Een tijdje geleden heb ik een opleiding voor theesommelier gevolgd bij Syntra te Sint-Niklaas. De lessen werden gegeven door theemeester Ann Vansteenkiste. Dat was een echte openbaring.
Voor mij geen thee uit builtjes meer. In de tweede les werd uitgelegd welke thee ( als men het nog thee kan noemen ) er in de builtjes werden gedaan. Ik ben thuisgekomen en heb al mijn builtjes in de vuilbak gekieperd. Ik vind het jammer dat men in restaurants of tea-rooms geen losse thee opdient. Nochtans is er niet meer werk aan.
Er is ook een verschil in het gebruik van water. Ikzelf gebruik water van Mont-Roucous. Het beste is water gebruiken met een droogrest waarde van minder dan 50 mg/l. Men proeft en ziet echt een verschil. Geen vieze brij meer dat blijft kleven aan uw tas.
Het water van Spa is ook goed.
Er is ook een verschil in temperatuur. Ik heb een waterkoker aangeschaft waar men de temperatuur kan instellen. Het water mag nooit koken, 90° graden is warm genoeg.
Het is maar een kleine verandering in het zetten van thee, maar men zal zeker het verschil proeven.
Ik zal nu genieten van een tasje magrebijnse thee.
Als er ook liefhebbers zijn van thee, laat mij dan iets weten.