Inhoud blog
  • menu april en mei OPF
  • boodschap uit Laken
  • de markt
  • aan zee met finant
  • haven noord
  • oosterdonck
  • container
  • gerard
  • waarom
  • smokkelverhaal
  • grensverhalen
  • botersmokkel
  • sinterklaas
  • succes
  • zomaar een pluisbol
  • water na vakantie
  • DACO
  • jules
  • voetballers en duiven
  • kamp
  • aan mijn moeder
  • het tourgazetje
  • smokkelverhalen
  • arm vlaanderen
  • examen verificateur
  • geluk of ongeluk
  • 100 jaar later
  • even nadenken
  • zomaar
  • vertrouwen
  • Vakantie
  • brief van moeder
  • mirakels
  • zomerziekte
  • douanemoppen
  • heb je dat ook ?
  • GAS boete
  • de held
    Zoeken in blog

    HERFSTFESTIJN

    29-03-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.menu april en mei OPF

    Weekmenu

    Van 30 april tem 04 mei 2019

    Tonijn op olie met ijsbergsla en Parmezaan schilfers

    Soep

    Dunne lende met hofmeesterboter en witloofsla

    Café Liègeois

    Van 07 mei tem 11 mei 2019

    Rundscarpaccio met balsamico en notensla

    Soep

    Varkenshaas “Brasvar” met mosterdsaus

    Koude honing sabayon met gemarineerde krieken

    Van 14 mei tem 18 mei 2019

    Gek slaatje

    Soep

    Schelvis met asperge en mousseline saus en pommes duchesse

    Aardbeien “Romanoff”

    Van 21 mei tem 25 mei 2019

    Gravlax met franse ui en dillesausje

    Soep

    Rosbief met gebakken asperges en mini kroketjes

    Flan tarte tatin met gekaramelliseerde appeltjes

    Van 28 mei tem 02 juni 2019

    Asperges op Vlaamse wijze

    Soep

    Kabeljauwhaasje met dijonaisesaus en preipuree

    Popcorndessert





    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    06-03-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.boodschap uit Laken


    Een nacht ergens laat in oktober. Om een onbekende reden ben ik wakker geschoten uit mijn slaap. Er wat gebeurt er dan, je hersenen zijn blijkbaar ook terug in de aan stand. geraakt De slaap kan je niet meteen weervinden. En het is niet dat ik al te veel zorgen heb, maar toch begin je de kleine besognes een voor een wat te overlopen. Maar ook de grote precaire toestanden. Zoals, zou op eigenste ogenblik ergens op de Middellandse Zee een kramiek, rubberbootje ronddobberen. Overvol beladen met vrouwen, kinderen, mannen, op de vlucht voor de oorlog en die hun geluk willen proberen beproeven in een ander land, ver weg van hun geboortegrond. Zouden die dompelaars het halen of hopeloos verzwolgen worden in diezelfde golven van die grote plas waarin je zelf enkele maanden geleden nog mateloos genietende ging pootjesbaden.


    Zie ik daar ook zo maar ineens in mijn nachtelijke overpeinzingen, de toch wel immens grote problemen in het koninklijk paleis van Laken. De vorst en de vorstin zitten in hun ruime salon met lekker goedzittende fauteuils. Hij zit zijn krant te lezen, voorzichtig lurkend aan een welriekend sigaartje, een glas dure rode wijn op het salontafeltje. Zij zit rustig een handboek over spraakkunst te bestuderen met een theetje in een Chinees porceleinen kopje binnen handbereik. De koters zitten of in Engeland of hebben zich reeds teruggetrokken in hun luxuese kinderkamers, natuurlijk met wifi. Alles lijkt hier peis en vrede.


    De vorst springt plots op en zegt met een iets wat onzekere stem : Tilde, het is weeral zover, we moeten er weer maar eens aan beginnen. Mathilde kijkt verschrikt op uit haar boeiende boek. Maar Fifi, we hebben al genoeg kinderen voor de troonopvolging en met onze dotatie kunnen we er geen meer bijnemen. Haha, zegt hij, vroeger dacht men dat ik alleen maar kon “de vlieg”, maar nu kan ik ook “de vogel”. En als ik tweemaal klop klop doe aan je deurtje, hahaaa ! Mathilde kijkt een beetje hulpeloos naar de zoldering en denkt terug aan die mooie film die ze ooit zag “ The postman always rings twice”.


    Neen, neen, dat is het niet. Het is bijna zover dat ik mijn kerstboodschap aan de bevolking moet sturen. Mathilde denkt in zichzelf, waar heb ik toch weer die blikken dozen gelaten met de afbeelding van oma Fabiola waar al die kaartjes inzitten komende uit de promoties van den Aldi, het Kruidvat en de Wibra. In welk kastje staat ook alweer dat potje met de zorgvuldig afgeweekte ongestempelde postzegels van vorig jaar.


    Wat denk jij, zegt hij, hoe zou ik het dit jaar doen. Zittende achter mijn bureau met wat tierlantijntjes of rechtstaande voor een mooi versierde grote kerstboom. Dat lijkt met wel wat. Een symbool voor het land, twee grote statige voorbeelden van de verlichting. Ik kan mij dan ook ietwat naar voren bewegen, als het ware naar de burgerij toe stappen. Ik moet dan wel heel voorzichtig zijn met al die televisiekabels. Als ik erover struikel en met mijn sm.. gezicht op de grond val zou heel de natie met mij lachen en dat doen ze nu al genoeg.


    Maar Tilde, ik heb nog een probleem. Ik heb geen, comment on dit ça, inspiration. Ik kan natuurlijk mijn fardeke bovenhalen en die toespraak van vier jaar geleden terug overschrijven, want tenslotte zoveel is er niet veranderd. Niemand die het erg zou vinden. Ze zijn het toch vergeten of hebben toen ook niet geluisterd. Ware het niet van de journalisten die het zeker zouden opmerken en dan ben ik weer de pineut bij dat gezelschap.


    Aan mijn papa moet ik het niet vragen. Die schreef ze trouwens zelf bijna nooit. Daarbij is hij zelf amper in het land. Alleen voor zijn pensioen op te nemen of om in het ziekenhuis te liggen of om er op bezoek te gaan bij mama.


    En tante Fabiola is er spijtig genoeg ook niet meer. Die kon pas echt goed schrijven. Zelfs een dik boek met twaalf sprookjes, dat is nogal wat anders dan een boek over hondjes zoals mijn broer. Tilde zou jij dat ook kunnen, ik bedoel sprookjes schrijven. Jij, die zo gestudeerd bent. En, kijk we zijn toch zelf het levende bewijs van een heus waargebeurd sprookjeshuwelijk. Maar je mag wel niet beginnen met een kus aan een lelijke pad.


    Mathilde kwam prompt met de ideale oplossing van bijna onoplosbare probleem. Maar Fifi, vraag het toch aan ons Liesje, onze oudste dochter. Je weet toch dat ze op haar veertiende al zelf een toespraak hield voor de gesneuvelden. En dan nog wel in drie talen. Ik denk dat ze daarvoor wel aanleg heeft. Allen ze zit nu in Engeland op school en zal ze wel een speech in het engels schrijven, denk ik.


    Tilde, dit kan toch geen hindernis zijn. Tenslotte heb ik ook gestudeerd in Engeland. En ook twee jaar in Amerika. In heb daar mijn diploma gehaald, cum laude. Zelfs de geleerdste professoren verstonden niet wat ik zei. Later heeft de universiteit met iets aangeboden, horibulus kousaf, of zoiets, zonder ervoor een examen te moeten afleggen. Wegens al die koningszaken heb ik te weinig tijd om te studeren. Ik lees dan ook iedere week de Dag Allemaal, zo blijf ik ook op de hoogte van wat in mijn rijk te gebeuren staat.


    Weet je wat, ik ga me terugtrekken in mijn studeerkamer. Om te brainwashen of brainstormen, of hoe heet die aandoening nu ook weer.


    Twee uur later komt de vorst terug naar beneden. In zijn pijama, peignoir en met kemelharen sloefkes. Tilde het beging al heel goed te lukken. De aanhef heb ik al. Zal ik het eens voorlezen.

    Oewaarde landgenoten, de koningin en ik...De rest laat ik over aan de premier, die moet ook maar eens werken voor zijn dikke wedde. Ieder zijn jog, nietwaar.


    Genoegzaam vlijde hij zich in de knusse canapé, zette een oude video opname op van de Royalties en viel moe van de geleverde inspanningen, maar voldaan, in een diepe slaap.



    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    27-02-2019
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.de markt

    DE MARKT

    Beste lezer, voor je iets anders zou denken, ik ben helemaal geen marktman. Een hele tijd lopen, nu ja meer slenteren, langs tenten die opgetuigd zijn van oude zeildoeken en dikke nylon touwen. Het is niet mijn favoriete bezigheid. Trouwens die dingen dreigen in mijn ogen bij het minste windje tegen de vlakte te gaan en ze blijven slechts uit gewoonte overeind staan en om solidair te zijn met hun naasten.

    Nu zegt men wel naar de markt “gaan”, maar in wezen is het één langdurig geschuifel tussen duwende en porrende mensen. Je moet voortdurend uitkijken dat je niet op een kwalijke plaats geraakt wordt door een kinderwagen, een cady, een rollator of wat mensen allemaal niet meezeulen en trekken op hun tochten. De hel is helemaal als de hemelsluizen opengaan. Bijna syncroon worden dan alle paraplu's opengetrokken. Door mijn gestalte dreig ik dan elke keer bij iedere pas een oog te verliezen aan een ronddraaiende ballein.

    Van ver al hoor je de hard roepende groetenboeren, die met veel decibels producerende stembanden, verkondigen zij de goedkoopste en meest verse producten hebben van heel de markt. En dat zal heel waarschijnlijk ook wel kloppen want de waren op alle stalletjes zijn even duur en werden zo goed als zeker door dezelfde leverancier aan hen geleverd. Prijsafspraken, je kan het overal terug vinden. Voor de dames onder u, maar die weten dit al lang, op het laatst van de markt kan je koopjes doen. Dumpingprijzen, zeg maar. Mijn moeder was daar specialist in. Zo had ze eens tien van die houten bakjes rode besjes op de kop kunnen tikken om er confituur van te maken. Bovendien had ze bedongen dat ze aan huis werden geleverd, want we woonden niet ver van de marktplaats. Toen, rond een uur of één het zowat het uur was om af te spreken met je kameraden waar we gingen sjotten, werden die bakjes voor mijn voeten geschoven, en zag ik de hemelse uren van plezier smelten als sneeuw in de schijnende zon. En dan nog rode besjes, wat een klerejob, te vergelijken met het ineenzetten van een IKEA meubel. Die krengen krijg je nooit spontaan af die pokkestengeltjes, en geloof me ook niet met een vork. Proeven deed je ook niet want ze waren nog te zuur. Nu, zoveel jaren later moet ik bij het zien van een dergelijke pot confituur nog hieraan terug denken.

    Ietwat verderop heb je dan de wat je de “stille kramen” kan noemen. Hier wordt niet geroepen, er heerst een heilige serene sfeer zoals in een kerk. De iconen hiervan hangen aan kapstokken van gevochten ijzerendraad aan geimproviseerde rekken of waslijnen. Ze zijn geprijsd met een viltstift op een stuk karton die wordt vastgehecht met een wasspeld. Beha's, gaines, onderrokken, onderbroeken, schorten, kleedjes en wat nog meer van die dingen die je vroeger in je jeugd wel eens zag wapperen aan de droogkoord worden hier tentoongesteld. Zaken waarvan ik dacht dat die samen met hun generatie waren uitgestorven kan je hier bewonderen. In alle maten gaande van XL tot een grootte van iets waarmee de hedendaagse jeugd zijn tentje zou kunnen opslaan op een rockfestival. En de onderkleding steevast in het vleesroze, zo sexy als een nonnetje in het Vaticaan.

    Zo'n tweemaal per jaar begeef ik me nog eens ter plaatse om te zien of er verbetering is vast te stellen, maar helaas. Het is dan nog aan de Spaanse costa, en die kerels slagen er bovendien in om er nog een veelvoud aan stalletjes met lederen broeksriemen, jeansbroeken en zonnebrillen van dertien in een dozijn tussen te duwen. Markt, lieve hemel, laat die kelk aan mij voorbijgaan.

    Maar waarom dan dit zoetzure stukje kan je vragen. Wel omdat ik hulde wil brengen aan de echte marktkramer. De man en vrouw die door alle weergetij zijn bete broods verdient. Alleen aan mij zullen ze geen trouwe klant verdienen.

    Geste.



    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.aan zee met finant

    OOSTENDE AAN ZEE MET FINANT – NOG ENKELE KAMERS VRIJ

    Maandag 30 september tot maandag 7 oktober 2019 (zeven nachten)

    Maandag 30 september tot vrijdag 4 oktober 2019 ( vier nachten)


    DE KINKHOORN RAVELINGEN VAYAMUNDO


    Misschien roepen de namen bij sommigen herinneringen op aan hun jeugd. De complexen “De Kinkhoorn” en “Ravelingen” werden samengevoegd tot één groot complex dat op het ogenblik functioneert onder de naam “VAYAMUNDO”. Reeds meerdere jaren hebben wij daar met Finant een vaste stek met leden uit de verschillende groepen. 

    De halte van de kusttram “Ravelingen “ligt aan de voorzijde van het gebouw. Een trein naar Oostende en aan het station overstappen op de kusttram is een makkie. Met de wagen kan u ook terecht en de prijs voor een parkeerplaats onder het gebouw bedraagt slechts € 5,80 per nacht. Men kan ook op de openbare weg parkeren.

    Wij verblijven in kamers van het superiortype in blok 3000. Alle maaltijden zijn in buffetvorm en dranken (wijn, bier, waters en frisdranken à volonté) zijn inbegrepen. Lakens zijn voorzien; handdoeken zelf mee te nemen of ter plaatse te huren.

    Iedereen kan vrij deelnemen aan elke door Vayamundo voorziene activiteit of zelf zijn dag invullen met wandelen, zwemmen in het eigen zwembad of uitrusten in de jacuzzi. Een uitstapje met de kusttram naar de omliggende badsteden is ook vlug meegenomen. Deelname aan aangepaste voormiddaggymnastiek, lijndansen, zumba of een martelronde in het fitnesscenter en nog veel meer. ’s Avonds is er animatie voorzien. Alles is gratis met uitzondering van de sauna die betalend is. Kijk ook even op de website www.vayamundo.be

    Prijzen per persoon per dag in volpension: € 56,6 voor double en € 71,6 in singlekamer -ondergrondse garage € 5,80 per dag

    Voorschot € 35 per persoon) te storten op rekening : BE10 7895 1814 3504 van Norbert Lauwerys met vermelding "Verblijf Vayamundo - zeven nachten of vier nachten"

    Inschrijving: namen en voornamen - adres - lidnummer Finant (facultatief voor de

    verzekering) - telefoonnummers - type kamer - al dan niet parking  in het gebouw gewenst 

    Indien u nog vragen heeft, kan u mij altijd via deze mail of telefonisch (0484/091 305 - 03/295 88 07) bereiken. Meer inlichtingen kan u ook vinden op de website www.vayamundo.be


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    01-05-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.haven noord

    Haven Noord.( Tweede helft van twintigste eeuw.)

    Vroeger was er voor de ganse haven slechts één inspecteur en die had zijn bureel in het gebouw van de directie aan Sint-Pietersvliet. JB (Afkorting van zijn naam) of “ de scheve klak.” Hij liet zich wel regelmatig zien en dat ging niet altijd onopgemerkt voorbij. Alvorens hij een bezoek bracht aan de verificateur informeerde hij zich op de kaai. Nadien stelde hij een aantal pertinente vragen en “wee u “ als je niet evenveel wist te vertellen over de schepen en de goederen die zich dan aan en op de kaai bevonden . Er waren collega’s die zo bang van hem waren , dat ze geen minuut meer op hun stoel konden blijven zitten zodra hij ergens op een kaai gesignaleerd werd. Ze namen hun tarief onder de arm en liepen de kaai op , hun kwelgeest tegemoet.

    Nochtans deelde hij maar heel zelden blaren (491 ) uit en stuurde hij nooit aan op zware straffen. Bovendien was hij een zeer sociale man die in verschillende verenigingen actief is geweest en gedurende zijn ganse loopbaan de grote bezieler was van de “Schaakclub “ der douane en accijnzen.

    In tegenstelling tot de inspecteur waren de controleurs wel in de haven gevestigd.

    Haven Noord had je twee gebouwen waarover de verschillende Controles verspreid zaten namelijk op D.142 en D 205.

    Vraag tot verantwoording:

    Een blad was een formulier 491 met als titel “ Vraag tot verantwoording “

    Het werd je overhandigd wanneer een chef constateerde dat je fouten in je werk gemaakt had.

    Het nummer (491 ) van het document is niet zomaar gekozen. Het nummer zou zijn oorsprong gevonden hebben in de Bijbel , waar gesteld zou zijn dat “ je zeven maal zeventig (=490) keer kunt vergeven vooral je iemand moet bestraffen.

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.oosterdonck

    Terug naar Oosterdonck

    Ik heb net het boek ‘Terug naar Oosterdonck” uitgelezen. Het was de basis van het gelijknamige feuilleton op VRT. Als geen andere beschrijft Guido Van Meir de teleurgang van de polder. Veel mensen worden ontroerd door het liedje “Het Dorp” van Wim Sonnevelt. Met rede natuurlijk. Het is een erg goed nummer. Maar dit boek staat zo veel dichter bij ons.

    Voor de mensen die nog ooit nog hebben rondgezworven aan de haven op zoek naar een verdere plaats van overwerk, is het duidelijk. Oosterdonck is de samentrekking van Oosterweel en Wilmarsdonck. Twee dorpen die verloren zijn gegaan aan de macht van de industrie en die zonder mededogen zijn ondergespoten onder het zand. Je kan er makkelijk schelpjes rapen. De vruchtbare poldergrond werd onder gespuwd met een tien meter dikke laag en werd plots industriegrond. Daarop werd dan de toen heilige “petrol” neergepoot. De vooruitgang, nietwaar. Dat kan je niet tegenhouden, dat is toch de toekomst. En wat is in deze de betekenis van een drietal dorpen met een paar landbouwers. Die kunnen ons niet tegenhouden en trouwens we zorgen wel voor een goed alternatief, desnoods geld.

    Er staan nog twee getuigen van deze dorpen. De toren van Wilmarsdonck is blijven staan. De rest van de kerk is afgebroken. Het restant tegenwoordig is een witgrijze spits waar het onkruid en de bomen doorheen groeien. Het is omsloten door hoge stapels containers en is nog nauwelijks zichtbaar. De andere getuige is het kerkje van Oosterweel. Het staat nog in zijn geheel op de originele plaats, in een diepe put, die heel goed laat zien hoe hoog de polder wel werd opgespoten. Het staat er eenzaam en verlaten, dicht. Regelmatig komen wel schoolreizen langs om te laten zien hoe machtig de machines zijn die onze welvaart beschermen en verzekeren. Met oog voor het verleden weliswaar.

    De dragende figuur in het boek is Pietje, “Pietje de leugenaar”. Op zijn Indiaanse trom slaat hij steeds luider zijn woede uit om het vernietigen van zoveel weelde aan natuur en de onrechtstreekse moord op een gemeenschap. Met “de stak van Wannes” zweert hij dat dit nooit zal verdwijnen.

    Het is een aanrader. Fiets, wandel, of loop eens op een zomerse avond langs deze relieken. Aan de boorden van de Scheldearm, waarvan de lichtjes reeds lang naar het noorden zijn verdwenen. En het is verwonderlijk, de natuur is er allemaal terug. Het Noordkasteel, eens de plage van Antwerpen, nu in een weelderig groene oase. Overal zie je konijnen, hazen, fazanten of een vlucht patrijzen. Met wat geluk eenden, reigers. Noem maar op.

    Natuurlijk kan je ook even verder kijken naar de vergane glorie. Dok 100,138,178,192,58,103,117,205,249,259,207,302,314,320,338,142, en noem maar op. Leeg of afgebroken. Maar vooral geen ziel meer. Is de “stak van Wannes” verdwenen door de “stick van de computer” ?

    Misschien blijf ik wel een beetje “Pietje”. Met weemoed een trappist drinken in Spek en Eieren met de overgebleven vrienden, 407 weet je nog, met den John. En luisteren naar de eeuwenoude drum van de polder : DOM- DOMDOMDOM, DOM-DOMDOMDOM.

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    02-11-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.container

    CONTAINER


    Weet je wat me vorig jaar triest heeft gemaakt ? Neen, triest is het juiste woord niet, eerder weemoedig. Het is in feite ook nog iets heel banaals : een puincontainer. Het klinkt volslagen gek, en dat is het natuurlijk ook. Maar toch wil ik u het waarom hierover vertellen.


    Om welke reden dan ook, ooit komt de dag dat je ouderlijke huis leeg komt te staan. Het warme nest waarin je bent opgegroeid. De veilige haven van je jeugd, waar je alles wist staan. Met zijn geur die je direct herkende en de zalige warmte om je heen. En dan moet je onvermijdelijke beslissing nemen, de verkoop. Het immokantoor, prijs bepalen, een koper wordt gevonden, de notaris, verkocht. In je diepste binnenste denk je, ik verkoop hier een belangrijk stuk van mijn leven. Maar je maakt er een jong gezinnetje gelukkig mee, en je weet dat hun klein kindjes daar ook een even gelukkige tijd als jij zal beleven.


    Na het afscheid voor jezelf voel je op een dag toch die aantrekkingskracht van de onzichtbare magneet. Je wil nog eens terug gaan kijken. En dan staat hij daar dan : de puincontainer. Je kan er donder op zeggen dat de nieuwe eigenaars willen gaan verbouwen. Heel logisch. En dan zie je die grote, bijna verveloze container voor de deur staan. Vol met blutsen en builen van de veelvuldige vorige gebruikers. Voor de mensen van de stad een goede raad, laat hem niet de vorige avond afkippen, want dan is hij met garantie de volgende morgen al helemaal vol voor je zelf kunt beginnen.


    Dat is mij dus ook overkomen. Schijnbaar achteloos loop ik voorbij het onding. Als nieuwsgierig mens, kon ik het met een vertraagde pas niet laten om even de inhoud te bekijken. Er lag een behoorlijk grote blok in van zowat een baksteen of tien. Met het behangpapier er nog op. En net dat deed het hem. Ik zag het in mijn geest weer helemaal in de originele staat. Ik kon het niet nalaten om er wat aan te prutsen. Ik pulkte vier lagen los.


    Nu moet ik even terug naar het verleden gaan. Toen was behangpapier nog echt papier en geen veredelde plastic. Men bracht de nieuwe gewoon aan over de vorige laag. De hele onderneming verliep volgens een steeds weerkerend stramien. Om de zowat tien jaar was men zowat uitgekeken op het behang. Het was dan ook wel wat ouderwets geworden. Het begon vuil en stoffig te worden. De bloemen van de tekening zagen er al wat verlept uit. Daarna werden de centen geteld en als er genoeg in de sok zat werd de beslissing genomen : we gaan opnieuw “tapiseren”. De volgende stap was naar de decoratiewinkel te gaan om op de terugweg te zeulen met loodzware stalenboeken. Die krengen waren dagenlang het middelpunt van de familiale belangstelling. Ze werden blad per blad bemonsterd, tegen de muur gehouden, tot je krampen in je armen kreeg, dit alles om te zien of het wel paste bij de bestaande huisgarnituur. Niemand dacht er maar een seconde aan dat deze boekwerken op het einde van je jaar zouden vervangen worden door nieuwe en modernere. Ze zouden hun eindbestemming krijgen in een kleuterschooltje waar de ukken op de achterkant hun kinderfantasie zouden uitsmeren. De laatste fase was de behanger zelf, die dagenlang het hele huis overhoop haalde. Alle meubelen werden verplaatst en bracht het hele huishouden in een toestand die te vergelijken is met een nomadenkamp. Maar na afloop mocht het resultaat gezien worden en was heel het gezin tevreden voor weer een tiental jaar.

    En zo kwam die brok puin, weer tot leven. Laag na laag, periode na periode, die elk hun eigen verhaal kunnen vertellen, wat ze gezien en gehoord hadden. In een vlaag van nostalgie had ik zin om de brok mee te nemen. Maar ach, herinneringen zijn er niet om op een schouw te plaatsen maar om ze te koesteren in een diep plaatsje in je ziel waar ze warm en veilig zijn.


    Puincontainer, vergaarbak van een verleden, neem maar mee.

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    29-03-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.gerard

    GERARD


    Dit is het verhaal over, neen ik vergis me, het is voor mezelf een ode aan Gerard. Iemand die men in het mooi Vlaams “ een schone mens” noemt. Ik ben heel gelukkig dat ik deze man kon leren kennen en op mijn levenspad mocht tegenkomen. Ik heb hem leren waarderen in al zijn levenskunsten en heb hem graag gezien. Het lot bepaalt soms dat je mensen ontmoet die je voor altijd zullen bijblijven en waar je zoveel bewondering, eerbied en respect voor hebt.


    Het klinkt misschien heel raar, maar als ik dit nu neerschrijf , voel ik nu nog zijn hand op mijn schouder en hoor ik hem zo zeggen “ maar mijn jongeske wat ga je nu over mij schrijven” in zijn beschaafde westvlaams. Ik zie zijn guitige ogen, hoor zijn klaterende lach, Hij ging dan altijd iets achterover hangen, en wreef daarbij over zijn dij en stak daarbij altijd zijn hand in de rechterzak van zijn eeuwige stofjas.


    Iedere bekende figuur aan de dok, en dat waren er heel wat, had wel een bijnaam. Dat kon gaan van de tankcommandant tot pooter de shooter. Gerard zijn “lapnaam” was Fernandel. Ken je de film van de vrolijke krijgsgevangene die met zijn koe Marie ontsnapt uit het concentratiekamp ? Wel je kunt geen betere omschrijving vinden van Gerard, zowel uiterlijk als innerlijk. De goedheid zelve.


    Mijn verhaal begint op 11 maart 1976, kaaibureel UCB 205. Het staat in mijn geheugen gegrift. Als bleuke en pas aangestelde adjunct van de verificateur zat ik daar als uitrekenaar. Nu was dit kaaibureel niet de meest boeiende uit het rijtje van de cottage. Het ging altijd om plastic korrels of aanverwante chemische brol in een eigen bizar systeem van de firma.. Niemand die zich daar zorgen over maakte. Je moest al rekenen op een domme fout van een van de bedienden die toevallig de dollar voor een Belgische frank had gelezen om een vaststelling te doen. Het ging wel om enorme bedragen zodat de contencieux van de verificateur er wel bij vaarde. Toegegeven, kleine fouten werden in der minne geregeld, tot nut en voldoening van iedereen.


    Nu wil ik teruggaan naar die bepaalde datum. Mijn vrouw was toen hoogzwanger van ons eerste kindje. Rond tien uur kwam er dat telefoontje, het is bijna zover. Lichtjes, neen behoorlijk, in paniek vroeg ik hem wat ik nu moest doen. En dan kwamen die wijze, rustgevende woorden van hem. Zooze, want zo noemde hij mij, ga maar naar je vrouwtje, dit maak je maar éénmaal in je leven mee. Ik trek mijn plan wel en we zwijgen erover, de bazen moeten niet alles weten. De dag nadien belde ik hem op om hem te bedanken en te vertellen dat het een dochtertje was geworden, en ik voelde dat hij even trots en gelukkig was als ik.


    Jarenlang hebben onze wegen elkaar samengebracht. Het was telkens lachen geblazen, want een dag zonder lach was een verloren dag. Het meest geschikte moment was daarvoor ook de middagpauze. Weet je wel. Tussen twaalf en één, eet iedereen. Als hoofd van de roedel moest je wel jezelf aanpassen aan de gebruiken van je tijdelijke nest. Het kon kingen, gewone wies, kleurenwies, manillen zijn, het maakte niet uit, de baas moest zich aanpassen, liefst nog betalen ook. Maar het was ieder geval een dekmantel om de pauze uit te rekken tot één uur en zo de nodige dekking te krijgen tegen ambetante oversten die dat niet volgens het boekje vonden. Ik snap nog altijd niet dat dit niet als verplichte leerstof werd opgenomen in de cursus voor verificateur.


    Op dat bepaalde kaaibureel was dat vogelenpik, niet zo evident en ook niet de leukste manier om je middagpauze om te krijgen, maar er was niet veel ruimte en ook niet veel volk om een andere activiteit te organiseren. Maar op een dag had Gerard met een paar van zijn companen besloten om een beleefdheidsbezoek te brengen aan het nabijgelegen portomagazijn. Nu was dit bezoek iets of wat uitgelopen en de weg terug dubbel zo lang als de weg erheen. Eén uur na de landing was Gerard terug verdwenen. In de bange veronderstelling dat hij terug een nieuwe citytrip had geboekt naar Portugal, besloten we toch om overal eens navraag te doen. Maar na een interne zoektocht hebben we hem toch gevonden. Zo mooi heb ik heb ik nog niemand een toiletpot zien omarmen. Het was zo innig en zo diep, je kon niet verstaan dat er een inniger liefde kon bestaan. Case closed, nachtje uitrusten, en tommorow it's another day. Maar zoals het Nederlandse Tv programma het zegt “ de wereld draait door”. Hij werd na ontelbare mislukkingen en ontgoochelingen toch hoofdcontroleur. Zijn levenshouding was dan ook , “studeren is mijn hobby”. En zo vergaat de tijd en onze wegen gingen uit elkaar en zijn eigen gangetje.


    Dit zou het einde van een verhaal kunnen zijn, maar dit is het niet. Het lot, weet je wel, dat onvoorstelbare en onvoorspelbare. Mijn jongste dochter werkt als ergo in een RVT. En zoals het gaat wordt er aan tafel over ditjes en datjes gepraat binnen het gezin. En dan zei ze, er woont iemand bij ons die vroeger ook bij de douane gewerkt heeft. De voornaam wist ze wel Gerard. En er zaten wel wat i's in zijn naam. . Het was geen grote gok van mij, maar ik wist gevoelsmatig dat hij het was. Mijn vraag was of ik hem kon bezoeken. Dat kon, dat zou hem echt deugd doen. Maar dan het liefst als zij erbij was. Op mijn vragende blik kreeg ik geen direct antwoord. Die mysterieuse aandoening die men dementie noemt had hem in haar kracht.


    Zo kwam het dat ik op een namiddag een bezoek aan hem bracht. Het werd een vreemde ontmoeting. Bij mij was er dadelijk de herkenning, hij was geen spatje veranderd. De oude verhaaltjes kwamen bij mij plots terug opborrelen. Bij hem was het een waas van niet herinnering. Pas na lang praten, en een monoloog van mij, met plaatsen noemen, namen en gebeurtenissen vertellen, kwam zichtbaar wat terug boven in hem en begon hij terug te lachen. Heel raar was voor mij, dat hij nog altijd een abonnement had op de Knack. Hij las die trouw iedere week. Hij zei me : “waar kunnen we nog veel beter zijn dan hier. Na zoveel jaren ben ik nog samen met mijn vrouwke, beter kan dat niet zijn, wie kan dat vertellen”. In het vakjargon van de verzorging klinkt het misschien iets anders, orde, regelmaat, het niet onderbreken van gewoontes. Bij ons afscheid zei hij, bedankt voor je bezoek.


    Nu wil het toeval, alhoewel hoeveel toeval kan er zijn in een mensenleven, dat mijn eigen moeder wordt opgenomen in hetzelfde RVT. .En nu had ik dan ook meermaals contact met hem. En telkens na een aantal minuten nadenken, was ik terug “zooze”. En hij genoot ervan. Ik vertelde altijd wel een verhaaltje over vroeger, vaak hetzelfde, maar hij genoot ervan. Zijn vrouwtje zei steeds “jullie hebben vroeger toch heel wat uitgespookt”. Met een glunderende lach van hem er bovenop. Die bezoeken aan mijn moeder waren ook een beetje bezoekjes aan hem geworden.


    Op een dinsdagnamiddag was het de traditionele bingo namiddag. Een topevenement voor de bewoners. Ik kwam binnen in de cafetaria waar het spel werd gespeeld. Ik zag Gerard een beetje somber kijken. Na de herkenning zei hij, “Zooze, moe je nu wa weten. K'en zoon goestinge in ne pintje bier en ik krijg er geen”. Ik zeg Gerard, dat kan niet. We hebben er zoveel samen gepakt, dat nemen ze ons niet af. Ik deed even navraag bij de verpleging, en het kon geen kwaad..Hij kreeg zijn pint, dronk ervan en trok een gezicht van dit moet het zijn als een engeltje op mijn tong pist. Toen de pint leeg was had hij nog wel zin in een tweede, maar een blik van de verpleegkundige vertelde me dat de medicatie dit niet meer toeliet.


    Een kwartiertje later trok hij aan mijn mouw. Zooze, zou je ons naar huis kunnen brengen. Want we weten de weg niet meer. Het was de weg naar hun kamertje. Wees gerust mijn vriend, ik regel dat wel. Een knik terug, “ ja 't is goed alzo”. Ik kon toen niet bevroeden dat het onze laatste pint zou zijn. Enkele weken later had die andere ziekte met de grote K hem te grazen genomen. Een paar weken later, in helse pijnen, een mens onwaardig, is Gerard overleden.

    Gerard, lieve man, dit was niet onze laatste pint. Later volgt die eeuwige pint, nooit helemaal vol, nooit helemaal leeg. Rust zacht en tot later.

    Geste.

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    09-03-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.waarom

    Waarom

    Waarom schrijven de meeste balpennen blauw ?

    Het gerucht gaat dat blauw ooit een praktische keuze was voor de fabrikanten.Blauwe inkt zou vloeibaar zijn , waardoor de pennen niet snel verstopt raakten. Maar de balpennengigant BIC kan dat niet bevestigen. Volgens hen zijn balpennen traditioneel blauw.

    De eerste commerciële versie in 1943 werd geproduceerd voor de Britse luchtmacht om te gebruiken in vliegtuigen , omdat ze onder lagere luchtdruk zonder lekken bleven schrijven. En de luchtmacht wilde enkel blauw.

    Toen de pen op de commerciële markt werden gebracht in 1950 , bleef dat nog een heel tijdje de enig verkrijgbare kleur. Pas later werden groen , zwart en rood geïntroduceerd.

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    06-02-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.smokkelverhaal

    Smokkelverhaal.

    Kort na mijn huwelijk kochten we een stuk bouwgrond dat ik zo snel mogelijk wilde afbetalen. Ik woonde kort aan de Nederlandse grens en met smokkelen werd menig grensbewoner een beetje rijk.

    Hoezeer ik mezelf ook aanprees , contacten proberen te leggen , de zwijgplicht werkte. Ik kreeg bij geen enkele smokkelbende voet aan wal.

    Dan maar op eigen houtje aan de slag !!!.

    In enkele cafés mocht ik sigaren en jenever leveren en in enkele Belgische kruidenierswinkels boter. Eén kg boter kocht ik in Nederland aan voor 54 frank en in België kon ik diezelfde kilo verkopen voor 108 fr.

    Ik begon mijn smokkelcarrière als “pungelaar “ Pungelaars verslepen hun smokkelwaar te voet of op de fiets in pungels. Het zijn grote sterke zakken.

    Ik liep langs veldwegeltjes door weide en heide en op de rand van het bos of weide D loerde ik alle bewegingen uit. Als de auto’s niet moesten stoppen , betekende dit dat er geen controlepost van de komiezen was, zoals we de douaniers noemden. Af en toe hield ik halt om naar de geluiden van de nacht te luisteren. Een koe die in de verte loeide , een paard dat hinnikte , of een hond die blafte , waren allemaal tekenen van onheil.

    Op een kille mistige avond trok ik met 16 flessen jenever op mijn rug vanuit Nederland, door het bos, de Belgische grens over. Plots gekraak in het bos. Ik dook plat op mijn buik in het natte gras en verroerde geen vin. Met tussenpozen herhaalde zich het gekraak.

    Hadden de douaniers mij opgemerkt ? Slopen ze dichterbij ?

    Maar er gebeurde niets . Na enige tijd was ik doorweekt, onderkoeld en stokstijf.

    Ten einde raad kroop ik recht , sloop verder en botste op vier smokkelcollega’s die vier koeien bij hadden. Na eens goed te hebben gelachen vervolgde ieder zijn eigen pad.

    Al vlug schakelde ik over naar de fiets waarmee ik tot 60 kg boter kon versassen. En omdat vele handen ook zwart werk lichter maakten, ronselde ik een bende van vier smokkelaars. Eén van hen laadde slechts 10 kg en reed voorop om te kijken of de kust veilig was, ik en de andere twee hadden elk 60kg boter bij.

    Tijdens een smokkelnacht met volle maan reed Jef voorop om de omgeving te verkennen . Hij keerde die nacht op zijn passen terug om ons te waarschuwen dat er een auto van de vliegende brigade verscholen stond in een bospad achter de volgende bocht.

    Doch de douaniers hadden Jef opgemerkt en vermoedde wel dat er iets gaande was.

    Vlug verstopten wij onze fietsen en lading in het bos en trokken langs een ander bospad naar huis met de bedoeling de lading de volgende op te halen.

    Toen we de volgende dag fiets en lading wilde gaan ophalen , waren die verdwenen .

    De douane was nadien blijkbaar toch nog komen rondneuzen of was getipt door een rivaliserende bende. Het was de eerste maal dat ik mijn lading aan de douane kwijt speelde.

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (3 Stemmen)
    >> Reageer (0)


    Archief per week
  • 25/03-31/03 2019
  • 04/03-10/03 2019
  • 25/02-03/03 2019
  • 30/04-06/05 2018
  • 30/10-05/11 2017
  • 27/03-02/04 2017
  • 06/03-12/03 2017
  • 06/02-12/02 2017
  • 26/09-02/10 2016
  • 25/04-01/05 2016
  • 16/11-22/11 2015
  • 21/09-27/09 2015
  • 10/08-16/08 2015
  • 03/08-09/08 2015
  • 19/01-25/01 2015
  • 22/12-28/12 2014
  • 25/08-31/08 2014
  • 28/07-03/08 2014
  • 23/06-29/06 2014
  • 16/06-22/06 2014
  • 24/02-02/03 2014
  • 17/02-23/02 2014
  • 27/01-02/02 2014
  • 20/01-26/01 2014
  • 30/12-05/01 2014
  • 16/12-22/12 2013
  • 21/10-27/10 2013
  • 14/10-20/10 2013
  • 07/10-13/10 2013
  • 02/09-08/09 2013
  • 05/08-11/08 2013
  • 22/07-28/07 2013
  • 10/06-16/06 2013
  • 18/03-24/03 2013
  • 08/10-14/10 2012

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !



    Gastenboek
  • Mr.
  • Bezoekje

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek




    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs