Koud water weerhoudt velen onder ons om daadwerkelijk te gaan zwemmen. Er bestaan tal van manieren om het water op te warmen. Eentje daarvan is gebruik te maken van het zonlicht. Een kleine investering in het begin ( 4 matten = 600 + leidingen naar de matten) geeft zoveel voldoening bij goed weer. Met warmtepompen kan je het seizoen verlengen, maar de aankoop daarvan mag je schatten op 3000 zonder elektriciteitskosten dagelijks in rekening te brengen.
hoe verloopt het bij ons: - zwembad van 48000 L water = 48 m³ - zandfilter van 15 m³/hr - pomp van 20 m³/hr - 4 matten op dit moment (1 is naar de vaatjes gegaan deze winter) de oranje doos bevat 2 matten van ong 6m lengte op 0.60m breedte en kost ongeveer 300 - +- 150m leidingen 5/4" PE (zwart) om van de filter naar het plat dak te gaan.
Normaal moet je de pomp en de filter dimensioneren zodanig dat het volume van water om de 4 uur volledig is rondgegaan. Bij ons zou dat betekenen dat een pomp van 12 m³ (48/4) voldoende is. Omdat de afstand naar de zonnematten redelijk ver is hebben we geopteerd voor een pomp van 20 m³/hr. het systeem van de zonnematten is gebaseerd op het systeem van de tuinslang die in de zon heeft gelegen. Het water warmt daar ook in op. De matten hebben een systeem van allemaal fijne buisjes waar het water wordt doorgestuurd. Zwart heeft daarbij nog de eigenschap dat het de warmte van de zon optimaal opneemt. Nadelig is dat, als de zon niet schijnt, er geen warmte wordt opgenomen, en dat het water bijgevolg niet wordt opgewarmd. Onze ervaring is evenwel dat, als de zon niet schijnt dat er nooit gezwommen wordt.
Met onze configuratie kan men rekenen op een goede zonnige dag in juli dat het temperatuursverschil tussen s'morgens en s'avonds ongeveer 6° kan bedragen.




24-05-2010 om 15:28
geschreven door Jimmy 
|