Belevenissen in het land van de Magyaren - Kalandok a magyarok országában. Deze blog gaat over Hongarije (Magyarország), voor velen onder ons een vrij onbekend land, ver van mijn deur. Daarom tracht deze blog ons een beter inzicht te geven in dit land, zijn tradities, zijn cultuur, de anekdotes, de lokale gebruiken en evenementen, het landschap en vooral zijn boeiende geschiedenis .
- Ez a blog Magyarországról szól, sok külföldi szemében egy ismeretlen ország, amely messzén áll az otthonunktól. A weboldal sok érdekes kérdést megmagyaráz erről az országról, a hagyományairól, a kultúrájáról, viccekről, a helyi hagyományokról és eseményekról, a tájról és mindenekelőtt Magyarország feltűnő történetéről mesél.
18-01-2010
LEKKERS
Hongarije biedt héél wat lekkers van eigen bodem aan, stuk voor stuk prachtige producten, alleen zijn ze bij ons minder bekend. Het is het land van de paprika, van lekkere wijnen en de goulash. "Gulyas" is, in tegenstelling tot wat velen denken, een dikke soep en dus geen vleesschotel. Soms is die aangedikt met bonen (babgulyas). Die soep staat dan uren te sudderen op een open vuur, bereid in een 'bogracs'- een driepikkel met een grote ketel erin. Vroeger gebruikten zijn uitsluitend hout, nu gewoon gas uit een fles. Wat wij voor goulash houden is eigenlijk (Pörköllt), een soort stoverij van schapenvlees, varkensvlees en rundsvlees. De beste is die van wild varken . Overheerlijk bereid met papikra en vanzelfsprekend wijn. En de Hongaren zijn meester in het bereiden van vissoep (Halaszlé), maar bereid met zelf gevangen zoetwatervis, dikwijls karper (Poncs). Hongaren zijn verwoede hengelaars, in de vele kanalen. Paprika's vindt men hier in alle smaken, kleuren vormen en sterkte. Hier op de foto, van links naar rechts staan er zo een paar producten. Lekkere honing van bij de imkers, u vindt regelmatig standjes en aanwijzigingen langs de weg die er op wijzen dat er honing (méz) te koop is. Langs de weg ten andere, zoals in nog veel Oost-Europese landen vindt men vele streek en seizoens producten te koop, het kraam staat meestal voor eigen deur. Campona, "tojás krémlikör en csokoládé izü krémlikör", anders gezegd, eier-room likeur en chocolade room likeur. Törköly Palinka 40° palinka, van witte druiven is zowat overal te koop, er wordt nog veel thuis (gecontronleerd) gestookt, deze is dan wel ietsje sterker en leunt aan bij +50°, is van druiven of pruimen (szölö, szilva). Soproni sör (bier), komt men overal tegen, het is het nationale bier bij uitstek, al is Inbev, met Stella Artois (Borsodi), Heineken en Göser ook overal te krijgen. Egri Muskotáli bor (wijn), een zeer lekkere, goudgele muskaat wijn uit het Eger wijngebied. Egri Bikavér bor (wijn), het beroemde "Stieren bloed", zeer lekkere, krachtige diep rode wijn uit het zelfde gebied. Zeer gewardeerd door de kenners overal ter wereld, alleen moeilijk te vinden in België. Er zijn ook nog de beroemde Tokay wijnen en zo vele anderen, maar daar komen we later wel eens op terug.
Reacties op bericht (2)
02-08-2012
Dhr
Beste ,
Mooië foto's, goede beschrijvingen. De foto's doen mij terug denken naar de tijd dat mijn moeder Anna Hideg regelmatig haar familie in Zeged , boeda en pest ging bezoeken en wij als kinderen mochten mede gaan elk op beurt. Smokelen van scheermesjes, stylo's, aanstekers en zo verder niet vergeten de koffie. Dat was een tijd een mooië tijd. Nu hebben wij nog enkele familie leden daar wonen als ook vrienden die wij beschouwen als familie.
Ik zou zeggen neem deze tijden nu en de vriendschap heel goed vast want het waren gouden tijden.
Veel groeten István.
02-08-2012 om 23:49
geschreven door Istvàn Haudenhuyse
24-04-2012
Palinka
Mooi blog. Veel info omtrent Hongarije. Ooit Palinka geproefd. Lekker, maar blijkbaar onvindbaar in België ! Of kent iemand een winkel in België die Palinka verkoopt ? Alvast bedankt. Rik.