Inhoud blog
  • Het groene nieuws stopt
  • Nieuwe blauwe zak
  • Elektriciteit op basis van waterstof
  • Strooizout en milieu
  • Meer soorten op Antarctica dan gedacht
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Het groene nieuws
    milieu in het nieuws
    19-04-2021
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het groene nieuws stopt
    Inderdaad, het groene nieuws stopt als aparte blog. Zij die hier vaak op kijken zullen zien dat er niet veel meer, zelfs bijna niets meer gepost wordt. De reden is dat een vriend me een ander medium heeft voorgesteld. Bound to Write: een blog via blogspot. Deze blog is veel uitgebreider. Doordat we met verschillende personen hieraan schrijven komen er vaker blogberichten, en ook over veel gevarieerdere thema's. Ik werk daar zoals ik hier al deed (ook soms andere thema's dan milieu) en anderen baseren zich eerder op hun eigen gevoel, of schrijven fictie. 2 verschillende blogs bijhouden, en regelmatig posten is te veel voor mij voel ik, zeker omdat het over hetzelfde onderwerp gaat, en het op dezelfde manier werkt. Ik hoop dat jullie me naar die blog volgen!!!!

    Bijlagen:
    https://boundtowrite.blogspot.com/   

    19-04-2021 om 13:52 geschreven door Jan  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    02-04-2021
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuwe blauwe zak
    Het wordt dit voorjaar in heel Vlaanderen ingevoerd, en deze maand is West-Vlaanderen aan de beurt. Vanaf 1 april mag er meer in de blauwe, pmd zak. Wat verandert er? Er mag meer in. Vroeger mochten daar enkel plastiek flessen, conservenblikken en drankkartons in. Vanaf nu zal er meer in mogen: alle plastic verpakkingen mogen daarin. Enkele voorbeelden: Schaaltjes, plastiek folie en tubes van bijvoorbeeld tandpasta. De meesten zullen wel al een overzicht gezien hebben, maar ik zet de regels hier nog eens als bijlage.

    Bijlagen:
    Sorteergids Nieuwe Blauwe Zak.pdf (2.8 MB)   
    https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2021/01/04/nieuwe-blauwe-pmd-zak-voor-stad-antwerpen-en-regio-mechelen-lier/   

    02-04-2021 om 12:58 geschreven door Jan  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    26-02-2021
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Elektriciteit op basis van waterstof
    Elektrabel wil experimenteren met het opwekken van elektriciteit met waterstof. Ze zullen de turbine niet volledig op waterstof laten draaien, maar ze willen aardgas vermengen met waterstof (waterstof is ook een gas). Ze gaan onderzoeken hoe veel procent waterstof ze kunnen toevoegen om het nog goed te laten draaien. Dat kan helpen om later een centrale te bouwen die volledig op waterstof draait. Het doel is om minder CO2 uit te stoten, maar op dit moment is dat nog niet mogelijk: ze zullen aardgas splitsen, en bij de splitsing komt ook CO2 vrij. In totaal zal er even veel uitgestoten worden als bij de methode nu. Daarom wordt dit ook grijze waterstof genoemd. De installatie zelf is ook interessant: een warmtekrachtkoppeling. Bij het opwekken van elektriciteit komt er altijd warmte vrij. Dat is ook een energiebron. Het is altijd zo dat energie niet verloren kan gaan (wet van behoud van energie), maar je verliest altijd een deel als warmte. Bij veel systemen wordt daar niets mee gedaan. Warmtekrachtkoppeling gebruikt de warmte net om wel nog iets mee te kunnen doen.

    Het ideale scenario zou zijn dat ze waterstof uit water kunnen halen. Dan kunnen ze water splitsen in waterstof en zuurstof. Bij de verbranding van waterstof komt er enkel water vrij. Dat is wat ze groene waterstof noemen. Technisch gezien kan dat, maar dat is duurder dan de methode uit aardgas. Men hoopt dat waterstof uit water goedkoper zal worden, en dan zullen ze dat kiezen.

    26-02-2021 om 15:50 geschreven door Jan  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    19-02-2021
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Strooizout en milieu
    Vorige week hadden we een week vrieskou. Dan werd er ook veel gestrooid. Waarom? Voor de verkeersveiligheid natuurlijk! Niemand wil gladde wegen. Wat helpt dit tegen gladde wegen? Zout zorgt ervoor dat het ijs smelt: het smeltpunt van het ijs verlaagt als er zout wordt aan toegevoegd (dit is één van de redenen dat de zee minder snel bevriest). Eigenlijk wordt er een thermische shock gecreëerd. Doordat het ijs smelt, wordt er warmte onttrokken aan het wegdek. Een snel proces, en dat veroorzaakt die thermische shock.

    Een ander probleem is ook dat het zout niet enkel op de weg terecht komt, maar ook in het milieu, dit wordt verzilting genoemd. Daarop heeft het verschillende effecten. Veel planten kunnen niet tegen een zoute omgeving. Daardoor is er een behoorlijke kans dat de planten in de berm afsterven. In de ecologie (evolutie) is het een algemene wet dat de best aangepaste soorten overleven ('survival of the fittest'). Als er op een plaats niets groeit, gaan planten komen die best aangepast zijn aan die situatie. Hier zullen dat zoutminnende planten zijn, planten die normaal enkel aan de kust, en in de duinen voorkomen. 

    Hoe groot is dit effect nu? Eigenlijk is dat vrij beperkt. Hier zijn er niet zo'n lange vorstperiodes. Het meeste water van wegen komt in de riolering terecht. Dat wordt gefilterd, en het zout wordt er ook uit gefilterd. Een groter probleem is het als er een beek naast ligt. Dan komt het smeltwater, met het zout, wel in het milieu terecht. Uit onderzoek bleek dat dat nog beperkt was. Normen werden nooit overschreden.

    Bijlagen:
    https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2021/02/13/na-een-week-vorst-welke-ravage-richt-zout-aan-op-onze-wegen-en/   

    19-02-2021 om 15:16 geschreven door Jan  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    05-02-2021
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Meer soorten op Antarctica dan gedacht
    De Plantentuin van Meise en de Universiteit Gent hebben een onderzoek gedaan naar de biodiversiteit op Antarctica. Daarin hebben ze gezien dat er veel meer soorten voorkomen dan verwacht. Ze hebben vooral verassend veel algensoorten gevonden. Algen zijn belangrijk in de ecosystemen, en de voedselketens omdat ze zoals planten hun energie halen uit zonlicht (fotosynthese). De wetenschappers hebben ook alles vergeleken met de ondertussen bekende soorten, en blijkbaar zitten er ook veel unieke, nog niet eerder gekende, soorten bij. Het hele onderzoek heeft 10 jaar geduurd. Dat komt omdat ze alle monsters moesten analyseren en ook alle gevonden soorten vergelijken met de ondertussen bekende soorten. 

    De wetenschappers hebben ook waargenomen dat de meeste soorten enkel daar voorkomen. Echt verrassend is dat niet: organismen passen zich nu eenmaal aan aan hun milieu (evolutie: de best aangepaste overleeft), en de omstandigheden zijn daar anders dan op andere plaatsen. Het is wel de eerste keer dat dit met zo veel gegevens aangetoond is. Daarom zijn wetenschappers ook zo kritisch tegenover 'exoten'. Dit zijn soorten die normaal niet voorkomen op die plaats. Dan zouden ze een evenwicht kunnen verstoren en andere soorten laten uitsterven. Langs de andere kant is het ook een probleem bij de opwarming van de aarde: voor die soorten zal het veel moeilijker zijn om te overleven.


    Bijlagen:
    https://www.msn.com/nl-be/nieuws/other/microleven-op-antarctica-is-veel-rijker-dan-vroeger-gedacht/ar-BB1dehvC?ocid=msedgntp   

    05-02-2021 om 13:29 geschreven door Jan  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    29-01-2021
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Curieuzeneuzen editie 2
    Curiezeneuzen is een initiatief van De Standaard en de universiteit van Antwerpen. Twee jaar geleden was het de eerste keer dat ze een burgeronderzoek rond milieu deden, over luchtverontreiniging. Nu komen ze met een nieuw onderzoek: droogte in de tuinen. Droogte??? In een land waar het zoveel regent? Ja. Zeker de afgelopen jaren zijn er regelmatig droogterecords gesneuveld. Zeker de zomers worden droger. Het probleem is dat we heel veel verharding hebben, daardoor kan het water niet in de bodem sijpelen. Tijdens het onderzoek krijgt iedere deelnemer een sensor, waarmee de temperatuur en het vochtgehalte van de bodem wordt gemeten.
     
    Er wordt dan gevraagd om die dan in de bodem te plaatsen. Deze data worden dagelijks automatisch doorgestuurd naar een databank. De deelnemers moeten ook een bodemstaal nemen en opsturen. Dat bodemstaal wordt geanalyseerd, op de hoeveelheid organisch materiaal. Dat maakt een belangrijk verschil voor de mogelijkheid om CO2 op te slaan. De data worden bijgehouden, en wie meedoet kan live de gegevens terugvinden van zijn of haar meetpunt. Iedereen kan trouwens de gegevens inkijken door een interactieve kaart. 

    Zo'n initiatieven zijn zeker interessant voor mensen die interesse hebben in natuur en milieu, maar ook voor de bevolking. Door dit onderzoek wordt het probleem rond droogte duidelijker. Mensen willen dan een installatie plaatsen, willen de metingen volgen, worden zich bewust van een (voor velen) minder gekend probleem.

    Bijlagen:
    https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2021/01/21/curieuzeneuzen-in-de-tuin-nieuw-onderzoek-naar-droogte-in-tuine/   

    29-01-2021 om 14:22 geschreven door Jan  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    22-01-2021
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Smartphones: bewust snel kapot
    Een  smartphone gaat gemiddeld zo'n 3 jaar mee. Dit blijkt uit een onderzoek van Test Aankoop. Ook zeer vervuilend als je weet dat er voor de productie van smartphones veel zware metalen nodig zijn, en de productie veel energie vraagt. Bij het recycleren gaat het ook nog eens mis. De duurste metalen, zoals goud en platinum worden wel gerecycleerd, maar veel andere metalen (lithium, gallium,...) worden helemaal niet gerecycleerd. Ook het ontginnen van die metalen gebeurt in Afrika en Azië, want daar zijn de normen minder streng! Het kan ook hier, dan zou het wel veel meer kosten. Om 1 smartphone te produceren, wordt er 60 kg CO2 uitgestoten. Als het allemaal zo milieubelastend is, zou een gsm toch wel langer mogen meegaan.

    Waarom gaan die smartphones maar zo lang mee? Daar zijn verschillende redenen voor. Een eerste reden is de wil van de consument. Er komen steeds nieuwe modellen op de markt, en de consument wil graag 'mee zijn' met de nieuwste mode op gebied van gsm. Vaak is het verschil met een vorig model klein, maar toch voldoende om een nieuw model te willen (of dat laat de reclame ons toch geloven: dat dat laatste model echt wel een verbetering is). Het is ook kwetsbaar. Een smartphone valt wel eens en dan zit er een barst in het scherm. Herstellen gaat ook niet goed. Vaak zeggen ze in de winkel dat het bijna even veel zou kosten om dat te herstellen dan een nieuwe gsm te kopen. Zelfs als het nog tijdens de periode is van de garantie, zoeken de bedrijven wel redenen om niet onder die garantie te moeten vallen. Vaak bouwen de producenten ook een geplande veroudering in, maar dat is dan natuurlijk moeilijk te bewijzen.

    Je kan zelf ook zaken doen. Ga ten eerste met je kapotte gsm naar een repair café in plaats van de gsm winkel. Dan kunnen zij eens kijken of het effectief kapot is. Denk bij de volgende smartphone ook eens bewuster na: tweedehands of een Fairphone. Daarbij wordt die versnelde veroudering niet ingebouwd, en de grondstoffen worden ethisch ontgonnen. Is je toestel toch kapot, breng het binnen voor recyclage. Gebruik ook een hoesje of beschermer. Dan kan hij iets meer tegen een stootje.

    Bijlagen:
    https://www.mo.be/analyse/je-smartphone-niet-stuk   

    22-01-2021 om 13:42 geschreven door Jan  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    15-01-2021
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Einde van terugdraaiende teller voor zonnepanelen
    Vandaag is er nieuws over milieu gekomen waar er zeer veel aandacht voor is. Het grondwettelijk hof vernietigt de regeling van de terugdraaiende tellers. Wat waren de terugdraaiende tellers ook al weer? Terugdraaiende tellers waren elektriciteitstellers voor mensen met zonnepanelen. Daarvan draaide de elektriciteitsteller terug als de zon schijnt, en dus elektriciteit werd geproduceerd, maar niet gebruikt. Dit leverde natuurlijk een groot financieel voordeel op. 

    Waarom is dat nu allemaal veranderd? Niet door de Vlaamse regering. Die had 2 jaar geleden nog beslist dat wie van het systeem gebruik maakt, 15 jaar recht zou hebben op een terugdraaiende teller. De Vreg, de Vlaamse energieregulator heeft daar nu anders over beslist. Hun bevoegdheid is om de energiemarkt te beheren, en tarieven vastleggen is daarvan een belangrijk onderdeel. De Vreg is naar het Grondwettelijk hof gestapt omdat ze niet akkoord was: het was niet de bevoegdheid van de Vlaamse regering, en het doel van de digitale meter zou verloren gaan. Met de digitale meter wilde men de mensen stimuleren om zonne-energie te gebruiken als die er ook was. Er zou ook discriminatie zijn: wie nu al zonnepanelen heeft, mag wel een terugdraaiende teller hebben, en wie ze nog plaatst, mag dat niet. Dit jaar zou er een kleine vergoeding zijn. De regeling gaat in vanaf je een digitale meter hebt. De oude worden in de loop van de volgende twee jaar ook vervangen. Jammer, want daardoor worden zonnepanelen een stuk minder aantrekkelijk. 

    Zijn er oplossingen? Ja: de energie gebruiken als die er is. Dat betekent dat je bewust andere keuzes moet maken. Een voorbeeld: mensen steken de wasmachine of de vaatwasmachine vaak 's nachts aan, omdat het goedkoper is. Voor mensen met zonnepanelen zal dat helemaal niet meer zo zijn, in tegendeel. Je steekt dan de wasmachine of vaatwasmachine best overdag aan: dan produceert de zon energie, en heb je gratis energie. Dat is ook de reden dat men die regeling veranderd heeft. Energie opslaan (op grote schaal) kan niet. Dan moet het toch op het net, wordt het net overbelast, gaat eventueel naar het buitenland... Als je de energie gebruikt op het moment dat het wordt geproduceerd heb je het probleem van opslag niet. Ondertussen is er toch beslist dat er een compensatie komt. Dat zou overeen komen met 5 procent rendement. Het bedrag zal berekend worden op basis van het geïnstalleerd vermogen van de zonnepanelen.

    Bijlagen:
    https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2021/01/14/eigenaars-zonnepanelen-hebben-niet-langer-recht-op-terugdraaiend/   
    https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2021/01/15/vlaamse-regering-compensatie-zonnepanelen/   

    15-01-2021 om 17:59 geschreven door Jan  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    10-01-2021
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ontbossing tegen gaan met satellieten
    De ontbossing in Afrika is sterk verminderd de laatste jaren. Dit is uiteraard zeer goed nieuws. Dat is om verschillende zaken belangrijk: onder andere voor de opwarming van het klimaat (de tropische regenwouden worden ook wel 'de groene longen van de aarde' genoemd), maar ook omwille van de biodiversiteit. Als er bos blijft verdwijnen, zullen er ook bepaalde soorten uitsterven. Dat komt voor een deel omdat ze het beter in de gaten hebben, namelijk met satellieten. Als ze op die satellieten een verandering zien, kan dus sneller gereageerd worden. Goed om alles op te volgen, maar dan moet ook nog een juiste reactie volgen! Door enkel de data verandert het effect op de natuur niet. 

    Hoeveel effect heeft dat nu? Behoorlijk wat: in de landen waar dat systeem gebruikt wordt, merken ze een vermindering van 18 procent van bosafname sinds 2016. Helaas blijft er nog wel bos verloren gaan. Het gaat minder snel. Het systeem heeft ook wat nadelen: het is geen continue monitoring, er wordt om de 8 dagen een foto getrokken met een satelliet. Die foto's worden vergeleken, en op basis daarvan worden er conclusies getrokken. Als het op dat moment te bewolkt is, kan het niet gefotografeerd worden. Is dit iets uitzonderlijk? Wel op zo'n grote schaal. In Azië had men al zicht op zulke zaken, maar in Afrika vaak niet. Het is ook nooit eerder op zo'n grote resolutie gebeurd. Dat is volgens mij het grote voordeel van het systeem: het is een studie waar heel de wereld aan meedoet. Daardoor zijn er veel meer gegevens (en meten is weten).

    Nog 1 opmerking: je ziet hieronder 2 linken staan. De tweede link is een wetenschappelijk artikel (Engelstalig). Daar staat het allemaal uitgebreider, maar dan ook een heel stuk technischer.

    Bijlagen:
    https://www.hln.be/milieu/hoe-satellieten-de-ontbossing-in-afrika-remmen~ae290dd9/   
    https://www.nature.com/articles/s41558-020-00956-w.epdf?sharing_token=MOsfhK3WkohjTpM43FmsjdRgN0jAjWel9jnR3ZoTv0NOGyKqQUTRO6-SnNnk9ZmNR41yoJM6HUPlMVMy50tQ0vV0deGGytpWY8he34mPGyWzRHhZ6oIq9Fips6_zD1t0IogwgmXI_vfufeEA3-sLyYp0ipPaTva-rS4imt0E2NoEoGcXm8woOxFY9   

    10-01-2021 om 16:47 geschreven door Jan  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    31-12-2020
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Meer natuurreservaten in 2020
    Einde van het jaar, tijd om even terug te blikken op het voorbije jaar... Met goed nieuws: Vlamingen zijn de natuur in eigen omgeving meer gaan waarderen. Dat komt natuurlijk door de corona crisis, die zorgt dat we wel in eigen buurt moeten blijven, en dat er veel gesloten is. Maar er is nog goed nieuws: er is ook 1000 hectare natuurgebied bijgekomen. Dit zijn 51 extra erkende natuurgebieden. Om een natuurgebied te worden, moet een plaats aan bepaalde eisen voldoen, qua biodiversiteit; veel verschillende soorten, en inheemse soorten. En eens een stuk erkend is als natuurgebied wordt dat ook beschermd, en kan het niet meer gebruikt worden voor landbouw, of om op te bouwen. 

    Een erkend natuurgebied heeft 2 functies: de belangrijkste functie is de natuurfunctie: de soorten leven daar, en de tweede functie is een recreatie-functie. Mensen wandelen of fietsen in een natuurgebied. Om te zorgen dat beide functies goed kunnen vervuld worden, wordt daarvoor ook een plan opgemaakt. Het zorgt ervoor dat het domein toegankelijk is voor iedereen (dus paden die worden aangelegd, om ook met buggy's of rolstoelen toegankelijk te maken), en dat de natuur beschermd blijft: blijf daarom altijd op de paden! Daarmee krijgt de natuur de beste kansen om te overleven. Dit wordt door bepaalde organisaties beheerd. De bekendste hiervan zijn Natuur en Bos en Natuurpunt. 

    Bijlagen:
    https://weekend.knack.be/lifestyle/reizen/natuur/vlaanderen-kreeg-er-in-2020-duizend-hectare-erkende-natuurreservaten-bij/article-news-1680453.html   

    31-12-2020 om 15:06 geschreven door Jan  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)


    Archief per week
  • 19/04-25/04 2021
  • 29/03-04/04 2021
  • 22/02-28/02 2021
  • 15/02-21/02 2021
  • 01/02-07/02 2021
  • 25/01-31/01 2021
  • 18/01-24/01 2021
  • 11/01-17/01 2021
  • 04/01-10/01 2021
  • 28/12-03/01 2021
  • 21/12-27/12 2020
  • 14/12-20/12 2020
  • 07/12-13/12 2020
  • 30/11-06/12 2020

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Willekeurig Bloggen.be Blogs
    chuckysgamesworld
    www.bloggen.be/chuckys

    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs