BLOG TIPS - Een foto verkleinen voor je weblog

Inleiding

Op Bloggen.be is er een limiet voor de grootte van je foto's. De reden is niet dat we je willen pesten, maar je juist willen beschermen ten opzichte van je bezoekers. Als je talloze foto's van bijvoorbeeld 2 MB of meer op je blog gaat plaatsen, dan gaat het een eeuwigheid duren alvorens een bezoeker je blog heeft geopend. Je bezoeker is ontevreden en komt nooit meer terug, en dat is uiteraard niet de bedoeling!

Daarom dat de foto's dus kleiner moeten zijn, zodat je blog snel blijft en je bezoekers tevreden blijven. Maar hoe verklein je nu die foto's??

Een foto verkleinen kan op 101 manieren. Je kan het doen met Paint van Windows, met Photoshop en met talloze andere programma's die al dan niet betaald zijn.

Installatie

We leggen in deze blogtip één specifiek programma uit waarvan wij denken dat dit het meest eenvoudige in gebruik is en bovendien gratis is. Het programma heet "Photo Gadget Picture Resize". Bovendien kan het je foto's zodanig verkleinen dat de foto zélf nog erg groot blijft, terwijl de opslagruimte klein is, en dat is juist wat we graag hebben!

Als eerste stap, dien je het programma gratis te downloaden. Dat kan door hier te klikken.

Vervolgens krijg je een vraag van je browser, om het bestand op te slaan of te openen. Je mag dit kiezen. Indien je er onmiddellijk aan wil starten kan je het onmiddellijk laten openen, anders bewaar je het ergens op je computer. Aan jou de keuze.

Indien je het programma hebt laten openen, dan gaat het automatisch starten. Indien je het hebt laten opslaan op je computer, dien je het nu handmatig te starten.

Je krijgt nu volgend scherm te zien. Klik met je linkermuisknop op "Next".

Op het volgende scherm klik je met je linkermuisknop op het rondje voor "I accept the agreement" en klik je vervolgens met je linkermuisknop op "Next".

Nu klik je op het volgende scherm opnieuw met je linkermuisknop op "Next".

Op het volgende scherm nog een keer op "Next" klikken.

En tot slot nog een keer op "Next". Na hierop te hebben gedrukt zal de computer het programma gaan installeren.

Na het installeren krijg je een nieuw scherm te zien. Afhankelijk van je computer, zal je nu gewoon op "Finish" klikken en kan je starten. Mogelijk kon er echter tijdens het installeren iets niet worden uitgevoerd, en krijg je de vraag om je computer te herstarten. Doe dat dan.

Nadat je op "Finish" hebt geklikt en/of eventueel je computer hebt moeten herstarten, zijn we nu klaar om aan het leuke werk te beginnen. Alles wat we tot nu toe hebben gedaan was maar éénmalig en hoeven we niet meer opnieuw te doen; wat volgt ga je telkens doenom je foto's te verkleinen.

Foto's verkleinen

STAP 1: ga naar de foto's op je computer die je wil verkleinen. Dit kan met de "Verkenner" of via "Deze computer"; dus gewoon naar je mapje en je foto's gaan.
Selecteer de 1 of meerdere foto's die je wil verkleinen.
(om 1 foto te selecteren: klik éénmaal op de naam. Om meerdere foto's te selecteren, druk dan de Ctrl-toets in, houd deze ingedrukt en klik vervolgens met je muis de verschillende foto's aan met je linkermuisknop; en laat dan pas je Ctrl-toets los als je klaar bent: je hebt zo meerdere foto's kunnen selecteren)

STAP 2: Klik op één van de geselecteerde foto's met je RECHTERmuisknop op; je krijgt een menu te zien. Klik op "Photo Gadget Picture Resize" met je linkermuisknop in het menu.

STAP 3: Je krijgt nu het programma te zien. Selecteer nu de grootte die je wenst. Het eerste, 640x480 is normaal gezien ruim voldoende groot. Je kan echter een andere grootte ingeven of achter "custom" je eigen gewenste grootte. De grootte is in zogenaamde "pixels" uitgedrukt.
Klik op de knop "OK" met je linkermuisknop.

STAP 4: nu begint het programma de één of meerdere foto's te verkleinen. Je ziet de vooruitgang op je scherm, zoals hieronder op de foto te zien is.

Als de computer klaar is, geeft hij dit ook weer in een boodschap. Klik op "OK" met je linkermuisknop.

De figuren zijn nu verkleind en staan in dezelfde map, met dezelfde naam, maar met hun grootte mee in de bestandsnamen. Als de foto origineel "paard.jpg" noemde, zal die nu "paard_640x480.jpg" noemen. Zo blijven je originele foto's netjes behouden.

De verkleinde foto's kan je nu gebruiken om toe te voegen op je blog. Veel succes!

© 2005-2024 Bloggen.be | Blog | Helpdesk | Contact
Je eigen website blog snel, gebruiksvriendelijk en gratis! Op Bloggen.be natuurlijk!