Via deze blog probeer ik mijn eerste indrukken van gezelschapsspellen te noteren.
10-12-2012
Endeavor
Vrijdagavond kwam na lang naar het spel uitgekeken te hebben, eindelijk Endeavor op tafel. Dit spel word uitgegeven door het Nederlandse White Goblin Games, speelt tot 5 spelers en duurt ongeveer 90 minuten. In Endeavor ben je een ontdekkingsreiziger die probeert om zo veel mogelijk land te koloniseren en terwijl grondstoffen te verzamelen om op deze manier meer acties van die soort te kunnen doen. Het moeilijke aan dit is, dat er 4 mogelijke sporen zijn en deze allemaal geleidelijk aan naar boven moeten. Hoe verder je op een spoor raakt, hoe meer punten het op het einde nog waard is. De acties die moeten gedaan worden in een beurt zijn: -een gebouwentegel nemen. -Werkers nemen. -Werkers plaatsen op gebouwen en de bijhorende actie uitvoeren. -Passen en je bord controleren. Dit zien er niet veel acties uit, maar er is zeker genoeg te doen en zeker omdat je de eerste ronden veel te veel actie wil doen en veel te weinig werkers hebt. Frustrerend dus. Punten scoor je door bepaalde kaarten die punten geven, per 3 geld krijg je 1 punt, per dorp krijg je 1 punt, per verbinding tussen eigen dorpen krijg je 1 punt en de punten op je bord mogen ook meegeteld worden. Endeavor is een spel dat zeer vlot speelt en waarin je constant het gevoel hebt dat je niet genoeg acties kunt doen. Ook het bord oogt mooi en klassiek en is zeer overzichtelijk tijdens het hele spel. Zeker een aanrader dus.
10-12-2012 om 10:19
geschreven door Andy
26-11-2012
Drakentoren
Deze avond speelde ik het kinderspel Drakentoren van Jumbo. Drakentoren is een spel voor 2 tot 4 spelers vanaf 4 jaar en het duurt ongeveer 30 minuten om te spelen. Het spel is een kruising tussen memory en een dobbelspel. Winnen doe je door als 1ste speler de top van de toren te bereiken. Dit doe je door de dobbelsteen te gooien en het aantal vakjes op het bord vooruit te gaan. Natuurlijk is dit met al die draken op het pad niet zo makkelijk. Om al die draken te verslaan heb je eerst en vooral appels nodig. Je rolt je dobbelsteen en draait het juiste aantal appels van de gedekte stapel om. Zijn dit rotte appels, dan heb je pech en moet je deze terug leggen. Dan is het aan de volgende speler. Denk je dat je klaar bent om aan te vallen, dan roep je AANVALLEN! en vertrek je op pad door de dobbelsteen te werpen. Stop je op een vakje met een draak, dan moet je een appel betalen. Kun je dit niet, dan duwen de draken je in de slotgracht, waardoor je weer op het startvak terecht komt. Kun je eenmaal de voet van de toren bereiken, dan kun je daar nogmaals appels verzamelen, om dan aan de zware klim van de toren te beginnen. Maar ook daar is er gevaar. Let op voor de draken op de toren en voor het valluik, anders lig je weer in de slotgracht en moet je opnieuw beginnen aan de voet van de toren.
Drakentoren is een kinderspel die ideaal is voor kinderen die de traditionele spellen zoals ganzenbord en memory ontgroeid zijn. Door deze 2 met elkaar te combineren, is er leuk spel ontstaan dat ook aantrekkelijk is door de mooie componenten. Ook is dit voor mij mijn oudste spel met een dobbel toren ingebouwd.
26-11-2012 om 22:17
geschreven door Andy
Clocks
Clocks is een nieuw bordspel dat gemaakt is door 2 Belgische auteurs die op hun eigen houtje ook uitgever zijn. Tim De Rycke en Sander Vernyns vormen samen Sandtimer die ondertussen toch al enkele leuke spellen op hun palmares staan hebben. Spellen zoals Experiment en Aquarium. In Clocks moet je proberen om de cijfers van je eigen klok juist te leggen. Dit doe je door een aantal dobbelstenen te gooien en ze te verdelen naargelang het aantal spelers. Dan bieden alle spelers samen op deze dobbelstenen. De hoogste bieder krijgt eerste keus in deze dobbelstenen, waar de laagste bieder het moet doen met de overschot. Als je eenmaal je dobbelsteen hebt, probeer je deze ergens op je klok te plaatsen. Liefst juist, dus 1 bij 1, 2 bij 2, 1 bij 7, 2 bij 8 enzovoort. Kun je de dobbelsteen direct correct plaatsen, dan krijg je een gratis actie die je mag uitvoeren. Kun je deze niet juist plaatsen, dan krijg je geld naargelang het aantal vakjes dat je over je cijfer heen gaat met je dobbelsteen. Het 2de dat je doet is een gratis actie. Ofwel neem je 3 geld of je herrolt je dobbelsteen. Het laatste dat je kunt doen in je beurt is een betalende actie. Maar enkel als je dit al vrijgespeeld hebt door het bijhorende cijfer op je klok te bedekken. Deze betalende acties gaan van een dobbelsteen verhogen ,verlagen, kantelen, ... Hierna is het aan de volgende speler. Als er iemand zijn complete klok correct kan bedekken, eindigt het spel nadat iedereen nog de ronde heeft uitgespeeld. Punten krijg je voor correcte cijfers op je klok, je ketting van correcte cijfers en setjes van alle kleuren dobbelstenen.
Clocks is een zeer leuk gevonden spel, met toch enkele unieke elementen in. Het duurde even voordat ik compleet mee was met alles, maar vanaf dan werd het echt een zeer goed gevonden spel. Zeker voor herhaling vatbaar.
26-11-2012 om 15:12
geschreven door Andy
Völuspá
Nog een nieuwe titel die ik dit weekend gespeeld heb is hettegel leg spel Völuspá van White Goblin Games. De artwork op de tegels is van dezelfde artiest als Ygdrasil, namelijk Pierô. dat zorgt natuurlijk weer voor een zeer aantrekkelijk ogend spel. In Völuspá start je met een hand van 5 tegels met tekeningen van allerlei Noorse mythische figuren zoals Thor, Odin, Walkure , Loki, ... Elke van deze figuren heeft zijn eigen speciale eigenschap en kracht bij het aanleggen van de tegel aan het geheel. Zo heeft Thor geen speciale eigenschap, maar heeft hij wel een kracht van 8, waar Thor dan maar 7 kracht heeft. Loki heeft dan maar kracht 1, maar verzwakt naast liggende figuren naar 1. Zo hebben alle figuren hun eigen sterktes en zwakheden. Nadat je een tegel aan het geheel aangelegd hebt, kijk je of je de sterkste van de rij bent. Is dit zo, dan krijg je punten naargelang het aantal figuren in de rijen dat je jouw figuur hebt aangelegd. Een rij mag uit niet meer dan 7 figuren bestaan, dus moet je wel verschillende rijen beginnen uit te bouwen ,waardoor je tegenstanders ook extra kansen krijgen. Het spel eindigt wanneer de laatste tegels van zowel de trekstapel als de tegels van op je hand allemaal aangelegd zijn.
Völuspá Is een leuk, simpel uit te leggen spel dat zeer vlot speelt. Ook de zeer mooi ogende artwork zorgt voor de sfeer. Deze word zeker ooit aan de rekken toegevoegd, aangezien iedereen er tot nu toe enthousiast over is.
26-11-2012 om 14:57
geschreven door Andy
Crooks
Zondag speelde ik op de grootste Belgische spellen beurs, die toepasselijk Spel heet, een van de nieuwe titels van White Goblin Games: Crooks. Dit is een kaartspel die draait rond het veroveren van locaties die punten opleveren. Dit doe je door gangsters en andere criminelen te recruteren uit pool halls, de paardenkoers, bars, enzovoort. Natturlijk doen al deze gangsters dit niet voor niks, dus moet je dollars betalen, naargelang het aantal gangsters er in deze locatie anwezig zijn. Eenmaal aangeworven, laat je je nieuwe crimineel een locatie aanvallen. Aan elke locatie kun je maar 1 eigen crimineel toewijzen. Dus moet je ervoor zorgen dat dit de sterkste crimineel is die er ligt. Als iedereen zijn geld op is of alle criminelen aangeworven zijn, eindigd het spel en volgt de puntentelling. heb je een meerderheid op een locatie, dan krijg je het aantal punten die op de locatiekaart staan.
Crooks heeft alle elementen die ik zoek in een kaartspel. Het spel is simpel uit te leggen, speelt vlot en heeft een tof thema. Jammer genoeg kon het zowel mij als mijn 2 mede spelers niet boeien. Niet iets dat dus in mijn collectie zal belanden.
26-11-2012 om 14:40
geschreven door Andy
25-11-2012
Merchant of venus
Dankzij Jurgen had ik vrijdagavond de kans om Merchant of Venus te spelen. Deze nieuwe titel van Fantasy Flight Games is een herwerking van het jaren '80 spel met dezelfde naam van Avalon Hill. Het leuke aan dit is, dat er 2 zijden zijn aan het bord. De herwerkte zijde en de originele zijde voor de mensen die graag het originele spelen, maar geen 200 euro overhebben voor dit spel. Merchant of Venus is een Ruimte handel spel waarin je doel is om zoveel mgelijk geld te verzamelen. Dit kun je doen door middel van veel diverse doelen. Handel drijven en dus goederen aankopen op een planeet en verkopen op en planeet waar de prijs het gunstigst staat, taxichauffeur spelen en passagiers op de juiste planeet afzetten, metorieten ontmijnen enzovoort. Natuurlijk kom je op je reis ook veel tegenslagen tegen zoals handelsembargos en piraten. Dit overwin je door een dobbelsteenrol te doen en je bonussen op te tellen. Bonussen verkrijg je door deze op de diverse planeten te kopen. Dit zijn onder andere sterkere lasers, schilden, warp drives, en zo veel meer. Warp drives laten je bijvoorbeeld vakjes van je route in die kleur annuleren. Zo worden je routes al een stuk korter en kun je veel vlugger handel drijven.
Zelf vind ik Merchant of Venus een leuk spel waar er wel zeer veel geluk aan te pas komt. Ook de tijdsduur van minimum 3 uur maakt het geen spel om veel te spelen. Heb je hier wel de tijd voor, dan moet je deze zeker eens gespeeld hebben. Ik ben blij dat ik deze eens gespeeld heb, maar ik ben nog blijer dat ik het niet gekocht heb.
25-11-2012 om 00:00
geschreven door Andy
19-11-2012
Suburbia
Vrijdagavond in de Bredense spellenclub speelde ik het spel Suburbia. Suburbia is een tegel-leg spel waarin elke speler probeert om zijn eigen stad te voorzien van een goede balans tussen tevredenheid van je bewoners en inkomen om nieuwe stukken stad te kopen. Het spel win je door het meeste tevredenheid te hebben op het einde van het spel, maar veel tevredenheid, betekent dan ook veel uitgaves. Elke beurt kun je kiezen tussen enkele acties. Deze acties zijn een tegel kopen, een investment marker inzetten of water plaatsen en geld krijgen. Als je een tegel koopt, dan leg je deze ergens aan je stad aan, waardoor de effecten van deze tegel en de naast liggende treden in werking treden. Met een investmentmarker laat je een tegel nog eens zijn werk doen en door water te plaatsen krijg je 3 geld. Nadat je 1 van deze 3 opties gekozen hebt, krijg je of verlies je geld en punten. Op deze manier probeer je een ze rendabel mogelijke stad op te bouwen.
Suburbia zag er op het eerste moment niet iets uit dat ik graag zou spelen, maar na enkele rondjes was ik er compleet in mee gesleurd. Het spel deed me wat denken aan Sim city wat ik veel te veel gespeeld heb op de pc. Het bouwen van restaurants, parken, fabrieken, ... waardoor je inwoners tevreden worden, of juist kwaad worden is een toevoeging waarvan ik niet gedacht had dat iemand dit goed in een spel zou kunnen implementeren. Het is Ted Alspach dus gelukt. Suburbia smaakt naar meer.
19-11-2012 om 17:52
geschreven door Andy
09-11-2012
Among the stars
Enkele maanden geleden deed ik via een fundraising site een pledge voor het spel Among the stars. Aangezien dit een pre-order betrof heb ik deze samen met alle exlusieve promotionele items op Spiel'12 mogen oppikken. Na lang wachten was het dan vanavond eindelijk zover. Samen met Jurgen en Gianni heb ik dit spel gespeeld. Among the stars is een carddrafting spel in de genre van 7 wonders. Natuurlijk zijn er genoeg verschillen om ze van elkaar te onderscheiden, maar het carddrafting mechanisme is bijna identiek. Je begint met een hand van 6 kaarten, waarvan je 1 kaart houd en de rest van de kaarten naar je buurman doorschuift. De kaart die je gehouden hebt, kun je gebruiken om aan je ruimtestation bij te bouwen, om te recycleren naar een reactor of verkopen voor 3 geldeenheden. Dan doe je hetzelfde, maar met de hand die je juistvan je buurman gekregen hebt. Dit gaat door totdat de laatste kaarten gebruikt zijn, waarna er 1 fictief jaar voorbij is. Dan begint alles opnieuw. Zo breid je steeds je ruimtestation verder en verder uit en dit gaat zo door tot er 4 jaren voorbij zijn, waarna er nog een puntentelling volgt voor afgewerkte doelkaarten, geld, bepaalde delen uit je ruimtestation en lege reactoren.
Among the stars is een spel dat je zeker enkele keren moet gespeeld hebben, om alle opties en kaarten een beetje te kennen. De spelonderdelen zijn zeer goed van kwaliteit en zeker met mijn pre-order promos zoals de ruimteschipmodelletjes en extra kaarten is dit spel voor mij een goede aankoop geweest. Enkel wat kritiek op de doos. Er had gerust een betere manier van opbergen mogen geweest zijn. Iets in de genre van een stevige insert was al genoeg geweest.
09-11-2012 om 23:42
geschreven door Andy
08-11-2012
A fistful of Penguins
Gisteren speelde ik voor de 2de keer het dobbelspelletje A fistful of penguins. De eerste keer dat ik het speelde is al een redelijk lange periode geleden, dus moest ik de regels nog eens opfrissen. Maar goed dat dit een simpel dobbelspel met weinig en simpele regels is. In dit spel probeer je zo veel mogelijk geld te verdienen door middel van de juiste dobbelsteen worpen en het op tijd weten te stoppen. Elke speler start met 10 geld en 6 pinguinfiguurtjes. Deze pinguinfiguurtjes kun je gebruiken om 1 of meerdere van je 4 dobbelstenen te herrollen. Ook kun je met een pinguinfiguurtje extra dobbelstenen kopen en zo je kans op goede worpen aanzienlijk verhogen. Op de dobbelstenen staan de volgende dieren die elk kun eigenschappen hebben naargelang het aantal geworpen dieren op je dobblstenen: -pinguins laten je extra pinguinfiguurtjes nemen. -kangoeroe geeft je kangoeroefiches en geld. -leeuw geeft je geld, maar kan niet gecombineerd worden met andere dieren. -eekhoorn laat je van andere spelers geld stelen. -eland levert geld op in combinatie met een eekhoorn. -kameel levert geld op, zolang er geen leeuw bij je worp zit. Elk spel bestaat uit 3 rondes, waarna de speler met het meeste geld, de winnaar is. A fistful of pinguins is een puurt dobbelspel, maar de mooie dobbelstenen en pinguins maken het spel zeer aantrekkelijk en ook de duidelijke speelhulpen voegen zeker iets toe aan het spel.
08-11-2012 om 18:07
geschreven door Andy
07-11-2012
Othello
Gisteren speelde ik in het scharnier te Oudenburg voor de eerste keer Othello. Na de regels uitgelegd gekregen te hebben, kwam me dit enorm bekend voor. Wat bleek, dit spel stond op een van mijn vroegere telefoons onder de naam reversi. In Othello moet je proberen om zo veel mogelijk schijven van je eigen kleur te hebben. Dit doe je door schijven van de tegenstander zijn kleur in te sluiten met je eigen kleur. Alles dat er dan tussen valt, word gedraaid, totdat alles ertussen van jou kleur is. Dit gaat zo door totdat alle vakjes op het bord vol liggen. De speler met de meeste schijven in zijn kleur wint het spel.
Aangezien ik het spel al kende, had ik het voordeel dat ik wist dat ik de hoeken moest veroveren, of vermijden als er een tegenstander ligt. Daardoor had ik een voorsprong op mijn tegenstander die dan uiteindelijk voor een zeer grote overwinning heeft gezorgd.