Alles over ons heelal Deze blog gaat dus over het heelal en een stukje over de wereld. En we vragen om liefst NIETS TE KOPIËREN!!!!
Danku voor jou medebegrip
26-02-2008
Aardbevingen
Aarbevingen zijn hevige bewegingen van het aardoppervlak die de aarde doen trillen, scheuren veroorzaken en gebouwen doen instorten. Gelukkig is de aarde niet altijd zo verschrikkelijk. Integendeel, hij is heel goed voor ons.
Vulkanen eijn bergen met op de top een diep gat, een krater genoemd. Soms doen zich in het binnenste van een vulkaan heftige explosies voor waarbij uit de krater grote stenen en een gloeiende rivier van gesmolten gesteenten, lava, tevoorschijn komen.
In de Bergen is het vaak koud. De bergen zijn onstaan toen de bewegingen van het aardoppervlak de gesteenten ombogen of enorme blokken steen deden botsen. Meer bergen bij elkaar heten een keten. De grootste bergketen is de Himalaya in azië, waaronde de Everest, 8848m.
Bomen zijn heel nuttig voor de mens, ooral omdat ze zuurstof produceren die de levende wezens nodig hebben om te kunnen ademan. Het hout wordt gebruikt om huizen, meubels, muziekinstrumenten en veel andere dingen te construeren. Er wordt ook papier van gemaakt, maar daar zijn grote hoeveelheden voor nedig: om dat te besparen moeten we zoveel mogelijk papier hergebruiken en recycleren. Het vuur is nog een vijand van de bomen: branden vernietigen veel bossen.
Waarom lijkt de aarde, gezien vanuit de ruimte, voornamelijk BLAUW?
Waarom lijkt de aarde, gezien vanuit de ruimte, voornamelijkBlauw? Simpelweg omdat het grootste deel van onze planeet is bedekt met water. Als de oppervlakte van de aarde in 10 delen zou verdelenzouden 7 delen met water bedekt zijn en maar 3 met lan.
Het Water Op De Aarde concentreert zich vooral in de oceanen. er zijn er 4: De Grote, De Atlantische en de Indische Oceaan en de Noordelijke Ijszee.De Grote Oceaan is de grootste en de diepste: in het gebied van het Marianentrog ligt de bodem op 11.000m. Door de zonnestralen verdampt het water van de oceanen, precies zoals gebeuurt als je enkele dagen water in een vaas laat staan: de hoeveelheid water vermindert beetje bij beetje omdat het verdampt. Het verdampte water van de oceanen vormt de wolken en de regen. De regen wordt verzameld in de rivieren die uitmonden in de oceanen. Dit is 'cyclus van het water'.
Volgens theorie van de geologen vormde Het Vasteland miljoenen jaren geleden één enorm blok. Dit blok is daarna verdeeld in verschillende stukken die de continenten vormen.Kijk eens goed naar een wereldkaart: je zult zien dat de continenten in elkaar passen als de stukken van een enorme puzzel! De continenten zijn Europa, Azië, Afrika, Amerika en Oceanië, alle bewoond door de mens. Verder is er nog Antartica aan de zuidpool, een onbewoond continent dat altijd bedekt is met ijs.
Wist je dat...
een geoloog iemand is die de aarde, zijn oorsprong, zijn vorming en zijn kenmerken bestudeert?
Eigenlijk alles. De zon, de maan, de planeten, de sterren, de nevels, ga zo maar door. De ruimte is erg leeg. Er is zelfs geen lucht. In die ruimte zijn miljoenen zonnestelsels. Ons zonnestelsel bestaat uit een ster, die we de zon noemen. Daarom heen draaien�acht planeten. Om een planeet kunnen weer een aantal manen draaien. Zo draait om de aarde 1 maan, die we dan ook de maan noemen. Er zijn ook planeten met meer manen.
Wat is een zwart gat? Als een ster heel groot is, dan dooft zij uiteindelijk niet uit zoals de zon zal doen. Nee, een ster die minstens drie keer zo groot is als onze zon zal aan het eind van haar leven met een enorme explosie uit elkaar barsten. Al het gas aan de buitenkant zal de ruimte in vliegen. Daar ontstaan misschien ooit andere sterren uit. Wat er overblijft is een kern (zeg maar 'pit') zo groot als de Aarde, die bestaat uit atomen die verschrikkelijk in elkaar zijn gedrukt.
Je moet je een atoom voorstellen als een bijna leeg bolletje. Bij een atoom van waterstof heb je in het midden een kern en daarom heen draait een elektrisch deeltje. Dat draait zo hard, dat het lijkt alsof de kern in een bolletje zit. Tussen de kern en het bolletje zit niet veel. Stel je voor dat de kern van het atoom zo groot is als een kersepit, dan is het 'atoombolletje' een bol van wel een kilometer groot!
Als atomen zo erg in elkaar worden gedrukt, dat er geen ruimte meer tussen de kern en het bolletje zit, dan gaan er heel veel in een kleine ruimte. Het wordt dan wel zwaar bij elkaar. Als een heel zware ster aan het eind van haar leven ontploft, blijft er een heel zware kern over. Een theelepeltje van zo'n bol zou net zoveel wegen als het Paleis op de Dam in Amsterdam. Zo'n zware bol trekt alles aan. Ook het licht. Daarom zie je zo'n bol niet. We noemen het daarom een Zwart Gat
De zon is een middelgrote ster, die het middelpunt vormt van ons zonnestelsel. De afstand naar de zon is 150 miljoen kilometer. Een auto die 100 km/u rijdt zou er ruim 171 jaar over doen om naar de zon te komen. Een zonnestraal reist in 8 minuten en 17 seconden van de zon naar de aarde.
Hoewel de zon 400 keer groter is dan de maan, lijken ze even groot, omdat de zon ook bijna 400 keer verder weg staat.
Dank zij de warmte en het licht van de zon is er leven op aarde mogelijk.De energie (licht en warmte) die in het midden van de zon wordt opgewekt, doet er 50 miljoen jaar over om de oppervlakte van de zon te bereiken. De temperatuur is dan inmiddels "afgekoeld" van 15 miljoen graden tot 5500 graden Celcius.
De zon zal ongeveer 11 miljard jaar blijven bestaan. Daarvan heeft ie er net de helft op zitten.
De aarde is ongeveer 5.000.000.000 (5 miljard) ontstaan uit een wolk van gas, stof en puin. Dat gas was er al heel lang. Dat ontstond toen het heelal werd "geboren". Het stof en het puin waren afkomstig van sterren.
Als een ster stopt met lichtgeven dan blijft er iets over. Bij een kleine ster is dat meestal koolstof. Koolstof is bijvoorbeeld het spul waar het staafje van een batterij van is gemaakt. Als een grote ster aan het eind van zijn leven is, dan geeft dat een verschrikkelijke explosie met een enorme wolk van gas, stof en puin.
Die wolk begon heel lang geleden samen te trekken en daarbij ook langzaam te draaien. Het lichtste kwam in het midden terecht. Daar ontstond de zon. Meer van de zon af ontstonden de�8 planeten, waaronder de aarde.
De aarde was in het begin een gloeiende bol gesteente. Het heeft heel lang geduurd voordat zij aan de buitenkant was afgekoeld. Maar je weet: van binnen is de Aarde nog steeds gloeiend heet. Als er een vulkaanuitbarsting is, dan kun je dat nog zien.
De aarde is de enige planeet met vloeibaar water aan haar oppervlak. De eerste levensvormen verschenen er zo'n drie en een half miljard jaar geleden.