Hondentraining met Passie
HEBT U PROBLEMEN MET UW HOND? CONTACTEER ONS EN WIJ BEKIJKEN HELEMAAL VRIJWILLIG EN GRATIS HOE WE KUNNEN HELPEN!

Hebt u problemen met uw hond, wenst u puppyadvies of wilt u de relatie hond/kind versterken? Hebt u algemene opvoedingsvragen? Twijfel niet en neem contact op! Er zijn al veel mensen GRATIS geholpen (soms zelfs eenvoudig via mail), wie weet lukt dit voor jullie ook!

Automatische mail bij nieuw bericht?

Geef je e-mail adres op en klik op onderstaande knop om je in te schrijven voor de mailinglist.


Beoordeel dit blog
  Zeer goed
  Goed
  Voldoende
  Nog wat bijwerken
  Nog veel werk aan
 
Foto
Foto
Foto
Zoeken in blog

16-02-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De Mechelse herder: bewakingshond of gezelschapshond?

De Border Collie was tot een jaar geleden de hond bij uitstek op de hondenscholen, doch die tijd lijkt voorbij. Zijn plaats wordt nu vaak ingenomen door andere herdershonden: de Duitse herder, de Canadese herder, maar nog meer door de Mechelse herder.

 

Samen met de Groenendaeler, de Laekense herder en de Tervuerense herder behoort de Mechelse herder tot de groep van de Belgische herders.

 

V.l.n.r. Mechelse herder, Groenendaeler, Laekense herder, Tervuerense herder          

(bron foto: www.ofdazzlingruby.be – fokker van de Laekense herder)

 

Tot voor kort kende men de “Mechelaar” enkel als bewakingshond, maar op de hondenscholen is er een nieuwe rage ontstaan: de Mechelaar als schoothond…

Van ver zie je ze komen, de baasjes, zo fier als een gieter, en de hond met gestrekte leiband blaffen en uitvallen naar alles wat in hun buurt komt. Er wordt geen enkel poging ondernomen om de hond rustig te krijgen of te corrigeren. (Is trouwens iets dat niet enkel bij de Mechelse herder voorvalt... de mensen zijn op de hondenschool vaak meer bezig met praten dan met hun hond.)

 

De Mechelse herder is zeker geen hond voor een beginneling, maar net als de meeste rassen kan hij perfect opgeleid worden als gezelschapshond indien men  veel tijd kan vrijmaken om hem een heel correcte opvoeding te geven. Eén dagelijkse wandeling van een kwartier zal niet volstaan. De basisregels voor de opvoeding zullen hier nog veel strikter moeten toegepast worden. Het is een hond die wil werken voor zijn baas en die ook snel leert. Consequente, correcte opvoeding en gehoorzaamheidstraining resulteren dan ook in een prachtig samenspel tussen baas en hond.

 

Is het nu jeugdsentiment of wat, ik weet het niet, maar we zien ook regelmatig oudere mensen van die zich geroepen voelen om zich nog een Mechelse herder aan te schaffen. Toen ze 30 jaar waren hebben ze dat ook gehad en er veel plezier aan beleefd. Ze vergeten daarbij dat ze op hun leeftijd niet meer over dezelfde krachten beschikken en juist deze krachten heb je nodig om van dit ras een aangenaam huisdier te kunnen maken. Daarnaast maakt de tand des tijds de mensen ook weker en gevoeliger waardoor ze minder consequent zijn dan in hun jonge jaren.

Er zijn echter ook vaak  jongere mensen die zich dit ras aanschaffen. Iedereen kan zien dat ze niet geschikt zijn om een Mechelse herder op te voeden, behalve zij zelf. Goede raad slaan ze in de wind om drie maanden later tot de conclusie te komen dat het mis aan het lopen is want ze worden gebeten door hun jonge hond van amper zes maanden oud.

 

Onderstaande foto’s zijn van Mechelse herders in volle actie in de ringsport.

 

 

Meestal hebben deze honden, door hun lichte skelet en compacte bouw geen last van aandoeningen en zijn ze geschikt voor de meeste hondensporten. Door het feit dat hij van nature uit een heel goede waakhond is wordt hij bijna als enige gebruikt voor de ringsport. In deze hondensport wordt getraind op verdediging van de meester en voorwerpen, alsook op aanvallen. Om te slagen in deze sport heeft men stabiele honden nodig die men te allen tijde onder controle heeft. Deze honden mogen uiteraard enkel bijten op commando. Een misvatting is dat gedacht wordt dat deze sport de hond agressief maakt. De hond geraakt zijn energie er in kwijt en doet dit graag. Naast het plein kan hij een even grote knuffelaar zijn dan andere rassen, zeker als hij voldoende gesocialiseerd is.

 

 

Er werd op de hondenschool al meermaals geïnformeerd naar de ringsport door mensen die denken dat de Mechelse herder ringsport moet doen om te leren zijn gezin te verdedigen. Ook dit is een verkeerde opvatting!  Zoals eerder gezegd is de Mechelse herder van nature uit een hele goeie waakhond en zal hij voor zijn baasjes door het vuur gaan indien nodig! Gelukkig is men op de meeste hondenscholen héél selectief en kan niet zomaar iedereen de ringsport doen. Er kan veel verkeerd gaan én als er dan iets gebeurt ‘is het geleerd in hondenschool x’.


Vaak gebeurt het ook dat kersverse baasjes fier vertellen dat de ouders van hun pup kampioen zijn in de ringsport, maar zelf willen ze eigenlijk een schoothond. Raar maar waar, maar als de ouders kampioenen in de ringsport zijn, zit dit ook in het bloed van de pup. Als je een Mechelse herder wil als gezelschapshond, kijk je best ook naar zijn afkomst en kies je misschien beter één met een afkomst uit een showlijn. Maar vergis je niet, ook dan blijft een consequente opvoeding noodzakelijk!


Laat u vooral niet afschrikken door dit artikel want we kennen ook gevallen van mensen die er goed in geslaagd zijn om er een heel aangename gezelschapshond van te maken, maar het is toch aangeraden om er eerst goed over na te denken of je al dan niet geschikt bent om dit prachtige ras in huis te halen.

 

 0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (15 Stemmen)
16-02-2018, 00:00 geschreven door Els  
Reacties (0)
26-01-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een hond erbij: bezint eer ge begint!

Nee, dit is niet gekopieerd van het hondenmagazine ‘Woef’ :).

Gisteren zat hij in mijn brievenbus en zag ik op de voorpagina dat hier ook een artikel aan gewijd is. Dat doet me plezier!! Meer en meer mensen nemen een tweede hond, en dat loopt spijtig genoeg niet altijd van een leien dakje. Ik heb me alvast voorgenomen om het pas te lezen nadat mijn artikel geschreven is, dit om mij niet te laten beïnvloeden.

 

Ik ging net nu hierover schrijven omdat we al verschillende keren zijn moeten langsgaan bij baasjes waar het niet zo goed gaat tussen de verschillende honden des huizes…

 

Waarom kopen mensen een tweede hond?

-          Gewoon, omdat ze een tweede willen,

-          Omdat hun hond zo vaak alleen is en zo heeft hij een speelkameraadje,

-          Omdat het een modeverschijnsel is,

-          Omdat de eerste hond op een leeftijd komt dat het tijd wordt om een ‘opvolger’ te voorzien.

 

Er is niets mis mee, om een tweede hond te willen, maar doe dit niet vooraleer goed na te denken over een aantal dingen die problemen kunnen veroorzaken. Het is veel meer dan alleen maar gezellig een vriendje erbij halen voor je hond!

 

Is onze huidige hond al voldoende opgevoed om er een tweede bij te nemen?

Dit is een vraag die weinig mensen zich stellen, maar een pup neemt veel over van de oudste hond,  én zeker de slechte dingen. Omgekeerd kan ook de oudere hond plots puppystreken vertonen omdat hij ze ziet van de pup. Het is dus belangrijk om een evenwichtige volwassen hond in huis te hebben, alvorens er een tweede bij te halen.


Welk ras neem je erbij?

Elk ras heeft zo wat zijn kenmerken. Ik denk niet dat er een regel bestaat dat zegt dat 2 bepaalde rassen écht niet met elkaar gaan. Wat wel belangrijk is, is om rekening te houden met het feit of je oudste hond dominant is. Als dat zo is, zou ik zeker niet gaan voor een tweede dominante hond.

 

Een goede fokker kent elk pupje uit zijn nest en zal jou zeker en vast kunnen helpen in de keuze van pup als hij de kenmerken kent van de oudste hond. Laat schoonheid zeker geen rol spelen bij de keuze van een tweede hond!


Gaan we voor een reu of een teef?

De veiligste combinatie is reu en teef. De andere combinaties kunnen ook gaan, maar bieden iets meer risico voor gevechten. Twee reuen lukt meestal ook nog goed. Zij zullen wel eens vechten om te bepalen wie baas is, maar meestal is dat veel kabaal zonder veel schade.  Twee teven daarentegen, dat kan goed blijven gaan zonder problemen, maar eens er problemen komen en ze niet meer met elkaar overweg kunnen, blijven ze vechten en zullen ze nooit meer door één deur kunnen… Wil je toch graag 2 teven, dan wordt een leeftijdsverschil van ongeveer 8 jaar aangeraden.


Kiezen we voor een pup of een asielhond?

Het wordt soms vergeten, maar ook een asielhond kan een optie zijn als tweede hond. Een asielhond draagt al een bagage mee van zijn vorige eigenaars en je bent niet altijd zeker of de geweten info wel volledig en correct is. De omgang met andere honden is wel iets wat de meeste asielen testen of snel ondervinden. Een voordeel hier is dat je je hond kan meenemen om te kijken of het klikt met de ‘uitverkorene’.

Een pup kan je volledig opvoeden op de manier die jij wil, al is dit wel een heel intensief en onderschat traject eer hij zich gedraagt zoals jij wenst. De zoektocht naar een goede fokker, vaak met wachtlijst, vraagt ook wat geduld. Anderzijds is dit misschien het moment om je goed voor te bereiden op zijn komst. Eens de pup er is, is het belangrijk dat je ook alleen dingen gaat doen met hem zonder de andere hond, zodat hij leert zelfstandig keuzes en beslissingen te nemen. Als hij dit nooit leert en de oudere hond valt weg, kan hij heel angstig zijn nu hij er plots alleen voor staat.


We hebben een pup en willen er een pup bij of we kopen gewoon 2 pups uit hetzelfde nest.

GEEN GOED IDEE!! Je kan nooit 2 pups tegelijkertijd opvoeden!

Daarnaast gaan ze zelden aandacht voor jou hebben en zullen ze altijd elkaar opzoeken om te spelen. Gehoorzaamheidstraining lukt ook meestal niet omdat ze elkaar steeds gaan zoeken en dus geen aandacht hebben voor baas of de gevraagde bevelen.


2 honden = een modeverschijnsel

Onlangs zei iemand tegen mij: ‘Wij willen een tweede hond want dat is een modeverschijnsel! Als je rond kijkt zie je iedereen met 2 honden rondlopen’.

 

 

Ik wist niet wat ik hoorde en kon dat ook niet wegsteken. Ik heb toen gezegd dat dat geen goede reden is om er een tweede bij te nemen. Momenteel hebben ze rust met één hond: hij kan goed om met de kleinkinderen, is een droom van een hond in huis. Een tweede hond kan deze rust helemaal verstoren. De eerste hond kan jaloers worden op de nieuwe met spanningen en soms gevechten als gevolg. Deze mensen zijn zo lief met hun hond, die gaan niet om kunnen met gevechten, want ja, dat gebeurt! Ook bij honden die goed samen kunnen leven, is er soms eens een onenigheid. Als jij daar als baas paniekerig op reageert en van dan af de honden uit elkaar gaat houden of andere bizarre regels gaat invoeren opdat de honden elkaar niet meer zien, maken jullie het jezelf alleen maar moeilijker. Twee honden in huis maken ooit eens ruzie en zoals hierboven gezegd, is dat vaak een halve minuut lawaai met weinig ernstige verwondingen. Meng je hier zeker niet in, tenzij het echt uit de hand dreigt te lopen. Dan kan je hen uit deze toestand halen door hen te doen schrikken (blikjes op de grond gooien, hen nat maken, deksels op elkaar kloppen, eender wat, als ze maar schrikken en zo hun gevecht staken).

 


Deze baasjes heb ik kunnen overtuigen, maar dat is ochot één iemand en er zijn er zovéél anderen waar het te laat is… die 2 pups kopen, naar de hondenschool komen en uit miserie moeten stoppen omdat het niet lukt, mensen die een tweede hond kopen en niet weten hoe om te gaan met de jaloezie, het eten geven, het aandacht geven, het extra onderhoud, …

 

 

Ik moet toegeven dat ik er zelf ook wat mijn weg in heb moeten vinden. Ik behoor tot de categorie van mensen wiens hond 10 jaar is en die graag al zorgt voor een goede ‘opvolger’. Ik gebruik niet graag het woord ‘vervanger’. Niemand kan mijn Kyra vervangen en trouwens, het is nog helemaal niet aan de orde! Met haar bijna 11 jaar is ze nog een heel kranige dame! Kyra is een bijou van een hond. Prisca heeft veel goeie dingen overgenomen, maar bracht ook wat minder goeie dingen met zich mee. Het heeft een aantal maanden geduurd eer Kyra haar aanvaard heeft. We zijn nu een jaar verder en Kyra zwaait nog steeds met de scepter. Ons Prisca legt zich daar bij neer, nu toch nog…

 

Als je alles goed overwogen hebt en je bij je besluit blijft dat een tweede hond jullie leven zal verrijken, dan blijft er nog één heel belangrijk punt over:


De eerste kennismaking tussen beide honden.

Of het nu over een asielhond gaat die reeds eerder kennis heeft gemaakt of over een pup, laat de eerste kennismaking doorgaan op neutraal terrein. Wandel een klein stukje samen naar huis en stap dan als één groot gezin naar binnen. De start van een nieuw, boeiend avontuur dat alleen maar goed kan gaan als je weet waar je aan begint!

 

En nu ga ik de ‘Woef’ lezen! Ik ben nieuwsgierig ;)


0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (10 Stemmen)
26-01-2018, 18:09 geschreven door Els  
Reacties (0)
15-01-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Help, mijn hond wordt ouder...

De tijd gaat snel, gebruik hem wel... een waarheid als een koe...

 

Onze trouwe viervoeters worden spijtig genoeg niet 'oud'. Als je geluk hebt, kan je hond 15 jaar oud worden. 15 jaar... en dan mogen we spreken van geluk... We mogen er niet te veel bij stilstaan, maar hoe je het draait of keert, het moment komt dat je met pijn in het hart moet inzien dat hij niet meer de dartele hond is van weleer.

 

Hoe kan je je oudere hond toch nog een aangenaam leven bezorgen?

 

Aangepaste voeding en voedingssupplementen

Vanaf 8 jaar wordt een hond aanzien als 'senior' en mag hij een aangepaste voeding krijgen die meer voldoen aan de oudere hond. Deze voeding bevat minder vetten, eiwitten en calorieën en meer vezels, en is op die manier minder belastend voor de nieren.

 

In de auto springen gaat niet meer zo vlot. Er bestaan loopplanken om de hond op een eenvoudige manier zelf de auto in te laten gaan. Dit heeft niet alleen voordelen voor de hond, maar ook voor onze rug.

 

 

Stramheid na een wandeling of gewoon na het liggen, komt ook meer en meer voor. Hier kunnen voedingssupplementen voor verlichting zorgen.

Ik gebruik Vetri Joint 40 om de gewrichten soepel te houden en meng ook zalmolie onder de korrels. Dit laatste kan symptomen van reuma en artritis verzachten en zorgt daarnaast ook voor een sterkere weerstand en gezonde vacht en huid. Ik merk zeker verschil sinds ze dat neemt! Rond de leeftijd van 9 jaar begon Kyra vaak last te krijgen in haar gewrichten. Nu kan ik opnieuw agility doen met haar en lijkt ze veel leniger. Raar maar waar, met haar 10-jarige leeftijd heeft ze ook veel plezier beleefd aan de agility.

 

 

Veranderingen in gedrag

De hond slaapt meer en vaster. Geef hem de nodige rust, maar zorg toch ook voor voldoende beweging voor een goede conditie. Forceer de hond echter niet meer door urenlange wandelingen te maken en pas je ritme aan aan de hond.

Daarnaast kan de hond ook plots anders beginnen reageren op prikkels waar hij eerder geen problemen mee had. Dit kan een gevolg zijn van zijn zicht en gehoor dat achteruit gaat wat maakt dat hij onzekerder wordt.

Andere ouderdomskwaaltjes zijn incontinentie, hartafwijkingen, dementie, suikerziekte, ...

 

Sowieso is het aan te raden steeds een bezoek te brengen aan je dierenarts als er vreemd gedrag naar boven komt. Veel ouderdomskwaaltjes kunnen soms verlicht worden en je hond een aangenamere oude dag bezorgen.

 

Opvoeding

Zelf betrapte ik me erop dat ik iets soepeler werd met de huisregels naar haar toe. Ons jongste begon echter mee te profiteren en dus passen we opnieuw alle regels toe voor beide honden. 

Mijns inziens doen veel mensen dit, veelal ook uit medelijden. De hond wordt ouder, we merken de mankementjes en worden soepeler. Als je maar één hond hebt, kan je hem zeker wat meer in de watten leggen, maar als je er meerdere hebt, is het toch wel aan te raden om alle regels te behouden voor al je honden om de onderlinge verhoudingen in de roedel niet te verstoren.

 

Rasgebonden

 

Kleine hondenrassen worden doorgaans ouder dan grote, en rashonden zouden minder oud worden dan kruisingen maar er zijn altijd uitzonderingen!

Het is ook een beetje geluk hebben. De hond zal oud worden, als hij niet jong ziek wordt. Niemand kan op voorhand voorspellen hoe oud je hond zal worden. Je kan maar je best doen om hem alles te geven wat hij nodig heeft en voor de rest moet je nemen wat komt. Dat is met veel dingen in het leven...

 

Hoeveel verdriet het ook doet om je trouwe viervoeter ooit te moeten afgeven, er is ook een positieve noot want in ons mensenleven kunnen we dan ook meerdere honden gelukkig maken. Veel mensen willen geen hond meer omdat het afgeven te veel pijn deed, maar na een tijdje komt men hier toch meestal op terug. De liefde en vriendschap die je van een hond krijgt is zo ongelooflijk verslavend, dat je dat gewoon niet kan missen. 

 

Ik denk nog vaak aan een spreuk die een oude dame me ooit zei toen ik nog kind was:

 

'Toen ik de mens leerde kennen, kreeg ik de dieren lief'.

 

Niet alleen het begin, maar ook het einde is een waarheid als een koe!

 


0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (9 Stemmen)
15-01-2018, 22:13 geschreven door Els  
Reacties (0)
02-01-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.HAPPY 2018!
2017 is voorbij!
Het was alweer een boeiend hondenjaar met interessante ontmoetingen. Dit zetten we in 2018 verder!

We wensen alle hondenbaasjes héél veel plezier met hun trouwe viervoeters en hopen uiteraard dat ze deze een duidelijke, consequente opvoeding (blijven) geven en dit met de nodige portie geduld door alle leden van het gezin

DUIDELIJK:
Wees duidelijk in wat je wenst of niet wenst, zorg voor duidelijke regels zodat de hond leert wat je van hem verwacht

CONSEQUENT:
Pas deze regels consequent toe d.w.z. 'nee' is 'nee' en blijft 'nee'! 'Liggen' is 'liggen' en niet 'zitten'. Alleen zo leert de hond wat je van hem verwacht. Eén zwak moment en de hond leert vooral dat hij moet blijven proberen om zijn grenzen te verleggen.

GEDULD:
De hond heeft tijd nodig om te begrijpen wat je van hem verwacht. Herhaal de regels elke dag opnieuw, héél duidelijk en consequent en je zal je ogen niet geloven na x-aantal maanden. Probeert de hond toch zijn grenzen te verleggen, dan maak jij hem met het nodige geduld duidelijk dat jij beslist wat hij moet doen én herhaal je opnieuw duidelijk en consequent de regels.

ALLE LEDEN VAN HET GEZIN
Het is heel belangrijk dat de neuzen van alle gezinsleden in dezelfde richting staan. Als de ene de hond bvb. wel in de zetel laat, maar voor de andere persoon mag het niet, dan kweek je vooral een verwarde hond.

Deze boodschap verspreiden, zal ook in 2018 één van onze belangrijkste taken blijven, zowel op de hondenschool als bij de mensen thuis.
Net als in 2017, blijven we ook dit jaar opnieuw paraat om de baasjes bij te staan met raad en daad in de hondentraining én bij de opvoeding!

HAPPY 2018!


0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (7 Stemmen)
02-01-2018, 09:37 geschreven door Els  
Reacties (0)
12-12-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Maité is nu bij Kazan :'(
Na Kazan hebben Noemi en haar gezin vandaag ook afscheid moeten nemen van Maité. Ze leek te lijden onder het verlies van Kazan, maar had héél waarschijnlijk zelf al iets ernstig op haar lijfje hangen. Het verlies van Kazan bracht stress met zich mee en zal alles wat versneld hebben. 
Eén flauwe troost: Kazan en zij zijn opnieuw samen...

Voor Noemi en haar gezin vind ik moeilijk woorden... 2 schatten moeten afgeven op nog geen week tijd... Crying or Very sad
0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (3 Stemmen)
12-12-2017, 00:00 geschreven door Els  
Reacties (1)
07-12-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kazan is niet meer...

Op 31/03/17 heb ik een artikel geschreven over Kazan.

Noemi en haar gezin adopteerden de 15 jaar oude hond om hem een aangename en vooral liefdevolle oude dag te bezorgen.

 

Vrijdag 1 december is hij spijtig genoeg vertrokken naar de regenboogbrug... 

Woensdag 29 november ging het ineens slecht met hem, in die zin dat hij niet meer recht geraakte. Hij at nog en had geen pijn. De dierenarts heeft hem nog een spuitje gegeven voor zijn artrose, maar voelde aan dat zijn lijfje op was. Geestelijk daarentegen, ging het super... wat het nog extra moeilijk maakt... Hij wou wel, maar het ging niet meer.

Zijn roedelgenootjes Lola en Maité hebben 3 dagen continu gewaakt bij hem. Dat is het mooie aan het hele verhaal... ongelooflijk hoe ze hem aanvoelden!

Kazan is in zijn slaap zachtjes vertrokken, Maité haar kopje op de zijne. Nog 2 uur lang is ze zo bij hem blijven liggen.Ookal was ze erbij als hij stierf, ookal heeft ze 'afscheid' kunnen nemen, sinds de dag dat Kazan gestorven is, eet Maité heel slecht, ze legt zich steeds op de plaats waar Kazan lag en is niet speels meer. Kortom, ze treurt om het feit dat hij er niet meer is en Noemi en haar gezin zijn ten einde raad.

Zelf heb ik hier geen ervaring mee, maar ik heb wel al gelezen over de materie. Het is belangrijk als 'roedelleider' om zelf niet in het verdriet te blijven hangen. Als jij neerslachtig en verdrietig bent, zet je dat op je honden over en blijft een hond ook in die negatieve sfeer. Mensen zijnde, is het niet abnormaal om haar dan extra te troosten of misschien zelf troost bij haar te gaan zoeken, net omdat je hetzelfde verdriet voelt.

Hoe moeilijk het ook is, maar voor de achterblijvende roedel, is het het beste om de gewone gang van zaken zo snel mogelijk weer op te nemen. Ga wandelen, doe zoals je anders doet en ga niet mee in dat verdriet en heb ook geen medelijden met haar. Het risico bestaat dan immers dat je haar anders gaat behandelen dan ervoor waardoor andere, misschien minder leuke, kantjes van haar naar boven zullen komen. Medelijden is een slechte raadgever en brengt je geen stap vooruit.

 

Probeer samen met je gezin en de honden het leven weer op te nemen. In de natuur is het niet abnormaal dat er af en toe een lid wegvalt door ziekte of ouderdom. De roedel heeft geen andere keuze dan verder te gaan of ze zouden allemaal verzwakken.

 

Wij, mensen, zijn geen dieren en verdriet is héél normaal als we een geliefde verliezen. Het is dus zeker belangrijk om dit verlies te verwerken, maar probeer steun te vinden bij elkaar en niet bij de honden.

Hou de honden wel in de gaten. Ze mogen niet te fel verzwakken ten koste van eigen gezondheid. In dat geval is het aan te raden om naar de dierenarts te gaan.

 

Lieve Kazan, het gaat je goed aan het einde van de regenboogbrug,

Je roedel zal je nooit vergeten en ooit zie je hen terug...


 


0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (5 Stemmen)
07-12-2017, 17:35 geschreven door Els  
Reacties (2)
25-11-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Black Friday

Kan het nog zotter...........
Wat ik gisteren op tv zag, is in feite te gek voor woorden. Een broodfokker uit Kasterlee gaf 21% korting op zijn dieren omdat het Black Friday was. Veel mensen zullen met ongeloof deze reportage gezien hebben vermoed ik.
Hebben sommigen dan geen schaamtegevoel meer? De uitbater zal een goeie zaak gedaan hebben want er zijn maar liefst 30 honden verkocht!!
Hoeveel daarvan zullen er een 'mandje voor het leven' aan overhouden? Crying or Very sad

Het is trouwens tegen diezelfde fokker dat er momenteel op Facebook een petitie loopt omdat hij een aanvraag heeft ingediend voor een uitbreiding met 150 honden. Gelukkig is die aanvraag ondertussen afgekeurd.
Op 24 maart 2016 werd deze handelaar al eens failliet verklaard en werden er een week later, door toedoen van Gaia, maar liefst 400 honden buiten gehaald en in verschillende asielen in Vlaanderen geplaatst. Hoe gemakkelijk is het blijkbaar niet om failliet te gaan en een paar maanden later opnieuw dezelfde praktijken te herbeginnen??!!

Het is per toeval dat ik deze zaak als voorbeeld neem, want er zijn er zo veel in ons land...veel te veel...
Als de mensen die beelden zien, zijn ze allemaal tegen broodfok, maar toch gaan ze er een hond kopen, begrijpen wie begrijpen kan.
Gelukkig is er toch al wat beterschap te merken want zelfs rechters blijven niet ongevoelig voor deze praktijken. Vorig jaar werd een broodfokker veroordeeld voor het verkopen van een gehandicapt mopshondje. Hij heeft alle kosten moeten vergoeden die de eigenaars gemaakt hebben, hetgeen al opgelopen was tot 6.500 euro!

Zou het niet beter zijn indien iedereen de nodige tijd zou nemen vooraleer een levend wezen aan te schaffen?
Uiteindelijk moet dat dier toch jaren deel uitmaken van ons gezin?
Voor je een pup aanschaft, denk eerst goed na welke hond het beste voldoet aan de normen van het gezin en nadien kan je de nodige tijd nemen om een degelijke fokker te vinden, liefst iemand die 1, maximum 2 verschillende rassen kweekt. Op deze manier zou men veel dierenleed kunnen vermijden.
(artikel geschreven door Wilfried, sinds kort mijn partner in crime in het opvoeden van honden en vooral baasjes!)

Voor meer info over broodfokkers en hoe ze te herkennen, kijk op deze blog naar het artikel van 09/02/2017.


0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (5 Stemmen)
25-11-2017, 00:00 geschreven door Els  
Reacties (0)
23-11-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een pup opvoeden: leren alleen zijn

We hebben een aantal dagen/weken verlof genomen om ons bezig te houden met de socialisatie en het zindelijk maken van de pup, maar er komt uiteraard een dag dat je opnieuw moet gaan werken of gewoon, dat je weg moet én de hond kan niet mee. Hoe pakken we dit nu het beste aan? Hoe leren we de hond dat alleen zijn niet erg is want dat de baasjes altijd terugkeren.

 

Wij mensen voelen ons vaak schuldig als de hond al even alleen zit en laten daardoor de hond onmiddellijk vrij of geven onmiddellijk aandacht want 'kijk eens hoe blij hij is dat hij ons terug ziet'. Ik garandeer je dat je een veel rustigere hond zal krijgen als je dit niet doet en hem eerst rustig laat worden! Een hond wild maken kan iedereen, een rustige hond opleren is een veel grotere uitdaging en ééntje waar je nadien veel meer plezier mee zal beleven.

 

Mijn honden zitten de ganse dag buiten en slapen ook buiten. Ze hebben de hele tuin en kunnen doen waar ze zin in hebben. Vertrekken is nooit een probleem geweest.

 

Welke andere oplossingen zijn er?

 

De bench

 

 

Wanneer je met een bench werkt is het belangrijk om alle leuke dingen ook te starten aan, in en rond de bench: eten geven we in de bench, spelen doe je aan de bench, valt de pup op de grond in slaap, dan leg je hem in de bench. De bedoeling is dat dit zijn persoonlijk plekje wordt waar hij zich veilig voelt. In het begin laat je het deurtje open, nadien kan je al proberen om het te sluiten.

Het weg gaan dien je op te bouwen. Zowel bij het weggaan als bij het terug binnenkomen, zeg je niets tegen de hond, je raakt hem niet aan en je maakt ook geen oogcontact. Als je wel zou beginnen praten en 'afscheid' nemen of de hond uitgebreid begroet bij het thuiskomen, maak je er net een probleem van terwijl het heel normaal is dat je weg gaat en ook weer terug thuis komt. Leer je hond dus niet foutief aan om hier aandacht aan te besteden.

In het begin ga je eens 5 minuutjes weg en kom je terug. Zo bouw je het op met nadien een kwartiertje, halfuurtje, enz. 

 

Kom je terug thuis en hoor je hem jammeren, dan negeer je dit volledig en ga je niet bij hem tot het rustig is. Rustig zijn wil zeggen dat hij wacht zonder kabaal of springen. Als je de bench toch open doet als hij druk blaft en springt, leer je hem dat hij gewoon veel lawaai moet maken om zijn zin te krijgen. Niet doen dus!

Je legt eerst bvb. je boodschappen weg of wat je ook plande te doen én dan pas beslis jij wanneer je aandacht geeft en dat is zeker niet als hij blaft of jankt voor aandacht. Is hij rustig, dan beloon je hem door de bench te openen. Probeer hem ook dan niet uitbundig te begroeten. Je opent gewoon de bench en geeft niet te veel aandacht. Zo leer je dat rustig gedrag beloond wordt en opgewonden gedrag genegeerd.

 

In een ren buiten

 

 

De ren moet voldoende ruim zijn en er moet een hok voorzien zijn of zeker een afgesloten deel zodat de hond beschutting kan vinden in het geval van hevige regen of felle wind, of gewoon om zijn dutje te doen. De hond moet zich, net zoals bij een bench, veilig voelen in zijn hok.

Heel toevallig hebben we iemand die hiermee een probleem heeft met zijn Mechelse herderpup. Hij loopt vrij in de tuin en als ze weg willen gaan, moet de hond in zijn buitenren. In het begin lukte dit goed, maar ze zijn héél slim en op de één of andere manier merkt hij het als ze ver gaan vertrekken en moeten ze achter de hond beginnen 'jagen' om hem in zijn hok te krijgen. Dit gedrag komt er niet zozeer omdat ze weg gaan, maar door herhaling is hij het weggaan beginnen linken aan het feit dat hij in zijn hok moet.

Hier hebben we het advies gegeven om hem +/- 30 min à 1 uur voor het vertrekken al in zijn hok te steken. Daarnaast zou ik hem in de loop van de dag ook af en toe in zijn hok zetten zonder dat ze weggaan zodat de associatie verdwijnt van 'baasjes weg -> hok'. De voorspelbaarheid moet verdwijnen en na een tijdje zal zijn gedrag uitdoven.

Een 2de manier die ook kan helpen is hem een kong vullen met lekkers (zie artikel blog dd. 30/08/17 voor meer info over de kong).

Sowieso kan het geen kwaad om veel leuke dingen te starten rond zijn hok: spelen start je aan of in het hok, iets lekkers geef je alleen in zijn hok, ...

 

Vrij in de woning

 

 

Bij een pup is dit de minst voor de hand liggende keuze. Een pup verkent de wereld met zijn tanden en het kan goed zijn dat je bij het thuiskomen heel wat schade hebt. Indien je toch niet te vinden bent voor bovenstaande mogelijkheden, is het zeker aan te raden om de hond slechts een deeltje van de woning ter beschikking te stellen en liefst nog dat deel waar het minste schade kan gemaakt worden.

 

VEEL SUCCES!

 

 


0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (5 Stemmen)
23-11-2017, 00:00 geschreven door Els  
Reacties (0)
22-11-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een pup opvoeden: bijtgrage tandjes
Een pup moet veel leren en die grote wereld ontdekken. Het bijten is vaak een spel en zal iets verergeren wanneer de tanden jeuken bij de wissel. Belangrijk is om hier snel op te reageren én dit ook consequent vol te houden!

Het risico bestaat dat hij dingen kapot zal bijten zoals schoenen of zelfs tafel- of stoelpoten. Soms moeten je handen of kledij er ook aan geloven. Dit gedrag stopt meestal eens de tanden gewisseld zijn, maar wil daarom niet zeggen dat je het mag toelaten!

De beste methode met het snelste resultaat is negeren: je zegt niets, je kijkt hem niet aan en je raakt hem ook niet aan. Je stapt weg van hem zonder ook maar enige aandacht te geven. Wanneer je na een tijdje opnieuw met de pup speelt en hij begint weer te bijten, stop je met de aandacht en stap je weg. 
Negeren is niet altijd eenvoudig als er van die scherpe naaldjes in je handen prikken. We kunnen ook met onze stem aangeven dat het pijn doet door te 'kaieten' van pijn. De hond zal schrikken en stoppen met bijten.
Als negeren geen optie is, kan het helpen om te 'kaieten'. Wanneer honden spelen met elkaar en het gaat er te wild aan toe waardoor een hond pijn heeft of gewoon op zijn ongemak is, hoor je soms een kleine kaiet en het spel stopt. Het doel van het spel is niet om pijn te doen, dus als één van de speelkameraden kaiet, stopt het wilde spel meestal. Probeer dat dus zeker uit. Let wel dat dit een kort maar schel geluid is. 'Auw' bvb. kent een hond niet.

In het begin zou ik zeker kledij dragen die niet nauw steekt. Dit wil niet zeggen dat je hem mag laten bijten, maar het maakt het wel gemakkelijker om het te negeren als het geen broek is van 100 euro. Laughing
Toen Prisca als pup in mijn broek beet, heb ik haar met mijn been een aantal meter weggeduwd. Na 2 keer is dat gedrag gestopt. Uiteraard heb je pups die iets meer tijd nodig hebben eer ze begrijpen wat je van hen verwacht, maar de aanhouder wint! Blijf heel consequent en sta het nooit toe.

Als je merkt dat er gebeten wordt in tafel- of stoelpoten, dan zou ik daar iets op doen wat héél slecht smaakt en het onaangenaam maakt om er aan te willen knabbelen (bvb. peper). Kan je hem betrappen op het moment dat hij het doet, laat hem dan hard schrikken door bvb. sleutels op de grond te gooien. Dit lawaai zal hem doen opschrikken en na herhaling zal hij doorhebben dat dat bijten misschien toch niet zo leuk is.

Gaat je pup lopen met handdoeken, schoenen, ... dan wordt vaak gezegd om dit te ruilen door iets waar hij wel mee mag spelen of door iets lekkers. Dit voelt dubbel want beloon je dan niet het stelen? Sowieso is het beter om zeker niet te trekken aan de handdoek of schoen, want dan wordt het een trekspelletje. Begin ook niet achter hem aan te lopen, want dat zal hij snel door hebben en dan wordt het vooral een héél leuk spelletje om jouw spullen te gaan stelen. Het beste is dat je bvb. met een tennisbal op de grond botst om zijn aandacht te trekken. Vaak zal hij dan zijn prooi laten liggen en op de bal afkomen. Let wel dat je niet met de pup begint te spelen, opnieuw om te vermijden dat de hond beloond wordt voor het stelen.
Het beste is om ervoor te zorgen dat je hond niets kan stelen. Als hij het nooit kan doen, zal het ook geen gewoonte worden. Merk je dus dat hij dingen steelt, pak dit dan onmiddellijk aan door hem nooit nog de kans te geven.

Als je niet thuis bent, is het aangeraden om de pup ergens te zetten waar hij niet veel schade kan berokkenen (bench of afgesloten deel in huis/tuin). Als je thuis komt en je vindt overal schade, is het moeilijk om rustig te blijven en je niet kwaad te maken. Op dat moment is het echter al te laat en heeft straffen geen enkel nut meer. De pup zal wel in elkaar kruipen als hij in je stem of gedrag merkt dat je kwaad bent, maar zal niet weten waarom hij gestraft wordt. Het enige dat je daarmee bereikt, is dat de hond schrik van je krijgt, en dat is toch niet de bedoeling denk ik. Hij moet vooral een maatje worden!

Een vaak voorkomend gedrag dat we op de hondenschool zien is dat pups graag in de leiband bijten. De meeste baasjes trekken terug en laat de hond dit nu net super vinden, waardoor hij nog harder gaat trekken. Het beste is om de leiband gewoon te laten vallen en het plezier is al veel minder. Dit kan uiteraard alleen op afgesloten terrein of rustige paadjes en niet in drukke straten. Je merkt héél snel verbetering door dit te doen.

Als laatste nog een leuke anekdote van eventjes terug. Ik heb de 'slechte' gewoonte om mensen met een pup aan te spreken. Je weet nooit of ik iets kan betekenen en of mijn blog hen kan bijstaan in die moeilijke puppyperiode. Een tijdje geleden vertrouwde iemand mij toe dat haar pup van 3 maanden al héél dominant was want hij beet haar al. Ik begon te lachen en antwoordde haar dat alle pups dan dominant zijn, want dat ze dat allemaal doen. Laughing
Wees dus niet ongerust als je jonge hond bijt: hij is écht niet gevaarlijk, noch dominant, in tegendeel zelfs, hij is een héél normale, gezonde én vooral nieuwsgierige pup.

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (7 Stemmen)
22-11-2017, 00:00 geschreven door Els  
Reacties (0)
14-11-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een pup opvoeden: opspringen
Een pup die op je springt, daar is niets ergs aan, in tegendeel, de meeste mensen vinden dit tof want de pup doet dit meestal nadat hij hen even niet gezien heeft en zie nu eens 'hoe blij hij is dat hij hen ziet'! Laughing
Meestal aaien ze nog eens over zijn kop waardoor ze het opspringen dus eigenlijk belonen.

Hoe verleidelijk het ook is om dit toe te laten, besef dat een hond geen verschil kent tussen propere en vuile kledij en hij zal blijven opspringen 'als hij blij is om jullie te zien' met grote ergernissen als gevolg. Besef ook dat sommige schattige, kleine pups grote honden worden die je omver kunnen springen als het hen nooit is aangeleerd zoals het hoort: de 4 poten op de grond!

Het is dus van groot belang om dit van kleins af aan goed aan te leren.
Hoe doe je dat? Als de hond opspringt, dan negeer je de hond volledig: je bekijkt hem niet, raakt hem niet aan en zegt er ook niets tegen. Van zodra zijn 4 pootjes op de grond staan, beloon je hem uitbundig. De hond leert hiermee dat dat het gedrag is dat je van hem verwacht. Het kan even duren eer de pup dit door heeft, maar consequent blijven is de boodschap en je geduld zal beloond worden!

Dit kan ook toegepast worden wanneer je in de zetel zit en de pup springt op je benen. De hond vraagt hiermee aandacht en als je die geeft, zal hij dit gedrag nooit stoppen. Leer je hond enkel aandacht te geven als jij wil en ga niet in op aandacht die hij zelf opeist. Je past hier dezelfde regel toe als hierboven: springt de hond op je benen terwijl je neerzit, negeer je hem volledig en pas als zijn poten op de grond staan, maak je hem duidelijk door beloning dat het dat gedrag is dat je van hem verwacht.

Good luck! Smile


0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (8 Stemmen)
14-11-2017, 18:10 geschreven door Els  
Reacties (0)
31-10-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een pup opvoeden: zindelijkheidstraining

Een pup moet leren om buiten zijn behoefte te doen. De tijd dat het neemt om dit te leren is verschillend per hond. Veel hangt af van de properheid van de fokker. 

Als je pup binnen plast, maak je dan zeker niet kwaad. Hij doet dit echt niet om jou te pesten. Ruim het rustig op. Javel is hiervoor geen goed product omdat de geur het plassen bevordert.

 

Dit artikel is opgedeeld in 2 stukken. Het eerste deel is voor mensen die in een huis met tuin wonen, het laatste deel is voor mensen op een appartement. Zelf zou ik er nooit aan gedacht hebben om zindelijkheidstraining uit te leggen voor mensen op een appartement, maar héél toevallig heb ik vorige week deze vraag gekregen en aangezien ik hier geen ervaring mee heb, ben ik opzoekingen gaan doen en leer ik uiteraard opnieuw zelf bij over die oh zo boeiende hondenwereld! Laughing

 

Je laat de pup op regelmatige tijdstippen buiten om te plassen:

Welke tijdstippen neem je het beste?

- Net voor je hem te eten geeft

- Nadat hij gegeten/gedronken heeft

- Elke keer na een dutje

- Als je hem al snuffelen toertjes ziet draaien 

 

In het begin is het belangrijk om je pup te begeleiden bij zijn plasmomentjes omdat beloning het buiten leren plassen zal bevorderen. Is er een specifieke plaats waar je graag zou hebben dat de hond plast, neem de pup dan op en zet hem neer op die plaats.

Als de pup geplast heeft, dan is het feest! Je bejubelt hem en beloont hem ook onmiddellijk met iets lekkers (niet wachten tot je opnieuw binnen gaat want dan weet de hond niet meer waarvoor hij beloond wordt).

Je neemt de pup nooit direct weer mee binnen. Honden hebben de neiging om in stukjes te plassen. Laat hem dus nog gerust een kwartiertje alleen buiten.

 

Als hij aan de deur staat te janken om binnen te komen of op de deur springt, dan negeer je dit volledig. Pas als hij zich rustig gaat leggen, laat je hem binnen. Let erop dat je ook niet te snel toegeeft als hij rustig is. Het kan geen kwaad om een 5-tal minuutjes te wachten. Zo leert je hond dat een rustige staat beloond wordt en leert hij ook geduld hebben en zijn moment af te wachten. Dit even terzijde.

 

Zindelijkheidstraining op een appartement is een ander quelque chose.

De dame die me de vraag stelde, gaf ook aan dat ze geen tijd heeft om 's morgens met de hond buiten te gaan. Ik adviseerde haar om dit toch te proberen. Hij moet ook te eten krijgen, dus sowieso dient er 's morgens tijd ingecalculeerd te worden voor de hond.

 

Op een appartement kan je geen hondenluikje installeren...

De eerste weken is het nodig om op geregelde tijdstippen met de pup naar buiten te gaan. Alleen zo kan hij leren zindelijk worden. Laat je de pup van in begin een ganse dag alleen, bestaat het risico dat het lang zal duren of dat de hond het gewoon nooit zal leren. Persoonlijk zou ik een paar weken verlof nemen om deze training te doen. Is dat niet mogelijk, kan je misschien een familielid vragen om dit van je over te nemen.

Werk zeker aan de zindelijkheid buiten... Een reutje plast in het begin al zitten. Na een bepaalde leeftijd zal hij staand beginnen plassen.

Eventueel jong castreren van het reutje kan hier een oplossing zijn om zittend te blijven plassen indien de zindelijkheidstraining echt niet anders kan dan binnen in het appartement.

 

Routine, zowel binnen als buiten, is dus héél belangrijk om de hond zindelijk te krijgen.

 

BUITEN:

- Neem je pup minimum 1 keer per uur naar buiten en dit zeker net voor hij te eten krijgt, net na het eten of drinken en elke keer na een dutje.

- Voer je pup elke dag op hetzelfde tijdstip, dit omdat je na een tijdje kan 'voorspellen' wanneer je pup zal moeten plassen.

- Kies een vast plekje gras waar de hond zijn behoefte mag doen. Dit is vooral handig als je niet veel tijd hebt om de hond uit te laten. Na een tijdje zal de hond dit plekje associëren met het doen van zijn behoefte.

- Gebruik steeds hetzelfde bevel elke keer als je wil dat de hond plast en uiteraard gebruik je dit woord enkel buiten. (populair is 'piskes doen' Very Happy )

- Beloon de pup elke keer heel enthousiast als hij plast op de door jou aangeduide plek! Dit kan door hem te aaien, een vriendelijk woord of iets lekkers. Dit belonen doe je héél consequent!

 

BINNEN:

- Beperk de pup tot een afgesloten deel in het appartement met behulp van een kinderhekje of puppyhek. Eens de pup zelf aangeeft dat hij moet plassen, kan je de ruimte vergroten.

- Verspreid kranten (of speciale pads of lage bak met graszoden/bakvulling) op een deel van de afgesloten ruimte en werk qua zindelijkheidstraining zoals je het buiten zou aanpakken. Als de hond plast op de kranten (of andere) is het feest en beloon je de hond!

 

 

Heeft de hond ongelukjes, leg de doekjes waarmee je opruimt in de bak of op het krantenpapier. De pup zal deze geur linken aan zijn 'uitlaatplek'.

- Hou de pup 's nachts en als je weg gaat in een bench. Niet alleen zal dit de hond een veilig en knus gevoel geven, hij zal ook sneller leren aangeven dat hij moet plassen want ze bevuilen niet graag hun eigen plekje. Belangrijk is om hem uit de laten voor je hem in de bench steekt. Blaft of jankt hij 's nachts, dan neem je hem even uit de bench om hem te laten plassen (niet vergeten belonen als hij het goed doet) en steek je hem nadien terug in de bench.

- Ruim ongelukjes onmiddellijk op om te vermijden dat de urinegeur lang in de bench of de vloer hangt. Indien je dit niet doet, zal de hond steeds naar deze plek terug gaan om zijn behoefte te doen.

In geen geval maak je je kwaad als de pup een ongelukje heeft. Dit gaat er voor zorgen dat hij het niet meer gaat durven doen als je het ziet en meer verdoken achter kasten en andere hoekjes.

 

 

Nog een laatste héél belangrijke oproep: vergeet je hond zijn behoefte niet op te ruimen op de eigendom van anderen of op straat.

Laat een reu ook niet zomaar overal tegen aan plassen. Mijn reu liep de ganse wandeling dicht tegen mij aan en als ik aan gras kwam, mocht hij even vrij snuffelen en zijn poot heffen. Maar laat dit aub niet toe tegen hagen, brievenbussen, ... uit respect voor onze medemens.

Dit is iets dat je hond moet aanleren van kleins af aan. Jij beslist wanneer er gewandeld wordt en wanneer de lijn losser mag om even te snuffelen en zijn behoefte te doen.

 

Bij alles wat de pup moet leren geldt één gouden regel: Geduld is een schone deugd!

Jaag je niet op omdat je pup het precies maar niet leert of het te lang duurt. Elke hond heeft tijd nodig om te begrijpen wat er van hem verwacht wordt en bij de ene hond lukt dat al wat sneller dan bij de andere, maar ooit komt het goed als jij consequent blijft in de training!

Jij kon toch ook niet onmiddellijk fietsrijden toen je voor de eerste keer een fiets in je handen gestopt kreeg? Bij dieren is dat niet anders! Geef hen alstublieft de tijd die ze nodig hebben om vol vertrouwen op te groeien tot een evenwichtige hond.

 

Veel succes!!

 

(Bron deel appartement: https://nl.wikihow.com/Een-puppy-zindelijk-maken-in-een-appartement)

 

 


0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (9 Stemmen)
31-10-2017, 19:14 geschreven door Els  
Reacties (0)
15-10-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hoe een pup opvoeden?
Er is momenteel een puppy-boom op de hondenschool!
Een pup opvoeden vraagt veel tijd én energie.
Veel baasjes zitten met de handen in het haar want hij bijt in handen, kledij én nog veel meer, hij springt op hen, hij plast in huis, hij kan niet alleen blijven, ...
Hen helpen deze periode te 'overleven' is genieten voor mij, alhoewel ik zelf niet graag een pup in huis heb. Laughing
Als hondenschool zijn we er hoofdzakelijk om de mensen hun hond te leren gehoorzamen, maar ik zie deze taak iets ruimer en probeer de mensen ook met raad en daad bij te staan bij de opvoeding thuis. Deze is even belangrijk of misschien zelfs belangrijker!

Net omdat er nu veel pups zijn, ben ik van plan om elke week een herkenbare puppystreek uitgebreid te behandelen.

Vandaag beperk ik mij tot de eerste dagen dat de pup in huis is. Uiteraard hebben jullie goed nagedacht over een ras dat bij jullie past én hebben jullie uiteraard ook de rustigste pup gekozen uit het nest. Wink

De eerste dag laat je het beestje best rustig wennen aan zijn nieuwe thuis. Nodig niet te veel (of liever 'geen') mensen uit en verstik het dier ook niet door hem constant te knuffelen. Het is voor hem een grote verandering: weg van zijn mama en broertjes en zusjes, vreemde mensen, nieuwe geuren, rare geluiden, ...
De eerste paar nachten kan je er dan ook geen kwaad mee doen om de pup naast je bed te laten slapen in een kartonnen doos. Als hij piept of jammert, streel je hem even geruststellend zonder daarbij veel te praten. Een tikkende wekker kan ook een hulp zijn omdat dit hem kan doen denken aan een hartslag. Hopelijk heb je van de fokker ook iets meegekregen met de geur van het nest. Deze vertrouwde geur kan helpen om de pup rustig te krijgen. Blijft de pup jammeren, moet hij misschien plassen en dien je er mee naar buiten te gaan. Doe dit kort en krachtig: geplast, opnieuw de doos in, licht uit en slapen.
Ik zou dit wel slechts een aantal nachten doen en nadien de korte pijn: binnen in een bench of buiten in een hok. Mijn honden slapen allebei buiten en zijn daar héél gelukkig. Ze hebben elk een ruim hok en daarnaast hebben we ook een overdekt terras. Zelf ben ik geen voorstander van een ren en laat ik mijn honden vrij genieten van onze ganse tuin. Prisca heeft één week binnen geslapen, maar ze stond elke keer opnieuw aan het schuifraam omdat ze zo graag buiten was. Het was eind november, ze was 8 à 9 weken en ze sliep buiten. Als wij thuis zijn, komen ze wel gezellig bij ons binnen.


Misschien heeft de fokker of je dierenarts gezegd dat je pup beter niet naar buiten komt voor hij alle inentingen heeft gehad (laatste inenting zijn meestal rond de leeftijd van 12 weken). Persoonlijk zou ik dit niet doen. De pup heeft veel te leren en hoe meer indrukken hij opdoet voor de leeftijd van 12 weken, hoe groter de kans dat hij opgroeit tot een evenwichtige hond.
Niet alleen moet hij wennen aan alle geluiden in huis (stofzuiger, mixer, deurbel, ...) én tuin (grasmachine, andere honden/(huis)dieren, ...), daarnaast moet hij wennen aan een halsband, het verkeer (fietsers, trein, auto's, joggers, ...), kinderen, vreemde mensen, meerijden in de auto, trein, ... 
Eens de inentingen in orde, is het belangrijk om te werken aan de socialisatie met andere honden. De beste plaats hiervoor is een hondenschool waar men werkt met groepslessen.
Last but not least, is het ook belangrijk om de pup te laten wennen aan lichaamsverzorging: het tonen van de tandjes, borstelen, nakijken van oren en voetzolen, ... Dit kan veel problemen vermijden bij de dierenarts/hondentrimmer.
Zelf ben ik met Prisca naar het trimsalon gegaan als ze 11 weken was. Veel kon er nog niet gebeuren, maar ze kon zo wel wennen aan het staan op een verhoog, borstelen, het geknip van de schaar, ...


Pups hebben zielige kijkers en veel baasjes lachen slecht gedrag daardoor vaak weg want 'hij is zo schattig en och, laat hem maar doen, hij is nog zo klein', maar het is héél belangrijk om van in begin duidelijk te zijn in wat kan en wat niet kan en hier ook consequent in te zijn. Iets verkeerd aanleren is niet moeilijk, maar leer het hem nadien maar af wanneer jullie het uiteindelijk toch niet zien zitten...
Zit hiervoor zeker eens samen met de gezinsleden, want het is belangrijk dat alle neuzen in dezelfde richting staan en iedereen dezelfde regels toepast en zich daar ook aan houdt.
Jong geleerd is immers oud gedaan!

Ik heb deze zin al eens eerder gebruikt op mijn blog, maar hij is het herhalen waard:
Een pup komt in jullie gezin als een lege doos en het is aan jullie om deze lege doos op te vullen.

Veel succes!

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (9 Stemmen)
15-10-2017, 22:05 geschreven door Els  
Reacties (1)
28-09-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hondenkoers

Voor de 92ste keer wordt in de Wilderstraat te Appelterre een ludieke hondenkoers georganiseerd.
Dit gaat elk jaar door op de eerste dinsdag van de maand oktober, dit jaar dus op 3 oktober.

Alle honden mogen gratis deelnemen. Bij inschrijving deelt men de honden in naargelang grootte en worden er verschillende reeksen samengesteld. Er is een mooie prijzenpot die verdeeld wordt onder de winnaars.
Na de hondenkoers is er een kleine loopkoers voor kinderen tot 14 jaar.
Als afsluiter is er de gouden tabaksworp, want Appelterre is al jaar en dag bekend om zijn ambachtelijke tabaksteelt!
hier worden tabakplanten naar het publiek gegooid en als je geluk hebt, win je een prijs die je kan vinden in de steel van de plant.

Bij de 90ste verjaardagseditie heeft NinofMedia een filmpje gemaakt over de hondenkoers. Neem zeker eens een kijkje in de bijgevoegde link en proef van de sfeer die je nu dinsdag persoonlijk kan beleven!

Hieronder vind je het volledige programma, alsook een sfeerfoto:Hopelijk tot dan!


Bijlagen:
https://www.youtube.com/watch?v=BGwWwsdnT1c   


0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (5 Stemmen)
28-09-2017, 21:12 geschreven door Els  
Reacties (0)
19-09-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zee-hondenwandeling
Hou zondag 24 september vrij in je agenda want er is een mega-hondenevenement in De Haan!
Ze houden daar voor de 26ste keer een Zee-hondenwandeling!
Om je een idee te geven hoe mega: vorig jaar waren er meer dan 2.500 inschrijvingen!!

Meer info:
Start tussen 9h en 15h
Mogelijke afstanden: 7, 11 of 15 km

Adres: Sporthal Haneveld - Nieuwe Steenweg 74 - 8420 DE HAAN
Deelname: 2 euro


Als we het weerbericht mogen geloven, zijn de weergoden ons die dag gunstig gezind!

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (4 Stemmen)
19-09-2017, 22:07 geschreven door Els  
Reacties (0)
08-09-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Opleiding voor toekomstige hondenbaasjes??
Deze week kreeg ik een interessant artikel doorgestuurd (zie link onderaan artikel) over een Nederlands onderzoeker die vindt dat toekomstige hondeneigenaars eerst een bekwaamheidscursus zouden moeten volgen. Ik begrijp hem helemaal, maar ik weet nu al dat dat niet realistisch is. Men kan nog niets doen tegen broodfok, wat zou men dan kunnen doen tegen 'onbekwame' hondenbaasjes?

Ik citeer een zin uit het artikel: 'Wie toegeeflijk is, kan beter geen Duitse herder in huis nemen, maar een softer hondje, zoals een cockerspaniël.'
Met het deel van de Duitse herder ben ik akkoord, maar een cocker spaniël een softer hondje noemen, zou ik toch niet doen! Ik ben al Cockers tegengekomen die niet te onderschatten zijn en Duitse herders zo mak als een lammetje.

Het klopt dat er raseigenschappen zijn en dat deze heel belangrijk zijn in de keuze van hond, maar naast de raseigenschappen, is er ook de opvoeding én het karakter van de hond! Als je een Duitse herder van in begin correct aanpakt, dan kan dat goedkomen. Als je een Cocker rotverwend, komt dat helemaal niet goed, tenzij je echt een sloef van een hond hebt.
Elke hond, elk ras heeft een consequente en vooral duidelijke opvoeding nodig. Nee is nee en blijft nee. Liggen is liggen en niet staan.
EEN HOND HEEFT GEEN WIL!

Ik heb al softe baasjes gehad met een karakterhond en die ik in het begin niet meekrijg in het streng zijn, maar die na een tijdje toch inzien dat ze iets moeten doen of de hond groeit boven hun hoofd. Ik heb harde baasjes gehad, die ik moest leren om zachter om te gaan met hun hond. Elke hond is verschillend, ongeacht het ras, en elke hond heeft een andere aanpak nodig. En ja, soms komen de echte raskenmerken fel naar boven zoals de Border Collie die eindeloze energie heeft, zelfs na urenlange wandelingen, maar er zijn ook Border Collies die zalig rustig zijn, al is dat eerder zeldzaam.
Soms heb ik baasjes waarvan ik de raskeuze niet begrijp en waarvan ik weet dat ze zich niet voldoende hebben geïnformeerd. Maar het beestje is in hun leven en heeft hun hart al gestolen. Dan is het aan ons om hen daar zo goed mogelijk in te begeleiden. Soms lukt dat en soms ook niet... Dan blijven mensen weg en zien we hen niet meer terug, héél waarschijnlijk omdat het te moeilijk gaat. Het is al gebeurd dat we mensen terugzien na meer dan 6 maanden, die beseffen dat ze iets moeten doen omdat het verkeerd aan het lopen is. Dan zijn ze meestal wel gemotiveerd om de hond de opvoeding te geven die hij nodig heeft, net omdat ze al problemen gehad hebben. Als we er dan in slagen, zijn we fier dat we toch opnieuw een hond hebben kunnen helpen.
Ik geloof dat iedereen kan leren een goed baasje te worden voor elk type hond, als je maar goed begeleid wordt én je goed informeert op voorhand dat je weet waar je aan begint. Naast goede begeleiding is het ook belangrijk om zo veel mogelijk toe te passen wat je op de hondenschool oppikt, want wij leren het aan, maar het is aan de baasjes om de opvoeding thuis verder te zetten. Oefening baart kunst!

Welk ras je ook kiest, doe dat bewust en niet onbezonnen! Beter een jaartje nadenken dan in één week te beslissen over jullie nieuwe huisgenoot. Besef dat  hij voor minimum 10 jaar deel zal uitmaken van jullie gezin en dat zijn opvoeding gemakkelijk 1,5 à 2 jaar in beslag zal nemen, eer je ten volle van hem kan genieten.
Neem geen ras omdat je het mooi vindt of op televisie hebt gezien. Het is niet omdat je op televisie een mooie, slimme Lassie ziet dat je die ook zo koopt! Alles zit hem in de opvoeding die jij zal geven! Het ligt dus in jouw handen of je een aangename hond zal hebben of een rotverwend nest waar je geen kant mee uit kan.
Moet je een opleiding volgen voor de hond er komt? Nee, maar er bestaan meer dan genoeg mogelijkheden om je te informeren over hoe je het het beste aanpakt én dat doe je best wel op voorhand. Eens de hond er is, en je bent niet voorbereid, is de kans groot dat je te veel je hart laat spreken...

Bovenal geloof ik nog steeds dat een hond niet zomaar in je leven komt. Hij komt er om jou te helpen en ook al lijkt het in het begin moeilijk en de verkeerde raskeuze, op een dag zal je weten dat jullie bij elkaar horen en helpen jullie elkaar op de meest onverwachte momenten.
Zo is ons Prisca ook in ons leven gekomen.
Ik wou eigenlijk een tweede hond om opnieuw zelf mee te kunnen werken, maar dat is helemaal niet meer nodig! Zij heeft onze 10-jarige Kyra een tweede leven geschonken. Dankzij ons kleinste, speelt en ravot ze weer waardoor haar conditie er sterk op vooruit is gegaan en ze volop geniet van ons wekelijks uurtje agility.
Daarnaast heeft Prisca mijn dochter gekozen als haar baasje én ze zijn een prachtig duo! Mijn nieuwe hond ben ik kwijt aan mijn dochter, maar ik gun het haar zo van harte! Ik heb er een dolgelukkige, fiere en zelfverzekerde dochter voor in de plaats gekregen.
Dank u wel, Prisca! Jij zit voor altijd in ons hart!
Bijlagen:
http://www.hln.be/hln/nl/2661/Dieren/article/detail/3247129/2017/08/31/Niet-elk-baasje-past-bij-elke-hond.dhtml   


0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (8 Stemmen)
08-09-2017, 23:15 geschreven door Els  
Reacties (1)
30-08-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Agressie, of toch niet?
Katrien komt al even naar de hondenschool met Pruts. (fictieve namen)
Er wordt vaak gezegd dat de hond op het baasje lijkt en ook zijn baasje zelf zoekt, wel persoonlijk vind ik dat ze perfect bij elkaar passen.
Ik zou er natuurlijk niet over schrijven moest alles perfect gaan, maar voor zo goed als alles is een oplossing Wink.

Het eerste probleem dat Katrien aanhaalde, was dat Pruts niet in haar bench wou als het slaaptijd was. Ze haalde uit naar hen. Ik sprak haar erover om een kong te gebruiken. Een kong is een heel handig hulpmiddel om iets van de hond te kunnen bekomen. Honden die bvb. moeilijk alleen kunnen blijven of meubilair vernietigen bij afwezigheid kunnen veel hebben aan een kong als afleiding van het alleen zijn. Er zijn kongs in alle maten. Je vult het met lekkers en na een paar uur diepvries, zijn ze daar uren zoet mee. Na het smikkelen zijn ze moe en voldaan en is het tijd voor een dutje. Deze tip hielp heel snel.
(Ter info: de kong nooit diepgevroren geven aan de hond, laat hem eerst +/- 10 minuutjes ademen. Op internet vind je ook veel lekkere kong-recepten.)


(bron: http://www.hondenpage.com/)

Pruts heeft nog een heel vervelend kantje. Als ze iets lekkers (of dingen die ze niet mag hebben) heeft gestolen en Katrien wil het afnemen, begint ze te grommen en te blaffen. Ze haalt ook uit, maar heeft tot nu nog niet echt gebeten. Persoonlijk denk ik ook niet dat dat haar bedoeling is, ik denk meer dat het een afschrikmiddel is dat ze gebruikt om toch haar zin te kunnen doen. Tot nu heeft ze altijd haar slag thuisgehaald en is dat een vorm van zelfbeloning: Pruts gromt en blaft om haar buit te kunnen behouden, baasjes krijgen schrik en laten haar begaan. Pruts wint dus, keer op keer en heeft geleerd dat dat gedrag haar daar bij helpt.
Zelfbeloningsgedrag is moeilijk af te leren, maar als je consequent genoeg blijft en doorzet, kan dit zeker lukken!
Ik heb hen het advies gegeven om hun angst opzij proberen te schuiven en in geen geval ook maar één stap achterwaarts te zetten want dan heeft ze opnieuw gewonnen. Pruts is diegene die achteruit moet deinzen voor haar baasjes!

Pruts vertoont ook een vorm van voedselagressie, maar dit woord is eigenlijk verkeerd gekozen. Het is natuurlijk gedrag en heeft niets met agressie te maken. Het hangt af van de behendigheid van de hond dat het lekkers al dan niet wordt afgenomen. Voor de hond is het natuurlijk gedrag, maar dat wil niet zeggen dat het voor de mens geen ongewenst gedrag is. Pruts zal dus haar baasjes moeten leren vertrouwen en de baasjes gaan haar daar bij helpen.

Het beste is natuurlijk dat je hond van kleins af aan leert dat het geen probleem is dat iemand bij de eetbak komt of het lekkers afgenomen wordt.
Een veelgemaakte foutieve opvatting om voedselagressie te voorkomen, is ten gepasten tijde de bak met eten wegnemen, maar dit werkt voedselagressie net in de hand! De hond moet leren dat het hem juist iets oplevert als iemand bij zijn eetbak komt en dat kan je doen door een nog lekkerder hapje aan te bieden terwijl hij eet. Zo leert de hond dat hij jou kan vertrouwen en hij zijn eten niet hoeft te verdedigen, dat hij zelfs iets extra krijgt als hij iemand in de buurt van zijn eten laat komen.
Een andere manier die kan helpen om voedselagressie te voorkomen is bij het voeren met je hand in de eetkom te gaan. De pup wordt je aanwezigheid gewend.
Iets heel anders wordt het als je de pup bvb. een varkensoor aanbiedt. Mijn eerste hond liep daarmee weg in een hoekje en ik mocht niet meer in de buurt komen. Hij was ochotte 10 weken en ik mocht niet in zijn buurt komen. Daarom geef ik het advies om het varkensoor te geven terwijl je het in de hand houdt. Laat de hond maar knabbelen. Af en toe streel je hem langs de muil terwijl hij knabbelt. Zie je de lip opgaan of hoor je gegrom, dan dien je de hond te corrigeren door hem in het nekvel vast te pakken (dezelfde correctie als de moeder gaf), in combinatie met een krachtig bevel. Nadien begin je opnieuw: varkensoor in de hand, strelen langs de muil, grommen dus nekvel. In geen geval neem je het varkensoor af. Na een paar keer heeft de pup door dat hij er niet voor moet vechten. Herhaal dit een paar dagen na elkaar en dan komt het helemaal goed! Dit is uitgetest en goedgekeurd door mezelf Laughing.

Ik heb Katrien alle nuttige tips meegegeven om de band met Pruts te versterken. Het ontbreekt Pruts toch ook wel wat respect voor zijn baasjes. Katrien en haar familie zijn er mee aan de slag gegaan en staan versteld van de verbetering die ze al bereikt hebben op die korte tijd.
Pruts kan echter niet verbeteren als de baasjes niet verbeterd zouden zijn. Ze begrijpen nu al beter hoe een hond in elkaar zit en hebben ook geleerd dat het niet erg is als je je eens kwaad maakt als de hond zich misdraagt. Die kwaadheid moet echt vanbinnen uit naar buiten komen zodat je hond voelt dat je het meent. Een voorval waarbij Pruts bijna het dochtertje van een familielid had gebeten, heeft hen daarbij geholpen.

Katrien vertrouwde me toe dat ze erover dachten om Pruts te laten inslapen omdat ze dachten dat er iets serieus verkeerd was met haar. Gelukkig hebben ze haar een tweede kans gegeven na het horen van mijn advies. Ik zag geen onoverkomelijke problemen en dankzij hun doorzetten zullen ze binnenkort een andere Pruts krijgen. Het gaat niet van vandaag op morgen, het zal tijd nodig hebben, maar ik heb er alle vertrouwen in!

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (10 Stemmen)
30-08-2017, 22:53 geschreven door Els  
Reacties (1)
16-08-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vakantie met/zonder hond

De zomervakantie loopt stilletjes aan op zijn einde. Velen zijn al op reis geweest, anderen moeten nog vertrekken.

Voor ons is het al voorbij. Wij hebben het prachtige Normandië bezocht. Onze honden verbleven bij mijn ouders waar ze zeker niets tekort zijn gekomen. We hebben dan ook alles verhuisd van matten, speelgoedjes en noem maar op, opdat ze zo veel mogelijk vertrouwde dingen bij zich hadden als wij weg waren. Ze gaan veel mee op bezoek bij mijn ouders, maar toch is dat iets anders dan daar dag en nacht te blijven... Tot over 2 jaar had Kyra weinig of geen problemen met ons vertrek, maar hoe ouder ze wordt, hoe moeilijker ze het heeft. Er wordt vaak gezegd dat je een oude boom niet zo maar verplant, wel, bij haar klopt dat. Ze heeft een aantal dagen nodig gehad om te wennen aan de nieuwe situatie. Prisca, onze jongste allemansvriendin daarentegen, die trekt zich niets aan en kwispelt zich door het leven Laughing.

Toch droom ik ervan om ooit met mijn honden op reis te kunnen gaan. Dat moet toch tof zijn om met hen prachtige wandelingen te kunnen doen in onbekend gebied voor ons allemaal.

Dit jaar hadden we een Pierre & Vacances geboekt en daar zijn honden welkom. Alleen zou ik wel aanraden om een ruimer huisje te nemen want wij hadden nu één voor 5 personen en dat was al krap voor ons 4. Moesten daar onze 2 harige dochters nog bij geweest zijn, dan hadden we geen ademruimte gehad. Dus zeker een aandachtspuntje als je een huisje boekt op reis!

Daarnaast is het belangrijk om de rit naar je reisbestemming zo aangenaam mogelijk te maken voor de hond. Probeer zeker om elk uur of ongeveer elke 100 km even te stoppen om zijn pootjes te laten strekken en de innerlijke hond te versterken. Ze hebben ook wat ruimte nodig en is het niet de bedoeling dat ze ergens een hoekje hebben, tussen de reistassen in. Een ruime wagen of wagen met trekhaak voor een aanhangwagen is toch wel een must. Kleinere hondenrassen zijn gemakkelijker mee te nemen en kunnen op de achterbank.

Ik ben heel nieuwsgierig naar de oplossing die jullie hebben voor jullie beestjes als je op reis gaat. Daarom heb ik een nieuwe poll gemaakt die je rechts kan vinden. Of misschien kennen jullie wel héél leuke adresjes om met de hond op reis te gaan of daguitstappen? Laat het mij gerust weten, dan deel ik dit op mijn blog in één van mijn volgende artikeltjes.

Onderstaande foto's zijn genomen in Cadzand, waar de honden ook in de zomermaanden op het strand mee mogen. Prisca was in het begin niet zot van de golven, maar Kyra toonde haar gezwind dat dat niets is om schrik van te hebben Very Happy.


0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (4 Stemmen)
16-08-2017, 09:53 geschreven door Els  
Reacties (1)
19-07-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Disciplinesport voor honden

Dankzij de hondenschool kom ik in contact met veel verschillende hondenrassen, maar leer ik ook de mensen achter de honden kennen en hun soms boeiende hobby’s!

 

We hebben iemand die al maanden komt trainen met zijn American Bully of de Amerikaanse Pitbull Terrier: een héél mooie hond in de grijze kleur met ogen als kristallen. Ik wist niet dat je maten had in rassen, maar zijn hond is een XXL. JNaast gehoorzaamheid heeft Alain nog iets anders voor zijn hond in petto.

Yuccah is van nature een héél energieke hond en dit ras is pas gelukkig en voldaan als ze hun energie kwijt geraken. De ideale sport voor dit ras is een soort disciplinesport: verspringen, hoogspringen, gewichtheffen, touwtje trek, …

 

Zelf kende ik dit tot voor kort niet, dus me happy dat ik iets nieuw leer kennen.

Dit artikel was niet mogelijk geweest zonder de hulp van Alain en Jurgen, waarvoor dank!

 

Hieronder een overzicht van de verschillende disciplines in deze hondensport. Van elke discipline heb ik naast een foto, ook een filmpje bijgevoegd onder mijn artikel, in volgorde van hoe ze hier opgesomd staan.

 

Weight Pulling

De letterlijke vertaling is Gewicht Trekken en echt zwaar gewicht!

De hond moet gewicht trekken over een afstand van 4,5 meter en draagt hiervoor een speciaal, op maat gemaakt, harnas.

De meesten zullen al denken dat de grootste hond automatisch ook de sterkste zal zijn, maar niets is minder waar want het gewicht van de hond en het getrokken gewicht wordt in verhouding berekend. Een kleine hond kan dus perfect winnen als hij procentueel meer gewicht getrokken heeft.
Daarbij aansluitend bestaat er ook Drag Pulling waar de hond een soort sleetje voorttrekt over een afstand tussen de 25 en de 50 meter met gewicht dat overeenkomt met ongeveer 80% van het lichaamsgewicht van de hond.


Wall Climb

Of anders gezegd: muurklimmen.

De hond neemt een kleine aanloop en klimt zo hoog mogelijk op de hoge muur tot aan de apport die bovenaan bengelt. De hoogste sprong is winnaar.

 


High Jump

Hoogspringen dus: de hond springt met een kleine aanloop naar een voorwerp dat op een bepaalde hoogte hangt en moet zich daar in vastbijten. Geen paniek Rolling Eyes , de hond wordt naar beneden gehaald vooraleer hij moet lossen.

Belangrijk voor deze oefening is dat de hond geleerd heeft om te lossen.

 


Far Jump

We hebben al hoogspringen gehad, dus een volgende logische discipline is verspringen.

Hierbij worden over een bepaalde afstand flexibele buisjes geplaatst. De bedoeling is om met zo weinig mogelijk sprongen deze lengte te nemen. Er zijn honden die verder dan 4 meter kunnen springen. De stem van het baasje kan de hond zijn enthousiasme doen toenemen om zo betere resultaten te boeken.

 


Tug of War

Touwtje trek onder honden J

Beide honden worden vastgemaakt en dragen een harnas om incidenten te vermijden door de adrenaline die door de hondenlijven raast. Beide honden krijgen een uiteinde van een touw (of andere) in de muil en moeten dit zo lang mogelijk vasthouden. De hond die eerst lost is verloren. Dit spel wordt soms urenlang volgehouden.

 


Mill Race

Een race lopen, maar dan op een loopband. De hond loopt gedurende 2 minuten op de loopband en deze die de langste afstand loopt binnen deze tijd, is winnaar.Het ziet er allemaal héél intensief uit, en dat is het ook! Deze hondensport heeft maar één doel en dat is het omzetten van de energiebom van de hond in een positieve training. Na deze intense oefeningen zijn ze moe maar voldaan en gelukkige honden, hebben gelukkige baasjes als gevolg.

 

Het spreekt voor zich dat dit iets is dat moet opgebouwd worden. Je laat je dus voor het bestwil van de hond begeleiden door mensen die weten waar ze mee bezig zijn en rekening houden met de mogelijkheden en gezondheid van de hond.

Sowieso is het dé ideale sport voor dit actieve ras. Maar ook andere rassen kunnen dit, vooral de gedreven en competitieve exemplaren. Zoals een Stafford perfect gehoorzaamheid of agility kan leren, kan een ander ras ook deze sporten aanleren. Men heeft ooit zelfs een Jack Russell deze sport zien doen!

 

Mensen die na mijn artikel meer informatie willen over deze hondensport, kunnen contact opnemen met Jurgen Borms (apbcbelgium@gmail.com), voorzitter van de Amerikaanse Pitbull Club België. Ter info: er wordt in de buurt van Aalst getraind.

 

Een ander doel van deze hondensport, is dit ras in een beter daglicht brengen. Hoe je het draait of keert, de pitbull-achtigen hebben geen goede naam. Dit ligt echter niet aan het ras zelf, maar aan de persoon die de hond opvoedt. Het is een héél actief hondenras, dus bezint eer ge begint!

Daarnaast is dit een enorme krachtpatser en een echte blok spieren. Als deze niet van jongsaf naast jou leert meewandelen, dan gaat hij met jou wandelen. Ik heb al heel wat sterke mannen met dit ras zien trainen, en geloof me, het gebeurt wel meer dat men moeilijkheden heeft om de hond in bedwang te houden.

Informeer je goed en neem geen Stafford of Pitbull ‘omdat je het mooi vindt’ of ‘omdat het een stoer uiterlijk’ heeft. Er komt echt veel meer bij kijken!

 

Als ik eerlijk ben, behoorde ik vroeger ook tot de groep die dit ras in het hokje ‘gevaarlijk’ duwde. Dankzij de hondenschool heb ik al dikwijls met deze honden mogen werken en heb ik persoonlijk mogen ondervinden dat het echt geen moordmachines zijn. Je kan van elke hond een dodelijk wapen maken…

Alle rassen hebben hun eigen kenmerken en noden. Als je als baas hieraan tegemoet komt, kan er, in combinatie met een consequente opvoeding, niet veel verkeerd gaan. Er zijn hondenrassen voor alle soorten van mensen, kies er dan ook één dat bij jou past qua karakter en energie zonder kieskeurig te zijn qua uiterlijk.

 

Ben je nieuwsgierig geworden maar weet je niet goed wat je erbij voor te stellen, dan heb ik goed nieuws: 11 tot 13 augustus 2017 is er in Denderhoutem vanalles te doen rond deze hondensport, met veel internationale deelnemers én zelfs internationale jury! J

Hieronder de flyer! Ik zou zeggen, allen daarheen! (praktische info onder de flyer)

 


Nog niet overtuigd? Lijkt het je dierenmishandeling? Dan kan ik je geruststellen! Er is continu een dierenarts én iemand van dierenwelzijn aanwezig. Dit is een hondensport zoals een andere. Ik ben er van overtuigd dat dit een sport is die hoort bij dit ras en misschien veel andere energieke rassen. Veel mensen zijn vergeten dat de hond eigenlijk in een ver verleden als 'werknemer' gebruikt werd om karren voort te trekken en andere vaak zware werkjes. Honden met een job zijn gelukkige honden. Honden zonder job, gaan er zelf één zoeken en dat zijn er vaak die dan dingen zoeken waar de baas niet zo gelukkig van wordt Wink.


Praktische info:

Data: vrijdag 11 augustus tot en met zondag 13 augustus

Adres: Eigenstraat 161, 9450 Denderhoutem

Gratis inkom vanaf 8h (behalve op vrijdag, dan start het in de namiddag), aanvang sporten om 10h

Het hele weekend door zijn er drank- en eetgelegenheden + verschillende standjes met hondenspulletjes.

Wie mee wil doen met de sporten, vooraf inschrijven kan tot en met 4 augustus (15 euro bij voorinschrijving, 20 euro op de dag zelf).


Inschrijvingsformulier voor mensen die meedoen voor de titel (ADBA-leden)

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdxmK5QNDik1OOLpeeEJH4Shhrvtnql3TdppVdoIzXPmavkEA/viewform


Inschrijvingsformulier voor Fun Show/Sports

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScI24_HzIz07GoboJGyMx9x8IPnJI2NmQQZgpFSqTEDqki0tQ/viewform

 

Programma: (onder voorbehoud, kan nog wijzigen, maar elke wijziging zal nog aangepast worden op mijn blog en via mail aan mijn volgers doorgestuurd worden)

 

Vrijdagnamiddag 11/08/17:

High Jump en Far Jump

 

Zaterdag 12/08/17:

10:00 – Start TDA Event (Mill Race, gevolgd door Wall Climb en Drag Pull)

Doorlopend staan ook al de sporten open voor niet-deelnemers aan het TDA Event (TDA=Top Dog Atletiek)

In de namiddag is het Weight Pulling.

 

Zondag 13/08/17:

- Show ringen (2)

- 1 ADBA Conformation ring

- Fun Sports: Puppysprintrace (4-6maand & 6-9maand), Far Jump, High Jump, Mill Race,

Dragpull, Weight Pulling, Wall Climbing. 

 

Honden mogen deelnemen aan de sporten vanaf 9 maand.

 

Er werd me trouwens verteld dat de schoonheidswedstrijd op de laatste dag (13/08) voor alle rassen is! (5 euro bij voorinschrijving, 7 euro op de dag zelf – hiermee kan je ook deelnemen aan de Fun Sports). Misschien kan ik mijn dochter wel overtuigen om met ons Prisca deel te nemen. Laughing


Wie doet mee?? Zou nog een toffe uitstap zijn met de hondenschool! Wie durft te springen en het eens uit te proberen? I dare you Twisted Evil

 


Bijlagen:
https://www.youtube.com/watch?v=CHWhvmCx-L4    
https://www.youtube.com/watch?v=GWtYM_K24V8   
https://www.youtube.com/watch?v=L-pPcn4OO20    
https://www.youtube.com/watch?v=LdyReJAXVOc    
https://www.youtube.com/watch?v=nQPdk6i6oqg    
https://www.youtube.com/watch?v=qNRLNia2o68   


0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
19-07-2017, 18:18 geschreven door Els  
Reacties (0)
30-06-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Maagkanteling: wat en hoe proberen te voorkomen?
Zoals mijn collega-lesgever terecht opmerkte, zou elke hondenbaas op de hoogte moeten zijn van deze aandoening.
Ik wist van het bestaan, en ik wist ook dat je snel moest reageren want dat het dodelijk kan zijn, maar daar stopte mijn kennis.
Trouwens, dat is een ver-van-mijn-bed-show... dacht ik... tot voor kort, tot we er de lieve Lemmy aan verloren zijn.

Na het voorval van Lemmy, ben ik me er iets meer gaan verdiepen want het is misschien toch wel belangrijk dat je als hondeneigenaar op de hoogte bent van wat het is, hoe je het kan herkennen én eventuele preventieve mogelijkheden die er zijn om het proberen te voorkomen.

Wat is nu een maagkanteling of maagtorsie?
Dit is een heel pijnlijke aandoening waarbij de maag om zijn as draait, vaak klokwijzerzin. Door deze draai wordt zowel de in- als uitgang van de maag afgesloten waardoor er niets meer in kan, maar ook niets meer uit. Voedsel begint te gisten in de maag, hetgeen gas produceert. Deze gassen kunnen de maag niet meer uit waardoor deze steeds boller wordt en de maagwand zelfs kan beginnen afsterven. Hierdoor komen bacteriën in de darmen die op hun manier belangrijke organen aantasten. Het afsluiten van de bloedvaten, veroorzaakt ook zuurstoftekort en als de hartspier te weinig zuurstof ontvangt, kunnen er hartritmestoornissen ontstaan.

Hoe kan je weten of vermoeden dat je hond een maagkanteling heeft?
- De hond zal proberen braken de uitzetting van de maag. Dit lukt echter niet omwille van de ingang die afgesloten is door de draaiing.
- Voornamelijk links achter de ribben voel je een zeer harde en dikke buik. Als je er tegen tikt, klinkt dit hol. Mijn dierenarts wist me te vertellen dat ook een gedeeltelijke draaiing kan. In zo een geval zwelt de maag niet op omdat het gas er nog uit kan. Dit wil echter niet zeggen dat het minder gevaarlijk is! Er worden ook hier bloedvaten afgesnoerd en de maagwand zal afsterven als gevolg daarvan.
- Doordat dit heel pijnlijk is zal de hond onrustig zijn en in vreemde houdingen gaan staan.
- De hond zal sloom worden door het tekort aan zuurstof in het bloed ten gevolge van de dichtgedrukte bloedvaten.

Wat moet je doen als je bovenstaande symptomen herkent?
Exclamation Zo snel mogelijk naar de dierenarts of een dierenkliniek! Exclamation
Verwittig hen onderweg op je komst en leg duidelijk uit wat je hebt opgemerkt bij je hond.
De kans op overleven is afhankelijk van hoe snel er wordt ingegrepen, maar spijtig genoeg hebben we dat niet altijd in de hand... Als er overdag iets gebeurt terwijl je gaan werken bent, of 's nachts terwijl je slaapt, is de kans groot dat je te laat bent.

Op internet vind je veel terug over de stappen en keuzes die de dierenarts moet maken qua operatie, maar die ga ik hier niet behandelen want op dat moment is er niets wat je nog als baasje kan doen behalve hopen op een goede afloop! Het lot van je hond ligt dan in handen van de dierenarts.

Waar ik wel héél graag belang aan wil hechten is het volgende deeltje:

Hoe kan ik het proberen voorkomen?
Ik schrijf 'proberen' want onderstaande aandachtspuntjes kunnen de kans op een maagkanteling misschien wel verkleinen, maar niet helemaal wegnemen... De echte oorzaak van een maagtorsie is niet gekend.

Kan het aan de voeding of manier van voeden liggen?
- Er wordt aangeraden om de hond meerdere keren per dag kleine maaltijden aan te bieden.
- Doe geen actieve inspanningen 1 uur voor en 2 uur na het eten. Als je net een drukke wandeling achter de rug hebt, laat de hond dan even bekomen alvorens hem te eten te geven.
- Geef eerst water en dan pas voer.
- Aan de voeding zelf zou het niet liggen, maar toch raadt men aan om grote korrels te geven die geen hoge hoeveelheid plantaardige vetten bevatten. Dit is vooral omdat deze voeding hoog verteerbaar is en daardoor ook minder gassen produceert.
- Qua voedingsbak gebruik je het beste een antischrok voedingsbak en je plaatst die op de grond (niet verhoogd dus). Dit zorgt ervoor dat de hond rustiger zal eten. Tegenwoordig bestaan er ook al programmeerbare voederbakken. Dit kan handig zijn om tijdens een werkdag de hond zijn maaltijden te spreiden over de dag.Is het erfelijk?
Dit ligt voornamelijk in handen van de fokker en is grotendeels zijn verantwoordelijkheid. Ik denk eerlijk gezegd dat weinigen eraan gaat denken om aan de fokker te vragen of de ouders al een maagkanteling hebben gehad... Sowieso, als vader- of moederdier een maagtorsie heeft gehad, is de kans bij de nakomelingen erg groot.

Is het rasgebonden?
Vooral grote rassen met een grote borstkast zijn gevoelig voor deze aandoening. De Duitse Dog staat bovenaan het lijstje van de risicogroep. Andere kwetsbare rassen zijn de Dobermann, reuzenpoedels, Sint-Bernards, Sennenhonden, Ierse Wolfshonden, Teckel, Bassethound, ... maar het is zeker niet omdat het ras van jouw hond er niet bij staat, dat je niet moet opletten.

Zijn er andere preventieve oplossingen?
Bij rassen met een hoog risico, gebeurt het vaak dat de maag preventief wordt vastgezet aan de buikwand. Men noemt dit een gastropexie. Dit kan in combinatie met een sterilisatie of castratie omdat de hond dan toch onder narcose moet.

Kan een maagkanteling meermaals voorvallen?
Eens de hond een maagkanteling overleefd heeft, is er 80% kans op herval! Een gastropexie verlaagt de kans op terugkeer naar 10%.


Welk ras, groot of klein, het kan nooit kwaad om bepaalde gewoonten in te voeren die je hond ten goede komen!
Mijn honden behoren niet tot de risicogroep, maar toch ga ik de manier van voeden en de tijdstippen veranderen.
Een verwittigd man is er twee waard en men kan beter voorkomen dan genezen!


0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (7 Stemmen)
30-06-2017, 00:00 geschreven door Els  
Reacties (0)
19-06-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vaarwel Lemmy
Normaal vind ik heel gemakkelijk mijn woorden, maar deze keer lukt het me niet...
Vorige week dinsdag heeft mijn collega-lesgever afscheid moeten nemen van zijn hond Lemmy.
Lemmy was een grote loebas met een gouden hart, maar is spijtig genoeg veel te jong (1,5 jaar) gestorven aan een maagkanteling.

Lemmy werd graag gezien door veel leden. Je kon er ook niet naast zien! Hij was een Grote Zwitserse Sennenhond.Iris heeft het geluk gehad om met hem te mogen trainen en ze zei: 'Ik ben blij dat ik Lemmy heb gekend, want zonder hem stond er nu geen mooie beker op mijn nachtkastje.'

Samen met haar heb ik onderstaand klein tekstje geschreven:

Dag mijn dikke vent,
Wat ben ik blij dat ik jou heb gekend,
Je woog bijna 3 keer zoveel als mij,
Maar je liep altijd mooi aan mijn zij,
Je zo snel moeten verliezen doet heel veel pijn,
Maar weet dat je altijd mijn dikke vriend zal zijn.0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (8 Stemmen)
19-06-2017, 21:05 geschreven door Els  
Reacties (3)
Inhoud blog
 • Hond en kind: hou het veilig!!
 • Hondenschool 'Onze Gezel' is verhuisd!
 • Onze gezellige quiz op zaterdag 26/10/2019
 • Leer je hond alleen zijn!
 • Maak je hond moe!
  Gastenboek

  Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

  Rondvraag / Poll
  Een asielhond? Dat is...
  iets waar ik niet aan begin! Je weet nooit welk rugzakje ze met zich meedragen (omgang kinderen/andere huisdieren/...)
  zeker iets voor mij! Weer een sukkelaartje dat geholpen is!
  iets dat ik zeker wil overwegen, maar doordacht en na een aantal kennismakingsmomenten met mijn gezin.
  iets wat ik nooit zal doen. Geef mij maar een pup, die voed ik op zoals ik het wil.
  iets wat ik al gedaan heb en nooit meer zal doen. (graag ervaringen doormailen)
  iets wat ik al gedaan heb en altijd zal blijven doen! (graag ervaringen doormailen)
  Bekijk resultaat

  E-mail mij

  Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

  Blog als favoriet !
  Over mijzelf
  Ik ben Els Servranckx
  Ik ben een vrouw en woon in Appelterre (België) en mijn beroep is Administratief medewerker bij Infrabel.
  Ik ben geboren op 28/06/1977 en ben nu dus 43 jaar jong.
  Mijn hobby's zijn: De opvoeding van de hond!.

  Blog tegen de wet? Klik hier.
  Gratis blog op https://www.bloggen.be - Bloggen.be, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!