31/03/010 Hongaarse gerechten De Hongaarse keuken is kruidig en lekker, meestal komt paprika en look erin voor. Vrijwel iedereen heeft weleens 'goulash' ge-eten of er over gehoord. Maar wist u dat goulash eigenlijk een soep is ,die men hier in Hongarije gulyás (goelaasj) noemt. Het is het meest bekende gerecht uit Hongarije dat oorspronkelijk een simpel eenpansgerecht is, die herders (gulyás) vroeger op de poesta bereidden. Deze herders hadden een nomadenbestaan en trokken met hun runderen en schappen over de steppes, de zgn puszta. De herders moesten dus met zo min mogelijk spullen reizen en daarom werd alles in één ketel boven een open vuur klaargemaakt. -Algemeen gezien zijn éénpansgerechten hier zeer populair-. Dit kookstel bestond eigenlijk uit een driepoot (állvány) met daaronder een op speciale manier gevormde ge-emaileerde kom (bogrács), deze kookuitrusting wordt heden ten dage nog steeds door iedereen gebruikt en dat voor zomerse etentjes en grote party's. De kok, een man meestal, neemt zijn taak "au serieux", bij een goed glas wijn en wat vrienden, kokkerellen ze een paar uur tot alles klaar is. Deze kookstellen met speciale gasbrander, zijn zowat overal te koop en denk niet dat het iets is voor de toeristen. (Hongaren zijn gek op die manier van koken).Vaak gebruikten zij ingrediënten die op dat moment voorhanden waren: ui, tomaat, paprika, andere groenten die zij verder nog konden vinden en natuurlijk rundvlees. Een speciale versie voegt er dan nog bonen aan toe. Dat suddert dan een paar uur in de ketel totdat "de smaken met elkaar waren getrouwd". De gulyás komt het meest tot zijn recht als deze in de ketel op open vuur is bereid, maar smaakt ook heerlijk als u deze zelf in de keuken maakt.xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

Hongaarse goulash Ingrediënten voor goulash
- 500 gram stoofvlees in fijne blokjes
- 1 rode paprika grof gesneden blokjes en ontdaan van zaadlijsten
- 1 groene paprika, grof gesneden blokjes en ontdaan van zaadlijsten
- 4 tomaten, in stukken
- 1 bakje champignons grof gesneden
- 2 uien grof gesneden
- 2 eetlepels boter
- 1 eetlepel paprikapoeder
- 5 teentjes knoflook
- 4 eetlepels tomatenpuree
- zout
- peper
- maizena
Bereidingswijze van Hongaarse goulash
Verhit de boter en braad hierin het met zout en peper bestrooide vlees aan. Blijven omscheppen. Als het vlees wat gekleurd is, voeg je de uien en het paprikapoeder toe en pers je de knoflook boven de pan. Bak de uien en knoflook ca. een minuut of 5 mee. Voeg de verse tomaten en de champignons toe en bak deze ook even mee. Voeg de tomatenpuree met ruim water toe en roer goed door. Breng opnieuw aan de kook en laat alles ca. 2 uur sudderen op klein vuur met een deksel op de pan. Paprika toevoegen en nog ca. 30 minuten laten sudderen. Evt. binden met maizena aangelengd met water...
Goulash wordt opgediend met brood, rijst of frietjes

Pörkölt (varkensstoofpot) Ingrediënten voor Pörkölt
- 750 gram varkensschouder
- 2 eetlepels bloem
- 75 gram boter
- 4 uien
- 3 teentjes knoflook
- 1 theelepel paprikapoeder
- 1 theelepel piment
- 1 theelepel gemalen komijn
- zout
- 1 theelepel vers gemalen peper
- 2 eetlepels tomatenpuree
- 4 deciliter vleesbouillon
- 2 deciliter rode wijn
- 400 gram snelkookrijst
- 3 paprika's
- 4 tomaten
- 2 deciliter zure room
- 1 eetlepel fijngehakte peterselie
-
Bereidingswijze van Pörkölt (varkensstoofpot)
Snijd het vlees in blokjes van 3 cm. Doe ze in een kom en bestrooi ze met de bloem. Verwarm de boter in een grote braadpan. Pel intussen de uien en knoflook en snijd ze klein. Bak ui en knoflook in de boter goudgeel en zacht op matig vuur. Doe het vlees erbij en bak dit al omscheppend aan alle kanten aan. Voeg paprikapoeder, piment, komijn, zout en peper toe en roer er de tomatenpuree door. Schenk de bouillon en wijn erbij, roer het geheel even door en dek de pan af. Breng aan de kook en temper het vuur. Laat ca. 1 uur zachtjes stoven tot het vlees gaar en mals is geworden. Was de paprika's en snijd ze doormidden. Verwijder zaad en zaadlijsten en hak het vruchtvlees in niet te kleine stukken. Snijd de gewassen tomaten grof. Voeg paprika en tomaat in de laatste 30 min. van de stooftijd toe. Kook de rijst volgens de aanwijzing op het pak en houd hem warm. Roer de zure room (tejfol) er vlak voor het serveren door. Doe de pörkölt over in een voorverwarmde diepe schaal. Bestrooi nog met de peterselie en doe de rijst apart. Tip: Als het stoofvocht te veel inkookt, voeg dan zo nu en dan wat extra bouillon, vermengd met wijn, toe. Blijft het geheel te nat, stoof dan enige tijd zonder deksel zodat het vocht kan inkoken
|