Inhoud blog
  • Welkom
  • Evaluatietabel
  • Marita de Sterck - Met huid en haar
  • Proficiat!
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Literaire vlinders
    boekverslag trimester 3
    08-06-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Welkom
    Beste bloggers

    Vandaag schrijven jullie boekverslag over de roman die je hebt gelezen. Geef eerst een titel aan je bericht. Dit omvat de titel van je boek en de auteur. Antwoord in je bericht op de vraag: "Wat is je mening over het boek? Geef twee positieve punten en twee negatieve. Staaf die telkens met sterke argumenten. Gebruik hiervoor voorbeelden uit het verhaal. Eindig met een algemene conclusie waarbij je de bloggers ervan overtuigt het boek al dan niet te lezen. Verwerk in je verslag zeker 4 literaire termen uit de les. De tekst bevat 10 zinnen. Bekijk zeker je evaluatietabel alvorens je begint te schrijven. 
    Tip: Op de blog vind je een voorbeeld van een uitgebreid boekverslag. 

    Met vriendelijke groeten
    B. Van Nieuwenhuyse

    08-06-2017 om 22:58 geschreven door BVN  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Evaluatietabel
    De leerling vermeldt de titel en de auteur van het boek. (.../2)
    De leerling gebruikt correct vier literaire termen en verwerkt die in een verslag. (.../4)
    De leerling geeft zijn/haar mening en staaft dit met sterke/objectieve argumenten. (.../4)
    LITERATUUR (.../10)

    De leerling heeft een vlotte pen. Hij/zij schrijft volzinnen. De zinnen zijn niet te lang en er is een goede woordvolgorde. (.../5)
    De leerling maakt geen spelfouten. (.../2)
    De leerling schrijft 10 zinnen. (.../1)
    De leerling gebruikt minstens twee signaalwoorden. (.../1)
    De leerling gaat creatief te werk en zorgt er daardoor voor dat zijn/haar verslag blijft hangen bij het doelpubliek. (.../1)
    SCHRIJFVAARDIGHEID (.../10)

    08-06-2017 om 22:56 geschreven door BVN  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Marita de Sterck - Met huid en haar

    Met huid en haar – Marita de Sterck

    Marita de Sterck is een meesterlijk schrijfster met een passie voor verhalen. Terwijl zij vertelt over de oorlog en over onoverwinnelijke liefde tussen vaders en zonen, confronteert ze mij met mijn eigen levenservaringen. Zij blaast mijn herinneringen nieuw leven in.

    Het verhaal toont de liefde tussen generaties en toont hoe die elkaar opvolgen. De vele Vlaamse kinderliedjes zijn hiervan het symbool bij uitstek. Toen ik ‘Slaap kindje slaap’ en ‘Ikkeltje kramikkeltje’ las, begon ik spontaan te zingen. Deze liedjes doen me denken aan de sterke band tussen mijn vader en ik. Mijn moeder vertelde verhalen voor het slapen gaan, maar mijn pa zong het ene liedje na het andere. Zelfs wanneer ik een puber was, riep ik hem nog vanuit mijn warme bedje. Hij kwam dan bij me zitten en samen zongen we alle kinderliedjes die in ons opkwamen. Wij zullen er nooit genoeg van krijgen, net als Tist. Mijn vader leerde het van zijn moeder, ik leerde het van hem. Plots besef ik dat we allemaal kinderen zijn. Hoe volwassen we ook zijn, we blijven kleine spruiten van onze ouders. Tist is daar het perfecte voorbeeld van. Hij is een oude man, maar tegelijkertijd een kleintje dat blijft verlangen naar zijn vermiste, ronddwalende moeder.

    Ik sta versteld hoe Marita de Sterck me telkens weer kon raken. Door de menselijke weergave van alle personages, kon ik me gemakkelijk identificeren. Ik zag mezelf in Joppe en mijn grootmoeder in Tist. Mijn oma verloor haar man, zoals Tist Sien verloor. Daarna kreeg ze een trombose. Haar linker lichaamshelft was volledig verlamd. Zij takelde af en werd opnieuw een kind. Ik smeerde haar boterhammen en bracht die naar haar mond. Net als Tist haalde ze alle namen door elkaar. Iedereen schoof een generatie op. Zoals Lex Pol werd, werd ik mijn moeder.  Dat Joppe bij Tist was toen hij stierf, greep me bij de keel. Ik zat namelijk naast mijn grootmoeder toen ze haar laatste zucht slaakte.

    Mijn derde confrontatie was er een met liefdesverdriet uit mijn tienerperiode. Tist bleef altijd op de vlucht voor affectie en gebondenheid. Hij verloor al vroeg zijn moeder en zijn kleine zus. Daarna moesten Mie en Pol er ook aan geloven. Tist besloot zich nooit te binden aan een vrouw en nooit kinderen te krijgen. Hij wist hoe het voelde geliefden te verliezen. Dit verdriet wilde hij niet opnieuw doorstaan. Hij zou nooit meer liefhebben met huid en haar. Door zijn mistroostige ervaringen, dacht ik aan het liefdesverdriet uit mijn pubertijd. De meesten onder jullie kennen wel dat knagende, allesoverheersende gevoel. In tegenstelling tot de pijn van Tist waait liefdesverdriet wel weer over, maar toch zal je je in het vervolg niet zo snel meer durven binden.

    Het boek is volledig afgestemd op zijn doelgroep. Adolescenten zoeken naar gevoelens en gedachten waarbij ze zichzelf herkennen. Zo kunnen ze hun gevoelens de vrije loop laten. Het symbolische taalgebruik in het boek versterkt dit effect. In tegenstelling tot Magali Haesendonck vind ik het verhaal alles behalve luchtig, maar misschien is dat wel wat adolescenten verlangen. Waarom zouden probleemboeken anders zo in trek zijn bij deze jongelingen? Een reden temeer om Marita de Sterck te prijzen voor haar werk. Zij weet jongeren te raken zonder hen een probleemboek voor te schotelen. Kortom, Marita de Sterck is een schrijfster in hart en nieren.

    08-06-2017 om 22:20 geschreven door BVN  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Proficiat!
    Proficiat!

    Uw blog is correct aangemaakt en u kan nu onmiddellijk starten! 

    U kan uw blog bekijken op http://www.bloggen.be/hhc3e4de5

    We hebben om te starten ook al een reeks extra's toegevoegd aan uw blog, zodat u dit zelf niet meer hoeft te doen.  Zo is er een archief, gastenboek, zoekfunctie, enz. toegevoegd geworden. U kan ze nu op uw blog zien langs de linker en rechter kant.

    U kan dit zelf helemaal aanpassen.  Surf naar http://www.bloggen.be/ en log vervolgens daar in met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Klik vervolgens op 'personaliseer'.  Daar kan u zien welke functies reeds toegevoegd zijn, ze van volgorde wijzigen, aanpassen, ze verwijderen en nog een hele reeks andere mogelijkheden toevoegen.

    Om berichten toe te voegen, doet u dit als volgt.  Surf naar http://www.bloggen.be/  en log vervolgens in met uw gebruikersnaam en wachtwoord.  Druk vervolgens op 'Toevoegen'.  U kan nu de titel en het bericht ingeven.

    Om een bericht te verwijderen, zoals dit bericht (dit bericht hoeft hier niet op te blijven staan), klikt u in plaats van op 'Toevoegen' op 'Wijzigen'.  Vervolgens klikt u op de knop 'Verwijderen' die achter dit bericht staat (achter de titel 'Proficiat!').  Nog even bevestigen dat u dit bericht wenst te verwijderen en het bericht is verwijderd.  U kan dit op dezelfde manier in de toekomst berichten wijzigen of verwijderen.

    Er zijn nog een hele reeks extra mogelijkheden en functionaliteiten die u kan gebruiken voor uw blog. Log in op http://www.bloggen.be/ en geef uw gebruikersnaam en wachtwoord op.  Klik vervolgens op 'Instellingen'.  Daar kan u een hele reeks zaken aanpassen, extra functies toevoegen, enz.

    WAT IS CONCREET DE BEDOELING??
    De bedoeling is dat u op regelmatige basis een bericht toevoegt op uw blog. U kan hierin zetten wat u zelf wenst.
    - Bijvoorbeeld: u heeft een blog gemaakt voor gedichten. Dan kan u bvb. elke dag een gedicht toevoegen op uw blog. U geeft de titel in van het gedicht en daaronder in het bericht het gedicht zelf. Zo kunnen uw bezoekers dagelijks terugkomen om uw laatste nieuw gedicht te lezen. Indien u meerdere gedichten wenst toe te voegen op eenzelfde dag, voegt u deze toe als afzonderlijke berichten, dus niet in één bericht.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken over de actualiteit. Dan kan u bvb. dagelijks een bericht plaatsen met uw mening over iets uit de actualiteit. Bvb. over een bepaalde ramp, ongeval, uitspraak, voorval,... U geeft bvb. in de titel het onderwerp waarover u het gaat hebben en in het bericht plaatst u uw mening over dat onderwerp. Zo kan u bvb. meedelen dat de media voor de zoveelste keer het fout heeft, of waarom ze nu dat weer in de actualiteit brengen,... Of u kan ook meer diepgaande artikels plaatsen en meer informatie over een bepaald onderwerp opzoeken en dit op uw blog plaatsen. Indien u over meerdere zaken iets wil zeggen op die dag, plaatst u deze als afzonderlijke berichten, zo is dit het meest duidelijk voor uw bezoekers.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken als dagboek. Dagelijks maakt u een bericht aan met wat u er wenst in te plaatsen, zoals u anders in een dagboek zou plaatsen. Dit kan zijn over wat u vandaag hebt gedaan, wat u vandaag heeft gehoord, wat u van plan bent, enz. Maak een titel en typ het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks naar uw blog komen om uw laatste nieuwe bericht te lezen en mee uw dagboek te lezen.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met plaatselijk nieuws. Met uw eigen blog kan u zo zelfs journalist zijn. U kan op uw blog het plaatselijk nieuws vertellen. Telkens u iets nieuw hebt, plaats u een bericht: u geeft een titel op en typt wat u weet over het nieuws. Dit kan zijn over een feest in de buurt, een verkeersongeval in de streek, een nieuwe baan die men gaat aanleggen, een nieuwe regeling, verkiezingen, een staking, een nieuwe winkel, enz. Afhankelijk van het nieuws plaatst u iedere keer een nieuw bericht. Indien u veel nieuws heeft, kan u zo dagelijks vele berichten plaatsen met wat u te weten bent gekomen over uw regio. Zorg ervoor dat u telkens een nieuw bericht ingeeft per onderwerp, en niet zaken samen plaatst. Indien u wat minder nieuws kan bijeen sprokkelen is uiteraard 1 bericht per dag of 2 berichten per week ook goed. Probeer op een regelmatige basis een berichtje te plaatsen, zo komen uw bezoekers telkens terug.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met een reisverslag. U kan een bericht aanmaken per dag van uw reis. Zo kan u in de titel opgeven over welke dag u het gaat hebben, en in het bericht plaatst u dan het verslag van die dag. Zo komen alle berichten onder elkaar te staan, netjes gescheiden per dag. U kan dus op éénzelfde dag meerdere berichten ingeven van uw reisverslag.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met tips op. Dan maakt u telkens u een tip heeft een nieuw bericht aan. In de titel zet u waarover uw tip zal gaan. In het bericht geeft u dan de hele tip in. Probeer zo op regelmatige basis nieuwe tips toe te voegen, zodat bezoekers telkens terug komen naar uw blog. Probeer bvb. 1 keer per dag, of 2 keer per week een nieuwe tip zo toe te voegen. Indien u heel enthousiast bent, kan u natuurlijk ook meerdere tips op een dag ingeven. Let er dan op dat het meest duidelijk is indien u pér tip een nieuw bericht aanmaakt. Zo kan u dus bvb. wel 20 berichten aanmaken op een dag indien u 20 tips heeft voor uw bezoekers.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken dat uw activiteiten weerspiegelt. U bent bvb. actief in een bedrijf, vereniging of organisatie en maakt elke dag wel eens iets mee. Dan kan je al deze belevenissen op uw blog plaatsen. Het komt dan neer op een soort van dagboek. Dan kan u dagelijks, of eventueel meerdere keren per dag, een bericht plaatsen op uw blog om uw belevenissen te vertellen. Geef een titel op dat zeer kort uw belevenis beschrijft en typ daarna alles in wat u maar wenst in het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks of meermaals per dag terugkomen naar uw blog om uw laatste belevenissen te lezen.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken uw hobby. U kan dan op regelmatige basis, bvb. dagelijks, een bericht toevoegen op uw blog over uw hobby. Dit kan gaan dat u vandaag een nieuwe postzegel bij uw verzameling heeft, een nieuwe bierkaart, een grote vis heeft gevangen, enz. Vertel erover en misschien kan je er zelfs een foto bij plaatsen. Zo kunnen anderen die ook dezelfde hobby hebben dagelijks mee lezen. Als u bvb. zeer actief bent in uw hobby, kan u dagelijks uiteraard meerdere berichtjes plaatsen, met bvb. de laatste nieuwtjes. Zo trek je veel bezoekers aan.

    WAT ZIJN DIE "REACTIES"?
    Een bezoeker kan op een bericht van u een reactie plaatsen. Een bezoeker kan dus zelf géén bericht plaatsen op uw blog zelf, wel een reactie. Het verschil is dat de reactie niet komt op de beginpagina, maar enkel bij een bericht hoort. Het is dus zo dat een reactie enkel gaat over een reactie bij een bericht. Indien u bvb. een gedicht heeft geschreven, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze het heel mooi vond. Of bvb. indien u plaatselijk nieuws brengt, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze nog iets meer over de feiten weet (bvb. exacte uur van het ongeval, het juiste locatie van het evenement,...). Of bvb. indien uw blog een dagboek is, kan men reageren op het bericht van die dag, zo kan men meeleven met u, u een vraag stellen, enz. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.

    WAT IS DE "WAARDERING"?
    Een bezoeker kan een bepaald bericht een waardering geven. Dit is om aan te geven of men dit bericht goed vindt of niet. Het kan bvb. gaan over een bericht, hoe goed men dat vond. Het kan ook gaan over een ander bericht, bvb. een tip, die men wel of niet bruikbaar vond. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.


    Het Bloggen.be-team wenst u veel succes met uw gloednieuwe blog!

    Met vriendelijke groeten,
    Bloggen.be-team

    08-06-2017 om 21:39 geschreven door  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - ( Stemmen)
    >> Reageer (0)


    Archief per week
  • 05/06-11/06 2017

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs