150
gram kippenvlees van de billen of bouten: in kleine stukjes gesneden
200
ml bechamelsaus: (20 gram bloem, 32 gram boter, 200 ml warme volle
melk, 1/2 kippenbouillon blokje)
1
prei, fijngehakt
6
grote witte champignons, in kleine stukjes gesneden
1
ui, fijngehakt
1
teentje knoflook, fijngehakt
1
eetlepel olijfolie
zout
en peper
verse
peterselie
Vol
au Vent maken
Bechamelsaus
bereiden:
Smelt
de helft van de boter op een laag vuur, zorg dat ze niet bruin
kleurt.
Voeg
de bloem toe en roer goed samen.
Voeg
er al klutsend de warme melk aan toe en het bouillonblokje: breng
langzaam aan de kook, voeg er de champignons aan toe en laat even
doorkoken.
Voeg
de rest van de boter toe op het moment dat je de saus in de
bladerdeeg vormpjes giet.
Videe
vulling klaarmaken:
Neem
een koekenpan, doe er de olie in en fruit hierin op een laag vuur de
fijngehakte ui, prei en knoflook voor een 5 tal minuten.
Voeg
er de kleine stukjes kippenvlees aan toe en bak op een laag vuur tot
het kippenvlees gaar is.
Voeg
er de bechamelsaus aan toe, proef en breng verder op smaak met peper
en zout.
Voeg
de versgehakte peterselie toe.
Koninginnehapjes
opwarmen:
Volg
de instructies op de verpakking van de pasteitjes, of vraag uw
pasteibakker om raad (bijvoorbeeld: 5 minuten voorverwarmen in de
oven, vullen, weer opwarmen in de oven eerst zonder deksel, zodat het
deksel niet aanbrand, en een laatste 1 minuut met deksel).
400 ml fijne slaolie (Piet promoot de olie van Vandemoortele)
1 ei
3 eetlepels water
1 eetlepel azijn
1 eetlepel mosterd
een snuifje zout
2 eetlepels tomatenketchup
2 eetlepels whisky
Ingrediënten voor de cocktail:
1 groene sla
4 scharreleieren
1 rijpe tomaat
wat verse kervel
wat verse dille
Garnalencocktail maken
Voor de mayonaise doe je in een hoge beker 1 ei, de mosterd, de azijn en het water. Giet er de fijne slaolie over en mix met een staafmixer tot verse mayonaise.
Neem nu acht grote eetlepels verse mayonaise en roer daar de tomatenketchup en de whisky bij: je cocktailsaus is klaar.
Voor de cocktail zelf kook je 4 hardgekookte eieren (10 minuten in kokend water). Spoel de gekookte eieren direct onder koud water.
Was de groene sla en snijd in smalle reepjes van een halve centimeter.
Schik de reepjes sla in een cocktail glas of op een bord met schijfjes tomaat, een hardgekookt ei en garnaaltjes.
Overgiet het geheel met cocktailsaus en versier met vers gehakte dille en kervel.
Meloen met parmaham
Ingredienten
Voor
8 Personen:
-
8 plakjes parmaham -
1 kleine meloen -
walnoten en rozijntjes ter garnering
Bereidingswijze
Snij
de meloen in de helft en haal er met een lepeltje de zaadjes uit.
Snij elke helft in 4 partjes en verwijder de schil. Wikkel elk partje
meloen in een plakje parmaham. Garneer met enkele walnoten en
rozijntjes.
Mini
Loempia's
Ingrediënten
3
dunne loempiavellen (diepvries in de oosterse winkel)
1
ui
100
g wortel
1
prei
1/2
rood pepertje
1
el olie
1/2
theelepel korianderpoeder
1
eetlepel sojasaus
1
ei
olie
om in te frituren
Tomatensaus:
(dipsaus)
3
eetlepels sojasaus
1
eetlepelel sherry
2
eetlepels honing
2
eetlepels tomatenpuree
1
theelepel verse gember
mespunt
chilipoeder
Chili-azijnsaus:
(dipsaus)
1
rode peper
1
teentje knoflook
1
sjalotje
1
eetlepel honing
4
eetlepels rijstazijn
zout
Bereidingswijze van loempia's
Laat
de loempiavellen ontdooien volgens de aanwijzing op de verpakking.
Maak
voor de vulling de ui, wortel, prei en het pepertje schoon en snijd
alle groentes heel fijn.
Verhit
de olie in een pan en bak de groentes enkele minuten onder goed
roeren.
Voeg
de korianderpoeder en sojasaus toe en laat alles met het deksel op
de pan nog 10 minuten op laag vuur staan tot alle groentes zacht
zijn.
Snijd
de loempiavellen in 4 gelijke vierkanten en leg in het midden van
elk velletje een eetlepel groentemengsel.
Vouw
de loempia's en plak ze dicht met het losgeklopte ei.
Verhit
de olie en bak de loempia's goudbruin.
Maak
er de volgende sausjes bij:
Tomatensaus
Pureer
alle ingrediënten in een keukenmachine tot een gladde saus.
Chili-azijnsaus
Ontdoe
het pepertje van het zaad en snijd deze in dunne schijfjes.
Hak
de knoflook en het sjalotje heel fijn.
Vermeng
alle ingrediënten en laat deze minstens 1 uur op een koele plaats
staan.
Deze
chili-azijnsaus is in de koelkast, in een glazen pot, minstens 1
week houdbaar.
Gebruik borden die passen bij de stijl van het gerecht en je interieur. Gebruik ook nooit borden die te rijkelijk gedecoreerd zijn. Het best kies je neutrale borden. Kleurrijke borden kunnen wel gebruikt worden om bepaalde gerechten beter te laten uitkomen ( bv. pasta ). Plaats de borden voor het hoofdgerecht, voorgerecht, soepkom, ongeveer op 1 cm van de tafelrand. Het spreekt voor zich dat het grootste bord altijd onderaan ligt.
Het servet
De servetten dienen altijd 100% proper te zijn. U kunt sneeuwwitte of pastelkleurige servetten gebruiken. Het servet kan geplaatst worden op het bord indien je geen soep gaat serveren. Indien je toch soep gaat serveren, dan kan het servet aan de linkerzijde, naast de vorken geplaatst worden. Het servet kan ook in een glas geplaatst worden. Servetten moeten altijd mooi geplooid worden. Stoffen servetten worden aangeraden, ze tonen chiquer.
Het bestek
Afhankelijk van het aantal gangen, plaats je het bestek dat je het eerst gaat gebruiken aan de buitenkant. We werken dus altijd van buiten naar binnen, naar het bord toe. Plaats de soeplepel aan de rechterkant en volledig aan de buitenzijde. Aan de linkerzijde van het bord plaatsen we van buiten naar binnen toe: Vis-vork, Vork voor het hoofdgerecht, Saladevork. Aan de rechterzijde van het bord plaatsen we van buiten naar binnen toe: Soeplepel, Vismes, Mes voor het hoofdgerecht. Aan de bovenzijde van het bord worden de dessertlepel en het cakevorkje geplaatst. De tanden van het vorkje wijzen naar rechts, het blad van het lepeltje wijst naar links.
De glazen
De glazen dienen altijd zeer proper te zijn. Gebruik ook nooit gekleurd glas. Wijnproevers zien graag de kleur van de wijn. De glazen ( wijnglazen, waterglazen, ) worden aan de rechterzijde, bovenaan het bord geplaatst. De glazen welke je het eerst gaat gebruiken, staan het dichtst. Eerst wordt het waterglas geplaatst, vervolgens het glas voor de witte wijn, en daarnaast het glas voor de rode wijn. De glazen kunnen ook in een driehoek geplaatst worden.
Boterbordje
Het boterbordje wordt aan de linkerzijde, bovenaan geplaatst. Op de bovenzijde wordt het botermesje geplaatst. De snijkant is gericht naar de gasten, de punt is gericht naar de linkerzijde.
Bloemstukje
Een klein bloemstukje kan de tafel mooi opfleuren. Gebruik echter nooit sterk geurende bloemen of planten en zorg ervoor dat ze het zicht tussen de verschillende gasten niet gaan hinderen. Het bloemstukje wordt het best in het midden van de tafel geplaatst, het moet zorgen voor evenwicht.