Inhoud blog
  • Van alles!
  • GPS!
  • Project Transport
  • Fiets.
    Zoeken in blog

    moi @ technique

    16-05-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Hai!
    Dit was het dan, tot volgende week!
    Hopelijk vonden jullie mijn berichtjes tot nu toe al een beetje leerzaam, ik vond alles tot nu toe toch wel al leerzaam.
    Tot de volgende!

    16-05-2014 om 20:31 geschreven door iman douifi  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Van alles!
    Klik op de afbeelding om de link te volgen
    Hai!
    Vandaag zal ik het hebben over transport.

    Wat is Transport?


    Transport is het verplaatsen van mensen,dieren of goederen, over een korte of een lange afstand.
    Dat doen ze met een medium
    Een medium is de plaats waar het voertuig zich door verplaatst.
    Bij een auto is dit het land, bij een boot het water en bij een vliegtuig de lucht.

    De voertuigen zijn aangepast aan hun snelheid.
    Als voorbeeld neem ik een vliegtuig.
    Hij is zo gemaakt op dat de lucht dan over het voertuig vliegt, en zo houdt hij minder druk tegen.
    Andere voertuigen zoals een boot of een fiets moeten zo niet gemaakt worden, ook al kan het wel.

    Het was kort, maar ik vond het leerzaam om te leren hopelijk jullie ook! 



    16-05-2014 om 20:26 geschreven door iman douifi  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.GPS!
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Hai!
    Nu zal ik jullie wat vertellen over de GPS.

    De letters 'Gps' staat voor Global Posisioning System.

    Hoe werkt een gps?
    Vanuit de ruimte sturen 3 satelieten signalen in 3 cirkels naar je auto om te bepalen waar je precies staat
    Dit doen ze enkele keren om te weten wara je naatoe wilt.
    Nu heeft iedereen al bijna een gps! 
    Het is gemakkelijker en handiger dan een kaart, ook is hij meer precies.
    Vroeger was dit een heel duur spulletje maar als maar meer konden dit betalen, tegenwoordig is het echt wel al een must! Je kunt weten waar je bent, naar waar je naartoe moet, en al heel wat andere extra opties!

    Dit was het dan, tot de volgende!

    16-05-2014 om 20:24 geschreven door iman douifi  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Project Transport
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Hai!
    ZO dit was het al weer voor mij laatste artikel voor dit project volgende les beginnen we met project fruitjuice, waar we natuurlijk zelf eentje van gaan maken, ik hou jullie op de hoogte, en tot de volgende!
    Ik zal jullie wel snel nog iets korts vertellen.

    Dit hebben we nodig bij een tandwieloverbrenging:
    - de drijvende riemschijf (de drijver)
    - de gedreven riemschijf (de volger)
    - de riem
    -de motor

    De 2 tandwielen draaien  in de tegengestelde richting.
    Als je 2 tandwielen van hetzelfde aantal tanden laat draaien dan merk je dat: als je 1 tand van de drijver verplaatst, er ook 1 tand van de volger zal meegaan.
    Wanneer de drijver groter is dan de volger, zal de volger meer sneller draaien.
    Als je wilt dat 2 tandwielen niet in tegengestelde richting draaien, steek je er een wiel tussen.

    Dit was het laatste , tot de volgende!

    16-05-2014 om 20:22 geschreven door iman douifi  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fiets.
    Hai!
    Ik meost onlangs een verslag maken voor techniek over gelijk wel transportmiddel, ik heb voor de fiets gekozen. Terwijl ik deze maakte, heb ik zelf heel wat bijgeleerd.



    De verschillende soorten fietsen.


    1.      1771: velociféra

    2.      1817: de houten draisine

    3.      1842: de "twijfelachtige" MacMillan

    4.      1866: Pierre Lallements patent

    5.      1867: de hoge bi

    6.     1868: kettingaandrijving

    7.      1885: John Starleys veiligheidsfiets

    Velociférica

    Als aller eerste kwam de velociféra in het jaar 1771 tevoorschijn. Het zou mede de Sivrac zijn, een adelijk persoon die in de parken van Parijs zou geëxperimenteerd hebben met een loopfiets zonder besturing. Hij noemde dit eerst de céléfière en later de velociférica. Hij werd pas in de 20ste eeuw ontdekt dat deze fiets echt bedaacht werd door een Franse journalist Louis Baudry de Saunier.

     

    De houten Draisine

    Deze fiets zou volgens sommigen de eerste fiets met mechanische aandrijving in 1839  zijn geweest.

    De graanhandelaar James Johnston publiceerde in de jaren negentig van de 19e eeuw een onderzoek waaruit zou blijken dat zijn familielid en plaatsgenoot Kirkpatrick MacMillan de uitvinder van de met pedalen aangedreven fiets was. Macmillan zou zijn fiets in 1842 hebben voltooid. De houten wielen hadden stalen velgen, het achterwiel werd met drijfstangen aangedreven en het voorwiel was bestuurbaar.

    Volgens het verhaal gaf MacMillan na het proces een demonstratie van zijn uitvinding waardoor de rechter dermate onder indruk raakte dat hij de boete uit eigen zak betaalde! Uit brieven van Schotse klanten aan Michaux blijkt tevens dat alle pedaalvoertuigen in 1868 nog tricycles en quadricycles waren. Het is dan ook zeer waarschijnlijk dat deze "fiets" alleen op papier heeft bestaan en nooit werkelijk is gebouwd

     

     

    Pierre Lallements patent 1866

    De draisine was letterlijk een voorloper en er zou een Franse mecanicien aan te pas moeten komen om het voertuig tot fiets te transformeren. In 1862 inspireerde een passerende loopfiets de kinderwagenbouwer Pierre Lallement tot het construeren van zijn eigen exemplaar maar dan met pedalen aan het iets vergrote voorwiel. Hoewel het een ongemakkelijk en inefficiënt geheel vormde, Hij nam voor de vervaardiging contact op met de gebroeders Olivier en deze broers richtten samen met de smid Pierre Michaux een fietsfabriek op.

    Hun tweewielers bleken niet erg solide en de concurrentie vaagde de werkplaats spoedig weg. Met metalen banden en een gietijzeren frame moet het langdurig fietsen op dit stuiterend transport hebben geleid tot een losgeschudde schedel en daarom noemden de Engelstaligen het een boneshaker. Op de nieuwe Parijse wegen van Macadam (een vorm van wegverharding) bleek het echter een succes en het ontketende tot de Frans-Duitse Oorlog van 1870 een ware rage. De volgende innovaties, zoals kogellagers en vaste rubberbanden, maakten het fietsen uiteindelijk tot een minder schokkende ervaring.

    De hoge bi( in 1867)

    De pedalen van dit transportmiddel waren direct aan het wiel bevestigd en daardoor hadden trapas en wiel dezelfde rotatiesnelheid. Om bij deze constructie de snelheid te verhogen moest het voorwiel worden vergroot en dit resulteerde in de hoge bi, zonder enige twijfel de gevaarlijkste fiets.

    In het Engels spreekt men wel van "penny-farthing" (een penny is een grote munt, een farthing is een klein muntje), vanwege het grote orwiel en het kleine achterwiel. Het massamiddelpunt van de wielrijder zat zo hoog dat een nodige stop de fietser over het stuur lanceerde. Andere nadelen waren het moeizame opstijgen, de onmogelijkheid om bij een tussenstop een voet op vaste grond te zetten en de instabiele wegligging.

    Een extra weetje over deze fiets is dat deze gebruit wel om een fitstocht te maken over de hele wereld. Hij werd afgelegd door de avontuurlijke fietser : Thomas Stevens. Hij had bijna 22.000 kilometer fietsend had afgelegd en hij heeft zijn avonturen vastgelegd in het boek met de originele titel: “Rond de Wereld op een fiets”. Hiermee is duidelijk dat de hoge bi, ondanks alle moeilijkheden en problmen met deze fiets, het eerste echt bruikbare rijwiel was.

    Ketting aandrijving

    In 1868 construeerde de Duitser K. Meyer de eerste fiets met kettingaandrijving naar het achterwiel naar tekeningen van de Parijse horlogemaker André Guilmet. Uit de geschiedenis blijkt dit wel der eerste, maar eigenlijk was het niet volledig juist hij werd ook nog aangedreven met een pennenketting.Eigenlijk was de pennenketting ook wel een ketting maar de oudste versie van ene fiets met ketting aandrijving .

    Een  penkettingen isde goedkoopste en eenvoudigste kettingen: de schalmen roteren rond de bus.                  De buskettingen was een ketting waarvan  de schalmen op een bus geperst zaten, maar roteren t.o.v. een pen. Nadeel is dat de pen telkens op dezelfde plaats belast wordt.

     

     

     

     

    John Starleys veiligheidsfiets

    John Kemp Starley introduceerde in 1885 de eerste fiets die eigenlijk niet verschilt van de moderne fiets. De Rover Safety van John Starley had een achterwiel met kettingaandrijving, waardoor de pedaalrotatie niet meer gelijk hoefde te zijn aan het draaiende wiel en het hoge wiel niet meer nodig was.

     Hiermee kreeg de fiets zijn moderne uiterlijk dat in wezen sinds 1885 niet meer is veranderd. Doordat de wielrijder nu veel lager en verder van het stuur zit, is het valrisico minimaal.Het comfort was echter nog steeds niet optimaal doordat de banden nog steeds van massief rubber waren, maar dit veranderde reeds in 1888 met John Dunlops luchtbanden.toen de fiets eindelijk bruikbaar was verliet de eerste auto bijna de fabriek).

    De vouwfiets

    De eerste vouwfietsen werden reeds ver voor de Tweede Wereldoorlog vervaardigd. Legers zijn dan nog belangrijke afnemers. De productie van vouwfietsen na de Tweede Wereldoorlog is eerst door algemene fietsfabrikanten, later ook door gespecialiseerde bedrijven. Mensen wilden een deel van hun woon-werkverkeer afleggen per fiets en deze gemakkelijk mee kunnen nemen in de auto of trein.

    de latere modellen kwamen tot eigenstandige ontwerpen met een betere balans tussen trapoverdracht en wiel, een veranderd wielformaat en een eigen vouwmechaniek die meer was dan een in tweeën kunnen opklappen.

     Moulton kwam in 1962 als eerste op de markt met een fiets met een uniseks instapframe, kleine wielen met hogedrukbanden, een lange wielbasis, en voor- en achtervering. Moultons ontwerp kreeg rond 1964 een deelbaar frame en zou grote navolging gaan krijgen.

    Met Bickerton kwam begin jaren 70 een vouwfiets op de markt die lichtgewicht was en ingeklapt kon worden tot een compact formaat. In 1976 leidde dit tot de Brompton.

    De fiets in de 21ste eeuw.

    het hoogwaardige wegennet is het fietsen geëvolueerd tot de meest economische manier van voortbewegen en met aanzienlijk meer gemak dan in de 19e eeuw. In 1817 rolde Karl Drais 13 kilometer in een uur terwijl Ondřej Sosenka in 2005 bijna 50 kilometer in een uur aflegde. Met een ligfiets gaat het nog sneller doordat dit rijwiel door de lagere luchtweerstand efficiënter is dan de standaardfiets. In 2006 reed Fred Markham met zijn ligfiets in een uur 86 kilometer. In het dagelijks gebruik is een ligfiets echter nogal onhandig door de verminderde wend- en zichtbaarheid.

    Een extra weetje over de fiets is dat er jaarlijks ongeveer 100 miljoen fietsen worden geproduceerd.

    Ontwikkeling van de fiets in bredere zin.

    Ook nu nog altijd is de fiets aan het evolueren en naar mijn mening zal hij ook blijven evolueren. Er worden als maar meer verschillende technieken uitgevonden, en er zal als maar meer technologie in de fiets terecht komen.









    16-05-2014 om 20:04 geschreven door iman douifi  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Safety first!
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    16-05-2014 om 19:42 geschreven door iman douifi  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Safety first!
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Hai!
    Na een lange tijd ben ik eindelijk terug! Met een nieuw project! Project transport!
    Vandaag zal ik eht hebben over veiligheid op de fiets, vliegtuig en tijdens het skeeleren.

    Veiligheid op een fiets:
    Je kunt best een helm dragen zo is je hoofd altijd beschermd en is de schade minder erg. Ook als je 's avonds gaat fietsen maak je best dat je opvalt, daarom doe je best ook wel een fluohesje aan. En als aller belangrijkste luister geen muziek, speel geen spelletjes op je gsm, ipod enz. je meot je kunnen concentreren op het verkeer rond je.

    Veiligheid op het vliegtuig:
    Je doet je gordel om bij het opstappen ondertussen zal er iemand je vertellen wat je meot doen bij een noodsituatie, zo weet je altijd wat je moet doen als er iets mis loopt. Boven je staan enkele icoontjes wanneer je je gordel om moet, aan moet en zeker dat je niet mag roken!

    Veiligheid tijdens het skeeleren:
    Je draagt best altijd knie- en polsbeschermers. Ook ellenboogbeschermers kunnen goed van pas komen! Een helm kan ook altijd wat extra bescherming geven. Een fluohesje in het donker om je zichtbaar te maken voor autobestuurders en anders brengen je ook al minder in gevaar!

    16-05-2014 om 19:39 geschreven door iman douifi  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    24-02-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Volt
    Hallo!

    Mijn laatste onderwerp van project enrgie is over "VOLT".

    Bij het vertrek van uit de centrale bedraagt de spanning 380 000V.
    Bij het transformatorstation bedraagt de spanning 10 000-50 000V.
    En bij jouw thuis tussen 220V en 230V

    De eenheid van spanning is Volt.
    Je kunt de spanning meten met een multimeter of een voltmeter.

    De naam 'Volt' is afkomstigvan de naam Alessandro Volta.

    Dit was het dan al weer. Het laatste bericht over project energie. Ons volgend onderwerp is project fruitjuice, waar ik natuurlijk ook enkele berichten over zal plaatsen op mijn blog. 
    Danku voor het lezen en tot de volgende!Very HappyCoolRazz




    24-02-2014 om 21:45 geschreven door iman douifi  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De werking van een windturbine.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Hai!

    Ik wil jullie iets bijleren over de werking van een windturbine, of het milieuvriendelijk is indien waarom wel of waarom niet en of  er windturbines zijn in België en waar die gelegen zijn.

    1. De wind doet de propellers* draaien. 
    2. Door de draaibeweging van de propellers komt ook de turbine in beweging.
    3. Doordat de turbine draait wordt in de generator elektriciteit opgewekt.
    4. De elektriciteit die opgewekt wordt in de generator gaat weg uit de centrale via de hoogspanningskabels.
    (*Propeller is een ander woord voor een wieken.)

    Dit is een milieu vriendelijk manier om energie te produceren. Omdat er geen uitstoot is bij het produceren. Ook is het geen milieuvriendelijke manier omdat er geluidsoverlast kan zijn en landschapsverontreiniging.

    Er zijn windturbines te vinden in Antwerpen, Lombardsijde, aan de haven van Zeebrugge, langs autosnelwegen,...

    Danku en tot de volgende! 

    24-02-2014 om 21:37 geschreven door iman douifi  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het verschil
    Hai!

    Vandaag zal ik jullie wat meer vertellen over de 2 verschillende soorten verbruikers die we hebben geleerd.

    Als eerste => Verbruikers in SERIE: De elektriciteit stroomt achtereenvolgens naar alle verbruikers. Schakel je één verbruiker uit,  dan is de stroomkring onderbroken. De spanning wordt verdeeld over alle verbruikers. Daardoor zullen ze minder krachtig werken.

    Als tweede=> Verbruikers in PARALLEL: De elekticiteit stroomt tergelijkertijd door alle verbruikers. Schakel je één verbruiker uit, dan blijven de andere werken. Elke verbruiker ontvangt dezelfde spanning als die van de stroombron. De verbruikers werken allemaal even krachtig.

    Dankuwel en tot de volgende!




    24-02-2014 om 21:15 geschreven door iman douifi  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)

    Archief per week
  • 12/05-18/05 2014
  • 24/02-02/03 2014
  • 20/01-26/01 2014
  • 11/11-17/11 2013
  • 04/11-10/11 2013
  • 21/10-27/10 2013
  • 14/10-20/10 2013
  • 30/09-06/10 2013
  • 23/09-29/09 2013
  • 16/09-22/09 2013

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs