Alle keukenrecepten
Inhoud blog
  • Vlaams lekkernijen
  • Voorgerechten
  • Hoe dek je een tafel?
  • Welkom!

    Zoeken in blog


    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     


    06-12-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vlaams lekkernijen

    Vol au vent recept voor 6 personen

    • 6 kleine vormpjes voor koninginnehapjes

    • 150 gram kippenvlees van de billen of bouten: in kleine stukjes gesneden

    • 200 ml bechamelsaus: (20 gram bloem, 32 gram boter, 200 ml warme volle melk, 1/2 kippenbouillon blokje)

    • 1 prei, fijngehakt

    • 6 grote witte champignons, in kleine stukjes gesneden

    • 1 ui, fijngehakt

    • 1 teentje knoflook, fijngehakt

    • 1 eetlepel olijfolie

    • zout en peper

    • verse peterselie

    Vol au Vent maken

    Bechamelsaus bereiden:

    1. Smelt de helft van de boter op een laag vuur, zorg dat ze niet bruin kleurt.

    2. Voeg de bloem toe en roer goed samen.

    3. Voeg er al klutsend de warme melk aan toe en het bouillonblokje: breng langzaam aan de kook, voeg er de champignons aan toe en laat even doorkoken.

    4. Voeg de rest van de boter toe op het moment dat je de saus in de bladerdeeg vormpjes giet.

    Videe vulling klaarmaken:

    1. Neem een koekenpan, doe er de olie in en fruit hierin op een laag vuur de fijngehakte ui, prei en knoflook voor een 5 tal minuten.

    2. Voeg er de kleine stukjes kippenvlees aan toe en bak op een laag vuur tot het kippenvlees gaar is.

    3. Voeg er de bechamelsaus aan toe, proef en breng verder op smaak met peper en zout.

    4. Voeg de versgehakte peterselie toe.

    Koninginnehapjes opwarmen:

    Volg de instructies op de verpakking van de pasteitjes, of vraag uw pasteibakker om raad (bijvoorbeeld: 5 minuten voorverwarmen in de oven, vullen, weer opwarmen in de oven eerst zonder deksel, zodat het deksel niet aanbrand, en een laatste 1 minuut met deksel).

    Dien de vol au vent direct uit de oven warm op.

    06-12-2011, 20:13 geschreven door Keukenrecept  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Voorgerechten

    Recept garnalencocktail voor 4 personen

    Garnalencocktail

    250 gram gepelde garnalen

    Ingrediënten voor de garnalencocktail saus:

    • Verse mayonaise van:
      • 400 ml fijne slaolie (Piet promoot de olie van Vandemoortele)
      • 1 ei
      • 3 eetlepels water
      • 1 eetlepel azijn
      • 1 eetlepel mosterd
      • een snuifje zout
    • 2 eetlepels tomatenketchup
    • 2 eetlepels whisky

    Ingrediënten voor de cocktail:

    • 1 groene sla
    • 4 scharreleieren
    • 1 rijpe tomaat
    • wat verse kervel
    • wat verse dille

    Garnalencocktail maken

    1. Voor de mayonaise doe je in een hoge beker 1 ei, de mosterd, de azijn en het water. Giet er de fijne slaolie over en mix met een staafmixer tot verse mayonaise.
    2. Neem nu acht grote eetlepels verse mayonaise en roer daar de tomatenketchup en de whisky bij: je cocktailsaus is klaar.
    3. Voor de cocktail zelf kook je 4 hardgekookte eieren (10 minuten in kokend water). Spoel de gekookte eieren direct onder koud water.
    4. Was de groene sla en snijd in smalle reepjes van een halve centimeter.
    5. Schik de reepjes sla in een cocktail glas of op een bord met schijfjes tomaat, een hardgekookt ei en garnaaltjes.
    6. Overgiet het geheel met cocktailsaus en versier met vers gehakte dille en kervel.

    Meloen met parmaham

    Ingredienten

    Voor 8 Personen:

    - 8 plakjes parmaham
    - 1 kleine meloen
    - walnoten en rozijntjes ter garnering

    Bereidingswijze

    Snij de meloen in de helft en haal er met een lepeltje de zaadjes uit. Snij elke helft in 4 partjes en verwijder de schil. Wikkel elk partje meloen in een plakje parmaham. Garneer met enkele walnoten en rozijntjes.


    Mini Loempia's 

    Ingrediënten
    • 3 dunne loempiavellen (diepvries in de oosterse winkel)

    • 1 ui

    • 100 g wortel

    • 1 prei

    • 1/2 rood pepertje

    • 1 el olie

    • 1/2 theelepel korianderpoeder

    • 1 eetlepel sojasaus

    • 1 ei

    • olie om in te frituren

    Tomatensaus: (dipsaus)

    • 3 eetlepels sojasaus

    • 1 eetlepelel sherry

    • 2 eetlepels honing

    • 2 eetlepels tomatenpuree

    • 1 theelepel verse gember

    • mespunt chilipoeder

    Chili-azijnsaus: (dipsaus)

    • 1 rode peper

    • 1 teentje knoflook

    • 1 sjalotje

    • 1 eetlepel honing

    • 4 eetlepels rijstazijn

    • zout

    Bereidingswijze van loempia's 

    1. Laat de loempiavellen ontdooien volgens de aanwijzing op de verpakking.

    2. Maak voor de vulling de ui, wortel, prei en het pepertje schoon en snijd alle groentes heel fijn.

    3. Verhit de olie in een pan en bak de groentes enkele minuten onder goed roeren.

    4. Voeg de korianderpoeder en sojasaus toe en laat alles met het deksel op de pan nog 10 minuten op laag vuur staan tot alle groentes zacht zijn.

    5. Snijd de loempiavellen in 4 gelijke vierkanten en leg in het midden van elk velletje een eetlepel groentemengsel.

    6. Vouw de loempia's en plak ze dicht met het losgeklopte ei.

    7. Verhit de olie en bak de loempia's goudbruin.

    Maak er de volgende sausjes bij:

    Tomatensaus

    • Pureer alle ingrediënten in een keukenmachine tot een gladde saus.

    Chili-azijnsaus

    • Ontdoe het pepertje van het zaad en snijd deze in dunne schijfjes.

    • Hak de knoflook en het sjalotje heel fijn.

    • Vermeng alle ingrediënten en laat deze minstens 1 uur op een koele plaats staan.

    • Deze chili-azijnsaus is in de koelkast, in een glazen pot, minstens 1 week houdbaar.


    06-12-2011, 20:03 geschreven door Keukenrecept  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hoe dek je een tafel?
    Hoe dek je je tafel?

    De borden en soepkom

    Gebruik borden die passen bij de stijl van het gerecht en je interieur. Gebruik ook nooit borden die te rijkelijk gedecoreerd zijn. Het best kies je neutrale borden. Kleurrijke borden kunnen wel gebruikt worden om bepaalde gerechten beter te laten uitkomen ( bv. pasta ). Plaats de borden voor het hoofdgerecht, voorgerecht, soepkom,… ongeveer op 1 cm van de tafelrand. Het spreekt voor zich dat het grootste bord altijd onderaan ligt.

    Het servet

    De servetten dienen altijd 100% proper te zijn. U kunt sneeuwwitte of pastelkleurige servetten gebruiken. Het servet kan geplaatst worden op het bord indien je geen soep gaat serveren. Indien je toch soep gaat serveren, dan kan het servet aan de linkerzijde, naast de vorken geplaatst worden. Het servet kan ook in een glas geplaatst worden. Servetten moeten altijd mooi geplooid worden. Stoffen servetten worden aangeraden, ze tonen “chiquer”.

    Het bestek

    Afhankelijk van het aantal gangen, plaats je het bestek dat je het eerst gaat gebruiken aan de buitenkant. We werken dus altijd van buiten naar binnen, naar het bord toe. Plaats de soeplepel aan de rechterkant en volledig aan de buitenzijde. Aan de linkerzijde van het bord plaatsen we van buiten naar binnen toe: Vis-vork, Vork voor het hoofdgerecht, Saladevork. Aan de  rechterzijde van het bord plaatsen we van buiten naar binnen toe: Soeplepel, Vismes, Mes voor het hoofdgerecht. Aan de bovenzijde van het bord worden de dessertlepel en het cakevorkje geplaatst. De tanden van het vorkje wijzen naar rechts, het blad van het lepeltje wijst naar links.

    De glazen

    De glazen dienen altijd zeer proper te zijn. Gebruik ook nooit gekleurd glas. Wijnproevers zien graag de kleur van de wijn. De glazen ( wijnglazen, waterglazen, …) worden aan de rechterzijde, bovenaan het bord geplaatst. De glazen welke je het eerst gaat gebruiken, staan het dichtst. Eerst wordt het waterglas geplaatst, vervolgens het glas voor de witte wijn, en daarnaast het glas voor de rode wijn. De glazen kunnen ook in een driehoek geplaatst worden.

    Boterbordje

    Het boterbordje wordt aan de linkerzijde, bovenaan geplaatst. Op de bovenzijde wordt het botermesje geplaatst. De snijkant is gericht naar de gasten, de punt is gericht naar de linkerzijde.

    Bloemstukje

    Een klein bloemstukje kan de tafel mooi opfleuren. Gebruik echter nooit sterk geurende bloemen of planten en zorg ervoor dat ze het zicht tussen de verschillende gasten niet gaan hinderen. Het bloemstukje wordt het best in het midden van de tafel geplaatst, het moet zorgen voor evenwicht.

    06-12-2011, 19:09 geschreven door Keukenrecept  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Welkom!
    Welkom op onze blog! 
    Hier vindt je (bijna) alle recepten terug!
    Veel kook plezier!
    Je vindt ons ook terug op Facebook!


    Het lekkerste van bij ons!

    06-12-2011, 19:01 geschreven door Keukenrecept  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Archief per week
  • 05/12-11/12 2011

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs