Door mijn talrijke activiteiten, Homecookings, teambuildings, kookles geven en dan in het najaar in het avondonderwijs les geven heb ik het restaurantgebeuren aan de kapstok gehangen. Teveel is niet ok en een beetje gas terugnemen heeft mij deze beslissing doen nemen. Het was voor mij een drukke periode met voldoende ups maar ook downs. Diege die dit lezen weten wel... Mijn blog blijf ik onderhouden omdat er een kookboek in de maak is. De rest van mijn activiteiten blijf ik gewoon verder doen en dit met een agenda met een knipoog naar mijn gezin die op de 1ste plaats komen. bedankt klanten, vrienden, om me te steunen en ik laat jullie zeker niet in de steek! Jullie weten nu wat ik kan en mijn zin om te koken en jullie te verwennen is nog lang niet over.
Graag wil ik jullie enkele data doorgeven voor het thema koken al fresco)
Deze zullen doorgaan op mijn privé adres Stift 78 3960 Bree
Diverse hapjes : Olijventappenade op bruscetta, pesto van munt koude looksaus (ideaal voor bbq) , scampi's op een stokje op de grill met pasta met rucola, zongedroogde tomaatjes pane a la maria ( verloren brood met ijs en aardbeien of bosvruchten)
In het najaar zal er een kookboekje van mij verschijnen, dit met toffe recepten die makkelijk te maken zijn met niet te veel franjes... Aangenaam koken zonder stress als er gasten komen. Voorbereiding, organistatie = feestje waar je zelf ook iets aan hebt. Heeft u dat ook wel eens als u een recept maakt dat er teveel van is... of restjes?? wel er staan nuttige tips in om dit netjes te verwerken in andere lekkere gerechten zonder afbreuk te doen aan het recept. Hier creërt u weer een nieuw receptje die u kan noteren. Zoon of dochter op kot of gaat alleen wonen? Handig met die notitie's ! Vegetariër, Bourgondiër... Dit boekje zal een persoonlijk item worden voor iedereen dit het boek koopt, kortom het is een boek die door jou persoonlijke notities (toets) het kan doorgegeven worden aan dochter/zoon /vriend/vriendin. Het is een boekje waar je de italiaanse sfeer, huiselijkheid, letterlijk kan proeven en daarbij geïllustreerd wordt door een goede vriend. lekkere Adressen in Rome, Sardinië, Venetë The way of Italian living...
3 tot 4 sappige, rijpe tomaten ( dit is de eerste vereiste)
4 el goede olijfolie
4 sneden van een Italiaans witbrood
1 teentje knoflook
Mozzarella kaas
Werkwijze:
De blaadjes van de basilicum rissen en in reepjes snijden. (of gebruik pesto (zelfgemaakte he)
De tomaten wassen, drogen, en in blokjes snijden vergeet niet de steelaanzet te verwijderen. Alles mengen met de olie, geperst teentje knoflook, gehakte basilicum of pesto dit alles zouten en peperen.
De sneden brood halveren en roosteren in oven of broodrooster (zon 4min op hoogste stand).
De tomaat over het geroosterde brood verdelen en erbovenop de mozzarella kaas .
Terug even in de oven plaatsen zodat de kaas gesmolten is.
VERJAARDAGSFEESTJE , Stel je eigen kookgroepje samen... 15 euro per kind all in Mini Pizza's maken, of pasta maken, een desssertje chocomousse of vanilleijs met chocoladesaus en 1 drankje.
Ben weer terug, jammer dat ik niet kon mailen vanuit Sardinïë omdat in het binnenland geen verbindingen zijn met internet. Draadloos is dan ook niet mogelijk. Dus terug in het vandaag regenachtige belgenland mail ik jullie met een heerlijk gevoel.
2 kilo zwaarder welliswaar maar met goede ideetjes . Mijn tante woont ook op Sardinië en van haar heb ik natuurlijk het een en ander geleerd, alsook mogen proeven.
Als er mensen zijn die in de toekomst naar Sardinië willen gaan raad ik ze zeker een Agriturismo aan. Je krijgt dan streekgerechten en alles huisgemaakt tot de yoghurt toe. Wij hebben de Noordkust volledig gedaan met onze Fiat Panda (die we ginder gehuurd hadden) en het was prachtig. Natuurlijk waren de sjiekste stranden dan ook vol, vol, vol; maar we vonden toch verlaten stranden met prachtige uitzichten.. Foto's gaan er nog opkomen.
Hier het vervolg van Dag 2 in Il Muto DI Gallura: Bij het inchecken heb ik met een oudere man gesproken (die daar werkzaam was) over mijn plannen en hij vertelde me dat ik deze plaats nooit zou vergeten! En inderdaad, de avond viel en wij gingen fris gewassen we naar onze tafel op een terras dat hoger dan het huis was. een uitzicht over de bergen met een stadje in de verte! Dat is pas vakantie!! De ene schotel na de andere kwam op tafel, we begonnen weer met Sardijns brood (zie verder in mijn blog) met ham, kaas, een gerechtje met kaas en brood, daar moest je dan een tomatensaus met stukjes kalfsvlees overdoen, Primo piatto: Ravioli gevuld met ricotta deze waren al pomodoro. En dan gnochetti ook met pomodoro en kaas. Secondo piatto: Porchetta (zie verder in blog) met groenten, aardappelen met rozemarijn en zeezout, olijfolie en salade. Dessert: Watermeloen, koffie met heerlijke gedraaide, gefrituurde koekjes. Van 20.uur tot bijna 23 uur aan tafel gezeten! en we kropen terug naar ons bedje heerlijk maar voldaan. Tot de volgende ochtend weer een verassing te wachten stond. (in italie wordt bij het ontbijt enkel koffie en koekjes gegeten) Ontbijt; zelfgemaakt brood, chocolade cake, vanille cake stonden ons op te wachten aan een mooie tafel. dit was nog niet alles neen : kaas, ricotta (zelfgemaakte) sinaasappelgelei (ook zelfgemaakt) parmaham, en een kannetje fruitsap en een lekkere cappucino (dit drink je enkel s'morgens in Italië) Caffe lungo of espresso wordt gedurende de dag gedronken.. Inderdaad deze plaats was ook om niet te vergeten we gaan hier zeker terug!
We hebben in Porto Conte (een vissersdorpje) in een Loungebar geaperitieft met een uitzicht op helderblauwe zee, boten, en in de verte stijle rotsen. Prachtig. Daarnaast was een visrestaurant helemaal van hout en volledig wit, hebben we de vis van de dag gegeten, gewoon gegrild puur natuur met gegrilde groenten (courgette en aubergine) Maar eerst hebben we de hapjes van vis geproefd, Gemarineerde zwaardvis in roze peper (foto komt nog), kabeljauw in een tomatensausje, inktvis geblancheerd en dan koud met uitje en look, olijfolie, pezo en peterselie (platte), en het typische Sardijns brood. Dat zijn dunne vellen krokante bladeren die een beetje warm zijn daarover een beetje zout en verse rozemarijn, olijfolie. Dit brood krijg je overal te eten.
Het dessert kregen we niet op en hebben 2 espresso's gedronken en genoten van ons heerlijke maal.
In het volgende agriturismo Monte Pino hebben we Angelo (eignaar, kok, ) en zijn echtgenote Angrelica leren kennen (beide fervente rokers). Het pand lag prachtig boven op een heuvel met uitzicht over de bergen en hier en daar een huisje. We hadden hier een zwembad en dat deed deugd want het was erg warm. We kwamen rond 11 uur aan en hadden natuurlijk honger. Ik vroeg Angelo om een restaurantje of ergens waar we konden eten want zijn keuken was enkel in de avonduren open. Angelo zat rustig te puzzelen en roken op zijn overdekt terras met een uitzicht van jewelste en kwam met een heerlijk voorstel "zal ik je wat maken dan"? Dan eten we rond 13uur
Wat kan ik zeggen.... we hebben ons laten verwennen met de lekkerste linguine (platte spaghetti) al pomodoro . Echt deze pasta smaakte voortreffelijk (misschien ook omdat we zo honger hadden) gewoon puur natuur zoals ik het graag heb . De pasta werd gevolgd door een salata Caprese (tomaten uit eigen tuin, basilicum uit eigen tuin, en mozzarella (deze was gekocht) met zout en olijfolie gekruidt. Heerlijk.
De avond die volgde zaten we weer bij angelo aan tafel dit keer met: Parmaham en meloen, quiche van uitjes, gebakken risotto. voorgerecht vond ik heel goed! Hoofdgerecht : Everzwijn agidolce, (zoetzuur) met aardappelen uit de oven overgoten met zout en olijfolie. Wat ik raar vond was dat ik hem de hele namiddag had zien puzzelen en tegen 19uur de keuken pas inging om te koken. Dus volgens mij was de everzwijn recht uit zijn diepvries gekomen (die hij wel zefgemaakt als geschoten had) Dessertje was meloen, daarna koffie en chocoladetaart. Deze was heel lekker maar de chocolade dressing was van die fake dus ook hier weer jammer. Ik weet dat dit een goede kok is dat voel je en proef je ook maar wegens te weinig gasten deed hij zich niet veel moeite voor het avondeten, wat we toch inclusief betaald hadden spijtig maar als ik mocht kiezen... tussen hem en het laatste hotel hier beneden dan koos ik zeker voor hem!!!
Op naar ons volgend hotel de volgende morgen naar de kust dus!! Effe rijden zo'n 2 uurtjes Villa Maria Pia nabij Alghero (een drukke badplaats) Heel mooi pand van de buitenkant met veel mogelijkheden. Maar binnen goedkoop gerestaureerd. In een hotel ben je eigenlijk je kamernummer en wij waren dus 4! Dus ontvangst was gewoontjes alsook de kamer, wel mooie gordijnen! enfin het eten, we begonnen met een aperitiefje en hebben daarna als voorgerecht pasta besteld (die niet op de keuze was van de halfpension dus bijbetalen) mijn pasta was Linguine met scampi en courgette. HEEEL Lekker, ga ik dus ook eens proberen te maken daarna nekkotelet met frietjes!! dit laatste was een keuze uit de menu van de half pension. Niet ok dus voor Marieke he! dessert hebben we niet genomen zelfs geen koffie! IJsje hebben we in de stad genomen; Dus voor mij geen massa hotel meer enkel agriturismo in Italia!
Volgende dag en laatste dag! ontbijt Villa Maria Pia (niet over te spreken want alles was al op toen we aankwamen) vertrokken we naar mijn tante! Daar aangekomen : Koffie met koekjes, Ze was al heel de ochtend in de weer met haar eten. Als voorgerecht fritata (eierkoek) gevulde tomaatjes met garnalen, gevulde eieren met tonijn, en veel brood. Hoofdgerecht: mega gamba's recht uit de zee. deze waren gebakken in olie en look met veel peterselie, gevolgd door mosselen een beetje gegratineerd met look en broodkruim, en olijfolie. Olijfolie maken ze zelf aangezien ze in de tuin tientallen hebben staan. Dessert: overheerlijke tirmaisu van............. ananas Eerst bij mij eens komen proeven en dan ga ik het receptje publiceren!! Dit is ook tegelijk een semifreddo! Na al dit lekkers bij mijn tante zijn we richting luchthaven vertrokken en konden even geen eten meer zien tot.... We geland waren om 23uur en ik mijn zoon karel belde en hem vroeg een keteltje water op te zetten , de saus uit de frigo wou halen en hij me antwoorde "mama dat heb ik al gedaan" want ik weet dat als je terug komt eens lekker je eigen potje wil eten. Dus zo zie je maar eigenlijk HOME SWEET HOME
Ongeloofelijk, deze klassieke hoeve met een fenomenaal uitzicht www.mutodigallura.com we hebben een kamer gekregen met een dakterras en worden totaal in de watten gelegd. Vanavond staat er speenvarken op het menu, maar eerst krijgen we allerlei specialiteiten te proeven, helaas kunnen er hiervan geen foto's op gezet worden deze zullen moeten wachten tot thuis: Maar in ieder geval het is goed te vermelden dat ik een zaak heb alsook in de keuken sta want we worden echt verwent: tot morgen
Ik Bwen hier op een geleende pc bezig aangezien er internet problemen zijn maar wil jullie laten weten dat dit een ongeloofelijke eetbelevenis is. verder ga ik jullie vanavond informeren ... hier enkele foto's