Na een telling van de leerlingen begin februari verkondigde het schoolbestuur van De Eekhoorn dat het schooltje op de Kruiskerkse parochie eind juni de deuren definitief zal sluiten. Een bittere pil voor ouders en bewoners van de kleine gemeenschap. Vanaf september moeten de leerlingen uitwijken naar Ruiselede of Aalter.

Maar eerst wordt in stijl afscheid genomen met een tentoonstelling. ‘Mensen die de school een warm hart toedragen, vonden dat de sluiting niet zomaar voorbij mocht gaan’, zegt Jurgen Vergotte, wiens kinderen er school lopen. ‘Omdat het schooltje toevallig 130 jaar bestaat, besloten we terug te blikken.’

De werkgroep kon allerhande materiaal verzamelen. Onder meer heemkring Oud Ruysselede grasduinde in zijn archief. Het resultaat is te zien zondagmorgen vanaf tien uur in de parochiezaal en de kerk.

Nieuwjaarsbrief

Het oudste stuk is een nieuwjaarsbrief uit 1921. Andere topstukken zijn een oefenlapje met naaisteken uit 1933 en een werkschriftje van begin jaren 60 dat door drie leerjaren gebruikt is. Er komt ook een hoekje met oude schoolattributen.’ Dorpsgenoot Herman Leenders draagt om halfelf een zelfgeschreven gedicht voor. 's Namiddags worden oude schoolversjes voorgedragen.

De school ontstond toen de gemeenteschool op de Zandberg nagenoeg geen leerlingen meer had. Drie zusters van het klooster in Ruiselede centrum kwamen in 1884 naar het ‘Prochieveld’ om er onderwijs te geven. In 1919 telde de school ongeveer 80 jongens en 65 meisjes. Door de jaren heen werd regelmatig bijgebouwd. De huidige gevel dateert van 1955. Ondertussen was meester Maurits Van Coppernolle er de eerste onderwijzer-koster. In 1984 werden er nog twee kleuterklassen bijgebouwd. (Scoop- Het Nieuwsblad)