Weer vertrokken om 8 uur 15 op een lege camping. ( geen warm water, dus niks betalen) Wel weer vroeg ( 5 uur 25) gewekt door vissers en vogels) Het is weer erg koud. Natte schoenen en overschoenen aan. Hopelijk word ik niet ziek. Maar het blijft droog. In Charroux zie ik een mooie overdekte markt uit hout uit de 16de eeuw. Ook liggen er ruïnes van een oude abdijkerk. Het gaat weer flink bergop-bergaf. Kleine dorpjes, afwisselende landschappen,loofbossen, weilanden met limousinkoeien, velden graan, soms wijnbouw. In Brie wacht Jef met de koffie. Aan de overkant van de weg picnicken twee dames. We slaan een praatje. Het zij 2 Greten uit het Antwerpse. Zij zijn ook op weg naar Compostela. Zij doen het wat rustiger aan en overnachten in B&
Weer op om 6 uur 30. Het is overtrokken, maar het regent gelukkig niet. De was is wel nog even nat als gisteren. Na een stevig ontbijt op 8 uur op de fiets. Het is vrij mistig. Na 100 meter zie ik geen steek meer. Mij bril slaat telkens aan. Dat wordt de hele tijd vegen. Het blijft gelukkig droog en ik kan weer genieten van de mooie dorpjes en de vele natuur. In het dorpje Saint Maure staan 3 zwaar geladen fietsen tegen een cadeetje. Ook pelgrims ? Hier raak ik even de weg kwijt en kom op de route nationale ( D910) terecht. Levensgevaarlijk met al dat zwaar verkeer. Gelukkig vind ik snel de weg terug. Ik volg een oude Romeinse weg langs de Vienne. Buiten een visser is ook hier weer geen levende ziel te bespeuren. In Chatellerault is het weer even zoeken, want de pelgrimsweg loopt over een grindpad langs de rivier. Maar dat is niks voor mijn smalle bandjes en ik zoek een alternatieve weg door de stad. Ik tref Jef op de afgesproken plaats bij de ruïnes van Oud-Poitiers ( uit de Romeinse tijd ) Het begint te regenen we eten weer noodgedwongen in het busje. Weer op de fiets voor een natte namiddag. Weer pech, want de afgesproken camping blijkt opgedoekt Dan maar verder tot Chateau-Garnier Hier lijkt de camping ook verlaten, maar de poort staat open en de toiletten en douches zijn open. Ik ben zijknat. We besluiten te blijven.
Vannacht goed geslapen. Door het regenweer zaten we er om half 9 weer in.Vertrokken met goe weer en vooral met goede moed. Het begon al goed : klimwerk. Maar vanaf Douy volg ik de vallei van de Loir ( niet de Loire) Weer veel groen, kleine mooie dorpen en vooral in elk dorp een kasteel. Het is een rustige rit met weinig hellingen. Maar het begint weer zachtjes te regenen. Regenpak aan en verder. Ik heb geen keuze. Ook dit hoort bij de camino. Middagmaal noodgedwongen in het busje. Ook Jef klaagt over de koude. Namiddag vrij mooi weer, maar veel tijd verloren in Tours Geplande camping dicht wegens overstroming. Na veel zoeken ( zonder kaart) camping in Montbazon gevonden Mooie camping, maar niet onderhouden. Gras niet gemaaid.
Dag 4. Dinsdag 30 april. Goussonville - Chateaudun.
Weer vroeg gewekt door de vogels. Rond 6 uur wakker en toch maar opstaan. Weer koud , maar gelukkig droog weer. Weer veel bergop en bergaf tot Maintenon. Daar een rustige weg langs de Eure tot Chartres. We bezoeken de kathedraal en besluiten een plat de jour te nuttigen. Na de middagstop is het weer wat vlakker, maar stilaan betrokken en later regen. Gelukkig weer wat wind in de rug. Onderweg weer veel gele velden koolzaad, afgewissend met graanvelden. Ook weer veel schijnbaar uitgestorven dorpjes met een groot kasteel. Weer laat ( 18 uur ) aangekomen op camping municipal in Chateaudun. (Jef al ongerust) Gelukkig een droogkast en een warme douche.
Dag 3. Maandag 29 april. Carlepont - Goussonville.
Weer vroeg eruit voor een rit van 135 km ( die er uiteindelijk 150 werden ) Geen wind meer in de rug. Door Compiegne ( een mooie stad) richting Clermont. De velden staan hier vol met koolzaad ( biodiesel ?) in bloei. Het gaat weer flink op en af en vaak wind op kop. Even Clermont bezocht en dan verder richting zuiden.Enkele zware hellingen van 10 procent. Veel kleine dorpjes met een grote kerk en een chateau.Een redelijk zware dag. Aankomst pas om 18 uur. Vrij dure camping en apart moeten staan op tentenweide. Naa een portooke weer vroeg naar bed
Dag 2 Zondag 28 april. Solre-le-Chateau - Carlepont.
Na een koude nacht vertrokken om 08.15 uur. Het is weer een mooie streek, maar veel hellingen. Lijkt wat op de voerstreek. Er zijn veek hagen. Ook veel leegstand. Lijkt armoedig. Even samen gereden met 2 Nederlanders. Zij fietsen in 4 dagen van Hengelo naar Parijs. Hadden zich ook wat beter weer voorgesteld. Heb ze later op de dag nog een paar keer gezien. Rond 4 uur op de camping aangekomen. Mooie camping, maar weinig sanitair. Na het douchen en avondmaal maken we een wandeling in het dorp, maar alles lijkt doods. Geen café te vinden. Dan maar weeg vroeg ( 9 uur ) in bed. Om 05 uur gewekt door de koekoek. Met oorstopjes nog even kunnen slapen. Half zeven er terug uit voor het ochtendritueel en om 8 uur weer weg.
Dag 1. Zaterdag 27 april : Peer (B) - Solre le Chateau (Fr)
Ik wil na 2 dagen op de route van Clemens Sweerman zitten in Compiegne. Dus op 2 dagen 300 km. Om 6 uur stilletjes afscheid genomen van mijn vrouw Marie-Josee ( de rest was gisteren al langs geweest) en via de Helchterense dijk aan mijn tocht begonnen.Redelijk koud, maar gelukkig de wind in de rug. In Hasselt bij het paterke nog enkele kaarsen gebrand voor een veilige reis en voor de thuisblijvers. Dan gezwind richting Sint Truiden, waar ik nog even langs mijn oude school ( seminarie) fiets. Mijn boterhammen opgegeten in het stadspark. Dan langs het stadion van STVV richting Tienen. Via enkele binnenwegen kom ik op de drukke N 21 in Jodoigne. Het gaat vlot en in Fleurus tref ik Jef voor het middagmaal. Ik geraak vlot door Charleroi ( had enkele weken geleden er nog een daguitstap gedaan met de gepensioneerden van Wijchmaal) Richting Beaumont gaat het nu flink bergop. Dan weer dalen en klimmen. De km beginnen toch door te wegen. Berichtje van Jef. Hij is al op de camping en de koffie staat klaar. Rond 15 uur kom ik aan. 161 Km op de teller.We zetten het tentje op en warmen de middag ( onze vrouwen hebben ons goed voorzien) op. Het is een kleine, maar nette camping. We wandelen wat rond in het dorp, maar er valt weinig te beleven. Om kwart over acht kruip ik in mijn tentje en Jef installeert zich in het busje. ( we hebben een grote tent bij, maar dit gaat sneller) 's Nachts een deken bij opgelegd wegens de koude.
Ik ben Henri Theunissen 60 jaar en na een loopbaan in het onderwijs geniet ik van mijn pensioen en van mijn 4 kleinkinderen. Waarom naar Compostela fietsen? Ik weet het niet. Met de wielertoeristen van Peerder Pedaal fietste ik o.a. al naar Lourdes en Alpe d'Huez. Toen ze in 1997 naar Santiago de Compostela fietsten, kon ik wegens familiale redenen niet mee. Dat is wat blijven hangen en eenmaal op pensioen liet het me niet meer los. Vorig jaar zou het gaan gebeuren, maar een hernia hield me thuis. Dit jaar in december begonnen met trainen. Drie maal per week 40 km. De volgende week drie maal 45 km. En zo verder opbouwen tot 120 km. De maand mei leek me het meest geschikt. Nog niet te warm. Nog niet te druk.Geen familiale verplichtingen. Schoonbroer Jef Smeets bood aan mee te rijden met een volgwagen. ( mijn vrouw wat meer gerustgesteld) Ik kon dus fietsen zonder al te veel bagage. We besloten ook een tent mee te nemen en te overnachten op campings. Als vertrekdatum werd uiteindelijk 27 april naar voor geschoven. Het begon te kriebelen.
We hebben om te starten ook al een reeks extra's toegevoegd aan uw blog, zodat u dit zelf niet meer hoeft te doen. Zo is er een archief, gastenboek, zoekfunctie, enz. toegevoegd geworden. U kan ze nu op uw blog zien langs de linker en rechter kant.
U kan dit zelf helemaal aanpassen. Surf naar http://www.bloggen.be/ en log vervolgens daar in met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Klik vervolgens op 'personaliseer'. Daar kan u zien welke functies reeds toegevoegd zijn, ze van volgorde wijzigen, aanpassen, ze verwijderen en nog een hele reeks andere mogelijkheden toevoegen.
Om berichten toe te voegen, doet u dit als volgt. Surf naar http://www.bloggen.be/ en log vervolgens in met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Druk vervolgens op 'Toevoegen'. U kan nu de titel en het bericht ingeven.
Om een bericht te verwijderen, zoals dit bericht (dit bericht hoeft hier niet op te blijven staan), klikt u in plaats van op 'Toevoegen' op 'Wijzigen'. Vervolgens klikt u op de knop 'Verwijderen' die achter dit bericht staat (achter de titel 'Proficiat!'). Nog even bevestigen dat u dit bericht wenst te verwijderen en het bericht is verwijderd. U kan dit op dezelfde manier in de toekomst berichten wijzigen of verwijderen.
Er zijn nog een hele reeks extra mogelijkheden en functionaliteiten die u kan gebruiken voor uw blog. Log in op http://www.bloggen.be/ en geef uw gebruikersnaam en wachtwoord op. Klik vervolgens op 'Instellingen'. Daar kan u een hele reeks zaken aanpassen, extra functies toevoegen, enz.
WAT IS CONCREET DE BEDOELING??
De bedoeling is dat u op regelmatige basis een bericht toevoegt op uw blog. U kan hierin zetten wat u zelf wenst.
- Bijvoorbeeld: u heeft een blog gemaakt voor gedichten. Dan kan u bvb. elke dag een gedicht toevoegen op uw blog. U geeft de titel in van het gedicht en daaronder in het bericht het gedicht zelf. Zo kunnen uw bezoekers dagelijks terugkomen om uw laatste nieuw gedicht te lezen. Indien u meerdere gedichten wenst toe te voegen op eenzelfde dag, voegt u deze toe als afzonderlijke berichten, dus niet in één bericht.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken over de actualiteit. Dan kan u bvb. dagelijks een bericht plaatsen met uw mening over iets uit de actualiteit. Bvb. over een bepaalde ramp, ongeval, uitspraak, voorval,... U geeft bvb. in de titel het onderwerp waarover u het gaat hebben en in het bericht plaatst u uw mening over dat onderwerp. Zo kan u bvb. meedelen dat de media voor de zoveelste keer het fout heeft, of waarom ze nu dat weer in de actualiteit brengen,... Of u kan ook meer diepgaande artikels plaatsen en meer informatie over een bepaald onderwerp opzoeken en dit op uw blog plaatsen. Indien u over meerdere zaken iets wil zeggen op die dag, plaatst u deze als afzonderlijke berichten, zo is dit het meest duidelijk voor uw bezoekers.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken als dagboek. Dagelijks maakt u een bericht aan met wat u er wenst in te plaatsen, zoals u anders in een dagboek zou plaatsen. Dit kan zijn over wat u vandaag hebt gedaan, wat u vandaag heeft gehoord, wat u van plan bent, enz. Maak een titel en typ het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks naar uw blog komen om uw laatste nieuwe bericht te lezen en mee uw dagboek te lezen.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met plaatselijk nieuws. Met uw eigen blog kan u zo zelfs journalist zijn. U kan op uw blog het plaatselijk nieuws vertellen. Telkens u iets nieuw hebt, plaats u een bericht: u geeft een titel op en typt wat u weet over het nieuws. Dit kan zijn over een feest in de buurt, een verkeersongeval in de streek, een nieuwe baan die men gaat aanleggen, een nieuwe regeling, verkiezingen, een staking, een nieuwe winkel, enz. Afhankelijk van het nieuws plaatst u iedere keer een nieuw bericht. Indien u veel nieuws heeft, kan u zo dagelijks vele berichten plaatsen met wat u te weten bent gekomen over uw regio. Zorg ervoor dat u telkens een nieuw bericht ingeeft per onderwerp, en niet zaken samen plaatst. Indien u wat minder nieuws kan bijeen sprokkelen is uiteraard 1 bericht per dag of 2 berichten per week ook goed. Probeer op een regelmatige basis een berichtje te plaatsen, zo komen uw bezoekers telkens terug.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met een reisverslag. U kan een bericht aanmaken per dag van uw reis. Zo kan u in de titel opgeven over welke dag u het gaat hebben, en in het bericht plaatst u dan het verslag van die dag. Zo komen alle berichten onder elkaar te staan, netjes gescheiden per dag. U kan dus op éénzelfde dag meerdere berichten ingeven van uw reisverslag.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken met tips op. Dan maakt u telkens u een tip heeft een nieuw bericht aan. In de titel zet u waarover uw tip zal gaan. In het bericht geeft u dan de hele tip in. Probeer zo op regelmatige basis nieuwe tips toe te voegen, zodat bezoekers telkens terug komen naar uw blog. Probeer bvb. 1 keer per dag, of 2 keer per week een nieuwe tip zo toe te voegen. Indien u heel enthousiast bent, kan u natuurlijk ook meerdere tips op een dag ingeven. Let er dan op dat het meest duidelijk is indien u pér tip een nieuw bericht aanmaakt. Zo kan u dus bvb. wel 20 berichten aanmaken op een dag indien u 20 tips heeft voor uw bezoekers.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken dat uw activiteiten weerspiegelt. U bent bvb. actief in een bedrijf, vereniging of organisatie en maakt elke dag wel eens iets mee. Dan kan je al deze belevenissen op uw blog plaatsen. Het komt dan neer op een soort van dagboek. Dan kan u dagelijks, of eventueel meerdere keren per dag, een bericht plaatsen op uw blog om uw belevenissen te vertellen. Geef een titel op dat zeer kort uw belevenis beschrijft en typ daarna alles in wat u maar wenst in het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks of meermaals per dag terugkomen naar uw blog om uw laatste belevenissen te lezen.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken uw hobby. U kan dan op regelmatige basis, bvb. dagelijks, een bericht toevoegen op uw blog over uw hobby. Dit kan gaan dat u vandaag een nieuwe postzegel bij uw verzameling heeft, een nieuwe bierkaart, een grote vis heeft gevangen, enz. Vertel erover en misschien kan je er zelfs een foto bij plaatsen. Zo kunnen anderen die ook dezelfde hobby hebben dagelijks mee lezen. Als u bvb. zeer actief bent in uw hobby, kan u dagelijks uiteraard meerdere berichtjes plaatsen, met bvb. de laatste nieuwtjes. Zo trek je veel bezoekers aan.
WAT ZIJN DIE "REACTIES"?
Een bezoeker kan op een bericht van u een reactie plaatsen. Een bezoeker kan dus zelf géén bericht plaatsen op uw blog zelf, wel een reactie. Het verschil is dat de reactie niet komt op de beginpagina, maar enkel bij een bericht hoort. Het is dus zo dat een reactie enkel gaat over een reactie bij een bericht. Indien u bvb. een gedicht heeft geschreven, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze het heel mooi vond. Of bvb. indien u plaatselijk nieuws brengt, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze nog iets meer over de feiten weet (bvb. exacte uur van het ongeval, het juiste locatie van het evenement,...). Of bvb. indien uw blog een dagboek is, kan men reageren op het bericht van die dag, zo kan men meeleven met u, u een vraag stellen, enz. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.
WAT IS DE "WAARDERING"?
Een bezoeker kan een bepaald bericht een waardering geven. Dit is om aan te geven of men dit bericht goed vindt of niet. Het kan bvb. gaan over een bericht, hoe goed men dat vond. Het kan ook gaan over een ander bericht, bvb. een tip, die men wel of niet bruikbaar vond. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.
Het Bloggen.be-team wenst u veel succes met uw gloednieuwe blog!