Tabdi-Akasztó. Hier in de onmiddellijke omgeving zijn nogal wat wijnbedrijven die druiven telen, oogsten, persen, laten gisten en rijpen (vinificatie die bestaat uit een aantal verrichtingen
noodzakelijk voor de verandering van de most - de geperste druiven - in wijn.
Sommige van deze zijn noodzakelijk, o.a. de alcoholische vergisting - of
alcoholische fermentatie - en andere mogelijk, om het profiel van de wijn te
verfijnen, zowel op aromatisch niveau als qua smaak) en dan eventueel bottelen. Er zijn grotere echte commerciële bedrijven maar ook nogal wat kleine familiale ondernemingen die met een beperkt aantal ha wijngaarden, prachtige wijnen (bor) produceren (geteeld in zandgrond -homok buckákon), Soms ook bottelen ze zelf en ze verkopen, voornamelijk aan particulieren. Dus niet aan grote wijnhandels en/of warenhuisketens. Wij waren te gast in een kleine familiale onderneming-családi vállalkozásunkat in het naburige Tabdi (1200 inwoners-op circa 10 km van Akasztó) m.n. bij Sinkovicz és Kiss Boraszát. Ze baten zowat 30 ha wijngaarden uit, zowel voor rode (vörös) in de versies droog (száraz) en halfzoet (félédes) als witte (fehér) wijnen in de versies droog (száraz), halfdroog (félszáraz), halfzoet (félédes). Ze bieden de volgende wijnsoorten, gemaakt van volgende druivenvariëten aan: Cserszegi Fűszeres d.i. kruidig, Olasz Rizling, Kékfrankos, Cabernet Sauvignon, Irsai Olivér, Kadarka en Kékfrankos Rosé. We proefden er een aantal merkwaardige wijnen van diverse druivensoorten. Voor het proeven wordt in Hongarije steeds betaald doch zonder enige aankoopverplichting. Hierover brengen we een fotoverslag.
Het fotoverslag.

Een folder van het bedrijf met de situering van Tabdi in Hongarije en een voorstelling van het gamma aan witte, rode en rosé wijnen. "Az élet túl rövid ahhoz hogy rossz bort igyunk" is hun slogan ofte: het leven is te kort om slechte wijn te drinken.

In het proeflokaal wacht een keurig gedekte tafel. Bij wijnproeven horen "zoutkoekjes"- poggyásza en uiteraard glazen. Tussendoor kan men ook wat kaas proeven enz.

Gastvrouw Marianna Sándor geeft de nodige commentaar bij een pas geopende fles witte wijn (Cserszegi Fűszeres is een wit druivenras. Het is genoemd naar de plaats van herkomst: Cserszegtomaj bij Keszthely. De toevoeging fűszeres betekend "kruidig") en Eric bestudeert de promotiefolder.

Olga & Rita proeven een glas uitstekende witte wijn (Olasz Rizling-vertaald Italiaanse Rizling-Olaszrizling is veel aangeplant druivenras, waarvan lichtgelige licht aromatische
wijnen gemaakt worden. De kwaliteit van de wijnen hangen sterk af van de
plaatselijke omstandigheden en het wijnjaar). In Hongarije draagt het etiket eerst de naam van de druivensoort - de versie: droog, halfdroog, halfzoet, zoet - en dan verder de streek (oorsprong-beschermd-hier Duna-Tisza), naam van de producent en/of bottelaar, het jaartal, het aantal graden, product van Hongarije enz. (Száraz, oltalom állá eredet-megjelöléssel ellatott vörösbor). Op het rug etiket staan dan de kenmerken van de wijn.

Gastvrouw Marianna heeft een volgende fles witte wijn ontkurkt Irsai Olivér- is een wit Hongaars druivenras. De druif is een kruising van de witte
druiven Pozsony Fehér en de Csaba Gyöngye.-. Weer volgt een deskundige uitleg en dan maar proeven.

Zij praat met enthousiasme over de vruchten van hun noeste arbeid, want dit bedrijf heeft nauwelijks vast personeel in dienst. Kleinere bedrijven hebben het momenteel lastig om te overleven.

Even uitblazen na het proeven van de witte wijnen. Intussen is ook kaas op de tafel verschenen. Nu is het de beurt voor de rode wijn. Op de voorgrond een fles witte wijn Olasz Rizling.

Enkele proefbeurten verder ziet de tafel er reeds flink gevuld uit...Daarna de rode wijnen Kékfrankos-Kékfrankos is één van de meest aangeplante druiven in Hongarije en is ook bekend als Blaufränkisch in Oostenrijk. De druif creëert wijnen met hoge zuren, goede tannines en diep paarse kleurenzijn achter de rug-. Later volgde een voortreffelijke Cabernet Sauvignon-een blauwe druivensoort die wordt gebruikt voor wijnproductie en ontstaan is uit een kruising van de cabernet franc met de sauvignon blanc. De cabernet sauvignon is een erg populaire druif en geeft een volle smaak en een donkere kleur. Het rijpingsproces is zeer belangrijk-.

En nog een fles om te openen en te proeven. Een extraatje...

Een mooi stilleven met alle aangeboden witte en rode wijnsoorten...De fles uiterst links bevat een merkwaardige iets wat zoetere wijn gemaakt van de speciale druivensoort uit de streek: Cserszegi Fűszeres. Al de andere soorten zijn de droge versie. Iets wat in Hongarije frequent voorkomt in tegenstelling tot wat algemeen wordt aangenomen: 'Hongaarse wijnen zijn zoet' is een bekend vooroordeel. Inderdaad er zijn zoetere versies maar dit zijn dan dessertwijnen te drinken uit een likeurglas en vergezeld van gebak.


De promotiefolder van het bedrijf met een overzicht van het aangeboden gamma aan wijnen, de beschrijving van de streek en de geschiedenis van dit bedrijf.
Foto's: RobertO. Tekst: Eric
Info over deze firma (Gastvrouw Marianna spreekt voortreffelijk Duits) via: www.skboraszat.hu
|