 Stemmen)
    Tags:Immo, Immobiliën, vastgoed,


    Archief per week
  • 17/08-23/08 2009
  • 11/05-17/05 2009
  • 04/05-10/05 2009
  • 27/04-03/05 2009

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs