|
Akasztó, Fülöpszállás. Her en der hier in de omgeving worden er speciale evenementen georganiseerd rond 1 mei-majális , waarbij meestal het planten van een meiboom-májusfa állítás insluit. Daarenboven wordt er dan een programma rond geweven, al dan niet speciaal georganiseerd of een aangepast bestaand programma. Op 1 mei waren we te gast op de terreinen van de Biczó Csárda in het nabije Fülöpszállás. Het programma bevatte, naast de er dagelijks doorgaande paardenshow-lovas bemutató, het aanplanten van een meiboom en daarna konden de ingeschreven gasten aan tafel voor een oer-Hongaars menu zijnde gyulas soep-leves, een platteau flink gevulde met diverse vleessoorten, gevolgd door een zoet dessert. Kinderen konden er naar hartenlust spelen en een rondje rijden op een paard of een ezel. Wij namen deel aan dit programma, wij waren daar niet alleen,. Daarover brengen wij een fotoverslag. Deze Csárda bestaat uit een restaurant, een ingerichte arena voor een paardenshow, een soort motel en een stoeterij met hoofdzakelijk Lipizzaner paarden.
Het fotoverslag.

Het programma was bekend gemaakt via posters in de aanpalende dorpen en via de website van deze onderneming. Het programma bestond uit twee delen: aankomst, een receptie (frissen sült kenyérlángossal és tüzes barackpálinkával), het rechtzetten van een meiboom, gevolgd door een paardenshow (die daar eigenlijk dagelijks doorgaat voor groepen die aankomen per bus). Daarna volgde een Hongaars menu.

Ter verwelkoming van de ingeschreven gasten voerde een zigeunerensemble met viool en cimbalom (cigány muzsikával) typisch Hongaarse muziek op.

De wagens staan klaar om het talrijke publiek te transporteren (lovas kocsikázás) naar de arena waar de gewone paardenshow zal doorgaan.

En daar wordt de meiboom (májusfa állítás) rechtgezet door een paar kloeke kerels.

Bij aankomst werden de gasten verwend met een barackpálinká, frisdrank en het, normaal geserveerde, kenyérlángos met lookboter (frissen sült kenyérlángossal).

Deze lekkernij kenyérlángos (ofte broodlangos) - d.i. een platte deeg - werd continu gebakken in een hete oven. Ze werd dus oven-vers geserveerd. De gewone lángos is een deeg, gebakken in hete olie en geserveerd met look, kaas, tejföl, met gemalen noten, met cacao enz. Deze lekkernij kan men kopen op gewone markten, langs de weg, zowat overal en is voor de Hongaren een soort snelle hap - te vergelijken met onze zakje friet -.

Een poëtisch plaatje mag niet ontbreken want het is vrij cliché voor Hongarije: een traditionele pusztapomp (enkel nog te zien in dergelijke instellingen - bij de gewone huizen is ze totaal verdwenen -, een grasvlakte en grazende paarden.

In afwachting van de paardenshow bracht een lokaal volksdansensemble (néptancs) een paar dansen om het publiek op te warmen.

De paardenshow (lovas bemutató) bevatte de veel voorkomende onderdelen waaronder het doen neerzitten van het paard zoals een hond. Het paard gaat ook liggen en wordt soms gebruikt als een alternatieve zitplaats.

Staande op het paard de paardenherder ofte (csikós) en met de zweep knallen is een al even normaal onderdeel. Zijn kleding kan zowel blauw als wit zijn.

Ook dit hoort hierbij een koets met een vierspan van lipizzaner paarden. Stofwolken horen onverbrekelijk bij de puszta.

En het slotnummer, de apotheose is een achtspan, waarbij de ruiter rechtstaat op de twee laatste paarden. Dit wordt ook wel eens het Koch (een Oostenrijkse schilder) gespan genoemd. Recent zagen wij op een andere showplaats een gespan met 10 paarden...

Dit was voor ons een nieuw onderdeel: het drijven van een horde (ménes) lipizzaner paarden. Mooi en gracieus...

Na afloop werden de gasten met paardenwagens teruggebracht voor het tweede onderdeel van het programma: een Hongaars menu (ebéd a csárdaban)

En dit was het dan: na de gyulas soep, een uitgebreid vleesgerecht...(sült csirkecomb, sertéscsülök, pékné módra, resztelt sertésmáj) ofte een kippenbil, een varkenslapje, gepaneerd varkensvlees en veel lever - waar de Hongaren gek op zijn - op een bedje van aardappelen. De globale prijs voor het hele programma was geen acht Euro per persoon
Bron: eigen ervaring, eigen foto's Alles over deze csarda: http://www.biczocsarda.hu/
|